2010.07.15. 10:45 Szerző: piefke

„Ez a hajó elment???”

Ein Schifflein sah ich fahren…

https://www.youtube.com/watch?v=4oCJeMzh7sg

 

"Ez a hajó elment!" - ez volt a reakció LMP-s körökből arra a felvetésre, hogy talán esetleg mégis újra kellene és lehetne gondolni azt a főpolgármester-jelölést…

A napokban itt, a Progresszív Blogon foglalkoztunk a budapesti önkormányzati választással (Battle of Budapest, Vuvuzelakultúra), leírtuk, mit és hogyan lehetne most még tenni annak érdekében, hogy mindazoknak, akik nem kívánnak egy „Fidesz-Budapestet”, bebizonyítsuk, hogy Orbánék sem legyőzhetetlenek… És mivel a Progresszív Blog nem egy „elméleti műfaj”, ezért mi sem volt számunkra természetesebb, mint hogy megkerestük javaslatainkkal az LMP-t – elvégre ők állítólag egy nyitott, dinamikus, az új gondolatokra nyitott párt!

Pontosabban: néhány hete felőlük érkezett egy megkeresés: nem adnánk-é alapvetéseket az őszi kampányukhoz és az annak alapjait adó új programhoz. Megtettük...

Néhány hét múlva meginvitáltak egy beszélgetésre, ahol ismételten és „nagyon karakteresen megfogalmazva” nyilvánvalóvá tettük: nem csupán az LMP kampánya itt a kérdés, hanem az, hogy mindazok számára, akik elfogadhatatlannak tartanak egy „abszolút és irracionális” Fidesz-túlhatalmat, reális és progresszív politikai alternatívát jelentő erőt állítsunk ki! Ehhez azonban:

·          szakítani kell az eddigi szembenállósdival („Nem szeretlek, külön jelöltecskét állítok!”),

·          létre kell hozni egy „Progresszív Blokkot” – de nem a megszokott „koalíciós alkukkal”,

·         egy határozott, kiemelkedő képességekkel rendelkező, dinamikus főpolgármester-jelöltet kell állítani,

·         másodlagosnak kell tekinteni a fővárosi közgyűlésben való részesedést, a főcél a főpolgármesteri poszt – mert ennek sokkal nagyobb szimbolikus jelentősége és „üzenete” van!

Hangsúlyoztuk azt is, hogy nem egy az MSZP-vel „közös” jelöltre van szükség: elegendő az, ha az MSZP nem állít saját „szavazatmegosztó” jelöltet a posztra. Így ui. lehetséges:

·          a „progresszív jelölt” szavazatmaximalizálása,

·          a szokásos politikai „adok-veszek”-alkuk elkerülése,

·         a főpolgármester-jelölt programjára és azzal a közbeszédet tematizáló kommunikációjára való 100%-os koncentrálás, „lokális erőfölény” képzése a Fidesszel szemben.

A nyári médiauborkaszezonban lehet „robbantani” – és mire a „fiúk” augusztus végén visszatérnek, már csak „hozzánk képest” kommunikálhatnak, eleve hátrányos, általunk tematizált keretek között. (Nyilvánvaló, hogy a Fidesz ősszel is unalmas, újdonságtalan kampányra készül.)

Természetesen programmal is készültünk… Ennek alapjai megtalálhatók a Budapest a semmi, ill. a Járhatatlan-élhetetlen Budapest c. posztjainkban. Természetesen arról is beszéltünk, hogy az MSZP jelen állapotában „megváltásként” fogadna egy karakteres jelöltet, programmal, „fertig” kampánnyal együtt – mert neki egyik sincs most!

Nem szaporítjuk a szót: rövid tanakodás után az LMP válasza: „Ez a hajó elment!

…És innentől átmegyek „szubjektívbe”! Én nem láttam a Bajcsy-Zsilinszky úton semmiféle kifutó hajót… Csak egy csomó bátorság és igazi elképzelések híján lévő, alapvetően jó szándékú, képzett, de rettenetesen szervezetlen fiatalembert. És persze látok egy Orbánnal tárgyalgató parlamenti frakciót…

Az ember, ha változik a helyzet – és ha változathat a helyzetén – felülvizsgálhatja a korábbi döntéseit és jobb, célravezetőbb döntéseket hozhat. Lehet, hogy ezek a döntések egy párt esetében egyes személyeknek pozícióvesztést jelentenek – de beszéljünk konkrétan: Jávor Benedek jelenlegi „pozíciója” egy eleve vesztes főpolgármester-jelöltség. Hát a kutyának kellene egy ilyen poszt! Ennél sokkal többet ér, ha valaki egy győztes csapat egyik meghatározó szereplője lehet – szerintem, de én nem tudok LMP-s fejjel gondolkodni!

Ha már a hajóval jöttek elő: egy hajó sikeres küldetéséhez kell egy átgondolt, invenciózus stratégia és egy rátermett kapitány, aki azt végrehajtja-végrehajttatja a „mancsafttal”. Na igen, most egy hadihajóról beszélek – de hát egy budapesti kampány a jelen helyzetben eleve reménytelen, ha egy vízibusszal indulunk neki!

Szóval, fiúk és lányok: a Hajó még igenis benn áll a kikötőben, fel lehet fegyverezni, ki lelet képezni a legénységet – igen: fegyelemre lehet szoktatni őket! – és akadna kapitány is… Csak hát elszántság, győzni akarás is kellene – bátorság ahhoz, hogy „feljöjjetek a fedélzetre”… Itt most nem csak Rólatok van szó, nem is az LMP-ről: itt arról a többszázezer emberről van szó, akik belétek fektették a bizalmukat! Az LMP az övék – és nem pár ember „homokozója” - és ők biztosan győzni akarnak!

…Különben csak nézhetitek majd az Ellenség narancsszállító bárkáját, ahogy diadalmasan és rajtunk röhögve befut a Budapest-kikötőbe - pedig még a nyílt tengeren szarrá lőhettük volna!!!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr172153009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

McT 2010.07.15. 22:09:03

Bocs, hogy elrontom a progresszív iróniádat, de nem biztos, hogy minden olvasó érti a kifinomult humorodat.
Szerintem te soha nem jártál abban a bizonyos irodában és az égvilágon senki nem kért tőled semmiféle "alapvetést".
Igen, ez a hajó nélküled megy. De végül is nem szégyen a partról integetni.

piefke 2010.07.15. 22:30:07

@McT:

Nos, kétszer jártam az LMP irodájában, az elmúlt és a folyó héten, azt megelőzően pedig több ízben is kértek tőlen (nevezzük így) "befolyásos LMP-s személyiségek" stratégia és program terén tanácsot, segítséget... (Olyan is, aki nélkül az egész díszes társaság a Parlament közelébe se juthatott volna...) Mivel nem tudhatom, ki lapul meg az McT nick alatt, ezért sajnos nem áll módomban erről így többet elárulni. De ismeretlenül engem "nettó hazugsággal" megvádolni - ez azért nem semmi!

Ja, az alapvetést, direkt a te kedvedért, Fiam, feltöltöm ide, olvasd és okulj belőle! Ha pedig hozzád hasonlókkal van tele az a hajó, akkor a Tengeristen irgalmazzon nektek - mert az ellenség nem fog!:-)

McT 2010.07.15. 22:46:47

@piefke:

No, a korom ismerete nélkül "lefiamozni" sem semmi. Mivel én sem tudom ki osztja zsenije virágait piefke nick alatt, szerintem kvittek vagyunk.
Változatlanul az a gyanúm, hogy fogalmad sincs arról kik lennének "befolyásos LMP-s személyiségek". De persze az LMP nyitott párt. Elsőre bárkinek az agymenését meghallgatják. De - ha megkérhetlek - LMP-s szakértőnek azért még ne nevezd ki magad.

Nagyon szeretek okulni. Várom a mindent megoldó alapvetést.

piefke 2010.07.15. 23:19:42

@McT:

A „Fiam” nem a kornak, hanem a viselkedésnek szólt, ami meglehetősen éretlen, tehát a szó helyénvaló volt.

Bemutatkozás: annak illik bemutatkoznia, aki először szólít meg – és a te voltál, Fiam! A szüleid erre nem tanítottak/taníttattak meg, csak filozófiára? Pedig ennek sokkal nagyobb hasznát vennéd az emberek között (a kedvenc elméleti könyveid között lehet, hogy nem…)

„Befolyásos személyiség” – no erre éppen lenne mit mondanom, de mivel még mindig nem voltál képes kinyögni a saját neved (…nem lehetsz rá valami büszke!), ezért nem tehetem meg! (Tudod: a mások titkai!) De általánosságban: a befolyásos az, aki valóban tesz is valamit, nem csak ugat… Tudod: a tetteknek van valódi befolyásuk az eseményekre.

...Egyébként nem neveztem magam „LMP-s szakértőnek" – olyanok egyébként sincsenek, ha lennének (és meg is fogadnátok, amit mondanának nektek), nem itt tartanátok!

Ha pedig van kedved – és merszed is – akkor jelentkezz valódi személyedben és folytathatjuk!

McT 2010.07.15. 23:55:26

Kedves piefke barátom!

Nem tudom neked mit tanítottak a szüleid, de amit itt létrehoztál az egy nyilvános hely, ahol te nem adtad meg a személyazonosságodat. Te itt megszólítottál mindenkit, de közben elfelejtettél bemutatkozni. Változatlanul úgy látom, kvittek vagyunk.

Amit én itt kifogásoltam, az az, hogy úgy állítottad be, mintha az LMP nevű párt mint égi mannára, úgy várt a te "programalapvetésedre" az önkormányzati kampány előtt. Jelentem, ez kicsit távol áll a valóságtól.

Amúgy szívesen vitatkozom politikáról, akár még veled is, de ha ehhez neked bemutatkozás kell, azt bizony neked kell kezdened.

Hogy minek mennyi a haszna "azemberek" között, arról megoszlanak a vélemények, de ha valaki politikai programot szeretne gyártani, ahhoz talán nem árt egy kis előképzettség.

Fiad, MCT

McT 2010.07.16. 00:09:03

@piefke: mégegyszer, mert valamiért csak a kommentlistában látszik)

Kedves piefke barátom!

Nem tudom neked mit tanítottak a szüleid, de amit itt létrehoztál az egy nyilvános hely, ahol te nem adtad meg a személyazonosságodat. Te itt megszólítottál mindenkit, de közben elfelejtettél bemutatkozni. Változatlanul úgy látom, kvittek vagyunk.

Amit én itt kifogásoltam, az az, hogy úgy állítottad be, mintha az LMP nevű párt mint égi mannára, úgy várt a te "programalapvetésedre" az önkormányzati kampány előtt. Jelentem, ez kicsit távol áll a valóságtól.

Amúgy szívesen vitatkozom politikáról, akár még veled is, de ha ehhez neked bemutatkozás kell, azt bizony neked kell kezdened.

Hogy minek mennyi a haszna "azemberek" között, arról megoszlanak a vélemények, de ha valaki politikai programot szeretne gyártani, ahhoz talán nem árt egy kis előképzettség.

Fiad, MCT

piefke 2010.07.16. 00:26:05

@McT:

Kedves McT!

(Meglepő leszármazási vonalakra derül itt fény: kiderül., hogy Orbán Kádár fia, te meg az enyém…)

A blogot nem én csináltam: felkértek, hogy írjak ide.

Az LMP úgy várt a „mannámra”, hogy három hete kétségbeesetten telefonáltak, hogy „- Holnap reggel 9-re kellene a stratégia!” …Aztán akik kérte, elolvasta és miután kijelentette, hogy „- Minden szava igaz!”, azzal folytatta, hogy „- Ezt így lehetetlen nekik elmondani, mert kiakadnak!”… Erre két héttel mégis megkeresett, hogy fussunk neki, mert „SEMMIFÉLE PROGRAM, MONDANIVALÓ ÉS STRATÉGIA NINCS a fővárosi kampányra!”… Szóval, amikor megkérdeztem azt az LMP-s embert, akit egy vallási ünnepről neveztek el, hogy mit is fognak mondani a kampányban, azt válaszolta, hogy fogalma sincs, írnak majd valami programot, ami biztosan „jó zöld lesz” (sic!) de kellene addig is a kampánystratégia. Mondom: program NÉLKÜL?

…Szóval: itt áll az LMP. Szomorú!
Politika: ahhoz nem filozófia kell, hanem emberismeret (tudományosabban: humánetológia, stb.) Tudod: az ember, mint hierarchikus csoportokat alkotó főemlős, viselkedésében és közösségalkotásában sokkal inkább evolúciós örökségét használja és nem a filozófiát. Filozofálni max. pár ezer éve filozofálunk, csoportokat viszont kb. 7 millió éve alkotunk már… Ha szigorúan vesszük, akkor a filozófia is az evolúciónk során létrejött emberi agy speciális működése, melynek alapja a „mintázatkeresés” – de ezzel a szöveggel végleg „apagyilkosságra” késztethetlek!:-)

Vita a politikáról: helyet és időpontot javasolj! Elérsz a progresszivblog@gmail.com -on

McT 2010.07.16. 00:55:50

Kedves @piefke,

Te ragaszkodtál a "fiamozáshoz. Én csak alkalmazkodtam. Udvariasságból:)

Vita: nekem itt is tökéletesen megteszi.

Ugye nem haragszol, ha némi fenntartással fogadom a színes történetet. Ha ennyire tájékozott vagy, azt is tudnod kéne, hogy ünnepi nevű barátunk nem a Budapest-kampány felelőse, pláne nem a programírásé. De ez mindegy is.

Én határozottan politikai program megalkotásáról beszélek (merthogy ahhoz lett volna "alapvetés" az azóta leszedett anyagod). Na ahhoz talán kicsit kevés a humánetológia. Még egy magyar kisváros esetében is.

Hogy miféle tudás, tapasztalat, felkészültség kell (vagy jó ha van) a politikához, az kicsit hosszabb posztot érdemelne. Kicsit fárasztóak bár nagyon tudományosnak tetszenek az evolúciós magyarázatok. Csak sajnos elég kevés dolgot magyaráznak meg kielégítően, nem "post hoc" módon.

Nem gerjeszt azért olyan erős érzelmeket bennem, egy ilyen társalgás:)

McT 2010.07.16. 00:58:49

@piefke: Amúgy tényleg. Miért szedted le az "alapvetést"?

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.07.16. 01:17:36

Az izgalmas Piefke-rejtély után: nem hiszem, hogy jó üzenete lenne egy már megválasztott jelöltet visszahívni, és kiállítani helyette...kit is? Azt sem tudom, hogy a „Fidesz-Budapest" mennyire hat rémisztően a választókra. Főleg húsz év balliberális vezetés után, ami azzá tette a várost, ami...

piefke 2010.07.16. 01:19:42

@McT:

Mert nem tetszett neked!:-)

Az evolúció hozott létre minket - tehát közvetve (sőt: nem is közvetve!) magát a társadalmat is. Egyébként is: téves elképzelés, hogy a társadalmat "magából a társadalomból" meg lehet magyarázni.

Te menniyre vagy jártas pl. a humánetológiában? Azért kérdezem, mert írod, hogy: "...sajnos elég kevés dolgot magyaráznak meg kielégítően..."

Minél inkább közel áll az anyagi valósághoz és annak önszerveződéséhez egy társadalommagyarázat, annál működőképesebb lesz a valóságban, annál inkább lehet alapja egy sikeres politikai programnak is.

Baj, hogy azok, akik társadalomtudománnyal, politológiával és filozófiával foglalkoznak hivatásszerűen, oly kevéssé járatosak azokban a természettudományokban, amelyek pedig az utóbbi években oly sokat tudtak meg az emberi viselkedésről, akár az egyén, akár a közösség tekintetében.

...Hogy csak egy konkrét példát mondjak: a Jobbik-jelenség is tökéletesen leírható és "a helyére kerül", ha azt, mint "tartósan stresszhelyzetben lévő személyek pánikreakcióját" tekinted... És akkor pl. a "kezelés" mikéntje is automatikusan adódik: csökkentsd a stresszt, ettől ismét beindul a tudatos agyműködés addig a stressz által "blokkolt" rendszere...

piefke 2010.07.16. 01:27:01

@aesculus:
A várost nem a balliberális vezetés tette azzá, ami, hanem az, ami az egész mai magyar társadalmat: a társadalmi stratégiáink.

Nem lehet egy demokráciában a politikusokat "minden baj okaivá" tenni, hiszen mi, állampolgárok miért nem választottunk HÚSZ ÉVEN ÁT jobbakat?

...Na látod! Nem a "bal", "lib", vagy "jobb" a kérdés, hanem a mentalitás és a tehetség... Egyébként elég baj az, ha a "Fidesz-Budapest" nem hat rémísztően a választókra: nem azért, mert én "utálom" a Fideszt, hanem azért, mert nem fog hozni sem jobb koncepviót, sem sikeresebb várost. Hogy miért, arról szól részben a poszt...

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.07.16. 01:32:36

@piefke: valóban, elég nagy szegénységi bizonyítvány a főváros lakosairól, hogy húsz évig megválasztották ezt a tehetségtelen városvezetést.
Honnan tudod biztosan, hogy nem fog létrehozni a fideszes városvezetés sikeresebb várost. Ez előítélet, ami nem éppen egy progresszív dolog:)

piefke 2010.07.16. 01:41:57

Nem "előítélet": szükségszerű következménye annak, akik a város valószínű új vezetői lesznek.

Vagy hallottad te Tarlóst a város igazi, legmélyebben fekvő problémáiról beszélni? Én nem, pedig nagyon figyelek!

Aesculus, nekem mindegy, kik csinálnak itt jó várost, felőlem Staudt Gábor is lehet az, csak tegye meg és tudja, mit és hogyan... A progresszív: a teljesítmény alapján értékelni - de a várható telejsítményre azért lehet elég jó hatásfokkla előre is következtetni!

piefke 2010.07.16. 01:44:24

@aesculus:

...De hogy valóban fontos és progresszív dolgokról is legyen szó: NEKED milyen városfejlesztési ötleteid vannak? Szívesen megvitatnánk!

blz42 2010.07.16. 21:12:31

Uhh, piefke, ha a fele igaz lenne annak, amit itt leírtál, az LMP nem 7,5%-ot kapott volna tavasszal, hanem 0,5-öt.

Szerintem ha ilyen hihetetlenül tehetséges kapitány vagy, akkor inkább építs magadnak egy hajót, és ne máséra próbálj felkapaszkodni szánalmas módon, de hatalmas arccal! :)

piefke 2010.07.16. 22:46:12

@blz42:

Kedves "Bankszámlaszám"*, kommented hosszabb választ érdemel!

Nos...

Ahogy látom, kőkemény LMP-s vagy – tudod: mindig a fanatikusokkal van a baj, mert valóságnak érzékelik azt, ami csak bennük létezik.

Ilyen az a hit is, hogy az LMP „saját jogán”, azaz saját teljesítményének köszönhetően ért el 7,4 %-ot, pedig a valóságban a másra szavazni nem akaró, de valamiképpen mégis állást foglalni kívánók szavazatai jutatták be, akik megpróbálkoztak egy még szűz párttal. (No igen, a Jobbik is „szűz” volt abban az értelemben, hogy még sosem volt parlamenti párt – de ott ugye jobb ízlésű szavazóknak nagyon „büdös” az „eszme”.)

Ezek tények – amiket ráadásul nem csak én látok így, hanem minden valamirevaló politológus és a magyar társadalom maga is! Jobb ezzel a ténnyel szembenézni, mintsem magatokat illúziókba ringatni. De azt is tudom, hogy „a legrosszabb süket az, aki NEM AKAR hallani” – ők a fanatikusok (vagy az ostobák).

Ha egy politikai erő tartósan komoly tényezőként „porondon akar maradni”, akkor elvileg alapvetően két út közül választhat ma itt:
- vagy valami demagóg, populista maszlaggal szédíti azokat a(z „1-es típusú”) választókat, akik valami szubjektív ok következtében „nem érzik jól magukat” a valóságban és ezekből épít tömegbázist magának (ezt teszi a Fidesz és a Jobbik, tehát ezen a térfélen sok keresnivaló már nincs),

- vagy a teljesítményével és következetesen végigvitt koherens programjával ér el a társadalom számára is nyilvánvaló sikereket.

Azoknak a („2-es típusú”) választópolgároknak, akik nem tartoznak az 1-es típusú, „magukat a valóságban szubjektíve rosszul érző” szavazók közé, egy párt hosszú távú támogatása akkor képzelhető el, ha a párt teljesít. Az LMP-nek tehát ez az egyetlen esélye – ehhez viszont édeskevés az, amit eddig produkált. Nem elég az, ami alapítói és néhány ezer „törzsszimpatizánsa” fejében él (öko, zöld, picitbalos-alternatív „importideológiák”), MERT EZ A 2-ES TÍPUSÚ VÁLASZTÓKNAK KEVÉS, őket hosszabb távon „csak ennyi” nem lelkesíti. Olyan ez, mintha a magyarországi „kőkemény norvég blackmetal”-rajongók alapítanának egy pártot és azt várnák el, hogy a bennük élő zene lelkesítse szavazásra a más ízlésű szavazók tömegeit is…:-)

Tehát: te megsértődhetsz – de a sértődés egyértelműen annak a „viselkedéstani jele”, hogy ÉRZELMEIDBEN talált el a poszt mondanivalója, hiszen „kognitív alapon” senki sem „rág be”! Akkor érvel, hogy ez és ez tényszerűen másképpen van, nem pedig személyeskedik.

Ha „fel akarok kapaszkodni” az LMP-hajóra (egyébként akar a fene, onnan kérdeztek, ahogy a posztban is írom!), annak csak egy oka lehet: ÉN VAGYOK A RÉVKAPITÁNY, VAZZE!!! Tudom, hol zátonyos a víz… De ha akartok, elsüllyedhettek teljesen öntevékenyen, igazi bázisdemokrataként.:-)

Az persze más kérdés, hogy az erős ellenséges flotta legyőzéséhez szükség lenne minden harcképes, vagy azzá tehető hajóra… Ezt remélem, elfogadod. „Hochseestrategie”-ben elég jó vagyok.:-)

*"Bankszámlaszám": a BLZ németül ezt jelenti

blz42 2010.07.18. 11:43:22

Az van, hogy amit írtál, egyáltalán nem cáfol engem (és persze nem is sért; én teljesen derűsen nevetlek ki). Ezt a 7,5%-ot egy rossz stratégiával nem lehetett volna elérni. Nem azt írtam, hogy ők 380 ezren mind hardcore zöld szavazók, ha figyeltél, csak azt, h az LMP-re szavaztak. Ez meg tény.

Azért nem reagálok érdemben a hatalmas stratégiádra, mert a legkevésbé sem invenciózus. Mi is a nagy ötlet? Állítsatok egy kurva jó jelöltet, alkudozni sem kell, a szocik majd beállnak mögé.
Az ilyen pompás stratégiák ott szoktak elbukni, amikor a konkrét nevet kéne bedobni. Vagy megvan hozzá a nagy ötleted? Vágó István? Vagy te magad, révkapitány úr? :p

piefke 2010.07.18. 15:54:20

@blz42:

TÉNY, hogy 380.000 körüli szavazat érkezett áprilisban – de KÉRDÉS, hogy miért és KÉRDÉSES, hogy ez egy legközelebbi választási szituációban megismétlődik-e? Az is kérdés, hogy ha meg is ismétlődik, akkor az mire lesz elég?

Lehet, hogy nevetséges és kevéssé invenciózus a stratégiám, de ugyanezt a stratégiát ajánlották már előttem pl. Platón és Carlyle is.:-)

Van egy mondás: csak az reménytelen, amit meg sem próbálsz! Ehhez én azt tenném hozzá, hogy akkor reménytelen igazán valami, ha nem akarod megpróbálni sem.

Igen, én is vállalnám, ha az ügy szempontjából nem lenne kontraproduktív a személyem és ha érdekelne az a tevékenység, amit egy főpolgármesternek tennie kell. Ami pedig a konkrét alkalmas jelöltet illeti: épeszű ember addig nem lép elő, amíg nem lehet biztos abban, hogy lesz egy kör, amely őt támogatni fogja és amely adott esetben meg is védelmezheti. Ha látszana közös akarat arra, hogy találjanak jelöltet, akkor a jelölt meg is lenne már! De az alkalmas emberekkel jelenleg az is a baj, hogy mindkét párt (LMP, MSZP) tart egy igazán tehetséges vezetőtől, attól, hogy ha ő „belép a körbe”, akkor pillanatok alatt átveszi az irányítást a jelenlegi középszerű vezetéstől. No nem azért, mert neki SZEMÉLYES hatalmi ambíciói lennének, hanem egyszerűen a célszerűség okán.

EZ tehát a „nem kooperálás” és az alkalmas jelölt álltásának IGAZI, mélyben fekvő oka mindkét pártnál: a jelenlegi vezetés pozícióféltése – de erről meg épp a mai posztban írtam:

„A szubjektív szempontok nyilvánvalóan azért vannak jelen az egyes politikai szereplőkben, mert azok saját érdekeiket szeretnék követni. Ez ellen nincs is kifogásom, csakhogy: az a kérdés, hogy kinek-kinek mik a valóságos saját érdekei? Az-e, hogy ideig-óráig „közszerepelhessen”, legyen „saját pici homokozója”, stallumai, stb. – vagy az, hogy egy erős, valóban „váltópárt-képes” politikai erő egyik megbecsült és jól teljesítő, tehát: hosszabb távon is komoly politikai szereplője lehessen?”

…Ehhez nincs is mit hozzátenni. Tudod, én inkább választanám azt, hogy győztes Ney marsall legyek, mint hogy szarrávert Mack!:-)

blz42 2010.07.20. 20:08:55

@piefke: "Igen, én is vállalnám, ha az ügy szempontjából nem lenne kontraproduktív a személyem és ha érdekelne az a tevékenység, amit egy főpolgármesternek tennie kell."
Micsoda veszteség... :)

"...épeszű ember addig nem lép elő, amíg nem lehet biztos abban, hogy lesz egy kör, amely őt támogatni fogja és amely adott esetben meg is védelmezheti. Ha látszana közös akarat arra, hogy találjanak jelöltet, akkor a jelölt meg is lenne már!"
Na persze, csak akarni kell, és eljő az akarat diadala...

"EZ tehát a „nem kooperálás” és az alkalmas jelölt álltásának IGAZI, mélyben fekvő oka mindkét pártnál: a jelenlegi vezetés pozícióféltése..."
Annyira jó, hogy te mindkét párt vezetésének minden tagját ilyen mélyen ismered. Iszonyat nagyhatalmú szürke eminenciás lehetsz. De akkor miért egy blogon okoskodsz, és miért nem mozgatod meg a szálakat? :)))

piefke 2010.07.21. 10:08:00

@blz42:

A veszteség az lesz, ha Budapestnek egy alkalmatlan főpolgármestere és egy, a várossal sok jót tenni nem képes közgyűlése lesz. Itt nem személyekről van szó, hanem eredményekről, vagy azok hiányáról, ill. arról, hogy miképpen lehet eredményesnek lenni.

Igen, „csak akarni kell(-ene)” – de amit nem is akarunk, az nem sikerülhet.

Igen, valóban ismerem őket. A blogokon okoskodás pedig nem zárja ki a szálak mozgatását – gondolj bele: Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként is írt blogot.:-) A szálak mozgatása pedig az agyak megmozgatásával kezdődik… A történelemben egyébként számos kiváló államférfi akadt, aki nem csak politizált, hanem írásokban is kifejezte gondolatait – elég csak Franklinre, Goethére, vagy Nagy Frigyesre gondolnod. Tudod: minden jó politika és tett alapja a jó gondolat.

Figyelj: a hatalomtól és a felelősségtől nem félni kell, hanem felnőni hozzá! Amit írtam és írok, akár az LMP-ről is, sosem „ellenséges indulatból” teszem, hanem azért, hogy esetleg megfontolják azokat a gondolatokat. A lényeg egyébként sem az, kié a gondolat, hanem az, hogy vannak-e, akik jól tudják alkalmazni azokat.

…Szóval: a hajó még mindig itt horgonyoz, még mindig nem ment el! Az a kérdés, hogy akartok-e, mertek-e vele győzni – vagy hagyjátok a horgonyláncon állva megrozsdálni?
süti beállítások módosítása