2013.09.09. 18:53 Szerző: Moin Moin

Egy másik ajánlat…

leszármazottak.jpg

„A demokráciának a kapitalizmus az ára.”

Konrád György – 1990

 

 

Jelenleg a magyar politikában csak szocialista-kollektivista ajánlatokkal találkozunk – legalábbis azoknál a politikai szerveződéseknél, amelyek politizálnak is, nem csupán közgazdászkodnak, mint Bokros és nem is a szocikhoz dörgölőznek, mint Fodor.

A Fidesz nyíltan verseny-, bank- és magántőke-ellenes (persze kivéve a saját érdekkörei feltőkésítését – de ez nem kapitalizmus). Ez nem lenne baj, ha éppen nem egy kapitalista ország kétharmados többséggel bíró kormánypártjaként léteznének és akarnának maradni 2014 után is, hanem valami latin-amerikai gerillaszervezet lennének, valahol a hegyekben. Az MSZP nyilván balról alkarja űberelni a Fideszt: arról beszél, hogy vissza kell térnie a saját baloldali gyökereihez… Nos, a baloldali gyökerek itt tisztán-pusztán az ellátásban-elosztásban gondolkodó kádárizmust jelentik. Ez nem baj, hiszen van helye a balos ideológiának is – azoknak is vannak érdekeik, akik nem (vagy: már nem) a GDP-termelés élharcosai. Az E-14 tele van szélsőbalosokkal: hiába Bajnai, hiába Oszkó szelleme, ha egyszer összefogtak olyan erőkkel, akik egyértelműen és deklaráltan a „bérből és fizetésből élők” ún. „szerzett jogait” védelmezendő alakultak meg (Szolidaritás), vagy amelyek ökoszocializmusról ábrándoznak (PM).

A szélsőjobbról talán kár is írnom, hiszen mióta létezik a világban szélsőjobb, az ideológiájában mindig is tőkeellenes volt – már az őseredeti szélsőjobbos Ernst Röhm is amiatt szakított Hitlerrel, mert az utóbbi éppen a tőkével kokettált…

…Lesz jövő tavasszal egy választás egy kapitalista országban, amelyen nem indul komoly kapitalista párt! Lesz egy választás, ahol egyszerűen nem lesz kire szavazniuk azoknak, akik működtetik a magyar gazdaságot és akik eltartják ezzel az országot. Nem lesz kire szavazniuk azoknak, akik felfogják, hogy az eddigi egymásra licitálgató szociál-populista út csak elszegényedést hozott, és az igazi, azaz tudásalapú-teljesítményelvű kapitalizmusra való áttérés halogatása olyan lefelé tartó spirálba húzza Magyarországot, ahonnan kijönni „szocialista módszerekkel” nem lehet.

Nincs a világban egyetlen olyan ország sem, amelyik jól él és nem kapitalista – és amelyben ugyanakkor nők és férfiak egyenlő szabadságban és egyenlő lehetőségekkel élhetnek. Nincs arra példa, hogy sikeressé tehetett egy országot egy olyan politikai vezetés, amelyik politikai ígéreteivel, gesztusaival az eltartottaknak kedvezett, és az ő szavazataikkal a hatalmat megszerezve, egy maffiaállamot épített ki. Magyarország nem rendelkezik más valóságos tőkével, mint a tudás és a teljesítmény (lennének - ha lehetnének…) – e kettőről pedig évszázadok koherens és kivételt nem ismerő tapasztalatai igazolják, hogy a leginkább a kapitalizmusban hasznosulnak és kapitalista viszonyok közepette termelik a legtöbb értéket.

Minden más politika, mint a kapitalista és demokrata, szükségképpen veszejti el az országot és üti el a magyar népet a sikeresség esélyétől. Éppen azoknak került már eddig is és fog ezután is kerülni a legtöbbe a szociáldemagóg magyar politikai pártok léte és kormányzása, akik a legkevésbé kapitalizmus-kompatibilisek és akik ezért a leginkább félnek az igazi, teljesítményelvű kapitalizmustól. Őket használják bázisukul a létező – és mint a bevezetőben leírtam: kivétel nélkül szocialista – pártok és ők azok, akiknek esélyük sem lehet a felemelkedésre egy olyan társadalomban, amelyik „szocialista-oligarchoid jellege” miatt a nagy többségtől csak elvesz és az elvett javakat egy olyan elitnek juttatja, amely elit sem tudásával, sem gazdasági és politikai teljesítményével, sem a közérdek és annak tisztasága iránti elkötelezettségével ezt meg nem érdemli.

Annak a fajta szocializmusnak, amely Magyarországon divatozik többféle pártszínben is, nincs komolyan veendő, erős nemzetközi hátországa. Ez a szocializmus ugyanis nem az alapvetően és mélyen polgári szociáldemokrácia, hanem egy keleties vágy- és hazugságkatyvasz, amely mögött egyszerűen nem áll igazolt, pozitív társadalmi, gazdasági és történelmi teljesítmény.

Jelenleg úgy fest a magyar politikai paletta, hogy a GDP-termelők csak abban dönthetnek, hogy ki által hagyják elpazaroltatni az általuk megtermelt javakat. Ha el akarunk innen mozdulni felfelé, akkor – 23 évvel a szocializmus „hivatalos vége” után – kell egy kapitalista párt, amely a polgári értékeket és érdekeket a szocialista ajánlatokkal szemben radikálisan, azaz kompromisszummentesen képviseli.

Nyilvánvaló, hogy e párt – és a kapitalizmus – híve jelenleg az aktív választók kisebbségét teszik ki – ám a helyzet úgy fest, hogy értékorientáció és személyes érdekek alapján már van egy akkora „kapitalista-párti” tömeg, amely legalábbis összemérhető a Fidesz, az MSZP, vagy a Jobbik táborával: semmi sem mutat arra, hogy ne lenne legalább egymillió ilyen „pártraváró” polgárunk!

…És ha van, akkor, uccu: adjunk nekik pártot! Mérkőzzön meg végre nyíltan egymással a szocialista és a polgári ajánlat!

A demokráciának a kapitalizmus az ára” - fogalmazott Konrád György még 1990-ben. Aki ezt megérti, felfogja, az azt is meg kell értse, hogy neki éppen egy kapitalista párt támogatójának/szavazójának/tagjának kell lennie!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr115504610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.09. 19:09:56

Azért ne felejtsük el a DK-t, melyre nem jellemző az antikapitalizmus. Sok rosszat lehet elmondani Gyurcsányról, de azt nem, hogy antikapitalista eszmékkel kampányolna.

Eddig az MSZP is prokapitalista volt, de amióta Szanyi kezdett hangoskodni az NDK-ból importált reformkomcsi hülyeségeivel és "baloldali" fordulat van, az MSZP is kezd fideszesedni.

Bajnai meg teljesen elzüllött. Úgy tűnik, hogy sikerült az LMP hülyébbik részének totális befolyása alá kerülnie.

Moin Moin 2013.09.09. 19:49:12

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

"a DK-t, melyre nem jellemző az antikapitalizmus": Kik is a DK szavazóbázisa?:-)

Sem Gyurcsány, sem senki más a DK-korifeusok közül egyszer sem szónokolt arról a lakossági fórumain, nagygyűlésein, hogy "Éljen a teljesítményelvű kapitalizmus - le az eltartottak pátyolgatásával!" Agyon is verné a sok nyugger ott, azonnak.:-)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.09. 20:13:17

Megjegyzem, ez egy nagyon torz értelmű mondat Konrád szájából, és jól mutatja, hogy még egy berettyóújfalui polgári környezetből jőve sem okvetlenül érti és értékeli valaki kellőképp a kapitalizmust -- persze, hiszen az akkori Magyarország sem volt polgári és kapitalista ország (csak amolyan úri-feudális, amelyben a polgárok, főleg ha zsidók voltak, inkább megtűrt, alacsonyabb rendű elemként léteztek).

Azon még jobban csodálkozom, hogy MM nem teszi ezt kritika tárgyává, és nem javítja ki legalább ehhez hasonlóan: A szabadság és a kapitalizmus egymást feltételezik, a demokrácia viszont csak intézményi kerete mindennek -- az is csak a joguralommal kiegészítve. Röviden: a demokráciának a kapitalizmusa a FELTÉTELE.

Mitzimackó 2013.09.09. 21:57:05

@HaFr: azé tucc te is nagy marhaságokat mondani minden erőlködés nélkül. szerinted nincs is más rendszer, csak valamilyen diktatúra meg kapitalista demokrácia? ennyi ésszel blogolsz, baszki?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.10. 04:37:02

@Mitzimackó: Na monnyon még egyet, csupros úr, ha már ennyire sok értelemmel áldotta meg a teremtő azon a szép magyaros stílusán felül

belgabela 2013.09.10. 05:27:24

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ja. Csak a szavazóbázisuk, gyakorlatilag a volt bolsi párttag nyuggerekből áll. Ha kijelentenék,hogy nem vesznek el pénzt attól aki nagyon jól teljesít és nem adják a nyuggerek jólétére, még az az egy százalék se szavazna rájuk, aki most még megtenné.

panelburzsuj 2013.09.10. 08:40:00

"Mérkőzzön meg végre nyíltan egymással a szocialista és a polgári ajánlat!" Ammen.

És most?

Sto gyelaty?

Mindenki mondjon még egy imát?

savanyujóska 2013.09.10. 08:53:50

"Mérkőzzön meg végre nyíltan egymással a szocialista és a polgári ajánlat!"

Jó. És hol van a polgári ajánlat?

Moin Moin 2013.09.10. 11:20:22

@panelburzsuj: És most?
És most: felemeled a segged, abbahagyod a trollkodást és jelentkezel melóra - vagy kuss!

Moin Moin 2013.09.10. 11:21:12

@savanyujóska: Nálunk!

...De ehhez nem savanyú alakokra, hanem elszánt és magabiztos emberekre lesz szükség!

panelburzsuj 2013.09.10. 11:26:39

@Moin Moin:

parancs értettem törzszászlós elvtárs

panelburzsuj 2013.09.10. 11:34:04

@Moin Moin:

(Csak az ajtóból, afféle ugari kalambóként: ez a másik és egyben utolsó ajánlat summája?)

Moin Moin 2013.09.10. 11:49:31

@panelburzsuj:

Elrontottad a megszólítást!:-)

És igen: az utolsó ajánlat!

panelburzsuj 2013.09.10. 12:08:33

@Moin Moin:

Likas ladikban barkóbázni - funny!

Moin Moin 2013.09.10. 12:20:07

@panelburzsuj:

Te sem árultad el tegnap, hogy hol olvashatók összeszedett, rendszerezett formában állítólagos eszmefuttatásaid - akkor én ma ugyan miért árulnám el a helyes megszólítást?:-)

savanyujóska 2013.09.10. 12:40:38

@Moin Moin: „Nálunk!”

Kicsit konkrétabban, ha lehet, névvel és címmel.

„De ehhez nem savanyú alakokra, hanem elszánt és magabiztos emberekre lesz szükség!”

A savanyúság az elmúlt tíz év során kialakult végletes pesszimizmusomnak köszönhető. Arról pedig még mindig nem győztetek meg, hogy nemcsak elméleti akcióterveket vagytok képesek kidolgozni, hanem azokat át tudjátok ültetni a gyakorlatba is. A mondanivalótokkal nagyjából egyetértek, de egyébként leginkább a Júdea Népe Frontra emlékeztettek. („Akkor tehát a négyes pont. A világuralom megvalósítása öt éven belül.”)

Félkifli 2013.09.10. 12:41:30

Úgy látszik, nálunk, e kis országban mindenki fordítva ül a lovon. A Fidesz a populizmus csődörén vágtat a kommunista eszménybe, az MSZP( a kommunista utódpárt) pedig valamiféle konzervatív kapitalizmust fog képviselni?

"kell egy kapitalista párt", nem kell, van, bár előfordulhat, hogy nem nagyon látszik, vagy még maga a párt sem tud, vagy nem akar róla tudni, hogy az: ez az MSZP.

"Az MSZP nyilván balról alkarja űberelni a Fideszt", szólamok szintjén előfordulhat, de ez mindaddig fog csak tartani, amíg nyugatról rájuk nem pirítanak, (már megtapasztaltuk, hogy mennyire gerinctelenek), pár óra alatt fognak lefeküdni a Brüsszeli/EU/nyugati/szabadpiaci/megszorító (kinek melyik tetszik) direktíváknak, utána itt olyan kapitalizmus (és egyben recesszió) lesz, hogy ihajjj...

Husz_János_Puszita 2013.09.10. 13:26:50

A pártok 23 éve nem tesznek mást, mint Kádár hagyományait követik: aprópénzért megveszik a nép hallgatólagos beleegyezését. Nagy árat fizetünk a gulyásszocializmusért ma. A volt szocialista országokkal ellentétben -ahol az élelmiszerboltokban pár zöld paradicsomkonzerven kívül semmi nem volt, és ahol a diktatúra kegyetlensége nap mint nap kézzel fogható félelemmel párosult- hozzászoktunk az állam gondoskodásához. Nem kértek mást cserébe, mint magánéletbe, magánérdekbe zárkózó megalkuvást.

Akkoriban a teljes foglalkoztatottságon keresztül mindenki hozzájárult valamivel a költségekhez, míg ma egy vékony réteg kénytelen viselni azokat. Érdekérvényesítő képessége eltörpül a rendszer hasznait élvező tömegek és a feudalista uraságok érdekei mellett.

Mégis szükség van egy kapitalista pártra, nem is az érdekeik artikulálása végett, hanem hogy a közbeszédben megjelenjen az az érvrendszer, ami elülteti a kapitalista gondolkodás magjait a fejekben. Az esélytelenek nyugalmával megteheti.:)

Husz_János_Puszita 2013.09.10. 13:30:28

@Moin Moin:

Nono, a Gyurcsány fan nyugdíjasok nem vevők az olcsó populizmusra. Ők a nyugdíjasok polgári szekciója, olyan is van.:)

Moin Moin 2013.09.10. 14:32:06

@Husz_János_Puszita: Jártál-e már DK-gyűlésen?:-)

Menj el - és meg fogsz döbbenni!

Moin Moin 2013.09.10. 14:32:49

@panelburzsuj:

Neked semmit!
Trollokra a skandináv mondákban van szükség, nem nálunk.

Husz_János_Puszita 2013.09.10. 14:41:28

@Moin Moin:

Lebuktál, ott csápolsz a DK üléseken te is. :)

nevetőharmadik 2013.09.11. 14:02:59

Lenne egy nagy kérdésem: hogyan gondoljátok elérni, hogy a magyar társadalom (elég) jelentős része teljesítményelvű kapitalizmusra vágyjon, tudva, hogy az pontosan mit is jelent? Egyáltalán hogyan gondoljátok megbecsülni, hogy ez a "tömeg" mekkora?

Az ugyanis eléggé nyilvánvaló eddigi posztjaitokból (amikkel elég nagyrészt egyet is értek), hogy a szabadság (jogi és gazdasági) csak akkor ér valamit, ha a társadalom meghatározó része képes és akar is élni vele. Jól mondtátok, ha ez nincs meg, akkor semmi haszna nem lesz egy megkapott szabadságnak.

Csak azért kérdezem, mert úgy mutatjátok, mintha a GDP-termelő népesség automatikusan transzformálható lenne egy kapitalista párt szavazótáborává azon gondolat mentén, hogy egy kapitalista párt a GDP-termelőket helyezi előtérbe az eltartottak helyett.

Ezt már csak azért is tartom elégtelennek (illetve tőletek kiegészítésre szorulónak), mert az ugyan elég általános "közindulat", hogy ne az én adómat emeljék azért, hogy eltartsák a nyugdíjast/bürokráciát/cigányt/politikust - tetszőleges sorrendben, mégsem különbözik minőségileg automatikusan attól, hogy emeljék a nyugdíjamat/fizetésemet/segélyemet/tiszteletdíjamat, mert az jár. Egyszerűbben: abból, hogy valaki nem akarja az adójából eltartani annyi sok embert, még nem következik, hogy kapitalista lenne, lehet, simán csak több pénzt akar, mint Kádár alatt és óta mindenki.

Továbbá: egyáltalán ki számít GDP-termelő népességnek? En bloc a magánszektorban dolgozók? Vagy csak a vállalkozók, az alkalmazottak nem, hiszen ez utóbbiak nincsenek közvetlenül érdekeltté téve a minőségibb termelésben (nagyobb teljesítményben)? Vagy az alkalmazottak is, ha teljesítménybérben vannak?

És milyen ágazatok számítanak ide? A fogyasztási javakat előállítók és a szolgáltatók? Vagy az állami beruházások is ide számítanak, hiszen egy főtér-kövezés is beleszámít a GDP-be, ugyanakkor össztársadalmi haszna kb nulla egy Suzuki-gyárhoz, vagy egy Logmein Pro előfizetéshez képest?

És van még egy csomó kérdés, amire nincs is időm most végiggondolni...

Moin Moin 2013.09.11. 14:54:15

@nevetőharmadik:

Matekozni és magyarázatokat olvasgatni akarsz - vagy segíteni a melóban?:-)

nevetőharmadik 2013.09.11. 15:38:19

@Moin Moin: "Vagy" helyett "és"-ről nem lehet szó? :)

Milyen segítségre van szükségetek konkrétan, akár konkrétan tőlem?

Egyébként azért kérdezek, mert kíváncsi vagyok arra, hogy hogyan látjátok a dolgokat. Mi a helyzetértékelésetek, milyen problémákat azonosítottatok, van-e megoldási javaslatotok? Nem számonkérésből kérdem.

Nekem is van egy helyzetértékelésem, azonosítottam bizonyos problémákat, néhány dologra még akár megoldást is tudnék javasolni, de egyrészt én sem tudhatok mindent, másrészt mindegyiknél azzal szembesültem, hogy egymagam szinte teljesen tehetetlen vagyok. Még a saját környezetemre sincs meg az a hatásom, amit szeretnék. A legközelebbi barátaimmal sem tudom teljes mértékben átláttatni azt, amit én látok/látni és érteni vélek. (Mondjuk lehet, hogy csak nem vagyok olyan okos, mint amilyennek érzem magam.) Emiatt én pont a "nincs semmi remény/talán még van remény" határán vagyok, és a magyarázataitok adott esetben a "talán még van remény" oldalán tarthatnak.

És ne sértődjetek meg, ha az jön át, hogy nem előlegeztem nektek meg a bizalmat, hogy ti már pontosan tudjátok, mit és hogyan kell helyesen tenni. Valóban nem előlegeztem meg, nem mintha erre szükségetek lenne, vagy bármire is várnotok kellene.

Ugyanakkor azt vallom, hogy ha a diagnózis nem elég pontos, vagy nem elég teljes, akkor esélye van annak, hogy a kezelés valahol útközben félremegy. Ezért tettem fel a fenti kérdéseket. Legalább annyit szeretnék tudni, hogy ezek a kérdések szerintetek relevánsak-e?

Igen, valóban szívesebben vagyok gondolkodó, mint cselekvő ember. Ilyen szempontból nem biztos, hogy igazán rám van szükségetek. De azért ha van valami, amit tehetek, a képességeim szerint azért megtenném.

Csak tudod, előbb azért szeretem megérteni a dolgokat.

nevetőharmadik 2013.09.11. 20:31:36

@Moin Moin: Köszönöm az emailt, elolvasok mindent, amit csak lehet.

Shinigami Daiko 2013.09.18. 09:12:09

@Moin Moin: hm. Mér kell a nyugdíjasokkal takarózni. Egy részük (kivéve a demenseket) ért a szóból, csak még senki sem volt elég bátor, elmondani nekik is a frankót. Amihez persze nem csak bátorság, hanem idő is kell ....

Moin Moin 2013.09.18. 09:23:46

@Shinigami Daiko: A posztban egy szóval sem említettem a nyugdíjasokat, nem értem, mire gondolsz? Éppenséggel arról (is) van benne szó, hogy a társadalommal, annak minden csoportjával a valóságot kell közölni.
süti beállítások módosítása