2012.09.02. 15:14 Szerző: Moin Moin

Bíbor – vagy égővörös?

Júdás.jpg

„Ember létünkre, keresztény létünkre nem lehetünk közömbösek!”

„Szerintem az Úr azt mondja: legyünk bátrak!”

Idézetek Richard Attenborough Gandhi c. filmjéből - 1982

 

A Magyar Katolikus Egyház a magyar társadalom egyik nagy és fontos szervező ereje. Nagyjából 1.3 millió ember alkotja azt a nyájat, melynek főpásztora, Erdő Péter bíboros szükségét érezte, hogy megfogalmazza az „azeri baltás” fogságból való szabadulásával kapcsolatos közlendőjét, szó szerint az alábbiakat:

Értesülve az elmúlt napok eseményeiről a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia teljes szolidaritásáról biztosítja az örmény keresztényeket és a sokat szenvedett örmény népet. A leghatározottabban elutasítunk minden etnikai erőszakot és gyűlölködést. Kérjük a Mindenhatót, hogy a Boldogságos Szűz Mária közbenjárására kísérje pártfogásával az egész örmény népet és részesítsen bennünket az igazságosság és a béke ajándékában.” (Forrás: a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia honlapja - http://uj.katolikus.hu/cikk.php?h=1845)

Igen: ennyit volt képes magából a bíboros úr kipréselni... Szép szöveg – mondhatni: érződik rajta a mindenkori földi hatalom seggét immár Nagy Konstantin óta fényesre nyaló egyházi nyelv simasága. Nem is lenne ezzel semmi baj, ha E. P. éppen nem egy olyan egyház prominense lenne, amely egyház (az emberi történelemben talán elsőként) alapértékeivé tette a mások bajával való törődést és az áldozatok melletti nyílt kiállást, meg ilyesmiket. És akkor sem lenne a szövegen mit kritizálni, ha E. P. úr magánemberként, mondjuk a blogján írogatna így. De nem: E. P. a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökeként írta alá a szöveget, így íráson és íróján számon kérhető a nevezett egyház minden szép, magasztos elve.

Miféle elvekre gondolunk? Hát erre például:

Bárcsak hideg volnál, vagy forró! Így mivel langyos vagy, és sem forró, sem pedig hideg: kiköplek a számból.” (Jelenések Könyve, 3:15-16)

Igen: aki katolikus keresztény, az nem lehet „langyos”. Annak kötelessége odaállni az áldozat mellé és kötelessége szembeszállni az igazságtalansággal – kövesse bár el azt maga a „császár”. (Figyelem: az „Adjátok meg a császárnak...”-szöveg NEM a hatalommal való kollaborálásra szólít fel!) Ha mindezt nem teszi, akkor nem keresztény. Mi lett volna vajon az egykor szintén az igazságtalan hatalom áldozatának szerepében élő korai egyházzal, ha hitvalló mártírok sora járt volna el „E. P.-módra”? Emlékezne itt valaki egyáltalán a Megváltó Krisztusra és arra, hogy ő (a benne hívők hite szerint) miért is küldetett erre a földre?

...Persze, értjük mi, hogy a „hőskor” már messze van, ma „mások a realitások”: ma az a realitás, hogy az egyház a ma regnáló hatalom dédelgetett kedvence és kiszemeltje a lelki pányva szerepére... Megkapja még a kompenzáció kompenzációjának a kompenzációját is - http://index.hu/belfold/2011/07/12/tobb_penz_kapnak_az_egyhazak_de_elszamolni_nem_kell_vele/ -, ha kéri. (Ó, hol van már a „Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön...”  - Máté 6:19 - elve és gyakorlata!)

...Mivel azonban a földi hatalom korántsem valamely túlvilági cél érdekében szokott bárkivel is bőkezűsködni (természetesen a polgároktól beszedett adóbevételek terhére), hanem ezzel mindenkor nagyonis evilági céljai vannak (jelen esetben a saját hatalmi bázisának erősítése), így a támogatásért az orbánista államhatalom elvárja, hogy az egyház mindenkor készségesen nyalja a kezet, amely táplálja. Ezt – az idézett szöveg tanúsága szerint – az egyház meg is teszi neki. Csakhogy ezzel megint szembemegy alapítója Szentírásban kinyilatkoztatott akaratával, amely így szól:

Senki sem szolgálhat két úrnak, mert vagy az egyiket gyűlöli, és a másikat szereti, vagy az egyikhez ragaszkodik, és a másikat megveti: nem szolgálhattok Istennek és a mammonnak.” (Máté evangéliuma, 6:24)

Látjuk, kit szeret és kihez ragaszkodik az egyház és E. P.: a hatalomhoz, Orbánhoz, a Fidesz(KDNP – mi is az???)-kormányhoz és a világért se menne szembe „urával”! E. P. már megint a mammont választotta...

...De akkor mi lesz azzal a másik úrral – tudjátok: a Mesterrel? Mert azt jól tudjuk, E. P. miben mesterkedik – csakhogy ez nem „bíbor”, ez égő!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr354747520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

protézisesh 2012.09.02. 16:06:16

Be kellene csukni az osszes egyhazat, ugyanugy, mint a partokat. A egyhazazni akar, az adjon ra penzt a netto fizujabol, ne az en adombol finanszirozzak ezt is... :-(

babakék 2012.09.02. 18:46:21

Ennyit a katolikus egyházról, amit a mi pénzünkből stafíroz a nemzet csótánya. Régóta mondom: az egyháznak kevés köze van a Jóistenhez, annál több a mindenkori hatalomhoz és az anyagi javakhoz. Szégyen, hogy Erdő ennyire volt képes. Elégessem a keresztlevelem? Ilyen közösségben nem szeretnék tartozni.

helipokter 2012.09.03. 16:38:27

@protézisesh:
Ezt úgy szokás, hogy a hitéleti költségeket maguk fedezik (mert az magánügy), az ellátott közfeladatok költségeit pedig (az eredmény alapján) meg kell nekik téríteni.

Egyébként Erdő Péter szívszorítóan átlagos képességű fazon - mindig is az volt. Túl sok már csak ezért sem várható tőle.

A néppel szemben elkövethető legnagyobb bűn a butítás. Ezért hányok Orbántól, és ez a fő bajom a katolikus egyházzal is. Ami viszont annyit jelent, hogy az egyházak+vallás társadalmi hatásának mérlegébe ennek a tételnek is szerepelnie kellene. Szoktak az egyházaknak bizonyos nem forintosítható pozitív hatást tulajdonítani, de ez a negatív tétel mintha kimaradna, és nem szerepelne a köztudatban.

Túlságosan megengedő az egyházakkal a közfelfogás. Senkinek soha eszébe nem jut megkérdőjelezni: Hol van az előírva, hogy egy embercsoportnak joga van a közös környezetünket a keresztre feszítés keserves kínhalálát ábrázoló szoborral telepakolni? Mi ez, ha nem lelki terror + vizuális környezetszennyezés?!
süti beállítások módosítása