iszlám.jpg

„…sivár bűn, öngyilkosság, lelki restség,
mely, hitetlen, csodára vár,
nem elegendő, hogy kitessék:
föl kéne szabadulni már!”

József Attila: hazám – 1937. május

 

Hát persze, Attila, „föl kéne szabadulni”… Elmondom neked, kedves néhai Attila – és a magyar népnek is – hogy miképpen képzeli el a jónép (zöme) ezt a felszabadulást, aktuálisan az Orbán-rezsim alól.

A dolog tehát úgy menne, hogy Bajnai Gordon (más, kisebb-nagyobb „szektáknál” Mesterházy Attila/Botka László, vagy Gyurcsány Ferenc – esetleg Schiffer András…) felpattan a pegazusra, kezébe veszi a lángpallost, eközben megnyílik a Mennyeknek kapuja és kitódulnak rajta az Angyali Seregek – akik aztán végistrabancolják az összes választókörzetet és összegyűjtik a kellő számú képviselőjelölti ajánlást. Ja, és persze mindeközben az Úr kiválasztott szentjei fognak képviselőjelöltekként fellépni. …Aztán, a győzelem után, természetesen mennyei segítséget fogunk kapni ahhoz is, hogy Bajnaiék (ill. a fentebb felsoroltak valamelyike-bármelyike) nehogy elkurvuljanak: maga Szűz Mária, a Magyarok Nagyasszonya fog reátekinteni óvón…1

A lényeg, hogy maga a felszabadulás nem igényel állampolgári aktivitást – csak vakhitet!

Ezzel szemben a valóságban másképp mennek a dolgok – de még mielőtt erre rátérnénk, gondoljuk meg magát ezt a „felszabadulni” dolgot! Más maga a szó is passzív szerkezet: nem „felszabadítjuk” mi, magunkat, hanem csak úgy, véletlenül, ki tudja kik által „felszabadulunk”. Felkelünk egy reggel és azt vesszük észre, hogy Orbán elpárolgott… Valahogy úgy, mint Kádár, amikor tényleg felszabadított minket egy Reagan és egy Gorbacsov nevű bácsi, anélkül, hogy mi, magyarok, ennek érdekében bármit is tettünk-tehettünk volna2.

…Most pedig térjünk rá arra, hogy miképpen is lehet felszabadulni egy nemkívánatos rezsim alól a valóságban! Szokás itt a blogon, hogy posztjainkat egy idézet vezeti be – de most kettő is szerepelni fog a „mai napra rendelt szent evangéliumban”, szemléltetendő azt a keserves tényt, hogy ami ma az országban és a néppel történik, minimum több évszázados „hagyomány”. Az első, József Atillától származó idézet éppen háromnegyed évszázados – és ez alatt a háromnegyed évszázad alatt a magyarság többször is azt hihette, hogy végre-valahára megérte a felszabadulást, ám, mint ma is tapasztaljuk, mégsem… A második idézet viszont több mint háromszáz éves: 1705-ből való – és éppen arról szól(t a Rákóczi-szabadságharc elején), hogy passzívan nem lehet felszabadulni:

„Magyarország, Erdély3, hallj új hírt,
melyet régen, hogy az tokos bírt!
Már ideje, hogy felserkenj,
puskát, kardot, rozsdától fenj,
dobszóra, ülj lóra!”

(Magyarország, Erdély, hallj új hírt! - 1705. Szolga Mihály diáriuma)

Szóval: „lóra kell ülni, puskával-karddal a kézben” – XXI. századi változatban: részt kell vállalni az ellenzéki aktivitásból, tevékenynek kell lenni és nem szabad személyes kifogásokat hangoztatunk, hogy miért nem teszünk-tehetünk semmit… De az idézetben még más is szerepel: valami „dobszó” – és ezzel egy igen lényeges, az ellenzéki oldalon mindmáig hiányzó, ám (magyar viszonyaik közepette) elhagyhatatlan „tényezőhöz” érkeztünk: az elhivatott, alkalmas vezetőhöz!

Ugyanis "magyar viszonyaik közepette” egyszerűen naivitás a nem is létező polgári öntevékenységre, összefogásra és a világos, racionális önszervező és célkijelölő képességre alapozni bármiféle politikai mozgalmat-győzelmet. Vezető kell (majdnem leírtam azt, hogy „vezér”) – olyan vezető, aki nem ijed meg a saját árnyékától és nem ijed meg attól sem, ha harcolni kell, nem csak „menedzselni”… Mert a  magyar (mondjuk ki) egy „Jó Királyra” vágyik (talán Mátyás óta…) – egy erős, magabiztos és a népet sikeressé tévő vezetőre, aki szembeszáll a „kiskirályok” helyi-országos hatalmával és (vezetve a népet) le is tudja győzni azokat. …Nem vitatkozom arról, hogy ez mennyire demokratikus gondolkodásmód és nem megyek bele abba sem, hogy miképpen alakult ez így nálunk... De kötelességem figyelmeztetni a magyar ellenzéki-demokrata értelmiséget, amely az elmúlt két évtized minden keserves tapasztalata ellenére továbbra is vadon-vakul bízik a „bázisdemokrata útban”, annak hazai viszonyok közötti járhatóságában, hogy egy veszélyes, öncsaló álmot dédelget, és hogy ezzel csak Orbánt segíti továbbélni! (…Hú, már hallom az LMP-szimpatizánsok engem lehülyéző kórusát – csak azt kérdem szerényen e kórustól, hogy ha mégsem nekem, hanem nekik van igazuk, ha mégis ők ismerik jobban a magyar mentalitást, akkor vajon miért nem az LMP-nek van „több mint kétharmada” az Országgyűlésben?)

Nem szeretem a „papírépítészetet”, amikor nem létező anyagokból álmodik valaki kivitelezhetetlen épületeket – és nem tartom hasznosnak a nép jövője szempontjából a nem létező demokrata ösztönökre alapozni kívánó politikai aktorokat sem. Orbánt most, 2014-ben kell leváltani és nem majd valamikor a távoli jövőben, amikorra (ki tudja, mitől, hogyan?) majd kifejlődik a magyarságban a spontán demokratizmus és a polgári öntudat. …És nem látom, hogy most jó irányba mennének a dolgok e tekintetben. Nagyon-nagyon „kasztszerűnek”, szubjektívnek, tepetopázónak és akadozónak látom az ellenzéki tevékenységet. Nem tapasztalom azt, hogy bármelyik ellenzéki erő vezetése kinyitotta volna a kapukat és meginvitálta volna a programalkotó és szervezőmunkához az ország dolgaihoz értőket. Nem tudom, nem látható, hogy miféle „műhelymunkák” folyhatnak ellenzéki berkekben, ám az, hogy nem hallunk ki a falak közül semmit, semmi konkrétat, csak arra utalhat, hogy az egyes „klánok” valami olyasféle programban gondolkodnak, amely az ő, személyes vezető pozícióikat garantálná

…Mondjátok: ha ez így van, akkor vajon miben fog különbözni a 2014 utáni világunk a maitól? Szólamokban? Mert teljesítményben aligha!

Még lenne időn leterelni erről az úrtól magunkat – ha sem leendő kiskirályokban, sem mennyei seregekben nem bíznánk és ha hajlandóak lennénk a munkát a magunk kezébe venni és ha hajlandóak lennénk a munka vezetésére igazán alkalmas embert-embereket odaengedni!

…De akinek van jobb, működőképesebb, biztosabban és gyorsabban eredményt produkáló komplex javaslata, azt örömmel támogatom!

 

 

 

 

1 Minderre létezhet protestáns, esetleg zsidó, vagy iszlám forgatókönyv is, de ezt most nem részletezném…

2 A rendszerváltással kapcsolatos legendákkal, utólag, önérdekből kitalált mesékkel, kérem, ne traktáljanak! Ha bármelyik „rendszerváltó ellenzéki erő” – Demokratikus Ellenzék, Fidesz, reformkomcsik, lakitelkiek, stb. – az akkori világhelyzet helyett „a maguk erejében” bíztak volna, az MSZMP fél óra alatt vágta volna őket sittre

3 Kedves irredenta-nagymagyar olvasóinkat lelombozandó közlöm, hogy Erdély csupán az idézet pontosságának kedvéért szerepel itt és szó sincs arról, hogy ha már kitörünk a nemzeti passzivitásból, akkor egy szuszra Erdélyt is vissza kellene vívnunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr644966731

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kinevetünk, Bayer Zsolti! 2012.12.15. 22:34:32

Bayer tényleg azt hitte, hogy nem kerül ki azonnal a netre a mocskolódó SMS, a köz derültségére, ami a telefonjáról az MSZP szóvivőjének a telefonjára érkezett? * “A Fidesz 5-ös számú tagkönyvének tulajdonosa küldte tegnap 22:40-kor ezt a mocskol...

Trackback: Diákok! Mondassátok le Orbán Viktort! 2012.12.15. 22:30:00

Címlapra szerkeszttette vezetőitek személyes adatait a Lomnici Zoltánt a köztévés híradókból kiretusáltató Élő Gábor, aki jelenleg a Magyar Nemzet főszerkesztője. Ha én diák lennék, innentől nem a tandíjak mérsékléséért tüntetnék. Nem is a közpénzből f...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2012.12.15. 18:22:55

Zavaros cikk, nem derül ki, mit szeretnél látni. Az elején kigúnyolod a felszabadító vezetőt, a közepén éljenzed.

Mr. Waszabi 2012.12.15. 22:25:50

Ha már a felszabadulás szó fókuszba került, akkor már egyértelmű, mi a legfontosabb cél, hogy mit kell tenni.
Választani kell, hogy meg akarod-e tenni vagy sem. Ha igen, akkor muszáj vagy támogatni azt a csoportosulást, amely ebben célhoz érhet. Egy fecske, tudod...
Ha viszont kétfelé kritizálsz, akkor semmivel sem járulsz hozzá a célhoz, csak gyengíted azt a csoportot is, amely tehetne a célért valamit.
Nem tudom, érted-e, de most azon lamentálni, mit fog tenni esetleg a leváltó csoport, meg hogy büdösek, vagy milyen a ruhájuk, hát az picsafüst kb. Ezen majd akkor érdemes vacakolni, ha célhoz értek. Addig nem tudható, hogy valóban olyanok lesznek-e majd, mint most véled. Viszont, ha vélelmeid okán nem teszed meg, amit most lehetne, akkor nem tettél semmit a változásért.
Nem bonyolult ez - fel kell ülni a lóra, puskával-karddal a kézben és elintézni, amit kell, amint idézted is. Ehhez csak egy döntést kell meghozni: akarod vagy nem akarod. De abból nem lesz támogatás, ha azt nézed, hogy mit, miért ne tegyél.
A leghosszabb út is az első lépéssel kezdődik.
Nem neked szól személyesen, de nagyon sok, látszólag értelmes ember már most az ellenzéket fikázza, mert nem látja a garanciákat. Pedig garanciák sosem voltak, csak azt szerették volna, szeretnék hinni. De erre semmi racionális ok nincsen.
Nem az a fontos, hogy sikerül-e, amire vállalkozol, nem az, hogy mennyi esély látszik rá, hanem hogy mindent megtettél-e érte, ami tőled tellett. Akkor alszol nyugodtan.

Tiborpapa 2012.12.15. 22:50:47

Valamire való kormány már régen megbukott volna, de ezek még erre sem képesek.
Ha ezt a kormányt sikerül leváltani, akkor az utána jövők megtanulják, hogy őket is el lehet zavarni,... örökre.
Tanulságos korszak ez. Legalábbis remélem!

komissarlajos 2012.12.15. 23:18:22

@rabelais: „Ha pásztortűz, akkor nem sietek. Úgy is kialszik mire odaérek.
Ha csillag akkor sem sietek, úgy is égni fog mire odaérek.“
Ezt gondolja ő is.

Bence Német 2012.12.16. 01:33:55

A keresett vezető fő tulajdonsága az őszinteség kell, hogy legyen. Kifelé és befelé.
Ezeknek minél jobb és erősebb összhangja határozza meg egy vezető minőségét.
Egy jó vezető, így képes felismerni saját, és egyéb adottságaitól függően mások (aktuális) korlátait (és erősségeit) is, és ezeknek tudatában van lehetősége meghozni a legjobb döntést.
Emellett szükséges még az erkölcsi tartás és motiváció. Bár ez megfelelő (magas) szintű őszinteség esetén magától is kialakul.
Így úgy gondolom, egy jó vezetőjelölt első számú ismerve

Bence Német 2012.12.16. 01:38:35

az őszinteség (nagy fokú) kell hogy legyen.
Ez nagy teher, egy ember hosszú ideig nem képes csinálni, ezért fontos a megfelelő következő jelölt kiválasztásának jól megszervezett folyamata is.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.12.16. 07:55:12

mókás poszt
az elején ostorozza az átlagos értelmi képességű index olvasót, aki hisz a tökéletes emberekből álló mesepártban, és aki várja gyferenc/bajnai/kuncze/dopeman eljövetelét, mint a messiást...
szóval kritizálja azokat, akik elképzelt történetekben hisznek, mint pl. az evo elmélet, hogy lassan visszatérhetnének a földre...

míg aztán kijelenti :" Orbánt most, 2014-ben kell leváltani..." :x
kiderül, hogy a posztoló is beállt a mesehívő szektába, akik a tudomány összes történetét is bekajálják...

mégis MIÉRT kéne leváltani, ha nincs alternatívája? és KIre akarjátok leváltani, elvtársak?

Pan Modry 2012.12.16. 08:06:52

@wmiki:
Van alternativaja...

Orbannak meg a fos veres jani is alternativa

Mindenesetre a show elkezdodott, kulfoldrol vigan nezem az orban kormany doglodeset jelenleg
Ami Orbannak rossz, jo az orszagnak!

Alig varom hogy lassam Orban pofajat amikor majd a kovetkezo kormany megvonja a forrasokat a felcsut kornyeki presztizsberuhazasoktol, es akaszto mintajara minden ott fog rohadni

Rogerius 2012.12.16. 08:33:51

@wmiki: a fenti írás két fontos dolgot feszeget:
1. BÁRMILYEN politikaí rendszer leváltásához szükséges a rendszerrel nem egyettértő polgárok TÖMEGES, aktív és céltudatos tevékenysége ( és nem passzív csodavárása)
2. a leváltás ( "elzavarás")és az esetleges, VALÓDI SZÁMONKÉRÉS (mint egyfajta politikai "malpraxis") precedenst teremthet amely nyomást gyakoról az elkurvult és ezért leváltott politikai erőkre.

Az Ön záró mondata:
"mégis MIÉRT kéne leváltani, ha nincs alternatívája? és KIre akarjátok leváltani, elvtársak?

az Ön zárómondata egy olyan feleség okoskodása akit rendszeresen ver a részeges férje és aki, ahelyett hogy elváljon, azzal vigasztalja saját magát hogy a szomszédasszonyt nem csak veri de meg is csalja az ugyancsak részeges férje...

és ezért úgy érzi hogy "nem is olyan rossz ember az én férjem hisz csak néha ver ha pedíg elválok ugysem kapnék jobbat"

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.12.16. 08:59:37

:x

na erről beszélek...
felőlem nyugodtan hihettek az elképzelt mesepártban, ami hibátlan emberekből áll, mint maga szent ferenc, és csak mindenkinek jó döntéseket hoz, és majd 2014-ben előlépnek az árnyékból a fénybe

bekajálhatjátok ezt, vagy az evoelméletet ez a ti dolgotok

csak ne mondjátok már meg a normális, valóságban élő embereknek, hogy ez az egyetlen igaz út

Rogerius 2012.12.16. 09:07:20

@wmiki: "csak ne mondjátok már meg a normális, valóságban élő embereknek, hogy ez az egyetlen igaz út"

Ha Ön a "normális, valóságban élő ember" akkor az Ön által hangoztatott "ugysem érdemes leváltani hisz nincs jobb" mentalitás a normális

tényleg az?

Rogerius 2012.12.16. 09:19:47

@wmiki: "csak ne mondjátok már meg a normális, valóságban élő embereknek, hogy ez az egyetlen igaz út"

Ha Ön a "normális, valóságban élő ember" akkor az Ön által hangoztatott "ugysem érdemes leváltani hisz nincs jobb" mentalitás a normális

és már vissza is érkeztünk a beletörődött asszonykához aki nem mer elválni a részeges férjétől mert ugy sem talál jobbat, hisz ő normális és a valóságban élő feleség aki látja hogy minden férfi egyforma.

zw007 2012.12.16. 09:22:53

@wmiki: "
mégis MIÉRT kéne leváltani, ha nincs alternatívája? és KIre akarjátok leváltani, elvtársak? "
Azért kel leváltani, mert közveszéj elmebeteg, és iszonyatos károkat okoz. Alternatíva mindenki, aki nem ilyen.

ROZ 2012.12.16. 09:37:12

@wmiki:

Már bocsesz, de Szent Ferenc is létezett, ezek szerint a mi emberünk is itt járkálhat közöttünk!

A kérdés csak az, hogy ha elénk állna, mi vajon hogyan reagálnánk rá? Lenne-e elég eszünk ahhoz, hogy hallgassunk rá? Lenne-e elég éles a szemünk, hogy felismerjük őt, hogy ő az, akiben ott vannak együtt a képességek a feladathoz?

Ezek a kérdések persze nem hozzád, a „tudatosan vakhoz” szólnak, hanem a mieinkhez!

- duplagondol 2012.12.16. 11:00:56

A hagyományokról: Mátyás király sántít némiképp, nem túl sűrűn jelentkeztek nálunk az atyai, jó királyok, nincs is annyira bekódolva ez, mint az oroszoknál. Bethlen Gábor, Rákóczi pozitív példa, de az újabb korban a két Tisza, Bethlen István vagy akár Antall nem kimondottan a nép áldásából uralkodott, nem is igen hivatkoztak ilyesmire. A félázsiairól hátha kiderülhet, hogy netán, valamiképp mégiscsak európai...

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.12.16. 13:54:13

@ROZ: lol

azt látom, hogy ti nagy szakértői vagytok a "tudatos vakságnak"

@Rogerius: csak itt a valóságban, ha az asszony elválik a mostani, részeges urától, akkor visszajön a régi, aki nemcsak részeges volt, és verte, de ha szólni mert, a szemét is kilövette, a nagy demokrácia nevében

Husz_János_Puszita 2012.12.18. 18:59:24

Lemaradt, hogy onnantól ingyen lesz a sör, magyar nép megkapja az ő apáját, aztán mind elmegyünk vidáman virágot ültetni.
süti beállítások módosítása