Ku Klux Klan.jpg

 „Zehntausend Mann, die zogen ins Manöver,

Zehntausend Mann, die zogen ins Manöver,

Warum vidibum, warum vidibum,

Die zogen ins Manöver, ’rum didelum!”

 

(„Tízezer ember, akik gyakorlatra vonultak,/Tízezer ember, akik gyakorlatra vonultak,/Miért vidibum, miért vidibum,/Akik gyakorlatra vonultak, ’ért didelum!”)

Zehntausend Mann (Tízezer ember), régi német katonadal (https://www.youtube.com/watch?v=teG0fZCUjkw) – XIX. század, a Trois jeunes tambours (Három fiatal dobos) c. francia dal (1745) után

 

 

A vasárnapi antifasiszta/anti-antiszemita demonstráción egy tízezres tömeg volt ott, holott a rendezvényt (elvileg) Magyarország legtámogatottabb politikai erői is támogatták: a Fidesz, az MSZP és az Együtt 2014. És mégis: mindössze tízezer ember… Ehhez képest, jól tudjuk, millió számra vannak többé-kevésbé antiszemita/cigányellenes/idegenellenes magyarok. A „szalon-antiszemitizmus” ott van „a legjobb körökben” is1.

Az elmúlt napok történései aktuálissá tették azt, hogy foglalkozzunk az „Elutasítjuk a rasszizmust, vagy szövetkezünk vele?” kérdése, vagyis a magyar jobboldal és a jobboldaliak viszonyulása a rasszizmushoz…

Fel kell tennünk a kérdést, hogy azonos-e a nácizmus és a rasszizmus, pontosabban: aki előítélettel viselkedik egyik-másik fajjal, népcsoporttal szemben, az vajon politikai, ideológiai és „társadalmi működési” téren rasszista-e, náci-e? És fel kell tennünk azt a kérdést is, hogy vajon a radikális jobboldali szervezetekben tevékenykedő egyes prominensek és „aktivisták” nyilvánvaló nácizmusa kiterjed-e/kiterjeszthető-e az egész Jobbikra és annak szavazótáborára – vagy netán maga a magyar jobboldaliság „fertőzött”?

Ha a tegnapi antifasiszta/anti-antiszemita tüntetést nézzük, ha az ott elhangzottakból indulunk ki, akkor könnyen válaszolhatjuk a fenti kérdésekre azt, hogy aki előítéletes, az rasszista és náci is, és hogy persze: ez a gondolkodásmód megjelenik az illető társadalmi aktivitásában is.

…Nos, nem!

Aki előítéletes, az attól még nem rasszista. Aki rasszista, az attól még nem náci – és aki „fejben” bármelyik e három közül, az még nem biztos, hogy társadalmi cselekvéseiben is kinyilvánítja ezt. Mert más az, ami az agyunk egy részében fészkel és más az, ami ebből ténylegesen meg is nyilvánul.

Az előbbi mondatban azt írtam, hogy „agyunk egy részében” – és nem véletlenül. Ahhoz ugyanis, hogy tisztán lássunk előítélet, rasszizmus és nácizmus kérdésében és abban, hogy miként lesz, vagy nem lesz ebből társadalmi aktivitás is, tisztában kell lennünk azzal, hogy miféle lelki mechanizmusok és ösztönök adják mindezek alapjait?

Az előítélet egy rendkívül hasznos emberi viselkedés – volt az emberiség hajnalán. Ugyanis minden további magyarázat, illetve személyes tapasztalatok nélkül is képessé tett arra, hogy nagyon hamar megtanuljuk, mi az, ami veszélyes (állat, ill. ellenséges embercsoportok). Ezt a jelenséget igen pontosan feltárta és leírta a viselkedéstan. Az egyén a szocializációja során gyorsan, ösztönösen és kritikátlanul sajátítja el a csoportjában (család, rokonság, baráti kör, stb.) jelen lévő gondolkodási és viselkedési sablonokat. Ráadásul minderről a későbbiekben azt hiszi, hogy ezek a saját tapasztalatai – holott nem közvetlenül magát a jelenséget tapasztalta meg, csupán az azzal kapcsolatos, a környezetében jelenlévő vélekedést, hozzáállást. Gyakran hallunk egészen kicsi gyerekektől is „antiszemita” és „rasszista”, pl. cigányellenes kijelentéseket, holott kizárt, hogy ezek a saját, személyes tapasztalatikon alapulnának. (Egy régi gyerekvicc is jól példázza ezt: A kis Pistike beszélget a szomszédban lakó, zsidó Hannácskával. Pistike mondja:

-  Hannácska, haragszom rád, mert apukám mondta, hogy ti, zsidók öltétek meg a Jézuskát! – mire Hannácska:

-  Á, azok nem mi voltunk, lehet, hogy Mórickáék a szomszéd utcából!)

Ráadásul az így belénk került-belénk rögzült gondolkodási sablonok alkotják a későbbiekben azt a „rendezőelvet” és „előszűrőt”, amelyhez a további ismereteket és tapasztalatokat illesztjük – és ez az illesztés emiatt szubjektív lesz, nem pedig objektív. Az egyes tények és tapasztalatok érzékelése, kiválogatása, azok fontossága és elraktározása erősen „torzul” azáltal, hogy azok passzolnak-e ezzel a rendező- és szűrőrendszerrel – amelynek létezéséről nem is tudunk és működését nem is érzékeljük! Ezen kívül működik az agyunkban egy „védekező mechanizmus” is, amely „kitiltja” azokat az újabb információkat, amelyek nem illenek a sablonba – ennek is nyilvánvaló haszna, értelme volt az ősidőkben, hiszen nem engedte felülírni egyes személyes, véletlenszerű tapasztalatokkal a veszélyes dolgokkal kapcsolatos „általános igazságokat”. (Ha pl. az előember egyszer talizott egy kedves, barátságos oroszlánnal, akkor ez a védekező mechanizmus nem engedte, hogy az egyéni tapasztalata nem oltotta ki a gyerekkorában beléivódott „páni félelmet” – és így nem ehették meg olyan könnyen a „standard viselkedésű” oroszlánok…)

…Az előítélet után most nézzük a rasszizmus evolúciós alapjait! A rasszizmus tulajdonképpen az „előítélet-rendszerünk” egyik speciális, kifejezetten a miénktől különböző embercsoportokkal kapcsolatos „védekező működése”, egyfajta „ellenség-barát felismerő rendszer”. Az ősidőkben a „másik embercsoport” egyértelműen egyenlő volt az ugyanazon erőforrásokért a miénkkel életre-halálra küzdő ellenséggel, így a másik horda tagjai iránti gyűlölet segítette aktivizálni az egyébként a saját csoporttagokkal szemben „kikapcsolt állapotban” lévő agressziót. (Megjegyzés: összehasonlítva az ember agresszivitását a legközelebbi főemlős-rokonokéval, fajunk kifejezetten békés és kifejezetten agressziókerülő!) A rasszizmus nem feltétlenül áll össze komplex ideológiává és így nem feltétlenül veszi át az irányítást az illető egyén felett, nem válik élete alapvető rendező elvévé és céljává.

Amint láttuk tehát: mind az előítéletek, mind annak „speciális alesete”, a rasszizmus, alapvetően ösztönös jelenségek. Azonban – nyilvánvalóan – az ember nem csupán ösztönökből áll. Nem minden „tör elő belőlünk”, amit az ösztöneink sugallnak, hiszen ott a tudat és a társas viselkedés (részben szintén ösztönös) kontrollja. A politikai nézetek és a társadalmi jelenségek, viselkedés terén mindezek keverednek. Így a politikai vélemény és a közéleti cselekvések nem feltétlenül esnek egybe – és plán nem minden esetben. Egy „ösztönös előítéletességet/rasszizmust” bőven „túl tud kompenzálni” a racionális mérlegelés, vagy éppen az, ha a benne élő, „rasszista sablont, rendezőelvet és információszűrőt” a későbbi életében szisztematikusan szembesíti egy újabb környezet azzal, hogy ami az illetőben benne él és működik, az nem a valóság. Teljesen kiiktatni nem könnyű az „alapsablont”, de működése „automatizmusát” lehet fékezni így.

…És mi a helyzet a nácizmussal? Hogyan viszonyul ez a „sima”, egyéni előítéletességhez és a „magánrasszizmushoz”? És: vajon előfeltétele-e akár egyik, akár másik magának a nácizmusnak?

A nácizmus – ha a lényegét nézzük – alapvetően nem is ideológia, hanem rendszer. Lényege pedig nem a zsidóüldözésben, vagy az egyenruhás felvonulásokban van, hanem abban, ahogyan e rendszer haszonélvezői kiiktatnak minden más érdeket a sajátjukon kívül az adott társadalomból. Azt is mondhatnám, hogy a „népi” nácizmus tulajdonképpen nem több olyan magánrasszizmusoknál, amit az adott egyének közösségben élnek meg. A nácizmus akkor válik veszélyessé, amikor az adott társadalmat irányító elit kezdi el „náci rendszer módjára” a hatalmat gyakorolni. Azonban itt, ekkor az „ideológia”, az előítéletesség, a rasszizmus, a kirekesztés igazi célja a gazdasági és politikai versenytársak kiiktatása – ennek érdekében „hülyítik a népet” az ilyen-olyan „antimaszlagokkal”. (Ez még akkor is így van, ha az adott náci-típusú rendszer egyes vezetői halálosan komolyan is veszik e maszlagokat – mert ők valójában csak a rendszer bábjai, de sohasem az igazi haszonélvezői és „túlélői” is csak ritkán…)

Az igazi nácizmushoz nem kell antiszemitizmus, nem kellenek krematóriumok. Az igazi nácizmushoz egy gátlásokkal és lelkiismereti aggályokkal nem rendelkező „uralmi elit” kell – amely elit így rövid úton teszi tönkre a saját „alattvalóit”. A náci rendszer valójában egy jól szervezett, kemény kézzel irányított maffia. (Nem véletlen, hogy annyi személyiségjegybeli egyezés van a nagy náci vezetők és a nagy maffiafőnökök között és az sem véletlen, hogy mindkét rendszer imádja a korrupciót…)

Mindezek alapján a poszt bevezetőjében említett Jobbik nem igazi náci szervezet – viszonyt tele van egyéni rasszizmussal. Tulajdonképpen részben ennek, az egyéni előítéleteknek a kiélési terepe e párt és „szatellitszervezetei” – részben viszont egyfajta szociopszichológiai jelenség. A kisember számára zűrzavaros, átláthatatlan és veszélyes viszonyokra és időkre adott „pánikválasz”: támasz- és iránymutatásvágy. A kisember nem érti a nagyvilág valós összefüggéseit, nem is igen ismeri azokat és nem látja át ezek működését. Nem ismer okokat, csak a saját létét érzi veszélyeztetve. Könnyen felfogható igazságokra vágyik – és ezeket adja meg a Jobbik neki, ráadásul úgy, hogy önmagát a kisember „átlagon felülinek” érezheti, hiszen magyar. (Egyébként a párt „prominensei” is egytől egyik szánalmas kisemberek, tele identitásbizonytalanságokkal, félelmekkel szorongásokkal – és mindezek erősen korlátozzák a valóságérzékelésüket…)

…De tegyünk csak fel egy másik kérdést is: van-e ma Magyarországon (a fentiek alapján értelmezett) igazi náci szervezet? Olyan, amelyik nem a (többé-kevésbé) „felvállalt rasszizmus” szintjén az, hanem amelynek (ahogy fentebb írtam) „igazi célja a gazdasági és politikai versenytársak kiiktatása – ennek érdekében „hülyítik a népet” az ilyen-olyan antimaszlagokkal”. Nos, erre a kérdésre, így feltéve, már nem válaszolhatunk egyértelmű nemmel…

Itt térek vissza a poszt elején feltett „Elutasítjuk a rasszizmust, vagy szövetkezünk vele?” kérdéséhez és a magyar jobboldal és a jobboldaliak viszonyulása a rasszizmushoz.

Látszólag minden rendben van, hiszen vasárnap délután Rogán Antal első volt a felszólalók között – ám aztán hétfőn az Országgyűlésben a Fidesz folytatta a „rugalmas elszakadás” stratégiáját: Orbán Viktor tegnap csupán a zsidók magyarok általi megvédésére tett ígéretet, de nem határolódott el a radikálisoktól, a rasszistáktól és a nácizmus módszereivel élő politikai erőktől. Nem ugyanaz az, ha valakit „megvédünk”, illetve az, ha valakit nem engedünk megtámadni, ha leszámolunk azokkal, akik támadni akarnak. Orbán nem mondta ki azt, hogy soha, semmilyen körülmények között nem közösködik rasszistákkal – még a hatalomért sem!

…Mert itt valójában erről van szó és nem másról: a hatalomról – és arról, hogy az kinek „mit ér meg”. Arról a kérdésről van szó, hogy „kié legyen az ország?”: bárkié, aki annak része kíván lenni, vagy csak bizonyos elvek szerint megválogatott keveseké?

A „klasszikus” magyar, „konzervatív-nemzeti” jobboldal imádja, ha kivételes pozícióban lehet – és ezzel szoros összefüggésben: nem szeret másokkal („a MÁSOKKAL”) versenyezni! Ráadásul „ideológiailag is fertőzött”: e „klasszikus jobboldali” szimpatizánsok jelentős része esett át „előítéletes szocializáción”2 – ezért is van az, hogy vizsgálatok szerint nem tudják igazán elutasítani a „virtigli rasszista” Jobbikot. (Erről részleteket ld. itt: http://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/a_fideszszavazok_fele_nem_utasitja_el_a_jobbikot) Ráadásul vegyük azt is tudomásul, hogy ez a bizonyos „klasszikus magyar jobboldal” egyáltalán nem polgári módon jobboldali: tele van egyfelől etatista elvárásokkal (állami juttatások a vállalkozásának, ingyenes ez-az, vagy éppen állami, intézményes védelem a külföldi versenytársaktól, stb.), másfelől „úri allűrökkel”. Felszíni kultúrájában européer, ám viselkedésében és társadalmi mozgatórugóit tekintve nem az – sokkal inkább dzsentroid. Ez a jobboldal bármikor kész a személyes, ill. „kaszt”-jólétéért beáldozni a társadalmi, jogi egyenlőség eszméjét és gyakorlatát. És mivel kasztján belül ő is „magányos harcos”, emiatt nem zavarja, ha érdekeit nem tiszta eszközökkel éri el. Képes manipulálni és képes belemenni abba is, hogy az ő érdekeit igazságtalan, netán többé-kevésbé erőszakos eszközökkel érvényesítse – vagy: érvényesítse érdekében az általa támogatott állami hatalom. Fél attól, hogy ha nem az „ő hatalma” lenne itt, akkor érdekeit csak teljesítménnyel és csak más érdekcsoportokkal való versenyben érvényesíthetné – ettől pedig, ahogy írtam, irtózik. Így „igazi célja a gazdasági és politikai versenytársak kiiktatása” – erről pedig azt állapítottuk meg, hogy nem más, mint a nácizmus leglényege! Ha van ma Magyarországon ebben az értelemben vett „náci veszély” és náci erő, akkor az a „klasszikus magyar, konzervatív-nemzeti jobboldal” politikai ereje: a Fidesz nevű szervezet!

A magyar jobboldal „kettős kötődése” közül egyértelműen az az erősebb, amely a hatalomhoz és a kivételezett pozíciókhoz fűzi és attól válik meg könnyebben, amely a jogállamisághoz kötné.

Vajon mi akadályozza meg Orbán Viktor abban, hogy egyértelműen elítélje a jogegyenlőtlenséget és a kirekesztést – és ne csupán egy-egy sablonszólamban, hanem valós, konzekvens és koherens cselekvésekben is? Két dolog: a politikai számítás és rendszerének fentebb leírt „kvázi-náci” jellege.

Ne legyenek illúzióink: ha Magyarország nem állna szoros EU-s jogszabályi, intézményes, gazdasági és informális „kontroll” alatt, akkor – politikai és gazdasági céljait kiszolgálandó – a Fidesz már messze túllépett volna a formális jogállam keretein is. Ha Orbán (akár ma a Parlamentben) elhatárolódna az előítéletességtől, akkor elítélné legstabilabb szavazói egy jelentős részét és legalábbis nagyon megnehezítené a Fidesz számára azt, hogy a 2014-ben a Jobbikkal a hatalom megtartásáért esetleg szövetséget köthessen. Ezek egyike sem ér annyit számára, amennyit az egyértelmű és végleges antirasszizmus hozhatna neki a demokratikus világ előtt. Ugyan mit érne a „respektussal”, ha megingatná maga iránt a bizalmat a többé-kevésbé előítéletes magyar választókban. Hallgatólagos egyezség van a „mértékadó jobboldal”, a „radikális jobboldal” és szimpatizánsaik között: lehet zsidózni, cigányozni, lehet feszegetni a határokat – de ezt nem mondjuk ki egyértelműen, viszont mindenki jól tudja, hogy miről van szó, így mégsem tudja senki sem egyértelműen és cáfolhatatlanul bizonyítani azt, hogy Magyarország vezetőinek és állampolgárainak nem kis hányada rasszista – ki-ki a maga szintjén.

Nem volt az véletlen, hogy annak idején, még elnöksége vége felé Sólyom László, a tipikus „klasszikus magyar, konzervatív-nemzeti jobboldali” csak későn, csak nagyon óvatosan és csak viszonylagosan határolódott el a 2006 őszén törő-zúzó „radikális-rasszista” jobboldaltól és hogy szó nélkül eltűrte, amikor az elnöki rezidencia ablakai alatt esküdött fel a Gárda.  Nem véletlen az, hogy Orbánviki Rogántónit küldte maga helyett antirasszistázni. Nem véletlen az, hogy a Fidesz, annak vezetői és szimpatizánsai nemigen akarnak/szeretnek/képesek expressis verbis elhatárolódni a rasszizmustól és a rasszista csoportoktól. Nem véletlen az, hogy Orbán megtehetőnek és megteendőnek ítéli a saját hatalma és támogatottsága érdekében – és az sem véletlen, hogy ebben „cinkos” a stabil támogatói bázis is. Egy igazi polgári-jobboldali politikus régen kiállt volna (és személyesen!) a rasszizmus ellen - és ha nem tette volna meg mégsem ezt, akkor a saját, polgári-jobboldali szavazói kiadták volna az útját

…Mert a polgár tudja, hogy a társadalmi nyugalom, a szabadság és a jogegyenlőség bolygatása hazavágja az üzletet – a zavarosban csak a „dzsentri” szeret halászni.

De polgárból kevés van – mint ahogy kevés volt végig az egész magyar történelem során, mindig. És a ’89-90-es rendszerváltás óta eltelt időszak sem teremtett erős, önálló, öntudatos, de ugyanakkor közösségi felelősségtudattal is rendelkező polgárságot. (Hogy miért nem, arról egy korábbi írásunk szól: A versenyszféra „babiloni fogsága” - http://progressziv.blog.hu/2012/10/27/a_versenyszfera_babiloni_fogsaga) Pedig a képlet egyszerű: minél több a polgáriság, annál kevesebb az előítéletesség. (Nem véletlen az, hogy a Ku Klux Klan is a kevésbé polgári Délen és nem az erősen polgárosodott északi államokban virult ki és virít ma is!)

Az előítéletesség – és annak összes variánsa: rasszizmus, nácizmus – ellen csak egy olyan kormány fog hathatós intézkedéseket tenni, amelynek tagjai és társadalmi háttere nem a „kivételes pozíciók” megszerzését/birtoklását fogja hatalma elsődleges céljának tekinteni. Amíg a magyar „nemzeti-konzervatív” jobboldal maga is nem válik a szabad teljesítményverseny hívévé, addig sem Orbán, sem bármelyik jobber utóda nem fog szakítani a radikális jobboldaltól való csupán „rugalmas” elszakadással!

 

 

 

1 Önmagukat baloldaliként, vagy akár liberálisként meghatározó emberekben is ott van ez a „hallgatólagos közmegegyezés” – az viszont tény, hogy ballib körökben sokkal kevésbé „fontos”, „központi” és egyáltalán nem „identitásképző” kérdés az előítéleteskedés

2 Előítéletessé tévő azért volt sokak szocializációja, mert családi körben nem volt evidencia az ország összes lakosának – és: minden embernek – a jogegyenlősége: voltak emberek és csoportok, akiket otthon „egyenlőbbekként” tartottak számon. Ez a hagyományos magyar nemzeti-úri és „polgári” világszemlélet sajnálatos járuléka volt. Néha egy-egy (de rendszeresen) elejtett félmondat is képes valakit „előítéletessé nevelni”… „Jobb körökben” mindig is ott élt kimondva-kimondatlanul is az ország „felosztása”: vagyunk „mi” – és vannak a „többiek”, a „nem úriemberek”, a prolik, a komcsik, a zsidók, a cigányok, a parasztok, az „egyszerű emberek” – vagy éppen az „ateisták”… Jól érzékelhető választóvonal volt a metakommunikációban azok felé, akik az 1945-’49-es változások „veszteseiként”, illetve „nyerteseiként” voltak-vannak számon tartva a „konzervatív-nemzeti-jobber” közegben – és ez a különbségtétel máig is él és továbbörökítése is nagyban folyik! (Ez az egyik magyarázata a „hoffmannizmusnak” is!) Egyébként sajátos, de tény: ez a közeg Orbánt és társait is „parvenüknek” tartja: éppolyan „eszközök” ők csupán, mint annak idején Hitler volt a német jobboldal (egy része) szemében… És Hitlerhez hasonlóan ez a viszony is egyre bonyodalmasabbá vált az idő előrehaladtával.

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr774947408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.04. 18:40:59

"A nácizmus – ha a lényegét nézzük – alapvetően nem is ideológia, hanem rendszer. Lényege pedig nem a zsidóüldözésben, vagy az egyenruhás felvonulásokban van, hanem abban, ahogyan e rendszer haszonélvezői kiiktatnak minden más érdeket a sajátjukon kívül az adott társadalomból."

Ez nem a náci rendszer jellemzője, hanem a totalitárius rendszer jellemző, mely azonban nem feltétlenül náci.

Husz_János_Puszita 2012.12.04. 18:44:07

A posztban keveredik a fasiszta korporatív államberendezkedés, mint rendszer, a náci ideológiával, amely alapjaiban rasszista. Bartus elég jól rávilágított több írásában is a különbségekre.

Nem véletlen a Horthy kultusz szerintem, az a rendszer hasonlított legjobban a ( Mussolini féle )fasiszta hatalomgyakorláshoz. A rasszizmus nem tartozik a lényegéhez, de el sem ítéli, illetve cinikusan eszközként használja fel. Lehet szónoklatokban elhatárolódni tőle, közben sunyi módon becsempészni a kötelező tantervbe, rasszista írókat gyerekek példaképévé téve. Alattomosan, de a végeredmény ugyanaz.

Mindig a tettek számítanak, nem a hangoztatott szólamok. A mérce az emberség kell legyen.

Husz_János_Puszita 2012.12.04. 18:49:00

Az ősember rasszizmusát finomítanám egészséges gyanakvássá az idegen hordákkal szemben. Régészeti kutatások kimutatták, az együttműködés, a kereskedelem a különböző csoportok között nagyban növelte a túlélés esélyét olyannyira, hogy bezárkózó embercsoportok egyszerűen kipusztultak. A kooperáció legalább annyira fontos emberi tulajdonság, mint a sztereotipizálás, ha nem fontosabb.

legeslegujabbkor 2012.12.04. 19:30:39

@Husz_János_Puszita:
"A posztban keveredik a fasiszta korporatív államberendezkedés, mint rendszer, a náci ideológiával, amely alapjaiban rasszista."
Mint ahogy a Fidesz is belekeveredik a Jobbik mondókájába. Álrasszista szerinted:)
A poszt megint azt feszegeti, hogy térjünk már át a teljesítmény elismerésére. Ahhoz az kell, hogy csak így lehessen érvényesülni, a piacgazdaságban pénzt keresni. Ahogy telnek a hónapok ez a kormány egyre kevésbé tudja megfizetni a szervilizmust. A következőnek pedig már úgy kell indulnia, hogy megszünteti az ötletszerű pénzadományozást.

piefke 2012.12.04. 20:10:53

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Totalitárius rendszer sokféle lehet – ezek között többféle ideológiai központú is van, a náci (német) rendszer viszont (amelynek mélyén nem Hitler és társai voltak) kifejezetten a gazdasági területre koncentrált. Politikája befelé, a német népközösség felé tkp. csak annyiban korlátozott, amennyiben azt ezek a gazdasági-hatalmi érdekek indokolták. Amikor azonban „gazdasági érdekekről” írok a nácizmus kapcsán, akkor ennek szerves része a támadó (és persze győztes!) háború is, amelyre az egész koncepció alapozott: a német gazdasági elit (egy jelentős része, de nem az egész) ui. ezzel akarta egyfelől „behozni” az I. világháborúban, majd a gazdasági válságban elveszett tőkét és profitot, másfelől pedig ezáltal akart Európában hegemón gazdasági pozícióra szert tenni (mindenek előtt Nagy-Britanniával és Franciaországgal szemben). …És az a helyzet, hogy ennek a koncepciónak a megvalósulását a valóságban nagyban akadályozta – és a végén meg is hiúsította – a „felszín” dühödt antiszemitizmusa, amely kiiktatta a német társadalom egyik, a gazdasági erőforrások gyarapításában és az innovációban nem nélkülözhető részét. Ha nagyon sarkítva akarnék fogalmazni, akkor az is írhatnám, hogy Németország a zsidóüldözések miatt veszítette el a II, vh.-t!:-)

piefke 2012.12.04. 20:20:01

@Husz_János_Puszita:

A posztban nem ősemberekről, hanem előemberekről van szó. A szóban forgó tulajdonságok ui. (ahogy a posztban is fogalmaztam) "az emberiség hajnalán" kerültek génállományunkba (némely tekintetben pedig még korábban).

Az őskori társadalmi viszonyok már tkp. „modernek” voltak – hiszen azokat immár jelentős részben a Homo sapiens sapiens hozta létre – illetve a vele intellektuális téren csaknem egy szinten álló neandervölgyi. És ahogy a posztban is olvashatod: „az ember nem csupán ösztönökből áll. Nem minden tör elő belőlünk, amit az ösztöneink sugallnak, hiszen ott a tudat és a társas viselkedés (részben szintén ösztönös) kontrollja.” Vagyis: minél fejlettem kognitív funkciókkal bírt egy emberelőd, annál inkább képes volt az ösztönök racionális – ha úgy tetszik: mérlegelésen alapuló, haszonelvű – felülírására. Ez volt az őskori kereskedelem és kooperáció alapja – de ettől az ösztönös ellenségkeresés még a mai napig működik!

Husz_János_Puszita 2012.12.04. 21:16:05

@piefke:

Pedig milyen jó ötletnek tűnt elsőre a nácikoknak, beülni a zsidók által összegründolt elkobzott vagyonba. Rombolásból még sosem született virágzó jólét, most sem fog.

piefke 2012.12.04. 21:21:33

@Husz_János_Puszita:

Na, ja! Ich hab's schon dem Führer auch gesagt!:-)

Husz_János_Puszita 2012.12.04. 21:22:01

@piefke:

Merem remélni, még mindig Homo Sapiensekről beszélhetünk.:D Bár néha elgondolkodom...

Szerintem az előember tulajdonságai irrelevánsak, más fajról lévén szó. Egyes vélemények szerint a neandervölgyi ember is a bezárkózás miatt halt ki.

Husz_János_Puszita 2012.12.04. 21:29:37

@legeslegujabbkor:

Mindig az eredmény számít. A szavak és tettek mögött rejlő valódi üzenet. Egy Nyírő temetés pl. elég egyértelmű üzenet. A Fidesz nem álrasszista, hanem képmutató, gátlástalanul manipulál.

piefke 2012.12.04. 21:40:58

@Husz_János_Puszita:

"Az előember" nem létezett: különféle előember-fajok éltek, párhuzamosan is és ezek közük (talán - mert lehet, hogy több ősfajunk is lehetett) egy vezetett el a mai emberhez. Így tehát nem irreleváns ennek az előember-fajnak a génállománya, mivel az jelentős részben tovább él bennünk is.

Ami a neandervölgyit illeti: a legújabb kutatások szerint lehetséges, hogy keveredett a modern emberrel - ellentétben a néhány évvel ezelőtti genetikai kutatásokkal. (Egy szlovéniai csontlelet utal erre...)

legeslegujabbkor 2012.12.04. 21:47:18

@Husz_János_Puszita: És ez igaz 1993 óta. Onnantól pontosan tudni, hogy még oldalhoz sem ragaszkodik.
Szerintem tényleg a 90 előtti évek a hibásak, amikor ez a kígyó tulajdonság szükséges rossz volt a hatalommal szemben. Egy demokráciában máshogy kell viselkedni. Ki lehet mondani az elveket (el kell köteleződni valami mellett) és ragaszkodni kell hozzájuk. Persze ha nem kérjük számon, pláne akinek nincs...

Husz_János_Puszita 2012.12.04. 22:00:49

@piefke:

Az előítélet szempontjából mindegy, előember vagy ősember, az érzéseink ugyanazok. Rációval nem írta felül sem a "modern" ősember, sem a mai Homo Sapiens. Sokkal valószínűbb, hogy a kooperáció eleve ott volt az ösztöneinkben. Mindegy, a témával kapcsolatban csak szőrszálhasogatás, nem fontos.

Husz_János_Puszita 2012.12.04. 22:04:30

@legeslegujabbkor:

Szerintem itt két külön dologról van szó. Akinek szeme van rá, első blikkre látta, Orbánnal valami nincs rendben, nem szabad a hatalom csúcsára engedni. A másik, hogy vajon miért engedtük mégis?

legeslegujabbkor 2012.12.04. 22:15:20

@Husz_János_Puszita: Most már mindegy. Válasszunk most már egy demokratát. Ha Mesterházi Attila nem lép hátrább, akkor bajban leszek.

Husz_János_Puszita 2012.12.04. 22:17:14

@legeslegujabbkor: Nem akarlak elkeseríteni, de nem lép hátrább.:D Nem úgy néz ki. Ő még hagyján, az a pártfunkci lista! Anyám.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.12.05. 07:16:14

Nem keresett még meg a Jobbik, hogy leszerződtetnének házi ideológusnak?! Iszonyatosan bonyolult módon próbálsz kiizzadni valamit, ami csak a Jobbiknak jó.

Csak a közepéig olvastam, ott eldöntöttem, hogy nem éri meg végigolvasni a cikket.

1) Az előítélet, rasszizmus és nácizmus kb ugyanazon dolog egyre szervezettebb, rendszeresebb, szélsőségesebb formái.

2) Kicsit sokat foglalkozol azzal, hogy az előítélet és a rasszizmus milyen természetes és jó dolog. Igaz, ott van egy fél mondat erejéig, hogy VOLT. De azért a hülye, náci olvasó nem ezt fogja észrevenni belőle. Kellett volna még pár mondat, hogy mindez a homo erectus idejében volt jó, nem ma.

3) Ott józan ember leesik a székről, amikor a maffiát nevezed nácinak, de a Jobbikot nem. Neked elgurult a gyógyszered! A maffia nem náci, bár persze ettől még nem jó, a Jobbik pedig náci. Igenis a nácizmus szükséges és elégséges feltétele a fajelmélet, azaz a kifejezett rasszizmus.

Ha egy rendszer nem ilyen alapon maffia, akkor nem náci, hanem jelző nélküli maffia. Ettől nem jobb, de nem náci.

A Jobbik meg kb annyira nem náci, ahogy Hitler volt 1933 előtt. Attól még Hitler 1933 előtt is náci volt, hogy még nem volt hatalmon. Nem attól lesz valaki náci, hogy hatalomra kerül.

Ja, és a gondolatban náci is náci. A nácizmusnak az sem feltétele, hogy eljuss a megvalósításig, hogy zsidókat tolsz be a gázkamrába. Ha a világnak szerencséje van, akkor idáig soha többé senki nem jut el.

Ahogy a kommunistának sem feltétele az, hogy megrohamozza a Téli Palotát.

Prof. Dr. Simon Templar 2012.12.05. 09:44:04

"kisember" meg "átlagember"...az a halálom.
süti beállítások módosítása