2010.06.23. 21:06 Szerző: piefke

Gyomorforgatókönyv

Ami itt, alább olvasható, az mind aljas hazugság és színtiszta koholmány, semmi köze a jelen és a jövendő valósághoz – de nagyon érdekes!

Szóval:

Van/lesz ugyebár egy köztársasági elnökünk, Schmitt Pál személyében és van egy miniszterelnökünk, Orbán Viktor. A miniszterelnök tetszése szerint választotta ki a köztársasági elnök-jelöltet. Bárkit választhatott volna: széles körben elismert, egyenes életutat befutott, szuverén egyéniségeket – de ő Schmitt Pált választotta, akinek az elmúlt napokban oly sokan megírták már az élet- és pályatörténetét és akiről aligha tételezhető fel ép ésszel, hogy bármiben is ellenáll Orbánnak.

Látszólag Orbán ezzel a választásával elsúlytalanította a köztársasági elnöki pozíciót – mintha nem éppen ő lett volna az, aki a közelmúltban többször is utalt arra, hogy Magyarországon szerinte kívánatosabb lenne egy prezidenciális rendszer felé való elmozdulás. Nem ellentmondás ez?

Dehogyis! Orbán valóban egy erős köztársasági elnöki pozíciót akar – a maga számára. Csakhogy jelenlegi Alkotmányunkban nem így szerepel; ehhez kell (többek között) az új Alkotmány majd, azt pedig még az ő erős miniszterelnöksége alatt kell és lehet tető alá hozni. Mivel azonban ezt nem lehetett hetek alatt elintézni és Sólyom László elnöki mandátuma a napokban lejár, ezért nem volt más megoldás, mint egy személyében is súlytalan figura IDEIGLENES köztársasági elnökké tétele – aki aztán, ha meglesz az új, immár erős elnöki státuszt meghatározó Alkotmány, készséggel mond le – és adja át helyét Orbánnak!

Aki ebben az újonnan kreált és immár minden előre sejthető valószínűség szerint erős elnöki pozícióban kvázi kikerül a politikusi teljesítménykényszer és az objektív megmérettetések lehetőség (parlamenti választások) alól.

Orbán akarja a hatalmat, magának akarja, hogy ha már nem szeretik, ha már oly sokáig nem fogadta be és nem tisztelte eléggé az a nagyképű pesti elit, akkor legalább kénytelenek legyenek őt „félve tisztelni”! Nincs neki célja a halatommal, nem akarja ő igazán jobbá tenni az országot, nem is rendelkezik ehhez nagyszabású koncepcióval (jól láttuk, mi folyt itt választási és kormányprogram címén, „tiszta szégyen”…). Nem is érdekli őt a hatalom működtetése… Ezért tulajdonképpen nyűg neki a miniszterelnökség és veszély neki, hogy ha nem teljesít, ha nem lesz képes az általa felkeltett elvárásoknak, illúzióknak megfelelni a kormányzással, akkor bizony bukhat!

…De ha átalakítja a magyar közjogi berendezkedést, ha „kiüresíti”  a miniszterelnöki pozíciót és ha elsúlytalanítja az új Alkotmány a parlamentet, akkor már kvázi tök mindegy, kit választ a Jónép – ő, mint „erős köztársasági elnök” majd csak „elmitterrandkodik” valahogy, még jó darabig!

Hogy ehhez a manőverhez feláldozza a magyar demokráciát? Hogy Orbán a hatalmával saját belső kis célja érdekében visszaélve a pofánkba röhög? Hogy mindez egyszerűen gyomorforgató? Nem érdekli: az ő mércéje nem a mi mércénk, nem úgy méri az egyes cselekedetei súlyát, ahogy mi tennénk – és ahogy logikus és erkölcsös lenne. Saját, privát „méterrúdja” van a tettei méréséhez, amely csak azt mutatja, hogy a lépés hogyan viszonyul a hatalommegtartás igényéhez.

…Nem kellene foglalkoznunk már Orbánnal és cseleivel – de mivel ő foglalkozik a mi demokráciánkkal, a mi államunk be– és átrendezésével, ezért nekünk is foglakoznunk kell vele – minimálisan annyiban, hogy tisztán tárjuk fel: mi hajtja ezt az embert! Mert ha tudjuk, mi motiválja, akkor azt is megtudhatjuk, hogy mik a várható, számára „szükségszerű” leendő lépései – és ha tudjuk, mit fog lépni, akkor fel is készülhetünk erre, akár be is előzhetünk neki. Ha tudjuk, hogy ez motiválja, amiről itt szó volt, akkor erre csak egyféle választ adhatunk: Mi közünk a te lelki nyomorodhoz, öcskös?

…Szóval: remélem, hogy amit a bevezetőben áll, az igaz és mindaz, amit itt leírtam „aljas hazugság és színtiszta koholmány” – mert ha nem az, nagy gáz: mégiscsak tök égő lenne egy megkattant miniszterelnök!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr172104940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stone pit(er) 2010.07.10. 23:25:47

Hozzászólok, mert hiányoljátok. :-)
Igen, visszatetsző az új alkotmány kidolgoztatása ilyen zárt ajtók mögött, azzal a néhány "szakértővel" a holdudvaron. Legitimitásához sokkal komolyabb társadalmi bázisra lenne szükség. Akkor is, ha később megszavaztatják. Ezt már csak azzal lehet megfejelni, ha olyan dolgok kerülnek bele, mint az elnöki rendszer. De ha csak ezt az utóbbit vizsgáljuk, kiragadva a jelenből, akkor egy erős elnöki hatalom nem feltétlen jelenti a demokrácia csorbítását. Értem én, ahogy eddig mennek a dolgok simán a legrosszabb forgatókönyv is megvalósulhat. Ez pedig egy blog, ahol a harangot meg kell kongatni, nem egy száraz értékelés. Mégis, nekem hiányzik egy higgadtabb értékelés. Általában egy "felülálló" elnök sem tudja magát kellően kivonni a politikából. Csak azt szeretnék hinni. Ha megmarad a demokratikus választás, amit remélek már csak az EU segítsége miatt is, akkor a ciklus termését az elnök is learatja. Hát ki jelölte Őt? Tudom, a miniszterek szakmainak tűnhetnek, és távolságtartóbban lehet velük bánni, de talán éppen ezért a végén még inkább az elnökön csattan az ostor. Még az sem számit, hogy közvetve vagy közvetlenül válasszuk. Vagy nem? Halottam, egyszer az USA történelmében az elektorok nem párthovatartozásuk szerint voksoltak. Azért itt ezt nehezen tudnám elképzelni, ha mégis, akkor az lehet éppen előny is. Ne adj isten, a Fidesz még normális lesz, és megválasztja a Hankis Elemért.:-) Na jó, az Ő megjelenése nem tökéletes, de progresszívebb, mint a mélyen tisztelt nagyméltóságú OV.:-)
Üdv!
süti beállítások módosítása