Auróra.jpg

„L’impossible est le refuge des poltrons!”

(A lehetetlen a gyávák menedéke!”)

Napóleon

 

Tudjátok, mi a különbség az alku és a forradalom között? Az utóbbival jól járhatnak a győztesek és a nép zöme, de az alkuval csak az abban részesek!

1989-ben alkuval jött létre a Magyar Köztársaság, a pluralizmus, a demokrácia és a kapitalizmus. Az alku során az akkor eltűnőnek, lelépőnek vélt pártállamiság tűnt vesztesnek és a szabaddá váló nép nyertesnek – aztán kiderült, hogy a valóság egészen más.

Egy forradalom teremthet új, a korábbitól radikálisan eltérő közmentalitást – egy alku sohasem. Az alku tulajdonképpen arról szól, hogy még valakiket beengednek a hatalomba, de maga a rendszer, azaz a mélyben működtető szokások és erkölcsök nem változnak. Azért alkudunk, mert úgy érezzük, ez a biztonságosabb, ezzel garantáljuk a nyugalmat – de valójában ezzel nem kerüljük el a kellemetlenségeket, csupán két dolgot teszünk velük: eltoljuk őket kissé az időben és (ezzel) felfokozzuk őket.

…Ez történt Magyarországgal is: a ’89-es alku eltolta az időben a megkerülhetetlenül szükséges változást a társadalom és az emberek mélyén, vagyis a mentalitásban – egészen máig. Mára viszont akkumulálódtak a problémák, amelyek mindegyike éppen a meg nem változott szokásainkban gyökerezik. Az emberek - és talán az általuk hatalomba engedett politikusok egy része is – abban reménykedtek, hogy megúszható a mélyreható, egészen az egyes ember lelkét átrendező változás: annyira féltek már a magyarok (sanyarú történelmi tapasztalataik miatt) a változástól, hogy inkább elhitették magukkal és egymással ezt a mesét.

Úgy tettünk, mintha a mi paraszti, hűbéri, egalitárius-államszocialista hagyományzagyvalékunk nem lehetetlenítené el a sikeres, a kooperációt, innovációt, közbizalmat, felkészültséget és polgári mentalitást igénylő kapitalizmust és annak „foglalatát” a polgári demokratikus államot. Ha csak egy kicsit is el mertünk volna ezen gondolkodni, akkor rájöttünk volna, hogy ebből a közegből éppen az alapvető kellékek hiányoznak: modern házat kezdtünk építeni terv és korszerű építőanyagok nélkül, vályogvető tudással.

A ház összedőlt. Most itt vagyunk alatta – és várjuk, hogy majdcsak letakarítja rólunk valaki a romokat, aztán pedig fogja magát és rak körénk olyan házat, hogy csudájára jár a világ!

(…Ez a színtiszta „Devizahiteles vagyok, mentsen meg valaki!”-mentalitás.)

Ami most megy az országban az a romvárosban való berendezkedés. Bénultság van és az embereknek fogalmuk sincs arról, hogyan kezdjék az újjáépítést. Nincs építész, nincsenek szaktervezők, nincs építőcég, akikben-amiben az ember bízhatnának. Azt már sejtik, hogy a régi módszerek nem fognak többé működni. A régi magyar módszerrel ezt a problémát nem lehet megoldani, mert az a módszer immár csak problémákat termel. Érzik az emberek, hogy változásnak kell jönnie, és hogy ez a változás éppen azt jelenti, hogy nekik kell megváltozniuk. Az emberek várják a megváltoztatójukat, aki új szabályokat hirdet, miután a régieket egyszer s mindenkorra érvényteleníti. A ’89-es alku világának vége és végük az akkori alkuszoknak is!

„…De akkor most forradalom lesz? Lőni fognak? Nem lesz kaja?”

Nem szükségképpen – bár ha (megint) elcsesszük, akkor még ez is lehet!

A forradalom tág fogalom - tulajdonképpen nem jelent mást, mint amit fentebb írtam: új szabályokat. A demokrácia és a kapitalizmus szabályait kell kihirdetnie Magyarország Fidesz-utáni első kormányának. Közbizalmat kell hirdetnie, törvényességet kell hirdetnie, átláthatóságot és teljesítményarányosságot kell hirdetnie – és ki kell hirdetnie e szabályok garanciáit is, amelyek a mindenkori hatalmat meggátolják a szabályszegésben. Ha ezt nem tesszük, végünk!

Ahhoz, hogy beinduljon a gazdaság, nem gazdasági program kell, hanem társadalmi – mert a mi (kapitalista) gazdaságunkat a nem polgári értékrendű társadalmunk akadályozza. A helyzet egyszerű: ha nem működik a gazdaságunk, tovább destabilizálódik a társadalom – és akkor tényleg „igazi”, lövöldözős, szemét alakokat felszínre és hatalomba emelő forradalom lesz! Ha ezt el akarják kerülni mindazok, akiknek van veszítenivalójuk, akkor fel kell állítaniuk a társadalmi változás programját megvalósító politikai közösséget!

A jelenlegi politikai hatalom és berendezkedés tökéletesen megfelel ugyan a mai magyar mentalitásnak, ám egyben tökéletesen teljesítményképtelen is - ezért szükségszerű a bukása. Azért teljesítményképtelen az Orbán-rendszer, mert nem polgári mentalitáson alapul – márpedig (mint írtam) a teljesítmény és a siker alapfeltétele a polgáriság. És nem lehet alternatívája a Fidesz-rendszernek az egykori alkupartnerei, a szocialisták általi kormányzás sem, hiszen a mentalitásalapok azonosak: az alku motiválója éppen az azonos gondolkodásmód volt – ha más lett volna akár egyik, akár másik félé, akkor nincs alku sem. Lehet, hogy 1989-’90-ben maga Orbán Viktor sem tudta még magáról, hogy ő valójában Kádár János – ám az, hogy nem tudta, ki és milyen ő valójában, még nem akadálya annak, hogy úgy viselkedjen, amilyen. Ezt a viselkedést látjuk tőle két évtizede… és így viselkednek a szocialisták is.

…De nekünk a jövőben nem Kádár János különféle variációira lesz szükségünk, hanem a lelkükben is XXI. századi politikusokra.

Honnan vegyük őket? Magunk közül! El kell kezdeni a politikai közösség építését – és majd maga az építési folyamat mutatja meg, hogy kik lesznek a legalkalmasabbak. Biztosan sokan lesznek a jelentkezők – közöttük a teljesítményük szelektál majd, semmi más. És ennél „forradalmibb” változás nem is lenne lehetséges Magyarországon, ahol történelmi távlatokban is alig számított a pozíciónál a teljesítőképesség.

Olyan forradalmat könnyű csinálni, amelyben az egyik zavaros fejű disznó bandát egy másik válta le –könnyű, de felesleges: nekünk mentalitásforradalom kell.

Fentebb azt írtam, hogy új szabályokra lesz szükség. Ez jelenti az egymás közötti informális szabályokat, de kell, hogy jelentse a formális, kodifikált jogot is – mindenek előtt az alkotmányt, mert minden egyebet annak szelleme és szövege határoz meg. Írtunk már itt korábban a jelenlegi alaptörvény de facto érvénytelenségéről1, ezért az új politikai közösség kijelenti, hogy nem érvényesek a „Fidesz-szabályok”. Nem érvényesek, mivel azokat a jogállammal és a demokráciával rendszerszerűen visszaélve alakították ki, egy, a Fidesz és érdekköre által vezetett tekintélyuralmi rendszer létrehozásának szándékával. E szabályok emiatt alkalmatlan alapok egy meritokrata demokrácia számára. Éppen ezért szó sem lehet „alkotmányos alkuról”!

Akkor érhet el sikert az új politikai közösség, ha nem törődik a Fidesszel. Tekintse azt nemlétezőnek – mert a körülményeket MI alakítjuk2!

 

 

 

1 Pl. itt: http://progressziv.blog.hu/2012/02/20/jogalap_es_alapjogok

2Je crée les conditions!” – „A körülményeket én alakítom!”: Napóleon híres mondása.

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr565479452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.26. 21:16:58

Jön a forradalom?

A mai magyar politikai életben nagyjából 4 féle politikai tömb érezhető.

A legnagyobb tömb a nemzeti populizmusé. Ez természetesen a Fidesz.

A Fidesz elleni fő tömb a szocialistáké. Bár a Fideszhez képest ez egy kifejezetten európai, modern, polgári tábor, sajnos nincs komoly mondanivalójuk a “Fidesz – nem!” üzeneten kívül

Még két, határozott ideológiájú tömb van: a szélsőjobb és a liberálisok. Ez utóbbiak iszonyúan gyengék, s sok részre oszlanak.

Egy dolog tény: a mai kormánypolitika káros. Ez Chávez és Lukasenka rendszere, mely nem tartható fenn hosszú távon, s a biztos lecsúszás záloga. Nem diktatúra, de nem is demokrácia. Kapitalizmus, de erős antikapitalista, etatista tendenciákkal. Az Orbán típusú rendszerek csak akkor tudnak sikeresek lenni, ha rendelkeznek erős anyagi háttérrel, mint pl. Oroszország, Szingapúr, vagy a gazdag muszlim olajállamok esete.

Az embereket elsősorban saját jólétük érdekli, nem a demokrácia vagy ideológiák. A gazdag életszínvonalat biztosító államokban a lakosság nagy többsége támogatja a fennálló rendet. A demokratikus, de lecsúszó államokban meg az emberek hajlamosak lázadni.

S persze mindenki úgy akar élni, mint a világ felső 10 %-a. Ez azonban képtelenség. Magyarország most is jóval a világátlag felett van, de természetesen nem tartozik bele ebbe a felső 10 %-ba.

Vegyük észre a lázadások, tüntetések világszerte milyen zászlók alatt mennek végbe! Nem a demokrácia, a kapitalizmus, a szabadság zászlajai alatt. A tüntetések alapideológiája valamiféle részben marxista, részben anarchista, de mindenképpen erősen antikapitalista eszmeiség, a legtöbbször nacionalista eszmékkel keverve. Manapság ez a szélsőjobb és a szélsőbal új szövetsége, antiglobalizmus név alatt.

Azaz nem a szabadság lázad, hanem épp ellenkezőleg. S ebben a harcban a Fidesz és Orbán a lázadók oldalán állnak. Rendszerkritikus, antikapitalista médiákban sokszor láttam már Orbánt pozitív módon említve, ő a bátor kelet-európai, aki harcolni mer a népelnyomó EU és IMF, a nemzetközi nagytőke, a pénzügyi oligarchia ellen. Igen: ott ő a pozitív hős.

Egy esetleg magyar forradalom nem lenne különb, mint ami nemzetközi méretekben mutatkozik. Ez az elem kerülne felülre. Ha Orbánt el is takarítaná egy forradalom, a helyére új Orbán kerülne. Ebben a felállásban a polgári demokrácia, a szabadság, a kapitalizmus esélytelen.

Jön a forradalom? Ne jöjjön. Ha jön, rosszabb lesz. Jöjjön inkább az értelem útja!

Dinkainka 2013.08.27. 01:43:37

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Pdedig ezt a korrupt politikai elitet és slepjét csak fegyverrel lehetne eltakarítani!

a mór 2013.08.27. 08:04:05

T.Bársony & Selyem ...amennyiben ..mint egy "új politikai közösség"-nek vallják magukat, abban az esetben igenis érvényes mindannyiójukra az Alkotmány ! Vagy eleget lehet tenni annak a felhívásnak, amit anno a sasorrú - hazudós vezéretek kinyilatkoztatott: hogy el lehet innen menni! De vigyázzanak, akár hová is emigrálnak, az ottani Alkotmány magukra is vonatkozik, annak törvényeit be kell tartaniuk!!

a mór 2013.08.27. 08:09:28

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
erre a "kifejezetten európai,modern,polgári táborra" 2012-ben már nem először a magyar választók nemet mondtak! Hol élsz Te , mint egy strucc, kihagytál jó pár évet... ajánlom a cavinton szedését- marokszámra !

toportyánzsóti 2013.08.27. 09:43:42

@a mór: 2 botütés kellene mindkettőtöknek,lobotómiát elszenvedettek.

a mór 2013.08.27. 09:56:21

Bársony & Selyem... Hogy leváltsák a mostani politikai elitet :
"el kell kezdeni egy politikai közösség építését..és maga az építési folyamat mutatja meg, hogy kik lesznek a legalkalmasabbak..." Nemond és szerinted ki fogja tanítani,oktatni őket? Valamint ki az a vezér aki eldönti , hogy kik a legalkalmasabbak , kik azok személy szerint, akik a politikai elitet felváltják ? Ki nevel ki magyar országon egy Lenint, Fidelt, Marxot...? Gondolkozz, ha nincs is mivel!!!!!

egyetmondok 2013.08.27. 11:05:25

A "mentalitásforradalom" szerintem pont olyan fából vaskarika,mint a Fidesz "fülkeforradalma".

A szerző véleményem szerint félreérti a forradalmat,és tisztelettel,de ez abból is látszik,hogy Napoleonra hivatkozik a legelején. (Napoleon a francia polgári forradalom kisiklásának az eredménye,nem a polgári forradalomé,még kevésbé a sokkal gyakoribb polgári átalakulásoké. Napoleon azzal "ajándékozta meg" pl. a mi közép-kelet európai környékünket,hogy a feudális monarchiák erői pont miatta,tőle való félelmükben zártak össze elég keményen,ennek levét ittuk 48 bukásánál: ha nincsen Napoleon, mi itt 48ban győzni tudunk.)

Forradalmat nem lehet csinálni,azt "csak" el lehet vállalni,fel lehet vállalni,stb.,amihez persze először észre is kell venni,hogy van helyzet...vagy éppen nincsen. Ezért "csinálják" kevesen,mindig nagyon kevesen a forradalmakat,amelyekhez persze csatlakozhatnak nagy tömegek,de ettől még igaz,hogy a forradalmakat nem a nagy tömegek csinálják,s különösen nem azért,mert van valami nagy rádöbbenés,hogy jé,megváltozott a mentalistásunk,na gyerünk csak és döntsük meg a rendszert...

89/90 értékelésénél szerintem elmulasztjuk ezt a kérdést feltenni,mert szerintem nem volt helyzet a forradalomra,Magyarországon nem,más volt szoci országokban pedig talán igen,ami azonban nem jelenti azt, hogy a proletárdiktatúra egész konstrukciójának nem kellett mennie.

Azért kellene vigyázni az egész alku/forradalom-s-ha-alku-akkor elvetendő logikával,mert ha (tegyük fel csak a szövegem kedvéért)valami forradalmi állapot kerekedne (nem látszik ilyen szerintem,nagyon nem)a Fidesz ellen,és tegyük fel, hogy ez győzelemre jutna,az derülne ki,hogy hibátlanul ugyanazt az állami-hatalmi konstrukciót állítaná fel,hozná létre,stb.,amelyet 89/90 egyébként létrehozott,felállított.

"A ház összedőlt." --- írod,és pontosítani kéne. A házat összedöntötték,mégpedig 2010-ben,nem máskor,és a mai kormánykritika esetében az még külön dilemma,hogy hogyan lehetne egyáltalán elmagyarázni,hogy ez a ház nem is létezik már,mert ne feledjük,hogy a Fidesz nem véletlenül ragaszkodik ahhoz,hogy jogállam van,semmi nagy dolog sem történt egyébként.

felcsutisuttyo 2013.08.27. 11:16:46

nagyon sokan várják Magyarországon a forradalmat...4 millió embernek " már minden mindegy" Élni a Nemzeti szarok nélkül, vagy meghalni! mert ilyen rendszerben nem érdemes élni!

legeslegujabbkor 2013.08.27. 13:35:49

A szerző mániája ez az 1989-es félresikerült rendszerváltás, de ott is pont az volt a dilemma, amibe most is belefut kedves Bársony és Selyem.

Érdemes-e mindent felrúgva a nulláról kezdeni, vagy meg lehet javítani apránként a meglevőt. Szerintem egy társadalommal nem lehet játszani, nem mondhatjuk azt, hogy most 10-20 évig kenyéren és vízen fogsz élni, de később jobb lesz.
Persze ez többször is megtörtént már egy-egy világégés után, de próbáljunk úgy változtatni a törvényeken, hogy ne tegyünk tönkre még működő dolgokat. Ez a válaszom minden forradalommal meg "mindent söpörjünk ki" című fellángolással szemben.

Husz_János_Puszita 2013.08.27. 15:25:03

Megint csak lényeglátó cikk.

Szerény véleményem szerint az itt felvázolt politikai közösség addig nem lesz sikeres, amíg a társadalom többsége fel nem emeli a fenekét és nem kezd el felelősséget vállalni a saját életéért. Csak a sajátjáért, kezdetnek nem kell több. Az az alap, amire építkezni lehet.

Ahhoz viszont állam bácsinak vissza kell kicsit vonulnia az életükből, magukra hagyva őket. Hát érdekes lesz...

DFK 2013.08.27. 15:33:28

Ez a poszt egy szép intelektuális maszturbáció.

Makkasz 2013.08.27. 16:12:06

Teljesen igaza van a posztnak.

@HaFr: beszeljetek egymassal:)

Makkasz 2013.08.27. 16:26:59

@HaFr: Egyre tobben ismerik fel hogy nagyon nagy a baj, es a gulyas 70 eve rotyog egyfolytaban.

mi fog mozgositani? mitol lesznek tobben, vagy legalabb hangadok a valtzast kovetelok?

Ma ugy tunik, a fidesz megveszi kilora a neki kedveseket, az mszp-t csak a ver mszp-sek kepesek taqmogatni, mindenfele ero nelkul, de ez a ket rakat szar magabanfoglalja a nepesseg 60%-at, mely meggyozodessel.

Talan azok a fiatalok, aki koreben 30% feletti a munkanelkuliseg, kellene mosgalmat kezdemenyezni, alljanak ki az erdekeikert. Nem tudom, egyutt kene gondolkjodni rajta.

Latod HaFr, kibontakozik itt egy masik szarnya ugyanannak az akaratnak.

unionista (törölt) 2013.08.27. 17:28:45

forradalmat lehet csinálni pesten, de nem lehet csinálni az országban.

unionista (törölt) 2013.08.27. 17:43:21

@Husz_János_Puszita:
de nincs olyan, hogy a társadalom felemeli a fenekét. olyan van, hogy 100 ezer polgár kimegy budapesten utcára. és akkor debrecenben azt gondolják a népek, hogy itt is valami változás "kéne". csak persze nem úgy, mint a fővárosban akarják. ezekre a mozzanatokra mondják rá utólag, hogy forradalom. ami egy történelmileg jelentős fordulat. szükségképpen elbukik, mert nincs nemzeti összefogás. nem lehet egycsapásra átformálni az egész társadalmat. ez a kedves nemzetvezető elvtársnak sem sikerül.

orbán viktort úgy lehet leváltani, hogy egy csoport elfelejti az országot ( "uruszágot"). polgárivá akarja változtatni budapestet. és akkor majd esetleg lesznek olyan csoportok, akik ezt elvégzik vidéken.

valaki jánkmajtison bemenne a kocsmába ezzel a "mentalitásforradalom" szöveggel, azonnal hívnák a népek a körorvost. hogy józsi van itt egy bolod. utald már be nagykállóba. ottan van még ugyi a diliház.

♔bаtyu♔ 2013.08.27. 17:57:41

"(…Ez a színtiszta „Devizahiteles vagyok, mentsen meg valaki!”-mentalitás.)"

A dolgot ott kellene kezdeni, hogy bevallod magadnak is, egy csomó bank átbaszta a devizahiteleseket.

hot-spot (törölt) 2013.08.27. 18:15:54

@felcsutisuttyo: Sajnos hiába.
Itt akkor lesz némi mozgás (majd figyeljétek csak meg) ha elkezdenek az emberek bepánikolni.
Azaz egyszer csak azt veszi észre a 4 milló nyomorult,hogy még csak tizedike van és már egy megbaszott fillér sincs a fizetésből.
És elkezd korogni a gyomruk erőteljesen.
Na akkor,minden mindegy lesz,higgyétek el.
És ehhez véleményem szerint igen igen közel járunk.

hot-spot (törölt) 2013.08.27. 18:26:34

folyt.köv...
Most még csak félnek az emberek,kibebaszottul félnek mindenütt amerre megyek,akikkel csak beszélek.
De ha ez a rettegés,átcsap egyfajta pánikba,na akkor minden mindegy lesz és csak egyetlen törvény marad,mindenek felett.

A túlélés,bármi áron!

Ezt kéne ezeknek a rongyember politikus geciknek megérteniük.
Aztán élhetnek majd egy olyan országban,ahol úgy kell majd közlekedniük minden nap,hogy testőrök veszik őket körül (lásd OV villa is jelenleg) ahol nem sétálhat szabadon az utcán mert megeszik reggelire,ahol soha nem lehet nyugalma sem neki sem az utódainak,ahol soha nem lesz biztonságban,ahol nem érdemes befektetni és ahol leamortizálódik az egész élet ami körbe veszi őket.
Azt kellene megérteni,hogy baszhatja a kurva sok lopott szajrét mindegyik idióta,ha úgy kell majd élnie mint egy üregi patkánynak ha nem akarja hogy szétszedjék és megegyék reggeli .
Testőrök,mutogatás,és gyűlölet veszi körbe,és drogos zombik meg folyton részeg,agresszív közeg mindegyiket és ez az ő keresztjük életük végéig kísérni fogja őket.
OV pedig úgy fog bevonulni a történelemkönyvekbe a szellemi fogyatékos pártjával együtt,mint a szegény emberek ellehetetlenítője és mint egy szociálisan érzéketlen droid.
Ámen.

hot-spot (törölt) 2013.08.27. 18:32:12

Ami pedig a választásokat illeti az nem más,mint a Való Világ parlamenti változata.
Az fog győzni,akikkel a többség azonosulni tud.

Conchobar 2013.08.27. 18:47:54

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "Ha Orbánt el is takarítaná egy forradalom, a helyére új Orbán kerülne. Ebben a felállásban a polgári demokrácia, a szabadság, a kapitalizmus esélytelen" - Vannak, akik még hisznek a csodákban. A modern kor fiai, ők már nem a jó cár, vagy a messiás eljövetelében reménykednek, hanem a tisztító forradalomban

kivisziat 2013.08.27. 18:51:25

Hát ez nem semmi... Már önmagában a poszt se kutyafüle, de még hot-spotokkal (& Co.) súlyosbítva...

A hatvanas évek közepén készült egy kultfilm Jean Paul Marat üldöztetése és halála címmel. A film a Royal Shakespeare Company előadásában, Peter Brook által rendezett, világsikerű Peter Weiss-színdarab filmes átirata.

De Sade márki felső tízezerbeli közönség előtt, mintegy 18 évvel a francia forradalom bukása után, egy ELMEGYÓGYINTÉZET ÁPOLTJAIVAL játszatja el a jakobinista Marat, girondista Charlotte Corday általi halálát.

Úgy látom, a magyar változat szereplői már megvannak az önjelölt rendezővel együtt. Már csak kamera kell, meg oeratőr. :-)

Conchobar 2013.08.27. 18:54:07

@legeslegujabbkor: "Érdemes-e mindent felrúgva a nulláról kezdeni, vagy meg lehet javítani apránként a meglevőt. Szerintem egy társadalommal nem lehet játszani, nem mondhatjuk azt, hogy most 10-20 évig kenyéren és vízen fogsz élni, de később jobb lesz" - Rákosiék idejében egyszer már átélt ez az ország egy ilyen átalakítást. Vonjuk hát le belőle a tanulságot

Faragott tök 2013.08.27. 18:55:00

Ne bántsátok má' Orbán Viktort!
Őt az Úristen küldte közénk, tegyen csodát!
Hogy megmutassa:
-lehet három év alatt kétszer annyit lopni, mint a kommunisták 30 év alatt
-egy országot három év alatt tönkre lehet tenni
-lehet nagyobb személyi kultusz Rákosinál
-megmutatja az ördögműve nyugatnak,( ami rohan a szakadékba), hogy megelőzzük…

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.27. 18:55:16

@Conchobar:

Ha így lenne, a Fidesz csúnyán vesztene a választásokon, s nem kellene forradalom.

Conchobar 2013.08.27. 19:06:09

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Tudod ott a baj, hogy egy demokráciában a kisebbségnek tolerálnia kellene a többség választását, akaratát. Itt viszont a kisebbség valamiféle nyugati délibábot kergetve, azon töpreng, hogyan kényszerítse az akaratát a többségre. Megtalálni véli az eszközt: forradalommal. Csakhát, a forradalomhoz támogató tömeg is kellene

WilburSmith 2013.08.27. 19:08:25

@Conchobar: Van támogató tömeg. Az emberek több mint fele már nem csatlósa vagy híve a jelenlegi politikai rendszernek. 23 év alatt elvesztette mind a bizalmat, mind a támogatóit a rendszer. Mindenki tudja, hogy változtatni kell.

WilburSmith 2013.08.27. 19:12:11

Teljesen egyetértek a post-al. Csak szép lassan haladjunk. Előbb tiltsuk el politikusainkat a közélettől, közpénzektől, majd kezdjük el újraépíteni a modern európai kis országunkat. Amíg a folyamat nem zajlik le, a törvénykezés és szakértői kormány nem áll fel, addig lehet kényszeríteni a jelenlegi pártokat, hogy tartsák fenn az állam működését amíg folyamatában nem tudja intézni az új kormány az állam ügyeit. Ha nem teszik meg, akkor kövezés, vagyonelkobzás, család meghurcolása stb. A power mindig is a nép kezében van.

Conchobar 2013.08.27. 19:17:00

@WilburSmith: "Van támogató tömeg. Az emberek több mint fele már nem csatlósa vagy híve a jelenlegi politikai rendszernek" - Nem támogatja ezt a rendszert, de ez még nem jelenti azt, hogy ennek megszüntetéséért beleugrana az ismeretlenbe. 2006-ban is azt hitték a tv-ostromlók, hogy majd majd mögéjük áll a tömeg, és majd valami elindul. Még Gyurcsány lemondását se sikerült elérniük

WilburSmith 2013.08.27. 19:17:51

@legeslegujabbkor: Pont emiatt a gondolkodásmód miatt nem változott semmi sem 89 óta. 23 éve már, hogy szép lassan próbáljuk-próbáljuk, de csak azt látjuk, hogy az egyik szög itt, a másik szög ott szúrja a zsákot, a lé pedig egyre csak folyik belőle. Tölteni meg a paraszt nem bírja. Vagy kihúzod a szöget és foltot raksz rá, vagy kárba vész a termés. Minden ember maga dönt, hogy a "jó lesz az úgy még" rombolók csoportjába áll, vagy azok közé akik valóban javítani. akarnak.

Conchobar 2013.08.27. 19:18:46

@WilburSmith: "Mindenki tudja, hogy változtatni kell" - Így van. De abban már nagy eltérések vannak, hogy mit és hová változtassunk

WilburSmith 2013.08.27. 19:21:47

@Conchobar: Azért azt vegyük figyelembe, hogy 2006 nem spontán alulról szervezett tüntetés volt, a jól fizetett B középpel az élen. Amúgy én 2006 október 23-án születtem újra és bújtam ki végre Orbán seggéből, mikor annak a hatalmas tömegnek azt mondta, hogy menjetek békével haza, nem pedig azt, hogy Gyurcsányt kergessétek ki az országból. Ott már világos volt, hogy itt nincs pártharc, itt egy jól koreografált politikai rendszer van. No.. valamikor fel kell nőni és észrevenni.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.27. 19:24:27

@Conchobar:

A forradalmat mindig egy kisebbség csinálja. Elég ha a többség passzív marad, nem kell hozzá aktív támogatás.

WilburSmith 2013.08.27. 19:26:31

@Conchobar: 21. századot éljük. Maradjunk a profi embertelen eredményorientált gazdasági modellek bevezetésénél, a teljes politikai paletta lecserélésénél, csökkentsük az adót, és keményen büntessünk mindenkit aki nem hajlandó törvényes keretek közé szorítani piciny vállalkozásának vagy saját magának életét. Kezdjék el üldözni a törvénytelenséget és vegyék le a szociális védőhálót a nincstelnekről, szüntessék meg az állam pazarló, de gondoskodó atyai jobbját. A rendőrség lehetne kicsit elnézőbb a civil kurázsival szemben, hisz sok országban jól működik a közerkölcs kemény fizikai támogatása civil oldalról.

unionista (törölt) 2013.08.27. 19:39:12

@WilburSmith:
nem tudod a politikai pártokat kitiltani a közéletből. legfeljebb csak független önkormányzatokat tudsz szervezni. de ahhoz el kell tudni vezetni egy várost. és még ehhez is szövetkezni kell a pártok másodvonalában levő szakpolitikusokkal.

kimegy 100 ezer ember a térre. és azt mondja, hogy legyen független államjogú budapest. a főváros befizeti a jövedelme egy bizonyos részét egy szolidaritási alapba. amiből fel lehet zárkóztatni a vidéket. cserébe önállóságot kér. egyik pártközpont se szóljon bele a főváros dolgába. mert az kontraszelekciót eredményez.

és innentől kezdve egy átlag polgár nem arról diskurál, hogy gyurcsány, vagy orbán, vagy bajnai, vagy akárki. hanem arról, hogy mi történjen a kerületben függetlenül az országos politikától, függetlenül az állampártoktól.

és ha ezt meglépi a főváros, akkor ehhez csatlakozhatnak egyes vidéki városok. de olyan nem lesz, hogy majd jön az élcsapat (bajnai féle, vagy akármilyen) és majd mindenkit kitesznek mindenhonnan.

helyette a legkönnyebben megdönthető legnagyobb dominót kell beborítani, és a többi megy magától.

Conchobar 2013.08.27. 19:42:38

@WilburSmith: "Azért azt vegyük figyelembe, hogy 2006 nem spontán alulról szervezett tüntetés volt, a jól fizetett B középpel az élen" - Netán a CIA szervezte, vagy a KGB?

Conchobar 2013.08.27. 19:46:55

@WilburSmith: "szüntessék meg az állam pazarló, de gondoskodó atyai jobbját" - Én a magam részéről támogatnám az ötleteidet, de nem vagyok biztos abban, hogy ezeket meg tudnánk valósítani az EU keretei között (emlékeztetőül: Szanyi 85000 Ft-ja, Ózdi cigány vízmizéria)

Conchobar 2013.08.27. 19:52:20

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "A forradalmat mindig egy kisebbség csinálja" - Ez igaz. De nem biztos, hogy ez a kisebbség sokáig nyeregben marad miután elindította a lavinát (lásd: Nagy Francia Forradalom, 1917-es orosz forradalom)

WilburSmith 2013.08.27. 19:58:22

@Conchobar: Én nem tudhatom. Meg kéne kérdezni az akkor kormányon lévő MSZP-t és Gergényi úrat, hogy az a rengeteg ember, akit bevittek a sittre, kihallgatás közben kire vallott, kit nevezett meg szervezőnek.
Nem emlékszem, hogy bármit is nyilvánosságra hoztak volna a kihallgatások eredményeként. Tehát ha a nagy pártok közt van harc, akkor miért nem kovácsolt egyik sem politikai előnyt belőle? Csak a jobbiknak jött jól a megalakulásához ez a hajcihő. Az MSZP nem kínvallatta ki a Fidesz szervezést bizonyító bevallásokat, a Fidesz pedig nem mondott semmit sem, hogy kik voltak a szervezők, így kicsit homi a dolog. A Jobbik meg egy cuki balance párt, aki tök jól jön bármikor bármelyik pártnak egy jól irányzott cigányozással. De én hülye vagyok a politikához. Találgatni tök felesleges, hogy mi megy a háttérben, csak azt látom, hogy a két nagy párt váltogatja egymást, közben pedig tollpihével cirógatják egymást a nagy cicaharcban. Az ország meg fejlődik. Visszafele. A pénzemet meg lenyúlják. Mindet. Ezért több adót kell fizetnem, hogy azt is lenyúlhassák.

WilburSmith 2013.08.27. 20:03:22

@Conchobar: Két választásunk van. Vagy előbb lépünk és kicsit bukunk, vagy később lépünk és nagyot bukunk. A harmadik pedig az, hogy lassan lépkedünk, közben folyamatosan bukunk, közben úgy hozzászokunk a bukáshoz, hogy észre sem vesszük, hogy a fejünk már többször van lent az emésztőben mint a friss levegőn. Matematikus meg sosem leszek :)

sárospataki 2013.08.28. 10:01:45

Ez a poszt maga is a csodavárás példája, csak a megszemélyesített csoda (vezető) helyett az absztrakt csoda (forradalom) oldja majd meg a dolgokat, és nem én, te. A polgáriasodásnak pontosan az az ismérve, hogy az emberek maguk tesznek magukért, kis közösségekben. A kedves posztíró nagyon nem érti a polgárosodás lényegét, az alapvetően nem egy államforma, vagy ideológia. Ez egyéni teljesítményekből tevődik össze, a hatékonyság érdekében közösségekben működve (város, céh, stb.)

A másik dolog meg az, hogy volt polgárság Magyarországon, vannak a polgári létnek hagyományai, kultúrája. A polgári értékek nem fognak egy forradalomtól elterjedni, sőt, ha van valami, ami az ellentéte a forradalomnak, az a polgári lét. Azt lehetne tenni, hogy fogni a II vh. előtti polgári hagyományokat, és feléleszteni - ez lenne az a forradalom, amiről a szerző álmodozik, és valahogy katalizálva áttolni az arra érdemeseket a kihagyott 70 év fejlődésén. A polgári értékrendre ugyanis az építkezés és a reform jellemző, nem a forradalom. Természetesen ez nehéz, mert aki a harmincas évek polgári kultúráját kicsit is pozitívan értékeli, az rögtön horthysta náci féreg, ez ugye egy ismert progresszív liberális taposóaknak, amelynek megvan a saját jó vastag része, hogy itt nem sikerült feléleszteni a polgárságot, mint társadalmi réteget.

Harmadrészt meg eleve az egész ötlet, kidolgozunk valami ideológiát, majd egy forradalom keretében felnyomjuk egy ország seggén, ez Kossuth, Lenin, Kun Béla és társainak módszere, ne próbáljuk most alkalmazni a polgárságra, ha lehet, köszi, mert az említett urak forogni kezdenek a sírjukban, és különben sem működőképes. Türelem, elvtársak, türelem és szorgalom, saját magad körül rend és jólét teremtése, és majd kialakul. EZ a polgári megoldás.

Bársony és Selyem 2013.08.28. 13:14:23

@sárospataki lány:

Hm… Látom, kár volt tegnapelőtt leírnunk azt a „forradalom” szót, mert ettől minden konzervatív ízlésű, békés polgár agyfaszt kapott és már azt vizionálta, ahogy Szamuely Tibor bőrkabátos „leninfiúi” szuronyra tűzik őt és családját - a hosszú évek polgári szorgalmával felhalmozott javait pedig szétosztják a porlik között…:-)

Nos, nem! A posztban világosan ott áll, hogy mi is valójában a forradalom: új szabályok – és ne mondd azt nekem, hogy az elmúlt 23 és még ki tudja hány év szabályai mellett lehet polgári létet teremteni?

Azt írod: „A kedves posztíró nagyon nem érti a polgárosodás lényegét, az alapvetően nem egy államforma, vagy ideológia. Ez egyéni teljesítményekből tevődik össze, a hatékonyság érdekében közösségekben működve…” – Hát, baszki, erről szól immár 3 és fél éve ez az egész ProgBlog! ha veszed a fáradságot és beleolvasol, vagy csak beleírod ezeket a szavakat a blog keresőjébe, száz körüli találat jön le… Azt pedig szinte szóról szóra leírtuk, többször is, hogy „a demokrácia nem egy államforma, hanem egy mentalitás”… Erről talán ennyit!

A két vh. között, illetve azt megelőzősen is csak egy, a körülmények és a régi, nem polgári elit által félrevitt polgárosodás és polgárság létezett – ha van kedved, örömmel elbeszélgethetünk erről, nagyon tanulságos téma. Pl. mindkettőnk (a posztot ui. ketten írtuk – erre is utal a Bársony és Selyem nick…) nagyszülei, ill. dédszülei mezőgazdasági vállalkozók voltak egyikünké Heves megyében, másikunké a Hajdúságban): gépeket tartottak és ezzel egész falvaknak végeztek gépi földművelést „nagyban”, ill. cséplést. Tehát pontosan ismerjük az akkori polgárság viszonyait.

A polgári értékek pedig valóban nem forradalomban születnek – ám ha belegondolsz a történelembe, azt látod, hogy a polgárság és annak értékei vagy (polgári) forradalmakban kerültek „vezető pozícióba”, vagy pedig egy „felülről végigvezetett forradalom” által, mint az történt Poroszországban a Nagy Választófejedelemmel kezdődően II. Frigyesen át egészen Bismarckig… (Ez utóbbi komoly „szociális forradalmat” csinált: bevezette az általános társadalombiztosítást és nyugdíjrendszert.) MI ez utóbbi „módszer” mellett érveltünk a posztban, ill. erről írtam az 1000-nek írott iménti részletesebb válaszomban is.

…Ami pedig a „türelmet illeti”: a jelenlegi magyar hatalom és annak szabályrendszere egyre távolítja a közviszonyokat attól, amelyben „saját magad körül rend és jólét teremtése” lenne lehetséges és amelyben „ majd kialakul” és elterjed a polgári mentalitás. Ha csak várod, hogy a spontán társadalmi folyamatok polgárosítsanak, akkor k@rva nagyot fogsz csalódni: ugyanis jelenleg Magyarországon egyszerűen nincsenek errefelé haladó társadalmi folyamatok. Amik vannak, mint írtam, éppen ellentétes haladásúak… Éppen ezért a feladat nem a kivárás (ui. nincs mire), hanem az, hogy létrehozzunk egy politikai közösséget, amely előbb megszerzi a hatalmat, majd annak birtokában igyekszik polgári, azaz a teljesítményt és nem a kötődést honoráló közviszonyokat és szabályozókat teremteni és működtetni-fenntartani, hogy a polgári szándék végre elvégezhesse a maga hosszú aprómunkáját.

sárospataki 2013.08.29. 10:38:34

Hehe, de naív vagy, azazhogy naivak vagytok :-)

Lehet mindenféle történelmi példát mondani, de a polgárosodást nem lehet felülről megoldani. Akkor is lesz polgárság, ha igény és motiváció van rá, de nincs megfelelő környezet, és akkor se lesz, ha tolják bele a pénzt, de nincs ember hozzá. Tehát ez nem politikai akarat kérdése, hanem emberi motivációé. És azt hiszem egyébként, hogy a klasszikus értelemben vett polgárság nem fog már kialakulni Magyarországon, hiszen olyasmi már máshol sincs, mint ahogy arisztokrácia sincs, és a polgárság értelmezhetetlen arisztokrácia és jobbágyság, zsellérség nélkül, hiszen ezen három nagy társadalmi réteg egészséges szimbiózisa tette lehetővé mindegyik normális működését.

Amíg a világ inkább egynemű volt, lehetett társadalom-mérnökösködni, tehát egy Mária Terézia sikeresen visszakatolicizálta Székelyföldet, II József egy rendelettel megszüntetett egy társadalmi réteget, és még sorolhatnám. Ma már ilyesmi nem lehetséges. A forradalom és a kvázi ideológia-alapú koncepció rákényszerítése egy országra eléggé nehézkes. Ha jól megfigyeled, a Fidesz éppen ezt csinálja, és megy is a sikítozás, és nem azért, mert jó, vagy rossz, hanem mert egyáltalán, változtat. Azt a magyar rosszul viseli ...

A polgársággal egyenértékű modern, társadalmi réteg akkor alakul ki és lesz jelentős tényező, amikor elég ember fog rászólni a másikra, hogy ne parkoljon a Bartók Bélán a külső sávban, az Astoriáig dugót okozva, amikor rászól a szemetelőre, nem fizet paraszolvenciát, kifizeti az összes adót és az áfát, és még sorolhatnám. Amikor ez a réteg elér egy kritikus tömeget, akkor lehet képviselni őket, akkor lehet mindenfélét alapozni rájuk. Addig csak maoista álmodozás az egész egy újabb kulturális forradalomról.

Moin Moin 2013.08.29. 14:22:11

@sárospataki lány: Látom, elbeszéltünk egymás mellett - de ez nem baj.:-) Talán élőben hatékonyabb lesz!

legeslegujabbkor 2013.08.29. 14:49:05

@WilburSmith:
Én nem vitatom, hogy az államnak ki kell vonulnia mindenhonnan, ahova nem való, most ellentétes az irány, mert mindenre ráteszi a mocskos mancsát.
Ha emlékeznél, itt minden alkalommal megbukott a választásokon az a párt, amelyiknek a programja akár csak nyomokban is az állam csökkenő szerepét tartalmazta.

A pénzek csökkenésével és koncentrálásával mostanra eljutottunk oda, hogy a kívülállóknak saját maguknak kell megoldani a megélhetésüket, és vajon most miért nem indul be ez a folyamat? Mert szemfülesek észreveszik a működő dolgokat, és hirtelen megvédendő termék vagy szolgáltatás lesz persze non-profit formában.

Moin Moin 2013.08.29. 16:46:08

@sárospataki lány: Hát... Inkább, mint a halálban!:-)

sárospataki 2013.08.29. 23:18:42

@Moin Moin: ezzel nem tudok vitatkozni, asszem.
süti beállítások módosítása