2013.02.01. 14:09 Szerző: Cincinnatus

Mohács kell, fiúk?

Csele.jpg

„Az utóbbi 40 év történelmi tévedései közé tartozik, hogy én azért vesztettem el a mohácsi csatát, mert Szapolyai és Frangepán nem jöttek a seregükkel. Jöttek: Szapolyai onnan, Nagyatád felől támadott, Frangepán onnan, Förgend felől… És igenis: Bokros Lajos volt az, aki Túrós felé nem érkezett meg. Ezt később azzal magyarázta, hogy éppen tárgyalása volt a Világbankkal… Erre én belefulladtam a Csele-patakba… Na, így volt az egész, ezt vegyék bele abba a kurva Nemzeti Alaptantervbe!”

Kern András: A főgonosz – 1995. december 31.

 

 

Van az a mondás, hogy „Nekünk mohács kell1 – és ezt most széltében-hosszában idézik ellenzéki körökben. Ami a mohácsi csatavesztést illeti, az éppen úgy „kódolva volt” az akkori magyar belpolitikai viszonyokba, mint az ellenzék 2014-es várható „csatavesztése”. A helyzet hasonló – a különbség csupán annyi, hogy akkor egy külső, most pedig egy belső ellenséggel kell megharcolni. Ám az ellenség és a „saját hadak” pozíciói csaknem azonosak – ahogy a mohácsi csatát megelőző időkről írják: „…az erősen központosított, despotikus uralom alatt élő oszmánok erőiket sokkal jobban tudták összpontosítani, mint a közállapotait tekintve teljesen szétzilálódott, pártharcokba merült magyar állam.” Ha az oszmánt kicseréljük Fideszre, a magyar államot pedig demokratikus ellenzékre, egy az egyben ott vagyunk a mában!

A mohácsi csata csaknem fél évezrede volt – igen sajátos, hogy egy társadalom ma is éppen azzal a problémával küzd, mint akkoriban. Persze a végeredmény, a „despotikus uralom” elleni sikertelen küzdelem is csak azonos lehet.

A magyar társadalom nem más, mint egymással hadakozó, egymásban riválist látó csoportok és egyének kusza halmaza – és ez az állapot (amely, mint látjuk, évezredes hagyomány) mindenkinek annyira természetes, hogy bele sem gondolnak, vajon lehetne-e ezt másképp is csinálni? Annyira „ösztönösen” ilyenek a magyarok, hogy egyszerűen nem képesek más stratégiában gondolkodni-hinni. Hiszen „Itt senkiben sem bízhatsz és mindenki csak átver és kihasznál, ha teheti – akkor már jobb, ha te teszed ezt másokkal!

A baj csak az, hogy így nem lehet élni – legfeljebb bajtól bajig eltengődni. Mi más is lenne egy magát felelősségteljesnek, demokratának és a népérdeket képviselőnek mondó politikai elit feladata, mint éppen ezzel a gondolkodásmóddal leszámolni, ennek a leszámolásnak a programját meghirdetni – és mivel mással lehetne egy efféle programot hitelesíteni, mint hogy a meghirdetői magukon kezdik a változást?!

…De nem: mégsem! Az MSZP vezetése azt képzeli, hogy ha a saját párt(elit)-érdekeit képviseli, akkor azzal képviselve lesz a magyar nép érdeke is. Az LMP azt képzeli, hogy ha az MSZP minden áron való kiszorítására törekszik, azzal megold valami fontosat – ám azt nem veszi észre, hogy nem csupán a szocik önzők és törtetők itt, hanem jóformán mindenki. (Például a „fundamentalista schifferisták” is, amikor a szavazóbázisuk akaratával, vagyis a „Nagy Leváltókoalícióval” mereven szembemennek…) A Haza és Haladás „ifjú dogmatikusai” valójában éppúgy „erősen központosítottan” működnek és éppúgy kizárn(án)ak mindenki mást a saját, szűk körükön kívül a politikacsinálásból, mint ahogy a Fidesz vezetői teszik: kasztos és minden külsőssel szemben bizalmatlan politikacsinálási attitűd terén a  Bajnai-Szigetvári tandem nemigen különbözik az Orbán-Habonyárpi kettőstől… És hiába különböznek annyi más – szakpolitikai – téren, ha a hatalomtechnikai attitűd azonos, akkor ebből éppen úgy nem lehet nyitott, a mások esetleg másféle, de talán jobb gondolatait is befogadó politika, mint ahogy a Fideszé sem ilyen. A Milla pedig? Talán még azt sem értették meg, hogy az „erősen központosított, despotikus török sereg” ellenében nem lehet kávéházi lustálkodással és jóemberkedéssel győzni. A Szolidaritás legújabb ötlete pedig hajmeresztő: ők a sok kis helyi problémából-kívánságból akarnak „országos politikát” csinálni és nem fogják fel, hogy a helyi bajok éppen hogy a nagy társadalmi problémák következményei: amíg a nagy, közös és a mentalitásban gyökerező baj nincs megoldva, addig sohasem lesz elegendő anyagi erőforrás, összefogáskészség és jó szándék arra, hogy kis, helyi bajok legyenek sikerrel kezelhetők. Amit ők akarnak, az olyan, mintha a nagy, 1521-es török sereget úgy akarták volna legyőzni, hogy külön-külön minden faluban, amin keresztülhalad, megtámadják…

…Ezt az ellenzéket a Fidesz-seregnek még csak le sem kell majd győznie: hiszen képtelen lesz ellene 2014-ben egységes seregként, egységes és sikeres stratégiával és egységes vezénylettel felvonulni! A 2010 és 2014 közötti éveket Orbánék veszik el a magyar társadalomtól – de a 2014 utáni négy, nyolc, ki tudja, hány évet már Mesterházyék, Bajnaiék, Juhászék, Kónyáék – és legfőképpen pedig mi, ellenzéki-demokrata magyarok, akik nem tanultunk Mohácsból! Ezt akár bele is lehet venni „abba a kurva Nemzeti Alaptantervbe”!

…Jobb lesz, ha elkezdünk Fidesz-törökül tanulni és megbarátkozunk a NER-mohamedán hittel! Allah legyen hozzánk irgalmas!

 

 

 

1 A mondás Ady Endre Nekünk Mohács kell (1908. április 16.) c. verséből ered.

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr185056838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toportyánzsóti 2013.02.01. 16:50:06

Ne legyen igazad,már így is csődben vagyunk gyakorlatilag,de ha nem lesz rezsimbúcsúztató akkor már remény sem marad a jóra...

kublerek · www.vasalobolt.hu 2013.02.01. 17:37:17

Sok tekintetben igazat adok neked. Nem a szócséplés hanem a igazság mondatja velem: Hiába szóltam kb 1/2 hónappal és utánna is szokszor a Bajnai beszéd után, egyszerüen nem válaszoltak pedig azt mondtam most kéne megtanulni meglovagolni a sikert amit akkor Bajnai csinált. Sajnos nem volt vevő rá senki. Igy viszont csak az országból távozók lesznek többen!!!!

fanus 2013.02.01. 18:32:15

Tisztelt ellenzéki-demokratikus magyarok..
2002-2010-ig tartó sanyarú éveket pedig Ti a sasorr vezéretek + az mszp-szdsz vette el a Magyar néptől!!!
azért tartunk most Mohácsnál....
agymosottak

kuszkusz1 2013.02.01. 18:41:39

Kéne csinálni az uraknak egy normális pártot. Mert a Gordonra hiába várunk, ő csak akkor jó ha valaki tálcán nyújtja át neki a posztot.
Igaz akkor nagyon jó, mert nem kis dolog volt a Gyurcsány után kitakarítani Augiász istállóját.
A Gordon miniszerelnöki tevékenységét mindig nagyra fogom értékelni, csináljon mainapság bármit.
De tényleg bármit csinál, tehát kéne valakinek egy normális pártot alapítania.

Na?!

Chang Beer 2013.02.01. 20:26:41

fanus: most megnyugtattál. Nektek semmi más érvetek nincs a mostani szarságra, mint az, hogy szar volt Gyurcsány alatt, akkor viseljétek el a mostani szart is. Nah, most megvigasztaltál, már is jobban érzem magam. Mondjuk nyertek 2014-ben, akkor nektek is meglesz a 8 év szarságotok, utána mi jövünk 8 év szarsággal, de nektek egy szót se, hiszen csak a 2010-2018 nyolc évszarságát kapjátok vissza, és így tovább és így tovább... Szóval ez nóóóórmááálisss????

Chang Beer 2013.02.01. 20:27:43

@fanus:most megnyugtattál. Nektek semmi más érvetek nincs a mostani szarságra, mint az, hogy szar volt Gyurcsány alatt, akkor viseljétek el a mostani szart is. Nah, most megvigasztaltál, már is jobban érzem magam. Mondjuk nyertek 2014-ben, akkor nektek is meglesz a 8 év szarságotok, utána mi jövünk 8 év szarsággal, de nektek egy szót se, hiszen csak a 2010-2018 nyolc évszarságát kapjátok vissza, és így tovább és így tovább... Szóval ez nóóóórmááálisss????

kuszkusz1 2013.02.02. 06:30:01

Cincinnatus gondoljon Cincinnatusra!

trabant 2013.02.02. 13:06:36

"Jobb lesz, ha elkezdünk Fidesz-törökül tanulni és megbarátkozunk a NER-mohamedán hittel!"

Van másfajta hit is, amihez túlságosan nagy a hazai politikai hasonlóság. Részlet:

"Hitler magához ragadja a hatalmat
BBC History Magazin
2013. január 30., szerda

Hitler faji alapokon nyugvó erőszakos víziója (amely felől már az 1925 és 1927 között megjelent Mein Kampf sem hagyhatott volna kétséget az írni-olvasni tudók körében) megszilárdult, ám propagandistáival szemben Hitler sohasem választási ígéretlicittel kívánt tömegbázist építeni. Szuggesztív előadói stílusával, a minden társadalmi rétegnek egyaránt előnyös, ám konkrétumokat nélkülöző közös nemzeti érdekek hangoztatásával, a hajdani és jövőbeli német nagyság felemlegetésével, a csalódottság és pesszimizmus felkorbácsolásával és meglovagolásával, a faji és közéleti ellenségkép megrajzolásával, továbbá a pápai csalhatatlansággal egyénértékű politikai csalhatatlanság dogmájával ragadta meg a tömegek képzeletét.

Ezalatt kortesei fűt-fát megígértek a munkásoknak, a parasztoknak és a középrétegeknek, a mézesmadzag mellett a testi fenyítéstől sem riadva vissza.

Ám maga Hitler mélyen megvetette a választókat, és cseppet sem érdekelték a szociális kérdések, joviális is csak azzal volt, akitől pénzt, politikai támogatást vagy kedvező hírverést remélt: kizárólag a hatalom megragadása és egyszemélyes víziójának beteljesítése hozta lázba."
index.hu/tudomany/tortenelem/2013/01/30/hitler_magahoz_ragadja_a_hatalmat/

Aki a hazai politika "miért" kérdéseire nem talál választ, olvasgasson bele a Mein Kamfba. Abból megtudja, mi miért történik - ma Magyarországon - szinte ugyanúgy, a hitleri forgatókönyv szerint. Nem nehéz felismerni, hogy a felcsúti bibliája a Mein Kampf, emiatt az ország kilátásai is hasonlóak lesznek, mint Hitler idejében: nyomor, könny, vér és szenvedés.

Husz_János_Puszita 2013.02.02. 14:19:21

Mellesleg a jovokep hianya 50%-ban a mai ellenzeknek koszonheto. Ki hiszi ma mar azt, hogy veluk belathato idon belul jobbleti allam leszunk? Majd ha jobbletre szenderulunk, azt mar az inkvizicio is tudta igerni.
süti beállítások módosítása