2013.01.27. 14:08 Szerző: Đđ

Frusztrált Lelkek Politikája

Schtálin.jpg

„Ki vagyok én? Ki vagyok én?

Ki vagyok én? Ki vagyok én?

Ki vagyok én? Ki vagyok én?

Ki vagyok én? Ki vagyok én?
Amíg a világban folyik a vér,
Mondd, kit érdekel, hogy ki vagyok én?
Ó, Blues!”

Hobo Blues Band: Ki vagyok én?1 – 1980

 

 

Itt az ideje nevet változtatnia az LMP-nek, ha (végre) őszintén meg akarja nevezni azt, hogy mi is ez az alakulat és kik is azok, akik megmondják, mi történjen ott és mi ne. Eddig ugye Lehet Más a Politika volt az elnevezésük, azonban erről az utóbbi években kiderült, hogy tőlük és általuk ugyan éppenséggel nem lett más. Viszont azt is megmutatták ezek az éveik, hogy akik e pártot a kezükben tartják és úgy őrzik, mint Harpagon a kincsét, valójában a saját frusztrációikat élik ki és próbálják meg kompenzálni e pártbeli tevékenységükkel.

Schiffer András valóságos „címerállata”2 ennek. Ő a tipikus „baloldali determináltságú” politikus, aki azonban hadilábon áll ezzel a determináltságával – egyfajta belvárosi Kövér László. (Származása, szocializációjának közege – és az ebből származó frusztrációk és kétségek „melegágya”, valamint politikai pályájánál kacskaringói itt remekül összeszedve megtalálhatók: http://hu.wikipedia.org/wiki/Schiffer_Andr%C3%A1s) Számára élete központi, minden mást meghatározó kérdése az, hogy nehogy összenőjön a baloldallal, nehogy mások baloldaliként – nota bene „komcsiként” – determinálják őt, aki magát nem akarja annak tudni.

…Pedig az, szegény! Mint Kövér, ő, Schiffer is az maradt: azok a lelki mechanizmusok és társadalmi-politikai érdekérvényesítési eszközök jellemzik, mint a virtigli balosokat. Ehhez képest másodlagos, hogy „kiáll az emberi jogokért”, vagy épp a természet védelméért. Másodlagos, mert amikor döntési helyzetbe kerül, automatikusan nem demokratikus, hanem kamarillaszerű és doktriner panelek kezdenek benne működni. Hiszen ha igazi és nem „balos” demokrata lenne, akkor egy olyan helyzetben, amikor az általa vezetett („birtokolt”) párt támogatóinak, potenciális szavazóinak túlnyomó többsége mást és másképpen akar, mint ő, akkor elfogadja ezt és nem akar „demokratikus centralizmus” bevetni, mint tették azt épp az általa önmagától leválasztani vágyott komcsik.

Igen: Schiffer úgy érzi, hogy ő nem a választók bizalmából vezeti az LMP-t, hanem birtokolja azt – és úgy tesz, mintha az igazságot is ő birtokolná, pedig csak a saját lelki igénye és nem az igazság sarkallja a „Semmi közösködést a balosokkal!” politikájára. Ez nem racionalitás, ez nem az objektív igazságnak való megfelelés, hanem csupán sima kiéléses terápia: amikor a beteget hagyjuk, hogy hadd vezessék a kényszerképzetei.

Az LMP vezetői – és a küldöttek többsége – nem arra a társadalmi feladatra koncentrál, amikor politikai és stratégiai döntéseket hoz, ami a mai helyzetben minden demokrata előtt áll, hanem arra, amit a szubjektív szempontjaik sugallnak nekik. Ha valóban attól szeretnék megóvni a magyar társadalmat, hogy a hatalomba visszatérő szocik ott folytassák, ahol 2010-ben abbahagyták, ha azt szeretnék, hogy széles látókörű, komoly szakértelemmel bíró meggyőződéses demokraták legyenek majdan a megalakuló új kormányban minél nagyobb számban, akkor nem az lenne a helyes út, hogy kimaradnak, hanem az, hogy minden erejükkel igyekeznek bevinni a tehetséget, az új, demokrata szemléletmódot a majdani koalícióba. Az a politikai közösség, amelynek lesz esélye leváltani az új választási rendszerben is a Fideszt, vagy kialakul néhány hónapon belül, vagy nem fog tudni sikert elérni (mert nem lesz elegendő ideje átvenni a társadalom tematizálását). Ha mármost az LMP „majd valamikor az év végén” akar dönteni bármiféle „közösködésről”, akkor ennek két elkerülhetetlen következménye lesz:

  • Az Orbán-kormányt leváltani akaró választók eltávolodnak az LMP-től, mivel belátják, hogy külön indulva és kimaradva a majdani közös politika kidolgozásából e pártocskának semmi esélye arra, hogy beleszólása legyen a dolgok menetére, akár a választásokig, akár utána.
  • Az a százezres szavazótábor, amely esetleg (abszolút öko-alternatívsága miatt) ki fog tartani a doktriner és mindenkitől független LMP mellett és 2014-ben rájuk fog szavazni, az Orbán-rendszer leváltása szempontjából elvesztegeti a szavazatát – és lehet, hogy ez a százezernyi szavazat fogja majd hatalomban tartani a Fidesz-maffiát.

Schiffert hadakozása a saját családi determináltsága ellen már hosszabb ideje újra és újra a Fidesszel, mint számára személyesen a „kevésbé vállalhatatlant” jelentő politikai közösséggel (hiszen „ők is antikommunisták: a komcsik ellenében határozzák meg magukat”) való kollaborálásra készteti. Ennek első komoly esete Sólyom László köztársasági elnökké „csinálása” volt – azé a Sólyomé, aki doktriner, a valós politikai mechanizmusokkal és következményekkel nem számoló „alkotmányalapúságával” a Fidesz 2006 és 2010 közötti, a hatalomért folytatott élethalálharcában oly sokat tolt a Fidesz szekerén. (Erről ld. korábbi írásunkat: Sólyom László öngyilkos lett! - http://progressziv.blog.hu/2010/07/01/solyom_laszlo_ongyilkos_lett). Schiffernek akkor is csak az számított, hogy ne a baloldal jelöltje szerezze meg a pozíciót – és akkor sem számolt azzal, hogy valójában mire is kell a Fidesznek majd a hozzá szubjektíve annyira kötődő elnök. Nem gondolt azzal Schiffer, hogy tettével, a Fidesszel való kollaborálással épp azt a demokratizmust és épp azt a jogállamiságot segít hazavágni, amelyért pedig „hivatalosan”, állítólag él-hal.

Most is ezt teszi: nem azt nézi, mi a magyar társadalom érdeke, és hogy mivel tudná erősíteni a demokratikus mentalitást társadalomban és politikában egyaránt, hanem az, hogy nehogy egy akolba kerüljön a balosokkal. Ám éppen azzal, hogy magasról tesz a társadalom érdekeire, éppen hogy nem válik demokratává, sőt. Így „meg sem haladhatja” a saját, „demokratikus centralista”-szocialista determinációját. Magyarán: a „saját feladatát” nem oldotta meg, ráadásul érdektelenné vált/válik a magyar szavazók szemében is – a pártjával együtt!

 

 

 

1 A dal (https://www.youtube.com/watch?v=yuFwTtOVccE) teljes szövege:

Nem vagyok büdös - nem vagyok édes
Nem vagyok dühös - nem vagyok éhes
Nem vagyok puha és nem vagyok kemény
Nem vagyok gazdag és nem vagyok szegény
Nem vagyok rendőr - nem vagyok gyilkos
Nem vagyok őrült - nem vagyok orvos
Nem vagyok bíró - nem vagyok csibész
Nem vagyok író és nem vagyok zenész
Nem vagyok munkás - nem vagyok paraszt
Nem vagyok digó - nem vagyok szakadt
Nem vagyok sovány és nem vagyok dagadt
Nem vagyok szolga és nem vagyok szabad
Nem én.
Ki vagyok én? Ki vagyok én?

Ki vagyok én? Ki vagyok én?

Ki vagyok én? Ki vagyok én?

Ki vagyok én? Ki vagyok én?
Amíg a világban folyik a vér,
Mondd, kit érdekel, hogy ki vagyok én?
Ó, Blues!

Nem vagyok virág - nem vagyok fegyver
Nem vagyok állat - nem vagyok ember
Nem vagyok isten és nem vagyok csillag
Gyűlölsz vagy szeretsz: Hobónak hívnak

Ki vagyok én? Ki vagyok én?

Ki vagyok én? Ki vagyok én?

Ki vagyok én? Ki vagyok én?

Ki vagyok én? Ki vagyok én?

Amíg van kenyér, s a disznó kövér,
Mondd, kit érdekel, mondd, kit érdekel,
Óóó, mondd, kit érdekel, hogy ki vagyok én?

2 A címerállatokról bővebben pl. itt: http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81llatok_(heraldika)

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr235046441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lapi 2.1 2013.01.27. 15:24:03

ha jól értem, akkor ma az mszp és csatolt részei a demokrácia letéteményese. innentől ez az írás komolytalan.

kuszkusz1 2013.01.27. 15:25:02

Kedves Dd, örülök, hogy látlak!

Hiányoztál!

Ezt írod az elempésekről:
"...nem az lenne a helyes út, hogy kimaradnak, hanem az, hogy minden erejükkel igyekeznek bevinni a tehetséget, az új, demokrata szemléletmódot a majdani koalícióba."

Szerintem senki sem tudna olyasmit bevinni valahová ami nekije nincsen. Én egyetlen lényegi gondolkodású elempésről sem tudok.

Általában nem tudok lényegi gondolkodású politikai szereplőről. Sehol sem. Legutoljára Németh Miklós volt ilyen még az átkosban l989. tavaszától a ciklusa végéig. Aztán jó volt Bajnai miniszterelnökként. Kampányoló, szabadúszó politikusnak viszont rémes.

Egy siralomvölgye az egész.

Đđ 2013.01.27. 15:35:06

@lapi 2.1:
Neeeem: ho, találsz te arra utalást, hogy az MSZP lenne a demokrácia letéteményese?

billy reed 2013.01.27. 22:32:46

Schiffer az a fajta szalonértelmiségi, aki politikusnak képzeli magát. Ül a kis szalonjában/házi könyvtárában, szivarozik, és mereng a világ dolgain.
Valójában köze nincs a realitásokhoz.
És ez a fajta hozzáállás éppoly kártékony, mint a Fidesz ámokfutása.

E "politikusi" tévképzetében erősíti őt az, hogy jelenleg épp a Parlament tagja.
De ez el fog múlni.

nevetőharmadik 2013.01.27. 22:40:04

@lapi 2.1: @Đđ: Pedig az a durva, hogy a poszt tényleg szól erről, de persze lapi ennek ellenére semmit nem ért belőle:

A tragédia az, hogy az MSZP (ami szeretné az E14-et csatolt résszé zülleszteni), megvalósítási potenciál szempontjából valóban a demokrácia letéteményesévé vált (az egyik letéteményesévé, ha az E14 nem kap szárnyra idejében). Schiffer döntése után az LMP szart sem tud megvalósítani többé. Sem demokráciát, sem semmit. Az MSZP tudna. Ha akarna. De tiszta, normális demokráciát ők sem akarnak.

Ezért tragédia: hogy akinek esélye lehetne, abban bízni nem lehet. Akiben meg lehetett volna bízni, az eldobta az esélyét.

kertesz 2013.01.27. 23:45:27

Hát pedig olyan egyszerű a képlet. Volt egyszer egy rendszerváltás, amit az "elvtársak" felpuhítottak. És ennyi. Az LMP az eszményi '89 mellett politizál, és tettekkel bizonyítja, hogy váltani KELL. Későn, de nem elkésve. És jól teszi. Pozsgay bácsi hol a faszban ül? És Seggnyaló Pali bátyánkat kik emelték pajzsra? És miért nincs végre rendes publikus ügynöklista? És így tovább... Én eddig jobbra szavaztam, de ezek bebizonyították, hogy megvan még a heréjük. +1 tőlem 2014-ben. Az összes többi, komcsik seggéből előbújt gerinctelen meg csak aggódjon. Jönnek a harcos ördögbotosok :D

kertesz 2013.01.27. 23:49:49

@Đđ: Elnézést, most is demokrácia van. Egy párt eldöntötte, hogy nem a húsz éve megszokott kerékvágásban jár. Kb. ennyi. Remélem lesznek még néhányan, akik értékelik a gondolatot... :)

makacs szennyeződés 2013.01.27. 23:53:48

ideges, zavaros, nagyon frusztrált írás.

az mszp, mint balos, mint demokrata, hát persze.

a posztoló meg még azt is biztosan tudja, hogy az lmp-s szavazók az mszp-vel szerettek volna szövetségre lépni, igaz, az lmp pont t a fidesz-mszp 20 éves ping-pong koalíciója ELLEN jött létre, de nem baj, a posztoló tudja, hogy az lmp-sek valójában ""balosok"" (tehát mszp-sek).

és akkor erre építve jön a hosszú-hosszú, izzadságszagú, messziről bűzlő, hamis, frusztrált bullshit.

ezzel szemben szerintem az lmp most megőrizte az eredeti szavazóit, és gyarapítani is fogja őket, a mai napból kiindulva.

az mszp-sek pedig majd egyre frusztráltabbak lesznek, ahogy jön a hidegzuhany, hogy magukon kívül senki nem tarja őket demokratának, balosnak és alternatívának.

ásványi répacukor 2013.01.28. 01:28:23

@makacs szennyeződés: Na fussál neki mégegyszer. A poszt fő kérdése a HOBO szöveg: Ki vagyok én? (az az Schiffert A)
Gyenge karizmával biró,majd mi 2014-ben alternativaként leváltjuk a fideszt zöldséges zöld programmal, lehet más a politika frázisával,vegetariánus vagyok
a husosfazék mellett, de az a darab bélszin jöhet kiszólással. Itt nem jobb és bal versengéséről van szó, még csak arrol sem melyik a nagyobb kókler, hanem a nemzeti összefogás elutasitásáról, mint ellenzéki pártocska a kormányzó úthenger ellen.
Ezt lehet szépiteni, félremagyarázni, kikkel nem ... A kérdés itt ugy lett föltéve gyere, fogjunk össze valamiért, amiért te is küzdesz, lándzsát törsz! Vagy még sem? ... Ezekszerint nem.
Vannak még olyan versenzők, akik megelégedéssel veszik tudomásul, hogy a kétpólusú világunkban
2014-ben már nem fognak játszani,s a rajthoz sem fogják szólitani öket !
Nem kár értük, könnyen feledhetőek!

kuszkusz1 2013.01.28. 06:50:27

Szeretnék már végre egy igazán értelmes, nagyformátumú személyiséget látni a politikai mezőnyben.

Tökmindegy, hogy hol, tőlem akár a Kétfarkú Kutya pártban is előfordulhat.

Mert aminek eddig a tanuja vagyok kénytelen lenni, az kimerül unalomig ismert politikai közhelyek bárgyú ismételgetésében.

Beleértve ebbe az elempések összes szárnyát - a most leválni készülőktől sem hallottam egyetlen épeszű mondatot sem.

És ami a legnagyobb baj: funkcionálisan a Gordon is pocsék, súlyos csőlátásban szenved és fogalmam sincs mekkora trauma szükséges ahhoz, hogy végre azon kezdjen el töprengeni, hogy mi az amit ő szúr el személyesen. Mert eddig kizárólag huszadrangú okokban véli megtalálni az Együtt zuhanórepülésének okait.

Hm....talán küldjek neki egy vekkert..?!

Doberdo 2013.01.28. 08:11:32

Schiffer bizonyította, hogy nem politikus, hanem egy olyan esztéta, aki politikusnak képzeli magát.........
A következmények egyáltalán nem számítanak !!!

tonypek 2013.01.28. 08:48:04

@kuszkusz1: Újabb despotát, azt már ne.
A választóknak kell felnőni és átlátni a választások célját és felelősségét.
Amíg ez a társadalom többségébe nem érik meg, addig a "nagyformátumú" személyiségek lenézik és kihasználják a választókat. Visszaélnek választók bizalmával és állandóan azon dolgoznak hogyan lehet mindezt megmagyarázni.
Ez ami a ország sors rontásához vezet.

kuszkusz1 2013.01.28. 09:15:58

Ma reggel - bevett szokásomhoz híven - ismét a Gordon torkának ugrottam a facebookon. Tök fölöslegesen mivel nem olvas minket.

Ha a Progresszív blogot olvassa...ha olvassa...azt meg nyilván azért nem veszi komolyan, mert úgy véli ez nem nép hangja hanem az értelmiségé. Egy szűk rétegé amely alapvetően különbözik a plebejus felfogástól.

Reménytelen....

Mellékelek nehány sort a mai dühöngésemből:
"Gordon a Mizantróp.

Moliere hőse krónikus igazmondásban szenved emiatt közutálatnak örvend, ezért tragikus hősnek tartja önmagát. Ami szamárság.

Etika és etikett összetartozik ez a társadalmi létezés alapfeltétele. Elvégre az ellenszenves szomszédnak sem kívánhatunk rossznapot a totális őszinteség jegyében.
Ez a bölcs megállapítás nem az enyém, drága, egykori főnökömtől származik.*

Gordonunk is mizantróp, bár nem a moliere-i értelemben.
Politikusként az - elmulasztja összeegyeztetni az eszményt a valósággal, a lakosság elvont ideáját a ténylegesen létező lakosokkal.

Mondhatnám: krónikus elvonatkoztatási kórban szenved.
Romantikus politikus. Illetve: amióta visszatért a politikai mezőnybe annak mutatkozik. A romantikus szemléletmód egy gyakorló politikusnál a halál csókja. Miniszterelnökként még realista volt - ezzel szerezte a politikai tőkéjét."

kuszkusz1 2013.01.28. 09:18:03

@tonypek:

A nagyformátumú politikus a despota szinonímája lenne? Na ne izélj már...!

Trompf · http://trompf.blog.hu 2013.01.28. 09:36:01

Nagy marhaság ez a poszt.

Egyrészt a "Lehet Más" név jelentése éppen azt mutatta 2010-ben is, hogy van élet az MSZP-n és Fideszen kívül.
Azaz éppen így nem csináltak segget a szájukból, nevükből.

Persze az ilyen vérbalos blogok most rínak sírnak, mert Bajnai poziciója ténylegesen gyengült.
Ám összességébe, ha minimális rálátásuk lenne ezeknek a siránkozó balos MSZP fanoknak, rájönnének, hogy éppen ezzel a lépéssel tett az LMP legtöbbet Orbán leváltásáért.

Ugyanis aki azt hiszi, hogy egy jobbos szavazó komolyan veszi Bajnai nyitását, az nem teljesen normális.
Jobboldalt és baloldalt is tudja mindenki, hogy Bajnai az MSZP visszatérésén ügyködik.

Azaz éppen Schiffer az, aki kiábrándult jobboldaliakat felszívhat, elszívhat Orbán elől. Bajnai erre alkalmatlan, legyenek baloldalt bármennyire szerelmesek bele.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.01.28. 11:43:31

Nota bene: ha nem tudod, hogy mit jelent az, hogy "nota bene", akkor ne használd!

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.01.28. 11:44:27

@Trompf: "Ám összességébe," sic! Kilóg a kapa a szádból.:)

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.01.28. 11:47:49

"amikor az általa vezetett („birtokolt”) párt támogatóinak, potenciális szavazóinak túlnyomó többsége mást és másképpen akar, mint ő, akkor elfogadja ezt és nem akar „demokratikus centralizmus” bevetni, mint tették azt épp az általa önmagától leválasztani vágyott komcsik."

ezzel nem vádolhatod Schiffert, ugyanis arról, hogy az LMP támogatóinak többsége mit akar, neked nincs külön információd. Megszavaztatni meg megszavaztatták a dolgot. Bázisdemokrácia van az LMP-ben. Ez idáig rendben is van.

Schiffernek nem az a hibája, hogy nem demokratikus, hanem az, hogy tényleg van egy hülye rögeszméje, és nem méri fel azt, hogy mi lenne a vállalható, lehetséges és reális stratégia.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.01.28. 11:50:17

a többiben igazad van, csak abban nincs, hogy Schiffer ne lenne demokratikus az LMP-n belül.

kuszkusz1 2013.01.28. 11:54:46

@Trompf:

".. Schiffer az, aki kiábrándult jobboldaliakat felszívhat,"

Aha. Schiffer amint felszív. A négy százalékával....

Husz_János_Puszita 2013.01.28. 16:04:22

Én érteni vélem Schiffert. Magam is gyakran azt gondolom, a magyar társadalom hosszú távú érdeke talán azt kívánja, hogy a Fidesz maradjon még egy ciklust. Rövid és középtávon drámai következményekkel jár, de talán ez az a tanulópénz, amit meg kel fizetnünk, hogy egy új, jobb világot építsünk fel magunknak.

A Fidesz minden problémát, kötelezettséget, kifizetni valót áttol a következő ciklusra. Ha azok beérnek, eljön az igazság pillanata, nem lesz már kire mutogatnia.

Schiffer szerintem ott téved, hogy 2014.-ben nem fog az LMP még egyszer tömegesen protest szavazatokat begyűjteni.

kuszkusz1 2013.01.29. 06:02:09

@Husz_János_Puszita:

Fájdalommal tapasztalom, hogy megőrültél.

A magyar társadalmat kisdedóvosoknak képzelni el és a fidesszel dádázni őket....háááát....
Aludd ki magad!

kuszkusz1 2013.01.29. 06:05:10

Ha felháborodom, előjön a lelkemben sikeresen elfojtott Schmitt Pál.

Nem kell az "őket".

legeslegujabbkor 2013.01.29. 15:53:11

@Husz_János_Puszita: Először is erre az eltolásra, amiben igazad van, amit lehetett most elvenni, azt elvettek, és a fizetést eltolták későbbre, bármelyik alrendszert is nézzük. A nemfüggetlen szervezetek élén pártkatonák korlátlan jogosítványokkal, amit most nem használnak, de majd...
Nem kell még 4 év ebből a cirkuszból ahhoz, hogy tisztán lássuk, hogy mit akarunk és mit nem akarunk, ráadásul már a jövő évet sem tudom, miből fogjuk túlélni.
Schiffernek az Lmp-vel kapcsolatos reményeiről annyit, hogy ebben a választási rendszerben ő is tudja, mi lenne az egyetlen lépése (nem gondolom, hogy ne akarna bekerülni a következő országgyűlésbe), tehát ezt valamiért el akarja húzni őszre vagy tavaszra.
Vagy nem ez lesz a 2014-es választási törvény. (ezt sejti vagy már tudja?)

Husz_János_Puszita 2013.01.29. 17:01:03

@kuszkusz1:

Fájdalommal tapasztalom nap mint nap, a magyar társadalomnak még meg kell tanulnia a saját sorsát menedzselni.

Husz_János_Puszita 2013.01.29. 17:08:56

@legeslegujabbkor:

Schiffer el van tévedve. Azt hiszi, az LMP saját jogán jutott be a parlamentbe, pedig azok szavaztak rájuk, akik a szocikra, Jobbikra nem akartak, de a Fidesznek sem akartak kétharmadot adni. Alapvetően más most a helyzet, a szavazó leadja az összefogásra, vagy a voksa elveszik. Ma a kérdés az, legyen kormányváltás vagy ne legyen. Nem az, hogy melyik párt jusson a parlamentbe. Nagy a tét.

Nem hiszek az összeesküvés elméletekben, nem gondolom, Schiffer a Fidesz csatlósa lenne. A saját gőgje csapdájába esik, nem méri fel reálisan a saját pártja helyzetét.

legeslegujabbkor 2013.01.29. 19:19:16

@Husz_János_Puszita:
Nem biztos, hogy nem tudja, mit csinál, mert a zsarolás mindig használható taktikának tűnik, ha van elég idő hozzá (most úgy tűnik, hogy még 1 év), meg persze türelem (ő bízik abban, hogy létezik még jobbközép szavazó). Lehet, hogy ez utóbbi előbb fog elfogyni, mint gondolná.

Husz_János_Puszita 2013.01.29. 19:28:07

@legeslegujabbkor:

Jobbközép szavazó az életben nem fog zöldszocialista gazdaságpolitikára szavazni. Se zöldre, se szocialistára. De lehet igazad van, várjuk ki a végét.
süti beállítások módosítása