2011.12.23. 09:49 Szerző: Đđ

Nagy takarodó

„Großer Zapfenstreich, Marsch!”

(„Nagy Takarodó, indulj!”)

A „Großer Zapfenstreich”-nek (magyarul: „Nagy Takarodó”), a német hadsereg legnagyobb katonai parádéjának záró vezényszava – 1813 óta (Ld.: http://lemil.blog.hu/2009/11/02/professor_pizka_a_grosser_zapfenstreich)

 

https://www.youtube.com/watch?v=5XzMQ_LBIOk&list=HL1325287759&feature=mh_lolz

A tegnapi S&P-leminősítés előtt már napokig egyebet sem lehetett hallani ország-világszerte, mint hogy ideje lenne orbánnak visszavonulót fújatnia… Ma már ez nem elég. Eljött az ideje egy másik katonai manővernek: a takarodónak.

Vége annak az időszaknak, amelyben tirádákat lehetett elengedni „a nyugat alkonyáról”, meg arról, hogy „Európa tőlünk tanul”… Semmi sem igazolta azt az ábrándos elképzelést, hogy nem érdemes a nyugat módszerei szerint politizálnunk és gazdaságot működtetnünk, meg hogy „a nyugat összeomlik éppen”. Sokan – egyszerű magyaroktól le egészen a kormányfőig – akartak hinni ebben, akartak hinni egy „magyar Nagy Ábrándban”. Elképzeltek valamit –s elkezdtek a szerint is cselekedni! És kiiktattak minden kontrollmechanizmust, lekapcsoltak minden mérőműszert, amely esetleg azt mutatta volna nekik, amit semmiképp sem akartak látni: hogy nem (úgy) működnek a dolgok…

A világban most az megy, hogy a dolgok a régi módon és a régi módszerekkel nem működnek már jól, ezért változtatnak azokon. Értelmes ember ezt teszi: változtat, ha a tények azt mutatják, hogy kell. A bolond nem ilyen: ő megrögzötten kitart a rögeszméi és a „belső hangok sugallatai” mentén. Ez most Magyarországon történik.

Sokan keresik orbán lépései mögött a logikát, sokan szeretnék megérteni, mit miért tesz. Én erre csak azt mondhatom: elég nagy baj lenne, ha értenénk – mert akkor mi is éppolyan bolondok lennénk, mint ő!

Könnyű úgy váteszkedni, hogy az ember maga idézi elő az általa megjósolt katasztrófát. Ha valaki azt jósolja, hogy „Meglássátok: ma este engem megvernek a kocsmában!”, majd bemegy az ivóba és beleköt minden kapatos alakba, akkor ugye könnyen lesz igaza… Ha azt jósolom, hogy „December közepén ismét összehangolt spekulációs támadás fogja érni Magyarországot”, előre tudván már, hogy ki fogom rúgatni az IMF-delegációt és direkte olyan törvényeket fogok beterjeszteni, amelyekről tudom, hogy ellentétesek az EU-joggal, akkor persze hogy „beindul az összehangolt spekuláció” ellenem. Azon fognak spekulálni, hogy vajon lehet-e engem komolyan venni, vagy jobb lenne már „túllenni rajtam”? Nem arról van itt szó, hogy valami titokzatos világuralmi összeesküvők éppen Magyarországot pécézték ki és Magyarország ellen támadnak, csupán arról van szó, hogy orbán hülyesége ellen lépnek fel, amely hülyeség mind az országnak, mint az EU-nak csakis károkat okozhat.

A kármentés pedig minden gondos gazda kötelessége!

…Ez az oka a leminősítésnek és ez az oka a Barrosotól orbán részére érkezett „utolsó figyelmeztetésnek” is.

orbán egyelőre marad: kitart a végsőkig. A forint-árfolyam el is kezdett szépen süllyedni - most majd végre elkezdhet működni a valóságban is az a matolcsysta gazdasági modell, amely (kínai mintára) a mesterségesen leértékelt hazai deviza exportmeglódító hatására akarja alapozni a belső gazdaságélénkítést! Ha orbán továbbra is marad és ragaszkodik az eddigi elképzeléseihez, akkor lesz itt hamarosan 350-400 Ft-os euró – és (legalábbis orbán és matolcsy fejében) az egész világ a hirtelenjében olcsóvá vált magyar áruért fog tülekedni. …Mintha a magyar export eddigi egyetlen akadálya csupán a magyar termékek magas ára lett volna és nem az, hogy a legtöbb egyszerűen fos! Vagy: lehet, hogy jó, de az előállítója képtelen azt nagy tételben előállítani, márpedig 50 kg krumplit sehová sem lehet gazdaságosan exportálni (egyszerűen a rárakódó költségek miatt). Vagy: a világbajnok termék mögött nincs marketing (esetleg a kft. tulaja maga reklámozza azt hómvideó-szinten, a napkeltés/torgyáni vizuális kultúra színvonalán…). A maradék, bizony kevéske valóban világszínvonalú magyar produktum meg már úgyis kinn van a világpiacon. A piac nem hülye: ami kell neki, azt megveszi „aranyárban” is!

(…De tegyük fel egy pillanatra, hogy valóban meglódul az export – és ekkor leszünk majd igazán nagy bajban az árfolyam miatt! Mert ugye a magyar gazdaságnak nagy az importigénye – viszont ezen túl csak drágán fogunk tudni importálni! Emiatt aztán egykettőre ismét „visszaáll a rend” és euróban ismét ugyanannyiba fognak kerülni a termékeink, mint a Nagy Árfolyamtrükk előtt. Hiszen a magas importhányad miatt az egyes hazai termékek árában benne lesz az euróban a korábbival megegyező szinten beszerzett nyersanyag, energiahordozó, stb. költsége – a munkaerő-költség pedig a termékek árában nem akkora tétel, hogy az „sorsdöntő” lehetne… Ugyanis nem jellemző, hogy a „színmagyar” termékek a nagy hozzáadott értékűek közé számítanának…)

…orbán viktor huszonvalahány éve elkezdett masírozni egy úton, amelyről azt remélte, hogy kivezeti őt, a tehetséges vidéki gyereket a megaláztatások világából: kiemeli őt a tömegből és a szellemi képességeinek megfelelő pozícióba juttatja. Ezért kellett neki a hatalom… Ám a hatalom különös valami: csak azt teszi igazán naggyá, aki nem a maga érdekében használja. orbán pedig ezt tette (ezért is írjuk már egy ideje a nevét csupa kisbetűvel) – és ezzel elveszítette a jogát a hatalomra

A poszt elején egy régi német katonai parádét emlegettem – innen a cím is. Ezt a parádét gyakran éppen a hatalomból távozó politikusoknak rendezik meg*. Szerintem küldhetnénk egy meghívót orbán miniszterelnök úrnak is a saját búcsúparádéjára!

…viktor, ne feledd: a végén még Gyurcsány is eltakarodott!

 

*Legutóbb Horst Köhler volt köztársasági elnöktől, ill. Karl-Theodor zu Guttenberg védelmi minisztertől búcsúztak így.

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr13490217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása