nadrág.jpg

„Honnan tudhattuk a jövőt,
mert mind egyetértettünk, ha láttuk őt:
Ez elveszítette az eszét.
Ez a lány hiába szép, hiába szép !”

Bereményi Géza – Dés László: A hiába szép - 1985 ((https://www.youtube.com/watch?v=Myb5v8AFROk)

 

 

Átírni egy ország alkotmányát – csak azért, hogy a közterületekről kitilthatók legyenek a hajléktalanok…

…Magyarok, mikor veszitek már észre, hogy egy megbomlott elméjű ember uralkodik rajtatok? Mikor dobjátok már ki az Országház ablakán az ennek az embernek a nevével fémjelzett rendszert – mint a derék prágaiak szokták hasonló esetekben? Magyarok, hát veletek tényleg bárki bármit megtehet? És: mikor veszitek már észre, hogy ezt a szegény Orbán Viktort bűnözők egy csoportja csak azért tartja maga elé, hogy a hatalma által kirabolhasson titeket?

Aki már korábban is olvasta írásainkat itt, a blogon, az tudhatja: mi mindig is amellett álltunk ki, hogy nem elég a jelenlegi kormányt leváltani, arról is jó előre gondoskodnunk kell, hogy az utána következő(k) minőségileg sokkalta jobb(ak) legyen(ek) majd. Emiatt aztán gyakran illettük kritikával az ellenzéket: a különféle pártokat és mozgalmakat, valamint azok vezetőit, akik (fogalmazzunk így) „csak egy bizonyos mélységig”, illetve csak bizonyos részigazságok mentén foglalkoztak az ország sorozatos félresiklásainak okaival, ezért aztán az általuk elképzelt megoldások sem hozhatnak teljes körű javulást. Mindig is hangsúlyoztuk egy komplex, koherens társadalmi program szükségességét…

…Azonban van egy határ, amit átlépve már tulajdonképpen mindegy, hogy van-e készen ilyen tervünk, mert onnantól már mindennél fontosabb az, hogy a további károkozást megakadályozzuk. Azért mindegy, hogy van-e tervünk az „azutánra”, mert Orbánéknak van tervük – és képesek a hatalom birtokában és a hatalmuk fenntartása érdekében bármikor bármiféle „új tervváltozattal” előjönni.

…Mint az Alaptörvény esetében is tapasztaljuk!

Egy alaptörvény funkciója nem az, hogy abba folyamatosan beleírjanak szubjektív lázálmokat. Nem szabad megengedni a nép által adott hatalom ideiglenes birtokosainak azt, hogy ezzel a hatalommal a saját frusztrációikat, és/vagy a saját „haveri körük” aljas kis céljait/mániáit bealkotmányozhassák, azt a látszatot teremtve így, mintha onnantól az adott dolog már kikezdhetetlenül és kritizálhatatlanul alkotmányos lenne – mert nem az!

Az alaptörvény egy egész társadalom közös igazságait és az egész társadalmat működtető legalapvetőbb mechanizmusokat írja le – azokat, amelyek az adott társadalom túlnyomó többségének hosszú távú érdekeit szolgálják. Ebből az következik, hogy ha vannak mégoly erős vélemény- és érdekkisebbségek is a társadalmon belül, azok véleménye és érdekei mégsem kerülhetnek bele az alaptörvénybe, ha ezzel más csoportok jogos és ésszerű érdekei sérülnek – és: ha sérül az általános emberség és igazság is. Az alaptörvény ebben különbözik a diktátumtól.

A demokrácia pedig abban (is) különbözik a diktatúrától, hogy a hatalom birtokosai miképpen bánnak a társadalom alapjait képező elvekkel. Egy társadalmi berendezkedést onnantól már semmiképp sem lehet demokratikusnak tartani, amikortól a hatalom:

  • magát szeretné leválthatatlanná tenni,
  • a társadalom minden tagjára vonatkozó közös elvekké kívánja tenni a saját (mindenkori) véleményét és érdekeit.

Ma Magyarországon mindkét ismérv megvalósult – így hazánk az Európai Unió egyetlen tényleges diktatúrája. Amikor az EU alapjait lerakták azok a szegény, a kelet-európai „sajátos észjárásban1” járatlan északnyugat-európai politikusok, azt hitték, hogy a demokrácia elvei mindenkinek fontosak és természetesek, és hogy a kelet-európai népek is csak „vi coacta2” éltek korábban nemdemokráciákban – ám ha az elnyomó hatalom eltűnik a fejük felől, akkor ott is, náluk is előjön a demokratikus emberi alaptermészet és stabil, önfenntartó plurális demokráciák jönnek létre. Azonban: az emberi alaptermészet nem feltétlenül demokratikus. (Erről írtuk korábban itt részletesen: Az LMP politikája: lehetetlen! - http://progressziv.blog.hu/2012/11/19/az_lmp_politikaja_lehetetlen) Ráadásul: Kelet-Európában a társadalmi és mentalitásbeli hagyományok sem demokratikusak, nem erre áll rá spontán módon az emberek esze – és a hatalmat birtoklóké sem! Itt nincsenek masszív, közös tapasztalatok arról, hogy miért éri meg mindenkinek hosszabb távon demokratának lenni – itt csak autoriter rendszerekről van az a tapasztalat, hogy ha ezekben sikerült felülre keveredned, akkor maradj ott, ameddig csak bírsz, mert ha megbuksz, akkor alul megint rossz lesz neked.

Nem számoltak ezzel a jó nyugati urak… És most itt állnak formális, reguláris fegyverzet híján Orbánnal szemben. Sőt: közülük egyesek még most sem tudják vagy akarják felfogni, mivel is van dolguk… Ezért nem várhatunk arra, hogy „Majd az EU…” – csak magunkra számíthatunk, ha úgy érezzük, nem jó nekünk Orbán rendszere.

Most tüzet kell oltani – és kihajtani a városból a gyújtogatókat… Mert minél tovább maradhatnak, annál több kárt okoznak. A gyufa és az alkotmány nem játékszer és egyik sem való gyereket és bolondok kezébe – mint ahogy olyanokéba sem, akik nyerészkedni akarnak a leégett házak után maradó üres telkekkel… Megértem én azokat, akik még manapság is aggályosan és óvatoskodva mérlegelik azt, hogy kivel fogjanak össze és kivel ne. De mi az alternatíva? Még négy év orbánizmus – vagy még inkább: kiiratkozás Európából…

…Lehet-e vajon az demokrata, aki azzal, hogy méricskéli más demokraták demokratizmusát, egy virtigli antidemokrata rendszer továbbélésének esélyét növeli? Itt most és a következő két évben nem „elméleti demokratákra” lesz szükség. Szörnyű dolgot mondok: lehet. hogy még „Szanyi kapitány” is jobb demokrata MOST, mint Schiffer András? Lehet, hogy kisebb veszély MOST Bajnai félszegsége, az Együtt 2014 összetákoltsága, programtalansága (a kormányváltást követő időkre), Mesterházy és az „ős-szocik” taktikázása és (újbóli) hatalomba kerülési vágy/mániája, mint ha várunk a „Tökéletes Megoldásra”? Lehet, mert ha 2014-ben marad a Fidesz (esetleg a Jobbikkal karöltve, hogy meglegyen a többsége?), akkor még egyre nehezebb és nehezebb lesz visszademokratizálni, visszaeurópaizálni és nem utolsó sorban fenntartható gazdasági növekedésre ösztökélni az országot.

Lehet, hogy Bajnaiék és a szocik valamiféle bizarr buliban gondolkodnak, ami nem lesz igazán sokkal jobb, mint az „elmúltnyolcév” volt – de sokkal könnyebb lesz egy IGAZ DEMOKRATA ERŐT felnevelni Bajnai és a szocik alatt, mint Orbán és a Fidesz(-Jobbik?) alatt lenne. Lehet, hogy ez a „cerberus” (ld. erről itt: Ellenzéki cerberus? - http://progressziv.blog.hu/2012/01/30/ellenzeki_cerberus) nem fogja (és talán nem is akarja) véghezvinni azt a mentalitásváltást, amitől a magyar társadalom kapcsolati alapú-kontraszelektáltból polgári-teljesítményalapúba mehet át, de legalább nem is fogja akadályozni ezt az átmenetet egy, a társadalmat „lefojtani” akaró „maffiaelit”. Legalább nem zárják majd le „sarkalatos törvényekkel”, extrém szűkre szabott államilag támogatott felsőoktatási férőhely-számmal és mindent átható kriptaszaggal a társadalmi mobilitást és a kreativitást.

…Nem bízom Bajnaiékban, nem bízom a szocikban, látom, hogy a Milla és a Szolidaritás milyen (khm…) célszerűtlen – de azt meg tudom, hogy nem szabad még négy, vagy kitudja mennyi évre meghagyni a hatalmat bolondok és maffiózók csoportjának kezén. Mert Bajnaiék nem akarnak leválthatatlan elit lenni – ellentétben az Orbán körül csoportosulókkal.

Volt még régen, évekkel ezelőtt, még az első Gyurcsány-kormány alatt és a 2006-os választások idején egy sokat elismételt mondásom: „Az Magyarország baja, hogy választhatunk a gazemberek és a pszichopata gazemberek között!” Így volt, így is lett: 2006-ban gazembereket választottunk, 2010-ben pedig a pszichopata gazembereket. És míg az első csoport csak lopni szeretne, a másik még azt is elvárná tőlünk, hogy a lopásaik ellenére is szeressük, tiszteljük és féljük őket.

No, nem! Akkor már inkább a nem-hatalommániás kérdőjelesek!

…És mit tehetünk annak érdekében, hogy minél kevésbé tudjanak a „demokratikus ellenzék” szereplői majd lopni, és hogy minél több lehessen a következő négy évünkben a fejlődés? Nos: minél több olyan embernek kell tevőlegesen bekapcsolódnia ebbe a demokrata ellenzékbe, akikben több és más van, mint az „ős-szocikban”, többet és mást is tudnak, mint csupán „makrogazdaságban gondolkodni” és jóval céltudatosabb, alaposabb szervezők, mint az „alternatív ellenzéki csoportok”!

Demokrácia és polgári társadalom demokratáktól és polgári mentalitású emberektől lesz – és ez vonatkozik a magát demokratának és polgárinak hirdető politikai erőkre is: oda is kel ez az emberanyag.

…Aki pedig csak a partvonalon várja, hogy „Majd Bajnaiék megcsinálják…!”, az ne lepődjön meg, ha amit meg fognak csinálni, az esetleg erősen fog hasonlítani az „elmúltnyolcévre”. Az, aki csak kívülről várakozik és reménykedik, de tenni nem akar, az ne lepődjön majd meg, ha – na, vajon miért? – nem tud beindulni a gazdaság, ha nem erősíti meg a hatalmi elit a tisztességes versenyt és ha majd a következő ciklusban is csak növekszik a lemaradásunk az (úgy néz ki, hogy) 2020 után föderációba átmenő EU-magtól.

Nyugati polgárok szeretnétek lenni? Akkor csak két dolgot tehettek: vagy elmentek a „létező nyugatra” (már aki kell közületek…), vagy elkezdtek itt a nyugatihoz hasonló hozzáállással élni – és politikát csinál(tat)ni! Avagy – egy másik régebbi és gyakran ismételt mondásomat idézve – „Ha úgy akartok élni, mint a németek, akkor úgy is kell élnetek!”

 

 

 

1 A „saját, csak ránk jellemző látásmódot” Orbán Viktor említette 2009. szeptember 5-i, a kötcsei Polgári Pikniken elmondott beszédében (a teljes beszédet ld. itt: http://www.hirextra.hu/2010/02/18/megorizni-a-letezes-magyar-minoseget-orban-kotcsei-beszede-szorol-szora/), ahol így fogalmazott: „…Nézetem szerint ugyanis a mindenkori ideális magyar kormányzatot annak a felismerésnek kell vezetnie, hogy a magyarok közössége, s egyáltalán a létezés magyar minősége többek között abból ered, hogy rendelkezünk egy saját, csak ránk jellemző látásmóddal, ahogyan leírjuk, megértjük, érzékeljük és kifejezzük a körülöttünk lévő világot. Természetesen a maguk mód­ján mások is leírják, értelmezik és kifejezik a világot, de mintha az valahogy mást jelentene. Ha úgy tetszik, az másfajta művekben ölt testet. De meggyőződésem, hogy így leírni, megérteni és kifejezni a világot rajtunk kívül más nem tudja…

2 Erő(szak) hatására

35 komment

Címkék: Címkék

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr654952045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

épészmérnök 2012.12.07. 12:33:32

Brávó!

Erről van szó. Tökéletesen leírtad a helyzetet és a feladatot, egyetértek minden szavaddal.

Rwindx 2012.12.07. 12:40:23

"Szörnyű dolgot mondok: lehet. hogy még „Szanyi kapitány” is jobb demokrata MOST, mint Schiffer András? Lehet, hogy kisebb veszély MOST Bajnai félszegsége, az Együtt 2014 összetákoltsága, programtalansága (a kormányváltást követő időkre), Mesterházy és az „ős-szocik” taktikázása és (újbóli) hatalomba kerülési vágy/mániája"

Lószart!
A fidesznél el tudok képzelni ezerszer jobb kormányt, de ezeket az undorító mocskokat többet nem szeretném látni kormányzati pozícióban!

2llkedő 2012.12.07. 12:54:45

"…Aki pedig csak a partvonalon várja, hogy „Majd Bajnaiék megcsinálják…!”, az ne lepődjön meg, ha amit meg fognak csinálni, az esetleg erősen fog hasonlítani az „elmúltnyolcévre”."

Ez eléggé általánosításra sikeredett. A nyolc év melyik időszakára gondolsz? Megyó? Gyurcsány 1.0, Gyurcsány 2.0, Bajnai?

Miből gondolod, hogy akár Bajnaiék, akár Meseháziék ugyan azt csinálnék, ami volt? Én nem hinném, hogy ha Áder, vagy Pokorny lenne a miniszterelnök, akkor azt csinálnák, amit Viktor. Abban viszont biztos vagyok, hogy ha Lázár lenne, akkor még durvább dolgok jönnének. Minden ember más és más. Nem kell olyat bele képzelni a dolgokba, amiknek nincs alapjuk.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2012.12.07. 13:19:42

szerintem meg az az elmebeteg aki ilyen hisztérikus faszságokat leír a másik meg az a szerkesztő aki az ilyet kibassza a zsindexre

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.12.07. 13:20:21

@Schindler Pistája: Dögöljél meg a "liberálisozásoddal együtt". Itt nem erről van szó. Nem csak liberálisoknak nem tetszik, ahogy mennek a dolgok, sőt. Vagy az országban 7 millió liberális él?

873ujr3rk 2012.12.07. 13:21:54

liberÁLis nyafogás. amikor gyurcsány SZEMEKET LÖVETETT!!! akkor bezzeg hallgattatok !!!!

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.12.07. 13:26:39

És ez még csak két év volt.

Most jön a végjáték.

2002-ben ekkor adták oda maguknak a 12 állami gazdaságot.
Ekkor vettek 800 milliárdért gripeneket.
Ekkor osztották ki a fejlesztési pénzeket a falusi szállodákra,
ekkor csukták le a koalíciós partnerüket,
ekkor adták el a tévé épületét,
ekkor csináltak közpénzen magánújságokat,
és ekkor csökkentették a gázárat, hogy azzal kampányolhassanak.

És ekkor mertek nagyot álmodni egy olimpiáról.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2012.12.07. 13:32:47

A Fidesz elmúlt 2 évi teljesítménye alapján valóban nem méltó arra, hogy kormányon maradjon.
De ez a mentalitás, hogy ennél még a régebben leszerepeltek is jobbak, hogy nem is lehet jobb politikát csinálni ... hát ez nem fogja az országot kivinni a bajból.
Még 3 hónap, és megjelennek majd a 2010 elejéről ismert baloldali vélemények arról, hogy szemen köpöm magam, de mégis a Gyurcsányra szavazok, nehogy "ezek" kerüljenek hatalomra.
Nem, abból az elitből sem lehet jobb elitet csinálni, mint ebből.
Nem kormányváltás kéne, hanem elit-, és (ami még nehezebb) gondolkodás-váltás.

Mellesleg a hátezmárnemmegy-fideszdiktatúra-jajistenem jellegű bekegyzésekkel tele a padlás, mennyivel szívesebben olvasna az ember épeszű megoldási javaslatokat pl. a cigányok, hajléktalanok problémáival kapcsolatban.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.12.07. 13:35:13

@873ujr3rk: Sőt, együtt lövették ki még a libák szemét is!!!!!! Nem felejtünk...el hónaljt mosni.

2llkedő 2012.12.07. 13:35:38

@Dr. Morcz: "mennyivel szívesebben olvasna az ember épeszű megoldási javaslatokat"

Például olyat, hogy Te kit javasolnál, aki mögé be kék állni?

Tzio 2012.12.07. 13:39:26

El sem kell olvasnom a cikket, a kép mindent elmond és minden benne van. :)

Radio Silicon 2012.12.07. 13:44:22

Szép hosszú szöveg! Egy csomó betű van benne, meg szóköz, meg írásjelek. Fantasztikus.

wmaki · http://szuklatokoruekdemagabiztosak.blog.hu/ 2012.12.07. 13:48:02

Ajvékoltok, mi, libsik???
Aztán majd amikor jönnek a zsidók a lajtoskocsival, és elrabolják hazánk édesvízkészletét, akkor majd ráébredtek az igazunkra, de akkor már késő!

Wallstreetbull 2012.12.07. 13:49:59

@873ujr3rk: Mivel Gyurcsány soha senkit nem utasított, hogy szemeket lőjőn ki, ezért beírásod kimeríti a f*szság kategóriáját.

873ujr3rk 2012.12.07. 13:53:49

@Wallstreetbull: !!!!!
észre ne vedd az iróniát...
szerintem rakd helyere wmakit is.

Anti Anyag (törölt) 2012.12.07. 13:54:05

Ja, kilőtték egy csomó ballibsi tüntető szemét.

Hazugság hazugság hátán, aztán csodálkoztok, hogy Bajnai az index Bajnai kampánya után 2 héttel 4%-ot zuhan.

Anti Anyag (törölt) 2012.12.07. 13:54:44

@Wallstreetbull: Persze. Feri csak azt mondhatta, keményen csapjatok oda fiúk.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.12.07. 13:59:55

@Dr. Morcz:

Kedves dr.MOrcz !

Mivel a többség a fidesznek adott korlátlan hatalmat és korlátlan fizetést,

ezért nem tudom, miért az egyre nehezebben élő kommentelőktől várod a megoldást a problémákra ...?

Ha a fidesz azokért a milliós fizetésekért és milliárdos luxuskiadásokért nem képes megoldani őket,

akkor a legkevesebb, hogy elhajtjuk őket az apjuk véres faszára.

Mert szélhámosoknak az a jussa.

Ne is álmodj róla, hogy a vacsora főzze meg a nagymamát.

Wallstreetbull 2012.12.07. 14:00:19

@873ujr3rk: Mióta irónia az, ami szó szerint megegyezik a sztenderd jobber reakcióval ???

Az iróniának túloznia kell, hogy szmájli nélkül is felismerni lehessen !
(Ezt tanácsként írom, mert láthatóan más se vette, hogy ironizálsz..)

szita szita péntek 2012.12.07. 14:09:42

@Dr. Morcz: "Nem kormányváltás kéne, hanem elit-, és (ami még nehezebb) gondolkodás-váltás. " - Jah. Csak hát azt meg nem lehet csak úgy... Először is egy új, potens politikai erő megformálásához idő és pénz kell. Idő nincs, ha meg valakik komoly pénzzel támogatják a megszületésüket, hát azt okkal teszik, hasznot akarnak majd látni -> az újak épp úgy lekötelezettek lesznek, mint az elődök.

Másik megoldás az lenne, hogy a már létező gárda (nyilván önös érdekből, mi másért) kezdene el úgy működni, ahogy azt látni szeretnénk. Ehhez meg az kellene, hogy sokan akarjunk normális működést látni. No de ha körülnézek, hát azt kell mondjam, hogy rengeteg értelem hiányos van itt mindenfelé. Túl sok. Ők a többség. Nagy többség. No, akkor viszont már arról kéne beszélnünk, hogy meg kéne "okosítani" a választókat. (Nem ideológia nevelést értek ez alatt, hanem mondjuk, hogy okozzon már nagyobb felhördülést egy ad-hoc alkotmány átírás, mint mondjuk egy elmaradt béremelés - mer az előbbi okozza a nagyobb kárt) Pfff. Esélytelen.

regress 2012.12.07. 14:31:52

@Somló November: szerintem meg az aki elolvassa,és felháborodik.mivan ,anyádkényszerített rá?ma nem fog leszopni?a faék hozzád képest bonyolult szerkezet

s 2012.12.07. 15:03:27

Sok beszédnek sok az alja. Ide nem az okoskodás kell. Ide az erő kell. orbán papa is megmondta, és igaza volt. Az erőt meg kell mutatni, mert csak azt tisztelik, aki azt birtokolja.

Gondold végig, hogy jutottunk erre, ahol most tarunk. Úgy, hogy egyszer sem tiltakoztunk, hogy ezt így nem kellene, talán csak az antall alatti benzin áremelésnél, meg 2006-ban, gyurcsány ellen. Ez kevés. Egyértelművé kell tenni, hogy mi az, ami tűrhetelen, és ehhez - ez nem igazán demokratikus, de ez van - ki kell nyírni pár faszkalapot. Hogy lássák, mi a pálya. Az erővel visszaélni nem szabad, de élni kell vele, mert most kialakult az a helyzet, hogy a valódi hatalom nélküliek pojácát csinálnak belőlünk, a népből, akié a valódi hatalom. Ma az erőtlenek diktatúrája valósult meg, mert az erő balfasz. Ma a gyengék kerültek hatalomra, mert az erő rest. Vissza kell adni a dolgok valódi jelentését. Mi, a nép, a valódi hatalom, nem fogunk visszaélni az erőnkkel, engedni fogjuk, hogy létezhessenek gyengék és elesettek, de nem fogjuk eltűrni, hogy alkalmatlan faszfejek üljenek a nyakunkra, és számítva arra, hogy nem élünk az erőnkkel, élősködjenek rajtunk. Mutasd fel az erőt, és ezzel igazolod magad. Aki ezt nem teszi, az csak pofázik bele a levegőbe.

laci0011 2012.12.07. 15:21:20

@Anti Anyag: Uncsi vagy rezsim kutyus,törödj azzal amit a sutyerák vezíred csinál.Illegitim kormányzásba kezd ujjabban,miután felmondta egyenként a választóival kötött egyezséget!

laci0011 2012.12.07. 15:26:04

@Rwindx: Minek pánikolsz ha úgyis ti nyertek.Mi vagyunk a jófiúk,lehet hogy kevés lesz?!Kiderült hogy loptatok mint plagi bá,úgyhogy már amerikában csinál nektek viktorka szállást meg apanázst 4 csilliárdból...

Husz_János_Puszita 2012.12.07. 18:47:14

Na végre leesett, Tökéletes Megoldás nincs.

Husz_János_Puszita 2012.12.07. 18:49:10

@félázsiai 2llkedő: A Lázárról mindig a Drakula jut eszembe, csak nincs olyan rojtos füle.

Husz_János_Puszita 2012.12.07. 18:54:07

@Anti Anyag:

"Feri csak azt mondhatta, keményen csapjatok oda fiúk. "

Feri puha volt. Az egész bagázst be kellett volna zsuppolni, a felbujtókkal az élen. De minimum sóval töltött sörétes puskával seggbe lőni.

Werkolandinheaven 2012.12.07. 21:54:33

Egyre inkább elfogadottá válik harom premissza : elmebetegséggel es maffiozokkal állunk szembe (ja, ott). Es ez már diktatúra, nem lehet szépíteni.
Ideje megvizsgálni majd a politikai katolicizmus seggnyalo szerepét is és alkalomadtán a vatikáni szerződés felmondását. Ezt még nem olvastam, de gratula mert privatban ez az én dumam volt, hogy ezek a ... még el is várják hogy jópofát vágjunk bűncselekményeikhez. Legyen ezentúl ez a mottojuk: egyszer kell bukni, de akkor örökké. Ámen.

Werkolandinheaven 2012.12.07. 21:59:52

megkérem az összes agyatlan fasiszta es naci zembert, h ne reagáljon, mert nem kívánok velük erintkezni. Épp elég baj, hogy egy országban élünk es szegyentkezunk miattuk / helyettük is.

Bigskorpio 2012.12.13. 08:18:22

Kedves Moin moin, hol az idézet a végéről?
„Egyébként azt tanácsolom, hogy Karthágót el kell pusztítani!” - Marcus Porcius Cato Maior ... minden posztunkat ezzel az idézettel fogjuk befejezni mindaddig, amíg a Fideszt le nem győztük a 2014-es választáson.
süti beállítások módosítása