2012.08.28. 10:52 Szerző: Đđ

„Cigány-e Orbán?”

Szabin.jpg

„Lopni, megyünk lopni
A Pityinger, meg a Váradi
És lopni, megyünk lopni
(senki nem szól ránk)”

Dopeman: Lopni, Az országház fantomja c. albumról - 2002

 

Mióta néhány nappal ezelőtt megjelent Orbán Viktor Facebook-oldalán az a bizonyos sapkás-napszemüveges képe, egyre-másra születnek a fotó khm... „változatai” – és ezek némelyikén cigányvajdaként ábrázolják a miniszterelnököt. Ismét felcsapott a vita, hogy Orbán vajon tényleg cigány származású-e, vagy sem? Ez a városi legenda hosszú évek óta él és most az új apropó új lendületet adott neki.

Ez a poszt nem azért született, hogy belemenjen ebbe az egyébként értelmetlen és ízléstelen vitába. A legszilárdabb meggyőződésünk, hogy:

1.) Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke, magyar állampolgár – tehát magyar ember. (Még a Magyarok Világszövetsége által megalkotott definíció szerint is magyar! – A valóban „fantasztikus” definíciót ld. itt: http://egipatrona.hu/mvsz/index.php/2012-08-07-14-36-54/a-magyar-nemzet-uj-meghatarozasa)

2.) Egy miniszterelnököt a kormányzati teljesítménye alapján kell minősíteni, mert minden „egyéb szempontú” minősítés csak az objektív értékelés ellen hat.

...Az egészben az a sajátos, ahogy a „többségi magyar társadalom” egy jelentős része éppen olyan jellegű dolgok miatt ítéli el „a cigányokat”, amelyektől maga sem mentes. Egyébként pedig: azért azon elgondolkodhatnánk, hogy vajon miért van az, hogy 93%-nyi magyar nem képes pozitív, követhető, koherens mintákat adni 7%-nyi cigánynak?

…Csak nem azért, mert a magyarság sem tudja, mik is a követendő céljai, azok a sikerre vivő „társadalmi receptek”, amelyeket jó lenne követnie? Sokat ugatunk a cigányság integrációjáró…, de könyörgöm: hová is kellene integrálódniuk, amikor a magyarság maga is rettenetesen dezintegrált???

Az atomizálódott, egyéni, napi taktikákkal túlélni próbálkozó magyarság milyen példát is mutat a cigányságnak? Hm… csak nem az egyéni taktikákkal napról napra való túlélés receptjét?:-) Hát nem vicces? Benne van-e vajon a magyar közgondolkodásban a hosszú távra történő előre tervezés? Nincs! Benne van-e a közös, pozitív, reális célok megkeresése és követése? Nincs!

A magyar társadalomból gyakran éppannyira hiányzik a jövő tervezhetősége, mint a „lumpen cigányok” életéből – és mégis csak ez utóbbiakat átkozzuk el emiatt. Lássuk be: a magyar választópolgárok többsége pl. a legutóbbi, 2010-es választásokkor is éppen úgy várta azt, hogy majd jön Orbán és „csodát tesz”, anélkül, hogy a társadalomnak bármivel is foglalkoznia kellene, mint ahogy a „lumpen cigányok” a „segídet” várják...

…Akkor? Mit is vetünk a cigányok szemére és milyen alapon? Hiszen mi sem tartjuk rendben a „portánkat”, ezt a szép Magyarországot, jó polgárok módjára, ahogy a közbeszéd szerint a romák nem tartják rendben az udvaraikat... Elhordjuk-e a gazt, ültetünk-e jobb gyümölcsöket hozó fákat a mi politikai kiskertünkben?

Mondom: nézzünk elébb magunkba!

A cigányok (már akikkel „probléma van”) éppen úgy „szabályokon kívüli” életet élnek, mint a magyarság – csak mivel szegényebbek és képzetlenebbek, ezért (fizikai értelemben véve) durvább és erőszakosabb eszközöket „vetnek be” a küzdelemben. A társadalmat a szabályok tartják össze, és ha rendszerszerűvé válik a szabályszegés, akkor felbomlik a társadalom.

Te, a magyar nem kábelt lopsz, hanem megvesztegeted az önkormányzati tisztviselőt, hogy boldogulhass – de mindkettő szabályszegés! Te, a magyar politikus nem karóval versz agyon neked mit sem vétő embert a kocsmában a társaiddal, hanem visszaélve a kapott demokratikus felhatalmazásoddal a parlamentben vered szét a demokráciát és a jogállamot – ez is mindkettő bűncselekmény!

Még Tonhauser László, az egykori híres rendőri vezető mondta valamikor a ’80-as évek végén a „cigánybűnözőkről”, hogy "...a cigány bűnöző mindenekfölött tiszteli az erőt és az elszántságot."* - és itt térnék vissza Orbánra: ő, a magyar miniszterelnök vajon nem ilyen? Kérdés, hogy be lehet-e rendezni egy modern, európai országot ilyen „ókori” elvek alapján és hogy mi lesz ennek a következménye? Ha erőből akarjuk megoldani a problémáinkat – ahelyett, hogy ezt ésszel és a szükséges tudás birtokában tennénk – és ha a végsőkig el vagyunk szánva mindannak a véghezvitelére, ami  zavaros gondolatainkban él, és amely már eddig is annyi kárt okozott, akkor annak mi lesz a vége?

Tisztelt magyarok, le kéne már térni a „cigányútról”!

 

 

*Az idézett mondat Moldova György Bűn az élet c. könyvéből származik. Jellemző, hogy Tonhauser még tudott disztingválni és két szóba írta az inkriminált kifejezést... Aki otthon van a magyar nyelvben, érzi ennek a jelentőségét!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr164736905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

protézisesh 2012.08.28. 13:09:57

" 93%-nyi magyar nem képes pozitív, követhető, koherens mintákat adni 7%-nyi cigánynak"

Ennél diplomatikusabban szoktam fogalmazni, de: Na elmentek ám ti a náthásba!

Ez, amit itt összeokádtál, ez tipikusan az a "libsi" meg "elempés" tempó, amitől herótja van mindenkinek, aki a romkocsmákon kívül éli az életét. Egyenlőségjelet tenni az "ok nélkül karóval agyonverte" és a "tilosban parkolt" közé olyan fokú aránytévesztést mutat, ami csak a belső budai kerületekben szokott előfordulni (és itt a belbudait nyugodtan veheted szitokszónak).

Igen, magamat is mentem, amikor azt mondom, hogy nekem VAN veszteni valóm, ezért (főleg egyedül) nem megyek neki a hatalomnak. Viszont a megélhetésemet továbbra is munkával próbálom biztosítani, nem lopással, nem erőszakkal. Emellett betartom a társadalom normáit (amelyek közé az a norma is beletartozik, hogy átmegyek a sárgán és a megengedett + 10kmh-val "gyors"hajtok). Nem szarok az udvaromra, tiszta ruhában járok, tisztán járatom a gyerekeimet, lenyírom a füvet a portámon és nem zajongok-hőzöngök ha az én fajtám közé bekeveredik egy-két kisebbségi.

Na most fordítsd ezt vissza, és nézd meg, hogy a cigók ugyanígy viselkednek-e? A szomorú az ráadásul, hogy a cigányok annak ellenére sem tudtak/akartak kimozdulni a mélyszegénységből, hogy hány milliárdot fordítottunk erre a célra az utóbbi 20 évben. Illetve tetszik-nemtetszik, a sztereotipiáknak bizony van alapja. (fukszoscigó, mercivel a segélyért, százgyerek, tarháló-hangoskodó ckurva, vasazás-bodzázás, lopás-rablás-erőszak...)

Szóval ne védd őket és főleg ne állíts engem párhuzamba ezekkel! Elmondok egy történetet a közelmúltból. A hvg.hu-n olvastam egy cikket, a hvg.hu-n az audis földekről. Első felindulásomban írtam egy emailt a polgármesternek, ezt:

>>>>>>>>>>>>>>>
Tisztelt Polgármester Úr,
Nagy megdöbbenéssel olvastam a mértékadónak tekinthető HVG magazin online kiadványában megjelent cikket, mely szerint a győri ipari park környezetében lévő szántóföldeket felvásárolta egy Rákosfalvy Zoltán nevű ügyvéd. Röviddel ez után az érintett területek övezeti átsorolása is megtörtént, így elhárult az akadálya, hogy az Audi gyár és az autópálya közé ékelődő területen az Audi logisztikai terminált építsen. Persze csak ha megvette a telket új tulajdonosától.
Kérdéseim az üggyel kapcsolatban:
1.) Ön, mint a város polgármestere vélhetően tudomással bír az Audi beruházási terveiről, illetve városunkban elsősorban Ön felelős azért, hogy a beruházások itt valósuljanak meg. Hogyan lehetséges, hogy az érintett telkekben a város csak kisebbségi tulajdont szerzett, miért nem az egészet?
2.) Hogyan lehetséges, hogy a város összes hatósága és hivatala készséggel asszisztált az érintett területek átminősítéséhez, ezzel nagy mértékben felértékelve a szántókat, lehetőséget nyújtva ennek a Rákosfalvynak a busás profitszerzésre?
3.) Nem lett volna jobb, ha azt a profitot a város teszi el? Ennyire nincs szüksége Győrnek a bevételre?
Ezzel a manőverrel ismét bebizonyosodott, hogy európai módon élni, üzletelni képtelen csürhe él itt. Gratulálok, hogy egy ügyvéd magánérdeke (vagy a pártpolitika?) Magyarországon ismét felül tudta írni a közérdeket, amihez Ön is a nevét-jóváhagyását adta.

az eredeti cikk: http
Tisztelettel
xy
állampolgár

>>>>>>>>>>>>>>

Aztán mielőtt elküldtem volna, gondolkoztam:
- jó eséllyel elhessegetnek valami mondvacsinált válasszal
- mivel nem Tóth József, vagy Szabó Mária vagyok, könnyen leszűkíthetik a kört, hogy ki is vagyok valójában.
- mivel van adóbevallásom, meghívhatnak egy NAV-elbeszélgetésre.
- a munkahelyemet érheti egy átfogó adóellenőrzés. Meg munkaügyi. Meg tűzvédelmi. Meg NKH. Meg a tökömtudja.

Egyetlen kérdés marad a végére. KELL EZ NEKEM??? Vagy inkább behúzom a nyakam és hőzöngök pár blogon, meg próbálok megélni.

Tetszik vagy sem, a kádár-rendszer maradványa ez a berögzült gondolkodásmód, mely szerint "csak semmi feltűnéskeltés", túl sok a veszteni valóm. Ha munkanélküli/betanított munkás lennék, aki holnap ugyanott, ugyanolyant talál, mint a mai kenyere, talán lépnék. De VAN mit vesztenem, ezért vigyázok magamra. És akik látják a rendszer hibáit, de jelenleg nem a politikából élnek, azok mind így vannak. Ezért nem csinálnak forradalmat, hanem lehúzzák a 10 órájukat a multinál, aztán beülnek a céges autóba és hazamennek.

Ti meg álmodoztok a romkocsmában és hülyeségeket beszéltek. :(

Đđ 2012.08.28. 14:09:23

@protézisesh:

Kedves Protézishes!

Mindenek előtt: a posztban nem „minden magyarról” állítottam, hogy „maga sem mentes” a cigányoknak tulajdonított attitűdtől, hiszen a tulajdonképpeni mondanivaló azzal indul, hogy „a „többségi magyar társadalom” egy jelentős része”. Még azt sem írtam, hogy a magyarok többsége... Ezért nem jogos a személyes felháborodásod, amelyben kikéred magadnak, hogy te is „lumpenelem” lennél, vagy „szabályszegő”.

Továbbá: nem a tilosban parkolást soroltuk egy kategóriába a karóval való agyonveréssel (parkolást amúgy nem is írtunk: korrupciót emlegettünk a kábellopás párjaként), hanem a magyar demokratizmus szétverését, visszaélve a kapott felhatalmazással. Indokom erre (azon kívül, hogy mindkettő minősített Btk.-eset) az, hogy sajnos ér annyit egy egész ország jövőjének elcseszése, mint egy szerencsétlen, ártatlan ember agyonverése – hiszen az orbánista politikának is vannak-lesznek emberéletben is áldozatai.

Az, hogy „a cigók hogy viselkednek”, több szempontból is rasszista megfogalmazás részedről. Egyfelől, mert a cigó sértő kifejezés, másfelől, mert a társadalmi szabályokon való átlépés korántsem minden cigányra jellemző. (Annak oka pedig, hogy a cigányságban ez – szépen mondva – „felülreprezentált”, nem a „vér”, hanem a szocializáció az oka.)

Emlegeted a rendszerváltás óta a cigányokra (hiába) elköltött milliárdokat... Bizony, nagyon sokáig tartott egyszer annak az összegyűjtése, hogy különféle címeken nagyjából mekkora összeg is ment el 22 év alatt „cigányokra”: felzárkóztatásra, támogatásokra, mivel ezt így, hogy „a cigányokra költött pénz), sehol nem tartják nyilván... Nos, az összeg 1990 óta nagyjából 240 milliárd forint körüli, ami azt jelenti, hogy ha elosztjuk 22 évvel és 700.000 fővel, akkor fejenként és évente kb. 15.600 Ft, azaz havi 1.300 Ft jut!

Te ennyi „pízért” váltanál mentalitást?:-) Szerinted ki lehet mozdítani a mélyszegénységből bárkit is havi alig egy ezressel?

Az Audis történeted szép – de csak akkor lenne bármire is érv, ha el is küldted volna azt a levelet, mert „tudni valami rosszról” semmit sem ér akkor, ha nem teszünk ellene. Amit rád váró retorziókként írtál össze, nem több félelemfantáziánál. (Épp az előző írásunkban soroltunk fel eseteket, amikor valakik igenis felléptek Orbánék ellen és mégsem érték őket retorziók...) Szó sincs arról, hogy azoknak, akik magas szinten végzik teendőiket a munkában és el is értek valamit „a politikából kellene élniük”, vagy profi politikusokká, netán „mozgalmárokká” kellene válniuk. Nem: az ő dolguk éppen a munka a versenyszférában, mert ezzel erősíthetik Magyarországot. ...De gondolom, hallottad már pl. az „anonim adományozó” kifejezést... Mert ahogy a versenyszférában sem lesz eredmény befektetés (és munka) nélkül, úgy a politikában sem – de ezt te is jól tudod!

[...Ami pedig engem illet, aki állítólag romkocsmákban élem „libsi/LMP-s” életemet: húha, de nagyot teccik tévedni!:-) Romkocsmában pedig sosem jártam – azt sem tudom, hol vannak ilyenek Budapesten. ...A saját tehetetlenség-érzésed miatti frusztrációdat pedig légy szíves, ne a mi sértegetésünkkel próbáld levezetni!]

protézisesh 2012.08.28. 14:37:01

@Đđ: válallom a rasszizmus vádját, NEM hiszek benne, hogy minden ember egyenlő. Nem akarok túl messzire menni, de egész biztos nem véletlen, hogy a feketék között kevesebb a Nobel-díjas, viszont lényegesen több a 10 másodpercen belüli 100as sprinter. Vagy - nagyon banális példa - az se véletlen, hogy az xxx-rated filmekben a feketék kb kétszer annyira vannak eleresztve, mint a sárgák... :)

Szóval vannak az életnek szép számmal területei, ahol bizony a genetika határozza meg az eredményt. A mélyszegénység nem ilyen, de gondolom nem véletlen, hogy a "cigánykodás" mint fogalom pont a (maradok rasszista) cigók nevéhez kötődött hozzá az idők során. Ahogy a skótokat, svábokat, digókat is azonosítjuk egy vélt vagy valós tulajdonságukkal. Biztos a véletlen műve, hogy a rétinéger szinomnímája lett a "lopós-erőszakos-lusta-ingyenélő"-nek?

Azért ne feledd el, hogy a rendszerváltáskor egy ezres kb 50 liter benzint ért (én még 20-22Ft/literrel kezdtem motorizált pályafutásomat), vagyis nagy pénz volt az. Illetve tegyük hozzá, hogy az átlag mindig torzít. Ahogy sokan egy kanyi vasat se kaptak, úgy azok se vitték SEMMIRE, akikbe ezt a rengeteg lóvét beleöntötték. Fordítsd már le ezt a 240.000.000.000 forintot mondjuk bölcsődei férőhelyre, vagy hasonló hasznos dologra.

Meggyőződésem, hogy a mélyszegénységből csak bentlakásos bölcsőde-óvoda-iskola-szakma rendszerben lehet kiszakadni. A 10-12évesen szülő gyereklányok képtelenek értékrendet adni a kölykeiknek, így az állapotuk hatványozottan újratermeli magát.

"a cigány bűnöző mindenekfölött tiszteli az erőt" = csak a pofonból ért. A liberalizmus viszont leépítette a pofont adó rendőr eszköztárát és tekintélyét, így a mediterrán gyalogság a teszkó parkolójában következmények nélkül elveheti az őt számon kérni próbáló közeg maroklőfegyverét. Most képzeld már el ugyanezt a helyzetet egy jogállamban! Hány lyuk lenne a hőzöngő bőrén? Meghurcolnák a rendőrt? Ugye? Köszönjük politika.

Az audis történethez meg annyit, hogy van olyan ismerősöm, akit "véletlenül" elkezdtek vegzálni a hatóságok, hivatalok. Nekem eszem ágában nincs kipróbálni, hol a határ. Mint mondottam nekem VAN veszteni valóm. Ha te máshogy érzed, minden adott, hogy írj egyet a győri polgármesteri hivatalba. Bloggerként, közéleti emberként ez lenne a dolgod, ha már a lakájmédia nem foglalkozik kényes kérdésekkel.

Tudod kicsit unalmas, hogy toljátok itt a blogon a dumákat a lázadjunk fel, álljunk össze, csináljunk valamit jelszavak alatt. Közben sehol egy programtervezet, sehol egy váz(lat), amire lehetne építkezni. Volt egy szezonotok, amikor a "mindjárt jövünk" jellegű posztok mentek, azóta meg csak lamentáltok itt az aktuálpolitika történésein.

Nem csak én, mások is levezették itt, hogy az a réteg, aki átlátja a pokolba vezető utat, aki tudna ellene érdemben tenni, az félti az egzisztenciáját, mert van neki. A lumpenproli csőcselék, a mindenkori tévészékházgyújtogató B-közép, a munkaidőben betyárkodó-vármegyéző-gárdázó hordák ugyanúgy semmit nem kockáztatnak, mint a segílyes cigók vagy a mindenben kanál nyuggerek.

Ezért nem vezet a demokrácia sehova sem. A gerinctelenül vagy örökletesen meggazdagodott kőgazdagok diktálnak, 95% lecsúszik, a szűkülő középosztály meg befogja a pofáját és próbál (jobban) élni.

Szólj, ha valaki beáll mártírnak, támogatni esetleg hajlandó vagyok. Ha előáll valami értelmessel (segítek: ebben a posztban nem volt ilyen).

Cogito.t 2012.08.28. 15:33:13

"Mondom: nézzünk elébb magunkba!"

Na akkor hajrá, kezdheted magadon! Mondjuk a realitásokkal/rögvalósággal való szembesülés/beismerés mentén!
Esetleg rögtön elsőre költözz roma lakta területre akár Bp. egyes kerületeibe, akár Miskolc-Ózd környékére, akár a Tiszamenti falvakba!
Aztán majd meglátjuk miként vélekedsz a:
"...magyarság milyen példát is mutat..."
"... magyar társadalomból gyakran éppannyira hiányzik a jövő tervezhetősége ..."
"... cigányok (már akikkel „probléma van”) éppen úgy „szabályokon kívüli” életet élnek, mint a magyarság ..."
ostoba, általánosításaiddal, no meg a romák magatartásmintáival!
Ja és a magyaroknál és romáknál "szabályon kívül élők" arányával!
Aztán majd beszélgethetünk a "93% vs. 7% mintaadás" témában kifejtett ostobaságodról!

Ja! Ha már "mintaadás"! Tudod egy kiskutyának, ha rossz helyre sz.rik, kétszer belenyomod a nóziját és megtanulja, hogy ne piszkítson olyan helyre, ami nem arra való! Nos, akkor nézzük meg a romák többségének portáját, aztán lehet gondolkodni a "mintaadás" és a "minta befogadás" mibenlétéről!! Tudom, most megint jössz majd a "deanemromákközöttisvan" szöveggel! Ez igaz! De egyrészt milyen arányban, másrészt azért mert másé mocskos az nem mentesít senkit a magáé felől! (Nagyszüleim nem éltek jómódban, de tiszta és rendezett környezetben igen!)

laci0011 2012.08.28. 15:39:02

Hát öcsém,Te sem voltál még cigányportán,így a léted is sértés a magyarságra!

aeidennis 2012.08.28. 15:39:02

Nahát sosem gondoltam volna, hogy Erdő Pétert fogtok idézni! :) Ez a rész a tavaly aug. 20-án mondott szentbeszédében hangzott el, (kissé cizelláltabban)! :-)))

…Csak nem azért, mert a magyarság sem tudja, mik is a követendő céljai, azok a sikerre vivő „társadalmi receptek”, amelyeket jó lenne követnie? Sokat ugatunk a cigányság integrációjáró…, de könyörgöm: hová is kellene integrálódniuk, amikor a magyarság maga is rettenetesen dezintegrált???

Đđ 2012.08.28. 16:07:57

@Cogito.t:

A cigányok között annyival több a rendbontó, a szabályszegő és a mocskos porta, amennyivel nagyobb és reménytelenebb a szegényég – és amennyivel kevésbé voltak mindig is a társadalom „bevett”, elfogadott és egyenlő esélyeket kapó tagjai. Az USA-ban a XX. század elején-első felében az olasz és ír bevándorlók között is éppen annyival többen tértek le a törvényes útról, amennyivel lenézettebbek voltak és amennyivel többen éltek mélyszegénységben és amilyen arányban nagyobb volt közöttük a tanulatlanok aránya, mint az angolszász-protestáns (vagy akár a többségükben szintén protestáns skandináv és német) bevándorlók között. A statisztikák hasonló helyzetekben mindig ugyanezt mutatják ki. Mégis, ma ki mondaná, hogy az olaszok, vagy az írek „eleve képtelenek” a rendes munkára?

Ami „Ózd környékét” illeti: ha alaposabban megnézed, bizony sok kulturális attitűd, viselkedésminta, életvezetési módszer(telenség) és maga a kommunikációs stílus is igen hasonló az ottani szegény cigány és szegény nem cigány népesség között. (Nem azt írtam, hogy „azonos”!)

Azt pedig minden kutyatartásban jártas ember tudja, hogy a szarba belenyomott orrtól a kutya nem lesz szobatiszta – csak annyit érzékel az egészből, hogy „Nekem itt fáj!”. Olvass bele Csányi Vilmos ilye témájú könyveibe, vagy Korom Gábor Neked ugatok c. könyvébe! ...És ha már Csányi könyveit fogod falni, remélem, elolvasod Az emberi viselkedés c. művét is, amiből sokat meg fogsz érteni a „miért így vagy úgy viselkedünk?”-témából is.

Đđ 2012.08.28. 16:16:54

@laci0011:

Tudom, hogy miként él sok cigány a portáján (kb. mint az ókorban, kivéve a TV-t) – de ennek oka nem az, hogy cigányok, hanem az, hogy szegények és kirekesztettek, mióta világ a világ. Tudod, hogyan éltek a magyarok a cselédházakban a Horthy-korszakban, vagy akár a budapesti nyomortelepeken? Tudod, milyen volt a Mária Valéria telep „bűnözési statisztikája, egy szál cigány nélkül is? Javaslom, olvasd el azt a választ is, amit az előbb itt Cogito.t-nek írtam!

[Azt pedig, hogy „a létem is sértés a magyarságra”, nem gondolnám... Hacsak nem azt érted sértés alatt, hogy elmondom, milyenek vagytok ti, akik olyan büszke magyarok tudtok lenni, hogy csak haj! – no nem minden magyar, csak az a hányad, amelyik nem és nem akar szembenézni se a valósággal, se a tényekkel, és mindenféle hazug lózungok mögé bújva igyekszik kibújni a saját személyes és közösségi felelőssége, teendői alól...]

kedves legény 2012.08.28. 16:30:45

Ííí bazzeg...

Annyira rühellem az ilyen libsi provokátorokat, mint a cikkíró is.

Agyon kéne b@szni az ilyeneket egy kalapáccsal. (direkt nem írtam gázkamrát:)

babakék 2012.08.28. 16:46:04

@Đđ: Gratulálok! Nagyon jó voltál!

laci0011 2012.08.28. 16:48:32

@Đđ: Hát a rendezetlen porta az rendezetlen porta,attól függetlenül,hogy a magyar a hibás szerinted!Biztos hogy én voltam a hibás amikor az autóm motorháztetőjét a roma polgártárs beletaposta az udvarán a sárba,és amikor kérdeztem hol az autóm,késelni akart.De annyi igazat adnék neked,hogy amíg nincs személyes tapasztalata az embernek,lehet védeni a cigányt...De amikor ellopják az értékeidet és ráadásul meg is késelnek,akkor valahogy átértékeled a korábbimásoktól szerzett információidat.Javasolnám cigány ügyekben ne tartsd magad hozzáértőnek,másak az elefántcsont toronyban kitalált elvek és más a valóság.Ideje volna 22 év után előrelépni az ügyben mert csak egyre nagyobb teher lesz az országnak.Két évtized alatt megháromszorozódtak,amit abből gondolok hogy 20 éves lánykának már minimum 3 pulyája van vazze!

legeslegujabbkor 2012.08.28. 16:56:11

@laci0011: Én sem értem, miért nincs rend már ebben az országban, hiszen Pintér már 2 éve megígérte, ráadásul van már Gárdánk is, miért nem látod a javulást?

laci0011 2012.08.28. 17:07:58

@legeslegujabbkor: Nem ez volt a kérdés ,de ha már szóba került,pintér sem múlja felül a gazdáját és ráadásul még amiket kitalál az általában nekünk kerül pénzbe!Ezek az ovodás szintű kollégista répák,azt hiszik elég kimondani valamit és az úgy lesz.Csinálni nem kell semmit,csak mondani mondani...

Cogito.t 2012.08.28. 17:12:50

@Đđ: Amennyit rájuk költöttek az pl. az elmúlt 40 évben, ahányszor esélyt kaptak már fejlődésre/tanulásra/kitörésre, abból már több városnyi tiszta, rendes porta kitellett volna!
Csak kezdjük el szépen sorba venni a lakótelepeket, sor- és családi házakat, amelyeket megkaptak, majd rövid idő alatt végletekig leamortizáltak. Én is laktam lakótelepen/panelben és látszott, hogy melyik lépcsőház van roma és melyikben nem roma többség!
Édesanyám 30 évig tanított olyan iskolában, ahol jelentős számban voltak romák! Úgyhogy első kézből van tapasztalás, hogy ki, milyen megadott/megkapott eséllyel akart/nem akart élni!!
És bocsánat, a kiskutya "szobatiszta" lesz, mert a "szobatisztaság" fogalmilag azt jelenti, hogy nem piszkít a szobába!
Az, hogy ezt milyen tudatállapot miatt nem teszi lényegtelen, mert a "szobatisztaság" az elérendő cél!
Abba meg végképp ne menjünk bele, hogy "mit gondol a kiskutya", mert nem tudja elmondani, tehát legfeljebb "úgy gondolhatod, hogy ezt gondolja"! De lehet, hogy tök más gondol!? Vagy éppen a kiskutya simán megtanítható "orrbelenyomás" nélkül is! Az említett példák alapján, az említettekről - tisztelet a minimális kivételnek - ez nem igazán mondható el!

Egyébként meg ha igaz, amit idéztél:
"...a cigány bűnöző mindenekfölött tiszteli az erőt és az elszántságot.", akkor hajrá gumibot/kardlap/bikacsök/korbács?! Tényleg csak ebből értenek!? (Mondjuk az elmúlt 40 (meg a többi 100-200) év azt mutatja, hogy a szép szó nem igazán használ!)
De akkor meg hagyjuk a turbóliber álszenteskedést!

mekmaster 2012.08.28. 17:18:39

@protézisesh:
Minden tudományos handabandát mellőzve
egy "majdnem tudományos" korrajz illetve
pontos összefoglalása a témának.
Ott a pont.

laci0011 2012.08.28. 17:22:44

@protézisesh: Majdnem tökéletes az amit írtál,magasan vered a posztírót,aki gond nélkül áttolja az összes szart a magyarokra,fel sem merül benne,hogy nem kevés pénzt áldoz az ország ezekre és csak nő a probléma mert hiányzik a hozzáértés mindenhonnan!

legeslegujabbkor 2012.08.28. 17:26:56

@laci0011: Miért nem rendőrségi kérdés, amit felvetettél? Talán nem a bűnüldözéstől várod a megoldást?

Đđ 2012.08.28. 17:37:19

@laci0011:

Azt, hogy mennyi pénzt költött az ország romaintegrációra és támogatásokra, a protézishesnek adott első válaszomban megtalálod...

Abban igazad van, hogy "hiányzik a hozzáértés mindenhonnan", ami ennek a pénznek az elköltését illeti. Protézishes frusztrált, mert nem tudja a megoldást az ország és a társadalom általa is érzékelt óriási bajaira - és ezért keres egy olyan szabadon szidható csoportot, mint a cigányok, akikre kikiabálhatja a mérgét, de ettől a helyzetképe még nem helyes.

Nem azt írtam, hogy a cigányokkal minden rendben és azt sem írtam, hogy csak a magyaroké a felelősség – mert ez nem igaz. De az igaz, hogy egy 93-7-es arányú felállásnál csak a 93-asok tudnak érdemi változást elindítani. A „problémás” viselkedésmintákat, tanulatlanságot öröklő-magukban hordozó cigányok ugyan hogyan kezdeményezhetnék a változást? Ők csak azt az életet, azt a valóságot ismerik, a miénkről csak nagyon távoli képük van.

Egy régi posztunkban (progressziv.blog.hu/2010/07/05/pinter_es_a_gyerekborton) ezt írtuk a témáról, arról, hogy hogyan szocializálódik a később „problémás cigánnyá” váló gyerek: „...eszmélése első pillanatától kezdve ellenségnek tanulta, tapasztalta a Középnépet! Természetesen nem értette, mert nem érttette meg vele senki sem, hogy miért van a Középnépnek mindene, amije neki nincs és nincs senkinek sem az ő környezetében. Mármost: hogy hallgasson az ember az ellenségre? Az hiába mondja neki, hogy ezt, vagy azt tedd, amíg azt tapasztalja, hogy őt is ellenségnek tudja, kezeli a társadalom, addig bizony nem fog a társadalomra hallgatni és nem hallgat a társadalmat vele szemben képviselő tanítónénire sem!”

Gondolkozz el ezen! Te hallgatnál-e arra, akit születésedtől téged utáló ellenségednek tudsz? Követnéd-e a szavait, a példáját?

bispora 2012.08.28. 17:38:44

@Đđ: Pár pontatlanság becsúszott a válaszodba. A legfontosabb hibád az egy hazuság, amit ti szociológus-liberális körökben úgy fogalmaztok meg, hogy azoknak az adatoknak a visszatartása amit a rasszisták érveik igazolására használhatnának. Természetes tisztában vagy vele, hogy a legérzékenyebb pont a cigány etnikum általános mentális képességének (g) a hihetetlenül alacsony szintje a magyarokéhoz képest. Ez rosszabb mint az afroamerikai/fehér esetben az USA-ban, és mivel nálunk ezt szigorúan tilos mérni, csak egy 2007-es szerbiai felmérésből lehet következtetni a probléma súlyára- ott a cigányoknál átlag 70-es IQ-t mértek. Occam borotvájáról talán hallottál, ezzel vágnám el végül a torkodat, hogy stílszerű legyek: a cigányság minden problémájára és tünetére egyedül is magyarázatot tud adni az etnikum alacsony mentális képessége (sok bűnöző, sok gyerek, korai gyerekvállalás, alacsony fizetés vagy munkanélküliség, diplomások hihetetlenül alacsony szintje, az elvont matematikát igénylő diplomások hiánya , a földművelés, mezőgazdasági kultúra teljes hiánya stb.)

Szikamor 2012.08.28. 17:47:24

Hogy lennénk egyenlőek ! Amíg én fel tudok mutatni hivatalosan is több mint negyven ( 40) év munkaviszonyt, és napi 1040.00 forintot kapok (2015 májusáig) , mert még nem értem el a nyugdíkorhatárt. Mennyit is kapnak azok akik ........ ?

laci0011 2012.08.28. 17:50:13

@legeslegujabbkor: A bűnüldözés az a fosztogatásunkkal van elfoglalva,leginkább,minnél több jól megtérülő traffipaxban érdekelt,ha betörnek a telkedre ki sem jönnek...Megvernek az utcán nekem kell megtalálni az elkövetőt,és kap 5000 Ft pénzbírságot és esetleg eltiltják a közügyektől...

Đđ 2012.08.28. 17:53:26

@bispora:

Nem a „mentális” képességeik alacsonyak, hanem a tudásszintjük. Amit írsz, az összekeveri (remélem, nem tudatosan!) a génekben "kódolt" örökletes képességeket és a születés utáni fizikai viszonyok és a szocializáció hatására kialakult személyiséget, tudásszintet és intelligenciát.

Ráadásul: nagyon eltérően szocializált és nagyon eltérő kultúrájú népcsoportok intelligencia-szintjét nem is lehet "egyen"-módszerekkel jól megállapítani - hiszen az "euro-atlanti átlagpopulációra" kidolgozott személyiség-, attitűd- és intelligencia-tesztek jelentős részben épp arra a tanult, ill. szocializációval megszerzett "hányadra" épülnek, amely a cigányoknak nem adott.

...Amit te írsz, hogy „a cigányság minden problémájára és tünetére egyedül is magyarázatot tud adni az etnikum alacsony mentális képessége”, épp az az érvelés, amellyel jó 200 éve az afrikai rabszolgákkal kapcsolatban vélekedtek... Ott is az volt a mondás, hogy „a négerek buták” – aztán most valami Obama az USA elnöke, a Brit Rókavadász Szövetségé pedig évek óta egy „afrobrit”.:-)

[Ja, „elvont matek”: az ugye megvan neked, hogy a nulla fogalmát az „indiai cigányok” vezették be?:-)))))))))))))]

laci0011 2012.08.28. 18:01:58

@Đđ: Ma úgy néz ki a helyzet,hála a hibás elképzeléseknek,csak mesterségesen szaporítjuk őket közpénzen ami már nemsokára államcsődöt fog okozni.De ha előbb polgárháborút akarsz akkor csak előre ezen az úton polgártárs.

Đđ 2012.08.28. 18:07:44

@laci0011:

Kérlek, írd meg pontosan, hogy te mit javasolsz, miféle "romapolitikát"! Lépésről lépésre, az összefüggéseket is bemutatva és alátámasztva, hogy a javaslataid működni fognak.

Mielőtt minket "cigányszaporító politika" támogatásával vádolnál, olvasd el az alábbi írást, melyben ez áll:

"Hogyan akarják „átbillenteni” a kelet-magyarországi jobbikos körzeteket, ahol az utolsó „szoci évek” a nép szemében egyértelműen a „cigányok okozta rendetlenséggel” voltak azonosak? Ide egy olyan új erő kell, amely a rendezettség és a magabiztosság imázsával bír, és amely fel meri vállalni a „Suum cuique”* elvét, és akinek el is hiszik, hogy a napi gyakorlatát is ehhez az elvhez igazítja." (progressziv.blog.hu/2012/08/16/vagyni_vagy_gyozni )

legeslegujabbkor 2012.08.28. 18:09:51

@laci0011: "csak nő a probléma mert hiányzik a hozzáértés mindenhonnan!"
Valahol el kell kezdeni a megoldást, mert szerintem sem csak pénzkérdés, sőt a legtöbb erre fordított pénz illetéktelen zsebekbe vándorolt, és nulla hatékonysággal hasznosult.
A posztíró máshonnan közelített ehhez a kupachoz, de te rögtön felszívtad magad azon, hogy a többségnek is meg kell változnia.

laci0011 2012.08.28. 18:27:37

@legeslegujabbkor: Már nem tudom sírjak vagy nevessek,ezen a szobatudós poszton,aki azt meséli nekem,hogy azért van disznóól a cigány portán,mert a hülye magyar nem ad neki elég pénzt.Pedig még azt is első kézből tudom állítani ,hogy fizetésért sem tart rendet!Tehát akkora hézag van a polgártárs tudásában ami diszkreditálja az egész írását!Ami persze egyből nem megy át neki.De lehet hogy csak félreértek dolgokat,hehe.

bispora 2012.08.28. 18:30:27

@Đđ: Basszus direkt a g-t írtam a mentális képességek kifejezésére, ebben tudod olyan tesztek is vannak, amik kultúra függetlenek, felvillan egy szín és nyomni kell egy gombot. Hogy lehet egy ilyen kényes témában ennyire tudatlanul belekezdeni? Hogy mekkora érv Obama, bmeg nem érted, hogy amikor populációk mentális képességéről beszélünk az az egyén szintjén semmit nem mond. Az eloszlás Gaus görbe szerű, a végtelenbe kifutással a széleken. Egy cigány is lehet Nobel díjas, csak kell hozzás párszáz év a statisztika szerint. Obama ereibe meg fehér vér is folyik, másrészt.

Đđ 2012.08.28. 18:30:57

@laci0011:

Már megbocsáss, de hol van az a posztban, hogy "azért van disznóól a cigány portán,mert a hülye magyar nem ad neki elég pénzt"? Lennél szíves idézni ezt a passzust tőlem?

A poszt egyébként nem is a cigányokról szól, hanem a magyar mentalitásról - de te ezek szerint ezt képtelen vagy felfogni...

legeslegujabbkor 2012.08.28. 18:34:52

@laci0011: Nem tudom mit olvastál, de a posztban csak a többségi példamutatásról volt szó, arról a kérdésről, hogy mi süllyedünk le, vagy fel tudunk-e emelni valakit. (alapgondolatként Orbán most milyen szinten van)

laci0011 2012.08.28. 18:40:11

@Đđ: Több mint szánalmas a magyarokra kenni a szart amikor sehol európában nem tudnak romákat integrálni!Pedig van ahol többszörös pénz lenne rá!Itthon meg a közelmúltig még azt sem voltak képesek elérni hogy a gyerek iskolába járjon egyáltalán!Azt sem lehet elérni hogy a pénzből ami nem olyan kevés mint kimatekoltad,rendesen etessék ruházzák a gyermeket!Fontosabb az államnak a játékgép bevétel!Tehát van mire büszkének lenni az itt dolgozóknak!

Đđ 2012.08.28. 18:47:58

@bispora:

Hm... Rád aztán vonatkozik a „Ha hallgattál volna, bölcsebb maradhattál volna.” mondás! Azt írod rólam, hogy „Hogy lehet egy ilyen kényes témában ennyire tudatlanul belekezdeni?” – miközben a mentális képességek (helyesen a komplex, többváltozós intelligenciamérés) esetében a g-faktort hozod elő...

Nos: Spearman ezt a faktort, egy másik, speciálfaktorral együtt – a ’30-as években dolgozta ki és módszerét – az annak alapot adni szándékozó elmélettel együtt – már a ’60-as években meghaladottnak tekintették. Ma már sokfaktoros vizsgálati módszereket alkalmazunk – még abban az esetben is, ha csupán a kognitív és szociális intelligenciát vizsgáljuk, nem pedig a komplex mentális képességeket.

A „felvillan egy szín és nyomni kell egy gombot”-vizsgálat a reakcióidőt méri (más vizsgálatokkal együtt) és ez vajmi keveset árul el pl. az illető absztrakt (pl. matematikai) képességeiről, „gondolatsebességéről”, hiszen egy egyszerű motoros funkciót vizsgál csupán. Arról nem is beszélve, hogy az absztrakt képességek szerves része az intuíció is – azzal meg már ott is vagyunk a jobb agyféltekében és az érzelmi, vagy épp „művészi” képességeknél.:-)

[...Ja, Carl Friedich Gauß nevét – ha nem akarsz scharfes s-t használni – máskor majd inkább két s-sel írd! Elég okos volt, megérdemli!:-)))]

laci0011 2012.08.28. 18:52:55

@legeslegujabbkor: Mi köze van orbánnak a magyarsághoz?Nem is magyar csak 1 szélkakas az itteni szemétkupacon.1 ilyen országvezetéssel akarsz többségi példamutatást,itt csak a felaprózás a megosztás megy,olyan szinten hogy kinyílik a bicska a zsebemben!

Đđ 2012.08.28. 18:53:44

@laci0011:

„Fontosabb az államnak a játékgép bevétel!” – Úristen, ha tudtam volna, hogy csupán ekkora a felfogóképességed, dehogy zaklatlak magvas és bonyolult gondolatokkal, összefüggésekkel!:-)

Ha ezzel a játékgép-bevétellel arra utalsz, hogy az állam célja az, hogy a romák a segélyt elgépezzék és ebből az államnak adóbevétele származzon, akkor végtelenül buta vagy. Hiszen a szerencsejáték-adó csupán egy része a szerencsejáték-bevételnek (amit „a cigányok a segélyből a gépbe dobnak”, tudod). Ha a segélyosztogatás célja valóban a minél nagyobb szerencsejáték-adóbevétel lenne, akkor nem egyszerűbb Állambácsinak ki se osztani a pénzt? Úgy nem csak az adóhányad, hanem a teljes összeg meglenne neki!:-)))

...Hú, de setét vagyollll...

ToPter 2012.08.28. 18:55:53

Cogito.t: "Amennyit rájuk költöttek az pl. az elmúlt 40 évben, ahányszor esélyt kaptak már fejlődésre/tanulásra/kitörésre, abból már több városnyi tiszta, rendes porta kitellett volna!
Csak kezdjük el szépen sorba venni a lakótelepeket, sor- és családi házakat, amelyeket megkaptak, majd rövid idő alatt végletekig leamortizáltak. Én is laktam lakótelepen/panelben és látszott, hogy melyik lépcsőház van roma és melyikben nem roma többség!"

A nagyfőnök felesége nem tud rendesen vezetni. Havonta koccan, húzza meg a kocsit, stb. Pár hónapja óriási veszekedés volt, hogy a kocsija baromi sokat fogyaszt. No, sebaj, kapott zsír új, alacsony fogyasztású, nem épp olcsó kocsit. A régit kiosztották a kisfőnöknek, céges kocsiként.
Ma a helyzet a következő: A kisfőnök alatt a kocsi a gyári értékek alatt fogyaszt. Az új kocsi meg mintha rallyznának vele, és a fogyasztása az egekben, bár mivel kisebb autó mint az eredeti, pár literrel összességében csökkent.

Elképzelhető, hogy a segély, és szociális lakás, stb. ugyanaz a cigányságnak mint a főnököm feleségének az autó? Ideig óráig megfelel, de valójában látszatmegoldás.
Amíg valaki nem veri a nő fejébe, hogy hogyan is kéne autót vezetni, és amíg a környezetét nem érdekli hogy szarul csinálja, addig minden autóját szétcseszi, és minden autója baromi sokat fog enni. Ugyanígy, attól hogy fizikai javakat lökünk nekik alamizsnaként, a cigányság sem fog változni. Sőt.
Az hogy az eddigi "megoldások" nem működtek nem feltétlenül azt jelenti, hogy a cigányság menthetetlen, és mind egy szálig ki kéne irtani, hanem hogy valószínűleg rossz végén fogtuk meg az ásót.

Protézises meg a többiek: A genetikai determináció meg a legnagyobb faszság. Pl az afrikai négerek közül azért kerül ki sok kiváló futó, mert
1) a nagyapját még konkrétan az oroszlánok kergették, és ezért a szocializációs környezete kutya keményen óriási értéknek tartja, és megköveteli, hogy úgy tudjon futni mintha az élete múlna rajta.
2) az anyaországtól olyan ösztönzőket kap, ami anyagi, képzési, presztizs szinten kitörési ponttá teszi számára a futást. Kenyában egy olimpiai bajnok futó pl élete végéig viszonylagos kényelemben élhet a jutalmából. (Tehát nem a magyar "fél lakás ára, nesze, oszt kuss legyen" szinten kap a teljesítményéért.)

Nem mellékesen szerintem a poszt írónak sok mindenben igaza van. Mi magyarok sem épp a tisztesség, közjó, és szabálykövetés mintapéldái vagyunk. Lehet körbe kéne nézni a mi udvarunkon is mielőtt a szomszéd (bár jelen esetben tényleg jóval mocskosabb) udvarát ócsárolnánk.

Azt a cigányt aki lop, késel fenyeget igenis úgy sittre kell vágni, hogy a vasrács tíz centi mély lenyomata élete végéig a pofáját díszítse. DE ezt nem azért kell tenni, mert cigány, könyörgöm! Azt az ősmagyart aki lop, késsel fenyeget ugyanilyen gyorsan, és erővel kell bekaszlizni. Azért kell tenni mert lop, és késel, és ezért le kell választani egyrészt a nagyobb társadalomról, hogy azt tovább károsítani ne tudja, másrészt a saját környezetéről, ami a káros magatartását kitermelte, és így a megjavulásra esélyt teremtsen.
Megjegyzem a többségi társadalomban elterjedő rasszizmus a láthatóan különböző csoportokkal szemben, pont ezt a második lényegi hatást zárja ki, mert megakadályozza a káros magatartást kitermelő környezetről való leválást (a "jó" cigány is cigány, hisz a bőrszínén nem tud változtatni, ergó "rossz" cigány), és így a javulás lehetőségét is kizárja.

Szóval hajrá! Ha azt akarjátok, hogy a dédunokáitokat is meglopja, megkéselje egy cigány, legyetek rasszisták, és tanítsátok erre a gyerekeiteket is!

laci0011 2012.08.28. 18:56:12

@Đđ: Hát a kognitív képességekkel ezek szerint bajban vagy.De ettől még lehetsz akár nemzetgazdasági miniszter is,ha jó koleszba jártál.

laci0011 2012.08.28. 18:59:58

@Đđ: Na végre ki dobta a gép a tuttit,nem baj ha ezzel csak magadat minősítetted?!Remélem fölöslegesen nem tartod magad okos embernek...

laci0011 2012.08.28. 19:09:44

@Đđ: Kultúrembernek meg véletlenül se.

Đđ 2012.08.28. 19:21:31

@laci0011:

Kognitív képességek és kultúra dolgában szerinted érdemes olyasvalakivel vitatkozni, aki a "kidobta" szót úgy írja le, hogy "ki dobta"?:-)

[Megj.: Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter nem volt Orbán kolesztársa.]

laci0011 2012.08.28. 19:24:32

@Đđ: Komoly érv,ha csak ennyire futi,sebaj.

laci0011 2012.08.28. 19:29:30

@ToPter: Jelenleg 4-5 lakást is vehetsz az olimpiai aranyért kapott pénzből.

házelnök 2012.08.28. 19:32:21

Ha nem cigány, akkor miért csinál úgy mintha az lenne?
Magánnyugdíj lopás
Miért öltözik ilyen röhelyesen?Ilyen ember megy el mellettem, magamhoz szorítom a táskám.

házelnök 2012.08.28. 19:33:30

bocs röhej
smittpaliskodtam egyet

laci0011 2012.08.28. 19:36:02

@Đđ: Így jár az ember ha ovisokat próbál komolyan venni.

laci0011 2012.08.28. 19:38:21

@házelnök: Hát sokunknak 1 vajda ugrik be rögtön a képről...

piefke 2012.08.28. 19:39:40

@laci0011:

Jaj, de jó, hogy vannak olyan magasan kvalifikált szupermagyarok is, mint te! Eszküszöm, 2014-ben rád szavazok!

Laci0011 for prime minister!

házelnök 2012.08.28. 19:50:11

Az IHM meg a negró jut eszembe.Ilyen külsővel csúcs videót lehetne csinálni.

Önként ment ez a csuti ki az utcára, megérdemli, hogy annak nézzék ami és nem annak mint aminek látszani szeretne.
Egy-két nap és majd jönnek külföldről is a poénok.

házelnök 2012.08.28. 19:51:46

Ha ezt szegény Hofi megérhette volna.

Husz_János_Puszita 2012.08.28. 20:05:29

@Đđ:

"Gondolkozz el ezen! Te hallgatnál-e arra, akit születésedtől téged utáló ellenségednek tudsz? Követnéd-e a szavait, a példáját? "

Igaz, de fordítva se működik. Ha bűnbakot csinálsz a 93%-ból, a képükbe mondod sokszor, hogy az ő rasszizmusuk a hibás, akkor a fejükhöz kapnak, kézen fognak egy cigány családot és mind boldogan elmennek a templomi kórusba énekelni? Ugye.

Nem várhatod el az átlagembertől Teréz anya elhivatottságát. Teljesen normális emberi reakció a harag. Mindkét részről. Mert sorozatos konfliktus helyzetről van szó. Igazságtalanságokról van szó, ami dühít. Mindkét részről.

ToPter 2012.08.28. 20:08:24

@laci0011: Bevallom, csak hozzávetőleges arányt próbáltam szemléltetni, de akkor itt vannak a pontos jutalmak egy olimpiai aranyért:
Magyarország: 35 millió forint
Kenya: 200 millió shilling

Amennyire én láttam ingatlanportálokon Kenyában egy Rózsadomb szintű villa 40-60 millió schilling. Magyarországon ez szintén ekörül alakul forintban.

Gyengébbek kedvéért jelzem, hogy a kijelentésem lényege: Kenyában SOKAT kapnak a győzelemért. A magyar rész csak viszonyítási alap.

Đđ 2012.08.28. 20:09:18

@Husz_János_Puszita:

Nyilván... De amit írtam, az nem politika volt, hanem tényfeltárás - más műfaj. E tények ismeretében lehet és kell majd kidolgozni a politikát, amelynek valóban nagyon empatikusnak kell lennie, elsősorban a 93%-kal, mert nagyobbrészt rajtuk fog múlni a siker.

Đđ 2012.08.28. 20:25:41

@ToPter:

Az afrikai futók azért olyan szuperek, mert a (kelet-)afrikaiak testfelépítése sokkal inkább alkalmas a futásra, mint európai, vagy ázsiai társaiké. Hosszabbak, vékonyabbak (tehát: könnyebbek) a végtagjaik. Más a szervezetük testzsír-aránya az össztömeghez képest. (Afrikában ui. nem volt evolúciós előny a melegen tartó háj.) Szintén az alacsonyabb testzsír-arány miatt gyorsabb a szervezet hőleadása - és ez fontos az extrém izomerő-kifejtésnél keletkező hő miatt, amely felfűti és dehidratálja a szervezetet. Rugalmasabbak az izmokat a csontokhoz rögzítő inak is... És még sorolhatnám!

Mindez nem azt akarja jelenteni, hogy "különbséget kell tennünk emberfajták között", hanem azt, hogy a rasszok között vannak (evolúció-genetikai alapú) fizikai és teljesítménybeli különbségek - azonban eddig azt semmiféle tudományosam megalapozott vizsgálat nem mutatta ki, hogy a mentális, kognitív képességekben is lenne különbség.

A kérdés egyébként igen összetett, többek között olyan aspektusai is vannak, hogy az emberiség fejlődése és szétvándorlása során különféle élőhelyekre, eltérő környezeti viszonyok közé került emberpopulációkban ezek az eltérő környezeti hatások vajon miféle evolúciós szelekciót okoztak pl. a mentalitást, a lelki habitust meghatározó tulajdonságokban, hogyan szaporodtak fel egyes ilyen jellemzők és hogyan ritkultak meg esetleg egy-egy adott populációban másfajta jellegzetességek, "hajlamok"?

...De: mivel az intelligencia minden környezetben kifejezetten előnyös tulajdonság, ezért nyilvánvalóan nem volt olyan környezeti-evolúciós hatás, amely egyes populációkat, népcsoportokat, rasszokat "elbutított" volna - és viszont: mivel az emberiség szétvándorlása csupán néhány tízezer éve kezdődött és csak a legutóbbi évezredekben alakultak ki a ma is létező populáció-típusok, ezért a viszonylag lassan fejlődő intelligenciában nem jöhettek létre "kiugrások" pozitív értelemben sem egyes populációk javára.

A ma tapasztalható populációk közötti látszólagos „intelligencia-eltérések” tehát valójában nem az intelligencia, a kognitív képességek különbségei, hanem szocializációs, illetve emocionális hatások, amelyek „más irányokba terelik” az „alapintelligenciát” – de ezt most ne nyissuk ki!:-)))

aushalten 2012.08.28. 20:30:57

Jo estét mindenkinek!

Kedves,lökött blogirokmányolo Úr!
Az Ön és hasonlo gondolkodásu elmebetegek tényleg nem olvasnak,látnak a cigányokrol europa más országaibol,teljesmértékben megeggyezö,negativ dolgokat,,,pozitivat SOHA!!!mindenhol ugyan az a probléma,ezzel a beilleszkedésre alkalmatlan néppel!!!!!!!Nem a magyarokkal van gond,vagy,ha igen,akkor gond van a franciákkal,olaszokkal finnekkel,svájciakkal,stb.......MARHA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

aushalten 2012.08.28. 20:35:54

...a marhát visszavonom!!!!!!!!aki ezeket a dolgokat nem látja tisztán az gyengeelméjü/erröl nem tehet/,vagy egy aljas hazug,aki valamiféle hasznot akar huzni ebböl az "ügyböl"!!!Na erröl tehet!!

ToPter 2012.08.28. 20:38:18

@Đđ: I stand corrected. :)
Na, akkor jó éjszakát mindenkinek.

bispora 2012.08.28. 20:38:32

@Đđ: Hát ez tényleg elképesztő...
Körbeért a riadólánc és valami kiugrott pszichológus súgott, amit félreértettél.
A g (general intelligence factor) annyira meghaladott dolog, hogy ha a medline-ba beütöd keresőszóként kapsz is rá vagy hatszáz tudományos cikket. Mellesleg egy csomó olyan cikket is találsz ahol a nemzetek átlagos mentális képessége és a GDP között szoros összefüggéseket lehet kimutatni.
Pár ilyet mutatnék is, és várnám tőled a g-ről mint meghaladott tudományos tételrő szóló műveket.

- Rostami E, et al. BDNF polymorphism predicts general intelligence after penetrating traumatic brain injury. PLoS One. 2011;6(11):e27389.

- Vyas NS, Puri :Evidence for an Association between Brain-Derived Neurotrophic Factor Val66Met Gene Polymorphism and General Intellectual Ability in Early-Onset Schizophrenia. Isr J Psychiatry Relat Sci. 2012;49(2):137-42.

-Karama et al., 2011. Cortical thickness correlates of specific cognitive performance accounted for by the general factor of intelligence in healthy children aged 6 to 18
Neuroimage. 2011 April 15; 55(4): 1443–1453.

Ha valóban érdekel mi is az a g, itt Linda Gottfredson elmagyarázza:
-www.psych.utoronto.ca/users/reingold/courses/intelligence/cache/1198gottfred.html

Husz_János_Puszita 2012.08.28. 20:44:14

@Đđ:

A tudósok is vitatkoznak rajta, egy bizonyos viselkedésben mennyi a genetika, a biológia, illetve a szocializáció szerepe. Pl. az agresszió. Kromoszóma, tesztoszteron, kortizol, atyai pofonok, kultúra? Valószínű ezek sajátos egyéni keveréke.

Ezt a vitát mi itt nem tudjuk eldönteni, attól tartok.

kedves legény 2012.08.28. 21:05:24

Ne vitatkozzatok a marhával..

Ez a cikk egy provokáció, teljesen felesleges észérvekkel cáfolni, mert csak provokáció.

A cikkíró egy gyökér.
Úgy cseszel ki vele, ha nem olvasod el a szarjait.

Đđ 2012.08.28. 21:08:25

@bispora:

„a legérzékenyebb pont a cigány etnikum általános mentális képességének (g) a hihetetlenül alacsony szintje a magyarokéhoz képest. Ez rosszabb mint az afroamerikai/fehér esetben az USA-ban, és mivel nálunk ezt szigorúan tilos mérni, csak egy 2007-es szerbiai felmérésből lehet következtetni a probléma súlyára- ott a cigányoknál átlag 70-es IQ-t mértek.” – ezt írtad szó szerint abban a kommentedben, amelyre reagálva az általad használt értelemben vett g-faktort meghaladottnak írtam le.

Tehát: írsz egyfelől az „általános mentális képességekről”, majd hivatkozol a szerbiai cigányok állítólagos 70-es IQ-átlagára – de könyörgöm, az általános mentális képességek megközelítőleg sem azonosak az IQ-val! Ezzel máris lelepleződött, hogy fogalmad sincs mindarról, amiről írsz, csak összeszedtél ezt-azt a netről (feltételezem: szélsőséges fórumokra felrakott, összefüggéseikből kiragadott anyagokat, mint a belinkelt Goddfredson-cikk is, amely egészen másról és más aspektusból szól az általános intelligenciafaktort, mint amire te azt felhasználni akarod.

„A nemzetek átlagos mentális képessége és a GDP között szoros összefüggéseket” pedig nem az okozza, hogy (mondjuk) „az afrikaiak genetikusan butábbak”, hanem azok a szocializációs és technológiai eltérések, amelyek között az egyes népek, népcsoportok (és: társadalmi rétegek!) szocializációja lezajlik. Egyébként össze-vissza használod az „általános mentális képesség”/”általános intelligenciafaktor”/”IQ” fogalmakat! Ezek nem egymás „szinonimái”.

Most a Medline-hivatkozásokról: az absztratktok alapján e hivatkozásoknak semmi közük a „butábbak-e a cigányok?”-témához. Ráadásul nem is abban az értelemben használják a „g”-t, ahogy te az első kommentedben tetted.:-)

gettó 2012.08.28. 22:32:01

Tudom a választ.
Nem cigány.
Csak az apja és az anyja volt az...

bispora 2012.08.28. 23:35:49

No, most csináljuk azt, hogy először a g-ről, mint általános inteligencia faktorról bebizonyítod, hogy egy hatvanas években meghaladott konstrukció
-ettől ha kérhetlek ne tekints el, mert én a tudományos publikációk tükrében máshogy látom és ezt alá is támasztottam. Ezekkel szerinted a butábbak a cigányok kérdést akartam alátámasztani?
Arra itt a következő, g-is van benne, meg szörnyű eredmény cigány csoportok mentális képességéről (Intelligence cikk):
www.charlesdarwinresearch.org/2007IntellRoma.pdf

És akkor mégegyszer, tudsz-e jobb magyarázatot a cigányság 600-éves európai integrációs kudarcára okosabb magyarázatot, mint az etnikum rendkívül alacsony átlagos mentális képessége-hallgatjuk...

theEngineer2 2012.08.29. 01:54:51

csak fel cigany, ami olyan mint az egesz cigany csak felenkebb

laci0011 2012.08.29. 07:00:02

@piefke: Köszi,kezdetnek nem rossz,nem úgy mint ez a poszt,hehe.

laci0011 2012.08.29. 07:06:13

@bispora: Arról még szó sem esett,hogy a nagyobb segéllyért,direkt családon belül esnek teherbe,ami tovább növeli a selejtet,mi meg csak fizethetünk és aki ezt szóváteszi,náci.Érdemes ennyi humán diplomást képezni,ezek tudják a legtöbb kárt okozni a cigányok után.

protézisesh 2012.08.29. 09:50:17

@piefke: @Đđ: Gratulálok, sikerült észérvek helyett személyeskedésbe, helyesírási kritizálásba átcsapni. Ezzel akartok új kormányzó erőt összegereblyézni? Meg a féktelen cigányvédelemmel?

@ToPter: "A genetikai determináció meg a legnagyobb faszság. Pl az afrikai négerek közül azért kerül ki sok kiváló futó, mert
1) a nagyapját még konkrétan az oroszlánok kergették"

Pont ezért azok maradtak életben, akik gyorsabban futottak. Ez a darwini kontraszelekciós törzsfejlődés alapja. Nem azért, mert jobban tudott hencegni a szomszéd csajnak, hanem azért, mert ő maradt életben. A gyorsabban futó gének adódtak tovább. Vagyis genetikailag alkalmasabb a futásra, mint egy orosz favágó, akiből viszont remek súlyemelőt lehet faragni.

Kérdem a kedves cigányvédőktől (mindegyiktől): vajon miért nem sikerült nekik az elmúlt 600 évben sehova sem integrálódni? Miért volt az, hogy "vándorcigányként", tücsökként jártak-keltek? A rendszerességen alapuló munkával sose akartak foglalkozni, a szociális ellátórendszerek megjelenése előtt csak lopásból, tolvajlásból (meg a dögkútból) tartották fenn magukat.

és az miért van, hogy a nagy demokratikus nyugatról simán visszatoloncolják őket, mert lakva hamar kiderült, hogy nem is olyan hűdejók? Kanada? Franciaország? Skandináv államok? Soroljam? Lehet szidni a magyart, de a saját sírotokat ássátok vele.

Akinek meg majd jött haza a tanár felesége sírva, hogy egy cigó apuka felpofozta, mert befizetés nélkül nem kapott ebédet a gyereke az iskolában, az elgondolkozik az együttélés normáiról...

IP gyűjtögető 2012.08.31. 08:49:05

@protézisesh: "Lehet szidni a magyart, de a saját sírotokat ássátok vele." sajna, nem így van, qrwayol megélnek belőle.
süti beállítások módosítása