2012.09.04. 20:18 Szerző: Đđ

Él-e még a szultán?

szultán.jpg

“Oluban bed-nâm-ı âlem gerçi yakdum nice dâg!

Olmadum mı şâh-ı gam nâm u nisânım yok mıdur?”

(„A világban rossz a hírem s valóban: hány billogot sütöttek rám!

Nem lettem-e a bánat sahja, nevem s jelvényem nincs-e?”)

Hajretí török dervisköltő: Öt bejt – XV-XVI. század fordulója

 

A Fidesz vezetői talán nem olvasták az Egri csillagokat? Mert ha olvasták volna, abból tudhatták volna, hogy a gyauroknak tett esküt igazhitűnek nem kell betartania. Az azeriek igazhitű népek – mi pedig, magyarok, gyaurok vagyunk.

Odaadták a baltást – a semmiért. Ma ugyanis megjelentette az azeri állami olajalap, hogy eszében sincs Azerbajdzsánnak (az azeri Állami Olajalapnak, a SOFAZ-nak) magyar állampapírokat vásárolni (http://www.oilfund.az/en_US/news/786/100/Official-Statement-of-the-State-Oil-Fund-of-the-Republic-of-Azerbaijan.asp).

Az is szörnyű lett volna, ha 2-3 milliárd dollárért adjuk át a delikvenst, de legalább lett volna valamilyen magyarázat a dologra. Valami, ami lefordítható Orbánról emberre, ami számokba önthető – még ha a jövőre és 2014-re várható teljes adósságfinanszírozási igényünkhöz képest nagyon kevés is lenne, lett volna az a 2-3 milliárd (ld. erről: http://index.hu/gazdasag/magyar/2012/09/02/akk-azerbajdzsan/).

Az a helyzet, hogy ha két állam miniszterelnöki-államfői szinten egyeztet bármilyen fontos (állampapír-ügyletek), vagy kényes (baltás gyilkos átadása) ügyletről, akkor azt szakértők hosszas és alapos vizsgálatai előzik meg – rend szerint. ..Persze, igaz: általában azt is szakértők hosszas és alapos vizsgálatai szokták megelőzni, ha a parlament elé kerül egy törvényjavaslat – és nálunk az utóbbi bő két évben ez sincs így. Ha két éven át permanensen rögtönzések és meglepetések jellemzik a magyar politikát, akkor megalapozott a kijelentés: nálunk ez most A rendszer. De miféle érdek lapulhat meg egy olyan „rendszer” mögött, amelynek döntései gyakorlatilag szétverik az államot és lerombolják nemzetközi kapcsolatainkat? Miféle érdeket szolgálhatna az, ha egy állam szinte „tudatosan” sorvasztaná magát, az erőforrásaink keresztül?

Orbán Viktor még 2009-ben, Kötcsén arról beszélt, hogy 15-20 évre akarnak itt létrehozni egy centrális erőteret – de hát ez így, ilyen politikával és ennyire ésszerűtlen döntésekkel lehetetlen lesz. Ha meghosszabbítjuk a trendjeinket, akkor valahol 2015-’16 környékén el fog jönni az a helyzet, hogy az ország nem lesz tovább fenntartható. És nincs az a kormány, amely túlélné az általa vezetett ország gazdasági (és társadalmi?) összeomlását. Feltéve (de meg nem engedve!), hogy a Fidesz még megnyeri a 2014-es választásokat, akkor is, alighogy megalakulna a kormány, máris kezelhetetlen helyzettel kellene szembenézni – ráadásul egy olyan helyzettel, amelynek létrejötte, a maihoz képest változatlan pálya mellet, már ma is előre látható! Nincs az az érdek(kör), amely ésszerű magyarázatot adhatna erre a viselkedésre.

Itt teszek egy kis kitérőt, mivel azt írtam: nincs az az érdek(kör)... Sokan erre megjegyezhetik, hogy „De igen: hiszen amíg kormányon vannak, lehet fosztogatni az országot – és ez nekik megéri – azután meg utánuk a vízözön, lelépnek a pénzzel.” Sokan gondolhatják így – ám ez az elképzelés téves, mert ha eljön a gazdasági összeomlás és azzal a kormányváltás is, akkor (a helyzetből szükségképpen következően) az új kormány legitimitását többek között az fogja megadni, hogy „elkapja és megbünteti a felelősöket”, de nem csak úgy Budai Gyula-módra, hanem „a törvény teljes szigorával”. A felelősök fellelhetők, megnevezhetők – és a világból akárhonnan előkereshetők, megbüntethetők. És bizony: a felelősök éppen azok a személyek, akik a mai kormány prominensei, akik ezeket az esztelen döntéseket hozzák rendszerszerűen. Már csupán 3-4 éves időtávlatban sem éri meg nekik az, ami ma történi. (Jó példa erre Hagyó Miklós esete, akinek a maiakkal összemérve parányi ügyei voltak – és ő is rajtavesztett...) Itt nem „Sukoró-ügyek” lesznek terítéken, hanem kőkemény, jól dokumentálható szervezett bűnügyek...

...Miért történik hát mindaz, ami történik?

Fentebb azt írtam: nincs ésszerű magyarázat erre a viselkedésre – és az „ésszerű”, valamint a „viselkedés” szavakat nem véletlenül írtam kurzívval.

Még egy kis kitérő: a Fidesz-kormány hatalmi mechanizmusa erősen centralizált és aligha történhet komoly ügyben döntés a miniszterelnök akarata ellenére. Ebből következik, hogy mindaz, amit tapasztalunk, egyezik a miniszterelnök akaratával – valószínűleg (a rendszer logikájából adódóan) egyenesen abból következik!

Foglaljuk össze:

  • Aligha történhet komoly ügyben döntés a miniszterelnök akarata ellenére.
  • Nincs ésszerű magyarázat a kormányzat ténykedésére.

Akkor ebből ugye az következik, hogy a miniszterelnök által hozott döntések nem ésszerűek.

Mármost: ki hoz általában nem ésszerű döntéseket:

  • a buták
  • azok, akik az ésszerű döntéshozatalban gátolva vannak.

A miniszterelnök nem buta – nagyon is okos ember, ez vitán felül áll! Képességei kiemelkedőek: számos, a politikában lényeges területen messze-messze meghaladják a „magyar politikai átlagot”. Akkor marad a másik lehetőség: valaki, vagy valami gátolja abban, hogy ésszerű döntéseket hozzon. Ez két esetben lehetséges: ha egy „titkos(?)” érdekkör manipulálja a tetteit, marionettezik vele és esetleg „zsarolja” valamivel. Ez színtiszta összeesküvés-elmélet, nem érdemes belebonyolódni – elég annyi, hogy egy zsarolható és manipulálható miniszterelnök aligha képviseli országa és népe érdekeit. A másik lehetőség az, ha az, ami az ésszerűségben gátolja, nem külső, hanem belső tényező.

Ezzel kapcsolatban már régebben is jelentek meg találgatások és a minap is felbukkant egy – sokak szerint gyanús – felvétel. Felvetődött az a – jogos – kérdés is, hogy el kellene számolnia a miniszterelnöknek ez ügyben a nyilvánosság előtt. Azonban legyünk realisták: az újabb kori történelem alig ismer olyan példát, amelyben hasonló (feltételezett) helyzetben egy politikai vezető nyíltan beszélne – ködösítésre viszont annál több példát tudunk. Ez szükségszerűen van így, mert aki az életét tette arra, hogy egy országot vezethessen, annak gyakorlatilag az élete elvesztésével érhet fel a hatalom elvesztése, így inkább addig terel, ameddig az lehetséges. És szintúgy érdekük azoknak is a vezető minél további pozícióban tartása, akik státuszukat és befolyásukat az illető vezető hatalmának köszönhetik – hiszen ha egy efféle első számú vezető távozik a hatalomból, akkor a „slepp” is ugrik... Visszatérve az iszlám világába, köztudott, hogy Szigetvár ostrománál a halott Szulejmán szultánt is kiültették – kifestve-kitámogatva – a sátra elé...

...Kedves olvasóim: mi van akkor, ha Orbán is valami hasonló manipuláció alanya? És: ha netán a spekulációk megalapozottnak bizonyulnak és elkövetkezik „a halál napja”, akkor ki lesz az, aki alkalmas „új szultán” lehet? Honnan kerülhet majd ki ez az ember?

Azzal aligha leszünk kisegítve, ha a Fidesz „janicsárserege” ültet fölibénk új Padisahot – mert abból a garnitúrából nem ismerünk olyat, aki rendelkezne a rá váró feladatok nagyságához kellő képességgel, felkészültséggel, mentalitással - és befolyásoktól való mentességgel is.

Csak két dologban bízhatunk:

  • hamisak a feltételezések a miniszterelnök „belső gátoltságával” kapcsolatban,
  • készül már valahol – titokban? – az az ellenzéki vezető, aki „adekvát és biztonságos megoldás” lehet.

...Mi az utóbbit reálisabb lehetőségnek tartjuk!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr714755478

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Baltadiplomácia 2012.09.04. 21:00:17

Jeruzsálem óvárosában, ahol minden kavicsért szent háborúkat vívtak, egy egész negyedet adtak az örményeknek a krími népirtás miatt. Vajon Budapestből mennyit kellene fölajánlanunk, hogy megtisztítsuk a lelkiismeretünket?

Trackback: Megbonthatatlan 2012.09.04. 20:59:57

Tévedtem, amikor néhány bejegyzéssel elébb azt a történelmietlen föltételezést írtam, hogy a mai időkben nem tudnának akkora bajt hozni ránk Horthy követői, mint a vészkorszakban. Az igazságot Nagy László mondja

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

helipokter 2012.09.05. 00:52:38

Ezt nem értem, Đđ. Miért bízol abban, hogy a
"hamisak a feltételezések a miniszterelnök „belső gátoltságával” kapcsolatban,"
1) Miért lenne jó ez nekünk?
2) Hogyan lehetséges egyáltalán, amikor az agyament viselkedésnek csak két lehetséges magyarázatát soroltad fel, közülük a másikat (a butaságot) kapásból ki is zártad?

Tehát meg kéne mutatni, hogy ha se nem buta se nem gátolt, akkor mi a frász. Skizofrén?
Üdv...

protézisesh 2012.09.05. 09:53:55

Lárifári!

Az "okos"nak tartott emberek igen nagy hányada képtelen eligazodni a hétköznapi életben. Címzetes egyetemi professzorok nem képesek feladni egy csekket vagy megjegyezni egy bolti bevásárlólistát.

A "butának" tartott emberek egy jelentősen pigmentált hányada viszont napi gyakorlat szinten ismeri a büntetőjogot. Jobban mint egy jogból diplomázott ügyvéd.

És akkor még nem beszéltünk a magukat okosnak tartó vallási fanatikusokról, tetszőleges kisebbségi komplexustól szenvedőktől, akik bár szellemi képességeikben egyáltalán nem elmaradottak, döntéseik és cselekedeteik olyan mértékben ellentmondanak a hideg racionalitásnak, hogy az hajmeresztő.

Szóval lehet, hogy OV nem "buta", sőt nagyon is taktikus BIZONYOS SZEMSZÖGBŐL, viszont olyannyira beleélte magát a "bölcsvezérnépünkapja" szerepbe/célkitűzésbe, hogy ez már a józan értékítélet gyakorlásában is gátolja.

Botorság ez mögé bármilyen szürke eminenciást képzelni, aki erősen markolja viktor golyóit. Arról van szó, hogy egy gyerekkori baráti társaság felhabosította az életet 89-90 körül, aztán a diplomával a kézben egyikük sem DOLGOZNI ment, hanem maradtak a zavarosban. Aztán azt vették észre 40-45 évesen, hogy mindegyikük miniszter, meg államtitkár, meg akármilyen közjogi méltóság.

Hasonló korosztály vagyok, a tizenhúszéves kori barátaimmal továbbra is ugyanazt a tempót nyomjuk, mint a kenutúrán. Ebből gondolom, hogy ezek a zárt kormányülésen ugyanúgy dumálnak, mint anno a koleszban, csak _most_az_ország_sorsa_a_tét. Kicsit ugyan csiszolódtak de egyikük sem való továbbra sem államférfinak, bármennyire is szeretne ebben a szerepben tetszelegni.

A Budai-féle nagy elszámoltatás (1142 ügy, 7 vádemelés = 0,48%!!!) világosan bebizonyítja, hogy itt BÁRKI BÁRMIT MEGTEHET, következményekkel nem kell számolnia. Ha mellévarrod, hogy milliárdos vagyonok gyűlnek össze, akkor egy esetleges hirtelen váltás esetén is 2 órán belül Bécsben lehet bármelyik potenciális célszemély, ahonnét a nap 24 órájában indulnak tengerentúli járatok olyan országokba is, ahonnét nincs kiadatási egyezmény.

Összefoglalva: szépek a konspirációs elméleteid, de lóf@szt nem érnek, nincs itt semmi mögöttes rendezőelv vagy érdek: ezek simán csak gátlástalanul lopnak és nincs senki vagy semmi, ami titokban készül a nagy durranásra. :(
süti beállítások módosítása