2013.02.21. 16:07 Szerző: Đđ

Radikális hataloméhség

Hősök csarnoka.jpg

Da schreibt mit finsterem Amtsgesicht
Der eine Relationen.
Der andere seufzt beim Untericht
Und der macht Rezensionen.”

(„Ott az egyik sötét hivatalnokarccal összevetéseket ír./A másik sóhajtozik az oktatás közben és bíráló megjegyzéseket tesz.”)

Részlet egy régi német Burschenschaftler-dalból (https://www.youtube.com/watch?v=mtU6Fs2Jyn0)

 

 

Itt vannak ezek a mi derék, listázgató radikáljobber fiatal diákvezetői, ezek a magyar „Burschenschaftlerek1”. Mi vezethet arra tanult, egyetemre járó fiatalokat, hogy szélsőjobboldaliakká váljanak, és hogy szélsőjobbos mozgalmak vezetői legyenek?

Közkeletű vélekedés, hogy „a nyomor radikalizál” – azonban ez tévedés. A nyomor megbénít és inaktívvá tesz – és legfeljebb értelmetlen rombolásra tesz képessé, de arra semmiképp sem, hogy nagyon tudatosan felépített politikai szervezetet és programot dolgozzanak ki a nyomorban tengődők. Őket csak fel- és kihasználni szokták azok, akik valójában létrehozzák és működtetik a radikális mozgalmakat. A szegényekből lehetnek „utcai harcosok” és „rohamosztagosok”, de a „Führerek” mindenkor a középosztály fiaiból kerülnek ki!

Ez a helyzet a mi egyetemi radikálisainkkal is: őket sem a nyomor űzte a szélsőjobb felé. Ami „űzi” őket, az legfeljebb a saját középszerűségük érzése és ebből következően annak felismerése, hogy egy nyílt, verseny- és teljesítményalapú társadalomban ők nemigen fognak tudni kiemelkedni. Márpedig erre, a „felülre kerülésre” mindennél jobban vágynak: minden mozdulatuk azt a vágyat sugározza, hogy ők legyenek a megmondók, akik mások helyét megszabják.

…Erről szólnak a minap megismert listáik is: aki a listát összeállítja, az mondja meg, hogy a listázottak „mire jók neki”.

A felülre kerülés vágyával köt szövetséget a radikális jobb esetében a „nemzeti kiválasztottság-tudat”. E kiválasztottság-tudatra azért van szükségük, mert ezzel eleve „felülre pozícionálhatják” magukat, anélkül, hogy „egyéb kérdések és szempontok” (eddigi teljesítmény, kultúra, képességek, tudás, ön-, vagy közérdek-orientáltság, stb.) előjöhetnének. A nacionalizmus persze eleve csal: azzal az érvvel igényli és indokolja a saját területén/országán belül a saját maga számára a mindenki mást minden további nélkül megelőző pozíciót, hogy (úgymond) „Eddig ők ültek a nyakunkon!”. Úgy állítja be a dolgokat, mintha ő csak „megszüntetné mások előjogait” – persze a csalás nyilvánvaló: hiszen miért állítja az egyik (állítólagos) kivételezettség helyére a másikat, a sajátját? Miért nem azt mondja, hogy „Legyen felül a legjobb, járjon a pozíció a legtöbbet teljesítőnek!”? Á, nem: ő, a középszerű figura, nem ezt akarja – hiszen, mint írtam, akkor ő legfeljebb valami közepes posztra tarthatna igényt. Ő azonban felül akar lenni – ehhez pedig, kiváló képességek híján, csalnia kell!

…Ez és ennyi a radikális jobboldaliság – és ilyen alakok a vezérei! Nincsenek és soha nem is voltak „radikális jobboldali zsenik”, legfeljebb ügyes hatalom-manipulátorok vannak – de ők könnyen összeomlanak, ha egy igazi tehetséggel kerülnek szembe.

És ahogy nincsenek és sosem voltak zsenik köztük, úgy soha és sehol sem fordult az elő, hogy radikális jobboldali hatalom alatt, radikális jobboldali recept alapján lett tartósan sikeres és ért el stabil jólétet egy társadalom. Ez azért van így, mert – ahogy megállapítottuk – a radikálisok vezetői közepes képességűek, a stabil sikerhez viszont ezek a képességek nem elégségesek. Egy állam, egy modern társadalom és gazdaság vezetése és sikeressé tétele ugyanis éppen hogy a legjobb képességeket igényli.

…Mondhatják egyesek azt is a szóban forgó fiatalok radikalizálódásának magyarázataként, hogy a ma létező, hatalmi dölyffel politizáló pártok láttál döntenek úgy fiatalok, hogy „ebből elég” és hogy „valami mást” akarnak – csak akkor azt nem értem, hogy ha valóban mást és másképp (jobban, nyíltabban, őszintébben, a közjót képviselve, esetleg demokratikusabban, stb.) szeretnének, akkor miért élnek a „mainstream” pártok legsötétebb eszközeivel?

Azt kell hinnem: a válasz egyszerű. Mivel ezek a tanult fiatalok ismerik a történelmet, ebből azt a következtetést vonták le, hogy a radikalizmus a mai, sikertelenséggel és frusztrációkkal teli társadalomban akár győzhet is – és ha győz, (vagy legalábbis komoly „tényezővé” válik) akkor nyilván a radikálisok vezetői (is) lesznek hatalmi pozícióban – azaz: éppen ők. Igen: ők a hatalomra és a kivételezettségre vágynak – nem azért akarják leváltani a mai politikai (és gazdasági, kulturális, szellemi) elitet, mert jobban tudják-akarják csinálni a dolgokat, hanem azért, hogy ők évezzék a hatalom és a kivételezettség előnyeit… Megint csak ugyanoda jutottunk tehát, mint már fentebb is!

…Ez egy végtelenül önző garnitúra! És éppen a saját társaik elárulásával, kihasználásával, a saját társaik manipulálásával nyitottak a politikában, ez volt az „entrée”-jük – vegyük ezt észre és vonjuk le ennek tanulságát: nekik hatalmat soha!

 

 

 

1 Burschenschaftler: német (legtöbbnyire radikális jobboldali) egyetemi diákszervezet (Burschenschaft) tagja. E szervezetek a XIX. sz. első felében jelentek meg, radikális jobbratolódásuk a XIX. sz. végétől kezdődött. Ezekről bővebben itt (német nyelven): http://de.wikipedia.org/wiki/Burschenschaft

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr185096748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Axxtro 2013.02.21. 18:11:18

Egész használható eszmefuttatás lenne, ha nem az volna a bújtatott célja, hogy a háttérben machináló álbaloldali zavarkeltőkről a figyelmet és a felelősséget, sunyi "baloldali" módon a jobboldalra kenje.

Ilyen listázások mindíg voltak, kormányoktól függetlenül, legfeljebb nem csináltak belőle ügyeket.

Ez egy rossz diákszokás, de nem politikai állásfoglalás, mint ahogy ezt – nagy valószínűséggel politikai provokátorok – beállítani próbálják.

Đđ 2013.02.21. 18:33:32

@Axxtro:

„Politikai provokátorok”: a Jobbik lejáratása egyértelműen a Fidesznek hozhat hasznot, hiszen gyakorlatilag kizárt, hogy a Jobbik „tisztaságában” csalódók (pl. éppen az üggyel érintett-megsértett egyetemi ifjúság) a baloldalhoz pártolna. Nem: vagy inaktív lesz és senkire sem szavaz majd 2014-ben, vagy pedig a Fideszhez, mint „legkisebb rosszhoz” csapódik, hiszen a Fidesz folyamatosan „pávatáncol” a radikális jobboldal hívei felé.

Ezért nem valószínű, hogy baloldali „provokáció” áll a történtek hátterében – hiszen az amúgy szerény képességű baloldali pártemberek sem tesznek olyasmit, ami sokkal valószínűbben hozhat szavazatokat a Fidesznek, mint nekik. Itt minden valószínűség szerint a „mainstream Fidesz-párti” HÖK-től elkülönült szélsőjobber BTK-HÖK „megrendszabályozása” és bedarálása volt a (fentiek alapján valószínűleg) Fidesz által szervezett megszellőztetés mögött. Hiszen ma a felsőoktatásban háború dúl a „lelkek feletti uralomért” a HÖK és a HaHa között – ebben a harcban pedig rosszul jött a Fidesznek (aki a HÖK mögött áll) egy „önállóskodó”, radikáljobberek által uralt BTK.

…Persze olvasva az eddigi (összesen 7), egyértelműen „Fidesz-vezérelt” kommentedet (pl. a Varánuszon), nincs kétségem afelől, hogy a fenti konzekvens és logikus érvfolyam meggyőzött volna téged!:-)

Ami pedig azt illeti, hogy „Ilyen listázások mindíg voltak”, csak két megjegyzés:
1.) A „mindig” rövid i-vel írandó!
2.) Ha igazán demokrata gondolkodású és igazán a polgári Magyarország híve lennél, akkor nem írnál ebben az elfogadó, „Nincs itt semmi látnivaló!”-stílusban a személyiségi jogokat súlyosan sértő listázásokkal kapcsolatban. Pl. nem tudom, hogyan érintene téged, ha valahol létezne egy lista, amelyen az alábbi állna: „Axxtro (…itt a valódi neved következne + lakcímed, mobilszámod, e-malicímed): korlátolt, önállótlan Fidesz-bértroll, havi 50 e-ért szop faszt a Polgárok Házában.”
:-)))

fanus 2013.02.21. 20:48:50

T.szerző Dd
Ez az eszmefuttatás biztos ,hogy megállja a helyét csak éppen mindenkor!
Amikor a kisz-es csapat -most gyurcsányékra célzok - csinálták ugyanezt( sőt puccsoltak is) akkor érdekes módon nem írtatok hasonló blogokat!?
valyon miért.. azaz kilóg a lóláb..

Axxtro 2013.02.21. 22:00:20

@Đđ: Rosszul tudod.

Mint a blogban összehordott zagyvaságokat.

A "mindig", és a "mindíg", mindkét írásmódja helyes.

Tudod, aki Bolgár úr féléktől tanulja demokrácia elméletet, könnyen pórul járhat.

Képezd magad tovább.

Đđ 2013.02.21. 22:40:49

@Axxtro:

...Azért hamar eljutottál az "egész használható eszmefuttatástól" (ma 18.11.08) az "összehordott zagyvaságig" (22.00.20) - legalább olyan gyorsan köpöd szembe a korábbi szavaidat, mint Nagyfőnököd, Orbánviki. Igaz, neki kellett két és fél év attól, amit 2010-ben Berlinben mondott Bajnairól ("világbajnok válságkezelés") addig, hogy a csicska álciviljeivel elárassza az országot az "együtt tették tönkre..."-kampányig!:-)

Mondd, mégis: nem sül le a pofátokról a bőr? Igaz: őt védi a TEK, téged meg az anominitás!:-)

Axxtro 2013.02.21. 23:26:31

@Đđ: Helyes.

Elfogadom az érvelést a mindiggel kapcsolatban.

"Akadémiai helyesírási szabályzatunk szerint csak a mindig alak fogadható el. Már az 1832-ben megjelent első hivatalos szabályozás is ezt a formát javasolja (32. lap). A mindíg egyrészt korábbi írásváltozatot tükröző archaizálás, másrészt a kiejést követő, de írásban nem szentesített alak. A népnyelvben létezik a mindég is."

De a blog tartalmával, és politikai színezetével kapcsolatos többi megállapításom fenntartom és a következőkkel egészítem ki.

Az a fajta politikai indíttatású terelgetés ami blog hátsó szándékaként felfejthető, nagyfokú politikai tájékozatlanságról, vagy sanda politikai motivációról árulkodik.

A szerzőnek hiányos elképzelései vannak az elmúlt hatvan év magyarországi politikai történéseiről, és a magyar álbaloldal múltbeli és napjainkban felvonultatott politikai gyakorlatáról.

Nem érti, hogy mi történt a rendszerváltás után, sem azt, hogy napjainkban mi történik.

Azt sem, hogy a kormánypártok nem leépítik a demokráciát, hanem egész mást csinálnak.

Nincs szándékom felvilágosítást, vagy kiselőadást tartani, de felhívom a figyelmedet, hogy az álbaloldali hazugságfüggöny mögött sokkal nagyobb adatbázis van, és aki ehhez hozzáfér, arról lepereg az ilyen ócska kis próbálkozás mint ez a blog.

Az eddigi reflexióid alapján, nem feltételezek rólad rosszindulatot, ezért ajánlom neked, próbálj a hazugságfüggöny mögé nézni, és ne hagyd, hogy cinikus módon megtévesszenek, és a saját aktív részvételeddel, a saját érdekeid ellen felhasználjanak.

Đđ 2013.02.21. 23:34:28

@Axxtro:

Ahogy a "mindígedről" kiderült az igazság, úgy a többi dologról is, amikben hiszel, előbb-utóbb ki fog számodra is derülni.:-)

Aztán: "...a kormánypártok nem leépítik a demokráciát, hanem egész mást csinálnak." - na ja: diktatúrát!:-)))

...Figyu, ajánlok neked valamit: mondogasd magadban, hogy "Simicska, Simicska, Simicska..." - és amikor már hánysz tőle, akkor térjünk vissza a témánkra! …Meglásd: van reményed a gyógyulásra!:-)

Axxtro 2013.02.22. 00:00:34

@Đđ: Tévedésben vagy.

Baloldali barátaid sem országot vezetni, sem gazdaságot építeni, sem tisztességesen küzdeni, sem egy győztes stratégiát összeeszkábálni nem tudnak.

Ezt már bemutatták a 2010-ig lezárult hat évtizedes időszakban.

Pont úgy fogják cserben hagyni a szavazóikat 2014-ben, mint ahogy azt 2010-ben tették.

A Fidesz kétharmadot nem Orbán Viktor, hanem a kapzsi MSZP, és a szolgalelkű Bajnai Gordon csinálta 2010-ben, és ahogy jelenleg állnak a dolgok, 2014-ben megint megteszik ezt szívességet a kormánypártoknak.

Ilyen szarul ellenzék még nem állt a választások előtt egy évvel a rendszerváltás óta, és jelenleg is csak potenciális szavazók elhajtása folyik, azzal a buta és erőszakos retorikával amit alkalmaznak.

Szavazatok nélkül pedig nem fog menni, nincs az országban tartózkodó szovjet hadsereg.

Te csak szavazz rájuk, a te dolgod.

De a buta kis blogod viszont alkalmatlan arra, hogy erre rá tudj venni másokat is.

Axxtro 2013.02.22. 00:13:03

@Đđ: Nem tudom mitől és miből volna gyógyulás az, ha valaki a hat évtizeden át az országon élősködő, az országot kifosztó, eladósító, csődbedöntő posztkommunista parazita álbaloldalt egy ciklus elteltével, visszaszavazza a saját nyakára.

Nem azért küldte el a lakosság 2010-ben a posztkommunista rezsimet a balfenékre, hogy "Ma született Bárány Bajnai Gordon az négy év elteltével a nyakára visszavarrja.

Aztán el lehet gondolkodni azon, hogy kinek miből is kellene igazából kigyógyulnia.

Axxtro 2013.02.22. 00:14:33

Jav.:

Nem tudom mitől és miből volna gyógyulás az, ha valaki a hat évtizeden át az országon élősködő, az országot kifosztó, eladósító, csődbedöntő posztkommunista parazita álbaloldalt egy ciklus elteltével, visszaszavazza a saját nyakára.

Nem azért küldte el a lakosság 2010-ben a posztkommunista rezsimet a balfenékre, hogy "Ma született Bárány Bajnai Gordon" azt négy év elteltével a nyakára visszavarrja.

Aztán el lehet gondolkodni azon, hogy kinek miből is kellene igazából kigyógyulnia.

Đđ 2013.02.22. 00:28:22

@Axxtro:

Az előbb azt javasoltam, ismételgesd a "Simicska" szót, amíg csak meg nem undorodsz tőle - és a haverjaitól.

Úgy látom, ez a recept nem volt elég ahhoz, hogy jobbulást érjünk el nálad, erősebb gyógyszer kell - valami morális!Most azt mondogasd magadban: "- Bő egy éven belül immár negyedszer módosítom a gránitszilárdságú Alaptörvényemet..."

...Ha ez se használ, kényszervágás!:-)))

Đđ 2013.02.22. 00:30:18

@Axxtro:

Kiegészítésképpen pedig olvasgasd konzervatív német lapok Magyarországgal foglalkozó cikkeit!:-)

Axxtro 2013.02.22. 00:45:52

@Đđ: Eleget olvasgattam.

Nyugat Európában és az Euro-Atlanti régióban naponta több ezer újság jelenik meg, ezek közül a magyar hazugságokat ismételgető lapok száma, csak jóval ezrelék alatt mérhető.

Ha te, az innen kiszervezett hazugságok torz visszatükröződéséből próbálsz magadnak virtuális valóságot összetákolni, akkor annál vannak jobb módszerek annak eléréséhez, hogy megalapozatlan módom jól érezd magad.

Üdv, jó éjt.

Axxtro 2013.02.22. 00:52:49

@Đđ: Látod, milyen kis butuska vagy?

Az USA alkotmányát az első két évben tízszer módosították, az űj magyar alkotmány ezt a rekordot már nem tudja behozni.

Nem túl hálás dolog mások ostobaságait ismételgetni.

Most viszont már nagyon unlak, úgyhogy itt, kis beszélgetésünknek vége szakad.

By!

ásványi répacukor 2013.02.22. 00:56:57

@Axxtro: Hihetetlenül érdekeseket irsz!Nem keversz össze tényeket, vágyakat, álmokat és valóságot?
Talán a postot is el 'kéne óvasni', nem csak csipőből gyurcsizni meg gordonkázni?
Javasoltatik az elmúlt nyócév galádságai helyett vedd számba az elmúlt
2,5 év hatalmas országépitő sikereit, Magyarország megújul és a magyar érdek
szlogen tükrében.

Axxtro 2013.02.22. 01:17:55

@ásványi répacukor:

Ne haragudj, de egyelőre felhagytam a szimpatikus, de értetlen emberek felvilágosításával.

Utána tudsz nézni te is ha akarsz, de nem három, hanem hatvanhárom év történéseit kell egymás mellé pakolni és akkor világosan felismerhetők a trendek és a törvényszerűségek. Azonkívül vannak olyan hosszú folyamatok a háttérben, ami két-három éves vizsgálati szakaszban nem értékelhetők.

Ha veszed magadnak a fáradságot, tiéd lehet az igazság.

Ha nem, választhatsz a hazugságok közül.

Tiéd a döntés.

little green rooster 2013.02.22. 05:37:16

"Itt vannak ezek a mi derék, listázgató radikáljobber fiatal diákvezetői,"

Eddig jutottam.

felcsutisuttyo 2013.02.22. 06:49:41

Kötélre a fasiszta csürhével......és annak kitalálójával is!!!

danyielsztájn 2013.02.22. 09:48:54

Szerintem térjünk vissza az álbaloldalról és a német jelentéktelen sajtóorgánumokról az eredeti témához!
Nem tudok valós érveket felhozni ellened, de úgy érzem, hogy az általad felhozott okok nem feltétlenül vezetnének az egyetemisták radikalizálódásához. Hisz fiatalként mindegyikünk bizonytalan, nem vagyunk tisztában saját magunkkal, avval, hogy mire vagyunk képesek, ugyanakkor mégis meg szeretnénk váltani a világot (=~középszerűek vagyunk, érvényesülni akarunk).
Inkább azt érzem, hogy az egész beteg, tudathasadásos társadalmi közeg egyenes következménye. A kiábrándultságé, a be nem váltott ígéreteké, a társadalmi különbségek növekedéséé, a változásoktól való félelemé stb, - sorolhatnánk még. És nem kis szerepe van persze a Horthy-korszak mosdatásának is, amely már elkezdődött Antallékkal.
Érzésem szerint ez az össztársadalmi frusztráltság fejeződik ki a fiatalságban, plusz az életkorral járó természetes bizonytalanság, és ezt tudatosan használja ki a (már korántsem tudatlan és „ösztönös”) szélsőjobb. Népszerű (és részben valóban feldolgozandó, megoldandó, helyére teendő) témákat hoz fel: ősmagyar gyökerek, Trianon, cigányok, EU, „megoldásokat” kínál, és ezzel tud hatni.
A logikáját értem, csak éppen az egyetemistákat nem…

ásványi répacukor 2013.02.22. 22:09:15

@Axxtro: Bár nem vagyok még 63 éves, de lehet, hogy több évig ettem a háromhatvanas kenyeret, mint az életkorod. Van tapasztalat bőven, nem kell utánna nézni. Az igazság az nem lehet se igaz, se hamis. Szubjektiv dolog,hogy mely szemüvegen keresztül nézed, ugy látod. Sokszor elegendő megtörölni a szemüveget és lőn tisztánlátás! Eme műveletet ajánlom neked is, előbbre mutat mint az egyoldalú vagdalózás.

Axxtro 2013.02.22. 23:40:26

@ásványi répacukor:

Sajnálom "ásványi répacukor".

Nem én vagyok hatvanhárom éves, hanem cirka addig kell visszamenni a magyar történelemben a kommunista hatalom átvételig, hogy megértsd a ma történéseit.

A kis beszélgetésünknek itt vége is szakad.

A továbbiakban magadra vagy utalva, te döntöd el melyik úton haladsz a megértés felé.

By!

helipokter 2013.02.23. 22:53:31

@Đđ:
Szép volt. Gratulálok!

legeslegujabbkor 2013.02.24. 17:46:02

Ha már mozgatórugókról van szó, az egyetemisták között is van mindenféle, én inkább azt mondanám, hogy a HÖK-ösökben most az elvtelenül alkalmazkodó 10%-ot látjuk. Egyszerűen átvették az elődöktől a kialakított rendszert, mert jól működött, és ők is így akarták működtetni tovább. Nem tudom az egyetemnek mennyivel volt kényelmesebb ilyen formában megfizetni azt a pénzosztó adminisztratív munkát, amibe a programszervezés is beletartozott. Arra gondolhattak, hogy ha a tanulók beleegyeznek, hogy a pénzek egy része talán nem oda kerül, ahova kellene, akkor ők nem kötnek bele. Jól jön majd a megbeszéléseken az egyetértési jog gyakorlásánál ez a félrenézés.
süti beállítások módosítása