2013.03.16. 15:57 Szerző: Moin Moin

Csizmanyomok a hóban

A helyzet ura.jpg

„Ist das Tagewerk vollbracht,
Wir stolz zu dreien marschieren,

Heimwärts durch die dunkle Nacht,
Einer wird uns führen.“

(„A napi meló elintézve,/Büszkén, hármas sorban menetelünk,/Hazafelé a sötét éjszakban,/Egyvalaki vezérel minket.”)

Herms Niel - Hermann Kretzschmann: Wenn wir so marschieren (Ha mi menetelünk) – 1930-as évek

 

 

Bontsuk ketté a minapi „hóhelyzetet”: egy állami és egy állampolgári részre. Ha ezt megtesszük, nem csak a konkrét esetben fogunk tisztán látni, hanem tanulságokra lelünk az egész magyar közéletet illetően is.

Az állam képtelennek bizonyult a hatékonyságra, az állampolgárok (egy része, a szabad elhatározásukból útra kelők) pedig nem mérték fel előzetesen és alaposan a kockázatokat. Az állam által fenntartott szervezetek azért nem működhettek hatékonyan, mert egyszerre van bennük jelen a túlcentralizáltság és ennek sajnálatos, de szerves következménye: a végrehajtói szervilizmus, az önállótlanság és a félelem az esetleges, a „fensőbbség” akaratával ellentétes cselekvés személyes retorzióitól. Az állampolgárok pedig azért nem mérlegeltek gondosan és higgadtan, mert nemigen szoktak

Nézzük először az állam „viselt dolgait”! Természetesen nem a belügy, vagy épp a katasztrófavédelem „élveboncolása” következik itt: a mai magyar állam egészének jellegzetességeit és e jellegzetességek okait írjuk le alább.

Ha a centralizált vezetés célja nem más, mint önmaga hatalmának fenntartása, akkor gyakran esik abba a hibába, hogy a fontos pozíciókba hozzá hű/tőle függő, ám tehetségtelen és önállótlan figurákat ültet. Ez a helyzet a mai Magyarországon is, ezért preferál a hatalom veszélyesebb, vagy veszélytelenebb idiótákat.

 

„Ezekben a helyzetekben vezetésem megítélésem szerint nem volt tőlem telhető teljes értékű.”1

Elég megnézni a március 15-i nemzeti ünnepen kitüntetettek listáját és azonnal megértjük, mitől működik rosszul az ország, mitől van itt gazdasági rémtörténet „tündérmese” helyett: olyan alakoknak adott teret és hatalmat a Fidesz-rendszer, akik képtelenek hatékonyan és racionálisan gondolkodni, világot értelmezni és feladataikat ellátni.

A lista tele van holdkórosokkal és olyan frusztrált alakokkal, akiket saját sokadrendűségük érzése szélsőségessé (ezt ma úgy mondják szépen, hogy „nemzeti radikálissá”) tett. Trianon csizmadobogással való felülírására uszító rocker, a magyarságnak a világ többi népei előtt presztízst évezredekkel korábbi, hazudott múlttal teremteni akaró „régész”, aki nem létező „egyetemen” tanít és tagadja az evolúciót (az evolúciótagadás a hülyék kedvence – úgy látszik, túl közel érzik magukat az állatvilághoz…), a házasság előtti nemi életet és az élettársi kapcsolatot károsnak tartó pszichológus, vagy éppen pentagrammával kuruzsló vajákos… (Ez utóbbit itt lehet megcsodálni: https://www.youtube.com/watch?v=SMHJKFA869Q)

A frusztráltak imádnak másokat korlátozni, másokat megbélyegezni – valószínű, hogy ezzel igyekeznek csökkenteni a távolságot, amely elválasztja őket a normalitástól.

…De hogy mit ér a valóságban az, ha a „vezér” a hatalmát nem veszélyeztető, azt soha meg nem kérdőjelező fanatikus idiótákkal, vagy éppen mindenre kész kalandorokkal veszi körül magát, rajtuk keresztül gyakorolván a hatalmat, azt, mint cseppben a tenger, megmutatta a minapi „hóhelyzet” is – de itt van akár nekünk „az egész tenger” is: az orbánista politika és államvezetés totális eredménytelensége és az általa okozott össztársadalmi káosz.

Tudjátok, meddig volt a Wehrmacht a világtörténelem legeredményesebb és leghatékonyabb hadserege? Addig, amíg Hitler „vezér és kancellár”, paranoiája által sarkallva, nem vette saját kezébe akár a legkisebb döntések meghozatalát is. Addig volt sikeres, amíg a döntések ott születhettek, ahol azokhoz a legtöbb információ állt a rendelkezésre és amíg minimalizálva volt a döntési láncolat. Mert amikor a „harctéren” elkezd bonyolódni a helyzet, akkor nincs idő arra, hogy minden problémával a „központhoz” rohangáljanak és nem jó az sem, ha mereven és mindenáron ragaszkodnak a „vezér” eredeti elképzeléseihez.

Papíron, terepasztalon – vagy egyszerű körülmények között – akár eredményes is lehet az egyszemélyi vezetésre és az önállóságtól megfosztott helyi cselekvőkre épített szisztéma. A Fidesz is lehetett hatékony a maga centralizáltságával, amíg csak egy gyenge, ötlettelen, a harcot már amúgy is feladó ellenféllel (a 2006-2010 közötti kormányokkal) kellet harcolnia és csupán a kampány egyszerű, mondhatni sematikus viszonyai közepette – de rögtön változott a helyzet, amikor a kormányzás bonyolult valóságában kellett volna így működnie.

 

„Ha azt látja a parancsnok, hogy a vett parancs végre nem hajtható a helyzet és a viszonyok változása miatt, éppen tudása és akaratereje vezesse arra, hogy öntevékenyen, felelősséget szívesen vállalva cselekedjék, mert a tétlenség, a mindig új parancs várása bűn, ami életbe kerül.”2

Van olyan megoldás is, amely ugyan centralizált, de amelyben az egyes helyi vezetők felkészültek és tehetségesek, ennek következtében pedig önállóak és szívesen vállalnak személyes döntést és felelősséget is. Ennek azonban két előfeltétele van: a „legfelső vezető” ne legyen féltékeny mások tudására-tehetségére és az alsóbb szinteken közreműködők is lássák be az egész rendszer értelmét, hasznosságát. Azonban ilyen rendszert csak azok tudnak és akarnak felépíteni, akinek a hatalom nem öncél, hanem „közfeladat”. Nagyon szépen fogalmazta ezt meg majd’ két és fél évszázaddal ezelőtt egy ilyen „centralizált, hatékony és közcélú” szervezet akkori feje, íme:

„Minden jó állampolgár kötelessége szolgálni a hazáját és tudatában lenni annak, hogy ő nem egyedül önmagáért van a világon, hanem, hogy hozzájáruljon annak a társadalomnak a jólétéhez, amelybe őt a természet helyezte.”3

Az a baj, hogy a mi aktuális (Fidesz-)rendszerünk „önmagáért van a világon” …

 

„Zöld erdők harmatját, piros csizmám nyomát hóval lepi be a tél”4

…De ha már a „jó állampolgárt” és az ő felfogását emlegettük, nézzük meg a poszt elején említett „másik oldalt” is: az állampolgárit! Itt sem azt vizslatjuk majd, hogy „Jenő miért vágott neki a hómezőnek?”, hanem azt, hogy a magyarok többségére sajnos jellemző hozzáállás vajon alkalmas-e a felelős döntéshozatalra?

Elvárni azoktól, akik beszavazták a Fideszt a hatalomba, hogy megfontoltan, a helyzetet és a lehetőségeket mérlegelve, előrelátóan cselekedjenek, nem több naivitásnál. Sajnos sok-sok magyar ember nem így dönt – sem utazás előtt, sem választásokkor. Így a „Minek indultak el, ha tudhatták, hogy hóvihar lesz?” kérdésére megadtuk a választ: pontosan azért, mert (pl.) vágytak az utazásra (meg persze voltak sokan, akik pl. munkaügyben utaztak). Sokan a vágyaiknak engedve és nem kellően óvatosan döntöttek az útnak indulás mellett – éppúgy, ahogy 2010 tavaszán is, amikor a Fideszben látták a „könnyű jövő” lehetőségét. Pedig ott is voltak „figyelmeztető időjárás-jelentések” – csak hát a vágy, hogy „minden simán menjen”!

Láthattuk: összefügg egymással a túlcentralizált állam és a nem megfontolt állampolgár – mert az utóbbiak „minden gondjukat” rá szeretnék testálni valakire-valamire, ezért választottak „csodát ígérő” miniszterelnököt-kormánytöbbséget. Ez a „csodaember” pedig, magának és legszűkebb köreinek akarván mindent, ki is építette a maga kép(esség)telen alakokból felálló hatalmi gépezetét.

Így, megmaradva a nem megfontolt döntéseknél és a hatalomféltő kormányerőnél sosem szabadulhatunk meg „rosszkedvünk telétől”. A hatalom csizmái fognak minden meghódításra érdemes téren-pozícióban topo(ro)gni – minket pedig belephet a hó…

[…Pintér Sándor belügyminiszter úrnak, valamint főnökének, a döglött dakota lovak egykori nagy kedvelőjének – az „egyvalakinek”, aki mindent és mindenkit „vezérel” - pedig ezt küldjük szeretettel: https://www.youtube.com/watch?v=rvXfaXePHj4]

 

 

 

1 Faluvégi Albert főhadnagy jelentése a II. magyar hadsereg doni vereségének okairól – 1943

2 Jány Gusztáv: A Honvédtiszt hivatása - 1933. december 15.

3 „Es ist Pflicht jeden guten Staatsbürgers, seinem Vaterland zu dienen und sich bewußt zu sein, daß er nicht für sich allein auf der Welt ist, sondern zum Wohle der Gesellschaft beizutragen hat, in die ihn die Natur gesetzt hat.“ II. (Nagy) Frigyes porosz király politikai végrendelete – 1768

4 Pálóczi Horváth Ádám: Ötödfélszáz Ének, Töredék – 1813-’14

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr65138186

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Beintett a belügyminiszternek a Telenor 2013.03.17. 12:11:08

Pintér Sándor őrjöng. A Telenor nem továbbította a Belügyminisztérium katasztrófás (katasztrofális?) SMS-ét az ügyfeleinek. Telenor ügyfél vagyok, és ezzel a cég szerzett nálam egy piros pontot. Arról lehet szó ugyanis - mármint az én értelmezésemben ...

Trackback: A havazást a NeoLiberál ZsidóBolsevikok csinálták 2013.03.17. 12:07:46

Elkészült a Bukás c. film népszerű jelenetének március 15-i ünnepi feldolgozása:  

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Husz_János_Puszita 2013.03.16. 17:37:50

Csütörtök délután négykor hazaküldtem mindenkit a cégtől. Pénteken tévé adás híján dvd-n néztem a Poirot-t. A főfelügyelő büszkén mutatta neki, milyen modern technikával működik a rendőrség. 4 csinos nő állt a város térképe felett, pálcákkal kis autókat tologattak rajta, lemodellezve a járőrautók helyzetét.

Vajon miért az Orbán rezsim jutott eszembe róla? :D

Emiksz 2013.03.16. 23:46:34

emiksz.blog.hu/2013/03/16/fonokre_varva

"Ez a módszer beválhat ott:
Lezárnánk a bejáratot!

Várj, a főnök, tárgyal éppen,
rövidesen
megkérdezhető."

kuszkusz1 2013.03.17. 07:13:56

Olyan jó lenne ez az írás, se sajnos nem bírt kimaradni belőle a kötelező állampolgárrugdosás. Nem a hóval kapcsolatosan - ott indokolt a szemrehányás, hanem a Fidesz győzelmével kapcsolatosan.

Mert mi volt a terítéken 2010-ben? A nyomorult MSZP fogalmamsincs milyen miniszterelnökjelölttel (Bajnai elment), meg a Fidesz ami borzalmas vala, színigaz, már ellenzékben is.
De ez volt az étlapon.
Meg a Jobbik. Nem is emlékszem más indulóra, illetőleg az MDF-re még amelynek kapcsán Dávid Ibolya (akinek voltak erényei) elkövette élete legnagyobb hibáját azzal, hogy eszdéeszeseket vett föl a listájára.
Eszdéeszeseket!
Azonnal visszacurikkoltam ama elképzelésből, hogy az MDF-re szavazok.
Pedig akartam, életemben először jobboldali pártra a legkisebb rossz jegyében.

Kire lehetett 2010-ben szavazni?
Senkire sem, tehát otthon maradtam.
Ebből az étlapból nem kellett senki.

Node nézzük azokat akik a Fideszre szavaztak. Nyilván jókora önáltatás, önbecsapás jegyében, hamis reményeket fűzve a Viktorékhoz.
De hát ez nem ismeretlen senki előtt, ezért ne tessék mán felülni a magas lóra.
Az önáltatás nem ritka jelenség: én pl. két-két és fél hónapig áltattam magam azzal, hogy a Gordon normális mint politikai tényező. Holott már az első nap estéjén hókon csapott engem azzal a marhasággal, hogy meg kell tartani a külhoni magyarok belepofázási jogát az itthoni viszonyokba. Mer' az szerzett jog.

Holott mindenki tudja, hogy ezek állami pénzen megvett Fidesz-szavazatok.
De hát csak nem fogok az első napon csalódni a Gordonban, akit évek óta vártam vissza?!

Így működik az önáltatás és az önbecsapás amire mindannyian hajlamosak vagyunk - csak nem mindegy, hogy ki meddig képes erre.

Bolsi Buster 2013.03.17. 11:36:27

Csak a fele volt zsidó a kitüntetetteknek, egyből megy az ajvék.

Törpe minoritás 2013.03.17. 11:43:09

@Puskát kellett volna hozni:
Nem hozni kellene, hanem a szádba venni a csövét. Mindenki jobban járna...

Nap Pali 2013.03.17. 11:47:43

fizetett BM-es fideszgyíkok elözönlötték a netet most parancsra, nekik:

(összefoglalóm bővített kiadás 2.2)

ad1) -saját szemmel láttam hogy beszedték múlthéten a HÓFOGÓRÁCSOKAT
-saját fülemmel halotam az időjárás jelentésben hogy 100 km/h feletti szél+hó = HÓFÚVÁS lesz és rendkívüli hideg (fagy) !

ad2) ennek következményeként az országban leesett 1 cm hó az utakon volt 3-5 méteres kupacokban...

ad3) a kamionoknak KÖTELEZŐ menni, kivéve ha útzár vagy tilalom van...
ezek magáncégek, nem a közpénzt lopják, mint ti, hanem munkából élnek
Ankarából nem tudnak okosabbak lenni mint a heji kormányok
bár ezt most szerintem Mao. esetében újragondolhattyák...

ad4) megjegyzem én sem indultam utnak, mert megtehettem...
kik voltak mégis úton???
-az 1kulcsos fidióták mentek sielni hoszu7végére (márc15 fostak!)...
-a külföldiek akik Budapest s repterei (Pozsony, Bécs) között shuttle-nak... vagy sima átutazó túristák...
-aki megnézi a légifotókat láthattya hogy nem Ignis és Thalia felvonulás volt!

ad5) az összes többi fidesmafia kuminikáció már csak hab a tortán
és nagyon szánalmas... hogy érdemi munka hejett még emberek HOLTTESTYEIN is kamunikálni próbálkoznak...

ad6) dr.O.Viktor megmenti a Csíkszeredai mediterrán vidékről jött átlagpolgárt...
és hogy dr.P.Sándor bűnszervezetfeje sms t küld hogy mencse a saját és dr.B.György 1/2lősségét?
+a TEK megy parádézni, meg a katasztrófavédelem???
inkább szánalmat ébreszt... ijjen hitványsággal nehéz lehet együt élni...

ad7) ja és az hogy a kib@szott MTA elnök megmentésére külön akció indul és a több ezer kocsiban a nőket gyerekeket hagyják meggebedni! hát mijjen ország ez???
Pálinkás az hungarikum? egyenlőbb? pfujj...

ad8) a fidesmafiaálam működésképtelen feudális sötétség !

ad9) ezt véditek??? hát mijjen vastag a pofátokon a bőőőr???

uff én beszéltem nemdakota törzs főként

utóirat:

ad10) jön az ÁRVÍÍÍÍZ, hurrá, újjáépítés= 98% lopás !!!

ad11) kijárási tilalom várható a most tankokkal is tönkrevágott utakon !

ad12) a szerencsésebb fekvésű országokban ahol nem lopnak el minden közpénzt ott
erdőt telepítenek az utak mellé (mint nálunk is régen amikor ez szakma volt)
criticalmass.hu/files/csepel_szabadkikoto_ut2008.jpg
2008-ban kivágták a fákat, majd újraültették őket, 2013-ban is így néznek ki, pedig nem csemetéket tettek vissza:
csepel.info/wp-content/uploads/weiss-manfr%C3%A9d-%C3%BAt.jpg

ob.szerver 2013.03.17. 12:21:23

"a fontos pozíciókba hozzá hű/tőle függő, ám tehetségtelen és önállótlan figurákat ültet."

A függőséggel, a tehetségtelenséggel és az önállótlansággal semmire sem lehet jutni az orbántrezsimben.

Hogy vidd valamire, ahhoz még a teljes emberi lealjasodásra is szükség van.

béla a görög (törölt) 2013.03.17. 12:23:56

Egyetértünk!

Annyit tennék még hozzá az állampolgárok 'védelmében'.
Miért ült autóba 3 napos ünnepen
- van tranzitforgalom
- van rokonlátogatás országon belül
- van rokonlátogatás országon kívűl(ről) - egyre több ember fog időnként 'hazalátogatni'
ÉS EZ IGY NORMÁLIS!

Úgyhogy ha a magyar ünnepeken még otthon is maradnának a népek - halottak napján, karácsonykor, húsvétkor - ha kell, ha nem menni fognak. Ezekben az időpontokban még eshet, havazhat, szélvihar lehet valamint ár- és belvíz.
A nyári szabadságolások alatt a havat kihúzhatjuk a többi kisesélyes. Marad csak a tömeg.
Ennyit arról, hogy miért utazik a szerencsétlenje mikor megmondták, hogy szar idő lesz. Amíg pénz jön be belőle tranzitország, amikor pénzbe kerül maradjanak otthon... Nem működik! Az emberek menni fognak és aki ebben érdekelt annak ezt biztosítania kell. Legalább az autópályákon, fő vasútvonalakon. És ez triviális dolognak kéne legyen.

Csak hát úgye vezető pozicióba kerültek azok az emberek akiket még a Kádár-rezsim is eldugott - mert szégyelt, meg lettek új idióták és lett újkori feudalizmus... A feudalizmus meg nem képes működtetni az infrastruktúrát.
Lovakhoz szokott :D

unionista (törölt) 2013.03.17. 12:32:42

@kuszkusz1:
ne gondold már azt, hogy ez a nép nem ERRE szavazott. mármint, hogy legyen egy kán, cár vagy szultán. a jó király, aki mindent megold. amivel nem lenne tulajdonképpen probléma. de a jobboldali értelmiség is erre szavazott.

komolyan mondom itt akkor lehetne rendesen és tisztességesen élni ha a kárpát-medence közepe valamilyen úton-módon belső-mongólia műszaki-technológiai fejlettségi szintjére zuhanna. és akkor legyen minden "uruszágos" dolog talán még működne is. nagy hóban közlekedjünk szánnal. az másik kérdés, hogy a kárpát-medence majdnem teljesen kiürülne.

nyilván ez nem következik be. de a megoldás sajnos ebben az irányban van.

mrZ (törölt) 2013.03.17. 12:35:46

Mivel érintetted a lényeget:

Az egyén van a többségért.(porosz ideológia)
Ez most már egységes standard a földön.

Nincs menekvés.

Üdvözlünk a mátrixban.

profilo 2013.03.17. 12:41:17

Az elmúlt napok tanulsága,hogy kis hazánkban több millióan,...sőt...,szinte mindenki tudja,hogyan kellett volna szakszerűen,hatékonyan menteni,dolgozni,katasztrófát elhárítani.
Még az elakadt autókban ülők is szakértőkké váltak nyomban.(nem beszélve a meleg,fűtött szobából kommentelő szakértőkről)

Valószínűleg ezért is tartott ilyen sokáig...azaz tart még most is.(a rengeteg segítő kéz egymást akadályozta,akadályozza a mentésben)

Tízmillió focihoz értő ember országa vagyunk.És megérdemeljük,hogy a valóság néha pofán vágjon minket.

McKinney 2013.03.17. 12:44:40

Most akkor az a jó ha szavazok, vagy ha nem? És ha igen akkor kire?

béla a görög (törölt) 2013.03.17. 12:49:07

@mrZ: "Az egyén van a többségért.(porosz ideológia)
Ez most már egységes standard a földön."

Nem egészen. Akkor nem lenne túszmentés, akkor nem lenne hegyimentés, nem röpködnének helikopterekkel emberekért, stb.
Nyugati civilizációban nem szeretik az egyént fel/beáldozni - még ha sok pénzbe kerül is, fontos számukra az egyén. És ez jól van így ha már egyszer megtehető.

pitonkigyo 2013.03.17. 12:49:13

Szerintem az nagyfokú útnakindulásban az is benne volt, hogy jó előre lett szólva, hogy szar idő lesz, tehát senki nem gondolta hogy nem fogja tudni kezelni az autópályakezelő, és senki nem szólt, hogy lehet hogy nem fogjuk tudni takarítani. A hófúvás annyira nem volt kihangsúlyozva előre, az pedig tényleg az adott autós hülyesége, hogy esőből hóesésbe váltó időjárásban nem gondol arra, hogy csúszhat az út.

profilo 2013.03.17. 12:58:19

@profilo:
Az egyén csak akkor küzd valamely közérdekért, ha az saját érdekét is szolgálja. De sohasem azért küzd a saját érdekeiért, mert ezzel a közérdeket is szolgálhatja.

Üdvözöllek a valóság sivatagában.
...ha már a "mátrix" szóba került...

mrZ (törölt) 2013.03.17. 13:01:52

@béla a görög:
Az a propaganda. Hálivúd.
A valóságban a túszok nagyonnagy részét megölik. Eccerű emberhez kis százalékban repkednek, a helikopáter a mátrix karbantartóinak van kitalálva, mert ők fontosabbak.

Tudod te, érzed minden nap.

Az individualizmusnak vége, többé nem te szervezkedsz mert túlélni akarsz(önös érdekből), hanem a szervezet tart fent/likvidál szervezeti(önös) érdekből.

egysmás 2013.03.17. 13:04:36

Ez vicc!

Az állam működésében bízó polgárt kárhoztatni azért, mert bízik az állam működésében???

Itt nem az a gond, hogy megy a hülye, aztán elakad, hanem az, hogy amikor elakad, ott áll tíz órákat a hóban, MERT NINCS ÁLLAM!
Azért áll ott, mert NINCS SENKI, AKI SEGÍTENE RAJTA!

Orbán és a tettestársai pedig ahelyett, hogy hemzsegnének, hagyományteremtő lakomán vesznek részt!

A polgár ELINDUL, felkészül, téli gumival, hólánccal, mert bízik abban, hogy az ÁLLAM biztosítja azt az egyszerű dolgot, hogy két-háromszáz kilométer utat járható állapotban tart.
Ám erre az állam nem képes.

Ki kell jelenteni: NINCS ÁLLAM!

Az, ami itt van, az arra jó csak, hogy beszedje az adót, hülye törvényeket hozzon, pöffeszkedjen.

mogyib 2013.03.17. 13:06:17

Teljes mértékben osztom a poszt véleményét.Gondoljunk bele, hosszabb távon, mit fog okozni, hogy az egyik oldalon van egy mindenhez értő, bölcsek kövét a zsebében hordó emberkénk, egy szervilis, önállóságától végképp megfosztott háttérrel,hurrá! lecseréltünk, bizalmi és nem szakmai elittel. A másik oldalon a ne gondolkodj, mindig mi tesszük azt helyetted, mi majd megvédünk mindentől és mindenkitől állampolgárok tömege.

rcfan 2013.03.17. 13:14:00

Vajon matematikailag kialakulhat olyan politikai erő hazánkban, amely félreteszi az elmúlt évtized "felelős magatartását" (nulla fellelősség), és ténylegesen tisztán, etikusan politizál?

Továbbá képes arra, hogy ne darálja be egy-két év alatt a kisebb csoportok gazdasági és hatalmi érdeke, helyette higgadt fejjel az ország érdekére tudjon koncentrálni?

Van rá egyáltalán esély, hogy a jövőben lesz ilyen politikai erő hazánkban?

Netuddki. 2013.03.17. 13:22:01

Na, én a hétvégén szerencsésebb voltam és "elfogyasztottam" Stephen King-től "A búra alatt" című könyvét. Mindenkinek csak ajánlani tudom annak megértéséhez ami itt folyik. Mintha Magyarország is egy bura alatt lenne. A Magyarnarancs 2011-es elemzése szerint szerint szar, de úgy látszik ők nem értik a lényegét.
Ja, mielőtt elgfelejtem, a könyvben 2-szer is elhangzik "a mindenki hozzon magával még egy embert" örökbecsű sláger is. SK 2007-től 2009-ig írta egy 1970 valahányas saját ötlete alapján...

béla a görög (törölt) 2013.03.17. 13:32:46

@mrZ: Értem mit mondasz, de nem hinném. A hóesés kapcsán lásd a CIVILeket. Mi ez ha nem individualizmus?!
Az, hogy az individualizmus kisebb hatásfokú ha 1-1 emberről szól az természetes. DE addig amíg a trafikos eladó ismerősöm is nyelvtanárhoz jár, mert menekülni akar a szerencsétlenje... nos addig bőven van individulizmus.
Szépen megbújik az, mert most nem kérnek belőle. Most gyűlölik. Aztán majd aktivizálódik. Az egyénnek túl kell élnie még egy ilyen végtelen beteg rendszert is mint ez. Mindenáron. Még a közösséggel szemben is. Még ha feláldoz érte dolgokat akkor is. Ez a dolga.
Az, hogy kiben mennyi maradt az egy másik kérdés.

grani 2013.03.17. 13:55:36

Még akár igaz is lehet, amit írsz, de így hiteltelen. Miért? Mert mindenhova beleszövöd a FIDESZ-t és ez hiteltelenné tesz téged és általa az írásodat is. Mit leírsz, az az Államra, mint olyanra jellemző. Hogy FIDESZ vagy sem, lényegtelen. Sőt az általad kedvelt szoclibek ebben még rosszabbak. Ők voltak csak igazán azok, akik fél és egész idiótákat ültettek vezető poziciókba. Mondjuk a különbség statisztikai hibahatáron belül van.

Nap Pali 2013.03.17. 13:56:39

fidescsicskák! nagyon hitványak vagytok ! szójjatok habonynak, hogy

most egyetlen járható út: van ha KUSSSOLTOK...
fületeket farkatokat behúzva,
ez most nem a nyuggerek hasbarúgásának ideje...

ne kapálózzatok
miután az ÚTSZÉLÉN HAGYTATOK TÖBB TÍZEZER EMBERT !
ezzel ojjan mérhetetlen károkat okoztak az uccsó működő iparágnak
a turizmusnak... hogy legjob lenne ha holnap dr.O.Viktor főbűnöző bejelentené:

az M1 es autópája fontos útvonal Budapest és repterei között (Pozsony és Bécs),
ezért lemondunk a b-közgépes stadionépítésekről és
BEFEGGYÜK AZ M1es autópáját, és a burkolatba FŰTÉST ÉPÍTÜNK !

mrZ (törölt) 2013.03.17. 14:09:47

@béla a görög:
>>Mi ez ha nem individualizmus?!
A vészhelyzeti segítségnyújtás (főleg a fajtársaknak) minden fejlettebb élőlényre jellemző. Az adott géncsoportosulás(faj) túlélésének az esélye így növekszik.

A trafikos pedig a szervezet általi likvidálástól(éhenhalás, szaporodás megtagadás) menekül, ebben a szervezetben a jelen szabályok szerint értéktelennek számít. Így önös érdekből felmondja a szervezeti csatlakozását, és szervezetlen (hontalan) lesz. Aztán csatlakozik egy másik szervezethez, és kezdi előről. A túlélési esélye alig növekszik, csak az ismeretek hiányából érzi magát jobb pozícióban, illetve felhasználhatja a másik szervezetben szerzett tapasztalatát. Idővel az ottani szervezetben is sorra kerül, mert nem rendelkezik "szervezetben túlélési" génekkel.

Nap Pali 2013.03.17. 14:18:58

@ZSírfeka:

ad13)épp a katasztrófások és tekesek egymást kitüntetve csütörtökön buli után a hányásukban fetrengtek önkívületben...

kzoltana 2013.03.17. 14:20:30

Ez ám a "gyilkos" hófegyelem:
A képviselők parkolóját kitakarították, a lakosság meg le van szarva. Hóhelyzet Debrecenben. FOTÓK!
www.vagy.hu/tartalom/cikk/4076_kiknek_kedvez_debrecenben

Moin Moin 2013.03.17. 14:24:18

@grani:

A Fideszt nem én „szőttem bele”: ő maga szőtte bele magát az egész magyar államba és gazdaságba. Javaslom, olvasd el a Mi a Fidesz? c. korábbi posztunkat! ( progressziv.blog.hu/2011/04/21/mi_a_fidesz )

Nem igaz az, hogy minden államra jellemző az, amit leírtam: ahol jól működik a demokrácia-kapitalizmus kombó, ott az álla is csupán egy, a magánemberek által fenntartott-finanszírozott szolgáltatás.

Nem kedvelem a „szoclibeket” – ez egyébként két, egymástól markánsan elütő politikai csoport és csupán 2002-től a Fidesz-propaganda mosta őket össze. (Hogy ez miért történt, arra most nem térnék ki…) De pl. nyugat-európában nagy röhögés fogadná, ha valaki összemosná pl. az SPD-t az FDP-vel, vagy a Labourt a Whiggel.:-) Ami pedig a szocialista-liberális koalíció, ill. a Fidesz káderpolitikáját illeti: Veres János és Matolcsy György között igazán nehéz lenne választanom!:-)))

InteriorLulu 2013.03.17. 14:30:23

Jó írás, a grabancánál fogva ragadja meg a lényeget.

Van viszont valami, amiben tévedsz, vagy legalábbis túlzottan leegyszerűsítesz:
"Elvárni azoktól, akik beszavazták a Fideszt a hatalomba, hogy megfontoltan, a helyzetet és a lehetőségeket mérlegelve, előrelátóan cselekedjenek, nem több naivitásnál... a Fideszben látták a „könnyű jövő” lehetőségét. Pedig ott is voltak „figyelmeztető időjárás-jelentések” – csak hát a vágy, hogy „minden simán menjen”!"

Ez azért nem ennyire sematikus, fekete-fehér, így ennélfogva igazságtalan is, bár tudom, így illeszkedik szépen az írásba.
A 2010-es Fidesz-szavazók egy meglehetősen heterogén tömb, vannak köztük bőven konzervatív elvűek, mérsékelt liberálisok, csalódott szocialista érzelműek, az igazi tennivalókkal tisztában levők, tanultak, tanulatlanok, pragmatikus kormányzásra várók, csodavárók, intelligensebbek, kevésbé intelligensek, sokdiplomások, képzetlenek, vagyonosak, mélyszegénységben élők... ragozhatnám. Ami közös bennük, hogy az előző, sikertelen, tehetetlen, korrupt, és sok esetben dilettáns államvezetést le akarták váltani. Egy olyan kormányképes erőre, amelyről okkal feltételezhető, hogy növekvő erejénél és várható támogatottságánál fogva potenciálisan képes lesz "rendbe tenni a dolgokat". Például a nagy ellátórendszereket megreformálni. Például.
Ez az erő volt a Fidesz. Igaz ugyan, hogy a gyakorlatilag nem létező programjukban e nagyívű reformokról sem volt szó, de a lényeg az, hogy tudni lehetett: a halaszthatatlanul fontos, átfogó és hosszútávon ható programok elindítására megvan az idejük, módjuk és támogatottságuk. Ellentétben mondjuk a Bokros-féle MDF-fel, melyről azt lehetett tudni, hogy ugyan a lehető legépkézlábabb programmal rendelkeznek, de talán átlépik a bejutási küszöböt, talán nem.
A (tájékozottabb, "értelmesebb", realitásokkal tisztában lévő) választó azért bízott a Fideszben, mert egyszerűen nem tehetett mást. Adhatta volna a voksát Bokrosnak is, adta is; ám ez utóbbiak is pontosan tudták, hogy ha megfeszülnek, sem lesznek elegen ahhoz, hogy ne a Fidesz nyerje szét magát. Ilyenformán, ha már lúd, legyen kövér-alapon, egyáltalán nem hibáztathatók azok, akik úgy voltak vele: betehetném ugyan Bokrosékat egy pár ellenzéki képviselői székbe, de azzal csupán a kormányra kerülő Fidesz támogatottságát csökkentem, azt a támogatottságot, melyből minél nagyobb van, annál nagyobb az esély a hosszútávú reformokra. Igaz, így a hatalommal való visszaélés esélyét is növelem, de kockáztatok, mert a reformok és az ésszerű, hosszútávú gazdaság- és társadalompolitika a legfontosabbak, márpedig ezekhez nagyfokú legitimáció szükséges...

És egészen biztos, hogy nem csupán pár ezer emberről van itt szó. (Az LMP-t, mint akkori lehetséges alternatívát a kiérleletlen, öko-balos programjuk okán nem említettem).

béla a görög (törölt) 2013.03.17. 14:30:42

@mrZ: Hát lehet. Ebben amit leírtál nem találok logikai kivetnivalót.

Azért én adok magamnak is meg a trafikosnak is egy esélyt :) Mást úgy sem tehetek. Aztán, hogy mi lesz majd kiderül...

kuszkusz1 2013.03.17. 14:31:49

@unionista:

Ah, nem! Nem értek egyet: a lakosság nem Orbánborzadályt akart Simicska genggel.
A fideszes fanatikusok meg nincsenek olyan sokan.

Ennél az emberek sokkal normálisabbak. A Fidesz népszerűségét picinyt megkérdőjelezném. Már az első Orbán-kormány idején azon merengett jóanyám (nyugodjék), hogy szerinte nem merik az emberek a kérdezőbiztosnak megmondani, hogy mennyire rühellik a Viktort.
És tényleg: 2002-ben meglepetésszerűen győzött a maszop.
Most meg mégolyanabb a helyzet, ha most lennének a választások a Gordonra sokkal többen szavaznának mint amennyit a közvéleménykutatások mutatnak.
(De a Jobbikra is.)

komplikato 2013.03.17. 14:35:51

@profilo: Még szerencse, hogy Bakondi katasztrófa úristennek és télügyi biztosnak van olyan képzettsége és tapasztalata ami a kinevezését indokolja és nem azért tiltakoztak 2012 novemberében a tűzoltóság részéről ellene, mert az ÉG VILÁGON semmilyen ilyen végzettsége és tapasztalata nincs és mert sikeresen lassabb reagálásúra szervezte a tűzoltóságot. Igaz???

Glosszárium 2013.03.17. 14:40:54

@rcfan: Igen jó és releváns kérdések. És bár szívem szerint határozottan mondanám, hogy van rá esély, az inkább a matematikai racionalitás talaján lenne csak életképes kijelentés, mintsem a kaotikus jelen valóságban.

Prognózisom tehát az, még jó pár év társadalmi-politikai erodáció vár ránk, mígnem a csömör posványában a tömeges mérvű felocsúdás megállítja végre a további sülyedést.

kuszkusz1 2013.03.17. 14:44:05

I@InteriorLulu:

Remek helyzetértékelés. Gratula!

profilo 2013.03.17. 14:44:57

@komplikato:

Ha most azt gondoljuk,hogy a Bakondi nevű idióta miatt történt minden úgy és ahogy,akkor a köd előre megfontolt,de nem jól átgondolt szurkálását követjük el folytatólagosan.
Bár ha neked ennyi elég...

komplikato 2013.03.17. 14:47:58

@profilo: Nyilván ennél többről szólt az egész. Valószínűleg a vezér kar más elemei is "mással voltak elfoglalva" mentés irányítás helyett és a "jó katona" meg parancs nélkül nem csinál semmit effektus érvényesült.

A reagálásom a hozzászólok hozzáértésének fikázására volt válasz, nem pedig a 3-4 nap káoszt akartam vele megmagyarázni. De jogos észrevétel.

grani 2013.03.17. 14:49:18

@Moin Moin: Hát mint számomra kiderűlt, MO egy feje tetején álló ország. A szocialisták jobboldali, neolibek, a konzervatívok meg államosító szocialisták. A liberálisok meg egy véleménydiktátor, "pofa be ha nem azt mondod amit mi" félfasiszták. A szélsőjobb meg természetesen rasszista, nacionalista és nem természetesen szocialista. Habár lehet, hogy természetesen.

A nyugattal példálózni meg nem jelent semmit. Ott is van minden, amit csak el lehet képzelni. Az Egyesült királyság pld. közröhej tárgya volt két éve, amikor még só se volt az utak szórására, téli gumiról nem is hallottak, London meg leállt mínusz öt fokban és öt centi hóban. Szóval, nem példa semmire, már csak azért sem, mert olyan messze van tőle MO mint Makó vitéz Jeruzsálemtől. Amivel össze lehet hasonlítani, az Románi, Bulgária, Ukrajna stb. Szóval, nem kell nagyzási mániába esni és a nyugattal példálózni. Egy csóró, legatyásodott ország, tele felelőtlen, nagyképű polgárral és a neki megfelelő, csóró és működésképtelen államszervezettel. Jó volna, ha reálisan kezelnétek a saját helyzeteteket. Másra, főként az államra mutogatni meg nem célravezető. Az államtól lassan meg kell szabadulni. Az öntudatos polgár úgy cselekszik, hogy csak nagyon ritkán, inkább soha, ne szoruljon az állam segítségére. Aki jól működő államot követel, az az állami elnyomás erősödését követeli.

profilo 2013.03.17. 15:00:47

Teljesen jogos a hozzászólók hozzáértésének fikázása.Elég csak elolvasni a tiédet.

komplikato 2013.03.17. 15:05:43

@profilo: Pont az a lényeg, hogy mr. Télbiztos is kb. ennyire (se) van/volt képben, hála magas röptű tanulmányainak.

profilo 2013.03.17. 15:23:57

@komplikato:

Ja!Biztos egy olyan biztost kellett volna kinevezni,mint azt az egyszeri hozzászólót,aki a Varánuszon helikopteres mentést kért az M1-es és M7-es elakadt autósainak segítésére.Csak elfelejtkezett a viharos szélről.
Szakértelem....pffff.

Bakondi tényleg egy pöcs,de csak őt hibáztatni felesleges.

komplikato 2013.03.17. 15:36:08

@profilo: Nem, valóban nem. Ő csak a cseresznye a hab tetején, ami a tortán van.
Biztos lett volna fikázás a fórumokon minden képen, de nem lehet nem észrevenni, hogy mekkora melldöngetés volt itt, hogy most a Télbiztos, meg az általa tökélyre fejlesztett katasztrófa elhárítás milyen fasza, stb. Nyilván azért áll szerencsétlen a fikaszórás kereszttüzében. De a kamu nyugtató hírek az MTVA-ban, vagy Pintérék balfasz SMS-e is megérne pár sort, csak már 1000x le írták.

Moin Moin 2013.03.17. 17:03:14

@InteriorLulu:

Egy szervezet (pl. egy párt) várható lépéseit, tetteit elsősorban nem abból kiindulva kell előre látni,. hogy mire képes (van-e pl. elegendő parlamenti többsége/ideje a átfogó és hosszútávon ható programok elindítására, vagy a nagy ellátórendszerek megreformálására), hanem abból, hogy mik a szándékai. Ez egy „ősrégi” (katonai) stratégiai alapigazság: ne az ellenség képességeiből, hanem a szándékaiból indulj ki, ha tudni szeretnéd, mit fog tenni!:-)

A 2010-es Fidesz-szavazók szociális, képzettségi, értelmi, stb. szempontból valóban heterogén társaság, egyvalamiben azonban egységesek voltak: így vagy úgy csodát vártak és nem saját maguk akartak megküzdeni a nehézségekkel, valamint „egységesen” nem mérlegelték a tényeket és információkat: mi is várható a Fidesztől? …És éppen hogy nem igaz, amit írsz, hogy t. i. „a (tájékozottabb, "értelmesebb", realitásokkal tisztában lévő) választó azért bízott a Fideszben, mert egyszerűen nem tehetett más” – mert tehetett volna: otthon marad és nem szavaz a Fideszre, megakadályozva ezzel azt, hogy meglegyen a kétharmada! Hiszen ha egyszer „tájékozottabb, "értelmesebb", realitásokkal tisztában lévő” volt az illető, akkor bele kellett volna gondolnia, hogy vajon úgy politizálna-e egy, a fontos feladatok elvégzésére felkészült erő, ahogy azt a Fidesz tette? Látnia kellett-lehetett volna, hogy valójában mire is készül a Fidesz és miért „imádkozik” a kétharmadért!

Még sehol sem volt a médiatörvény, még sehol sem volt az új alaptörvény, annak összes eddigi módosításaival, még nem volt Országos Bírói Hivatal, sőt, még unortodox gazdaságpolitika sem – és mi máris megírtuk, mi lesz, 2010 tavaszán-nyarán! Nem azért, mert „látnokok”, vagy „zsenik” lennénk, hanem azért, mert egyszerűen csak hagytuk, hogy az információk a saját természetes összefüggőségeikbe rendeződjenek és nem „erőszakoltuk meg” azokat az illúzióink és a reményeink kedvéért…

Ha 2010 tavaszán (pl.) Bokrosra, az LMP-re, vagy akár a szocikra szavaztak volta ezek a „tájékozottabb, "értelmesebb", realitásokkal tisztában lévő választók”, akkor ma nem lenne új alaptörvény, nem lennének 9 évre bebetonozott Fidesz-figurák és nem lenne új, a Fideszre szabott választási rendszer sem – ergo: sokkal-sokkal könnyebb lenne az ország visszademokratizálása. És (pl.) „elvi vita” sem lenne arról, hogy vajon egyáltalán lebontható lesz-e a Fidesz-állam, ha az ellenzéknek nem lesz meg ehhez a kétharmada? (…Megsúgom: lebontható – és az Így győzd le a Fideszt c. előző postunkba belinkelt írásainkból azt is megtudhatod, hogy miért és pontosan hogyan!)

Torkosborz 2013.03.17. 18:15:50

INDEXORSZÁG állam az államban.
Most hiányolják, amikor működne akkor meg bírálják az államot.
A kettősmérce bomlasztólag, hat az emberi gondolkodásra.
Kevés a pszichiáter, csoportos terápiát.

Husz_János_Puszita 2013.03.18. 16:32:06

Nézzük a jó oldalát. Ha jön az USA elfoglalni minket, 20 perc 4 másodperc alatt elesünk, és akkor odacsatolnak.

Husz_János_Puszita 2013.03.18. 16:35:30

@Moin Moin:

Kis emberismeret elég lett volna. Tudtam, hogy nem jut be a Bokros, mégis rá szavaztam, hogy ne legyen kétharmada a Fidesznek. Lett.
süti beállítások módosítása