2014.04.08. 15:46 Szerző: Becsületes brigantik

Egy alternatíva…

Igavonó.jpg

„Kommt die Kunde, daß ich bin gefallen,/ Daß ich schlafe in der Meeresflut,/Weine nicht um mich, mein Schatz, und denke:/Für das Vaterland, da floß mein Blut!”

(„Jön a hír, hogy elestem,/Hogy a tenger hullámaiban nyugszom,/Ne sírj miattam, kedvesem, és gondold azt:/A hazáért folyt ott a vérem!”)

Hermann Löns: Matrózdal - 1914

 

 

Vasárnap késő este óta megy a Nagy Értékelősdi és Okkeresősdi: miképpen történhetett, hogy a rendszerváltás óta legpimaszabb és legszakszerűtlenebb kormány ismét kétharmaddal nyert? Leszedik a keresztvizet az ilyen-olyan ellenzékről, az igazságtalan választási rendszerről, a kormány uralta médiáról… Ezekben mind-mind ott az igazság egy darabja, de mégsem ők a „főbűnösök”.

Hanem mi, mindannyian!

Mert amikor ez a garnitúra – a Fidesz – elkezdett mindent és mindenkit maga alá gyűrni, leszalámizni az egész magyar társadalmat-gazdaságot, akkor az épp soron lévő áldozatok bizony nemigen tanúsítottak érdemi ellenállást… Legtovább még a rendvédelmisek húzták, de az sem volt más, mint hőzöngés.

…Ezzel szemben leírok egy alternatívát – amely ráadásul nem csupán 2010 és 2014 tavasza között lett volna működőképes, hanem ma is az!

Képzeljük el a következőket:

Amikor a kormány elkezdett előjönni a bank- és multiadókkal – mondjuk azt követően, hogy immár többedszerre szegte meg a nekik korábban ezekkel kapcsolatban tett ígéreteit -, akkor ezeknek a cégeknek a vezetői egyszer csak fogják magukat és összebeszélnek: mivel ez az egész őrület szétcseszi a gazdaságot, továbbá, mert nyilvánvalóvá vált előttünk, hogy ezeknek egy szavát sem hihetjük el, meg ráadásul nem is értenek semmihez és csak a saját hülyeségük ütötte költségvetési lyukakat foltozzák a tőlünk kizsarolt pénzzel, ezért leállunk! Se bank, se internet, se telekommunikáció…

Kíváncsi vagyok, meddig húzta volna a kormány!

Vagy: amikor az egyetemek – diákok és tanárok – világosan látták azt, hogy tízmilliárdokat vonnak el tőlük (megj.: hogy azon stadionokat építhessenek, részint a miniszterelnök mániája, részint a Kubatovval lepaktált fociultrák kedvéért), így leállunk! És persze, ha már épp nincs oktatás, odamegyünk, ahányan csak vagyunk az Országház köré, hogy végre egyszer mi is csináljunk egy jó ki „nemzeti konzultációt” a kormánnyal…

Kíváncsi vagyok, meddig tarthatta volna a hadállásokban Orbán Balogot és Hoffmannt!

Avagy: ha a (regisztrált) munkanélküliek lepték volna el az össze minisztériumot-kormányhivatalt, amikor megtudták, hogy harmadára csökken a munkanélküli segély időtartama. Vagy ha a közmunkások kezdtek volna öntevékenyen a Fidesz-féle „Magyarország jobban teljesít”-plakátok módszeres eltávolításába? …Ezeket a khm. „tömeges jelenségeket” csak meg kellett volna valahogy magyarázni?

De az sem lett volna utolsó dolog, ha a rezsicsökkentésre kötelezett energiaszolgáltatók – akiket nem mellesleg sanyargató törvénykezéssel kívánnak kiebrudalni az országból – egyszerre elzárnak vízcsapot-gázcsapot és lekapcsolják az áramot, mondjuk napi 1-2-3 órácskára, mondván: „Hát, a csökkentett árakból nem futja 24 órás szolgáltatásra – már ha költeni akarunk hálózat-karbantartásra, netán fejlesztésre is!

Vagy (hogy kisebb dolgokkal jöjjek elő) ha a külföldön dolgozó-élő félmillió magyar ír egy-egy e-mailt/levelet Orbánnak, hogy t. i. ők, akik eddig 1,7 milliárd eurót utaltak haza, ugyan miért nem vehetnek egyenlő jogokkal részt a választáson azokon az „újmagyarokkal”, akik egy büdös buznyákot se?

…Írjak még ilyeneket? Szerintem felesleges – mert ezekből is jól látszik két dolog:

  • hogy milyen sérülékeny a Fidesz-hatalom,
  • hogy a Fidesz-hatalom csak akkor működik, ha mi a saját nyilvánvaló érdekeink ellebben is együttműködünk azzal.

Bizony, bizony: mi magunk, magyar állampolgárok, munkavállalók, közmunkások, munkanélküliek és munkaadók tehetünk arról, hogy egy rablóbanda ül a nyakunkon! Ha igaza volt Gogol Revizorában a polgármesternek, hogy „Mit röhögtök? magatokon röhögtök!”, akkor igaz az is, kedves magyarok, hogy „Mit sírtok? Magatok miatt sírok – és fogtok sírni!

És hogy miért nem tettétek meg mindezt? Csak azért, mert itt nem szokás abban bízni, hogy a polgár, vagy a vállalkozó ellenállhat a hatalom barmolásainak. Több évszázad így volt: ült a nyakunkon ez vagy az a nagyhatalom… És lassan kialakult ez a szolgamentalitás. Ám a helyzet ma egészen más: a mai „nagyhatalmunk”, az EU éppen hogy a polgár mellett áll az erőszakos hatalommal szemben. (Hiszen lám, pl. ma is elkaszálták Orbánékat két témában is: az egyháztörvény, ill. az adatvédelmi biztos kirúgása ügyében…)

Jó lenne ezt tudatosítanunk – amíg még nem csavar néhányat kedve-érdekei szerint a régi-új Fidesz-kormány az adóprésen… Persze, ehhez el kellene kezdeni bízni egymásban, a másik sorstársban – és általában: a saját erőnkben. Abban az erőben, amelyet a szövetkezés ad. Tanuljunk a Fidesztől, amely maga sem más, mint egy, az ország megszállására szerveződött szövetség… Csakhogy amíg ők néhány ezren vannak, addig mi több millióan. Szerintetek ki lesz a győztes?

Az egyszerű állampolgár igaz ellensége nem a „multi”, vagy a bank, vagy épp az energiaszolgáltató – hanem az a kormányerő, amely teljesítmény nélkül akarja uralni az egész országot. Az az uralmi elit az igazi ellenség, amelynek hagyománya a II. világháború előtti korszak, amelyben gyakorlatilag bármit megtehetett és megszerezhetett, de sem nem vállalt felelősséget az országért-népért, sem nem járult hozzá személyes teljesítménnyel, innovációval és munkával ezen ország sikeréhez. Csak birtokolt és uralt… Ez az a csapat, amely a rendszerváltástól ezt a teljesítmény nélkül is működő kivételezettséget remélte egy az egyben visszakapni. Ez az a csapat, amely arra mindenkor nyitott, hogy bárkivel lepaktáljon, aki e céljában őt segíti – Habsburgokkal, nácikkal, Fidesz-fiúkkal – és amely hírből sem ismeri az igazi polgári mentalitást…

A mai magyarságnak nem a kapitalizmus és nem a polgáriság az ellensége, hanem éppenséggel a munkával és tudással ki nem érdemelt hatalom – amely képes ugyan mindent megszerezni (trafikot-termőfölded, sokat érő forráskulcsot, állami megrendeléseket), ám működtetni és fejleszteni nem tud, mert ahhoz más mentalitás kellene.

…Mondom: a fentebb leírt módszerek ma is, bármikor működtethetők!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr715987962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tyreo 2014.04.08. 16:38:36

"Ahhoz, hogy Magyarország megint nemzet legyen, megbecsült család a világban, ki kell pusztítani egyfajta ember lelkéből a »jobboldaliság« címkéjével ismert különös valamit, a tudatot, hogy ő, mint »keresztény magyar ember« előjogokkal élhet a világban, egyszerűen azért, mert »keresztény magyar úriember«, joga van tehetség és tudás nélkül is jól élni, fennhordani az orrát, lenézni mindenkit, aki nem »keresztény magyar« vagy »úriember«, tartani a markát, s a keresztény magyar markába baksist kérni az államtól, társadalomtól: állást, kitüntetést, maradék zsidóbirtokot, potya nyaralást a Galyatetőn, kivételezést az élet minden vonatkozásában. Mert ez volt a jobboldaliság minden értelme. S ez a fajta nem tanul. Aki elmúlt 30 éves, és ebben a szellemben, légkörben nevelkedett, reménytelen. Talán megalkuszik fogvicsorgatva, s mert önző és gyáva: bizonyára hajlong majd az új rend előtt, de szíve mélyén visszasírja a »jobboldali, keresztény, nemzeti« világot, amelyen belül olyan szépen lehetett zsidó vagyont rabolni, versenytársakat legyilkolni, és aladárkodni a nagyvállalatokban képzettség és hozzáértés nélkül.
Ez a fajta soha nem változik meg."

Tyreo 2014.04.08. 16:41:56

Amúgy, meg. Ha a Haha anno betette volna a lábát a BME-re, a diákok maguk rugdalták volna ki őket. Mert a hülye bölcsésznek nincs semmi dolga, csak lopja a napot, így ráér tüntetgetni. Csak az ostoba mérnök, meg addig nem jut el, hogy azért nincs már ilyen-olyan labor az egyetemen, mert nincs pénz. És most megint elvesznek. De, azért hülye bölcsész. (Mondom, ezt BME-s ként.)

Becsületes brigantik 2014.04.08. 21:25:39

@Tyreo: Az, hogy a mérnökhallgatók lenézik, dologtalanoknak tartják a bölcsészeket, jó példa a magyar megosztottságra és az egymás el nem ismerésére, az egymásban, egymás szakmai és emberi kompetenciáiban való nem bízásra.
Aztán, ha majd a mérköknek gyerekei lesznek, bezzeg szeretne jó tanárt, jó iskolát, amit viszonyt a lenézett bölcsészek tud(ná)nak csinálni. Mondom: a megosztotság, a bizalmatlanság és az bizalmatlanságon alapuló kölcsönös lenézés igen erős magyar hagyomány.

nevetőharmadik 2014.04.08. 21:59:50

@Becsületes brigantik: @Tyreo: Igen, igazi nagy tragédia az, hogy minket, magyarokat sajnos tényleg nagyon jól leír a "legszebb öröm a káröröm" mondás. Amíg nem fogjuk fel, hogy a másikon esett sérelmet legalább azért kellene sajátnak tekinteni (és szolidárisnak lenni), mert ha a másikon megeshetett, rajtam is meg fog esni (és meg fog), addig tökéletesen kiszolgáltatottá tesszük magunkat. Mi lehet annál rosszabb, mint amikor a társadalom 95%-a kaján vigyorral figyeli, hogy hogyan baszik ki veled a hatalom?

nevetőharmadik 2014.04.08. 22:16:23

Hoppá, bejöttek a lovak. Mi van, nincs széna? :D

Tyreo 2014.04.08. 22:30:14

@Becsületes brigantik: És valami ötlet arra, hogy hogyan lehetne ezen változtatni?
@nevetőharmadik: Hát ja. De ez a BME-s Haha-s külön szíven ütött, mert annyi esze nem volt a többségnek, hogy észrevegye, hogy érte is mentek tüntetni..

2014.04.08. 22:42:28

@Becsületes brigantik: Csakhogy ennek semmi köze a politikai megosztottsághoz, másféle törésvonal. Nem is értem, mivel kapcsolatban dobtad be. A bölcsészek meg igenis túl vannak tenyésztve, teljesen önköltségessé kellene tenni minden bölcsésszakot, és a felszabaduló pénzt K+F-re fordítani. Ma már lehet diplomát szerezni genderkutatásból meg fasztuggya még milyen lufiszakokból, hogy lehet ezt egy mérnök teljesítményéhez hasonlítani. Az egyetlen dolog, ami előreviszi a világot, a technológia.

zobod 2014.04.08. 22:59:11

@Becsületes brigantik: ne keverd a szezont a fazonnal. A köznyelv bölcsész jelzővel a gyakorlati hasznot, eladható javak/szolgáltatások megtermelésére való képességet még csak nem is ígérő képzések munkanélküliség elől az iskolapadba menekülő hallgatóit és végzettjeit illeti.

A jó tanár gyakorlati érték lenne, bár a pisa tesztek alapján ideje lenne rákérdezni, hogy is gondolják a béremelési igényeket, meg az életpálya modellt?

Moin Moin 2014.04.08. 23:09:52

@retrovírus:

Az összefüggés a "humán" és "reál" ágak között sokkalta többrétű és komplexebb annál, hogysem el lehetne intázni a dolgot azzal, hogy "az egyetlen dolog, ami előreviszi a világot, a technológia". Gondolj csak arra, hogy azokban az általános és középiskolákban, ahonnan majd a későbbi kiváló "technokraták" hozzák az alapokat, bizony, "humánértelmiségi" tanárok oktatnak. Továbbá: bizonyított tudományos tény, hogy a humaniórákkal az agyba épült "algoritmusok" sokkal kreatívabbá és invenciózusabbá teszik az agyműködést. Ne feledkezz meg arról, hogy az invenció, amely épp a nagy technológia-megújítókat is jellemzi, tipikusan jobb agyféltekés jelenség - ahol pedig a művészet is "lakik" és "termelődik"! Nem véletlen, hogy sok "reálszakember" kifejezetten erős e humánterületeken is. Valójában a "semmire se jó", "meddő" spekulációk és a kreatív műszaki gondolatok sokkal közelebb állnak egymáshoz - nem beszélve arról, hogy egy-egy korszerű, komplex termék, vagy szolgáltatás kifejlesztése során (ha nem tudnál róla) számos, kifejezetten a humánszférából jövő munkatárs is közreműködik. Avagy: minek nevezzük a designereket, a piackutatókat, a pszichológiai tesztelőket-tanácsadókat, színdinamikával foglalkozókat? Ülj csak be egy Audi A7-esbe és máris látod, hogy annak a fele "tiszta humán meló"...:-)

...De van tovább is a történet, ui. jellemzően a humán szférából jövő emberek működtetik azokat a társadalmi, közpolitikai kereteket, amelyek között maga a technológia (és az azzal foglalkozók is) jól teljesíthetnek.

jet set 2014.04.08. 23:11:22

A magyar birka nép. Senkinek sincs annyi vér a pucájában, hogy ezeket meg merje tenni.

Moin Moin 2014.04.08. 23:15:35

@zobod: A PISA-teszteken való romló teljesítmény egyértelműen az oktatáspolitika és az oktatásszervezés sara, ahhoz a "frontvonalban" dolgozó tanároknak nem sok közük van. Persze, kinyithatjuk azt a témát is, hogy a tanári gárda általános színvonala hogyan függ össze e szakma társadalmi presztízsével és persze bérezésével is - és akkor beláthatjuk, hogy a finn, vagy a szingapúri "gazdasági csoda" alapja épp a tanárok megbecsülése volt...

A bölcsész szó jelentése pedig nem azonos az "ingyenélővel" - ez utóbbira sokkal találóbb a "30-as Fidesz-karrierista politikus" megjelölés.:-)

Ami pedig az "eladható javak/szolgáltatások megteremtését illeti" olvasd el, mit kapott a fejére e tárgyban retrovírus kollégád!:-)

Becsületes brigantik 2014.04.08. 23:36:42

@libbant: A magyarok jól akarnak élni? Sikeres, versenyképes gazdaságot szeretnének? Meg csúcszuper és a világpiacon is keresett termékeket?

Igen?

...Akkor van számodra egy rossz hírem: mindezekhez az a gondolkodásmód és az a munkakultúra kell, amelyről mi itt és más posztjainkban is írunk - nem pdig a te fajtád korlátolt, irigységalapú gyűlölete és totális versenyképtelensége!:?-)

A ti fajtátok éppen azért akarja "magára zárni Magyarországot", kilépni az EU-ból és elüldözni mindenki mást a környékéről, mert pontosan tudja, hogy sem tudásban, sem felkészültségben, sem a részleteket végiggondoló precizitásban nem vagytok megfelelők. Azt hiszitek, hogy ha magatokra maradnátok, akkor eljönne nektek a Kánaán - csak épp azt felejtitek el, hogy pl. a magyar export 60%-át a Magyarországon működő német cégek termelik... Vagy ezt nem is tudtad, te szegény?:-)

...Sok újdonságot tudok még neked mondani - akarsz róluk beszélgetni???

2014.04.08. 23:40:49

@Moin Moin: Csak remélni merem, hogy a technokratát a szó valódi jelentésében használod, és kiváló politikusokat értesz alatta (ilyet én magam a magyar közéletből nem tudnék említeni), nem pedig valami műszaki embert. Amúgy nem irtanám ki a teljes BTK-t, nyilván szükség van humánértelmiségre, de vegyük figyelembe, hogy a bölcsészhallgatók jelentős része alibiből vesz fel lufiszakokat, nem pedig azért, mert gyerekkora óta elhivatott szabadbölcsész akar lenni, és mondjuk tizenéves korában már ógörögről fordít latinra, mint Nietzsche.

Persze a piac önszabályozó, és ha már kellő számú szabadbölcsész meg magyarszakos lesz az utcán meg árul hamburgert, meg gitározik a templom előtt, akkor valószínűleg csökkenni fog az ilyen szakokra jelentkezők száma. De addig is mi, a versenyszférában (mondjuk ki: informatikai-mérnöki területen dolgozók) tartjuk el őket is. Nem akarok általánosítani, ezért csak abból indulok ki, amit személyesen tapasztaltam. És az sajnos nem sok jót jelent az úgynevezett bölcsészek képességeire és piaci értékére nézve. De ez nem a bölcsészet korlátait jelenti természetesen, hanem csak a bölcsészekét.

Moin Moin 2014.04.08. 23:55:58

@retrovírus:

...És miközben mindezeket leírtad, aközben eszedbe sem jutott, hogy automatikusan átveszed a társadalmi csoportok közötti "értékharc" régi, tragikus magyar szokását!

Hidd el: az emberi gondolkodás felépülése sokkal komplexebb, mint egy informatikai rendszer működése... A "hasznos" és a "haszontalan" sokkal viszonylagosabb kategóriák ebben, mint hiszed. Mondhatni: a te gondolkodásmódot épp azt a szűkkörű működést produkálja, amely az introvertált (sok esetben az autizmust közelítő) informatikus-személyiségre jellemző... Amikor te belebuzulsz egy mittudománmilyen szoftverfejlesztési részletkérdésbe, vagy épp annak "elvi-ízlésbeli-hitelvekbeli" elemébe, akkor semmiben sem különbözöl egy, az óbirodalom második dinasztiájából származó hieroglif felirat értelmezési kérdéseivel buzuló egyiptológustól...:-)

Peppone Botazzi 2014.04.09. 00:26:25

Utána kellene nézni, hogy kubatovot mennyire utálják és mennyit támadják az ultrák, ahogy a stadionépítés is. Baromság amit a szerző állít, persze aki nincs benne a témában azzal meg lehet etetni ezt a maszlagot.
Ha a többi rész is ennyire valótlan kitalációkra épül akkor ez egy nulla.
Nem értem hogy írhat valaki olyanról aminek utána sem nézett.

Simon Gabor a.k.a. Tom Wallace Bissaui Guinea 2014.04.09. 00:53:44

Büdös bolsi tetvek szopogathatjátok a king size lófaszt addig amíg végül meghaltok.

valódivélemények (törölt) 2014.04.09. 02:07:38

Jó lenne egyszer nem a Konrád-Heller brigádtól tájékozódó fizetett sajtómunkások hazugságait tálalnák itthon külföldi véleményként, hanem akár az ilyen cikkekhez hozzászóló külföldi kommentelők véleményét.
Akkor kiderülne, hogy külföldön nem lenéznek minket Orbán miatt, hanem egyenesen irigyelnek, tisztelnek és össze tennék a két kezüket egy saját Orbánért.

Jó példa erre a hétfői Die Welt förmedvény alatti német hozzászólók, akik kivétel nélkül mind Orbán-pártiak.
www.welt.de/debatte/kommentare/article126655384/In-Ungarn-kann-es-jetzt-ungemuetlich-werden.html

tom:
Gratulálok Orbán úrnak!

Volker Dirk Hiller:
Ez a cikk megint egy jó példája annak, hogy a sajtó és a közvélemény köszönő viszonyban sincs egymással. Kényelmetlen?(utalás a cikk címére) - legfeljebb az EU számára.

Karl-Ernst v Hallmackenreuther > Volker Dirk Hiller:
A vélemények mind Orbán pártiak, min vagy úgy felháborodva?

kietz > Karl-Ernst v Hallmackenreuther:
Szerinted ez a cikk Orbán-párti? Olvastál egyátalán Orbán-párti cikket a sajtóban?

Karl-Ernst v Hallmackenreuther > kietz
Úgy értem a kommentek, a közvélemény Orbán-párti, nem a cikk.

Fritz > Karl-Ernst v Hallmackenreuther
Jaj ez csak 'összeesküvés-elmélet', erre te tönkreteszel mindent. Ráadásul tényekkel :)

Fred1999:
A magyarok bátor és büszke nép, akiket nem lehet elnyomni. Olyan utat választanak maguknak, amilyet akarnak, akár tetszik az EU-nak, akár nem. Tanulhatnánk tőlük.

G. Weinelt:
Gratulálok a magyaroknak

vendég:
"Magyarország kényelmetlen lehet"(idézi a cikk címét)....kiknek? Valószínűleg csak Brüsszelnek, Martin Schultznak és Barrosonak. Május 25.-én (EP választás)küldjük el őket!

IB:
A baloldali propaganda ellenzi, hogy az európai emberek maguk döntsenek az identításukról és az értékekről. Hangos nemet a szocialista beetetésre! Itt az idő, hogy Németországban is megváltozzanak a dolgok.

Lex Luthor:
Orbán sokat tesz a magyar emberek érdekeiért ezért mindig újraválasztják. És mivel ezért a mi EU vezetőink állandóan besározzák, számomra világos, hogy valószínűleg jól csinálja amit csinál. Orbán a kevés, ha nem az egyetlen igazi demokrata az EU-ban.

Hawe: Magyarország szerencsés - csak gratulálhatunk a kormányának és a választóinak.

Tom Vander:
Mit jelentsen az, hogy "az EU nem fogadhatja el"? Puccsot robbantanak ki és megbuktatják a kormányt? Demokratikus szavazás volt. Ha arról döntöttek volna a magyarok, hogy kilépnek az EU-ból, azt is kötelessége lenne elfogadnia az EU-nak. Ez a szép a demokráciában.

gassst:
HATALMAS ÉLJEN a bátor magyar embereknek!

mgladbacher:
A magyarok már másodszor választották meg nagy többséggel Orbánt az ország élére, erre EU-s vezetőink nehézségekről beszélnek.
Milyen demkokraták ezek?

Sheldor_der_Eroberer:
Gratulálok Orbán Viktornak a választáson elért eredményéhez!

Dr. Acula:
Mitől lenne "kényelmetlen"? A magyarok mindent jól csináltak, de jellemző: mindenki aki szembemegy az EU-s őrültségekkel, az mindjárt szélsőjobboldali.

Bastasta:
A ma este 7 órás híreket 10 másodpercig tudtam nézni. Amint meghallottam a jobboldali populista kifejezést, nyúltam a távirányítóért és elkapcsoltam a ZDF1-ről. De a többi csatorna sem volt különb. Hagy döntsem el én, hogykit tartok jobboldali, baloldali vagy EU-s populistának, vagy akárminek.

Herbert Frahm Jr.:
Csodálom ezt a bátor apró magyar nemzetet, ahol a többség nem hajlandó behódolni a nyomásgyakorlásnak és az EU-s elnyomásnak. Én ezt úgy hívom nemzeti büszkeség és szabadság és őszintén úgy gondolom, hogy a magyarok valódi európaiak.

A vörös-zöld baloldali demokratát mindig olyan nagyon a szabad választások és népszavazások mellett kardoskodnak, de ha véletlenül a nem nekik megfelelő eredménnyel végződnek, akkor egyből hangosan kiabálnak és csalást gyanítanak.
A magyarok nagy része ismét olyan kormányt választott egy szabad választásokon, amelyik a nemzeti érdekeket az EU-s érdekek elé helyezi. Semmilyen kivetnivalót nem tudok ebben észrevenni. Én is Orbánt választanám ezerszer inkább, mint egy szocialistát vagy egy kommunistát.

Wahler:
Orbán a népéért és az országáért dolgozik, ezért nyeri a választásokat. Jó lenne, ha itt Németországban is lenne egy ilyen valaki.

bölcsbagoly 2014.04.09. 06:26:24

@Tyreo: éljen a balliba baloldaliság! De nagy szerencséd hogy bezártátok az OPNI-t! szerencsétlen hülye vicsorgók. Te is bontottad az este a kordont, nem igaz?

bölcsbagoly 2014.04.09. 06:28:07

@Tyreo: na már most, ha az előző idézet akkor bocsi!

bölcsbagoly 2014.04.09. 06:32:10

@Moin Moin: nem kell túlkomplikálni a dolgokat! a humántudományok felé vonzódók mindig érzelmi alapon viszonyulnak a jelenségekhez (ez nyilván szubjektivitást hordoz magában), mig a reál tudományok képviselői értelmileg (objektiven).
De a szubjektiv/objektuiv faktor hatása külön -külön is érvényesül mindkét táborban is.

bölcsbagoly 2014.04.09. 06:36:02

@Moin Moin: a PISA teszteket mindig egy-egy bizonyos szemlélet, oktatáspolitika bázisára hozzák létre : az abban felnőtt, az azt valló pedagógusok! Ez a szemlélet azután konfekcióöltönyként vagy illik vagy nem a más mentalitásban oktatott/nevelt tanulók tudásához! Nem kel fétisizálni, mivel nem objektiv mérési módszer, ahogy az IQ tesztek sem azok.

Husz_János_Puszita 2014.04.09. 12:25:56

A magyarok többsége nem az életre tanítja a gyerekét. A piacképesség nem szempont a pályaválasztáskor. A kivagyiság, az viszi sírba ezt a szerencsétlen lúzer népet mindig.

Tyreo 2014.04.09. 15:06:01

@bölcsbagoly: Márai. Bocsánatkérés elfogadva.
süti beállítások módosítása