páros.jpg

 

„Két út van előttem, melyikre induljak?”1

Most, hogy úgy néz ki, mégse lett vége a világnak, kellene valami terv arra, hogy merrefelé induljunk el – hogy mégse ez a mi régi magyar világunk maradjon itt továbbra is! Egy frissen kikelt kiscsirkében is működik az ösztön, hogy kit kövessen – ám úgy tűnik, a magyarság még ennyit sem tud: nem ismer olyan irányt, amit ha követ, sikeres lehet. Itt évszázadok óta nem élt olyan generáció, amelyiknek az életében ne lettek volna „rendszerváltások”, amelyek felborították az addigi célrendszereket. Az utóbbi két évtized is két váltást hozott…

Az 1990-es félresiklott rendszerváltás után 2010-ben a Fidesz egy újabb, retrográd jellegű rendszerváltásba szerette volna belevinni az országot – és az ország most visszarúg. Ez a visszarúgás még nem általános, nem terjed ki a 2010-es rendszerváltás veszteseinek többségére és nem is szervezett annyira, hogy az már most megingatná a Fidesz-hatalmat, de úgy látszik, nem is csillapodik. Világosan látszik, hogy az „újratervezés” beindult: a diákok nem csupán a felsőoktatás ingyenessége miatt tüntetnek, másról, többről van itt szó. Az eredetileg felsőoktatási keretszámokra kilőtt rakéta új célt keres – és ez az új cél csakis az Orbán-rezsim megdöntése lehet.

Az egész ellenzék szégyellheti magát: ők két és fél éve vakargatják a tökeiket, lamentálnak, spekulálnak, taktikáznak és egyezkedtek… Csak épp semmit ténylegeset nem tettek Orbán ellen. Aztán néhány napja jöttek a gyerekek – és ez a néhány nap elég volt ahhoz, hogy Orbánt defenzívába szorítsák. Átvették a tematizálást a Fidesztől, lényegében 2006 ősze óta először. Bebizonyították ezzel, hogy Orbán korántsem olyan erős és nem is olyan határozott, mint amilyennek a „bevett ellenzék” képzelte-tartotta őt és rendszerét. A diktatúrák általában úgy szoktak megbukni, hogy nem számolnak valamely társadalmi erővel, csoporttal. Aztán ez az erő egyszer csak előugrik a semmiből – és megingatja a megingathatatlannak vélt hatalmat!

…A megingatás után már csak az a kérdés, hogy a hirtelen előlépő erő meddig megy el? Akkor jár el helyesen, ha nem áll meg addig, amíg talpon van az ellenfele: a diktatúra – mert ha azt meghagyja a hatalomban, akkor tulajdonképpen semmit sem végzett. A diktatúra visszaerősödik, az őt megingató mozgalom pedig elerőtlenedik – és hamarosan ugyanott, vagy még ott sem fog tartani a társadalom, mint ahol az egész megmozdulás előtt. (Jó példa erre a Milla – vagy az Együtt 2014.) Ha írnék katekizmust a diktatúra ellen fellépőknek, akkor a legfontosabb pont az lenne: a demokratikus jogok visszavétele azoktól, akik visszaéltek azokkal.

Most azon kellene elgondolkodni, hogy a változásokban, az ésszerű Magyarországban igazán érdekeltek miképpen tudják ezt - a kormányváltást - kieszközölni? És itt illúzió azt várnunk, hogy az igazi, érdemi változást elhozhatja egy Bajnai-MSZP-kidudjamégki kombó, mert ez a politikai összlet tele van/lenne a változások iránt korántsem elkötelezett alakokkal és érdekekkel!

 

„Karjuk erejére szükséged lesz, hogy megvédd a várost!”2

A most tüntető diákok – akiknek persze nincs távlatos és részletes koncepciójuk és fogalmuk-tapasztalatuk sincs arról, hogyan kell megvívni és megnyerni egy ilyen küzdelmet - legalább egyvalamiben különbek az „okos felnőttektől”: nem félnek belevágni! Nem mérlegelnek, nem tökölnek és nem kombinálnak. Most nekünk, okos felnőtteknek, az lenne a dolgunk, hogy hozzáadjuk a magunk koncepciózus tudását – kérdés, hogyan lehet ezt belevinni abba a közegbe? Hogyan lehet ezt bevinni a diákok közé, akik (joggal!) nemigen bíznak az 1990-es rendszerváltást félresiklani engedő és a 2010-es Fidesz-rendszerváltást akár még szavazataikkal is támogató „felnőtt okosakban”. Továbbá: azon is el kellene gondolkodnunk, hogy a most tüntetőkön kívül még kikkel és hogyan kell szövetséget kötni úgy, hogy ez a szövetség megbénítsa az orbánisták hatalmi eszközrendszerét?

Mert ha ez a hatalmi eszközrendszer változatlanul képes lesz szolgálni Orbánék hatalmát, ha azzal továbbra is akadálytalanul élhetnek vissza, akkor bajosan lehet őket leváltani! Tudom-tudom: „Majd 2014-ben az egyesült ellenzék győz a választáson és akkor minden rendbe jön!” Ezzel hitegeti magát manapság az „okos, higgadt felnőttek” közössége.

Csakhogy „lószart, mama!”: Orbán nem fogja megengedni azt, hogy az ellenzék legyőzze őt a választáson - és ha ez mégiscsak sikerülne valahogyan (ugyan hogyan?), akkor is meg fogja talál(tat)ni azt a módot, hogy megtarthassa a hatalmat.

Mire alapozom ezt? Lássuk csak!

Az, hogy a legutóbbi „salátatörvénnyel” 16 többé-kevésbé „megvagyunk nélküle”-szak3 közé becsempészték a társadalom és a gazdaság irányító pozícióinak megszerzéséhez kellő legfontosabbakat, a közgazdász- és jogászképzést is, megmutatja, hogy a Fidesz nem tett le a nagy társadalom-átalakító tervéről. Arról a tervről van szó, amely 2010-től kezdve folyik: felülről lezárni a magyar társadalmat – és persze lehetőség szerint elzárni azt a világtól és az EU-tól is.

A legutóbbi, nevezzük így „Fidesz-rendszerváltás” a társadalom 90%-át tette vesztessé, jogkorlátozás és romló létfeltételek által – és a maradék 10% többsége is csupán rövid-2-3 éves távon lehet nyertes egy zsugorodó gazdaságban. (Ne feledjük, a GDP-arányos beruházási ráta 14% körül alakul – ez még az amortizáció pótlásához sem elegendő, nemhogy bármiféle növekedéshez, álmodjon bármit is Matolcsy!) Zsugorodó gazdaságban a felsőközép- és felső osztályok egzisztenciára is könnyen borulhat, hacsak nem védik e pozíciókat a joggal való kormányzati visszaélés és (ha szükséges) az erőszak eszközrendszerével. Ez talán menne is valahol Dél-Amerikában, vagy éppen Európa és Ázsia politikai határain, ám az egymással ezerszeresen összefonódott Európai Unió tagállamaiban egy efféle „kísérlet” hamvába holt… De azért Orbánék tovább próbálkoznak…

Vajon miért hiszik sokan azt, hogy a Fidesz egy esetlegesen elveszett választás után, 2014-ben átadja a hatalmat? Miért hiszik, hogy másként fog eljárni, mint most, a keretszámok és az államilag támogatott szakok esetében? Vajon miért készül erre az ellenzék (már ha készül igazán arra, hogy 2014-től átveszi a kormányzást – mert a jelek szerint lelke mélyén nem ezzel számol.) Nincs minőségi különbség a társadalom többsége érdekeinek folytatólagos semmibe vétele és a többségi társadalmi akarat semmibe vétele (értsd: a választások eredményének semmibe vétele) között. Vajon miért csak egy „törvényes választásra” készülnek az ellenzéki erők? Hiszen több mint egy éve folyamatosan csak a törvényességet korlátozó kormányzati döntésekről írnak-beszélnek. Miért hiszik, hogy megfordul a „keleti szél”?

A diákoknak tett nyilvános ígéretek ilyen alattomos visszavonása, ez az arcukba vizelés világosan mutatja: a Fidesznek esze ágában sincs és nem is lesz bármiben is engedni – és legfőképpen: a hatalmat nincs eszében elengedni! Azt majd úgy kell elvenni tőle.

Még valami: a „jogállami megoldásokban” gondolkodó ellenzék eszköztelen lenne egy esetleges hatalomváltás esetén a Fidesszel és annak közjogi maradványával szemben. Nem tudna mit kezdeni a Fidesz-Alaptörvénnyel, mert úgy érezné, úgy gondolkodik, hogy azok „legitim módon születtek”, ergo: félredobásuk lenne az illegitim, jogállam-ellenes tett. Aligha várható az, hogy ezt a bennük oly erősen élő „jogállamiság-fétist” képesek lennének elengedni – és még ha meg is tennék, akkor sem lennének felkészülve arra, ha a Fidesz-tábor ismét az utcákra vonulna, akár sokkal durvábban, mint 2006-ban tette. Nem lennének felkészülve egy (immár nem „Béke-„, hanem) „Háborúmenetre”! Pedig jó, ha demokrata ellenzékieink az eszükbe vésik, hogy ez a „maffia-vezértelte, militáns jobboldal” tudja: ha most elveszíti a hatalmát, akkor nem fogja tudni ennek a generációnak az életében azt visszaszerezni. Ezért a tőle a hatalmat elvevők ellen „vérbosszút esküszik” – sokkal durvábban is akár, mint azt 2002-ben és 2006-ban tette. Ám demokrata ellenzékünk ezzel nem számol: túl békés és túlságosan normális ehhez - de lehet, hogy csak túl gyáva és túl óvatoskodó? Aztán, ha mégis elkövetkezne a baj, akkor széttárja majd a karjait, mondván: jogtalanul győztek le minket, nem tiszta, nem demokrata eszközökkel!

Mindezt azért írom le, hogy világos legyen, mi a cél: nem a felsőoktatási keretszámok tologatása, hanem az, hogy az országot ne egy önző és érdekeiért bárkin átgázolni kész maffia vezesse – és hogy ez a maffia ne is birtokolhasson olyan erőforrásokat, amelyek révén gyakorlatilag bármikor visszaérhet a hatalomba. Látszólag kettős tehát a feladat: egyrészt megszerezni a hatalmat, másrészt megakadályozni az antidemokrata eszközökkel élő Fidesz-klán ismételt hatalomra kerülését – de ez a kettő valójában egy és ugyanaz: csak egy elerőtlenedett/erejétől megfosztott Fideszt lehet leváltani és távol tartani a hatalomtól!

Kaszás.jpg

 

 

 

1 Magyar népdal

2 Id.: Zsoldos Péter: Távoli tűz - 1969

3 Ezek a következők: Andragógia, alkalmazott közgazdaságtan, emberi erőforrások, gazdaságelemzés, gazdálkodás és menedzsment, kereskedelem és marketing, közszolgálati, nemzetközi gazdálkodás, pénzügy és számvitel, turizmus vendéglátás, üzleti szakoktató, igazságügyi igazgatási, munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási, kommunikáció és médiatudományok, nemzetközi tanulmányok, jogász.

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr794976286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Husz_János_Puszita 2012.12.21. 17:10:28

2002.-ben véletlenül belecsöppentem az Alkotmány utcában a tábor erődemonstrációjába. Akkor szabadultak el először nyíltan a szélsőjobbos indulatok. Szabadon tobzódott a színpadon a nacionalizmus. Vonultak a polgári körök a zászlóikkal. Félelmetes volt és megdöbbentő, alig hittem a szememnek, a fülemnek.

Az ellenzéknek bizony fel kell készülnie. Bármikor össze lehet trombitálni a békemeneteseket a puccsra. Meg is teszik.

zipe moha 2012.12.21. 18:08:38

....nézzük csak ,miről is van szó:....a rendszer 22 év után általános közbizalomhiányba torkollott.....ez lett az eredménye annak az rendszerváltói erőfeszítésnek, hogy az egyébként NEM létező "jobb" és "bal" oldal mentén széthasítsák a kisközösségeket családokat a nemzetet...sikerült s minden...majdnem minden kiderült...ami nem, ki fog....
és ebben az mszmp.. akarom mondani mszp...az mszmp fidesz....és a választói mozgalomként trójai falóként nem funkcionáló szdsz 2-ként hamarosan feltámasztani kívánt neoliberális Együtt 2014 sem tud változtatni!!!

vajon az mszp fidesz belátva a kudarcot egy ellenzéki kerekasztalnál visszaadja az egyébként hazugságok és megtévesztések által szerzett hatalmat...az embereknek?
Nem csak a fidesz nem.. az mszp sem...az egyik a saját bűneit a társadalommal leplezett és lopakodó diktatúrával akarja megfizettetni... a másik "trükkök százaival", ál átalakulásokkal, ál civilekkel megtévesztve szeretné megőrizni az irányítás jogát.....szerintem nem!
Nem szabad elfelejteni: a fideszt az mszp kormányzati teljesítménye hozta az ország nyakára......a fidesz pedig a teljes 89'-es elitnek szívességet tesz jelenleg!!!Vajon az emberek megértik -e, hogy milyen hintába ülnek /ültek.....és rá találnak-e a kivezető útra?
Az értelmiség valamit jóvá tehet abból a bamba hitelesítő csontocska lsegető hozzáállásából, mely nélkül nem juthatott volna idáig a Haza......ha nem...most sem... hamarosan a vádak egy osztály ellen irányulhatnak....mert az ál bal-és jobb oldal lelepleződése után ...amikor lehullik a függöny ..kiderülhet hat-het, hogy mindvégig csak egy szimpla felüről mesterségesen erőltetett osztályharc vezetett el ebbe az állapotba

legeslegujabbkor 2012.12.21. 18:25:24

@Husz_János_Puszita:
Inkább nézzük a normális fideszeseket (ha vannak). Ők is érzik, hogy valószínű elveszett a választás, ha az utolsó fűszálat keresnék amibe belekapaszkodhatnának, akkor sürgős lenne oligarchákkal tárgyalni az Orbán-nélküli hatalom átmentésről.
Vagy nézzük a gazdasági hátországot, mi megmenthető abban a tudatban, hogy az összes törvényt át fogják írni 2014-ben, ingók már kimenekítve az országból, állami megrendelések nem lesznek, vagy keresnek normális jobboldalit, vagy kit is kéne megkenni vagy kompromittálni az ellenzékből, hogy később nekik is jusson a húsosfazékból.

zipe moha 2012.12.21. 18:45:53

...jó kis kilátások: ha marad az mszpfidesz szisztéma.....bármilyen 14-es eredmény után minden irányból hiszterizálják az embereket....az eli még sem viheti el a balhét, vigyék hát el az emberek,pontosabban csinálják...jól bevált régi hatalomtechnika nagy és tartós politikai hibák-és bűnük idején.....csak most kit lehet majd hisztérikussá tenni "balról" jobbról" egyaránt?...aki hagyja..az aki tud pedig elmegy élni máshová...maradnak a nyugdíjasok, a gyerekek ,a "rendszerváltás nyertesei" paraziták aki várják a közpénztranszfereket a kiásott saját közpénzcsatornájukon....de a rosszseb egye meg sem akar jönni....az új és tartós állapot neve hisztérikus agónia....szép kis jövő

Husz_János_Puszita 2012.12.21. 20:31:34

@legeslegujabbkor:

Nincs Orbán nélküli Fidesz. Ő teremtette, a saját képére. Nélküle nem létezik.

Husz_János_Puszita 2012.12.21. 20:32:40

@zipe moha:

Összeomlás, lassú agónia vagy polgárháború.
Szép kilátások.

legeslegujabbkor 2012.12.21. 20:43:39

@Husz_János_Puszita:
A gazdasági érdekszervezet részének teljesen mindegy ki vezeti ezt a pártot.
A jobboldali politikusoknak pedig jobb lenne egy valódi konzervatív, aki még nem járatta le magát és nem csak százezer embert tud megmozgatni.
Ezt a kettőt valóban csak az ő személye tartja össze.

zipe moha 2012.12.21. 20:48:20

@Husz_János_Puszita:
igen,szerintem is.....vagy rendszerváltás......le kell állnia vagy le kell állítani a hintát..... az elitben nincs meg a felelősségérzet (a kultúrálisban sem) elmennek a falig.....mint ahogy az Haza lepusztításában is az összeomlásig mennek el....a közpénzen hájasra hízott értelmiségnek dolog idő lesz....a nem is válasz....

danyielsztájn 2012.12.22. 12:29:25

Én pesszimista vagyok. Az elmúlt 2 és fél évben lett volna számtalan dolog, ami az utcára vihette volna az embereket. Most a diákok megtették. De nem látom azt, hogy ez az elégedetlenség eszkalálódna akár a témát, akár a résztvevőket illetően. Nem látom a szikrát és nem látom az esetleges szikra hatására tóduló tömegeket. Vagy csak vak vagyok?
Másrészt, ha sikerül megszabadulni Orbánéktól (akár úgy, hogy elzavarjuk őket, akár úgy, hogy a 2014-es választás után az új kétharmad az orbáni antidemokratikus intézkedéseket annullálja és a bebetonozott embereket kipenderíti), akkor is annyi embert tud mozgósítani, hogy az káoszt teremthet az országban, ellehetetlenítheti az új hatalmat. Persze, csak ha akarja. De az a baj, hogy akarni fogja.

Cincinnatus 2012.12.22. 15:52:15

@danyielsztájn:

1.) „Az elmúlt 2 és fél évben lett volna számtalan dolog, ami az utcára vihette volna az embereket. Most a diákok megtették.” – Éppen erről írtam azt a posztban, hogy a diákok „legalább egyvalamiben különbek az „okos felnőttektől”: nem félnek belevágni!”. Az eddigi, sérelmet szenvedett társadalmi csoportoknak ui. vagy túl sok volt a vesztenivalójuk, vagy pedig túl kicsik voltak ahhoz, hogy egy változás tőlük induljon ki. A diákok esetében az első olyan társadalmi érdekcsoportot „sértette meg” a Fidesz, amelynek kevés a vesztenivalója és ugyanakkor elég nagyszámú is, jó társadalmi kapcsolódási lehetőségekkel (család).

2.) „…annyi embert tud mozgósítani, hogy az káoszt teremthet az országban, ellehetetlenítheti az új hatalmat. Persze, csak ha akarja. De az a baj, hogy akarni fogja.” – Éppen ezért kell Orbánt, a Fidesz-vezérkart és gazdasági holdudvaruk kulcsfiguráit khm… „elszigetelni”.:-) Megjegyzem: erre az „izolációra” bőséges törvényes jogalap van-lesz – feltéve, hogy lesz hozzá szándék és merészség az új kormányerőkben!

Husz_János_Puszita 2012.12.22. 17:54:18

@legeslegujabbkor:

Ne logikát keress benne. Minden nárcisztikus személyiségzavarosnak van udvartartása, akik ki is eshetnek a pikszisből. Előbb fogja Orbán száműzni a sorból kilógó oligarcháját, mint fordítva.

Szúrófény 2012.12.23. 03:44:47

Kár volt elfelejteni

„Az államok akkor pusztulnak el, amikor már nem képesek a hitványakat a derekaktól megkülönböztetni” (Antiszthenész —12/VI.5.) Mi, most tudjuk-e? Vagy az MSZP ennyiben ma is „leninista”?
„ Ha hitvány gazemberek kerülnek magas polcra, amennyivel méltatlanabbak erre, ugyanannyival gondatlanabbak és felelőtlenebbek lesznek, s eltelnek esztelen hetykeséggel és vakmerőséggel” (Demokritosz — 41/48,) Lásd Sztálin,
„Az uralkodó réteg forradalma csak arra jó, hogy vég nélkül fenn tartsa saját forradalmát (Babeuf, Rendszerváltási komédia)
A felnőtt férfiak általános választójoga ma népszerű vesszőparipa, amely gyakorlatilag nem oszt, nem szoroz, viszont kielégíti a legenergikusabb, de legkevesebb gyakorlati érzékkel rendelkező népréteget. (Owen)
„A demokrácia álarca csak addig kell a buzsoáziának, amíg az, az Ő hatalma előtt pajzs!” Magyar Lajos 1918, de van, aki ezt máig se tudja!

legeslegujabbkor 2012.12.23. 14:39:33

@Husz_János_Puszita:
Nem Orbán logikáját keresem, és nem is a nyaloncokét, mert tudom, hogy nekik nincs.
Azokra gondolok, akik tisztán látnak még maguk elé, és azt akarják elérni, hogy vagy a gazdaságban vagy a politikában érvényesülhessenek, de ez csak akkor lehetséges, ha az ország működik. Ha nem vakok, tudnának találni az Orbán-nélküli-fideszben is szavazatszerző neveket, nem akarok ebben segíteni.
süti beállítások módosítása