2013.02.16. 17:50 Szerző: ROZ

„Fasizálódó” fiatalok?

PR-tréning.jpg

Regiment sein Straßen zieht
Auch mein Bursch in Reih' und Glied,
Juchei!
Meinen Burschen, ja, den kenn' ich gut,
Trägt ein' grünen Strauß am Hut!”

(„Az ezred vonul az utcán/Az én fiúm is, sorban és rendben,/Juhé!/A fiúm, akit jól ismerek,/A kalapján zöld bokrétát hord!”)

Szlovén eredetű német katonanóta – 1913 (https://www.youtube.com/watch?v=CQkDJGfihEY)

 

Az alábbiak egy fiatal, européer&progresszív nő gondolatait olvashatjátok a radikális jobboldali befolyás növekedésének okairól az egyetemi ifjúság köreiben, továbbá arról, hogy mit tehet ez ellen a progresszív politikai közösség. De mielőtt még belemerültök az olvasásba, hallgassátok meg a bevezető idézethez belinkelt (egyáltalán nem „nácifasisztahitlerista”) dalt! ………No, megvolt? Most akkor tegyétek a kezeteket a szívetekre és valljátok be: megmozdult a lábatok és (legalábbis gondolatban) vertétek a taktust – nem? (Aki mégsem, az valószínűleg enyhén autista, vagy menthetetlenül ökobalalternatív lehet.) Látjátok: ilyen spontán azonosulást és önkéntelen „tömeggel mozdulást” ma csak a radikális jobboldal kínál – és ez nagy baj, nagyon nagy baj!

Egy új felmérés szerint ma az egyetemre-főiskolára járó fiatalok tekintélyes százaléka Jobbik-szimpatizáns és rokonszenvezik a radikális jobboldalisággal. (Lásd itt: Tarol a Jobbik… -  http://nol.hu/belfold/20130216-tarol_a_jobbik) Figyelem, 40-es, 50-es és 60-as ballibek: lehet rettegni – jön a „náciár”!

Dehogy jön: a fiatal nem náci akar lenni – jövőt akar magának és közösséget, amelyhez kötődhet. A fiatal nem akarja magának a fater elcseszettségét és ezért lázad a fater korosztálya és az ott szokásos „politikai jómodor” ellen.

A fiatalság mindig nonkonformista, továbbá könnyen lelkesedik és kevéssé megfontolt, nemigen törődik a korábbi generációk egyes dolgokra vonatkozó tapasztalataival - nem véletlen, hogy a nem az ötvenes Mézgagézák szombat estéi szoktak a baleseti sebészeten végződni… A fiatalok az érzelmeikkel kötődnek – az érdekkapcsolatok majd csak egy évtizeddel később jelennek meg az életükben.

Kit-mit tud felmutatni a fiataloknak a „baloldal”, ami fellelkesít, amihez érzelmekkel lehet kötődni? Mesterházy Attilát? Akitől a frász tört ki minket, amikor még szakálla-bajsza volt – és amikor leborotválta, azt mondtuk: bár inkább mégis hagyta volna meg! Igaz, ott van fiatalnak Kunhalmi Ági, aki talán egyes, a MILF-kultusz felé épp most nyitó elsőéves fiúra képes hatni – ám már Krisztus Urunknak sem sikerült egyetlen hallal több ezer kiéhezettet jóllakatni1. Vagy esetleg Bajnai Gordon? Ugyan: ő legfeljebb a most egyetemre járó fiatalok anyukái közül képes néhányról a kisfiús mosolyával gondolatban deriválni a bugyit… (Nem „levarázsolni”, mert egy technokrata olyat nem tesz!)

…Hol vannak a lelkesítő és követhető progresszívek – és hol sikk ma a lányok előtt progresszívnek lenni? Hiszen a keményf…ú srácok mind radikáljobberek!

A legutolsó baloldali, akiben volt valami lelkesítő, Gyurcsány volt – mondjuk a 8 évvel korábbi önmagában. De az ő idejéből sem emlékszünk olyan eseményre, amely magával ragadhatta volna a fiatalok tömegeit. Óriási tévedés azt hinni, hogy a fitalanok azt szeretik, hogy „szét vannak csúszva” és hogy élvezik azt, ha „olyan lazák, hogy majd szétesnek”. Aki csak kicsit is ismeri ezeknek a jelenségeknek (és: kifejezéseknek) az eredetét, az tudja, hogy a legreménytelenebb amerikai négergettókból származnak… Ott ez az „attitűd” éppen a reménytelenség, a perspektívátlanság és a senki által meg nem szólítottság reakciójaként alakult ki, innen importálódott hozzánk is – ahol a tizen-huszonévesek szintén nem találnak perspektívát, hitet, olyan dolgokat, amelyek pozitívak és lelkesedéssel töltenék el őket. Nincsenek jó, konstruktív minták – márpedig egy fiatalnak minták kellenek. (Akárhogy is tagadja ezt épp a szabályok ellen lázadozó ifjúság: fiatalon a legerősebb a nyájszellem és a vezérürü iránti fogékonyság!) És ha jó minta nincs, jön a rossz… Lazaság, szétcsúszottság – és a radikális jobberség!

A radikális jobboldaliságnak vannak egyszerű és dinamikus válaszai – és a radikális jobboldalnál fel lehet tenni olyan kérdéseket, amelyek a mainstream társadalomban akár törvénnyel is szankcionáltak. Pl.: volt-e Holokauszt és ha igen, miért, ha nem, miért „terjeszti ezt a zsidóság”? Vagy: ugyan miért ne irtsuk ki a „haszontalan” és „munkára és rendre genetikailag képtelen”, viszont „rengetegbe kerülő” cigányokat? És: nem azért vagyunk-e mi, magyarok „szegények”, mert a nyugat – vagy bárki más – „kizsákmányol minket”? Most őszintén: mikor beszélt ezekről a baloldal (vagy akár a mainstream jobb is), kurta és felszínes sztereotípiák nélkül? Vagy éppen anélkül, hogy az ne valami szuperhumánértelmiségi, belvárosi, könyv-és elméletszagú fejtegetés lett volna, olyanoktól, akik legalább annyira nem értik, hogy valójában mik is a cigányprobléma okai és miképpen lehet azokat valóban jól kezelni, mint maguk a „retek cigók”… A radikális jobber közösségbe épp az a(z egyik) belépő, hogy feltesszük ezeket a kérdéseket – hiszen ez is egy lázadás „az öregek világa” ellen: ha nem tekintjük azt tabunak, amit ők, a „mainstream” annak hirdetnek!

A látszat igazolja is e kérdések jogosságát – és a rájuk kínált radikáljobber válaszokat is „hitelesíti” az a vitathatatlan tény, hogy a mainstream társadalom és a mainstream, bevett eszméken alapuló politika nem volt képes „megoldani Magyarországot”. A fiatalság csak ezt érzékeli. Továbbá: mivel (szüleik és az egész társadalom „önzésre nevelő” mintái nyomán) nemigen természetes számára a szolidaritás, a másokkal való gondolás, mások érdekeinek megértése, viszont úgy tanulta, hogy „mindenki annyit ér, amennyije van2, ezért könnyel lép túl mások (pl. a cigányok) ember mivoltán, ami ugye a radikális jobberséggel való azonosulás, az eszmék és „megoldások” elfogadásának egyik alapfeltétele.

Fontos a fitalanoknak a magabiztosság és az identitás is – és ebben a kettőben is erős(nek látszik3) a radikális jobboldal. Mármost, ma a „lejárt szavatosságú” és szemmel láthatóan kimerült Orbánon kívül ugyan ki „magabiztos politikus” van itt? Fontos a fiatalságnak az is, hogy identitását erőteljes szimbólumokkal fejezhesse ki, éspedig a szintén ugyanahhoz a közösséghez tartozókkal együtt.

Nincs a fiatalok szemében érdekes, izgalmas, a „begyöpösödött”-től eltérő, „friss” válaszokat adó progresszív ideológia. Nincs érzelmi vonzerő. Nincsenek karizmatikus vezetők, afféle „báty-”, „idősebb tesó”-figurák sem. Ezért aztán úgy érzik a fiatalok, hogy számukra semmit sem jelent a mai harmincasok-ötvenesek által ajánlott világ. Ha azt akarjuk, hogy a fiatalok tömegesen csatlakozzanak modern, valódi megoldásokat adó eszmékhez, akkor a modern, progresszív és européer eszméket és megoldásokat úgy és olyanok által kell közéjük vinni, ahogyan és akiktől ezt ők spontán módon fogadják el. Kellenek fiatal(os)-karizmatikus modernitás- és európaiságpárti vezetők. Kellenek a fiatalokat érzelmileg megmozgató, számukra identitást adó csoportok, mozgalom és (nagy-/tömeg-)rendezvények. Az Excel-tábla a sörözőkben és romkocsmákban nem állja meg a helyét: ott fel kell ugrani az asztal tetejére és le kell tudni dumálni a sárga agyagig a radikáljobber hangadót! …Mármost, elképzelem, ahogy egy millás a falhoz bassza a kriglit és leugatja-megszégyeníti fasiszta vitapartnerét… Előbb jön el Krisztus másodjára!

A fiatalságot nem okos egyetemi előadásokkal kell megnyerni és nem igazgatótanácsi értekezleteken - ott a vezetőket kell kinevelni. Érteni és beszélni kell a fiatalok nyelvét és nem elég nekik egy-egy, a beszédírók által „okosan és mérlegelve odaszerkesztett” poént elengedni… A személyiség, a magabiztos („fölényes”) tudás és az abszolút meggyőződés hármas egysége képes vonzani és átprogramozni a fiatalok tömegeit. Nem az a feladat, hogy néhány „udvari egyetemista” ott álljon biodíszletként a baller szónok hátterében, majd a baller médiában elkaffogjon pár betanult polkorrekt mondatot. Az ilyen figuráknak nincs szavuk és súlyuk, sem pedig befolyásuk az egyetemi ifjúság közegében – mert épp azt képviselik, ami ellen a fiatalok lázadnak: a Mézgagéza faterok világát, sikertelen eszméit-módszereit, elcseszett életét és unalmát.

…De hát hol vannak a modernitást, az européer gondolatot karizmatikusan képviselni tudó vezetők? Legjobb esetben is a Jövendő méhében pihennek… Bizony: itt lenne a „születés” ideje, juhééé!

tolnivaló.jpg 

 

 

 

1 A Mesternek is legalább öt hal és két kenyér kellett ehhez a Szentírás szerint.

2 Lázár János nyomán – ld. bővebben itt: Lázár és Kálvin - http://progressziv.blog.hu/2011/03/21/lazar_es_kalvin

3 Valójában a radikális jobboldal vezéralakjai a legtöbb esetben sérült, bizonytalan identitású, labilis alakok, akikben a magabiztosság látszat csupán: egyfajta túlkompenzálás. maga az erő- és erőszak-kultusz, a hajlam az agresszióval történő konfliktuskezelésre is egyértelműen igazolja ezt.

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr695083738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Venyigeszu 2013.02.16. 20:55:32

Érdekes poszt.
Közepesnél picit gyengébb pártpropaganda, de érdekes.
Csak pár gondolat:
- "Figyelem, 40-es, 50-es és 60-as ballibek: lehet rettegni – jön a „náciár”!" - ez azért megadja a felütést. Sokat elárul arról, hogy aki ilyen olcsó demagógiával nyit, azt mennyire lehet komolyan venni.

- Gond van azokkal a fiatalokkal, akik egy politikai pártban keresik a "közösséget". Ők súlyosan félreértik a politika lényegét.

- Az "ellenfél" sorai közül felsorolt hiteltelen embereket. De hogy maradt ki a felsorolásból pld. maga Vona, vagy Zagyva, Vonák, Pörzse, Morvai...?

- "A fiatalságot nem okos egyetemi előadásokkal kell megnyerni..." - Kár, hogy a szerző fel sem fogja, hogy ezzel nem csak önmagát, hanem a fiatalokat alázza porig.

- Értékként említi, hogy a Jobbik szóba hoz olyan kérdéseket, amelyeket a "mainstream" nem. Ez nem érték. Érték az lenne, ha lenne rájuk értelmes megoldása is.

Balt 2013.02.16. 21:02:25

Esetleg a HaHa-féle trójai falovakat véletlenül a saját falaitok mögé húztátok be... és eléggé kilóg a falóláb. :)

Balt 2013.02.16. 21:06:08

"ott van fiatalnak Kunhalmi Ági, aki talán egyes, a MILF-kultusz felé épp most nyitó elsőéves fiúra képes hatni"

Szó se róla, leesett az állam, amikor megnéztem: még nincs harminc.
mszp.hu/parttag/kunhalmi_agnes
Csinos ötvenesnek gondoltam. :))

Balt 2013.02.16. 21:11:13

"De az ő [GyF] idejéből sem emlékszünk olyan eseményre, amely magával ragadhatta volna a fiatalok tömegeit."

Én emlékszem: 2006 (meg az utána következő időszak, máig) erről szólt. :) Mondjuk a "ragadást" kicsit másképpen értelmezve. Mondhatjuk úgy is, hogy nem csekély személyes érdemei vannak a Jobbik előretörésében. In(?)direkte.

Husz_János_Puszita 2013.02.16. 21:46:49

A fiatalok mindig is rühellték a tabukat, a társadalmi hazugságokat, feszegették a határokat, próbálgatták magukat. Nincs kiforrott értékrendjük, csapódnak a hangadókhoz. Nem dimenzionálnám túl a politikai szerepüket. Az ő dolguk a tanulás, bulizás és a csajozás. Végül a hippik is felvették az öltönyt, felkötötték a nyakkendőt, beálltak a sorba. Ez a világ rendje.

Szúrófény 2013.02.17. 03:31:29

Szabó Dezső: az ifjúságról

Az ifjúság sohasem ad új történelmi gondolatokat. Az ifjúság mindig a már legnépszerűbbé beidegzett gondolatok, érzések megafonja.
Törvényszerűen mondhatjuk ki: hitvány idősebb nemzedékek mellett felnőtt ifjúság még hitványabb

camilló 2013.02.17. 04:53:22

Mi az, hogy ballib? Vagy baloldali valaki, vagy liberális! Ez az összemosás is közre játszik abban, hogy a baloldal ott van ahol! A két eszme összeférhetetlen! Aki mást mond az hazudik! Én 40-es vagyok és nem rettegek. Nyilván azért mert tudom hogy kell bánni ezzel a csőcselékkel. Ezek csak az erőt tisztelik. Érdeklődve szoktam olvasni a szitkokat amivel érvelnek, és a viszont szitkokat is. Márpedig mint tudjuk, Szitkokkal csak azok szoktak érvelni, akiknek nincsenek érveik! A liberalizmusban, és a fasizmusban az a veszélyes, hogy a kérdésekre nem a helyes válaszokat adják a kérdésekre, hanem csúsztatnak. A csúsztatás veszélyesebb mint a hazugság, mert van igazságtartalma. A liberális jobban fél a munkásságtól, a baloldaltól, mint a fasisztáktól. Nem véletlenül! Ezért hallgatják agyon a baloldali emberek véleményét. A történelemben volt már ilyen, és ez egy világ égéshez vezetett. Hiába, az a nép amelyik nem ismeri a történelmét az arra kényszerül, hogy megismételje azt! A szomorú az, hogy megint azoknak kell a majd a vérükkel megvédeni az emberi eszméket, akik akkor is tették! Mindenki figyelmébe ajánlom Szilágyi György Hanyas vagy? 28-as. Című monológját. Az általam rendszerkritikai baloldalnak nevezett formációnak az a nagy baja, hogy várják a messiást! Várják a karizmatikus vezetőt. Mind ezt arra alapozva, hogy " a forradalmi helyzetek megteremtik a forradalmi vezetőket". Marosánt a szakszervezetek nevelték ki, szónoklatot tanult, és mást is hogy tudjon hatni az emberekre. Szánalmas a mai politikai vezetők szónoki képessége. Szájba rágós, látszik hogy hülyének nézik az ember gyerekét. Végül is van igazságuk, mert sajna az emberek buták! A fiatalok sem kivételek. Sőt! Élt egy ember, aki azt mondta:"Tanulni, tanulni, tanulni!" Nem véletlenül. Nem véletlen, hogy tudatosan butítják el a fiatalokat, és általában mindenkit. Egy buta embernek bármit be lehet adni! Egy buta embert nyájba lehet terelni. A blogban a kiemelt résszel, egyet értek. Azért azt hozzá tenném, hogy ehhez kell egy olyan szervezet aki tiszta emberileg, és van annyi pénze, hogy ezt megfelelőképpen tudja hirdetni, hogy eljusson mindenkihez!

kuszkusz1 2013.02.17. 05:31:36

A fiatalok ilyenek, a fiatalok olyanok. A többség ilyen meg olyan. Ezt meg azt képzeli emezekről és amazokról. Képzetek, feltételezések megingathatatlan tényként előadva.

Ez nem egy nagy szám.

alterina 2013.02.17. 13:14:01

@camilló: Sok igazság van abban, amit írsz. De a radikális balosok egy része keményen dolgozik, hogy ráébressze az embereket a valóságra: agitál, cikket ír, blogot szerkeszt, szervezkedik vagy zenél. Csak kevesen vagyunk!
Pl.:
thinkingandrioting.blogger.hu/

ROZ 2013.02.17. 13:52:34

@alterina:

O.K., meghallgattam: rossz zenére frusztrált emberek hülyeségeket énekelgetnek... De mi köze ennek a poszt témájához?:-)

Amúgy a dolog jóval bonyibb, mint ahogy a ti fejetekben van összeállva, de hidd el, hogy nem önmagában a kapitalizmus a hibás azért, hogy nektek már 20-án 30-a van minden hónapban. Könnyű erre ráfogni - de akkor miért nem így állnak a dolgok Svédországban?

Kérlek, ne válaszolj: nem vagyok kíváncsi irracionális szélsőbalos propagandaszövegekre!

prognosys 2013.02.17. 15:25:26

"...valójában a radikális jobboldal vezéralakjai a legtöbb esetben sérült, bizonytalan identitású, labilis alakok..."

A túloldalon pedig a tekintélyelvű, az egész nemzeten átgázoló, letaposó nagyurak ülnek, akik (esetenként nem valódi) diplomájuk és modoros (de néha modortalan) retorikájukkal, aljas hazugságaikkal züllesztik egyre alacsonyabb színvonalra ezt az országot!

Igen! Azok, akik nap mint nap versenyképességről, növekedésről,jólétről, stb...papolnak!

S közben a lakosság döntő többsége mára elérte a szó szerinti nyomor szintjét, miközben reggeltől estig robotol!

Azt gondolom, hogy ha valaki egy egész életen keresztül megalázva, letaposva él, akkor azt lelkileg is megnyomorítja, kiüresíti a helyzete, de egy erős (és valódi) közösség erőssé teszi az egyént és segít kinőni ezeket a bajokat!

A radikális jobboldal mögöttük pedig egy igen elszánt, erős közösség sorakozik fel, amely sokkal nagyobb, mint amelyet bármely "(bér)felmérés" felmutatna, így bizonyosan idejét múlt ez a megállapítás!

Remélhetőleg, hogy általuk rövidesen véget ér az álszent hazudozók, nemzetgyalázók hegemóniája, s végre valóban magáért és a közösségért dolgozhat a nemzet!

==T== 2013.02.17. 16:38:09

Mit jelent az, hogy européer? Keresztény vagy és büszke vagy arra, hogy fehérnek születtél? Mert európa népeit kb. ez a két dolog köti össze.

ROZ 2013.02.17. 17:38:45

@prognosys:

Mondanál akár egyetlen példát is, amikor egy radikális jobboldali vezetés tartósan sikeressé tett egy népet és jólétet, szellemi felvirágzást hozott?

[A Pinochet-féle Chilét ne hozd, kérlek fel, mivel az egyrészt nem volt "radikális jobboldali", csupán az első időszakában egy terroruralom, másrészt pedig programja kifejezetten a nagytőkének kedvezett, azon belül is az amerikainak - fúúúj:-)))]

kuszkusz1 2013.02.17. 17:38:59

@==T==:

Arra igen büszke lehet az ember, hogy fehérnek született, mert a fogantatás a majd megszületendő kisded hősiességének eredménye.

Már az ivarsejtek is nemzeti érzelműek és keresztények.

Ateista ivarsejtek kíméljenek!

ROZ 2013.02.17. 17:52:48

@==T==:

Az európaiság sokkal több, mint amit te felsoroltál.
Jelenti azt, hogy minden eddigi és ma létező egyéb civilizációnál többre értékeljük az egyéni kezdeményezőkészséget, a kreativitást és az innovációt. (E hármat egyszerre, mert ez fontos és csak így, egységben működik! Ebből a szempontból pl. az észak-ameriaki és az ausztrál civilizáció is européer – de mindkettőnek vannak saját, a többire nem jellemző karakterjegyei is…)
Jelenti azt is, hogy minden eddiginél fontosabbnak tarjuk az egyéni és közszabadságot és a Közjót tekintjük a társadalom és a gazdaság végső céljának.
Minden eddigi civilizációnál jobban tartjuk magunkat az írott joghoz.
Persze nem mindegyik európai társadalomban vannak jelen egyforma erővel és egymáshoz viszonyítottan egyforma arányban ezek a jellegzetességek, de – ahogy azt egyszer Habsburg Ottó is megmondta – akármelyik európai társadalom sokkal inkább hasonlít a másikra, mint bármely más civilizációra (észak-, ill.- dél-amerikai, távol-keleti, arab, indiai, orosz, stb.).

ROZ 2013.02.17. 17:54:36

@kuszkusz1:

Ja, a nők pedig, mint én is, Árpád-sávosra menstruáljuk a tampont: piros-fehér-piros-felér...:-)

prognosys 2013.02.17. 18:28:23

@ROZ: Kérlek, ne általánosíts (a kérdéseddel)! Már csak azért sem, mert sokkal inkább Nemzeti Oldalról beszélhetünk, s nem jobboldalról!

Ahogy nem hasonlítható össze a mai liberális beütésű baloldal az egykori MSZMSZ-s állampárttal, úgy nem hasonlítható össze a Jobbik a Hitleri Németországgal vagy más korábbi mozgalmakkal sem! Nem azonosak a célok, nem teljesen azonosak a megállapítások! Olvasd el egyszer a Jobbik programját (http://jobbik.hu/program)! Ebből pontosan megtudhatod, hogy mit akar a Jobbik!

A Jobbikban felismerték azt, hogy nem képviseli sem a magát bal oldalnak, sem a magát jobb oldalnak nevező pártok egyike sem kellő bátorsággal és hozzáértéssel az ország érdekeit hazánkban és a nagyvilágban. Így az ország olyanná lett, mint egy egyszeri hajléktalan: bárki szabadon beletörölheti lábát, jöjjön az keletről vagy nyugatról, bárki kirabolhatja, megalázhatja, leköpheti. Nincs és nem is volt tekintélye már lassan 100 éve és ezért nem is tekintik valódi partnernek külföldön, hanem csak valami kihasználható, korrumpálható, szánalmas népcsoportnak, mert nem volt senki, aki valóban kiállt volna az ország érdekeiért.

S mindezt tetézi, hogy a Jobbik által felvetett problémákra legtöbbször az a válasz, hogy ezek a problémák nem is léteznek, miközben nem létező problémákkal riogatnak embereket (fasizmus veszélye, gárdisták, félkatonai szervezetek az utcán), mert tudják jól, hogy az embereket a félelmein keresztül lehet a legjobban megvezetni!

Nézd csak meg: Az MSZP nem elég hiteles ahhoz, hogy saját magát "eladja" az embereknek, ezért neki Ron Werber kellett kampányfőnöknek. Persze nem is csoda, Szanyi kapitány ittas kiállása, Gyurcsány sorozatban cinikus, erőszakos megnyilvánulása, s az egész társaság elfogadhatatlan érvrendszere mára oda juttatta őket, ahová való!

A Fidesz nem egyszer bértapsolókat használ(t)
biodíszletként, hogy megmutassák mekkora a támogatottságuk. S ha itthon már nem találták elegendőnek, hát importáltak Lengyelországból...végül is erre van pénz, de a kórházakban lassan már hagynak meghalni a személyzeti hiány vagy a eszköztelenség miatt!

Nem állítom, hogy a problémákra éppen egy radikális "jobboldali" párt lenne a megoldás, de az egymásra való köpködés, a problémákra való süketség, s a párbeszéd hiánya biztosan nem az!

Abba kell hagyni mindenfajta süketelést, mert az ország nyakig ül a pöcegödörben, s ezt a régi pártpolitikai logikával, beidegződéssel, amely oda lökte, biztosan nem lehet kihúzni! Életcélokat kell találnia az országnak. Ki kell mutatnia az élni akarást, s ehhez hozzátartozik egy egészséges nemzettudat is, amit ma "nacionalizmusnak" neveznek, s helytelenül szitokszónak használnak a Jobbik ellen!

ROZ 2013.02.17. 20:35:47

@prognosys:

A Jobbik radikális jobboldali/szélsőjobboldali erő és azok a hozzá informálisan kapcsolódó egyéb szerveződések, a Gárda, a Kurucinfó, a Barikád, stb. Az a helyzet, hogy vannak olyan ismérveik, amelyek faji, vallási, „gemetikai leszármazási”, nemzetiségi-állampolgársági alapon negatíve diszkreditáln(án)ak egyes csoportokat és személyeket. Ez persze expressis verbis soha le nem írja Jobbik a programjában (amit egyébként még a 2010-es választási kampány során elolvastam). Ám szóban (akár a parlamentben is, de rendezvényeken mindenképp és gyakran) egyértelműsíti az antiszemitizmusát, cigányellenességét – és ne higgyétek azt, hogy mi nem vesszük észre a kiszólásokat, utalásokat a kódolt beszédet, annak teljes „szótárával” együtt. Tudod, az a helyzet, hogy ha ti büszke és egyenes népnek tartjátok a magyarságot és magatokat (a legkülönb) magyaroknak, akkor vállalni kell nyíltan, kódolatlanul a gondolataitokat. Pontosan tudom, mi van a fejetekben – mert ne feledd: a Jobbik-tábor és a párt prominensei nem csupán hivatalos interjúkban nyilvánulnak meg és nem csupán a te mostani kommentedhez hasonló „letagadó” szövegeket eresztenek meg: ők-ti magánemberként is beszéltek, baráti, munkahelyi közegben – és olyankor bizony Hitlert és Szálasit is megszégyenítitek! Mondom: ismerlek titeket (ha téged, személy szerint nyilván nem is) magánemberekként és tudom, mi van bennetek…

…De azt is tudom, hogy miért van ez benned és sok eszmetársadban – és erre magad is utalsz a kommentedben. Szeretnétek sikeresek lenni, egyénként és magyarként, egy közösség tagjaként, ám nem tudjátok igazából, hogy mi ennek az akadálya. Szorongtok (a sikertelenségtől), frusztráltak vagytok (mert nem találjátok a „megoldást”) és ez természetszerűen vezet oda, hogy az ember ösztönösen is „okokat” keres, amelyekkel megmagyarázhatja a szorongását, ami megszemélyesíti az arctalan félelmeket a sikertelenségtől és vergődéstől. És így lesz zsidó-, illetve cigányarca, meg multiarca, meg kapitalistaarca a szorongásnak… Ismert és a természettudományok által pontosan leírt lélektani és humánetológiai folyamat ez!

Már most mi, (jobb szó híján) „progresszívek” valós tényeken és összefüggéseken alapuló, működő megoldásokat kínálunk fel a társadalomnak, a magyarságnak és nektek is. Ezért beszélünk olykor nagyon kellemetlen hiányosságainkról és arról is, hogy ha nem változik meg a magyarság hosszú századok során kialakult rossz társadalmi stratégiája, akkor további vergődésre számíthatunk.

Azt pedig mi sohasem mondtuk-mondjuk, hogy a cigánykérdés, vagy a szociális nehézségek, de akár a korrupció, amely egyértelműen a pártfinanszírozáshoz is kötődik, nem valós, nem óriási és nem megoldásra váró dolgok – mert azok! De azt mondjuk, hogy a ti „megoldásaitok” nem működnek és csak tovább növelnék a bajt, és katasztrófába sodornák a magyarságot. Csak a teljesítményelvűségre való áttérés és a másokkal, más népekkel, gazdasági közegekkel való konstruktív és innovatív együttműködés oldhatja meg a problémáinkat – és persze a polgárosodás, nem csupán anyagi, hanem mentalitásbeli téren is. Ehhez rendkívül okos, nagyon széleslátókörű, jó, bölcs, higgadt, meggyőzőerővel rendelkező és nagyon felkészült vezetőkre van-lesz szüksége az országnak, olyanokra, akik tudják, hogy „a történet nem róluk szól”, a hatalom nem az „övék” és nem az az ambíciójuk, hogy a saját lelki nyavalyáikat, kisebbrendűségi komplexusaikat „kezeljék” azzal.

…Légy objektív – mert minden más szemléletmód katasztrófába visz!

prognosys 2013.02.17. 22:23:45

@ROZ: "...hogy ha ti büszke és egyenes népnek tartjátok a magyarságot és magatokat..."

Na itt el is árultad magad! Mert arról írsz, hogy "ti" vagy "mi", s ha a mondatod további részét elemezzük, akkor azt is gondolhatom, hogy kiváló magyar nyelvi tudásodat esetleg idegen ország érdekében használod fel!? Egy nemzet vagyunk, vagy micsoda!? Ha nem így gondolkodunk, nem jutunk előre!

"...akkor vállalni kell nyíltan, kódolatlanul a gondolataitokat..."

Szerencsére még vannak saját gondolataim, amit nem mások adnak a számba. Így nyugodtan kérdezem: te miről beszélsz? Én volnék az első, aki a társaim kezéből kiverné a fegyvert, ha azt bárkire (cigányra, zsidóra, magyarra) ráfogná! Biztos vagyok benne, hogy nem gondolja senki sem a Jobbikban, hogy nyílt cigány vagy zsidóellenességre kellene politikát alapozni, de azért finoman szólva is elég durva arcul köpése volt a magyar társadalomnak az a megnyilvánulás, amikor több, magát Magyarnak láttató Izraeli (és megadom a tiszteletet: nagy betűvel írom le!) állampolgársággal (is) rendelkező képviselő - aki kiválóan beszéli a Magyart - Izrael kitűzőjével a gallérján jelent meg a Magyar(!) parlament alakuló ülésén! Kíváncsi lennék, hogy Izraelben hasonló otrombaságot hogy tolerálnának!

De tudod mit: mondd azt, hogy nincs igazam! De akkor mi szükség van Izraelben arra, hogy rasszok szerint osszák az igazolványokat? Hiszen ezek szerint a "kettős mérce" sem létezik, s már kiteljesedett a jogegyenlőség Magyarországon...ezt szerintem még te sem hiszed el!

A cigánykérdésről: mit gondolsz, miért lett tele a hócipőjük a Kanadaiaknak, Svédeknek, Szlovákoknak, Cseheknek, s újabban a Franciáknak (www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ZTienKQPB7Q) meg nagyjából az egész világnak azokból az emberekből, akik csak az erő szavából értenek!? Vagyis ott burjánzanak el, ahol nemhogy erő nincs, de még jogvédelmi hátszéllel biztosítják "áldásos" tevékenységüket, sőt ehhez még támogatás is jár (tisztelet a kevés kivételnek)!? A Kanadaiaknak miért kellett a jóságos, szegénységben, tisztességben élő, magukat Magyarnak valló menekülteket hazatoloncolni Miskolcra? Egyáltalán miért kellett Kanadába menekülni? Tényleg akkora itt a faji üldözés? Véleményem szerint azért, mert valószínűleg ott is annak a szánni való, jóságos szegény embereknek tettették magukat, mint itthon! S gondolom azért is, mert már Miskolcról is hiányzott néhány nehézfiú!

Ezt nevezed te kódolt üzenetnek? Ha kell nyíltan kimondom: ennek az országnak van épp elég baja, van épp elég külső és belső ellensége, így hát nem hiányzik, hogy további maffiaszerű, félelemkeltő nehézfiúk vagy csoportosulások jelenjenek meg! Így is épp elég baj, hogy az OPNI bezárása után kezeletlen félnótásakkal találkozhatunk Budapest utcáin, hogy a gyermekemet még fényes nappal sem merem egyedül elengedni sehová. Hogy már nem lehet kettőt lépni úgy Pesten, hogy ne botlana az ember kéregetőkbe, hajléktalanokba, vagy rossz arcú társaságba, s az ezeket kísérő büdösben és szeméthegyekbe! Ezek mind azt jelzik, hogy valami nagyon nincs rendben a Magyar közigazgatásban!

És most objektív leszek: ezeken nincs mit szépíteni! Vagy elkezdünk erővel rendet rakni (nem akasztásra vagy ilyesmire gondolok, hanem a törvények következetes betartatására), vagy végtelen káosz lesz úrrá az országon, ugyanis a fiataljaink külföldre menekülnek, az időseknek nem lesz elég erejük a munkához. A napi 10-12 órás hajtás éhbérért, a munkahelyi stressz idő előtt kinyírja az akív dolgozókat!

De az Orbán-kormány is: ahelyett, hogy az ilyen "válságos" (S hogy mi az a válság? Egyszer ezt is rendbe kéne tenni!) időszakban az oktatásba és a kultúrába rakná a pénzt, továbbra is csak megszorít! Az évtizedes, folyamatos, kormányokon átívelő, s egyre növekvő mértékű megszorítások pedig annak a jele, hogy kódolva van abba rendszerbe, amelyben tengődünk. És nem volt elég bátorsága senkinek sem arra, hogy radikálisan(!) változtasson rajta!? Aki ezen változtatni akar, az fasiszta? Mi ebben a logika?

"...Pontosan tudom, mi van a fejetekben..."

Szerintem nem tudod! S tudod miért? Mert szerintem nem itt élsz, nem ebben az országban és/vagy nem szegények között, akiknek már nap mint nap attól kell rettegniük, mikor ütik le vagy rabolják ki őket! S csak nézed tehetetlenül a te viszonylagos jó helyzetedben, azt ahová akkor kerülsz, ha nem kaparsz elég intenzíven!

"...szeretnétek sikeresek lenni..."

Én boldog és sikeres vagyok a magam módján! Nem magam miatt aggódom, mert én még tudok annyira alkalmazkodni, hogy megtaláljam a boldogulásom útját! Az a baj, hogy egészen hihetetlen nyomor, ami körülvesz. És persze tudom: a környezetünk a belsőnk kiterjedése. Az emberek többsége szétesett, mára már az utolsó szalmaszálat is elveszítették! Nincs kapaszkodójuk, mert nem tudják, hogy valójában sosem volt, s ez óriási trauma!

Miért mondom, hogy sosem volt? Mert számomra is csak 2006-ban vált nyilvánvalóvá, hogy egy büdös szót nem lehet elhinni azoknak, akik akkor ott a parlamentben ülnek! A Jobbikkal ellentétben maximálisan eljátszották az emberek csekély bizalmát is. A választások másnapján szó szerint a kukában landolt az MSZP választási programja, s belefogtak valami egészen másba, ami sorozatos bajokat hozott. Megszorítás hegyek, száz lépés program, vizitdíj, stb...A választási csalás szinte nyilvánvalóvá vált, ennek ellenére sokan körmük szakadtáig védték azokat, akik "őszintén" belehazudtak az emberek arcába. Magasról tesz az egész Magyar politikai elit (a Jobbikot kivéve) a Magyar emberekre, mert tudják: az adminisztratív eszközökkel tökéletesen védekezés képtelenné tett Magyarság lassan, de biztosan kisebbségbe kerül saját otthonában a cigánysággal vagy más etnikumokkal szemben (ami olcsóért megvásárolható szavazatot is jelent egyben), s ami egyenlő lesz a nemzethalállal. Mindezt csupán pénzért! A természeti kincseinkért, nemzeti vagyonunkért, szolgalelkűségünkért! Mi ez ha nem hazaárulás?

Szóval lehet itt fújni az unalomig ismételt ballib mantrákat, hogy fasiszta, rasszista, szélsőséges, stb..., de egy dolgot soha nem tudtak ráhúzni a Jobbikra, méghozzá azt, hogy valaha is hazudott volna!

"...de azt mondjuk, hogy a ti „megoldásaitok” nem működnek..."

Hát akkor gyere és találjuk ki együtt, hogy milyen megoldások fognak működni. Persze, ha még te is szeretnél valamit kezdeni ezzel az országgal! Mert neked is be kell látnod: így nincs jövője! Én is és véleményem szerint a Jobbik is nyitott azokra a megoldásokra, amik az országot felemelhetik, s nem sodorják a polgárháború szélére! Persze kell a szakértelem is, de a kellő pillanatban az is kell, hogy oda tudjunk csapni az asztalra, s nem mondjuk másnap azoknak a dolgoknak az ellenkezőjét, amit ma mondtunk!

kuszkusz1 2013.02.18. 06:19:13

A Jobbik egy dolgot lát többé-kevésbé világosan és az cigánykérdés.
Ez az egyetlen párt amely mer világosan látni és fogalmazni, a többiek annyira félnek a rasszizmus vádjától, hogy a legfertelmesebb cigány származású gazembereket - az uzsorásokat, a csicskáztatókat, a megélhetési lincselőket és rabló és egyéb gyilkosokat sem merik gazembereknek nevezni.

Ez adja a Jobbik népszerűségét, különösen azokon a vidékeken ahol az állam nem méltóztatik megvédeni az ő polgárait. Ma már az sem ritkaság, hogy bűnözőcigányok verik meg a politikusi gyávaság miatt megfélemlített rendőröket.

A Gárda nem ok, hanem okozat, nem kezdemény, hanem következmény. Rossz válasz, de válasz a többséget - a gádzsót- gyűlölő cigányrasszizmusra, a többségi társadalmat hibáztató, rajtuk "elégtételt vevő", bűnözőcigányok munkásságára.

A bűnözők megfékezését természetesen az államnak kellene megtennie, ez nem egy politikai párt mellett képződött civil társaság feladata. Csak éppen az állam nem teszi meg amit neki kellene, a hülye és gyáva politikusai miatt.

Ezzel be is fejeződik a Jobbik erényeinek sora. Tűrhetetlenül és gyomorforgatóan zsidóznak és az erőszakos keresztállítgatással pedig röhejessé tették magukat - Vona és a Jobbik mint evangelizátor!
Na ne hülyéskedjünk már.

Minden egyéb kérdésben - gazdaság, kultúra, akármi a Jobbik egyszerűen rémes.

kuszkusz1 2013.02.18. 06:34:40

Ja, majd elfelejtettem megpendíteni: a rasszizmusért, továbbá a cigány népesség iránti, rossz tapasztalaton alapuló ellenszenvért - a kettő nem ugyanaz! - éppenhogy a bűnözőcigányok a felelősek, ők gerjesztik mind a két érzelmet. Amely sajnálatos módon rávetül a rendes, tisztességes cigányemberekre is.

Nem a többség "születetten" rasszista, eszük ágában sincs, de amikor azt látják a népek, hogy a cigányoknak mindenhez joguk van, ugyanakkor nekik semmi sem kötelező - pl. a normális emberi viselkedés - a többségnek meg csak kötelezettségeik vannak velük szemben, mindenféle jog nélkül - ezt az emberek rossznéven veszik.

Tehát pl. ha az én közvetlen közelembe költözne egy rémes cigánycsalád azzal a viselkedéssel ami nekik van, akkor nekem semmiféle jogom nem lenne elvárni, vagy pláne megkövetelni tőlük a normális emberi viselkedésmódot. Ha ezt mégis megpróbálnám azonnal ki lennék kiáltva rasszistának. Arról már nem is beszélve, hogy kapnék tőlük nagyhirtelen harminchárom pofont.

Ilyen körülmények között ez ember csak egyet tehet: azon imádkozik, nehogy cigányok költözzenek a szomszédba.

pszichonauta 2013.02.18. 14:22:40

Egyébként a külföldre emigrált fiatalok között kevés a jobbikos.

Husz_János_Puszita 2013.02.18. 19:43:01

@prognosys:

Akkor is kiskorú hápogó kacsák vagytok, ha hattyúnak képzelitek magatokat. Ezt akarta mondani ROZ.

prognosys 2013.02.18. 19:50:05

@Husz_János_Puszita:

Attól, hogy sértegetik a Jobbik Magyarországért Mozgalmat, még nem lesz az országnak jobb! Sőt, ezek a sértegetések egyre kevésbé állják meg a helyüket! Tehát!? Megoldást keresünk vagy sértegetjük egymást? Pontosabban ti, minket, mert mi csak tesszük a dolgunkat, az ország érdekében...

Husz_János_Puszita 2013.02.18. 20:45:51

@prognosys:

Aki elvitatja az én magyarságomat, idegenszívűnek nevez csak azért, mert nem osztom a világnézetét, azzal én nem keresek semmit együtt. Magyarságomban sértett meg már a legelején.

prognosys 2013.02.18. 20:46:01

@kuszkusz1:

"...minden egyéb kérdésben - gazdaság, kultúra, akármi a Jobbik egyszerűen rémes..."

Mondj egy olyan pártot, akik eddig kormányközelben voltak, s amelyikre ugyanez nem húzható rá!? S gondolkozz el azon, hogy ha úgy nem volt jó, ahogy eddig ment, meg most sem jó, meg ahogy a Jobbik javasolja, úgy sem, akkor hogy lenne jó? Mert valamit kell kezdeni a helyzetünkkel! Szóval nem vagdalkozni kéne, hanem gondolkodni azon, hogy hogyan lehetne az elcseszett renoménkat helyrehozni, mit kezdjünk ezzel a temérdek koldussal és cigánnyal!? A cigányok többsége a 8 általánost sem végezte el. Írni-olvasni nem tud! Ma pedig már lassan az érettségi is kevés ahhoz, hogy egy alapszintű munkát kapjon az ember a munkaerő piacon!? Nos, így mit akarsz velük kezdeni?

prognosys 2013.02.18. 20:48:39

@Husz_János_Puszita:

Nem vitattam el, csak feltételeztem. Ha megsértettelek, akkor elnézést kérek! De mégis, hogyan akarjunk közös Magyar hazát úgy, hogy vannak olyan Magyarok, akire azt mondhatjuk, hogy "mi" és vannak olyanok, akikre azt, hogy "ti"? Nem érzed ezt egy kicsit ellentmondásosnak?

Husz_János_Puszita 2013.02.18. 20:53:55

@prognosys:

Nem te sértettél meg, hanem a Jobbik. Téged ezennel megkövetlek. De a magukfajtázást ne rajtunk kérd számon, hanem a Jobbik prominens képviselőin, ugyanis az ő málna szájukat hagyta el először.

prognosys 2013.02.18. 21:26:36

@Husz_János_Puszita: Ha kicsit odafigyelsz a Jobbik megnyilatkozásaira, akkor az időben előrehaladva sok változást (fejlődést) vehetsz észre. Igy a 'magunkfajták', mint a haza elárulóitól való megkülönböztetés mára szinte eltűnt. Persze ettől még a helyzet nem változott:nem fog továbbra sem a Jobbik nemzetellenes háttéralkukat, koalíciót kötni senkivel! Pláne nem önérdekből! Úgyhogy véleményem szerint rossz indokot találtál a sértettségedre! Ez alapján ugyanis nincs valódi okod megsértődni!

Husz_János_Puszita 2013.02.18. 21:44:56

@prognosys:

Ami elhangzott, nem lehet már visszaszívni, sajnálom. Miattam rózsaszín tütükében kérhet tőlem a Vona térden állva bocsánatot, akkor sem. Azt meg hadd döntsem én el, min sértődöm meg és min nem. A szavaknak súlya van, a tetteknek következménye, jó lenne ha megtanulnátok és felnőnétek.

Nem rád értem, nincs jogom téged minősíteni. Jó éjt.

kuszkusz1 2013.02.19. 07:43:41

@prognosys:

A politikusi hülyeség százszirmú virág. Bármely politikus, politikai tömörülés rengeteg módon lehet hülye és korlátolt. A variációk száma végtelen.
A normalitás útja viszont szűkös, nem sokféleképpen lehet tehetségesnek, normálisnak és tisztességesnek.

Abból, hogy a Jobbikot anyázom nem vonható le az a következtetés, miszerint a többiek jók és tehetségesek.
Ők másként rosszak.

A 2010-es választásoknál feltűntek az ember postaládájában mindenféle szóróanyagok melyeket az illetékes pártok nem átallottak magukból kibocsájtani. Ezeknek egyenesen a kukába vezetett az útjuk. Egyetlen kivétellel. A Jobbik kampányanyagát a szívemhez szorítottam és mohó várakozással eltelve vetettem rá magamat.
Nem is csalódtam.
Régen mulattam olyan jól mint amikor ezeket az irományokat olvastam. A Jobbik szórakoztató volt ellentétben a többiek dögunalmas dumájával.
Pl. a Jobbik köztársasági elnökjelöltje Morvai Krisztina volt. Amin egyenesen visítottam a röhögéstől.

A cigányokkal valamit kezdés témakörében pedig azt tudnám mondani, hogy az első körben vissza kellene helyezni rájuk a róluk levett felelősséget a saját sorsuk, életvitelük, mentalitásuk miatt. Pl. a cigány szülőt kéne elmarasztalni ha az iskolakorú gyermeke nem ápolt, ha nem szocializált, ha világosan látszik hogy az gyermek fékezhetetlen és agresszív a társaival és a tanítóival egyaránt. Nem azon kéne agyalni ilyenkor, hogy külön tanuljon-é az gyermek a hasonszőrű társaival- szegregáció(!) - avagy együtt tanuljon-é a többségiekkel és tegye pokollá mindenkinek az életét, mert őt fegyelmezni nem lehet. Ha egy pedagógosz ezt mégis meg meri tenni akkor előfordulhat, hogy a felbőszült anyuka lilára pofozza a tanítói kart, mert rá mertek szólni Lakatos Annunciátára.

Szóval ha ilyen esetekben a cigány szüle lenne felelős az cigány gyermek neveléséért, az abban mutatkozó hiányosságokért az a jelenlegi állapotokhoz képest nagy előrelépés lenne a normalitás irányába.

Ehelyett a cigányokról való felelősséglevétel történik. Horváth Aladár a múltkorjában azt indítványozta, hogy a cigányoknak járjon alanyi jogon a víz és az áram, a legutóbbi kiáltványában pedig az ingyen tüzelőt és az ingyenkonyhákat propagálta.
A cigányokat el kell tartani!
Ne csodálkozzon senki, hogy ott tartunk ahol tartunk.

kuszkusz1 2013.02.19. 08:21:35

@prognosys:

Van itten egy probléma: a miénktől eltérő politikai erőt nem kéne hazaárulással meg egyéb borzalmakkal gyanusítani, nem kéne rossz szándékot feltételezni róluk.

Gyurcsány pl. tehetségtelen és rossz politikus volt, de nem vádolható azzal, hogy rosszat akart az országnak. Csak rosszul akart jó lenni.

De említhetem azt is, hogy nincs ember aki nálam jobban utálja az SZDSZ-t, de soha nem jutott eszembe olyasmi, hogy ők direkt rosszat akarnának az országnak amelyben élnek, amely a szülőhazájuk.
De tovább megyek: én a boldogult MSZMP-ről sem feltelezem, hogy abban kizárólag bősz hazaárulók dagonyáztak és sátánian kacagtak azon, hogy itten állomásoznak Brezsnyev elvtárs csapatai.

A velünk egyet nem értőknek, a politikai ellenlábasunknak is kijár némi tolerancia és empátia. Ha egy párt folyton nemzetárulókat keres és talál, ha magyarelleneseket vizionál ott ahol más gondolkodásúak vannak akkor saját magát diszkreditálja.
Megjegyzem ez akkor is így van ha az illető pártot Fidesznek hívják és kétharmaddal ül a nyakunkon.

Alábbi szövegrészletet a Vincent-blogban találtam.
orulunkvincent.blog.hu/2013/01/03/liberalisok_es_az_allamegyhaz_avagy_a_nunukek#trackbackh

"...Dániában államegyház van. Az alkotmány rendelkezik arról, hogy a monarcha és családja a lutheránus államegyház tagja kell, hogy legyen. Formálisan a dán állam irányítja az egyházügyeket. Ebben a pillanatban az egyházügyi miniszter egy Pandzsábból származó ateista liberális, bizonyos Manu Sareen. Formálisan tehát, abszolúte nincsen szétválasztva az állam az egyháztól, az alkotmány tele van egy konkrét keresztény egyházzal, Dánia egy lutheránus monarchia. És a legliberálisabb országok egyike a világon."

Nagyon tudnék örülni, ha már mi is itt tartanánk!

prognosys 2013.02.19. 15:39:03

@kuszkusz1:

Gratulálok! Nagyon korrekt válasz! Néhány megjegyzésem volna csupán:

"...pl. a Jobbik köztársasági elnökjelöltje Morvai Krisztina volt. Amin egyenesen visítottam a röhögéstől..."

Ehhez azért hozzá tenném, hogy bárkit is jelölne bármelyik párt Köztársasági Elnöknek, mindig gyanakvás és kétely fogadja! Nincs egyetlen olyan igazán alkalmas elnökjelölt sem, aki mögé az ország egységesen felsorakozhatna, de legalább elfogadna! Nálunk inkább a tehetetlenségbe való beletörődés a jellemző: ez van, megválasztotta a parlament és kész. Nem tehetek semmit.

A baj az, hogy nem választhatja a nép az elnököt közvetlenül. Valahányszor a Jobbik egy erre irányuló törvénymódosítást nyújtott be, lesöpörték. Utoljára - ha jól emlékszem - 1991 Júniusában lehetett erről népszavazni, amikor a nép még azt sem tudta, hogy eszik-e vagy isszák.

Egyébként akkor én Áder János megválasztásától kaptam sikítófrászt, de mára abba is beletörődtem!

"...Ha egy pedagógosz ezt mégis meg meri tenni akkor előfordulhat, hogy a felbőszült anyuka lilára pofozza a tanítói kart, mert rá mertek szólni Lakatos Annunciátára..."

És akkor tegyük hozzá a hatósági hozzáállást az ügyhöz! És még mi vagyunk a rasszisták :(

"...a miénktől eltérő politikai erőt nem kéne hazaárulással meg egyéb borzalmakkal gyanusítani, nem kéne rossz szándékot feltételezni róluk..."

Sajnos volt rossz szándék bőven! Én nem tudom másnak nevezni azt, amit korábban írtam:"...a választások másnapján szó szerint a kukában landolt a választási program..."

Ilyet jó szándékkal, a meg nem értés feltételezésével nem lehet tenni! A választások alkalmával a nép egy "szerződést" köt az általa megválasztott kormánnyal, amit a kormány másnaptól megszegett! De a korábbi kormányok is hagyták teljesen leépíteni az országot "szakértőik" által. Érdekes, ma már senki nem feszegeti azokat az ügyeket, amikor milliárdokat öltek a soha meg nem valósult világkiállításba! De lehetne itt beszélni az olajügyekről, aminek mindannyian isszuk a levét! Vagy a termőföldek, gyárak oligarcha kezekbe való juttatása sz-ért h-ért, a kárpótlási jegyekkel! S meg annyi más sötét folt a közelmúltban, ami egyesével is olyan felmérhetetlen károkat okozott, amelyekben egyszerűen nem lehet jó szándékot feltételezni! Mondjam még? A multik az éves állami támogatás mellett gyakorlatilag teljhatalmat kaptak: nekik szabad 90 napos határidővel késleltetni a beszállítók kifizetéseit. Akiket ide vonzottak (tisztelet a kevés kivételnek) gyakorlatilag munkahelyek ezreit szüntették meg, s hoztak létre néhányat helyettük. Ilyet tévedésből nem lehet csinálni! A kisvállalkozástól, amit elvesznek, azt odaadják a multiknak.

Aztán lássuk csak: a bankokkal való viszonyt sem éppen a baráti megegyezés jellemezte: megengedték nekik, hogy bármely szolgáltatási szerződés szövege hosszabb volt, mint az alaptörvény, értelmező melléklet nélkül. Vagyis azt csaptak be, akit akartak. Ha nem volt jogvégzett a kliens, akkor nagyon megüthette a bokáját velük! Ennek kirívó esete az egyoldalú szerződés-módosítás, amelynek sok család látja ma a kárát! Hol volt a kormány, amikor ennek gátat kellett volna szabni? Talán ők nem tudták? Akkor azért nem érdemes megszavazni őket, mert ha nem is rossz szándékúak, de nem ismerték fel a veszélyt!? Bocs de nem tudom elhinni,hogy ezek mögött nem volt szándékosság!

Összességében nem a más véleménnyel van bajunk, hanem azzal, hogy a vélemények mögött meghúzódó szándékok vagy nem azonosak az elhangzottakkal (ez történik ma kommunikáció néven - lásd pl.:nemzeti együttműködés? Ki működik együtt kivel?), vagy nyíltan rossz irányba visz, s meg is indokoljuk, hogy miért! Csak az indoklásra már senki sem kíváncsi! Ettől vagyunk egy kissé frusztráltak! A Jobbik mögött van legalább 1,5 - 2 millió szavazópolgár, akik egyszerűen le vannak fasisztázva és le vannak sajnálva! Mindezt a párbeszéd helyett!

És végül a Dániai liberalizmusra reagálnék. Amitől személy szerint is a legjobban tartok az az, hogy ha nálunk ezt vennék mintául, akkor nálunk ez az egyház csakis a Hit Gyülekezete lehetne. Ajánlom figyelmedbe Bartus László - Fesz van című könyvét! Véleményem szerint az lenne az ország igazi pokoljárása! Szóval ne akarjunk idáig eljutni! Isten óvjon meg az ilyen "egyházaktól"

kuszkusz1 2013.02.19. 19:14:57

@prognosys:

Én a dániai példát azért tartom fantasztikusnak, mert olyan intelligenciára és igazi liberalizmusra vall amit szívből irígylek és amitől teljesen paff vagyok.

Dániában a jelek szerint nincs botrány abból, hogy a vallásügyi miniszter egy Pandzsábból származó ateista liberális.
A dánok minden további nélkül el tudják képzelni, hogy az illető, bizonyos Manu Sareen jól és teljes szívvel-lélekkel látja el a hivatali teendőit.
És ez nyilván úgy is van.

Ez az izraeli kitűzőről jutott eszembe, amin Te fennakadsz. Én csak a horogkereszten akadnék fenn, igaz azon nagyon.

Ami Ádert illeti, tőle én sem vártam semmit, de kellemes meglepetést okozott. Igaz, a mérce nincs magasra téve.
Én sem tudnék most olyan személyt mondani aki méltó és mindenki által elfogadható köztársasági elnök lehetne.

Ami igaz az igaz, én a Fideszről Viktorostul képtelen vagyok jó szándékot feltételezni. A Viktornak egyetlen szavát sem tudom elhinni. De az előbb nem rájuk gondoltam. Képtelen vagyok elhinni a Viktornak, hogy egy fikarcnyi felelősséget is érez az ország iránt.

Antall jót akart ez kétségtelen, ő viszont dilettáns volt. Nem kicsit, nagyon. Az MDF maga volt a borzalom Torgyánostul. Aki viszont egy sima gazember. Hát, nem szűkölködünk hülyékben, az már biztos.

kuszkusz1 2013.02.19. 19:34:29

A Fideszt illetőleg a Vincent-bloggal azonosulok - fájdalom!

orulunkvincent.blog.hu/2012/10/28/vincent_torvenyei#more4874288

2013.05.10. 07:59:11

@ROZ: Progresszív megoldás? Láttuk, azért tartunk ott ahol tartunk és nem a radikális jobboldal, vagy a Jobbik miatt, Mert ahogy hozzád hasonlóan a legtöbb ballib a nagy nácizás közepette, csak egy apró dolgot felejtettek el, hogy a Jobbik még nem volt hatalmon Magyarországon, és a rendszerváltás óta eltelt időszakban, pont a te progresszív gazdáid irányították az országot. Csak néhány: korrupció, privatizációnak nevezett szabad rablás, kárpótlás révén megszerzett földbirtokok, kiárusított eladósított ország, éhbérért dolgozó milliók és munkanélküliek. Tényleg ez a legjobb megoldás és milyen racionális! Még a vezéreid is pont azok közül valók, akik a privatizációnak köszönhetik, hogy megtollasodtak - Bajnai, Gyurcsány - és az offsorelovagok - Simor -, de mondhatnám, Verest, Oszkót, Draskovicsot, bmwvan de kisposkival feszítek Szanyit és a többi meg a többi. Ezek az emberek meg az eszméik bebizonyították, hogy nem jók semmire ócska ígéreteken és hazugságokon kívül semmire nem képesek. És akkor 2006-ot nem is említettem!
A másik! Kódolt? Ja azt hallom és olvasom ki a nemzeti oldal nyilatkozataiból, amit akarok, ezzel sok mindenre megadtad a választ. Ha azt akarom hallani, akkor zsidóznak, ha nem akkor nem. Furcsa, de ha a Jobbik kódolt rasszista, akkor a magyarokat lerománozó Gyurcsány és Szanyi micsoda? Vagy a soviniszta román politikusokkal parádézó MSZP? Ne haragudj, de veled ellentétben ÉN rendszeresen járok Jobbik és hazafias rendezvényekre, rendszeresen olvasom a nemzeti érzelmű oldalakat, újságokat, és nem csak az összeollózott és szemlézett félperces beszámolókat nézem meg vagy olvasom el, mint pl. te is, ahol rendszeresen csak néhány mondat van kiragadva a szövegkörnyezetből.

2013.05.10. 08:00:40

@ROZ: És ez amit itt leírtál, meg a kommentjeid nem más, mint egy agymosott, naív, félrevezetett ember ömlengései és okoskodásai!
süti beállítások módosítása