2010.07.29. 10:47 Szerző: piefke

A Kárpát-medence

Mielőtt belekezdenék, le kell szögezni: olyan, hogy „A” magyar ember, nem létezik; amikor arról szokás beszélni, hogy „a magyarok” ilyenek, vagy olyanok, akkor sémákkal, korábbi tapasztalatokból levont általánosításokkal élünk.

Ha nagyon durván akarom jellemezni a magyarok milyenségét, akkor azt kell mondanom, hogy vannak a „régimagyarok” és az „új típusú magyarok”. Az előbbiek a magyar történelem termékei, az utóbbiak pedig az elmúlt két évtizedéi.

„A magyarok lusták!”, „A magyarok rendetlenek!”, „A magyarok szervezetlenek!”, „A magyarok nem képesek összefogni!”, stb. – gyakran találkozunk ezekkel a megállapításokkal. Én azt hiszem, hogy ezek a régimagyarokra” vonatkoznak, a velük kapcsolatban szerzett tapasztalatokból vonták le ezeket a következtetéseket. És valóban: régimagyarék sokszor nem szokták átgondolni, hová vezet, amit tesznek. Mi lesz, ha dohányoznak, mi lesz, ha elhíznak, mi lesz, ha szarnak egymásra, mi lesz, ha többet költenek, mint amit megengedhetnének maguknak? Mi lesz, ha másokra akarják hárítani a felelősséget? Mi lesz, ha önállótlanok? Mi lesz, ha megmaradnak a régi, rosszul működő szolgáltatások, infrastruktúrák és közigazgatás? Lesz-e rendezett környezet, ha nem tartom rendben a saját házam előtt a placcot – mert az az állam dolga?

Miért van ez? Itt legalább 500 évig általában nem volt érdemes szorgalmasnak és előrelátónak lenni – mert jöttek a törökök, a labancok, az oroszok… Vagy ha ők nem, akkor a saját alkalmatlan, önző, de erőszakos uraink. és szépen kialakult a leszarom-mentalitás.

Ez van ma – de lehet-e más? Igen, lehet!

Mert itt vannak az új típusú magyarok. Ők az az az új generáció, amely tapasztalatait már az új demokratikus viszonyok között szerezte; így alakult ki mentalitásuk, világszemléletük. Ők a teljesítményben nevelkedtek, ez vált számukra természetessé – hiszen személy szerint egész eddigi életükben csak akkor remélhettek előrelépést, ha előtte objektív mércék szerint teljesítettek. Mivel közülük nagyon sokan foglalkoznak „életmódszerűen” rendszerek felépítésével, üzemeltetésével, ezért a társadalomtól is azt várják, hogy az „jól működő rendszert alkosson”, ne csupán így-úgy kialakult, vagy fennmaradt elemek véletlenszerűen kapcsolódó egyvelege legyen. És aki rendszert épít, az előre el is szokta azt tervezni: meghatározza, mi célból és hogyan álljon elő az adott rendszer. Ezt várják el a társadalomtól - és annak vezetőitől is.

Jelenleg még ők a kisebbség – de csak számszerűen, mert egyébként ők járulnak hozzá a legtöbbel a társadalom fenntartásához. Valahogy olyan a helyzetük, mint a polgárságé a XVIII. századi Franciaországban a forradalom előtt… Az akkori francia polgárok tudták, mit tegyenek – vajon mai magyar utódaik is megteszik, ami a legalapvetőbb érdekükben áll?

Ezek az új típusú magyarok ugyanolyan teljesítményre képesek, mint nyugat-európai társaik – csak itthon nem kedvez a teljesítménynek a közeg. Nagyobb a közegellenállás a régimagyarok alkotta-uralta közegben! Amíg Nyugat-Európában vízzel vannak töltve a medencék és abban kell úszni, addig itt, a „Kárpát-medence” valami sűrű, nyúlós, ragadós masszával – ússzál, ha tudsz!

…Gyerekek, a medencét ki lehet tisztítani!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr582184399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Billy01 2010.07.29. 12:49:09

Várjá még egyenlőre orbán bukjon meg aztán lehet csak gondolkozni, hogy merre tovább! Egyenlőre úgy néz ki még túl kell élnünk egy csődöt is mielőtt elmélkedünk!
Ha túl éltünk megbeszéljük! :)))

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.07.29. 16:07:28

@Billy01: loool

Szerintem amúgy a "régi magyar" annyira nem is régi típus. Azt is mondhatnánk, hogy az Kádár népe.
Az, hogy ez a mentalitás "már Mohács óta" jelen van, cáfolja pl. a háború előtti civil élet Magyarországon: többezer civil szervezet, egyesület működött akkor a munkás-olvasóegylettől a gazdakörökön át a keresztény ifiegyletekig. Ilyen gazdag civil élet nem alakulhatott volna ki egy "elmaradott, félbalkáni putriban".

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.07.29. 16:31:20

miért vesznek el a kommentek? Ez nagyon nem progresszív!:D

piefke 2010.07.29. 18:59:45

@aesculus:

Nem tudom, mely kommentek vesztek el, én az utóbbi napokban írott összes kommentet látom!

Egyébként sosem törlünk, moderálunk kommenteket - igaz: eddig nem is jöttek olyanok, amelyek felvethették volna ezt a kérdést... Talán túl civilizáltak az olvasóink.:-)

piefke 2010.07.29. 19:09:15

@aesculus:

A "Kádár népe" érdekes téma... Igazság szerint a kádárizmus sikere is annak tudható be, hogy a magyarság jelentős része már "programozva volt" a kevéssé önálló létre.

Amit te a háború előtti civil életnek nevezel, valóban létezett (nagyapám is része volt pl.), ám ez csak a magyar társadalom néhány százalékát "járta át", a nagy többség nem részesült ebben.

Az is igen tanulságos, hogy a középosztály (az "érettségizettek"), ill. a "munkásarisztokrácia" annak idején a társadalom mely tagjaiból került ki. Nagyjából azokból, akik ma a magasan képzett réteget alkotják. A mai munkásság felmenői legtöbb esetben a szegényparasztsághoz tartoztak - tehát "kulturális örökségük" is egy nagyon önállótlan, "elesett" és emiatt bizony "önmagát is elhagyó", nemigen kezdeményező rétegre jellemzőek. Itt a Kádár-elfogadás gyökere!

(De erről érdemes és lehet is vitatkozni!!!)

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.07.29. 19:12:43

@piefke: ja, nem azért mondtam:) Csak előfordul, hogy elküld az ember a blog.hu-ra egy kommentet, és az nem jelenik meg. És ha egy következőt küld, akkor látszódik az előző.

Az viszont tényleg érdekes, hogy ez a "civilkedés" hány százalékot jelentett. Nem vagyok történész, de szerintem többet. Szerintem az említett szegényparaszti réteg kivételével mindenki alkotott szerveződéseket. Ha másban nem vett részt, az egyházi életben.

Ami viszont hülyeség, hogy már állandóan "kádároznak". Ha a kormány vissza akarja fogni pl. a multik vagy a bankok nyereségét, máris jön Kádár.

piefke 2010.07.29. 19:52:09

@aesculus:

Nem tudom, mi az összefüggés a multik és bankok nyeresége és Kádár között?

Annak idején az első "multik" épp Kádár alatt jöhettek be az országba és a kétszintű bankrendszert is az ő utolsó éveiben hozták létre.

...De ha már szóbahoztad a bankadót: véleményem szerint nem megadóztatni kellene a bankokat (ez egyszeri-kétszeri-háromszori bevétel és tőkét von el a reálgazdaságból), hanem arra ösztönözni őket, hogy (akár) nyereségük terhére adjanak (kedvező) hiteleket húzóágazatokban tevékenykedő, megalapozott üzleti tervvel rendelkező vállalkozásoknak - mert ezzel néhány éves távlatban a most beszedendő bankadónál sokkal nagyobb adóbevételei lennének az országnak...

Nem mellesleg ez olyan prudens gazdasági koncepció lenne, amelyet akár az IMF, akár az EU elfogadna és támogatna, tehát a kormánynak is kedvezőbb "alkupozíciót" teremtene - de ki vagyok én, hogy Orbán gazdasági tanácsadóit oktatgassam...?

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.07.29. 20:41:07

@piefke: csak arra utaltam, hogy ha történik egy olyan intézkedés, ami nem megszorítás, máris jön a kádározás.

Nem tudom, hogy az imf mit támogatna. Valszeg, ha csökkentenék a közalkalmazotti béreket, vagy növelnék az áfát. Talán az tetszene nekik.

Biztos Merkel és Cameron gazdasági tanácsadói is idióták, mert ott is lesz bankadó.

kszabo 2010.07.30. 17:41:34

Csak a tények egy része röviden: "Kádár népe" befejezte a metróit, a paksi atomerőművet, a megkezdett hidakat, a világ legmodernebb mezőgazdasági gépeivel nyomta a termelést, igazából sohasem ártott a felsőoktatásnak. A 200 ezer fontoskodót akkor is meg most is el kell tartanunk :) Ja és a szocializmust pont az 1920-tól kezdődő dicső idiotizmus miatt kaptuk ajándékba.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.07.30. 20:54:56

Szóval a "régi magyarok" Kádár népe...
Node akkor hogy van az, hogy az "új típusú magyarok", akiknek "már az új demokratikus viszonyok között (...) alakult ki mentalitásuk, világszemléletük", kapásból 2 részre szakadtak:
- a "modernek"-re és a "tradicionálisok" (avagy a "vissza a jövőbe" tagozat)-ra?!

piefke 2010.07.30. 21:18:51

@1.szolo - 2014;):

Nem azt írtam, hogy MINDEN már demokratikus viszonyok között szocializálódott fiatal "új típusú", hanem azt, hogy az új típusúak zömükben a demokratikus viszonyok létrejötte után jelentek-jelenhettek meg.

A "vissza a jövőbe-tagozat"-hoz tartozókról szól az alábbi posztunk:

A konzervativizmus - avagy: régi válaszok új kérdésekre www.progressziv.blog.hu/2010/05/17/a_konzervativizmus_avagy_regi_valaszok_uj_kerdesekre

Abban találod meg az "újkonzervativizmus" okait, javaslom, olvasd el!
süti beállítások módosítása