2014.05.20. 16:16 Szerző: Moin Moin

A „kémügy” margójára…

Kapunyitó.jpg

„Wenn ich nicht gleich Bier bekumm, schmeiß ich die ganze Kneipe um!”

(„Ha nem kapom meg rögtön a söröm,/felborítom az egész krimót!”)

Bier her, Bier her! – német kocsmanóta – XIX. sz.

 

 

A poszt címében a kémügy margóját emlegettem, pedig azt, amiről alább szó lesz, inkább a lap közepére kellene írni: a jobbikos kémügy ahhoz képest, amit a Fidesz művel az EU ellen, csak széljegyzet a margón

 

„Szalmaszálért megfizetsz, ám egy kazlat elvihetsz”

(Csöröge dala1)

Van abban valami bájos, ahogy épp a Fidesz kiált „árulót” a jobbikos, állítólag az EU-t az oroszoknak eláruló és kiárusítani szándékozó Kovács Bélára. Az a Fidesz, amely az utóbbi négy évben egyre azt fejtegette, hogy „szabadságharcolnunk” kell az EU ellen – az ellen az EU ellen, amelyről maga a miniszterelnök, Orbán állította azt, hogy „Brüsszel egyenlő Moszkvával”. És az a Fidesz árulózik, amely aztán idén tavasszal, a paksi stikliszerződéssel sokkal inkább szolgálta Oroszország érdekeit az országéval szemben, és sokkal inkább adta el az országot Oroszországnak, mint ahogy azt egy Kovács Béla akár a legmerészebb álmaiban is remélhette!

…Az az idióta „demokrata ellenzék” pedig, amely vérszegényen és minden önálló gondolat és önálló helyzetértékelés híján ott lézeng a parlamentben, most lelkesen állt a Fidesz mellé kém-ügyben, ezzel remélvén az ország második legnépszerűbb pártjává fejlődött Jobbikon ütni. Istenem: micsoda kicsinyes bosszú és minő politikai szűklátókörűség az, hogy a sokkal kisebb árulót abrichtolják a sokkal nagyobbhoz csapódva! Téve ezt úgy, hogy eközben meg sem említik, hogy bizony: a Fidesz az EU-ellenesség legerősebb generátora, hogy a Fidesz csupán azért marad az EU-ban, hogy annak elitje magához terelhesse az onnan jövő pénzeket, de értékrendjében semmi európaiság nincs benne. Nem illeszti bele az ellenzék abba a logikus kontextusba ezt a kémügyet, hogy azzal a Fidesz valóságos célja nem más, mint egy, a hatalommonopóliumára potenciálisan veszélyes politikai erő amortizálása.

 

„Újmódi barbárok”

(Illyés Gyula2)

…Igen: a hatalommonopólium. Azzal, hogy a Fidesz 2010-től gyakorlatilag bármiféle, számára valódi problémát jelentő akadály nélkül tudott Magyarországon hatalommonopóliumot létrehozni, rámutatott mind az egész EU, mind pedig a közép-kelet európai tagállamok csatlakozási módjának egy nagy fogyatékosságára, egy tévedésre.

Az EU önkéntes demokraták egyleteként jött létre: olyan politikusok hozták azt (és elődszervezeteit) létre, akik levonták a korábbi európai történelemből azt a tanulságot, hogy kifizetődőbb együtt, mint külön-külön, vagy akár egymás ellenében. Ehhez a felismeréshez pedig az a fajta általános polgári mentalitás adta az alapot, amely a „Mag-EU”3 társadalmaiban a legelterjedtebb mentalitás és amelynek ott évszázadokra visszatekintő előélete van, azzal a koherens tapasztalatrendszerrel együtt, hogy hosszabb távon mindenki ezzel a mentalitással juthat a legtovább… Ezek a tapasztalatok nincsenek meg (vagy: amortizálódtak erősen) a kelet-európai új tagállamok társadalmaiban – emiatt pedig semmiféle „polgári korlátai” nem léteztek a rendszerváltás után egy újabb hatalommonopólium kialakulásának, sem az ottani elitekben, sem az őket körülvevő társadalmakban, sem pedig ezen országok gazdasági szereplőiben.

A csatlakozási tárgyalások során az új tagállam-jelöltek delegációinak élén csupa olyan politikust láttak, akik 1989-90 körül mindent megtettek az előző hatalommonopólium lebontásáért. Ebből a Mag-EU vezetői azt a – téves – következtetést vonták le, hogy demokratákkal tárgyalnak a tagságról, így nem is gondoltak olyan automatikus védelmi klauzulák és technikák csatlakozási szerződésbe építéséről, amelyek megakadályozhatták volna azt, hogy a friss tagállamok politikai stílusa és valóságos gazdasági berendezkedése ne az EU alapelveinek megfelelően működjön. A Mag-EU vezetői nem tudták, hogy attól, hogy valaki egy korábbi antidemokrácia ellen harcolt, még nem biztos, hogy általában az antidemokrácia ellen harcolt: lehet az is, hogy csupán a mások által üzemeltetett antidemokráciát akarta lebontani, hogy a helyére állíthassa a sajátját!

 

„És most viszi!”

(Örkény István4)

Így a Mag-EU nem a csatlakozni kívánó országok népeivel, hanem azok uralmi elitjével tárgyalta végig a csatlakozást, azt hívén, hogy ezen uralmi elitek mentalitása, cél- és eszközrendszere azonos a polgári, demokratikus, kapitalista és meritokrata alapú EU-beli elitével. Pedig valójában a frissen jövők értékrendje és társadalmi-gazdasági céljai radikálisan különböztek ettől: mivel e politikai és gazdasági elitek tagjai a „létező szocializmus” sem nem demokrata, sem nem polgári, sem nem teljesítményelvű, legfőképpen pedig nem kapitalista közegben szocializálódtak, így a fejükben a csatlakozás előtt és után egyaránt egy, a hatalom és a gazdasági erőforrások monopolizálására törekvő cél- és értékmodell működött. A „demokrata idealisták” – a Havel-, Göncz-, Walesa-félék – hamar kívül találták magukat a hatalom tényleges „nemzeti centrumain” és jöttek a Klausok, Ficók, Orbánok, a maguk „nemzeti államkapitalista” sleppjével és szépen belakták a régi, szovjetista pártállam és hatalommonopólium üressé vált élőhelyeit, úgy az egyes emberek fejében, mint a gazdaságban és a közhatalomban. Mire az EU észbe kapott, már e visszarendeződési folyamat „gyorsnaszád-zászlóshajójában”, Magyarországon éppúgy csupán díszlet maradt a parlamentarizmus, mint volt az 1949 és 1989 között.

…Szóval: a Fidesz folyamatosan „töri-zúzza a berendezést” az EU-ban, eközben pedig lármásan és sértődötten követeli a csatlakozási szerződésben, illetve a hétévente megszavazott költségvetésben neki járó „ingyen sört”: azt a támogatást, amelyet nem azért adnak az eu-s transzfer révén a nettó befizető tagállamok állampolgárainak és vállalkozásainak adójából, hogy abból az EU alapértékeinek és céljának esküdt ellenségei országon belül a saját pozícióikat erősíthessék. …Nekünk, európaiaknak el kellene már végre döntenünk, hogy mit kezdünk az Orbánhoz és bandájához hasonló „kocsmai erős legényekkel”: hogy miképpen és milyen eszközökkel disztingváljunk köztük és az általuk uralt nép és ország között?

 

„Quousque tandem?”

(Cicero5)

Talán itt az ideje, hogy kötelezővé tegyük az eu-s tagállamoknak azt, hogy minden, a központi költségvetésből kapott eurócenttel teljesen transzparens módon és naprakészen számoljanak el6, de úgy, hogy a jól ismert „projekt-túlárazások” is azonnal kiugorjanak az elszámolásból7. Ne feledjük: a Fidesz nem elvi alapon tart az EU-val, hanem azt csupán egy szinte korlátlanul fejhető ATM-ként fogja fel – és csak arra ügyel, hogy nála legyen/maradjon a hatalom platinakártyája. Nem érdekli az a gazdasági és technológiai szükségszerűség, amely az EU létét igazán indokolja, mert számára sokkal fontosabb a „nemzeti kereteken” belüli hatalom birtoklása – hiszen pozícióit és privilegizált helyzetét nem a teljesítményével, nem tudásával és nem a technológiai szintjével érte el, hanem népe tapasztalatlanságát és gyámoltalanságát kihasználva. Épp emiatt érdeke, hogy maradjon is meg mindkettő – ami viszont nyilvánvalóan ellentétben áll a kompetens és önálló polgárokból álló erős EU koncepciójával.

A Fidesz addig él, ameddig fenn tudja tartani a „nemzeti kereteket”, hogy azzal visszaélve kirekeszthesse a valódi teljesítményversenyt a társadalomból, a gazdaságból és a közpolitikából. Ezért nekünk, magyar polgároknak az EU-ban – egy föderatív EU-ban – való „feloldódás” nem veszély, hanem esély: arra, hogy ne lehessen rajtunk, visszaélve a demokratikus járatlanságunkkal „nemzeti despotaként” uralkodni. Az igazi, mert veszélyes és koncepciózus bomlasztók nem azok, akik nyíltan a pokolba kívánják az EU-t (mint a Jobbik) és nem is a Kovács Bélák: az igazi európaiság, azaz a teljesítmény és a sikeresség valódi ellenségeinek arcát Orbánékban láthatjuk meg!

 

 

 

1 Fésűs Éva: A palacsintás király, Csöröge udvari bolond „kaloda-dala” – 1973

2 Ilyés Gyula: Kovács – 1952-’54 k.

3 Mag-EU: Az Európai Unió azon tagállamai, amelyek valódi, mély és konzekvens polgári társadalmi hagyományokkal rendelkeznek, mint pl. a skandináv tagállamok, Németország, Franciaország, a Benelux-államok.

4 Örkény István: A végzet – 1968 előtt

5 „Még meddig?”: Marcus Tullius Cicero consul híres, a Catilina-féle összeesküvést a szenátusban leleplező beszédének kezdő szavai – i.e. 63

6 Nem véletlen az, hogy a kormányzati portál nem ezzel kezdődik – és az sem véletlen, hogy a magyar kormány nem tárja a nyilvánosság elé és nem kommunikálja „ezerrel” azt, hogy a valóságban miképpen is áll az egyenleg az EU és az ország között, hogy mennyire hamis az az összeesküvés elmélet, amely szerint az EU „kiszipolyozza” az országot? A kormány érdeke az EU-relativizmus fenntartása.

7 Például úgy, hogy minden közösségi pénzből finanszírozott beruházást párhuzamba kell állítani a más tagállamokban hasonló céllal megvalósult beruházások költségadataival.

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr346184925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moin Moin 2014.05.20. 21:38:26

@kigyószőrecset:

Róna általad idelinkelt előadásában annyi tévedés, annyi információhiány és annyi tévesen értelmezett összefüggés van, hogy nem is állok neki azt felsorolni...

Az alapvető tévedése: az a tényező, hogy a centrumországok felé pénz áramlik a perifériáról, nem az EU "igazi (kizsákmányoló, leszakító) szándékát" igazolja, mivel ezt a transzfert a centrum technológiai fölénye (nagyobb kompetenciái) működtetik. Minden korban azok a civilizációk voltak sikeresebbek a (verseny-)társaiknál, kortársaiknál, amelyek technológiai előnyt élveztek. De ismétlem: ennek semmi köze valamiféle "gyarmatosító gonosz szándékhoz".

(...Azért az vicces a videóban, hogy az elején Róna kijelenti: nem fog foglalkozni összeesküvés-elméletekkel - aztán pedig fogja magát és 25 percben keresztül fejt ki egy összeesküvés-elméletet. Az összeesküvés-elméletek híveire jellemző, hogy egyszerűen nem tudatosodik bennük, hogy amiben hisznek, az nem a valóság, hanem csak egy összeesküvés-elmélet.)

Moin Moin 2014.05.20. 22:24:16

@kigyószőrecset:

"Liberális mantra"? A bezárkózó, versenyképtelen, mert tudatlan és nem innovatív nacionalisták és/vagy alternatívok mindent annak titulálnak, ami bebizonyítja róluk, hogy vesztesek.:-)

Róna évtizedekig kőkemény kapitalista (washingtoni ügyvéd, majd az ameikai külföldi befektetéseket intéző állami hivatalnok, végül brit bankár) volt, akinek öregségére kétségei támadtak, és most túlkompenzál... Olyan ez, mint amikor a középkori rablólovagok, mint pl. Bertrand de Born, vénségükre kolostorba vonultak és agg napjaikat erős istenfélelemben, szőrcsuhában töltötték.:-)

...Ők sem üdvözültek!:-)

nevetőharmadik 2014.05.20. 22:46:53

@Moin Moin: Miért ne üdvözülhettek volna? A lator is a keresztfán tért meg :D Róna persze ettől még nem jut a paradicsomba, talán ha Semjén másol neki útlevelet... nem Bissau-guineait...

nevetőharmadik 2014.05.20. 23:12:51

@kigyószőrecset: Nincs itt semmi összeesküvés.

A centrumországok olyan cuccokat gyártanak, amik sokért lehet eladni (mert iPhone-t kevesen tudnak gyártani), mi meg olyanokat, amiket kevésért (mert paradicsomot majdnem mindenki tud termelni). Mi megvesszük az ő cuccaikat, mert kell nekünk, ők megveszik a mi cuccainkat, mert kell nekik. Persze így több pénz megy oda, de ebben nincs semmi szándékoltság vagy rosszindulat, ez természetes folyamat.

Ha ezen változtatni akarunk, akkor nekünk is olyan cuccokat kell gyártanunk, amiket sokért lehet eladni. Ehhez viszont jobb technológia, nagyobb tudás, innováció és a többi "liberális mantra" kell. Minden más csak önbecsapás, vagy gyerekes toporzékolás.

Muad\\\'Dib 2014.05.21. 08:38:11

@Moin Moin:
Minden imperialista országnak alapvető érdeke az ilyen-olyan "gyarmatosítás". A demokratikus országoknak gazdasági a diktatórikusoknak fizikai értelemben. A kvázi rendőrállami státusz felé csendben lépegető USA pedig valahol a kettő között egyensúlyoz.
Tehát hülyeség eltakarni a szemedet és azt mondani, hogy pl. egy Németország nem akar gazdaságilag "gyarmatosítani". Merkel országa továbbra is imperialista birodalom, csak most nem hadsereggel érik el, amit akarnak, hanem gazdasági nyomással.

J.László 2014.05.21. 08:49:02

Egyáltalán nem butaság, amiket Róna Péter mond a felvételen. "...annyi információhiány és annyi tévesen értelmezett összefüggés van, hogy nem is állok neki azt felsorolni..." Ez nagyon gyenge (jellegzetesen liberális) érvelés.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.21. 08:50:12

Ostoba cikk ez. Bocs.

A több lábon állás helyes politika, nem kell mindent az EU-kártyára tenni.

Ahhoz, hogy az EU tartós maradjon, igenis törni-zúzni kell benne a változások érdekében.

♔batyu♔ 2014.05.21. 08:50:25

@nevetőharmadik: Te ezt komolyan gondolod?

Iphone-t addig fogsz tudni gyártani, amíg elég olcsó vagy, aztán megy a gyár keletebbre. Lsd. Nokia, amely a gyártást egy üzemében leállította, viszont a K+F-et bővítette Mo-n.

Viszont ha ránézel Európa térképére láthatod, milyen lehetőségeink vannak a mezőgazdaság területén.

Pontosan azt kell csinálni amit most Orbánék csinálnak, a világ kutatás-fejlesztését kell idehozni kihasználva azt, hogy a magyar mérnök nem csak olcsóbb, de van olyan jó is mint pld. a német.

Több ezer aktív mérnököt ugyanakkor nem lehet lecserélni le két hónap alatt ukránra.

A mezőgazdaságban is jól csinálják Orbánék, azzal, hogy a minőségibb prémium termék előállítást támogatják. (Gyártás és export támogatás).

Ezt a piacok nagyon hamar megszokják és ez is szinte leválthatatlan lesz.

A megoldás tehát az iparban és a mezőgazdaságban is a minőség felé fordulás, ennek a támogatása.

♔batyu♔ 2014.05.21. 08:57:20

@Moin Moin: Mo. semmiképp nem nevezhető bezárkózottnak, régebben sem volt az, kivéve a szocializmus 40 évét.

Annyi tapasztalattal lettünk gazdagabbak a történelem folyamán, hogy a németek mellett az oroszokkal is jóban kell lennünk. Másképp fogaémazva nem csak a nyugattal, hanem a kelettel is, ez egy a két világ határán lévő országnál eleve követelmény is, bármit is mondjanak a hazai balliberálisok.

Az pedig természetes, hogy ennek kivetülése pedig a kulturális és kereskedelmi kapcsolatok fokozódása kell, hogy legyen, nem pedig a lehető legerősebb seggnyalás. Mint nyugati, mind keleti irányban.

szonár 2014.05.21. 09:04:57

A szokésos liberálbolsevik rizsa arról, hogy aki nincs velük (mármint az EU-val), az ellenük van.

Ráadásul a szerző európaiság címén kirekeszt (Orbánék ne európaiak, mert nem követik a sztenderdet), és dogmatizál (aki nem követi szó szerint az európai nomrákat, netán megújítani törekszik azokat, az szerinte már nem is európai) - ennek a szemléletnek nem hinném, hogy örülnének Brüsszelben

Moin Moin 2014.05.21. 09:16:06

@♔batyu♔: Ez a "két világ határán"-elmélet talán megérne egy külön posztot is!

Moin Moin 2014.05.21. 09:17:58

@szonár: Orbánék nem azért nem européerek, mert "nem követik a sztenderdet", hanem azért, mert más a mentalitásuk, mint ami a posztban említett "Mag-EU"-t jellemzi.

Moin Moin 2014.05.21. 09:19:51

@maxval a gondolkodó birca: O.K., akkor elmegyek hozzád és török-zúzok, csak hogy tartós lhessen a lakásod/házad!

...Mit szólsz az opcióhoz? Ha kéred, még be is lövök az ablakon, szigorúan egy orosz RPG-vel!:-)

nevetőharmadik 2014.05.21. 09:28:05

@♔batyu♔: nem az összeszerelésre gondolok. Annak alig van hozzáadott értéke. Az iPhone valójában nem Kínában készül, hanem kaliforniai fejekben (és ezért az árának a zöme is oda megy). Az előállítás kínai része a lényegét tekintve alig több, mint bármely közmondásos kínai gagyi legyártása. Jó, persze, csúcstechnológia az a gyártósor is, de az a csúcstechnológia is kaliforniai fejekben készült.

Tulajdonképpen igazad lenne, a K+F fontosabb, csak az nem látszik, hogy Magyarország tényleg erre menne, különösen az oktatásban látható trendek alapján.

nevetőharmadik 2014.05.21. 09:32:27

@maxval a gondolkodó birca: "A több lábon állás helyes politika, nem kell mindent az EU-kártyára tenni."

Egy nyelvvel nem lehet két segget nyalni. Maximum hintapolitikával, de arra Magyarország végül mindig rábaszott.

♔batyu♔ 2014.05.21. 09:32:28

@Moin Moin: Mi nem lehetünk "mag-EU" és nem is szabad az lennünk.

1.Túl messze vagyunk
2.Mentalitásunk, habitusunk nyugat-keleti.

Nekünk az EU egy keret amelyen belül érdekeinknek megfelelően kell mozognunk, ahogy pld. (nálunk jóval több hisztivel) az angolok teszik.

Nem az a magyar a jó és az EU szempontjából értékes EU tag, aki mentalitásában, életvitelében a hollandhoz hasonlít, hanem az, aki magyarként boldog.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.21. 09:34:02

@Moin Moin:

Az építéshez legtöbbször először rombolás kell.

baldoc 2014.05.21. 09:34:23

@szonár: A környékünkön MINDEN kkv project EU-s pénzből épült , indult, legalábbis mindegyiknél kitették az erről tájékoztató plakátot. És tudod NEM Fidesz pénzből valósultak meg.
Miért nem lázadsz ezellen ,csúnya liberálbolsi gyarmatosítás zajlik 97%-ban Magyarországon??

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.21. 09:34:53

@nevetőharmadik:

A hintapolitika az ideális. Mo. akkor vesztett mindig, amikor kiállt határozottan az egyik oldla mellett.

nevetőharmadik 2014.05.21. 09:37:59

@maxval a gondolkodó birca: Nem. Magyarország akkor vesztett, amikor kiállt azon oldal mellett, amelyik aktuálisan erősebbnek tűnt, de hosszú távon mégis előre láthatóan vesztes volt. Ráadásul a hintázás ritmusát is elbaszta.

Muad\\\'Dib 2014.05.21. 09:39:02

@baldoc:
Azért ezzel az érveléssel is óvatosan kell bánni. Ez ugyanis még nem jelenti azt, hogy az imperialista birodalmak nem törekszenek gazdasági gyarmatosításra. Nincs ebben semmi különös, még csak semmi jó, vagy rossz sem, a természetükből és a gazdasági szükségszerűségekből fakad.
De visszatérve az érvedben rejlő hibára, az india vasútvonalat szinte teljes egészében az angolok építették, és a gazdasági fejlesztések nagy részét is ők indították be. Ennek ellenére nem biztos, hogy kijelenthetjük, hogy a brit birodalom imperializmusával semmi gond nem volt, és kár is rá szavakat vesztegetni.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.21. 09:41:45

@nevetőharmadik:

Mivel sosem tudható előre ki fog nyerni, így a legjobb soha sem kiállni erősen egyik hatalom mellett sem.

Ki gondolta volna a 30-as évek végén, a 40-es évek elején, hogy Hitler nem fog nyerni? Teljesen racionális választás volt kiállni mellette. S mégse...

♔batyu♔ 2014.05.21. 09:42:09

@nevetőharmadik: Kár, hogy nem látod, pedig csak az utóbbi egy évben több cég is ide költöztette K+F részlegét vagy regionális K+F központját. Orbánék épp ezt támogatják a legjobban.

Szerintem nincs is más kitörési pontunk csak ez és a mezőgazdaság.

nevetőharmadik 2014.05.21. 09:45:21

@maxval a gondolkodó birca: Például Teleki Pál gondolta. Ő meg azért nem egy nevenincs hülye volt.

♔batyu♔ 2014.05.21. 09:46:49

@maxval a gondolkodó birca: Teljesen egyetértek, hiszen mindkét irányban kereskedelmi és kulturális téren is kapu vagyunk.

Erre inkább büszkének kellene lennünk.

nevetőharmadik 2014.05.21. 09:49:55

@♔batyu♔: Kár, hogy nem látod: a felsőoktatás finanszírozásának radikális csökkentésével, a közoktatás ostoba és korrupt központosításával nem lehet innovatív, pezsgő társadalmat létrehozni. Néhány idehozott K+F nem fog nyarat csinálni.

shwarcz bácsi 2014.05.21. 09:50:29

@maxval a gondolkodó birca: racionális választás volt kiállni hitler mellett ? mert ki gondolta volna, hogy nem fog nyerni? fizetem a kezelésedet csak vonulj már be valahova.

shwarcz bácsi 2014.05.21. 09:52:07

A fidesz "kémügyéhez " meg annyit, hogy előbb a saját házuk táján kéne szétnézni.
és példának okáért nyilvánosságra hozni az ügynöklistát, nem bújtatni és keresztény ügynökként alkalmazni őket.

Moin Moin 2014.05.21. 09:54:38

@maxval a gondolkodó birca:

Ha erőforrás-elemzést végzel és azt kiegészíted mind a stratégiai célok és értékmodellek, mind a kulturlis attitűdök vizsgálatával, akkor minden várható konfliktus előtt pontosan lehet tidni, ki kivel lesz, hogyan és miért alakulnak a szövetségek és ezek alapján ki lesz a győztes. Erről szól a hosszútávú stratégiai tervezés.:-)

Aztán: pl. a korabeli magyar honvédvezérkar is tudta, mi lehet a következő (a leendő II.) vh. vége - figyelmeztették is több tanulmányban Horthyt erre, a '30-as évek elejétől, folyamatosan. Több, egymást követő vezérkari főnök tett ilyen ajánlásokat. Javaslom, keresd vel a Hadtörténeti Intézet archívumát! Mind ott van...:-)

Peterpapo 2014.05.21. 09:57:27

@♔batyu♔:

Persze egy keret. Csak adják ide a pénz keretet, de hagyjanak minket békén és kussoljanak. Értem én. Tisztelet a magyaroknak. Csak ez a gyökér paraszt azt felejti el, hogy a tiszteletet kiérdemelni szokták és nem kikövetelni.

Peterpapo 2014.05.21. 10:02:51

@maxval a gondolkodó birca:

Nem rombolás, hanem átgondolt bontás kell hozzá. A rombolással végzetes károkat lehet okozni, aminek a helyrehozatala vagy lehetetlen, vagy többe kerül, mint az új.

Peterpapo 2014.05.21. 10:03:45

@♔batyu♔:

Felsorolnád azt a több céget?

Peterpapo 2014.05.21. 10:06:04

Egyébként ez az egész nem szól másról, mint visszaszerezni a kiábrándult fidesz szavazókat akik a Jobbikra szavaztak. Ők most a második erő, beléjük kell nagyot rúgni, tőlük kell félteni a kormánykereket.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.21. 10:09:31

@shwarcz bácsi:

Minden azt mutatta, Hitler megállíthatatlan. Végülis ha nem támadja meg Oroszországot, az is maradt volna.

Ha kiáll egy magyar politikus 1939-ben és azt mondja, legyünk inkább a britek és a franciák szövetségese, kiröhögték volna.

nevetőharmadik 2014.05.21. 10:23:02

@maxval a gondolkodó birca: Te nem szoktad figyelembe venni azokat a válaszokat, amik megcáfolják az állításaidat? Hmm, ez hatékony módszer.

Peterpapo 2014.05.21. 10:35:15

@maxval a gondolkodó birca:

Na igen. Nem ám az elvek mentén kell kiállni, hanem aki erősebbnek látszik. Ezért van ennyi fidesz fun ebben az országban. Viktor is azért hintázik, mert nem tudja melyik nyer a végén. Ezen nincs is csodálkozni való, mert Viktornak sosem voltak elvei, így nehéz lenne amellett kiállni.

Muad\\\'Dib 2014.05.21. 10:41:42

@Peterpapo:
Igen kevés sikeres ország volt a világtörténelem során mely az elvei mellett állt ki, a világpolitikai érdekei ellenében. Érdemes megemlíteni Romániát, akik abszolút elvek hiányában lavíroztak (roppant bölcsen tették, teszem hozzá), mégis nagyjából jól jöttek ki mindkét világháborúból.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.05.21. 10:41:57

Öröm nézni, ahogy a fidesz elkezdte enni a jobbikot. Ehhez pedig értenek, és a média is megvan hozzá. A jobbik visszakerül oda, ahova való.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.21. 10:44:28

@Peterpapo:

Vannak elvek a nagypolitikában? Igen, vannak, az az elv "legyen amit én akarok". Miért kellene ilyen elvek mellett kiállnia Mo-nak?

_Epikurosz_ 2014.05.21. 10:53:47

azt mondod,a fidesz most felszalámizza a jobbikot is? lehet benne valami.

Peterpapo 2014.05.21. 11:14:11

@maxval a gondolkodó birca:

Nyilván nem erre az egy elvre gondoltam és nem csak a nagypolitikára.

Peterpapo 2014.05.21. 11:16:12

@Muad\\\'Dib:

Neked is megírom, hogy nem csak a nagypolitikára gondoltam. Viktornak csak mondva csinált elvei vannak, amiket ha nincs épp reflektorfényben (nagygyűlés, rádió, televízió) magasról leszar.

Muad\\\'Dib 2014.05.21. 11:26:43

@Peterpapo:
Szerintem ez elég sok politikusra (lényegében nagy részükre) jellemző.

vajdasagi 2014.05.25. 19:40:51

@♔batyu♔: Kár, hogy a K+F támogatása jórészt csak szólamok szajkózásában nyilvánul meg ma Magyarországon. Két módon bizonyíthatnád az igazadat, kérlek próbáld meg valamelyiket:

a) Próbáld meg kimutatni, hogy mennyivel több K+F munkahely születik Magyarországon, mint amennyi megszűnik, és ezt hasonlítsd össze a környező országok adatával: garantálom, mind Szlovákia, mint Románia megelőz ebben bennünket. De Te persze a híradó dicshimnuszait veszed csak észre. A Fidesz és a K+F támogatása: ne röhögtess.

b) Próbáld meg kimutatni, hogy mennyivel több pénzt fektetünk a közoktatásba és felsőoktatásba mint mások. Itt is meg fogsz lepődni: Hoffman Rózsa és a hasonszőrűek központi parancsra szépen lerombolták az oktatási rendszerünket, amely már előtte sem volt világelső. De most sokat léptünk hátra. Néhány megspórolt milliárd forint persze jelentkezett. Ezt aztán szét lehetett osztani más területeken a haveroknak.

vajdasagi 2014.05.25. 19:49:42

@Rezsicsökkentő Hapcibenő: Én sem komálom a Jobbikot, de kezdem úgy érezni, hogy a Fidesz sokkal károsabb Magyarországra nézve, mint a Jobbik. Tehát ilyen nézőpontból nekem nem öröm ezt nézni.

Másik meg: most a Fidesz egy gazemberséget hajt végre a Jobbikon. Ennek azért nem szabad örülnünk, mert noha most egy gazemberen történik a gazemberség, ugyanez a Fidesz majd egykor máson is végrehajtja ugyanezt, ha most ezt a társadalom többsége tétlenül nézi, még talán örül is neki.

Ilyen formán én sehogy sem értek Veled egyet, noha gyaníthatóan sok dologról hasonlóan gondolkodunk.

vajdasagi 2014.05.25. 19:51:04

Ez is egy nagyon jó írás lett. Gratulálok.
Ti mindig ilyen színvonalon nyomjátok?
süti beállítások módosítása