Igények....jpg

"Куда, куда, куда вы удалились,

весны моей златые дни?      

Что день грядущий мне готовит?

Его мой взор напрасно ловит:

в глубокой тьме таится он!"

 

("Hová, hová tűnt el

a tavasz napja?

Ki mondja meg, hogy merre szállt?

Sorsunkat sűrű fátyol rejti:

nem láthat azon által senki!")

Lenszkij áriája Csajkovszkij Anyegin c. operájából - 1878

 

 

Mindenek előtt két idézet Tóbiás Józsefnek, az új MSZP-elnökének még 2013. szeptember 12-i, a Republikon Intézet által szervezett konferencián tartott előadásából:

A költségvetési forrásokat a társadalmi igényekhez kell hozzárendelni ahelyett, hogy gazdasági szempontok vezéreljék a költségvetés tervezését.

Az elmúlt húsz évben működő piacgazdaságot nem akarom fenntartani.

Azt kell mondjam, Tóbiásnak mindkét itt idézett mondatával egyetértek – ám attól tartok, hogy én nem ugyanazt a tartalmat gondolom bele e két állításba, mint ő szűk egy évvel ezelőtt. Mert mi is a helyzet?

Való igaz, hogy a költségvetési forrásokat a társadalom igényeihez kell és lehet is rendelni – két fontos megszorítással:

  • Álljanak rendelkezésre a versenyszféra által megtermelt anyagi alapok ehhez.
  • A szóban forgó társadalmi igények feleljenek meg a saját lábán álló, és egy teljesítmény- és tudásalapú társadalomban élő és abban közre is működő állampolgár elképzeléseinek és elvárásainak – ne pedig csak a „kádári típusú” etatista kisember vágyainak.

Ha az első feltétel nem biztosított, akkor a társadalom igényei hosszú távon csak katasztrófával végződő eladósodási folyamat révén elégíthetők ki – ideig-óráig. Ez folyt a ’60-as évek végétől gyakorlatilag napjainkig – ebből elég! Éppen ezért, ha az újonnan megválasztott MSZP-elnök hű akar maradni a múlt szeptemberi elképzeléséhez, akkor egyet tehet: elkezdi megismerni azokat a módszereket, amelyekkel jelentősen növelhető a magyar gazdaság - azon belül is természetesen a versenyszféra – erőforrás-termelő képessége és tisztába jön azokkal az okokkal, amelyek miatt ma ez a magyar versenyszféra a szükségletekhez képest jelentősen alulteljesít…

És itt következik a múlt szeptemberi Tóbiás-beszéd második idézett gondolatához: hogy az elmúlt húsz évben működő piacgazdaságot nem akarja fenntartani. Bizony, igaza van: nem is azt a húsz éve „divatozó”, ugyan „piacgazdaságnak” nevezett, ám valójában az igazi, azaz meritokrata alapokon működő (és emiatt jól teljesíteni képes) piacgazdasághoz nem nagyon hasonlító, erősen államvezérelt és emiatt kontraszelektáló vállalkozói szférát kell „fenntartani”, azaz továbbpumpálni állami forrásokból. Ez a fajta gazdasági modell sohasem válhat teljesítményképessé – hiszen ebben az érvényesülés alapja nem az innováció, a kezdeményezőkészség, a kockázatvállalás, a felkészültség, a jó szervezőképesség és a kitartás, hanem a hatalomhoz fűződő kapcsolatok.

Ha Tóbiás József olyan társadalmat akar, amelyben a költségvetési források jól hozzárendelhetők (hozzáilleszthetők) a társadalom valós, jól átgondolt igényeihez, akkor ki kell dolgoz(tat)nia azt a korszerű programot, amely az esélyegyenlőséget az egyetlen lehetséges alapon, azaz a teljesítményelvűség alapján megteremtő-megtermelő Magyarország leendő kormányprogramja lehet!

…Éppen a társadalom és az általa szintén emlegetett, „a jelen Magyarországának kétharmadát képező, és a jövőjüket esélytelennek látó” emberek érdekében. Mert az ő esélyük nem egy újabb osztogató—ígérgető állam, hanem az erős piacgazdaság. Ezt kell megértenie és megérttetnie az új elnöknek: ahhoz, hogy lehetősége lehessen egy sikeres baloldali programnak, előbb kell egy sikeres versenyszféra – egy sikeres magyar kapitalizmus!

Ha bármi mást tesz, ha bármely más „népboldogító módszert” választja: elveszett! Ő is, a pártja és a magyar nép esélye is a sikeres jövőre. Ha a remélt valamikori választási győzelem érdekében a populista baloldaliságot választja, akkor ezzel ugyan el nem éri a célját, azaz a győzelmet – mert ezen az úton jóval előrébb jár a Fidesz, de még a Jobbik is. Itt, a populista térben, bizony, a jobboldal tematizál – ráadásul a Fidesz a hatalom birtokában rendelkezik is azokkal a törvényhozói és anyagi eszközökkel, amelyekre támaszkodva rövid távon „meg is győzheti” a társadalom kellően nagy hányadát, hogy jól politizál… Az MSZP pedig csak a partvonalról ígérgethet rá a mindenkori legújabb „rezsicsökkentésekre”, ám a hitelesség teljes hiányában. Hitelességet, önmaga iránti bizalmat csak azzal és csak úgy lehet teremteni, ha képes új témákkal, új mondanivalóval magára irányítani a közfigyelmet és így megszerezni a közpolitikai tematizáló pozícióját.

A Fidesz (mint általában a jobboldal) az illúziók világának társadalmi-politikai paradigmáját képviseli. Ehhez képest a baloldalnak csak az lehet az esélye, ha egy reális, a valóságban is visszaellenőrizhető paradigmát kezd el képviselni. Figyelem: a valóság, a realitások világának támogatása igen nagy előny és erőforrás a politika világában is – és a valóság az, hogy a jól élhető társadalmak a teljesítményalapú társadalmak, éppen a teljesítményalapúságuk miatt. Az illúziókra építő társadalmak pedig kivétel nélkül sikertelenek – csak az a különbség, hogy kicsit (azaz stagnálva), vagy nagyon (azaz összeomolva).

Az államférfit az különbözteti meg a kisszerű „percpolitikustól”, hogy tud mit kezdeni a valósággal és azt erőforrásként képes felmutatni a társadalom felé. Az igazi vezető képes azt bemutatni, hogy a változás nem veszély, hanem esély. Ehhez sok tanulás, sok realitásérzék, merészség, karizma és a feladattal szembeni alázat kell. Egy ilyen vezetőnek semmit és senkit nem szabad respektálnia, csak a tudást és a teljesítményt. Ha nem így tesz, vége - és vele vége a pártjának is!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr406524307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.07.19. 15:19:04

Előbb leszek monacói hercegnő :)

nevetőharmadik 2014.07.19. 15:40:33

LOL.

Úgy értem, szép, meg minden, de az emeHEHEHEHEszpéről beszélünk... most komolyan, szétnézek a régibalos meg újbalos mocorgások között, és az a benyomásom támad, hogy valójában még az új baloldalt is a valódi kapitalistáknak kell kitalálnunk és megcsinálnunk majd párhuzamosan azzal párhuzamosan, hogy magunkat is megcsináljuk.

nevetőharmadik 2014.07.19. 15:41:23

@nevetőharmadik: bocsa a szóismétlésekért, még mindig röhögök. Csak nem örömömben.

Moin Moin 2014.07.19. 15:50:48

@HaFr: Ha jobban megnézed, van is benned valami Grace Kelly-szerű: pics.wikifeet.com/Grace-Kelly-Feet-278780.jpg

Moin Moin 2014.07.19. 15:52:05

@nevetőharmadik: Már a rendszerváltás is úgy történt, hogy az elvtársak gründoltak maguknak jobboldali ellenzéket... A minimum az, hogy most visszaadjuk nekik a segítséget!:-)

nevetőharmadik 2014.07.19. 16:13:44

@Moin Moin: Na ja :D

HaFr blogján most indul egy remek ideológiai-erkölcsi flamewar a szabadság-etatizmus tengelyen, már előre készülök, hogy ott is el kell sütni, hogy működőképes baloldali (egyenlősítő) politika IS kizárólag a kapitalizmusra épülhet rá és nem helyette ( következésképp az antikapitalista balodalnak praktikus szempontból nincs létjogosultsága). Ha ezt elég prosztón és sommásan meg tudom fogalmazni, ma sok kávét spórolok meg a nemzetgazdaságnak.

Moin Moin 2014.07.19. 16:27:29

@nevetőharmadik: "HaFr blogján most indul egy remek ideológiai-erkölcsi flamewar..." - Majd akkor szólj, ha a tankok indulnak meg a Kossuth-tér felé!:-)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.07.19. 16:48:16

@Moin Moin: lassan egy órája nézem, még mindig nincs meg... :) talán a medence?

Moin Moin 2014.07.19. 16:55:49

@HaFr: Ha már lassan egy órája nézed és még mindig nincs meg, akkor kár erőltetni, mert a stressz csak ront a helyzeten...

Medencéd pedig lehet, ha lesz kormányod!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.07.19. 17:04:21

@Moin Moin: Áá.. nekem átoperálás és egy monacói herceg kell.. hogy hercegnő lehessek. Teljesen diszfunkcionális lenne itt kormányt alakítani, hagyom is az egészet-

explanatus 2014.07.19. 20:13:10

Hú, te aztán adsz feladatot :) „Ezt kell megértenie és megérttetnie az új elnöknek: ahhoz, hogy lehetősége lehessen egy sikeres baloldali programnak, előbb kell egy sikeres versenyszféra – egy sikeres magyar kapitalizmus!”

Hát ez valami olyan lenne mint amikor a célt tévesztett lövedék felrobban, hogy ne ártatlanokat pusztítson el. Azaz, ha mégis megtörténne, az egyenlő lenne a baloldal megsemmisülésével, mert a baloldal és a sikeres magyar kapitalizmus egymást kizáró feltételek. Az nem, akarom, nem akarom kérdése, hanem hogy értem, tudom, csinálom. Eddig csak azt bizonyították: nem értik, nem tudják, ezért nem is csinálják.

„Ha nem így tesz, vége - és vele vége a pártjának is!”
Remélhetőleg látnoki képességed van. Bár ebben az esetben tenne valami jót. Nekünk.

borzimorzi 2014.07.19. 22:41:37

A "Ha nem így tesz..." kezdetű mondatban a "Ha" szócska teljesen felesleges.
Üdv:
b

ParaZita2 2014.07.20. 11:43:01

@nevetőharmadik:
(bocsi mindenkitől, de nekem is derülni támadt kedvem és kösz)
"...ma sok kávét spórolok meg a nemzetgazdaságnak..."

Ne tedd, ott (is) a helyed és feladatod.
Ugyanis: "Mehr licht! In den Köpfe."
süti beállítások módosítása