2010.07.22. 10:54 Szerző: piefke

Shakespeare és a sikeres politika

Shakespeare megmondatta Hamlettel a tutit: a tett halála az okoskodás (az angol eredeti szöveg hiteles magyar fordítása: sok a duma, ne tökölj!) Mi, progresszív, modern, nyugatos, stb. alakok olyan kurva okosak vagyunk, akkora eszünk van, hogy el se fér a fejünkben. Visszafelé fel tudjuk mondani az összes divatos filozófus minden művét, mélyenszántó gondolataink már átszakították a földköpenyt. Mindent tudunk, sőt: mindent jobban tudunk. Mindannyiunknak igazunk van, sőt: személy szerint kinek-kinek közülünk van a legigazabbja.

…És mégis egy „bunkó”, „viselkedni sem tudó”, „a világot és a tudást leszaró” társaságnak van „több, mint 2/3-a”, nem nekünk! Ők osztják az észt – és egymás közt a pozíciókat és a pénzt is. Az övék az egész országunk és hamarosan az övék lesznek egyenként a településeink is – még az a drága, intellektuális Budapest is! Övék, a „taplóké” és a „felkészületleneké”, a „kontraszelektáltaké”, a „rámenős focistáké” lesz itt minden!

Hogy lehet ez? Hogy lehet, hogy mi nem szerezhettünk beleszólást mindabba, amihez épp a mi felkészültségünk kellene? Mit tudnak „taplóék”, hogy ők a győztesek?

Nos, pontokba szedve:

·          tudják, mit akarnak

·          azt egységesen akarják

·          van elvitathatatlan vezetőjük, akire hallgatnak, akinek valódi hatalma van

·          szervezettek, nem önállóskodnak „az intellektus jogán”

·          kitartóak és számíthatnak egymásra, valamint arra, hogy a másik időben megteszi, amit kell

·          nem vitatkoznak és nem mérlegelnek, hanem cselekszenek

·          belátják, hogy egyéni céljaikat is csak akkor érhetik el, ha a közös célokat szolgálják

Ezzel szemben mi:

·          megszoktuk, hogy állandóan újabb és újabb kérdéseket tegyünk fel

·          megszoktuk, hogy kételkedjünk a „hivatalos igazságban”

·          megszoktuk, hogy okosabbak vagyunk a környezetünkben lévőknél – vagy legalábbis okosabbnak kell lennünk, ha érvényesülni akarunk

·          megszoktuk, hogy mindig a meglévőknél újabb, szerintünk tökéletesebb megoldásokkal rukkoljunk elő

·          megszoktuk, hogy egyedül is képesek vagyunk feladatokat megoldani, a „sok hülye ellenére is” – és ebből azt szűrtük le, az rögzült belénk, hogy „a legjobb egyedül, a sok hülye nélkül cselekednünk!”

Ezért aztán:

·          nem szoktuk meg, hogy kooperáljunk a többiekkel (mert azok úgyis hülyék)

·          nem szoktuk meg, hogy elfogadjuk a Főnök utasítását – mert a főnökeink sokszor valóban hülyék, de nem látjuk, hogy ennek oka legfőképp éppen a fentebb már említett „kontraszelektáltak” sikeres uralma, véd- és dacszövetsége, amelyet mi, okosok éppen azért nem tudunk az Istennek se szétzúzni, mert mi egyedül okoskodunk, ők viszont szövetségben hülyék! (Jegyezzük meg: az együttmozgó csordában törtető ostobák szükségképpen és mindig legázolják az egyedül okoskodót!)

Jegyezzük meg: nem egymást kell legyőznünk, nem az a feladat, hogy karámon belül érvényesüljünk, hanem az ország vezetésére kell képessé válnunk. Ez pedig nem egyéni mutatvány! Egység és szervezettség híján mit sem ér a tudás, mert egyszerűen nem lehet meg hozzá a hatalom, amelynek birtokában meg is valósíthatjuk mindazt, ami fejben már megvan.

Ezt kellene tenni – ehhez képest nyoma sincs semmi ilyesminek. A régi mondás szerint: oszd meg és uralkodj! – nos, ellenfelünknek meg sem kell osztania minket, mert elvégezzük saját köreinkben mi ezt a feladatot! Mit látunk: egymás ellen készülő, egymásra sértődött jelölteket az őszi önkormányzati választásokon, akik nem fogják fel, hogy így elvi esélyük sem lehet. Ezek a szerencsétlenek abban bíznak, hogy majd ŐK meggyőzik a választóikat, hogy a „körön belüli” ellenlábasaikat ne támogassák - de könyörgöm: kívülről, a választók szemével nézve őket a jelölt és az ellenjelölt szinte megkülönböztethetetlenek. A „másik” csak az "egyik" Nagy Politikai Rózsaszín Szemüvegén át nézve tűnik „esélytelennek”…

Már megírtam korábban is, hogy a szubjektivitás a sikeres politika halála. Jó lenne ezt tudatosítani egymás ellen szervezkedő-fegyverkező jelöltjeinkben is!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr982168203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Billy01 2010.07.22. 17:44:25

Szerintem egyszerűbb a képlet.
A magyarok többsége tanulatlan, mondhatni buta, akik nagyon könnyen sorba állíthatók, sőt megkérdezik kire kell szavazni most, mi a menő úgymond, mire szavaz a többség és már mennek is mint a libák. Ez történt most is, meg Hitler idejében is, mondjuk a német nép egyébként is sorba állítható könnyen.
Az mszp nem tudott alternatívát nyújtani, amit tudtak mondani az az volt, hogy tovább kell vinni a hiánycélt, vagyis semmi jó nem várható itten az elkövetkezendőkben. Hát erre nem szavazhattak, csak az echte balosok.
Az ökogörény LMP mint valami nagyon új nyugati biciklis banda jelent meg senki által nem érhető handabandával, ami handabanda nagyon túltanultnak tűnt a butábbak számára. Egyébként van aki azt osztja, hogy jobboldali demokraták, de szerintem így ebben a formában talán nem.
A jobbik a nyilas szövegével és azzal, hogy a sok képzetlennek vidéken munkát ígért, ezzel jutott be. De ő is több alternatívát nyújtott, mint az mszp, még ha hazugság is.
Van aki azt mondja, hogy az mszp nem is akart győzni most, ebben lehet valami, mert közel s távol kibontakozás nem nagyon borítékolható.

Egyenlőre a hungarizmus arat modern formájában a fidesz által tovább víve Szálasi eszméit!

piefke 2010.07.22. 18:31:16

@Billy01: A tanulatlanság és a demokráciában való jártasság, a helyes választársa való lépesség nem feltétlenül szinonimák. Az előbbi „pár év tanulással” megszerezhető, az utóbbit viszont a minket körülvevő világ mentalitásából vesszük – vagy nem vesszük – át.

Sok tanult ember sem képes a valóságosnak megfelelően érzékelni a politikai állásfoglalásainak súlyát. Mivel évszázadokig nem is lehetett, tehát nem is kellett választania a magyar társadalomnak, ezért nem is érzi szükségesnek, hogy most válasszon, illetve: nem érzi ösztönösen, hogy igenis: ereje, komoly hatása van annak, hogy ő és a többi polgár hová áll, hogyan választ. Mivel „zsigereinkben” úgy érezzük, hogy a politika és a hatalom valami tőlünk független dolgok, amelyeket „az urak” intéztek mindig is, mivel azt vettük át öntudatlanul szüleinktől, ezért nem is különbözik e téren a mentalitásunk az előző, valóban nem szabad viszonyok között élt generációkétól. A mentalitás sokkal lassabban változik meg magától, mint ahogy egy államberendezkedést át lehet alakítani.

Mivel ésszel nem tanuljuk meg a választást, ezért maradnak a szimpátiák és a frázisokra hallgatás: „Istenem, de szépen beszél a Tekintetes úr!” – ahogy Mikszáth írta 100 éve egy 300 évvel ezelőtti Magyarországról… Írhatta volna Orbánról, vagy Vonáról is, de akár a 2006-os Gyurcsányról is!

A magyar politikában a szavak nem az értelmes, átgondolt, rendszerbe szervezett gondolatokat fejezik ki, hanem érzelmekkel, indulatokkal űznek játékot.

...Van azonban már egy réteg, amely kb. úgy gondolkodik a politikáról, mint nyugat-európai társaik – nekik azonban jelenleg még nincs politikai szervezetük, tehát erejük sem lehet ahhoz, hogy beleszólást harcolhassanak ki az ügyek vitelében. A poszt éppen arról szól, hogy elkerülhetetlenül szükséges egy ilyen új erő létrehozása, mert különben senki sem „viszi be a Parlamentbe” sem a korszerű, a modern világgal való sikeres együttműködéshez elengedhetetlen tudást, sem azt a polgári-kooperatív mentalitást, amely dominanciája nélkül el sem képzelhető a „klasszikus magyar” válságból válságba bukdácsoló társadalmi-gazdasági pályáról való letérésünk!

Mi itt ezért ugatunk...

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.07.23. 17:14:31

"Az övék az egész országunk és hamarosan az övék lesznek egyenként a településeink is – még az a drága, intellektuális Budapest is!"
"...még az a drága, intellektuális Budapest is!" Huh, ez a mondat, különösen a Budapestre vonatkozó nagyon üt. "A drága, intellektuális Budapest" jelenleg koszos, lepusztult, élhetetlen, a regionális versenyben végzetesen lemaradt, szellemi életére a "liberális provincializmus" jellemző. De eljön a nap, mikor ezeket az állapotokat is visszasírjuk! "Mikor majd a pestieknek kötelező lesz misére járni, bezárják a szórakozóhelyeket, a színházakban csak "magyar" darabokat játszhatnak, a turistákat elkergetik, mert ez "magyar város", és mindennap lesz mesterségek ünnepe-csak hazai látogatóknak természetesen." Na, hát ebben a vízióban kb. annyi értelem volt, mint a posztban.

egy "tapló"

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.07.23. 17:21:06

@aesculus: na, komolyra fordítva a szót (de még mindig a budapestes mondat hatása alatt)
"…És mégis egy „bunkó”, „viselkedni sem tudó”, „a világot és a tudást leszaró” társaságnak van „több, mint 2/3-a”, nem nekünk!" Igen, azt hiszem ez a mondat megmagyaráz sok mindent. Nem is tudom, mit lehet erre mondani. Szomorú... (most én is "pszichózok", mint a szerző szokott). Talán a meg nem értettség... talán valami el nem ismert (és lehet, hogy nem is létező) intelligencia... talán személyes sérelem szülhet ilyen mondatokat. Főleg a vége jó: "nem nekünk". Hát, szerencse, hogy nem.

piefke 2010.07.23. 18:14:42

@aesculus:

A „drága intellektuális Budapest” épp azoknak szóló irónia, akik olyan sokra vannak intellektuális-liberális-multikulturális mivoltukkal, de a valóságban éppen hogy provinciálisak – ahogy írod! Ezek az alakok hemzsegtek mindenütt az elmúlt 2 évtizedben, ahol kultúrát lehetett tematizálni és ezért pénzeket lehetett megszerezni... Most meg csak sírni tudnak és sopánkodni, de tenni sem most, sem korábban soha!

Szintén „stílusparódia” a”bunkó”, viselkedni nem tudó”, stb. jelzők felsorolása is – ezért vannak idézőjelben. Ezeket a kifejezéseket ui. épp azok szokták használni, akikről az előző bekezdésben írtam.

Ha látod, a pontokba szedett jellemzőknél nem voltam túl „kegyes” a ballibekkel és éppen elismertem a jobboldaliak praktikumát.

Az egész poszt arról szól, hogy:
•akik eddig a "megmondók" voltak-akartak lenni Budapesten, azok semmit sem értek a valóságos teljesítményük, teljesítőképességük alapján,
•akik valóban egy modern, jól élhető Budapestet akarnak és jobbat tudnak e téren, mint a Fidesz-csapat, azok ezt csak igen jól szervezetten, átgondolt és megalapozott programok birtokában tehetik – lila légvárakkal és dumákkal nem!

Billy01 2010.07.26. 10:42:46

Azt tudjuk, hogy az mszp kormányzása alatt fideszes polgármesterek lehettek sikeresek, de fordítva ez szerintem biztos nem igaz. Ezért kérdés, hogy van -e értelme, hogy erőlködjenek mszp-s polgármester jelöltek!? És főpolgármester jelöltek!?
süti beállítások módosítása