2010.07.20. 21:43 Szerző: piefke

Váltópárt

Berlin bleibt deutsch!” (Berlin német marad!) – ez a felirat állt számos helyen 1945 áprilisában a berlini házfalakon, akkor, amikor a szovjet hadosztályok már az elővárosokban voltak és természetesen esély sem volt arra, hogy Berlin az  a régi, náci Berlin  maradhasson. És mégis: németek tömegei kapaszkodta abba a reménybe, hogy valahogy mégiscsak győzni fognak – mert nem voltak képesek belegondolni abba, hogy mi lesz itt, ha nem!

Most, 2010 júliusában, IMF- és EU-pofonok, 290 Ft-os Euró, szénné égett „29 pont” után még mindig magyarok tömegei hisznek abban, hogy Orbán jó úton jár… Hogy Orbánnak miniszterelnöknek kell maradnia…

Játsszunk el egy pillanatra a gondolattal, hogy mi egy komoly ország ésszerűen cselekvő népe vagyunk…

Mit tennénk akkor, ha lenne egy kormány és egy miniszterelnök, amely nyolc éven át támadta kontársággal és a nemzet érdekeinek elárulásával az akkori vezetést, majd hatalomra kerülvén hetek alatt teremtetek akkora káoszt, mint a sokat kritizáltak előtte csak évek alatt? Mit tennénk, ha kiderülne, hogy ellenzéki éveiket nem a komoly felkészüléssel, az ország modernizálási terveinek aprólékos kidolgozásával töltötték, hanem csak önmagukat és híveiket hergelték: az egész világ ellen? Mi tennénk, ha kiderülne, hogy országunk vezetői vagy nincsenek tisztában a kormányzás alapvető törvényszerűségeivel, nem értik a világot, amely körülveszi őket és ráadásul nem is akarják sem elfogadni, sem megtanulni mindezeket?

Tekintsünk el attól a válaszadásnál, hogy egy komoly ország ésszerű népe valószínűleg a kormányzás közelébe sem engedett volna egy efféle erőt… Egy komoly ország ésszerű polgárai bizonyosan megtalálnák arra a módot, hogy egy ennyire nyilvánvalóan alkalmatlan kormány ne dúlhasson tovább az ő kontójukra.

Ehhez képest…

Ehhez képest Magyarországon az a helyzet, hogy mindannak ellenére, amit Orbánék tettek (vagy épp nem tettek meg), tömegek mondják még ma is, hogy „Adjuk meg nekik az esélyt!”, „Szavazzunk nekik bizalmat!”.

Ugyan minek?

Akiknek több év sem volt elegendő ahhoz, hogy felkészülten lépjenek a kormányhoz, azoknak nem jár a bizalom, mert eleve nem érzik a kormányzás felelősségét, nem érzékelik a valóságot – mert a valósággal szemben éppen súlyos személyes jellegű fenntartásaik vannak!

A valóságban vannak náluknál hatalmasabbak – és ők szoronganak ettől. A valóságban vannak olyan szokások és illemszabályok, létezik egy olyan mentalitás - amelyet ők nem éreznek a magukénak és mindig zavarban vannak, ha aszerint kellene viselkedniük. A világban léteznek pénzügyi, kulturális, szellemi elitek, saját értékrenddel – és ők úgy érzik: nem fogadja el és be őket ez az elitvilág. Nem beszélik annak nyelvét, nem az érdekli őket, ami az elitcsoportok tagjait: ők a focit és a bográcsozást élvezik, nem Bayreuthot és a bébicalamarit, szűzolivában sütve…

Ami elég volt a Ménesi-úti koleszban ahhoz, hogy hangadók lehessenek, ami elég volt ahhoz, hogy egy nem szerencsés és nem sikeres ország választópolgárainak harmadát meggyőzzék, az nem elég Berlinben, Brüsszelben és Washingtonban, az nem győzi meg a nálunknál erősebb, mert racionálisabban működő hatalmakat. Aki az együttműködésre való kényszert személyes sértésként érzékeli és frusztráltságában agresszív az egyébként segítőkész partnerekkel, az hogyan akar Nemzeti Együttműködést?

Megértem azokat, akik mégis esélyt követelnek Orbánéknak: viselkedésük nem példa nélküli és megvannak az okai. Gondoljunk bele ezeknek a honfitársainknak a helyzetébe, életébe. Lehet, hogy nem elég sikeresek, ezért vágynak egy „mindent megoldó”, róluk a felelősségviselés terheit levevő Vezetőre – ezért kötődnek lelkileg Orbánhoz: belé kapaszkodnak, mint „utolsó reménységükbe”. Vagy éppen lehet, hogy környezetükben ellenérzések és szorongások uralkodnak a „komcsikkal” szemben, akik ugye „nem úriemberek, mint a mi családunk már régóta” – és úgy érzik: még mindig jobb, ha a „nemzeti érzésű és polgári” Orbánék vannak hatalmon, mintha itt lennének a kommunisták… VANNAK tehát okai, ha sokan NEM AKARNAK még szembenézni a ténnyel: Orbánék alkalmatlan vezetői Magyarországnak!

És a legkomolyabb ok, amiért sokan nem tudják még őket elengedni, hogy kik jöhetnének utánuk? Jelenleg NINCS az országban erő, amely tényleg BIZTOSAN JOBBAN csinálná. Magyarország történelmében sajnos nem példátlan eset, hogy úgy érezhetjük: nincs jó választásunk, ezért nem cselekedhetünk.

Elvileg cselekedhetnénk persze: magunk vennénk kezünkbe a dolgokat – de erre mint nép még nem vagyunk képesek.

Marad egy jól szervezett, progresszív elit létrehozása, amely aztán valódi (le-)váltópárttá nőheti ki magát a következő választásig. Ha nem jön létre egy ilyen erő, amelynek szellemiségét, programját és tetteit modern, „nyugatos”, egymással nem csupán saját anyagi és hatalmi érdekeik mentén együttműködni képes személyiségek határozzák meg, akkor Magyarország elvileg sem lehet képes élni a lehetőségeivel.

Kérdés, hogy a most még jobbára „a fű alatt” szerveződő csoportok hogyan lesznek képesek egymásra találni, melyek lesznek közülük a valóban hatékonyak és fejlődőképesek és miféle mentalitás és ideológia adja az alapokat? És kérdés az is, hogy elfogadják-e majd hitelesnek ezt az új erőt és „frontembereit” a jelenleg „politikai hontalan” választópolgárok?

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr52164653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csak ezeket ne 2010.07.21. 10:38:45

Van egy jo hirem szamodra:
Mar letrejott ez az ero! Ugy hivjak hogy LMP. Csodat fognak tenni ezzel az elk@rt orszaggal. Ennel kevesebb valoszinu mar nem is lesz eleg.
Atadom a szot a kedves berkommenteloknek.

piefke 2010.07.21. 11:20:31

@_zsolt_:

Igen, értesültem az LMP-ről.:-)

...Na, akkor figyelj: olvasd el az alábbi 3 posztot itt:
- Magyarorsch
- Ez a hajó elment???
- Battle of Budapest
és UTÁNA, ha van kedved és vannak megalapozott érveid is, folytathatjuk a beszélgetést, hogy miért nem fog csodát tenni az LMP. (Javaslom, olvasd el a szintén LMP-párthívőnek, blz42-nek adott válaszaimat is!)

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.07.23. 17:01:38

A berlines párhuzam kissé övön aluli (bár megszokott).
"Nem beszélik annak nyelvét, nem az érdekli őket, ami az elitcsoportok tagjait: ők a focit és a bográcsozást élvezik, nem Bayreuthot és a bébicalamarit, szűzolivában sütve…" Ez a mondat meg megdöbbentően primitív. És pont Bayreuth... vicces, az első Orbán-kormány kultuszminisztere, Rockenbauer Zoltán akkora wagneriánus volt, hogy mutogatni kéne. Ez a "focizó alcsúti bugris" kép már nagyon nem menő. Egy Kende-könyvben még talán elmegy, de az már lejárt lemez. Hiszen mindenki tudja, hogy ez az "alcsúti proli" Oxfordban tanult (Soros-pénzen, teszik is hozzá a liberálisok), és az európai néppárt alelnök.
Lehetne már valamit frissíteni az Orbán-gyűlöleten. Mondhatnám, hogy "lehet progresszívebb a frusztráció"
- ez a "romboló kormány" felvetés is nevetséges. Hétfőn mindenki a forint halálát vizionálta, ami (ezúttal is elmaradt). Sejthető, hogy annyi történt, hogy az IMF valami Gyurcsány 2.0-ra számított, aki mindent megtesz, amit mondanak, és bevezet egy újabb kemény megszorítást, ami még jobban leállítja a fogyasztást, és még több szociális kárt okoz. Nyilván a bankadó veszélyes precedens, így könnyebben be tudják majd vezetni más EU-tagok is. Nem csoda, hogy kivannak.
"Ami elég volt a Ménesi-úti koleszban ahhoz..." Erre ugyanaz érvényes, mint Bayreuthra. Progresszívebb gyűlöletet kérnénk:) Ez a szerencsétlen kollégium is már annyira lejárt lemez. Komolyan, 2002 körül is ezt a nyamvadt Ménesi utat lehetett hallgatni. Nincs valami új?
"Gondoljunk bele ezeknek a honfitársainknak a helyzetébe, életébe. Lehet, hogy nem elég sikeresek, ezért vágynak egy „mindent megoldó”, róluk a felelősségviselés terheit levevő Vezetőre – ezért kötődnek lelkileg Orbánhoz:" Ezek a botcsinálta és primitív pszichológiai elemzések is annyira szánalmasak. Kb. mint amikor Orbán személyiségét próbálják "elemezni" (Hasonlók voltak persze Gyurcsánynál is. Az is eléggé undorító volt. A sztálini és a hitlerájban rendszerben szerettek így visszaélni a pszichológiával és a pszichiátriával)
"Marad egy jól szervezett, progresszív elit létrehozása, amely aztán valódi (le-)váltópárttá nőheti ki magát a következő választásig." Ez a kijelentés meg annak fényében megdöbbentő, hogy a poszt írója az imént hadovál arról, hogy a kormány nem érzékeli a valóságot. Erre már szinte reagálni sem lehet. Miután a választók beszavaztak két vadiúj pártot a parlamentbe, tehát egy időre kiveszett az "újító kedv", akkor van a legnagyobb esély egy "teljesen új" elit létrehozására????? Négy év alatt??? És még a "Berlin bleibt deutsch" felirat az elrugaszkodott? Az ehhez képest maga a realitás:/

piefke 2010.07.23. 18:20:58

@aesculus:

Erre a kommentre terjedelmesebb válasz dukál... Sajnos erre várnod kell, mert épp elutazom néhány napra!

...Viszont a poszt alábbi része az, ami többek között rád is vontakozhat (erről is lesz mondandóm):
"Vagy éppen lehet, hogy környezetükben ellenérzések és szorongások uralkodnak a „komcsikkal” szemben, akik ugye „nem úriemberek, mint a mi családunk már régóta” – és úgy érzik: még mindig jobb, ha a „nemzeti érzésű és polgári” Orbánék vannak hatalmon, mintha itt lennének a kommunisták… "

Tehát: néhány nap türelmet kérek!

Billy01 2010.07.26. 11:18:55

Egyenlőre szerintem ugyanaz megy, mint a nagy gazdasági világválság idején. Akkor sem tudott sem a baloldal , a kommunisták, sem a jobboldal a Horthysták semmi előremutatót mondani, legfeljebb csak azt, hogy továbbra is még szarabb lesz. Azok legalább nagyot hazudni nem akartak. :)
És akkor egy ember elkezdte keresni a megoldást, de nagyon. A papír fölé hajolt és azt mondta, hogy addig nem kel fel, amíg meg nem találja azt a megoldást, ami előre mutat, amit követni lehet, ami követhető, ami meggyőző, ami kiutat jelent az állóvízből. Na ez volt Szálasi Ferenc és ez volt az ő általa kidolgozott rémség a hungarizmus. Nacionalista (mert azok vagyunk) Szocialista(mert kurvára szeretjük) és keresztény, (mert azok voltunk nagy számban). Nem kell szégyenlősködnünk, mert máshol meg ugyanígy kitalálták a fasizmust és a mussollinizmust. :) Na ezek el is vezettek a világháborúhoz, ami után újra volt előremutató bal, vagy jobboldali jövőkép egy következő nagy gazdasági válságig, ami most jött el. Persze nem pont ugyanaz, mert sokat tanultunk(tak) ez előzőből.
A lényeg, viszont, hogy a hungarizmust már nem kell feltalálni, mert meg vagyon írva, csak le kell tagadni, mer ugye az mégsem illik. :) Át kell csomagolni, új köntöst kell neki adni. Ez a fidesz kérem szépen.
Új köntös, pl. hogy nem kell kiirtani a cigányokat, helyette nem kell beszélni sokat a cigánykérdésről, inkább hallgatni kell róla (fidesz).
A bankokat jól meg kell adóztatni, de nem szabad lezsidózni őket véletlenül sem, mert annak sem lett jó vége 45-ben.
Csak éreztetni kell, a tanulatlan fideszhívővel, hogy most aztán adunk jó nagy pofont a zsidóknak és ők fogják megfizetni a gazdasági válság árát. És most aztán elvesszük tőlük a pénzüket és szétosztjuk a szegény nép között.
Mer az a miénk.
Persze mint tudjuk az egész egy nagy tévedés és sehova sem vezet, illetve oda, ahova 45-ben is vezetett.
És a nép issza a nacionalizmust, a szocializmust, a gondoskodó és osztogató államot és Isten is ok még. :)

Billy01 2010.07.26. 11:21:11

Jah a lényeget elfelejtettem.
Na most a progresszív baloldal milyen jövőképet tud mutatni?

Billy01 2010.07.26. 11:22:13

És a lényeget elfelejtettem.
A progresszív baloldal milyen jövőképet tud felmutatni?

Billy01 2010.07.26. 11:29:52

@aesculus:

A szabvány duma a fidesztől. Röhej!
Hogy most aztán jól megmutattuk a nagytőkének, hogy mi milyen erősek vagyunk mióta orbánunk van hatalmon. Ez nem olyan nyámnyila ám, mint Gyurcsány és még nagyon sok európai miniszterelnök, nem. Ez nagygyon erős ember, legalább, mint Hitler volt anno, olyan erős. Csak az esze kevés a lelkemnek, mert ha lenne, akkor rájött volna már, hogy a nagytőkénél nem lehet erősebb, mert annál nincs erősebb.
Csak ahhoz mit szólnál, hogy ha egy svájci bankba lenne pénzed és egyszer csak azt mondanák, hogy bocsi de nem tudjuk visszaadni a pénzed, mert csődbe menetünk, mert kihiteleztük magyarországnak, az meg csődbe ment, és oda az egész bank pénze? Ehhez mit szólnál? Már mint a nagytőke képviselője, mer ugye... Látja? Nem látja? Na látja?
Ész kell ide nem erő!!!

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.07.26. 16:21:27

@Billy01: ja, még jó, hogy ez a szöveg mentes volt a történelmi közhelyektől és kliséktől:D
Hogy a nemzetiszocializmusnak hogy volt köze a kereszténységnek, nem tudom. Bár az is elég érdekes, hogy a 44-ben Magyarországon uralomra jutó hungaristák hogyan okozhatták a 39 óta tartó világháborút...
A bankadó...biztos Merkel és Cameron is azért akar bankadót, mert borzasztó antiszemiták. Egyáltalán: ez a "minden bankár zsidó" hozzáállás egy kicsit "gyanús". Nem egy ősantiszemitával van dolgunk itt? :D
Amúgy Orbán semmiféle háborút nem hirdetett a nagytőke ellen. És még én "nyomom a szabványdumát"

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.07.31. 01:34:06

@piefke: "Tehát: néhány nap türelmet kérek!" Hány napot pontosan?:D

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.07.31. 19:15:54

@aesculus: "Ez a szerencsétlen kollégium is már annyira lejárt lemez. Komolyan, 2002 körül is ezt a nyamvadt Ménesi utat lehetett hallgatni. Nincs valami új?"

Tényleg jó lenne már valami új, a kolléista kollégák helyett...
Ha már "VÁLTOZÁS", legyen kövér!
Vagy legyen Kövér, de akkor ne legyen változás, legfeljebb "VISSZA-változás":/

Egyébként az Orbán Polgár-Kormányra is érvényes a saját volt ellenzéki taktikája, a "minél rosszabb, annál jobb" elv(telensége).
Lásd itt: "peacekeeper.nolblog.hu/archives/2010/06/30/A_diktatura_haszna/ :)
süti beállítások módosítása