2011.10.11. 20:04 Szerző: Đđ

Elszámoltatás – 2014?

 „A pozitív jogot akkor kell jogtalanságnak tekinteni, ha a törvény és az igazságosság közötti ellentmondás olyan elviselhetetlen mértéket ért el, hogy a törvénynek, mint igazságtalan jognak az igazságosság előtt meg kell hátrálnia.”

Gustav Radbruch:  Gesetzliches Unrecht und übergesetzliches Recht (Törvényes jogtalanság és törvényfeletti jog) - 1946

 

Mi történjék majd Orbán Viktorral és a Fidesszel, valamint egész „közjogi bűvészkedésükkel” az általuk elveszett 2014-es választásokat követően?

Ezen a kérdésen nem árt már jó előre elgondolkodnunk. Fontos jó előre tisztázni azokat a sarokpontokat, amelyekhez mind ők, mind mi előre tudhatjuk minden lépés következményeit.

A Fidesz és személy szerint Orbán Viktor is lehetetlen és megoldhatatlan helyzetbe lavírozta bele magát. Nézzük, mivel és miért?

1.     Nem készültek fel a jó, eredményes kormányzásra, nem gondoskodtak jó előre azokról, akik erre képességeik és tudásuk révén alkalmasak lehettek volna. A kezdetektől, tulajdonképpen már a 2002-es elveszített választásoktól fogva egyfajta „bunkerstratégiát” alkalmaztak: kizártak mindenkit, aki nem simult-illett bele a Fidesz-vezérkar és Orbán hatalmi elképzeléseibe. Márpedig azok a bizonyos felkészültek (akiket kerültek Orbánék) tulajdonképpen az egész 8 éves ellenzékiségük alatt folyamatosan arról beszéltek, hogy a Fidesz elképzelései (vagy inkább az, amit kommunikálnak) nem fognak működni, objektív okok következtében.

2.     Ugyanakkor Orbán egyszerűen nem tehette meg, hogy ne ő és pártja legyen a 2010-es győztes. Bármi áron és bármilyen későbbi, előre látható nehézség ellenére győznie kellett – különben a párt széthullik (három elveszett választást nem élt volna túl) és bizony a gazdasági holdudvar is meg akarta kapni a több éves pártfenntartás-finanszírozás ellenértékét. A „bármi ár” és a hiányzó szakemberek viszont vészesen sodorták a Fideszt a populizmus felé, a populizmusról pedig tudható, hogy csak addig sikeres stratégia, amíg nem kell majd a valóságban is teljesíteni és komoly kormányzati összteljesítményt felmutatni. Magyarán: ellenzékben és a választási kampányban csupa olyasmit kellett tenni, amit kormányként majd megszívnak…

3.     Hatalomra kerülvén pedig egyrészt „fizetni kellett” a korábbi szolgálatokért, másrészt valahogyan meg kellett felelni az EU által a prudens államháztartással szemben támasztott elvárásoknak, ugyanakkor sem hozzáértésük nem volt a helyes gazdasági kormányzáshoz, sem pedig nem élhettek nyíltan azokkal az eszközökkel (reform és megszorítás), amelyeket előzőleg 8 éven át „átkosaknak” tituláltak. Mindebből elkerülhetetlenül következett a „nem ortodox gazdaságpolitika” és az a fajta hatalmi nyomulás és bebetonozás, amelynek állomásai az új alaptörvény, a 2/-3-os („sarkalatos”) törvények (különösen az új választójogi törvény) és a hűséges személyek és intézmények (pl. az ügyészség, médiahatóság, NAV, TEK) helyzetbe hozása. Amikor sokan arról beszélnek, hogy a kormány cselekvési szabadsága nem volt valami nagy, akkor a fentiek összefüggésében kell ezt leginkább érteni.

4.     Mindezt pedig a kormány – és maga Orbán is – a folyamatos (félre-)tematizálás jól ismert fideszes eszközével próbálta leplezni: mindig, amikor valamit hibásan tettek, vagy éppen nem tudtak valami valóban hasznosat és szükségeset megtenni, bedobtak valami gumicsontot a közéletbe. Először trianonoztak és „csontvázaztak”, aztán jött a határon túliak állampolgársága. Tulajdonképpen a médiatörvény és –hatóság körüli, látszólag felesleges, „megúszható” cirkusz is emiatt volt – pontosabban: „témát adott” a politizálóknak, akik ezzel foglalkoztak a hatalom kiépülése szempontjából fontos hónapok alatt és ugyanakkor lehetőséget adott a kormánynak arra, hogy az ellenőrzése alá kerülő médiumokban neki tetsző kommunikációt, tematizálást folytathasson. Tavasszal az alkotmányozás („alaptörvénykezés”?) folytatta a sort (miközben a matolcsyzmus már javában haldoklott), de jól jött a „multik vagy hazai vállalkozások”-téma is (mintha egy normális gazdaságban és országban szükségképpen lenne ellentét e kettő között), vagy a „Mekkorát üssünk a (külföldi) bankokon?”-álkérdés is. (A tematizálásra és propagandára elvileg szintén nagyon alkalmas uniós elnökségről viszont már jó előre látni lehetett, hogy az inkább „vesszőfutás” lesz Orbánéknak – ki is rakták a cuccot Gödöllőre inkább…)

5.     Aztán rövid nyári szünetet követően ősszel jöttek az „elszámoltatós” ügyek… Miközben elszállt a 2011-es költségvetés és nyilvánvalóvá vált, hogy a 2012-esben se lesz sok köszönet.  És jönnek a „kétharmadosak” - mindenek előtt a választójogi, a maga kétszeresen is manipulatív módján: egyrészt ahogy a választási rendszert manipulálja majd a választások idején, másrészt ahogy ma szintén a közbeszédet manipulálja és tereli el…

A politikai pótcselekvésekkel azonban az a baj, hogy hosszabb távon csak halmozzák a károkat és csak növelik a később mindenképpen „valahogy megoldandó” ügyek listáját. És ha egy határon túlmegy a pótcselekvő politizálás, akkor immár elkerülhetetlenné válik a valódi bajokat megoldani képtelen hatalom bukása.

A Fidesz most erre a pillanatra készül: valamiképpen megakadályozni azt, hogy kénytelen legyen a hatalomról (és az azzal magának biztosítható „földi javakról”) lemondani, és hogy számon lehessen rajta kérni a sikertelen kormányzást. Ne legyenek illúzióink: ennek érdekében bármit meg fognak tenni – mert jól tudják, hogy ha egyszer kicsúszik a hatalom a kezükből, akkor ők még egyszer sem pártként, sem pedig személyükben a hatalom közelébe se fognak jutni!

Most még bíznak abban, hogy valahogy majdcsak sikerül ez a mutatvány. Hiszen az ellenzék gyámoltalan és szervezetlen, nincs semmiféle komolyan vehető programja: azt se igen tudják, merre és kivel együtt mozduljanak? Ugyanakkor a kormány birtokolja az összes ütőkártyát.

Az ellenzéknek azért kell már most eldöntenie, hogy mi legyen a majdani bukott Orbánnal és a pártjával, hogy világossá tegye számukra – és az egész magyar nép előtt is – hogy aki nem demokratikus módon és nem demokratikus célokért használja a demokratikusan kezébe került hatalmát, az ne számítson arra, hogy „megússza a dolgot” és pláne ne számolhasson azzal, hogy az államszervezetbeli barmolásai úgyis fennmaradnak: túlélik a hatalmát és megvédelmezik majd őt. (Ld. a poszt elején említett „Radbruch-formulát”!) Valami hasonlóra van szükség, mint amikor a II. világháború alatt már előre deklarálták a Szövetségesek, hogy győzelmük után mindenkinek, aki kollaborált a fasizmussal, szembe kell néznie tettei következményeivel – és hogy ne hivatkozhasson arra, hogy „visszamenőleges hatállyal” intézik az ügyeit…

…A poszt elején azt írtam, hogy a Fidesz és személy szerint Orbán Viktor is lehetetlen és megoldhatatlan helyzetbe lavírozta bele magát. Nos, két megoldás mégis létezhetne számára-számukra:

1.     Levonva az eddigi másfél év tanulságait, mindent megtennének egy valóban jó, az ország valódi érdekeit szolgáló kormányzás érdekében és ennek érdekében (ha késve is) meghívnák a kormányba és az előkészítő testületekbe a szükséges szakembereket.

2.     Lemondanának – valahogy úgy, ahogyan 2009-ben Gyurcsány Ferenc tette – és átadnák a hatalmat egy újabb „Bajnai-kormánynak”.

Ebben a két esetben mentesülhetnének „tetteik következményeitől”. Valljuk be: aligha számíthatunk bármelyikre is a kettő közül…

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr243295862

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sunyi választójogi trükközés 2011.10.12. 12:48:59

Már kezdtünk örülni, hogy a Centrális Erőtér – talán a nemzetközi tiltakozástól tartva –mégsem söpör le minden ellenvéleményt a választási szabályok torzító átalakításakor és az előzetes aggályok ellenére mégis betervez egy korlátozott kompenzációt. Az...

Trackback: Sunyi választójogi trükközés 2011.10.12. 12:48:59

Már kezdtünk örülni, hogy a Centrális Erőtér – talán a nemzetközi tiltakozástól tartva –mégsem söpör le minden ellenvéleményt a választási szabályok torzító átalakításakor és az előzetes aggályok ellenére mégis betervez egy korlátozott kompenzációt. Az...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.10.12. 07:39:40

Igaz, hogy a Fidesz nem készült fel hivatalba lépés előtt -- arra, hogy a Fed helyett neki kéne beindítania a globális konjunktúrát... Mivel nincs pártatlan közgazdász Magyarországon, szégyenszemre nem kaphatunk reális értékelést arról, hogy a világméretű helyzet közepette a Fidesz gazdasági intézkedései mennyire állnak közel az optimumhoz. Természetesen én azt gondolom, hogy közel állnak hozzá, azaz a kormány jól lavíroz az adottságok sávjában. Fájlalom, hogy egyetlen baloldali szakember sem szerzett akkora hitelességi tőkét, hogy a következő években el lehetne neki hinni, amit ebben a témában mond. Ez szégyen, az értelmiségi gondolkodás csúfos kudarca.

Ami a többit illeti: egy globális gazdasági fellendülés akár a rissz-rossz gazdaságpolitikát is felmagasztalja, tehát az ellenzék imádkozhat (sic), nehogy véletlenül magától javuljon a gazdaság.

A határon túliak szavazata perdöntő lehet 2014-ben, a baloldalnak sűrű meaculpázás közepette máris udvarolnia kéne ezerrel, hétrét görnyedve, fogadkozva, hogy ezentúl a határon túliak érdekképviseletének gondolatával fekszik és kel. Ez a vakfolt önmagában is elég a választás elvesztéséhez.

Lesz-e "bajnai" kormány? Talán emlékszel, mennyire zokon vette a jobboldal, hogy Gyurcsány Nyuszi egyszerűen kinevezte barátai és üzletfelei közül az egyiket "függetlennek". Orbán Nyuszi esetében mit szólna a baloldal Demján Sándor vagy Csányi Sándor "független miniszterelnök"-i kinevezéséhez? Szerintem azt, hogy ez álságosan, szemen szedetten, piszkos-mocskosul ... hasonlít arra, ami 2009-ben történt.

Nem hiszek Gyurcsány úr törvény előtti felelősségre vonhatóságában, a politikai felelősségre vonás pedig már utolérte. Orbán úr törvény előtti felelősségre vonhatóságában éppen így nem hiszek, a politikai felelősségre vonás pedig előbb-utóbb mindenképp bekövetkezik, a demokratikus váltógazdálkodás miatt. Ezért erőltetem minden nézetkülönbség mellett is a racionális párbeszédet az ellenzéki értelmiségiekkel. Kormányok jönnek-mennek, de a választók és családjaik maradnak! Elfogult, cinkelt érvelések helyett elő kéne végre venni az ép eszünket, és kitalálni a működő, élhető Magyarországot.

Tricera bácsi 2011.10.12. 11:27:19

A Fidesz "optimális" gazdaságpolitikájának megítéléséhez például össze lehet hasonlítani a környező országok adatait a magyarral. A külső körülmények nekik is hasonlóak.

A határon túliaknak való "udvarlásról": olyan pártok, melyek határozottan és elvi alapon (szerintem helyesen) ellenzik az egész szavazati jogot, nehezen tudnának hitelesen udvarolni nekik, vagy ha mégis, akkor nálunk belföldieknél veszthetnének szavazatokat emiatt (miként a fidesz is fog).

A felelősségre vonásról: nem a személyek felelősségre vonása a lényeg, engem például egyáltalán nem érdekel, hová megy Orbán, ha leváltják, hanem hogy lesz-e jogi alap az általuk felépített "rendszer" visszaalakítására (pontosabban a lerombolt rendszer újjáépítésére). Ezt a jogi alapot szerintem népszavazásokkal meg lehet teremteni. Csak félek, hogy akárki lesz is a váltópárt, kényelmesebb lesz neki beleülni a készbe, és kihasználni a korlátlan hatalmat. Amúgy a kérdés elméleti, a Fidesz írja a választójogi törvényt, úgyhogy vajon ki fog nyerni?

Cogito.t 2011.10.12. 18:30:05

Szerintem hibás az érvelés:
- a FIDESZ, ha akarta sem tudta volna elveszíteni a 2010-es választásokat, mert a maszop úgy lejáratta magát
- nincs, és az elkövetkező időben nem is tud felállni, olyan erő/tudás/szervezettség, sem a parlamentben, sem a parlamenten kívül, amely érdemi erőként léphetne fel a FIDESZ szavazóbázissal szemben.
- a FIDESZ nem tud annyit/olyat hibázni, amely a fix szavazóbázisát jelentősen amortizálná, ugyanakkor az esetleges elpártolók, nem a másik oldalt/más pártot erősítik, hanem az apolitikus/inaktív szavazók táborát.
- ehhez még hozzájön a külhoniak szavazata - itt vitába szállnék Vértes Lászlóval: fölösleges bármilyen hétrétgörnyedt, fogadkozós, ezerrel nyomott udvarlás, azokat a szavazatokat nem tudja megszerezni a maszop. Egy kis részét talán lenyúlhatja a Jobbik, de az nem számottevő.

Bryan élete 2011.10.12. 18:30:20

@Tricera bácsi: A legnagyobb baj, hogy nem lesz "kész", amibe bele lehet ülni.Az utolsó és átlátható kész az volt, amit Bajnai-Oszkó hagyott maga után, csak folytatni kellett volna, mégha át is nevezik orbáncsomagnak.
Ami 2014-ben lesz, az egy sűrű, átláthatatlan, ingoványos mocsár és már sokat gondolkodtam rajta, nekünk mi lenne a jobb. Nem a pártoknak.
A fidesz mondhatja 14-ben, hogy kitalálta, hogy mehetünk tovább a mennyekbe és valóban ésszerű gazdaságpolitikát folytat, de addigra már félig belepusztulunk és csak évekig tartó nagyon nagy áldozatok árán fogunk az élhető életszínvonalig felkapaszkodni. Ha viszont ez az iszonyúan gyenge és koncepciótlan baloldal győz - szintén kis többséggel - olyan pokoli állapotokat örököl, hogy szintén nem lesz képes néhány huszáros kardvágással igazán komoly átalakítást végezni a fejlődésünk érdekében. Tehát, újra csak további megszorítások, infláció, munnkanélküliség jöhet, amit már ez az agyon adóztatott ország népe nem fog tudni elviselni. Legújabb a lekváradó, margarinadó, mi jöhet még? Vicc.
És nem tudhatjuk, mennyi kárt tesz még a Fidesz a gazdasági ámokfutásával a választásokig.

Más.
A baloldal most Gyurcsány kiválásával végre alakul valahogy. Lehet, hogy jót tesz, ha békében, a jövőbeni együttműködés esélyével szétválnak. Szerintem Gyurcsány lesz olyan radikális ellenzéki, hogy végre kimondja azt a mondanivalót, amit eddig is sokan vártak a szociktól. Ebben ő a jó és ez vonzhat választókat. Az ottmaradó öreg bölények meg gondolkodjanak el, hogy az unalomig ismert és megismert pofájukra miért nem kiváncsi már senki.

partfish 2011.10.12. 20:55:28

egyedül Orbán volt képes felismerni a helyzetet, hogy a magyarok nagy többsége nem érett, vagy csak nem szeretne demokratikus országban élni, inkább a keleti típusú autoriter berendezkedést választják.
A kétharmad nem Orbánra, hanem az autoriter tekintélyelvű politikára szavazott.
jól látszik, hogy sem a fidesz sem Orbán népszerűsége nem romlott jelentősen, amikor kiderült, hogy orbán hazudott a választóknak. valójában nem a wikilikszből tudták meg az emberek, hogy orbán hazudik, hanem már a választások előtt is a legtöbben tisztában voltak abban, hogy Orbán csak a hatalom megszerzése miatt tesz megvalósíthatatlan ígéreteket. mégis rá szavaztak.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.10.12. 21:49:57

@Tricera bácsi: A környező országok közül Szlovénia például mindig nagyon erősen teljesített, komoly társadalmi kohéziót és nemzeti érdekképviseletet egyesítve az ipari háttérrel. Most ugyanolyan gyöngén áll, mint a mi gazdaságunk. Ezt (is) figyelembe véve nehéz azt mondani, hogy baj van a magyar gazdaságpolitikával. Ki kell várni a tényleges eredményeket vagy azok hiányát.

@partfish: A kétharmad nem szavazott a Fideszre, emlékeztetlek, hogy 52%-ot kaptak. Ez a többség sem autoriter rendszerre, hanem jólétre, közösségi érdekképviseletre és közbiztonságra szavazott. Az ország úgy eladósodott 2009-re, hogy komoly csődveszélybe kerültünk. A Bajnai-kormány valamennyit javított a helyzeten, de a vereség már elkerülhetetlenné vált.

A demokratikus váltógazdaság rendszeres kormányváltással jár, meg kell szokni.

Tricera bácsi 2011.10.13. 07:53:13

@Spániel: A készbe beülést nem a gazdasági sikerekre, hanem a kiépített önkényuralomba gondoltam. Nagy önfegyelemre lesz szüksége annak, aki ezt nem kihasználni, hanem megszüntetni akarja.
@Vértes László: mik lennének azok a gazdasági lépések, amik olyan optimálisak? Mert én mindig csak ötletelést, összefüggéstelen,egymásnak ellentmondó intézkedéseket látok. Kezdve ott, hogy az egyetlen ötletük, amire minden tervüket építették, az volt, hogy legyen 7% a hiány. Majd mikor az EU ezt nem hagyta, a magánnyugdíjpénztári megtakarítások felélésével papíron kihozták a hiánycélt, sőt többletet. Ezt 13 évenként egyszer valóban el lehet játszani, de van egy fogadásom, hogy ciklus végére semmivel sem lesz kisebb az államadósság, a nyugdíjpénz meg szépen elolvad. Szerintem a 300 forintos euróval, kamatemelési kényszerrel és leminősítésekkel hamar ugyanott lesznek a kamatkiadásaink, mint a "nagy adósságcsökkentés" előtt. Az egykulcsos lehet hogy pár év múlva valóban hozna valami pluszt, de addig csak visz. A "gazdasági szabadságharc" szerintem semmire sem jó, azon kívül, hogy mindenkivel összevesszünk, akivel inkább együttműködni kellene, és olyanokkal kelljen együttműködnünk, akivel nem biztos hogy kellene. A demokrácia leépítéséről és a kommunikáció hangneméről most nem beszélek, bár az még akkor is elfogadhatatlan lenne, ha a gazdaságot rendbe tennék.

partfish 2011.10.13. 18:47:44

@Vértes László: Orbánnak ügyesen sikerült a 2008-ban kirobbant gazdasági válság hatásait is gyurcsányék nyakába varrni. amikor a fidesz átvette a kormányt akkor 269 ft volt az euró. mostanában 290 és 300 között ingadozik.

gyanítom, hogy az 52% többsége is tisztában volt vele, hogy orbánék választások előtti ígérteiket nem fogják tudni betartani. most kerülik a megszorítás szót, de szinte hetente vetnek ki új és újabb adókat. az ingyenes oktatásnak az lett a vége, hogy egyetemek, tanszékek szűnnek meg. az ingyenes egészségügyről nem is beszélve.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.10.14. 14:57:35

@partfish: Egyszerűbb logikát javasolok: akinél rosszul megy a gazdaság, az bukik, punktum. Ez a nyugati országok rendje, és már ránk is érvényes.

A Fideszre szavazó 52%-ból maximum 30% gondolta, hogy Fidesz IGEN, a többiek szerint Fidesz TALÁN vagy MSZP NEM.

Ha a mostani ellenzék eljut odáig, hogy Ellenzéki Alternatíva IGEN, nyert ügye van. Ha csak addig jut, hogy Fidesz NEM, az aligha lesz elég.

Két ciklus után egy jó kormány is könnyen bukik, de ahhoz még várni kell. Tegyük fel, a Fidesz váratlanul berúg magának egy zsák öngólt... Mit tesz majd az ellenzék? Kikap, mert a határon túliak döntő szavazatáról sajnos elfelejtkezett. Meg kéne előzni ezt a problémát.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.10.14. 14:57:54

@Tricera bácsi: Igazad van, a Fidesz eredeti terve 7% deficitre készült. Az ellenzék és az EU sikerrel beszorította a kormányt a 3%-os deficitsávba. Erre a Fidesz beemelte a manyupokat. Erre az ellenzék jogállamot féltett, nem is alaptalanul. Az ellenzékiség már csak így működik, azaz ott kell ütni a kormányt, ahol érik.

Ha a Fidesz beismeri, hogy megszorításra kényszerül, azzal az ellenzék retorikai hurkába dugja a fejét, abba, hogy "nincs alternatíva". Ezt a csapdát sikerrel hárította a kormány, a lépéseket lehet bírálni, de alternatívnak kétségkívül azok.

Egy esetleges leminősítés legfeljebb a banki szkandernak szólhat, nem a megvalósulni látszó deficitcélnak, tehát nagy leminősítés nem várható. A kissé gyengébb forint még mindig jóval erősebb, mint amit az utóbbi évtized inflációja indokolna, és a gyengülés javítja az exportot, csökkenti az importot. Ebben a sávban még nem beszélhetünk a forint romlásáról, szerintem az 340-350-es euróárfolyam felett lenne valós probléma. (Róna Péter szerint 400-500-as árfolyam lenne kívánatos, hol vagyunk még attól?)

A demokrácia leépítése nem valósult meg, Magyarországon látszatdemokrácia volt eddig, valójában monolitikus baloldali hegemónia működött. Most haladunk az egyensúly irányába. Demokratikus leépülés akkor lesz, ha 2014-re ez nem hoz áttörést, és továbbra is csak kényszerrel tartható fenn az egyensúly.

A gazdasági szabadságharc nem károsabb, mint a befektetőknek való csontig benyalás, ami dívott eddig a baloldalon. Nemzetközileg utóbbi persze sokkal népszerűbb volt, ám éppen ez vezetett az ország mai állapotához.

Kissé oldalvágás, de gondolkodtál-e (vagy bárki közületek) azon, miért nem váltották át a bankok a frankhiteleket egy nagy reálgazdasághoz kapcsolódó valutára, pl. dollárra, fontra, euróra, amikor világossá vált, hogy a frank nem a reálgazdasági mozgásokat követi, hanem spekulatív menekülővaluta lesz? Az ügyfelek beleegyezésével ez triviális és életmentő lépés lett volna. Pénzügyi berkekben alapszabály, hogy bizonytalanság közepette a frank szárnyal. Egy óvodás is kiszámolhatta, hogy a szárnyaló frank miatt bedőlnek a hitelek, és hosszú távon sekély a kéj a bankoknak. Vajon tényleg nem jutott eszükbe (cö-cö-cö) vagy állami mentőövre bazíroztak?

Mennyibe került nekünk az a baloldali nyalizás, ami azt sugallta számukra, hogy mindent szabad, a hitelfelvevő le lesz pottyintva? Valószínűleg többe, mint amennyibe most az kerül, hogy a Fidesz-kormány megszorongatja a mogyoróikat. Nem a bankok választják a következő kormányt, bár kétségkívül ráhatással bírnak a választói hangulatra. Az ország lakossága számára káros, ha a baloldal most azzal riszálja magát a bankok előtt, hogy nyomjatok vissza minket a hatalomba, nem fogjátok megbánni. A baloldalnak a határon túl kellene riszálnia magát, azon múlhat a siker.

Đđ 2011.10.14. 15:28:25

@Vértes László:

A „kissé gyengébb forint”-ról ajánlom figyelmedbe az alábbi, tegnap a Portfolio.hu-n megjelent írást:
www.portfolio.hu/gazdasag/mire_lehet_jo_a_400-as_arfolyam.156808.html

Ami pedig azt illeti, hogy „…a baloldal most azzal riszálja magát a bankok előtt, hogy nyomjatok vissza minket a hatalomba, nem fogjátok megbánni. A baloldalnak a határon túl kellene riszálnia magát, azon múlhat a siker.” – nos, felejtsd már el ezt a múltbeli baloldalt! Kit érdekel, hogy ők mit csinálnak! (Egyébként: egymást, ki!) Mi, a Progresszív Blog sosem védtük és sosem támogattuk őket: sem a múltbeli „teljesítményüket”, sem azt, amit most akarnak (persze, hatalmat).

A határon túliak pedig egyrészt nem biztos, hogy számszerűen elegen lesznek (eddig nagyjából százezren kérték a magyar állampolgárságot), másrészt semmi sem garantálja, hogy mindannyian Fidesz-pártiak lesznek a következő választáson. Arról nem is beszélve, hogy az új választójogi törvény-tervezet szerint egyéni körzetekben nem szavazhatnak majd. (Legalábbis ma délután így áll – hogy 5 perc múlva mi lesz, azt még az Orbán&Co. cég nem álmodta meg…) Márpedig egy „a győztes mindent visz”-rendszerben az egyéni körzetekben dől el igazán a választás.

Tricera bácsi 2011.10.14. 18:50:24

@Vértes László: Tehát a Fidesz terve eleve a lehetőségek téves felmérésére épült (7%). Majd mikor ez kiderült, abban állt az "optimális" megoldás, hogy viszonylag jól rögtönöztek egy szükség-forgatókönyvet. Az meg hogy beszorították őket a 3%-os hiányba, kinek az érdeke volt? Tán nem a mienk? A nagyobb hiány talán csökkentette volna a hirtelen első számú közellenséggé váló államadósságot?
Ha a kormány beismeri, hogy megszorításokra kényszerül, akkor valóban az ellenzék hurkába dugja a fejét, (nem érdemtelenül a 8 év hazudozása után) viszont lett volna esélye, hogy további hazudozás helyett immár a valódi megoldáskeresésbe kezdjen. Most már kénytelen maga előtt görgetni ezt a hazugsághegyet, mely csak nő, mit a hógolyó, és egyszer úgyis be kell vallani.
A leminősítés szerintem annak szól, hogy ha valaki nem tartja be a szerződéseket, menet közben és utólag változtatja a játékszabályokat, folyamatosan azt hangoztatja, milyen kevésre tartja a partnereit, és még büszke is erre, akkor nem sok joga van azt várni, hogy másoknak kedve legyen üzletelni vele.
A gyenge forint valóban kedvez a kivitelnek és csökkenti a behozatalt, de a vérrel-verejtékkel kicsikart pár százalékos államadósság-csökkentés is elúszik vele - a magányugdíj-pénzekkel együtt.
Az eddigi látszatdemokrácia, baloldali hegemónia miben is állt? A 72%-os Horn-kormány írt egyedül "alkotmányt"? Horn vagy Bajnai jelentette ki, hogy "a haza nem lehet ellenzékben", hogy "a parlament ellenzék nélkül is működik"? Ők hisztiztek tele mindent a vesztett választás után, hogy választási csalás volt? Milyen egyensúly irányába haladunk?
A "gazdasági szabadságharc" amúgy valóban nem sokkal károsabb mint az eddigi politika, mivel csak duma. A csontig benyalás látványáról szerencsére nem kell lemondanunk most sem, csak keletebbről jönnek - vagy legalábbis várják...- hozzá a s.ggeket.
Hogy mért nem váltották át a bankok a frankhiteleket annak idején, az valóban oldalvágás, mivel az Orbán kormány teljesítményéhez semmi köze, ez legfeljebb a bankokat minősíti. (Aki meg ilyen szerencsés, hogy ennyire előre látta a frankerősödést, ráadásul biztosra, az ma már bizonyára milliomos. Bejöhetett volna egy ellentétes árfolyammozgás (amint pár éven belül be is jöhet), és pont az ellenkezőjéért szidnánk a bankokat.)
Amelyik demokratikus párt pedig a "határon túliaknak riszálja magát", elvesztené belföldi szavazóinak nagy részét, mert ők többségben elvből elutasítják ezt az egész jogi képtelenséget.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.10.15. 14:11:24

@Đđ: Szívesen elfelejteném már a múltbeli baloldalt, de hol van az új? Én lennék itt az egyetlen valódi baloldali? Hahó, törpicsekek, jelentkezzetek. Nem vagyok csúnya Hókuszpók.

Ha a határon túliak nem szavaznak biztosan a Fideszre, és még kevesen is lehetnek, akkor nem kell a körükben kampányolni? Ez olyan elgondolás, mint hogy csak akkor kell egy cégnek marketing, ha biztosan 50% feletti piaci részesedés lesz belőle... Hmmm.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.10.15. 14:11:35

@Tricera bácsi: A Fidesz terve ugyanarra épült, mint Obama bácsi terve. Ezért talán nem kéne kárhoztatni.

Az alkotmányírásról már kiderült, hogy mindenki szeretett volna, de nyilvánosan először a Fidesznek sikerült.

A frank szerintem is gyengül pár éven belül, hiszen akkor már nem lesz rá szükség menekülővalutaként. Ez azonban szintén előre látható, nem a véletlen tartományába esik.

Átgondolnám ez a "demokratikus párt nem riszál határon túl" dolgot, hasonló választási rendszer működik a szlovéneknél, szerbeknél, horvátoknál, románoknál, szlovákoknál, cseheknél. Ezek szerint úgy gondolod, ott nem igyekeznek népszerűbbé válni a demokratikus pártok a kültelki választók körében. Nincs adatom, de ne legyen a nevem Hakapeszi Maki, ha nem rázzák a sejhajt feléjük. Nem kéne elavult sztereotípiákban gondolkodni, ha már úgy jártunk, mint az egyszeri laktanya: hajdanában kint voltunk a városszéli ugaron, de aztán körénk épült Európa. Nézzünk körül, derítsük fel a bevált gyakorlatokat.

Köszönöm a választ, érveid összeszedettek, csak áthatja őket "az egyetlen igazi modell van, az enyém" szemlélete. A demokráciában legalább két markánsan eltérő modell váltja egymást a kormányon, bele kell rázódni ebbe a tudatba. Ezt igazából magamnak is mondogatom, több évembe telt, míg lassan elfogadtam, hogy hosszú távon sem a magunk igazáról kell egymást meggyőznünk, hanem játékelméletileg működő modus operandit kell kialakítanunk közös szempontok szerint.

Tricera bácsi 2011.10.17. 08:02:59

A Fidesz és Obama tervének összehasonlítása csak két dolgot nem vesz figyelembe: hogy Mo. egy közösség, az EU része (szabad döntése nyomán), mely ezt előre tudhatóan nem fogadja el, míg az USA-nak ilyen külső korlátja nincs, illetve hogy az amerikai gazdaság termelékenysége, tudás-, tőke- és nyersanyagbázisa stb. lehetővé teszi, hogy ez a hiányelszaladás csak átmeneti legyen, a gazdaság növekedése adjon lehetőséget a "kinövésére". Nálunk ez mindig csak Bokros, Bajnai csomagokkal sikerül. Ezen kívül amennyire tudom ott se igazán vált be, és Obamát sem mint gazdasági zsenit emlegetik.

Ha a frank pár éven belül gyengül, akkor nem feltétlenül volt rossz döntés annak idején a frankhitel, és nem feltétlenül jó még most sem a forintra váltás.

A határon túliak szavazatairól: nem reprezentatív felmérés persze, de én még nem beszéltem olyan belföldi magyarral, aki ezt helyeselte volna. A fidesz-szavazók persze nyilván lenyelik (nem túl lelkesen), de az ellenzéki szavazók elkedvetlenedését szerintem fokozná, ha azt látnák, hogy az ellenzék is a Fidesz szabályai szerint kezd játszani. Kint valószínűleg ugyis kisebb az esély ellenzéki szavazatszerzésre (mert aki állampolgárságot kért, annak ez nyilván fontos, azaz nyilván arra szavaz, akinek szintén az volt. Más szempont meg az ő esetükben alig van: nem tapasztalják a gazdasági, társadalmi döntések hatását, információjuk is nyilván kevesebb). Meg azok a szavazók matematikailag mégiscsak kevesebbet hoznak (csak listát).

Nem érzem úgy, hogy egy igaz modell van, és átérzem, hogy sokan az előző 8 évben élték át ugyanazt a tehetetlen dühöt, mint én most. Pláne gazdasági kérdésekben könnyű elbizonytalanítani, nyilván nem hülyék azok sem, akik a mostani politikát alakítják, valami tervnek csak kell lenni. Épp ezért kérdeztem rá a konkrét gazdasági sikerekre, elképzelésekre, de nem nagyon kaptam ilyeneket. (Mint ahogy arra sem, hogy mitől is volt az eddigi "látszatdemokrácia", amit most végre felváltott az igazi).

Ami viszont szinte lehetetlenné teszi a békés egymás mellett élést, az a stílus. Ami ott kezdődik, hogy valaki szerint ő a "nemzeti" oldal. Ebből következően én meg az idegenszívű. (Persze ennek fordítottja, hogy mi vagyunk a "demokratikus oldal", tehát a másik nyilván nem demokratikus, biztos ugyanolyan rossz hallani). És ami a közös játékszabályok kialakítását lehetetlenné teszi: ha ezek betartását csak egymástól várjuk el. Ja, meg az, hogy a két oldalnak egymást kizáró szabályai vannak olyan témákban, mint pl. elképzelhető-e visszamenőleges törvénykezés, szükség van-e a kormányt felügyelő független szervekre. Ezekre nehéz kompromisszumos választ találni, valami olyasmit, hogy "kicsit visszamenőleg lehet, nagyon visszamenőleg nem"; vagy "kicsit független lehet, nagyon független nem".

De nyilván együtt kell élni a fidesz szavazókkal is most is, kormányváltás után is; de nekik meg velünk, és most épp úgy tűnik, ez nekik megy nehezebben.

laci0011 2011.11.06. 21:17:10

@Vértes László: Obama is messze van már attól amit igért,érveid összeszedettek csak nem érvek,lehet baloldali hegemóniáról beszélni,de ahhoz a szánalmas jobboldal kell ami nem a szintén szánalmas baloldal bűne.A frank szárnyalása amellett,hogy menekülővaluta talán,annak is az értékelése milyen állapotok uralkodnak az EU-ban,csak utána kéne nézni hogy is volt a Görög átverés,kik voltak benne vastagon .Amerika meg a sokadik háborúját vívja az olajmultikért

laci0011 2011.11.06. 22:11:12

@Đđ: Egyetértek a gondolataiddal,értelem helyett csak azorbán a jelenlegi fidesz esszenciája,ennek ma már csak a hátulütői vannak,ideje volna nekik is átlátni a helyzetüket és nem folytatni ezt az erőből politizálást,mert utána már beláthatatlanok a következmények,főleg rájuk nézve.Gyakorlatilag már most le lehet ültetni az egész brancsot,hűtlen kezelésért!

Megfigyelo 2012.02.10. 10:56:40

Attól tartok, csak a francia módi marad:

"Ah! ça ira, ça ira, ça ira
les aristocrates à la lanterne!"
süti beállítások módosítása