2014.09.02. 21:13 Szerző: Bársony és Selyem

Megmérettél…

Legel.jpg

„To arms, to arms, no more delay! God and Cyrus lead the way.”

(„Fegyverbe, fegyverbe, ne késlekedj többé!/Isten és Kürosz1 vezet az úton.”)

G. F. Händel és Charles Jennens: Beshazzar, a perzsák és médek kórusa - 1745

 

 

Én vagyok a falu rossza egyedül./ Engem ugat minden kutya messziről.2

Miért „ugatja minden kutya” Falus Ferencet, kifejezetten a Fidesz-rendszerrel szembenálló publicisták is, A-tól Z-ig, pontosabban B.-től W.-ig3?

Az ok egyszerű: mert annak a politikai pártnak, az Együttnek a jelöltje (és elődszervezetének alapító tagja), amely magát a szakszerűség, a „technokrácia” csapataként definiálta, még ezelőtt fél évvel is. Ehhez az öndefinícióhoz képest megdöbbentő az a kidolgozatlanság és felkészületlenség, amelyről az eddigiekben ő és csapata tanúságot tettek. Ez pedig arra enged rálátást, hogy a kifejezetten a kontraszelekcióra, mint társadalmi rendezőelvre alapozó magyar jobboldal mellett sajnos a balközép ellenzék sem teljesítményelvű. Ha az lenne, egyszerűen elképzelhetetlen lenne, hogy valaki, vagy egy szervezet ennyire „lazán” vegyen egy fővárosi önkormányzati választást – még akkor is, ha esetleg eleve vereségre számítanak.

Nyilvánvaló, hogy egy épkézláb, alapos, szakmai tudás birtokában készülő Budapest-program kidolgozásához a nulláról kiindulva jóval hosszabb idő kellett volna, mint amennyi idő Falus Ferenc főpolgármester-jelöltként való megnevezésétől az e hét végére tervezett programismertetőig eltelik. Egy ilyen program hónapokat igényel – és csak ennek birtokában érdemes megtervezni a főpolgármesteri kampányt. Ehhez képest most „pánikroham-program” íródik, attól a(z egyébként nem is létező4) kényszertől hajtva, hogy „Mégsem maradhatunk program nélkül!” darabra meg is lesz, biztosan…

 

„A fennálló tehetség nincs már meg”5

Ez az egész megmutatja, hogy az balközép ellenzék oldalán is hiányoznak azok a tehetségek, akik nélkül sem jó program, sem sikeres politizálás, sem pedig majdan jó kormányzás nem lehetséges. És hiányzik az a nyitottság is ezekből a politikai szereplőkből és magából a politikai közösségből is, amely természetesnek venné a tehetség integrálását, azaz a meritokrata káderpolitikát.

Amennyire látható, ez a baloldali és liberális közeg is csupán „önmagában gondolkodik”: csak önmaga köreiből szerveződik és próbál szakértői stábokat összehozni – inkább kevesebb, mint több sikerrel. Már a 2000-es évek második felére, 2006-2007-re egyértelműen kiderült, hogy ez a módszer sikertelenné teszi a baloldali és liberális politikát: alapos és szerteágazó tudás, invenció, megfelelő munkakultúra és széles látókör híján elveszítette a társadalom tematizálásának képességét-esélyét.

…És most ott tartunk, hogy emiatt képtelen lesz igazi, éles küzdelemre Budapesten is ez az oldal, ahol pedig elvileg a lakosság a legkevésbé támogatja a Fideszt. Nem fogják fel a most kampányosdit játszók azt, hogy felelősséggel tartoz(ná)nak azért, hogy egy valóban jó Budapest-program birtokában legalább szellemi és szervezési képességek terén bizonyítsák a versenyképességüket. Mert csak erre – a szellemi erőkre és a szervezőképességre – támaszkodva lehetne elkezdeni majd felépíteni azt az új balközép politikai közösséget, amely a következő időszakban felnőhetne ahhoz a feladathoz, amit a Fidesz leváltása és azt követően a sikeres kormányzás jelent.

 

Alibikampány?

Lehet, persze, lehetséges, hogy ez a „bagázs” csupán alibizik: a több ok követeztében is biztos bukás tudatában nem is akarnak igazi, „mindent bele!”-kampányt csinálni, magukról pedig tudják, hogy képtelenek lennének egy épkézláb Budapest-programot összehozni - ezért csak „pr-eznek” és valami „programnak látszó tárggyal” állnak majd a publikum elé. (Ebben egyébként Gyurcsány Ferenc vitte el eddig a pálmát, amikor az MSZP 2006. február 18-i kongresszusán egy csupán PowerPoint-slide-okban létező, ám részleteiben és összefüggéseiben teljesen végiggondolatlan és kidolgozatlan programmal állt a küldöttek – és az ország! – elé, mondván: „Ez itt az új Magyarország terve!6)

Ám ha azt nézzük, hogy milyen politikai attitűd kellene ahhoz, hogy a balközép megszerezhesse a maga számára a ma politikailag hontalan, azaz a Fideszre-Jobbikra semmiképp sem szavazó, ám a „létező baloldalban” hosszú évek óta csalódott szavazókat, akkor azt láthatjuk, hogy ehhez egy teljesítőképes és teljesítményalapú politikai alapállású balközép hozzáállás kellene – aminek e Budapest-kampányban nem találni a nyomát. Ezért egy ilyen átgondolatlan, felépítetlen, fantáziátlan, csak „darabra letudott” közszereplés csak még tovább távolítja a potenciális szavazókat. Mert e szavazók azt mondják, hogy ha csak ennyire képes jelen állapotaiban a baloldal, ha ennyire nyerésképtelennek érzi magát, akkor vajon miért csinál magából bohócot, őket, a szavazókat pedig miért nézi hülyének? Miért és mire fel nézi le őket, a szavazókat ez a brancs annyira, hogy „ezt a szart” tolja ki eléjük (az előzetes és immár szokásos marakodásokkal és bénázással körítve), a maga tákoltságában és értelmetlenségében?

…Miért szavaznának arra a jelöltre és azokra a pártokra, aki és amelyek csak ezt képesek produkálni?

 

Splendid isolation7

…Ám van itt a baloldal felelősségén túl egy másik felelősség is: van a baloldal el nem végzett munkáján túl egy másik elvégezni nem akart tennivaló is. A posztot azzal kezdtem, hogy számos független értelmiségi kritizálja – joggal – ezt a főpolgármesteri kampányt és ezt a (nyilvánosság által még nem is ismert, de már létező és nagyon gyenge minőségű) Budapest-programot. Igen ám, de hadd kérdezzem meg ezektől a független – és kétség kívül tehetséges – értelmiségiektől, hogy ők vajon megkeresték-e (minden erkölcsi-politikai fenntartásuk ellenére!) a Falust kiállító politikai pártot azzal, hogy – egy valóban jó program és kampány érdekében – felajánlják a maguk munkáját, tudását, tehetségét? Vagy legalább összehoztak-e a maguk soriból egy akcióközösséget, hogy együtt, az egyéni hangocskáknál sokkal erősebben követeljék a párttól azt, hogy vegyék komolyan a saját, a választópolgárokkal szembeni felelősségüket? Tette-e többet a puszta kritikánál és akarták-e (a saját tehetségükkel-tudásukkal) jobbá tenni, netán átformálni azt a politikai közösséget, amely ma egyedül jelenti a „demokrata ellenzéket” a Fidesz rendszerével és a Jobbik elmebajával szemben?

Mert ennek a gyenge és teljesítményképtelen, „balfasz” demokrata ellenzéknek éppen az okozta a mai állapotát, hogy elkerülték a tehetségek (akiket persze ott sokan nem is láttak volna szívesen). A tehetséges emberek immár lassan két évtizede „nemigen gondolkodnak politikában” Magyarországon: meghagyják azt azoknak, akik a középszerű képességeikkel és érdemi munka nélkül is jól akarnak élni…

Ennek a kialakult helyzetnek csak az alábbi megoldásai lehetnek:

  • Bevisszük a tehetséget, alulról-oldalról támadva a jelenlegi kontraszelektált balközép káderek alkotta falanxot, támaszkodva a tagság és a szimpatizánsok győzelemvágyára – és megújítjuk a baloldal létező politikai szervezeteit, harc- és győzelemképessé, továbbá a sikeres kormányzásra alkalmassá téve azokat.
  • Új, ma még nem létező politikai erőt hozunk létre – ám ehhez éppúgy az egységünk és az együttműködésünk kell, mint a létező pártok konzekvens átformálásához.
  • Befogjuk a szánkat – ha már egyszer úgyis csak azt tudjuk/akarjuk tépni!

Most, alig több mint öt héttel az önkormányzati választás előtt arra már nyilván nincs idő, hogy „az egész ellenzéket” meg lehessen újítani – vagy: új ellenzéket szervezni. Meglepetést azonban még lehet(ne) okozni a magát nyeregben érző Fidesznek és ezzel felkelteni a ma politikai hontalanok figyelmét, majd szimpátiáját. Ehhez, mint írtam, két dolog kell, két oldalról: be akarni vinni a tehetséget és be akarni engedni.

Ha e kettő közül bármelyik elmarad, akkor marad a silány ellenzéki teljesítmény, az újabb frusztrálódás és az erősödő apátia.

 

 

 

 

1 II. (Nagy) Kürosz – óperzsa nyelven: Kūruš - perzsa király (i. e. VII. sz. eleje – i. e. 530), az Óperzsa Birodalom megalapítója.

2 Pete Lajos: Én vagyok a falu rossza – 19. sz. 2. fele

3 B.: Béndek Péter - http://hafr.blog.hu/2014/08/27/a_falus-ugy_tanulsaga és W.: Tóta W. Árpád - http://hvg.hu/w/20140827_Tulajdonkeppen_nem_okos_allat

4 nem létezik a valóságban ez a kényszer, hiszen egyfelől a Fidesznek/tarlósnak sincs választási programja (a megszokott „Folytatjuk!”-on túl), másfelől pedig az egész bal-balközép ellenzék okosabban tette volna, ha kimarad az egész oktrojált budapesti önkormányzati választás legitimálásából. Erről ld. Időparadoxon c. korábbi posztunkat!

5Tetszik tudni, a fennálló tehetség nincs már meg, fiatalkoromban a kalapomra pisáltam, most már inkább a cipőmre.” (Moldova György: Akit a mozdony füstje megcsapott – 1976)

6 A kongresszuson elhangzott Gyurcsány-beszédről itt lehet részleteket olvasni: http://www.origo.hu/itthon/20060218hivatalosan.html

7 „Nagyszerű elszigeteltség”: Nagy-Britannia által a XIX. század második harmadától a XX. század elejéig követett külpolitikai alapelv. Lényege, hogy Anglia a kontinentális szövetségektől távol maradva az európai egyensúlyt kívánta megőrizni. Ezt gyarmatbirodalma, flottája, gazdasági ereje, valamint szigetország mivolta tette lehetővé számára.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr96660367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mélyfúró · http://melyfuro.blog.hu/ 2014.09.03. 10:38:54

Több évtizedes kontraszelekció gyümölcsei érnek be most az ellenzéki oldalon.
Magabiztosan menetelnek a megsemmisülés felé.

Mélyfúró · http://melyfuro.blog.hu/ 2014.09.03. 10:48:32

Az ellenzék sorsa mára megpecsételődött, mert komoly ember nem járatja le magát azzal, hogy beáll közéjük!

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2014.09.03. 10:56:29

Jeges vízöntő kampány

Hogyha jeges vizet öntök
Bús fejemre önkezűleg,
Akkor van, ki így szól: „Ön tök,
Tökök közt is egyszerű leg!”

Kritikusom, hogyha eles,
Mert ez a kór legyengíti,
Melynek neve az ALS,
Nem gyógyítja csók, se E.T.!

Kampány kell, pénzt előkotró!
Részt vesz Darth Vader is, Óz is!
Szűnjön meg az amiotró-
-fiás laterálszklerózis!

„Kedves költő úr! Köszönjük, hogy mellénk állt, bár ilyen verseket írva nekünk hasznosabb lenne, ha inkább ellenünk harcolna. Nem tudna inkább pénzt küldeni? A bankszámlánk jobban bírná a terhelést, mint a szépérzékünk.” /Dr. Szóelszálli-Rásmegmaradi Íti, az ALS Alapítvány sajtószóvivő főorvosa/

„Phhh-pfff… phhh-pfff… sajnos amióta a fejemre öntöttem egy vödör jeges vizet, egyrészt berozsdált a sisakom, másrészt megfáztam és folyamatosan szörcsögök… phhh-pfff… phhh-pfff…” /Darth Vader, sötét nagyúr/

„Csodák csodája, hogy a költő úr rá tudott venni erre a jeges vízöntésre, de így legalább megúsztam a pénzbeli adományozást! Varázslatos!” /Óz, a nagy varázsló/

„E.T. nem gyógyít, E.T. hazamegy!” /E.T./

„Idegi alapú mozgásszervi betegnek pont olyan hatékonysággal vagyok adható, mint a halottnak.” /a csók/

„Nem lepődöm meg, hiszen miért pont rettegett költőnket ne érte volna el ez a 15 perc hírnevet és heveny agyhúgykőlefagyást biztosító celebtéboly?! Anyám szerint, ha ráfagyna a tökfejére a jeges pléhbili, akkor talán nem írna több verset, szerintem pedig sajnos de. Frady Endre olyan súlyos kór, amibe még egy ebola vírus is belepusztulna, ha elkapná.” /Puzsér Róbert, kritikus/

„Én is gondoltam és öntöttem. Tanyámon gumicsizmában. Barna lovam nyerített, drága anyjukom röhögött, vérző orrú unokám bőgött, választási esélyem elszállt.” /Falus Ferenc, főpolgármester jelölt/

„Mi jobb, jeges vizet önteni a fejünkre, vagy pénzt adományozni? Vagy-vagy? Esetleg is-is? Mi jobb? Mi bal? Mi közép? Bízunk-e abban, akinek adományozunk? Ő bízik-e bennünk? Vagy jobban bízunk egy vödör jeges vízben? Hátha nincsen benne jég, vagy hátha el se találjuk magunkat? Hátha, vagy nátha? ALS, vagy LSD? Esetleg ADSL? E.T., vagy I.T.? Kérdések, amelyek hideg zuhanyként zúdulnak ránk! Kételyek fagynak belénk, de biztos van egy biztos pont. Ami mellé beszélhetek.” /Török Gábor, politikai elemző/

„Spórolási okokból én is a jeges vizes verziót választottam. Nekem speciel nem jött be.” /Titanic/

„Ja, hogy gyűjteni?! Én úgy értettem, hogy gyújtani! Bocsi, Róma!” /Néró/

„Nem kéne annyi jeges vizet pazarolni, ha a sok tökagyú mind ideállna elém egy kupacba, én meg a fejükhöz vágnék egy gleccsert.” /Chuck Norris/

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2014/09/jeges-vizonto-kampany.html

nevetőharmadik 2014.09.03. 11:33:04

index.hu/belfold/2014/09/03/kiveszik_a_vodrot_falus_kezebol/

"A főpolgármester-jelölt kampányfőnökének – aki információnk szerint Papp Edit, az Erste Bank korábbi vezérigazgatója lett – múlt hét óta minden délelőtt egyeztetnie kell az MSZP-s, DK-s és Együtt-PM-es stábbal. Szintén a „szoros póráz” jele, hogy Falus sajtómegjelenéseit immár kizárólag az Együtt sajtósai szervezhetik (Falus hivatalosan csak az Együtt-PM jelöltje, a szavazólapon is csak az ő logójuk fog szerepelni)."

Íme egy IGAZI VEZETŐ. Örkény beájulna. :D

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.09.03. 11:45:16

@nevetőharmadik: És ha tekintetbe vesszük azokat is, akik a póráz másik végén vannak -- csupa hozzáértő, sikeres, korszakos, látnok államférfi/nő, akik mellesleg alig néhány hét kemény munkájával ki bírták választani Falust -- akkor az embernek tényleg nem marad más választása, mint megszakadni a röhögéstől.

nevetőharmadik 2014.09.03. 11:45:18

@nevetőharmadik: Avagy a "Vak vezet világtalant" következő felvonását látták.

a gondolkodni próbáló maxval birca · http://maxval.co.nr 2014.09.03. 12:37:24

Senki sem akar nyerni a ballibek között, ezért is hozták Falusit. Eleve abszurd név egy városban.

nevetőharmadik 2014.09.03. 12:49:30

@HaFr: Igazából érdekes kérdés, hogy az ellenzéki pozícióban alkalmatlannak levés mikortól minősül hazaárulással egyenértékű kártételnek (legalábbis erkölcsi szempontból). Mert igaz ugyan, hogy minden 2010. óta történt szarért 100%-os a Fidesz felelőssége, de amit az ellenzék művel, az legfinomabb szóval is vérlázító és szívlapátért kiált.

Én eddig azt gondoltam, hogy a Fidesz él vissza a zemberek reményeivel, de már egyre inkább úgy érzem, hogy az "ellenzék" a legaljasabb, leggörényebb, cinikus hullarablója az egyszeri magyar megmaradt reménykéjének. Csak hogy legyen pár Fidesz által meghagyott szaros kis Júdás-pozíció, és ne kelljen visszamenni dolgozni.

Eeeeeehh.

Moin Moin 2014.09.03. 13:10:05

@HaFr: @nevetőharmadik: Megállapításaitok ülnek: ilyen röhejes hazaárulás még aligha volt a töriben!:)

"מנא ,מנא, תקל, ופרסין" - ahogy Dániel könyvében áll!

DFK 2014.09.03. 14:00:07

Lassan már akkor is jobban jönne ki a baloldal az egészből, ha visszaléptetné Falust.

Novecento · http://novecento.blog.hu/ 2014.09.03. 14:39:09

@DFK: A baloldal ebből már nem tud jól kijönni.
Azzal tehetnék a legtöbbet a Fidesz leváltásáért, ha feloszlatnák magukat.

Husz_János_Puszita 2014.09.04. 13:32:11

Nyilvánvalóan nem értik, mire való a választó. Valami fura szerzet, aki a közvélemény kutatásokban lakik. Hogyan él, mivel tölti az idejét, mik a gondjai, mit szeretne? Hát elzavarni a patásorbánt, akkor tyűde jó lesz neki.
süti beállítások módosítása