2012.08.18. 20:53 Szerző: piefke

…De hol a sereg?

Toldi.jpg

„…Nem sereg, nem hadakozáshoz való készület s becsület volt ez, nem szegény hazánkhoz s jó lélekből származott igyekezet, hanem farsangolás, bordély és ha még mi rosszabb nevet is tudnánk találni ennyi megfeslett erkölcsnek.”

Zrínyi Miklós: Az török áfium ellen való orvosság - 1663

 

A fenti Zrínyi-idézet meglehetősen jól írja le azt, ami ma az „ellenzéki egység” körül az érintett politikai erőknél folyik. Sem koncepció, sem stratégia, se jó kérdések, se jó válaszok. Csak magamutogatás, szereplési vágy és pozícióharcok – és húzódozás az igazi feladatokra való felkészülés, az igazi munka elvégzése elől, talán azért, mert sejtik, hogy ők, a pályán lévők, erre kevésnek bizonyulnának, képességek és elszántság terén.. Közben pedig folyik a vad önáltatás, hogy mindez elég lesz.

Nem lesz elég!

Mondhatni: immár „közveszélyes munkakerülés” folyik ellenzéki köreinkben…

Másodszor születik poszt itt, a Progresszív Blogon a csütörtökön megjelent, Átbillenteni, visszaszerezni, meghódítani című, Szigetvári Viktor és Vető Balázs által jegyzett tanulmány kapcsán. (Első posztunk itt olvasható: http://progressziv.blog.hu/2012/08/16/vagyni_vagy_gyozni - jelen írásunk ezzel együtt adhat teljes képet a szükséges ellenzékről.) Ezúttal tágabb összefüggésben vizsgáljuk meg, mi is a baj a sokat emlegetett „ellenzéki összefogással” és hogy miféle „módszertani problémák” vannak ekörül.

A szerzőpáros fontos munkát végzett el azzal, hogy világossá tette immár matematikailag is az „egyetlen ellenzék” szükségességét. Ám azzal, hogy részletesen, körzetekre lebontva mutatta ezt ki, a valódi győzelemhez szükséges munka javarészét nem hogy nem végezte el, de teljességgel említetlenül hagyta. Ez pedig nem más, mint hogy a stratégia mellé kell egy sereg is, amely a stratégiát a gyakorlatban is megvalósítja. Kell továbbá egy program is, amelyért a sereg harcolhat és amelynek jegyében/érdekében győz. Ezek nélkül nincs „orbánváltás”.

Az ellenzéki egység ma úgy néz ki, hogy az pártok, mozgalmak és személyek alkuja lesz (ha lesz) – és ez hiba. Ez arra enged következtetni, hogy mindez „presztízskérdés” és presztízsharc az ellenzéki szereplők számára: ki kit győz le és meg, ki kit olvaszt be a saját vezetésével elképzelt „olajfába”, ki lesz e fa törzse és kik lesznek legfeljebb levelek rajta? Szó sem esik azokról az objektív szükségszerűségekről, amelyek miatt és amelyek mentén Magyarországnak új kormányra van szüksége – mert ne essünk tévedésbe: a primer ok erre nem Orbán, hanem az ország hosszú évek óta tartó képtelensége arra, hogy magát a szükséges erőforrásokkal ellássa. Az, hogy ma Orbán kormányozhat, csupán következménye annak, hogy Magyarország mit állam, mint társadalom és mint gazdasági egység, gyengén teljesít. Az erőforrás-szegénység és az erőforrások előállításához szükséges általános tudás hiányának következménye a társadalom egy jó részének frusztrált és csodaváró állapota – és ez szavazta be Orbánt a hatalomba. Ha nem tud a következő kormányzat érdemben változtatni ezen a szegénységen, akkor tulajdonképpen legfeljebb kozmetikai jellegű lesz a változás: egy arcátlan és önző kormányt egy kevésbé arrogáns és kevésbé szemtelen fog követni – de marad a stagnáló, tehát frusztráló Magyarország… Az igazi változáshoz jóval több kell, mint stílusváltás és a papíron létező demokrácia restaurálása.

Ehhez programok kellenek, hogy az ellenzéki diskurzus középpontjában álljanak – ám ilyenek igazából nincsenek, ezekről senki sem beszél, amikor az egység útját latolgatja. Mert az nem program, ha valaki a kívánságait, esetleg a szándékait írja össze. A program: jól megválasztott és objektív érvrendszerrel alátámasztott célok, módszerek és részletek koherens, kidolgozott, működőképes összessége. Egy ilyen értelemben vett programnak még az alapkérdéseiig sem jutottak el az ellenzéki paletta szereplői – holott az egész programkidolgozásra, aztán annak az egymás közötti vitájára, köztudatba vitelére alig egy év maradt. Ugyanis, ha ez az egész nem lesz meg úgy jövő év közepére, akkor már nemigen lehet arra idő, hogy felsorakoztassák majd mellé az „átbillentéshez, visszaszerzéshez és meghódításhoz” szükséges szavazókat. Borzasztóan kevés idő – ráadásul úgy, hogy még csak nem is sejlik fel a győzelmet kivívni képes, egységes vezényleti elvekkel élő sereg.

De miért lehet ez így? Miért nem azzal kezdi egyik erő sem a maga pozícionálását, hogy felrajzol egy jövőképet és megjelöl egy odavezető, pontosan, részletesen kitűzött utat?

Erre nem elégséges az a válasz, hogy taktikáznak, mert nem akarják, hogy mások ellopják a programjukat. Erre csak két válasz adható: vagy azért nincs program sehol, mert nem képesek azt megcsinálni – vagy mert azt hiszik, hogy annak híján is majdcsak valahogy összejön az „átbillentés” és a többség. Azért nincs program sehol, mert a létező ellenzék politikusai nem képesek megoldással szolgálni a posztban már említett erőforrás-hiányra. Ennek híján pedig minden más valóban csak óhaj és légvár lehet.

Még azok is, akik érzékelik ezt, csupán gazdasági kérdésként közelítenek hozzá. Azon polemizálnak, hogy ennyi vagy annyi százalékos és ilyen vagy olyan összetételű adórendszer lesz-e az igazán ösztönző. Arról beszélnek, hogy gyorsítani kell a gazdaságfejlesztésre szánt támogatások odaítélését, folyósítást. Ám egy szó sem hangzik el arról, hogy meg kell tanítani a kapitalizmusra a magyart, mert nem ért ahhoz. Nem ért hozzá, sem vállalkozói, sem pedig munkavállalói oldalról. A legtöbben úgy vannak ezzel, hogy a kapitalizmus alapvető jellemzőit és elvárásait valami majdcsak elmúló „válságjelenségnek” tartják. Azt gondolják és azt akarják hinni, hogy csak egy ideig kell kibekkelni – és utána megint lesz piaca a nem versenyképes terméknek, megint lesz „állami támogatás”, megint lesz munka akkor is, ha a tudásunk nem piacképes…

Nos, nem lesz – de a „létező ellenzék” ezt nem akarja, nem meri a maga brutalitásában elmondani a jónépnek, mert arra gondol, hogy akkor a kutya se szavazna rájuk. Ehelyett beszélnek olyasminket, hogy „meg kell találni a módját…”, meg hogy „állami segítséggel…”.

Az ellenzéki összefogás legnagyobb akadálya a tanácstalanság és az abból fakadó önbizalom-hiány. Ha lennének az ellenzék soraiban olyanok, akik a maga teljességében látnák át a problémát és nem csupán egy-egy részletét ragadnák meg, arra építve az egész politikájukat, akkor már régen nem lenne kérdés, hogy ki vezesse az ellenzéket és ki köré szerveződjön az: az vezesse, aki tudja, hogy merre, hová kell menni és aki tudja a helyes választ.

Orbánnak és a Fidesznek (no meg a szélsőjobbnak) nem kell válaszokkal, működőképes megoldásokkal szolgálnia. Nekik elég az, hogy van az országban két-két és félmillió szavazó, akik azt akarják csak hallani, hogy ők kivételesek és kivételezést érdemelnek, mert magyarok. Nekik elég az, ha a saját politikusaik megígérik nekik: rajtuk kívül mindenki mást „féken tartanak”, a véleményével együtt. Nekik csak az kell, hogy ne szembesítsék őket sem a teljesítményképtelenségükkel, sem pedig azzal, hogy ez ellen elsősorban nekik kellene tenniük. Nekik elég az, ha megígérik nekik a vezetőik azt, hogy nem engednek olyanokat a hatalomba, akik számunkra valamiért nem szimpatikusak – vagy azért, mert „komcsik-libsik”, vagy azért, mert „ők nem is magyarok!”.

Az ellenzéket vezeti akaró politikai erőnek nem lesz ennyi elég. Ahhoz, hogy maguk mellé állítsanak két-két és félmillió szavazót, az nem lesz az elegendő, hogy „Leváltjuk a Zorbánt!” – mert őket a ma egyetlen pártot sem támogató, ám politikai téren mégis aktív polgáraink csak akkor fogják támogatni, ha kellő felkészültséget éreznek az ajánlkozók részéről az Orbán leváltása utáni munka elvégzéséhez is. Ezek a legtudatosabb választók – és nélkülük nincs, nem lehet ellenzéki többség. Ahhoz ui. nem elegendőek az öreg szocinyuggerek, a szuperzöldek, a „szerzett jogok védelmezői”. Illúzió abban bízni, hogy a legtudatosabb választók majdcsak odaállnak egy „összetákolt olajfát” támogatni – mert mivel ők a legtudatosabbak, jól tudják, hogy egy tákolt olajfa semmire sem lenne jó. Akkor inkább otthon fognak maradni és nem mennek el „feliratkozni” sem.

Program kell, programmal (pontosabban: a kidolgozott és jól kommunikált program meglétével) lehet aktivizálni a szavazókat. Aztán meg kell szervezni a sereget, amely elvégzi majd a „terepen” az aprómunkát. Ezzel párhuzamosan lehet anyagi támogatást kapni a szimpatizánsoktól is – de ők is csak egységes és részletes programra és le nem járatódott, egységes, céltudatos szerveződésre fognak áldozni.

Meg kell köszönnünk Szigetvári és Vető uraknak a valóban alapos és részletes elméleti munkát. Amit ők összeraktak, az a csatatér térképe – ez fontos, de győzni a valódi terepen kell majd és valódi „katonákkal”.

…Már ha akarunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr704719347

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 120 ok, ami miatt nem szavaznék a Fideszre 2012.08.19. 10:46:31

Bűnlajstrom 2010 áprilisától 2012 augusztus elejéig. Ha kihagytam valamit, írd meg kommentben! * 1. A Kubatov-lista 2. Pintér Sándor belügyminiszteri kinevezése 3. Kósa és Szíjjártó nyilatkozatai az ország csődközeli helyzetéről 4. A 2010-es választás ...

Trackback: Ne takaríts, takarodj! – üzenet Vona Gábornak 2012.08.19. 10:45:58

A Jobbik szívesen összefogna a Fidesszel, hogy eltakarítsa az MSZP-t, jelentette ki Vona Gábor pártelnök Borzonton, az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) táborában. Gratulálok, kedves Vona Gábor! Sorolnám, hogy kiket sértett egészen biztosan vérig ezzel a kije...

Trackback: Milyenek a Fidesz esélyei 2014-ben? 2012.08.19. 09:38:06

Nem túl jók! A 2010-es választásokon a Fidesz egyeduralkodóvá vált a mérsékelt jobboldalon, és ezt a pozícióját azóta is tartja. Azonban a választások után meghirdetett stratégiában centrális erőként határozta meg magát, a centrum szavazókat viszont lá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laci0011 2012.08.19. 01:39:44

@blogol-ó: Ha ez így lenne,nem találták volna ki az előzetes regisztrációt,ami szerintem ,hatalmas öngól lesz!Viktor nem véletlenül,nem áll ki a népe elé,inkább Erdélyben keveri a szart,de már ott is unják.Itthon meg a törzs szavazók sem állnak már vele szóba,vissza se küldik a levelét az ökörnek.

venszivar 2012.08.19. 01:59:13

@laci0011: Egyet értek veled, DE azért azt nem gondolnám, hogy a törpének lenne népe, pláne olyan amibe én benne lennék !
Neki inkább bandája van..........
Egyre jobban fosik,tehát nem áll ki a NÉP elé !!! :)

blogol-ó 2012.08.19. 02:30:21

@laci0011: Hidd el, így van. Nem durván, de nyerik a következő választást. Hidd el, én se örülök neki. De ez lesz...
Az előzetes regisztráció meg tényleg nem lesz jó nekik, azt el fogják vetni végül. Többet árt nekik, mint amennyit az MSZP-nek meg a DK-nak ártana. Már körvonalazódik lassan. Majd csak figyeld meg...

@Légifarkas: Az egész fidesz-tákolmány egy emberre van építve, Orbánra. Igazi rákosista párt. Már több, mint 20 éve.
Amíg Orbán egyben tartja őket, addig működhet. Senki nem tudja rajta kívül ezt a sok barmot egyben tartani, mert utálják egymást. Nézd meg, mennyi erőfeszítésébe kerül ez neki! Nem is csak arról van szó, hogy hogy tartod egyben a Lungo Drommal Wittner Máriát, meg a Fónaggyal Kőszegi Zoltánt :D
Hanem még olyan finomságokra is figyelni kell, mint a kereszténydemokraták. Nézd meg, milyen magasra kellett emelni a legsúlytalanabb faszt (tömjénzsóti, miniszterelnökhelyettes) és milyen messzire kellett elküldeni az egyik legrégebbi havert (dajcstompika Brüsszelben). Amikor Orbánnak még ezernyi baja volt, hogy egy az akol, egy az orbán - elv mentén összeterelje a kis társaságot, hát basszus... milyen jó diplomatának kellett lennie.... emlékszünk még, KDNP mellett volt olyan, hogy MKDSZ.... (tényleg! emlékeztek rá?) :D
Harrach meg a mittudoménki haragudtak egymásra...
Szóval, akárhogy nézzük, ezt a fidesz első emberei közül senki nem tudja egyben tartani. Ha Orbán nem lenne, akkor se egy Navracsics, se egy Áder, főleg nem egy Pokorni, de tényleg, SENKI nem tudná megoldani, hogy ez a tákolmány életképes maradjon. Ezt mindenki érzi ám!
Szóval, amit mondasz, az tényleg jól hangzik és igaz is, de csak addig, amíg Orbán él és működik.

Utána.... huhhh.... :P

2012.08.19. 02:50:50

@blogol-ó: Orbán mellett lehet ott még valami, ami összetart: a félelem. Nem tőlünk, hanem egymástól, helyesebben attól, amit tudnak egymásról. Biztosan meginogna az egész, ha Orbán kiesne a játékból, de ő egyrészt egy ideig még nem akar, másrészt ott vannak a "csendeskék" (Kövér, Pintér például), akik szükség esetén előhúzhatnak pár dossziét, és máris több ember akarná folytatni ugyanazt, csak mondjuk Lázár vezényletével. Én máig nem tudom eldönteni, ki az igazi úr a Fideszben - nem biztos, hogy az, aki annak látszik.

A téma azonban elkanyarodott, nekünk nem azzal kellene foglalkoznunk, hogy mitől ilyen erős a Fidesz, hanem ki kellene találnunk, mi lenne jobb helyette. A "bármi", az rossz válasz.

hehe64 (törölt) 2012.08.19. 03:52:51

A teljes politikai elitünk impotens.
Tök mindegy hogy éppen ellenzéknek, kormánypártnak, vagy Bélának hívják.

Bármely politikusból/politikusnak készülőből jelenleg csak akkor lehet "valaki", ha tökéletesen impotenssé válik.

Ezt predesztinálja a választási rendszerünk, a napi politika huszonix éves szocializációja, a pártalapítás szabályai, és egyáltalán, ez az egész hazug és álságos "világ" amiben politikusaink mozognak.
Hogy a "nép" jó része közben elszegényedik/éhendöglik, az sajnos ma egyetlen politikai erőt sem érdekel.

imres 2012.08.19. 05:41:26

Én azt hittem, a szerző tényleg azért ír, mert a baloldal immár 2 évtizedes impotenciája és az ebből következő kormányzati kompetencia hiánya aggasztja.
De nem.
A szerző el akarta mondani, hogy a baloldali szavazó az, akinek intellektuális és erkölcsi fölénye van minden más választói csoporttal szemben. Ez ugyan eddig még véletlenül sem derült ki - lásd: lejárt szavatosságú tészták esete a gyenge jellemű emberrel és az ő szavazótáborával - de miután a tészta tudatosítószert is tartalmazott, az elsősorban kisebbségi szavazók öntudatukra ébredtek és most már tudják, mit, miért és hogyan.
Még a regisztrációt is értik.

bumposs 2012.08.19. 06:13:21

...a legtöbb véleménnyel egyezik az enyém is, de kiegészíteném avval, hogy amíg az MSZP mintha mi sem történt volna
Lendvai Ildikót és hasonlóan lejáratott
társait tolja az első vonalba , bizonyítva , hogy képtelenek változni, bizony marad a masszív " bizonytalan "tömeg !Arra kellene szavazniuk, hogy jöjjön vissza szinte változatlanul az MSZP ?? Akkor sem , ha Orbán naponta bele lövetne a tömegbe ! HOgy nem fogják ezt fel ?!Csak azt érzékelem , tíz körömmel ragaszkodnak a hatalomhoz, nem tanultak semmit , az egész ellenzéki oldalon nincs egyetlen (! )politikailag aktív figura aki Orbán kihívója lehetne . Persze Gyurcsány , de Ő kilőve, maradna Bajnai, Ő meg nem harcos fajta ....Azt látom , hogy hiába követ el Orbán rengeteg hibát, lesz nyilvánvalóan diktátor (jó , nem véres ) alkalmas emberek nélkül, csak kis perc emberekkel, nem lesz elég a protest szavazók még oly nagy sokasága sem . Lehangoló....!

kalandfereg 2012.08.19. 07:03:07

Kedves Posztíró, érdemes lenne az LMP programját esetleg nem az újságírókon, újságcikkeken keresztül, másodkézből megismerni, hanem elsőkézből.
Lehet, hogy azt találnád, hogy az LMP fő programpontja nem az ön-odaláncolás, hanem van nekik elképzelésük az élet majd minden területéről.
Nem vagyok akkora LMP-fan, mint a fentiekből tűnhet, csak róluk ismeretségek révén valamivel többet tudok, mint a semmi - és mint az újságírók.
Már-már vesszőparipám ez, de szerintem a magyar közélet alacsony színvonalának egyik kulcsa a példa nélkül alacsony magyar újságírói színvonal. Mindenki rajtuk keresztül értesül, még a hozzáértők is. Ők pedig agyatlanul, csak a gagyiról, a látványosról tudósítanak. Az értelmesről, arról, amiből az átlagember épkézláb képet alkothatna a közélet szereplőiről, kevés kivétellel egy szót se szólnak.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2012.08.19. 07:12:02

tehát adott egy impotens ellenzéki katyvasz, ami még önmagát sem képes megszervezni, de azért bízzuk rájuk a kormányzást?
jó kis alterntíva...

Csomorkány 2012.08.19. 07:20:24

@Schindlеr Pistája: Hát, pl. ebből: "Orbánnak és a Fidesznek (no meg a szélsőjobbnak) nem kell válaszokkal, működőképes megoldásokkal szolgálnia. Nekik elég az, hogy van az országban két-két és félmillió szavazó, akik azt akarják csak hallani, hogy ők kivételesek és kivételezést érdemelnek, mert magyarok."

Imresnek teljesen igaza van: a cikk célja a baloldali olvasókat/szavazókat megerősíteni abban, hogy ha kevesen is vannak, azért ők az élcsapat. Más értékelhető mondanivalója nincs.

A szerző eleve lemondott pl. a fönti 2 és félmillió emberről, világos módon nélkülük, és ellenük akar győzni. Csak szólok: nem fog menni.

Azzal vádoljátok Orbánt, hogy Putyin a példaképe. Nos, nézzétek meg Putyin legújabb, tökéletes KGB akcióját: bebizonyította az oroszoknak, hogy az ellenzék és a nemzetközi sajtó csak pár vallásgyalázó huligán miatt képes összefogni. Kb. ezer fontosabb ügy volt, ami semmiféle sajtófigyelmet nem kapott az ottani ellenzék részéről. És a választó ott sem hülye ám! Meg nálunk sem. Orbán tényleg nem folytat minőségi kormányzást, mert megteheti.

MACISAJT 2012.08.19. 07:41:56

"Mondhatni: immár „közveszélyes munkakerülés” folyik ellenzéki köreinkben…"

Majdnem.
Valójában a munkakerülők közveszélyes kerülgetése folyik ellenzéki körökben...

"Szocialisták tagtoborzó körúton

Nyakóék őszre Budapestre tervezett éhségtüntetésre toborozzák a közmunkásokat, kormány ellenes uszításnak minősülő röplapokon.
Eképpen: "Te éhbérért dolgozol?...
47 ezer forintért gürcölsz hónapról hónapra, mert a Fidesz politikusai szerint ennyiből meg lehet élni?...
Azt terjesztik úri körökben, hogy te lusta,naplopó, éhenkórász alkoholista vagy (....) hogy gyerekcsinálásból, lopásból akarsz megélni, élősködsz az embereken, ezért megérdemled a sorsodat."
A szórólapokon végül ez olvasható:
.."ha százezer ember családtagjaival és több százezer, hasonló körülmények között élő sorstársunkkal együtt egyszerre mozdul, akkor ott kő kövön nem marad."

Világos, a kohnbenditizmus és tsai után most már a polgárháború kirobbantásától sem riadnának vissza "ezek".
És akkor nagyon bírnak csodálkozni, hogy az ország nagy többsége erre(reájuk) nem vevő.
Ugyanis már egyszer beszopták a ronwerberizmust, a "Magyarország többet érdemel", a " Jóléti rendszerváltást" , a lendvai néne 19 ezer forintos nyugdíjas "csekkjeit"..és még élénken emlékeznek hogy mi lett belőle.

lavór 2012.08.19. 08:05:02

Nem sok dolog hiányzik az ellenzék részéről: a kompromisszumkészség, a hozzáértés és az alázat.

contractor 2012.08.19. 08:05:33

A helyzet egyszerű. Baloldali kormány harcol baloldali ellenzékkel ami már-már átcsap kutya komédiába. Az ország rendbetételére jobboldali-liberális kormányra volna szükség, de azt meg senki nem meri felvállalni.

venszivar 2012.08.19. 08:11:18

@contractor: EZ baloldali kormány !?! :):D Van baloldali ellenzék ? Te extra jobb kezes vagy ? Ja, ha Kubáról beszélsz.....az ottani szitut nem ismerem.

jog-ász 2012.08.19. 08:14:40

lehet még oka a nagy semmittevésnek, hogy az ellenzéki pártok elkezdtek hasonlitani a 80 as évekbeli nagy nyugateuropai kommunista, szocialista pártokra, amelyek szépen hosszutávu ellenzéki szerepre rendezkedtek be..magyarul ha harcolni fognak akkor majd egymás ellen, hogy a párton belül a listán ki legyen az első 5-10 helyen, ki kerüljön be a parlamentbe még négy évre megélhetési politikusként. két lehetséges verziót látok: vagy annyira rosszá válik a helyzet, hogy utcai vagy parlamenti módszerrel de a tömeg zavarja el őket, vagy enyhül valamelyest az orbán rendszer/vagy beletörödnek az itthon maradottak és valoban 40 évre berendezkedhetnek.

K.Tomoceusz 2012.08.19. 08:36:05

@jog-ász:

- Csakafideszt választotta a nép.

És ez volt az utolsó választása.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2012.08.19. 08:38:37

Egy percre se feledjétek, az Mszp és a Fidesz ugyanazzal a titkosszolgálati háttérrel rendelkezik.
Egy olyan szövetség, amiben benne van az Mszp, csak újabb katasztrófához vezet. (pont ezt a célt szolgálja az új választási törvény: az ellenzék fogjon össze a 'sátáni' szocikkal és akkor a saját híveknek máris lehet mondani, mindenki aki ellenünk van, az kommunista.) Őket kellene elsőként kiejteni, azután jöhetne a Fidesz.
Legfőbb kötelességünk, hogy a szocializmus talaján létrejött rendszerváltó pártoktól megszabaduljunk!
Be kell látni, a következő választást a Fidesz nyeri.
Ezt a csatát már most elveszítettük, tovább kell lépni, hogy a háborúban viszont mi (az ország) győzzünk!

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2012.08.19. 08:41:41

A Fidesz elleni legnagyobb siker a szocialisták kiejtése lenne a parlamentből. Utána sokkal gyengébbek lennének. A DK, magától is el fog tűnni.

Urfang 2012.08.19. 08:42:59

Sz se róla, jó lenne egy program, de az azért erős túlzás, hogy program nélkül nem lehet leváltani a kormányt. Erre pontosan a jelenlegi kormány az élő példa, hisz ők is program nélkül nyertek kétharmadot.

Szóval program helyett az is bőven elég, ha ők elkúrják, a nép bedühödik, és elzavarja őket.

Az más kérdés, hogy ha az ellenzék megint program nélkül vált kormányt, akkor ugyanaz lesz, mint ami most van: hatalomra kerülnek, aztán fingjuk se lesz mit csináljanak, a néphülyítő maszlagot nem lehet megcsinálni, ezért egyik napról a másikra élnek és össze-vissza ötletelgetnek és csapkodnak mint valami epilepsziás.

2llkedő 2012.08.19. 08:43:06

@lavór: "Nem sok dolog hiányzik az ellenzék részéről: a kompromisszumkészség, a hozzáértés és az alázat."

Valszeg eltévesztetted: a korábbi ellenzék és a jelenlegi kórmányból hiányoznak ezek.

K.Tomoceusz 2012.08.19. 08:48:13

@Madnezz:

Milyen háborúban akarsz győzni majd máskor ?

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2012.08.19. 08:50:27

@K.Tomoceusz: A Parlament megtisztítása a posztkádári elemektől.

2llkedő 2012.08.19. 08:51:50

@Madnezz: Akkor a fidesznek is iparkodnia kellene a saját háza táján történő takarítással.

K.Tomoceusz 2012.08.19. 08:54:57

@Madnezz: Le vagy maradva.

Már van egy új pártállamunk és a kádárira már senkise emlékszik.

Posztfidesz elemek meg ötösével születnek a fidesz-banyáktól és már 20 évesen államtitkárok.

Ezt nem fogja senki megtisztítani.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2012.08.19. 08:58:12

@félázsiai 2llkedő: Én nem tartok attól, hogy a Fidesz kivetné magából ezeket, pont ezért szükséges az egész párttól megszabadulni. De mivel a hívők mindenkit szocinak, meg libsinek látnak/gondolnak, ezért kell egy jobboldali liberális, vagy mérsékelt konzervatív erőnek lennie, akikre nem illenének ezek a jelzők. Ezzel a Fidesz alól ki lenne húzva a talaj, mert a szavazói még mindig a kommunista elnyomás ellenében szavaznak rájuk. Ha ez nem lenne, akkor Habonyi Árpi vakarhatná a kobakját új ellenségkép kitalálásához.

piefke 2012.08.19. 09:04:21

@kalandfereg:

Első kézből olvastam még 2010 tavaszán a Fenntartható fejlődés – zöld fordulat c. LMP választási programot, mind a 219 oldalt – a többi ui. már csak hivatkozás-felsorolás benne. (2010 . 03. 24-én este 19.44-kor töltöttem le a párt honlapjáról, a dokumentumtár adatai szerint…)

Ám sajnos nem tudok mit kezdeni egy olyan párttal, amely ilyesmiket ír a programban (a 118. oldalon): „A gazdasági növekedés önmagában se nem jó, se nem rossz. A nemzeti összterméknek mind az erőforrás-használattal és környezetterheléssel, mind a gazdaság által a társadalomnak hajtott haszonnal, a jól-léttel laza az összefüggése.” Ez ui. olyan valóságidegen szemléletmódra enged következtetni, amely eleve akadálya az így politizálóknál annak, hogy egy társadalom vezetése rájuk lenne bízható. Az egész programból vészesen hiányzik a feladatokhoz rendelt erőforrások fedezete.

Később, egy másik LMP-s megnyilatkozásból az is kiderül, hogy ez „tudatos értékválasztás” következménye. E másik forrás itt található: scheiringgabor.blog.hu/2012/05/30/recesszio_vagy_nem_novekedes. Annak idején reagáltunk is itt, a blogon erre: progressziv.blog.hu/2012/06/02/novekedest (Vigyázz, ha olvasod: meredek anyag!!!)

Szóval: adva van egyrészről az a magyar társadalom, amely fél évszázada nem képes megtermelni a saját fenntartásához szükséges erőforrásokat, másrészről pedig adva van egy ökopárt, az LMP, amelynek prominensei nem is tartják ezt döntőnek egy társadalom életében – illetve olyan „alternatív egérutakat” javasolnak (ld. akár a programot, akár az idézett Szabó Rebeka-Schreirig Gábor munkát), amely a gyakorlatban és milliós-milliárdos tömegek esetében járhatatlan és megvalósíthatatlan.

„Kinek kelljen az ő segítségek?” – ahogy annak idején Zrínyi Miklós fogalmazott.:-)

2llkedő 2012.08.19. 09:06:27

@Madnezz: A fiatalok, akik nem éltek még a Kádár rendszerben ugyanúgy megosztottak. Azokra a baloldali fiatalokra már nem lehet a kommunista elnyomást rájuk húzni.

K.Tomoceusz 2012.08.19. 09:06:56

@Madnezz: Vagyis szerinted azért komcsiznak és libsiznek a hívek, mert komcsik és libsik az ország többi része.

Hát nem.

Bárkit lekomcsiznak - Orbán proletárnak nevezte a hitelminősítőket meg az eut és az imf-et.

Bárkit lelibsiznek - mert világösszeesküvés van Orbán ellen. Gyünnek a zsidók a vízért, ugye.

Ezek őrültek, és Viktorisztán egy őrültekháza.

Tök felesleges hozzájuk igazodni, mert nincs benne értelem egy szikrányi se.

Viszont szaporák, mint a cecelégy.

piefke 2012.08.19. 09:10:09

@contractor:

De, mi felvállaltuk, ld. a posztba belinkelt előző írásunkat: Vágyni vagy győzni?

piefke 2012.08.19. 09:13:22

@Madnezz:

"...ezért kell egy jobboldali liberális, vagy mérsékelt konzervatív erőnek lennie" - Bizony! Ez a konklúziója előző, Vágyni vagy győzni c. posztunknak is!

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2012.08.19. 09:14:57

@K.Tomoceusz: De nehezebb lenne bemagyarázni és a fiatalokra is jobb hatással lenne, ha nem a múlt árnyai közül kellene választaniuk.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2012.08.19. 09:17:57

@piefke: Akkor azt is beláttátok, hogy a szocikkal tilos együttműködni?

K.Tomoceusz 2012.08.19. 09:18:06

@piefke:

Csakszólok, hogy az ország úgy tudja, hogy ez az erő a fidesz.

A liberálisok azért szavaztak rá, mert liberálisnak hitték,
a konzervatívok meg úgy tudják, hogy konzervatív.
A mérsékeltek úgy tudják, hogy mérsékelt és minden más párt szélsőséges,
a jobboldaliak meg úgy tudják, hogy jobboldali.

A progressziv blognak van médiabirodalma, hogy ezt a hiedelmet eloszlassa ?

22 évig dolgozott ezen a hiedelmen egy orbáni hazugsággyár.

2llkedő 2012.08.19. 09:18:45

@Madnezz: Ez tipikus ellenség szemlélet.

Krajczig&Khaas (törölt) 2012.08.19. 09:19:49

@Légifarkas: Megspóroltál egy csomó gépelést, ugyanígy gondolom.

Számtalanszor előfordult, hogy a kormány hibázott valahol, de az ellenzéki reakciók, a destruktív, sehova sem vezető kompromisszum-elutasítás miatt inkább mégsem rájuk szavaznék. Másrészt az annyira lejáratott arcok helyett előbújó MSZP-frissítés sem győz meg igazából, hogy ezekre érdemes lenne építeni.

2llkedő 2012.08.19. 09:22:46

@Krajczig&Khaas: "Másrészt az annyira lejáratott arcok helyett előbújó MSZP-frissítés sem győz meg igazából, hogy ezekre érdemes lenne építeni."

Azért, mert nem is akarod, hogy meggyőzhető legyél, ezért te egy igazi félázsiai vagy, akit lehet és kell is irányítani.

K.Tomoceusz 2012.08.19. 09:24:17

@Madnezz: A fiataloknak 2008-tól tolták Vitézy Dávidot, hogy mekkora civil.

Aztán kiderült, hogy csak Orbán unokaöccse.

A Szijjártót is tolták, hogy mekkora fiatal.
Aztán kiderült, hogy 70 éves lett a kormány átlagéletkora.

Mondom, nem érdektelen, amilyen tempóban kelnek ki a fideszgyerekek a pelenkából.

Mind úgy lesz eladva, mint egy új nemzedék. Pedig csak posztorbáni pártkáderek.

Tegnap a hiradóban Orbán ölében kislányok ültek.
Lehet, hogy már nem is öt gyereke van, hanem továbbszaporodott.
5-7 éves kislányokkal eddig nem dicsekedett.
10 év múlva lesznek államtitkárok azok is.

2llkedő 2012.08.19. 09:25:59

@K.Tomoceusz:
"10 év múlva lesznek államtitkárok azok is."

Szerinted Viktor tíz év múlva még hatalmon lesz?

Rémbódess 2012.08.19. 09:26:07

@Madnezz: "De mivel a hívők mindenkit szocinak, meg libsinek
látnak/gondolnak, ezért kell egy jobboldali liberális, vagy mérsékelt konzervatív erőnek lennie,
akikre nem illenének ezek a jelzők. Ezzel a Fidesz alól ki lenne húzva a talaj, mert a szavazói
még mindig a kommunista elnyomás ellenében szavaznak rájuk. "

Ezzel csak az a baj, hogy nalunk annyira felborult (tudatosan felboritottak?) a hagyomanyos bal-jobb felosztas ertelmezese, hogy kommunikacios modszerekkel minden ilyen kezdemenyezes ellehetetlenitheto. Mert egy, altalad vizionalt mersekelt jobboldali szervezodesnek is illene a hagyomanyos jobboldali ertekekbol taplalkoznia, pl. A magantulajdon szentsege, meg az ongondoskodas felteteleinek megteremtese, egyfajta liberalizmus, polgarosodas elosegitese a vallalkozasok tamogatasaval, stb.

Ezzel szemben mi tortenne? Beindulna a fideszes karaktergyilkosag az uj szervezodes ellen - es mivel a fidesz a hagyomanyos ertelemben mar regen nem jobboldali part - onmaga elleneben hatarozna meg az uj partot, tehat ez lenne az ervrendszere:

- a fidesz az igazi mersekelt jobboldal, de mivel ti nem akarjatok allamositani a cegeket, nem akarjatok uldozni a kulfoldi vallalkozokat, nem az ujraelosztason keresztul akarjatok felemelni az embereket, nem lehettek "igazi" jobboldali part. Es ha nem vagytok jobboldali part, akor csak komcsik es liberalisok lehettek.

Koszonheto ez a kitekert logika annak, hogy az emberek fejeben egy jo ideje osszekevertek a jobb- es baloldali eszmerendszerekhez valoban tartozo ertekeket.

piefke 2012.08.19. 09:27:07

@K.Tomoceusz:

Kissé korrigálnálak: úgy tudTa!

...De ma már nem hiszi el a magyar választók többsége azt, hogy a Fidesz valóban jobbközép-liberális párt lenne. (Megjegyzem: a '90-es évek eleje óta maga a Fidesz is igyekezett "rugalmasan elszakadni" a liberalizmustól.)

2010-ben az segítette "több mint 2/3-hoz" a Fideszt, hogy sokan azt akarták itt hinni, hogy lehet egy párt egyszerre jobboldali és szocialista (ha nevében és hivatalosan nem is, de a programjában és a tetteiben igen). Ez az illúzió odalett - nem véletlenül állnak Orbánék ott támogatottság terén, ahová jutottak...

Médiabirodalom: egy 2014-es kampány - és előtte a társadalom, a "nekünk fontos", meggyőzhető választók elérése és áttematizálása - korántsem azokat a médiaeszközöket igénylik majd, mint mondjuk a '90-es évek végén. Továbbá (ahogy említettem az előző mondatban) nem "minden" szavazót kell elérnünk/"átgyúrnunk", hanem csupán azokat, akik nem elkötelezett jobbosok-szélsőjobbosok. (Erről találsz olvasnivalót előző, e posztban is hivatkozott írásunkban.)

...De hogy konkrét választ adjak média-ügyben: mire kell, meglesznek a megfelelő médiumok is!:-)

2llkedő 2012.08.19. 09:29:58

@piefke: "hogy lehet egy párt egyszerre jobboldali és szocialista (ha nevében és hivatalosan nem is, de a programjában és a tetteiben igen)"

Inkább úgy kellene írni, hogy lehet egy pár nemzeti és szocialista egyben. Ismerős?

magyar ember teli szájjal 2012.08.19. 09:30:35

Elmondom én, hogy mi lesz.
Hatalomra jut az ellenzék, megemelik első lépésként a bruttó 200 ezret keresők (náluk: gazdagok) adóját (náluk: igazságosság), majd pedig hirdetni kezd a Strabag a Népszabóban és a Klubrádióban.
Aztán várjuk 2018-at.

2llkedő 2012.08.19. 09:31:59

@magyar ember teli szájjal: Szerintem neked a dedóban a helyed. Ott dívik ez.

piefke 2012.08.19. 09:33:24

@Rémbódess:
A Fidesz immár nincs abban a (hitelességi) helyzetben, hogy a saját, elvakult hívein kívüli választói közegben is képes lehetne hatásosan karaktergyilkolni. Mondhatni: minél több mocskot fog zúdítani a Fidesz-média az új politikai erőre, annál jobban felhívja majd arra a figyelmét a nem-fideszes választópolgároknak és annál inkább szimpátiát kelt azokban az új erő iránt... Érdekes dolog a lélektan, az emberi viselkedés és a kommunikáció: nem csak az számít, hogy ki és mit nyom "ezerrel", hanem az is, hogy az illető hiteles-e (még) számomra.

Igen: a Fidesz vészesen meggyengült, ami a saját táborán kívüli befolyásolási lehetőségeit illeti – és ezzel nem számolni botorság lenne! Csak kell az az új erő, mert ennek híján a magyar nem-fideszes választó elárvultnak és magára hagyottnak érzi magát, nem bízván igazán a „létező ellenzékben” – ez pedig passzivitásban tartja.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2012.08.19. 09:36:41

@Rémbódess: A göbbelsi retorika lényege, hogy addig kell ismételni valamit, amíg el nem hiszik róla, hogy igaz. Egy idő után sok embernek már nincsen ereje küzdeni ellene és lassacskán elhiszi.
Mi lenne, ha egyszer az igazság lenne ismételgetve? Ez kötelességünk lenne, főleg ilyen ellenszélben.
Csak úgy megjegyzem, a tegnapi MN címlapján oktatta Sólyom Lászlót Pokorni...

K.Tomoceusz 2012.08.19. 09:41:19

@piefke:

Ha átgyúrsz egy rakás szavazót, hogy te vagy a jobboldal meg a többi maszlag,

akkor addig a fideszmédia mit csinál ?

Nem figyeltél az elmúlt 22 évben ?

- Egy a tábor, egy a zászló -

Minden jobboldali alternatíva - áruló lett, vagy komcsi, vagy kiderült róla, hogy zsidó, vagy van egy cége, ami halálos bűn.

Akire nem szórták a mocskot, arról lehetett is tudni, hogy tolja a fidesz.

És ezek nem tűnnek el varázsütésre.

Ez a 3 millió megveszekedett őrült a közszolgálati hírgyárával és aljas vezérével - nem kámforból van.

És nem.
Nem csaptak be senkit.
Erre a gyalázatra szavaztak mind.

2llkedő 2012.08.19. 09:43:29

@Madnezz: "A göbbelsi retorika lényege, hogy addig kell ismételni valamit, amíg el nem hiszik róla, hogy igaz."

Egy ideig ez nagy valószínűséggel így is van. Viszont a határ után ellenkező irányba fordul (például ahogy kiderülnek apró igazságok azzal a valamivel kapcsolatban)

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.08.19. 09:45:15

Aki a posztot írta, jó eséllyel nem ismeri a magyar politika azon sajátosságát, hogy a programot nem olvassa el senki. Az LMP programja 200 feletti, a Jobbiké 78 oldal volt, mégsem hinném, hogy szavazóik többsége ez alapján választott volna. A többség a saját vágyait látja a kiválasztott pártba. A program csak egy szűk értelmiségi réteget győz meg, aki megpróbálja átgondolni a benne foglaltak realitását.

piefke 2012.08.19. 09:50:41

@Member:

De, tudom ezt - éppen ezért áll az a posztban, hogy: "Program kell, programmal (pontosabban: a kidolgozott és jól kommunikált program meglétével) lehet aktivizálni a szavazókat."

Nem maga a sokoldalas program aktivizál, ez világos, hanem a program kommunikációja - no és azok személye ("karizmája"), akik kommunikálják! Sokszor többet számít az, hogy milyen magabiztosan kommunikálsz, mint az, amit valójában kommunikálsz. A jó program igazán két dolog miatt kell:
1. A jó, reális program megléte eleve magabiztosabbá teszi azokat, akik arról beszélnek a nyilvánosság előtt (mert nem kell hazudniuk).
2. A választási győzelem után meg is kell majd csinálni a sikeres országot - ez meg nem megy igazi program nélkül.

Golgotai 2012.08.19. 09:58:48

A kapitalizmus megbukott nállunk , nem szabad tovább erőltetni. Ide állami cégek, ipar, mezőgazdaság kell. És nagy volumenű valutás export, ha másképp nem megy, polítikai hátszelű államközi szerződések folytán a baráti iránba stb. És a hatalmat végre egy magyar párt szerezze meg, ne a fidesz,msz, lmp,dk,kdnp meg nincs is, a jobbik meg túl kevés feladathoz.

K.Tomoceusz 2012.08.19. 10:03:56

@félázsiai 2llkedő: Hát, ha Viktort elvinné a májzsugor, vagy az édsz, akkor lenne 10 év múlva...

Orbán Gazsi
Orbán Ráhel
Orbán Rózsika,

valahány név a naptárba, visszajövök még hozzátok, viszontlátásra pajtások.

mojszipupi 2012.08.19. 10:08:28

Azért nem vállalnak fel programot idő előtt a pártok mert akkor idő előtt elterelődne a figyelem, kikezdhetővé válnának a másik oldalról. A politika egy nagy sunyi szarkupac, minek várnak el az emberek csodákat? Inkább próbáljunk meg kicsit gondolkozni a saját agyunkkal, átlátni a dolgokon, értelmes ember módjára felfogni mi történik körülöttünk és nem birka módjára inni valakinek a szavait. Na ez az ami maximálisan hiányzik itthon, egy szűk kört leszámítva képtelenek az emberek gondolkozni, nemhogy felmérni döntésük következményét. Megmondom őszintén, én nem tartom rossz ötletnek h a fidesz ki akarja zárni a választás lehetőségéből a azokat akik érdektelenségükkel, befolyásolhatóságukkal teljes mértékben torzítják az ország értelmes részének akaratát

bblloogg 2012.08.19. 10:09:14

@K.Tomoceusz: "Ez a 3 millió megveszekedett őrült... Erre a gyalázatra szavaztak mind."

1. Kérdés: hány olyan van az országban, aki nem erre a gyalázatra szavazott (de szavazott)?

2. Más azt gondolja, hogy az a gyalázat, amire te szavaztál.

3. Mi lesz a 3 millióval, ha győztök? Átnevelő táborok? Megfélemlítés?

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.08.19. 10:13:58

@piefke: A program, eddigi tapasztalataim szerint a "kb. ezt akarjuk haver" szinten jelenik meg, a pártok inkább alkalmazkodnak és (főleg most) rögtönöznek.

Nem akarok elitistának tűnni, de eddig igazán jól kidolgozott programot még nem láttam, bár az LMP-jé klasszisokkal többet mondott a többieknél, még ha a fenntarthatóságos fejezet látványosan fajsúlyosabbra is sikerült a többieknél. Mint írtad, kell a jó előadó, aki nem megértet, hanem meggyőz. Én amondó vagyok, kell egy változat a 8 osztályt végzettnek és a gépészmérnöknek is, különben kiesnek tömegek a bázisodból.

K.Tomoceusz 2012.08.19. 10:21:34

@bblloogg:

1. Nézd meg magad.

2. Jé.

3. Mi lett, hogy ti győztetek, fidesznyik ?

Közmunka

Kötelező önkéntes munkaszolgálati behívó

TEK-es kommandó

Listázás

Börtönpolitika

Központi hírgyári átnevelő média

---

Vagyis--- átnevelőtábor-megfélemlítés ---.

Alkibiádész77 2012.08.19. 10:55:22

A posztnak van néhány előfeltevése, amelyek szerintem egyáltalán nem evidensek.
Az első, hogy ha minden így folyik tovább, akkor a Fidesz fog nyerni. Dehát addig van még másfél év, honnan lehet azt tudni, hogyan állnak majd akkor a pártok? Egyáltalán most lehet tudni már? A szonda szerint például az MSZP+DKnak több szavazat jutna most is, mint a Fidesznek.
A második: egységben az erő. Egy a tábor, egy a zászló? Mi köthetné még össze az ellenzéki pártokat Orbán utálatán kívül? Igen, egy közös program. De ilyen nem lesz, ne is álmodjatok róla! Az LMP programja gyakorlatilag az ellentéte a DK meg Bajnai neoliberális elképzeléseinek, melyeket egyszer már sikerült megvalósítani, ennek lett eredménye a kétharmad + egy 20%-os proli nyilas párt felbukkanása a parlamentben.
Az lenne a megoldás, hogy újrakezdjük azt a folyamatot, ami idáig vezetett?
Három: "a magyar népet meg kell tanítani a kapitalizmusra". na igen, ez az a pont, ahol a lólábat felvágják az aztalra. A szerző úgy kezdi, mint egy népért síró bús, bocskoros nemes, amolyan idealista ellenzéki szavazó, aki "hisz az összefogás erejében". Aztán egy jól irányzott félmondattal visszatér a Kóka J. Bokros L. féle irányhoz, mely ugye az egyedül üdvözítő irány. Csak sajnos a buta nép nem látja be, miért is jó az, ha folyton nyúzzák, ezért egy karizmatikus vezetőre, közös programra van szükség.
Kedves neoliberális barátaim! Ideje lenne befejezni ezt a hisztit, ami arról, szól, hogy mindenkin - a kormányon, az LMP-n, a népen - számon kéri, hogy nem azt csinálja, amit ti megírtok pár blogbejegyzésben.
Álljatok be szépen Ferenc testvér pártja mögé, az a ti pártotok! de ha ez nektek is túl büdös, akkor ne másokon - az LMP-n - kérjétek számon, hogy nekik ez büdös.
És van egy másik megoldás: Just do it!
Ha az ellenzék ennyire szar, ennyire nem azt csinálja, amit szeretnétek, akkor csináljatok egy neoliberális pártot, és győzzétek meg a népet, elképzeléseitek üdvös mivoltáról! Ja, hogy az nem fog menni? hát nem, tényleg nem fog.
Ezért kellene tehát az a nagy összeborulás? Kellene bele egy kis szoci, egy kis zöld, hogy jótékonyan homályba borítsa a valódi céljaitokat?
Mondjuk valahogy úgy, ahogy Ferenc testvér csinálta? Vagy annak egy javított verziójára lenne szükség?

No_Fidesz_No_Problem 2012.08.19. 11:01:47

Kedves Piefke!

Varánuszos kollégádtól húsz perce már megkérdeztem, de a te hozzáállásod miatt itt is feltenném a kérdést:

Te mit tettél az elmúlt fél évben azárt, hogy a Fideszt le lehessen váltani? És hány órát szántál erre a munkára?

És mi ez a távolságtartás? A többes szám harmadik személy, amikor azokról írsz, akiktől a Fidesz leváltását várod?

Csak nem azt jelenti, hogy MI, az általad cikizett, lesajnált, impotensnek tartott ellenzék majd dolgozzunk, kaparjuk ki a gesztenyét, NEKED, a kedves választópolgárnak?

Aki még véletlenül sem öntudatos állampolgárként, hanem konzumidióta FOGYASZTÓKÉNT viselkedik ebben a játszmában, aki elvárja, hogy a ténylegesen a politikát alakító csoportok ne részt vevő, együttműködő PARTNERKÉNT, hanem VÁSÁRLÓKÉNT kezeljék, és a szavazatáért a seggét is kinyalják?

TE meg majd nézed a fotelből, azt, hogy MI dolgozunk, és a végén kegyes nagyúri gőggel ítéletet mondasz?

Aztán, ha NEKÜNK sikerül, akkor TE is élvezed a gyümölcsét annak, amivel MI dolgoztunk, ha meg nem sikerül, akkor még TE fogsz ránk mutogatni ujjal, hogy na ugye megmondtad, és álszent pofával sorolsz majd be, hogy ŐKET támogasd?

Szóval, mit tettél az elmúlt fél évben, és hány munkaórában?

A bloggerkedés nem számít. Fanyalgó posztokat írni bárki tud.

ideologia · http://ideologia.blog.hu 2012.08.19. 11:16:08

@Légifarkas:
Írtad:"Itt a legjobb alkalom arra, ..."
NA pont ezt írtam fentebb, hogy éppen ez történik, csak már csírájában "tökönkritizáljuk" őket. A blogíró is ezt teszi, a helyezkedést és presztizsharcot veti a szemükre, de hát e nélkül hogy alakul ki egy új politikai elit? Illetve h e nélkül alakul ki, akkor az milyen lesz? Mint a tejbegríz.
Szerintem pont most zajlik az új elit ébredése, de ez egy folyamat, nem lesz egyik napról a másikra.

szíj 2012.08.19. 11:45:30

"Nem ígérhetek mást, csak vért és könnyeket. "

Ismerős ez a mondat? W. Churchill mondta kampánybeszédében, meg is választották miniszterelnökben. Jó, tudom, hogy a háború előestéje volt, más idők jártak. De az őszinteség ebben a helyzetben nyerő volt.

Most miért nem tud őszinte lenni senki? Arról szólnak a politikai elemzések, hogy hány egyéni szavazót kell megszerezni, honnan lehet ezeket átcsábítani, mit kell ígérni ezért.

Miért nem lehet egyszer kiállni valakinek, aki beszámolna a valós gazdasági, társadalmi, oktatási, stb. helyzetről. Azzal, hogy ez a helyzet, innen tudunk indulni.

És nem támogatásokat, előnyöket, tündérmesét ígérni, hanem a valóságot. Hogy ezek az alternatívák vannak, és ezek a lehetséges következmények. És ebből én (mi) ezt támogatjuk, ezt vállaljuk. És aki egyetért, annak csak ezt tudjuk ígérni, de ezt meg is tesszük.

Jó, tudom, ez fejbekólintásként hatna a meséktől és a gyűlölködéstől elszédült választópolgárokra, de lenne esélye.

És tiszta lappal lehetne kezdeni újra.

Nem értem, hogy miért nem meri ezt valaki vállalni. Vannak olyan politikusok, akik még nem levitézlettek, vagy ha nincsenek, gyorsan ki kell nevelni őket. Egyébkét marad a mismásolás, a hazudozás, minden, amitől megundorodtunk az elmúlt bő két évtizedben.

Tudom, hogy idealista vagyok. De miért ne lehetne egyszer, jó időben megnyomni a reset gombot?

2llkedő 2012.08.19. 11:52:10

@szíj: "Tudom, hogy idealista vagyok. De miért ne lehetne egyszer, jó időben megnyomni a reset gombot?"

Nem vagy idealista. Csak előbb le kell amortizálnia magát a fidesznek (is).

piefke 2012.08.19. 12:22:07

@No_Fidesz_No_Problem:

Nos, „fanyalgó posztoknál” jóval többet tettem-tettünk. Ha elolvasod a posztjainkat, amiket nem csupán az elmúlt fél, hanem lassan immár két és fél éve írtunk, azok nem „csupán fanyalognak”, hanem mindenkor működő megoldásokkal álltak-állnak elő. Nem linkelek ide posztjaink közül, mert (néhány ironizáló írásunk kivételével) akár az összes itt állhatna!

Akikről pedig „többes szám harmadik személyben” írtam – a jelenlegi ellenzéki pártok – e két év alatt semmit sem végeztek el a politikusként rájuk váró munkából: csupán „fanyalgó” helyzetértékelésekig jutottak „Orbán hazavágta a demokráciát!”, vagy értelmetlen akciócskákat szerveztek (leláncolások – de azok is hogyan!) Egy szót sem mondtak arról, hogy Magyarország bajai társadalmi stratégiáinkban keresendők, melyek nem kompatibilisek a minket körülvevő fejlett világ kapitalista-polgári viszonyaival. Nem mondtak arról sem semmit, hogy miképpen lehetséges a stratégiaváltás – legfeljebb annyit mondanak, hogy „Dobjuk ki a kapitalizmust! (LPM, 4K!, Szolidaritás, stb.), de arról, hogy helyette miféle valóban működőképes módszerekkel teremtsünk erőforrásokat, szintén csak kussolnak…

Mi mindezeket leírtuk. Leírtuk azt is, kik és miképpen válttathatnak stratégiát a magyar társdalom kellően nagy hányadával. Leírtuk továbbá azt is, hogy miképpen szervezhető egy „fideszváltó”, majd utána minőségileg jobban kormányzó politikai erő egy ennyire passzív és atomizált társadalomban, mint amilyen a magyar. Írtunk arról is, hogy miképpen lehet (a kapitalizmust természetesen realitásként elfogadva!) hatékonyabbá tenni a versenyszféránkat (ahonnan mindenféle erőforrásunk származik) és hogy ehhez alapvetően vállalkozóink mentalitását kell polgárivá, előre, hosszú távra tervezővé alakítani. Azt is leírtuk, hogy ehhez az államnak, mint a folyamat kezdeményezőjének, mivel kell hozzájárulnia. Továbbá: az is ott áll legkevésbé sem csupán „fanyalgó” posztjainkba, hogy miképpen kell és lehet megszabadulni a közpénzek felhasználását mentalitásunkból következően kísérő korrupcióról és/vagy pazarlásról… Írtunk arról is, hogy miért és miképpen nem kell egy következő kormánynak akadálynak és korlátozó tényezőnek tekintenie a Fidesz-kormány által hozott új Alaptörvényt és egyéb, a demokráciát korlátozó törvényeket.

…Mondd: mi kell még?

Ja, igen: kellenek olyan emberek, akik létrehozzák a nevezet/megtervezett politikai erőt. …Te készen állsz erre? Hány munkaórát áldozol ennek érdekében? Mert amit akármely más politikai képződménynél lelejsztolsz, az mit sem ér. (Hogy miért nem, arról is bőven olvashatsz nálunk...) Tudsz-e másokkal együttműködve, kitartóan, fegyelmezetten – és ha kell, nem okoskodva, viszonyt „alázatosan” – dolgozni? Hajlandó vagy-e tanulni – úgy, hogy a tanulás végén objektív számonkérés jön? Leszel-e/tudsz-e lenni (ha kell) „kis csavar” egy „poroszosan” fegyelmezett, céltudatos (nem MSZP-s és nem LMP-s stílusban „dolgoz(gat)ó”) szervezetben? Tudsz-e úgy teljesíteni, hogy nem gondolod meg magad félúton, ha fárasztó a meló?

…Ha mindezen kérdésekre határozott és felelősséggel vállalt „IGEN!” a válaszod, akkor „jelentkezhetsz szolgálatra” – ellenkező esetben ajánljuk bármelyik ellenzéki erőt. [Langyos vizet biztosítunk!:-)]

No_Fidesz_No_Problem 2012.08.19. 12:40:20

@piefke:

Azt látom, hogy sokat írtatok.

De mit tettetek a valós életben, az emberekért, az emberek között?

2llkedő 2012.08.19. 12:44:44

@No_Fidesz_No_Problem: "De mit tettetek a valós életben, az emberekért, az emberek között?"

Bocs, de nem feladatuk.

piefke 2012.08.19. 13:25:29

@No_Fidesz_No_Problem:

…És azt is láttad-olvastad, amit írtunk? Meg is értetted?:-)

Amit mi tettünk és teszünk, azt nagyon is a valós életben tesszük: pontosan azért, hogy itt a valós élet ne olyan nyomorult és olyan kevéssé sikeres legyen, mint eddig. Az emberekért pedig megtettük azt, amit a rendszerváltás óta még senki sem: elmondtuk nekik hogy miért olyan a magyar társadalom, amilyen – és hogy miképpen lehet ezen változtatni. természetesen ezt az emberek között – azaz: nyilvánosan – tesszük.

…Egyébként ti, az MSZP (mert, ahogy a kommentjeidből kiderül, „onnan vagy szalajtva”) mit tettetek az emberekért, az emberek között? Az osztogatás, hitelből, nem az emberekért történt, hanem azért, hogy az MSZP hatalmat szerezhessen és azt megtarthassa. Az sem az emberekért történik, ha egy párt funkcionáriusai, képviselői, stb. eltarttatják magukat a társadalommal, anélkül, hogy azt a társadalmat erőforrás-gazdagabbá lennének képesek tenni. Ti mit tettetek? Leírtok százoldalakat – legutóbb pl. a József Attila alapítvány Ajánlat Magyarországnak/Párbeszéd a nemzetért c. „vitairatát” – amelyben egyetlen konkrét, megalapozott dolog nincs, ami működne is a valóságban. Csupa „el kell érni…”, mint a Párbeszéd a városért – Modern, biztonságos Budapestet c. „Budapest-stratégia”. Ti csak „munkának látszó tárgyakat” állítotok elő, slamposan, végiggondolatlanul, összefüggésekbe szervezetlenül, nem lévén tisztában a magyar társadalom bajainak igazi okaival. Ráadásul ezekből az irományokból és vezetőitek beszédeiből süt a (legjobb esetben) is középszerűség…

Egyébként meg: egy szót sem válaszoltál a munkaképességedre vonatkozó iménti kérdéseimre! Mondom én, hogy szoci vagy!:-)))

Husz_János_Puszita 2012.08.19. 14:11:02

Mielőtt nagyon beleélitek magatokat a tudatos választói seregbe, elmesélek egy egészen friss történetet.

Ideiglenesen falura költöztem, a szülői házba. Az egész utcát szinte csak nyugdíjasok lakják, a házak egyszerre épültek a '60-as években OTP kölcsönből. Ott megállt az idő, pedig nem egy elmaradott zsákfaluról van szó, az Isten háta mögött. A lakók a kádári valóságban élnek, az elmúlt 22 év semmi, de semmi nyomot nem hagyott a gondolkodásukban. A szomszédasszony pl. leélt úgy csaknem 70 évet, hogy nem tudja, hogyan kell felhívni a tudakozót. Inkább nem megy el a szakvizsgálatra, mert nem tudja a kórház számát. Legtöbben nem mozdultak ki egész életükben, aktív korukat falun belül töltötték kapun belüli munkanélküliséggel tengetve eseménytelen életüket. Teljesen híján vannak azoknak a készségeknek, képességeknek, ismereteknek, amelyekkel a mai világban menedzselni tudja valaki az életét. A kevés fiatalra is igaz, akik ott laknak. Újságot nem olvasnak, tévéből M1, M2, TV2, RTL Klub.

Rövid életkép 2012. Magyarország.

Sajnálom, de mi vagyunk a kisebbségi szubkultúra, nem a Fidesz és a szocik szavazói.

Husz_János_Puszita 2012.08.19. 14:34:59

@magyar ember teli szájjal:

"Elmondom én, hogy mi lesz.
Hatalomra jut az ellenzék, megemelik első lépésként a bruttó 200 ezret keresők (náluk: gazdagok) adóját (náluk: igazságosság), majd pedig hirdetni kezd a Strabag a Népszabóban és a Klubrádióban.
Aztán várjuk 2018-at. "

Tömören ez a lényeg.:D

bblloogg 2012.08.19. 14:53:32

@K.Tomoceusz:
Hát, nagyon ki vagy borulva. Látom, a "mi jobban gyűlölünk titeket..." dolog nálad bejött.

Azt gondolom, hogy 8 évig a neked kedves emberek voltak hatalomban (és bizonyára közük nem volt olyan dolgokhoz, amelyeket felsoroltál - hahaha).
Most el kellene viselned, hogy legalább 8 évig a neked nem annyira kedves emberek lesznek hatalomban. Ők építik ki a saját kapcsolati hálójukat, ők kedveznek a saját híveiknek, ők és (bizonyos) híveik gazdagszanak jobban.
Erre nekik nincs 40-50 évük, tehát nem is tudnak olyan stabil és annyira sok karú "polip"-ot létrehozni, mint amilyen stabil és iszonyúan sok karú "bal-polip" :) már létezik az országban. Fontos, hogy ez a bal-polip veszítsen a túlhatalmából, levágják néhány karját (persze átvitt értelemben).
Tehát a következő évek során végre egy kicsit többen lesznek, akik valamilyen módon részesülnek abból az előnyből, hogy éppen a regnáló hatalomhoz vannak közelebb (nem marad konstans az elit).
Jól van ez így. Te pedig szedj nyugtatót :)

Husz_János_Puszita 2012.08.19. 14:57:07

@bblloogg:

Ja. A többi 9.990.000 meg kivándorol vagy éhen döglik. Jól van ez így.

bblloogg 2012.08.19. 15:18:43

@Husz_János_Puszita:
Poén ott van :)

De nyilván nem ez a lényege a mondandómnak (nem is lehet ezt levezetni belőle).
A lényege az az egyszerű, mondhatni primitív megállapítás, hogy nem szerencsés dolog, ha hosszú időn keresztül mindig ugyanazok kezében van a hatalom. Csakhogy az éppen soros ellenzéki erők (és a velük szövetséges politikai-gazdasági erők) és az éppen soros hatalom erői teljesen különböző módon gondolkodnak erről (nyilván).
Emiatt aztán a soros ellenzék hívei a legkülönbözőbb és legvadabb érveket szedik elő azért, hogy a szavazók többségét meggyőzzék a maguk igazáról, arról, hogy náluk jobb kézben nem lehet a hatalom.
Ebből a szempontból tehát nem nagyon van különbség.
Az már nagyon is fontos lehet, hogy melyik politikai erő milyen erős "polip"-pal rendelkezik az országban. És hát ebből a szempontból a "bal-polip" óriási előnyben van, hiszen majd' 50 éve volt arra, hogy karokat növesszen. Na, ezt kell megváltoztatni.

Husz_János_Puszita 2012.08.19. 15:32:56

@bblloogg:

Ugyanaz a rusnya polip az. Nem tudtad, hogy kedve szerint változtatja a színét?

K.Tomoceusz 2012.08.19. 15:34:23

@bblloogg:

Én nézegettelek titeket, ahogy mackónadrágban meg alsóban fetrengtetek a városom kövén, fidesznyikek.

Megérdemlitek, hogy a sok útlezárás után most benn legyetek a szobában kicsit.

De már nem soká, mert a ti fajtátok nem városba való - eltüzeli a parkettát.

lavór 2012.08.19. 16:11:11

@félázsiai 2llkedő:

Tényleg? Felsorolnád akkor a mostani ellenzékből azokat, akik megfelelnek az általam írt feltételeknek?

2llkedő 2012.08.19. 16:15:19

@lavór: Felsorolnád a korábbi ellenzékből, mai kormánypártokból ugyanezekkel a tulajdonsággal rendelkezőket?

lavór 2012.08.19. 16:17:57

@félázsiai 2llkedő:

Miért kéne felsorolnom, pont ezeket hiányolom, hiányoltam. Te állítottad, hogy most biza' van, vannak ilyenek. A listát továbbra is várom.

2llkedő 2012.08.19. 16:25:40

@lavór: kompromisszumkészség? Mit értesz ezen? Tök mindegy, hogy a kisegér mit mond az elefántnak. Tök mindegy, hogy vannak-é, vagy nincsenek.
Hozzáértés? Kuszaszemnél bármelyik jobb lenne.
Alázat? Még Feriben is több alázat van, mint a Viktor nevezetűben.

lavór 2012.08.19. 16:27:51

@félázsiai 2llkedő:

Végül is igazad van. Csak azt nem értem, akkor mi nem tetszik?

2llkedő 2012.08.19. 16:52:32

@lavór: "akkor mi nem tetszik?"

A diktatúra építése és a balfaszság, az arrogancia, a felsőbbrendűség.

lavór 2012.08.19. 17:03:11

@félázsiai 2llkedő:

Sajnos itt lép be, amiről írtam: "kompromisszumkészség". Amíg az nincs az ellenzéknek, addig csak álmodozhatnak, na meg mi is a "jobb" világról. Mind csak a saját pecsenyéjét sütögetné.

2llkedő 2012.08.19. 17:07:35

@lavór: "Amíg az nincs az ellenzéknek, addig csak álmodozhatnak, na meg mi is a "jobb" világról."

Erre térjünk vissza akkor, amikor az ellenzéknek a biomassza szerepen kívül más szerepe is lesz.

lavór 2012.08.19. 17:09:25

@félázsiai 2llkedő:

Jó. De a mai ellenzéknek esélye sincs másnak lennie, mint "biomasszának". Legalábbis a mai állás alapján.

piefke 2012.08.19. 17:14:53

@Husz_János_Puszita:

Akikről írsz, a tipikus inaktív választópolgárok. Legtöbbjük a politika és a választások világán kívül él. Kemény dolgot írok, de őket ki kell hagyni a választási stratégiából, mert úgyis mobilizálhatatlanok. (Ezen legfeljebb csak egy erős, családon belüli presszió képes változtatni - de az nem tipikus.)

A tudatos, modernitáspárti választók valóban kisebbséget alkotnak, ám ők az a törzsgárda, akiken felemelkedhet egy ilyen úgy politikai erő. A többiek, a kevésbé tudatosak, a bizonytalanok pedig, látva azt, hogy az új erő milyen magabiztosan kommunikál és hogy milyen gyorsan növekszik, csak simán hozzá fognak csapódni... Ha szabad úgy fogalmaznom: ide (a megfelelő választási stratégia kidolgozásához) kevesebb szociológia és több emberi viselkedéstan kell.

Husz_János_Puszita 2012.08.19. 18:22:29

@piefke:

Azt te csak hiszed, hogy inaktívak. Anyámat kapával, kaszával nem lehetne visszatartani, elmenjen szavazni a szocikra. A fiatalokat nem érdekli a politika, a nyugdíjasokat annál inkább.

2llkedő 2012.08.19. 19:14:07

@lavór: "Jó. De a mai ellenzéknek esélye sincs másnak lennie, mint "biomasszának"."

De ettől még ez a véleményed:

"Nem sok dolog hiányzik az ellenzék részéről: a kompromisszumkészség, a hozzáértés és az alázat."

lavór 2012.08.19. 19:29:10

@félázsiai 2llkedő:
Ez. Mi a gondod ezzel?
Édeskevés az ellenzéktől, amit eddig tettek, felmutattak. Mit ahogy már egy másik blogban írtam, csak az a fontos a parlamenti ellenzéki pártoknak, nehogy kiessenek a legjobban fizetett felelősség nélküli "munkából". Mer t ugye dolgozniuk nem kell. Hogy a kormánypártok miként ítéltetnek, majd kiderül 2 év múlva. A jelek egyelőre azt mutatják, olvad a nagy támogatottság.

Csomorkány 2012.08.19. 21:25:17

@piefke: Hátbasszus, félelmetes vagy. Te tényleg leírod azokat a választókat, akik nincsenek a te élcsapatodtól lenyűgözve.

Majd jön egy következő ideológus, aki levonja a nyilvánvaló következtetést: ilyen előfeltevésekkel nem lehet választást nyerni. A hatalom azonban kell, ezért más módszerekhez kell fordulni.

Kapsz tőlem ajándékba három versrészletet Kányádi Sándortól. Hátha...

KUPLÉ A VÖRÖS VILLAMOSRÓL

holtvágányra döcögött végül
a kopott vörös villamos
kalauz és vezető nélkül
döcögött holtvágányra végül
a kopott vörös villamos
...
vöröslött de amint utólag
utólag minden kiderül
bíborát nem a pirkadó nap
vértől vereslett mint utólag
utólag minden kiderül
...
de holtvágányra döcögött-e
vajon a veres villamos
eljárt-e az idő fölötte
és holtvágányra döcögött-e
vajon a veres villamos

s nem lesz-é vajon visszatérte
boldog aki nem éri meg
halomra halnak miatta s érte
most is s ha lenne visszatérte
boldog aki nem éri meg

piefke 2012.08.19. 21:52:34

@Csomorkány:

Te is olyan vagy, akinek mindenről ugyanaz jut az eszébe - esetedben ez a "kommunista veszély". Nem és nem akarsz/tudsz ettől szabadulni, erről a pályáról letérni...

Nem baj, én is küldök neked irodalmat - hátha... Természetesen egy "komcsi", Moldova György egyik kis írását, amely épp annak tragikomikumáról szól, ha valaki nem és nem hajlandó megéretni valamit/valakit:

"...A központi vasutaskórházban külön osztály foglalkozik a halláskárosult vagy, mondjuk magyarul, megsüketült vasutasok vizsgálatával. Elég jóindulatúak az orvosok, határesetekben a beteg javára döntenek, és leszázalékolják, aki lenyomott tizenöt-húsz évet tengelyen, az már megadta a császárnak, ami a császáré. Egy alkalommal azonban feldühödött a vizsgálóorvos: egy öreg vasutas szimulált, vadul tekergette a fejét, hogy nem ért egy szót sem, márpedig tudjuk, hogy az a legrosszabb süket, aki nem akar hallani. Az orvosnak elfogyott a türelme, leírta egy papírra az öregnek:

– Ide figyeljen bátyám, ne játssza meg magát. Figyelje a számat és akármit ért, mondja utánam!

Bólint az öreg és megfogja keményen a szék támláját, olyan istent nem mondhatnak ma, amit ő hajlandó lesz megérteni.

– Cegléd – mondja az orvos.

Az öreg elgondolkozik, aztán kinyögi.

– Szolnok.

– Hatvan – folytatja az orvos.

– Miskolc – mondja az öreg már lemondóan. Annyira azért nem tudott szimulálni, hogy még a menetrendi mezőktől is eltérjen."

bblloogg 2012.08.19. 22:01:14

@Husz_János_Puszita:
Lehet, hogy nekem van kettőslátásom? :)

Inkább az lehet az igazság, hogy két polip az, de bizonyos karok mindkét fejnek "csápolnak". Sőt, bizonyos csápok mintha mindkettőhöz hozzá tartoznának...

bblloogg 2012.08.19. 22:05:36

@K.Tomoceusz:
Azt értem, hogy bántani akarsz, de tényleg nem értem, hogy mit írsz, így csak mosolyogni tudok rajta.

A "ti fajtátok" ellentéte a "magatok fajta", vagy mi akar lenni ez a "fajtázás"? Meg a parketta? Meg a mackónadrág?
Rendesen szeded a gyógyszereidet? :)))

Csomorkány 2012.08.20. 09:21:25

@piefke: Minden olyan gondolatmenet, ami azzal kezdődik, hogy ennyi meg annyi millió ember véleménye nem számít, mert "úgyis csak...", oda vezet, hogy "a társadalom haladó 10%-ával fogom fölépíteni a kommunizmust, a többiek nélkülözhetőek".

"Vértől vereslett, mint utólag..."

Szégyenletes ez a poszt, és szégyenletes, hogy még csak nem is látod, miért.

zipe moha 2012.08.20. 11:08:58

Kedves Piefke!
25 év dolgozom versenyszférában,van hogy,vállakozóként,kkv-nál, multinál most már jellemzően vezetőként.
Valóban érzem a részetekről a a jobbítás szándékát és azt is, hogy úgy érzitek sokat tettek eddig is írásaitokkal.Engedd meg, hogy általam reálisnak vélt véleményt igyekezzek megfogalmazni: a koncepciótok sok alkalmazható részmegoldást tartalmaz, végül még is egy "tündérország" (bocs) áll össze, mert a vegytiszta dolgok természete már csak ilyen. Így járt a vegytiszta értelmiségi közpolitika-és közbeszéd alakítás: nélkülözi, a pragmatizmust,a realizmust, a cselekedni tudás képességét.Úgy látszik,hogy a kiműveltség annak egy foka felett, a racionális cselvevőképesség, határozott döntésképesség fogyatékával jár!!Az értelmiségnek be kell látnia, hogy olyan tömegek megszólításában, felkészítésében,bevonásában érdekelt, akik hétköznapi szinten egész életükben megcsinálnak valamit. Addig meg értelmiségi posványban való dagonya és egy helyben járás, mindenesetre annak a magyar ? hagyománynak a fenntartása hogy hogyan maradjunk jó egzisztencia közelébe teljesítmény nélkül.
Végezetül egy példa, hogy jól érthess:
ha a rengeteg (egyébként jó megközelítéseket) Te, a környezted,az olvasók nem váltják gyakorlatra és eredményre a TE teljesítményed értéke: nulla..
Tudom kemény szavak( nem is csak rólad van szó) hanem egy általánossá vált szemlélet ellen fogalmazódott meg bennem.. És egy őszinet kérdés: ha felismersz valamit amitől a személyes egzisztenciád és társadalmi státuszod időlegesen alacsonyabb szintre válthat vajon képes leszel-e támogatni az egyébként szükséges változást...ha igen akkor akár teljesítményre is..

légügyi megfigyelő 2012.08.20. 12:01:20

A seregről: szerintem a sereg létezik, besorozva csak részben van, de az igény megvóna rá.
Bővebben itt:
legifelvetel.blogspot.hu/2012/08/a-fidesz-utan-1-fidesz-hatalmanak.html

Husz_János_Puszita 2012.08.20. 13:11:26

@piefke:

Nos, épp az emberi viselkedéstanról van szó. Járjunk nyitott szemmel, lássuk meg azt is, hogy emberek tömegeit mi motivál, akik nem osztják a mi világképünket. Különben el fogtok eszdéeszesedni. Kiindulni csak a valóságból érdemes.

A valóság az, hogy az államfői özvegyi nyugdíjakon vannak kiakadva, nem a demokráciadeficiten. A teljesítmény meg végképp nem hiányzik, mi ez a macera?:D

2012.08.20. 22:49:53

@piefke: Már megbocsáss, de nem sokat értettél meg az LMP/Scheiring mondandójából. A GDP bizony hogy nem egyenesen arányos a jóléttel. Ehhez a legegyszerűbb példa, ha kirendelünk 100 embert gödröt ásni majd betemettetjük velük, akkor a GDP szépen növekedni fog, a jólétünk viszont egy szikrát sem.

Úgyszintén nem méri a GDP azt sem, hogy a jövő nemzedék érdekeinek fittyet hányva teleszennyezzük a Földet, kockáztatjuk globális felmelegedés katasztrófáját. Ez a GDP-ben mind-mind pozitív egyenleggel szerepel, mert az okozott károkat a jövőre terheli.

Nos, erre alakultak a zöld pártok.

piefke 2012.08.20. 23:21:16

@iii:

Ugye te nem közgazdász vagy? Huh, megnyugodtam, hogy nem – mert ha mégis az lennél, az kétségbeejtő lenne!

Ugyanis: a GDP a VÉGSŐ FELHASZNÁLÁSRA SZÁNT termékek és szolgáltatások összessége, márpedig a kiásott, majd betemetett gödör „végső felhasználási formája” a betemetett, így csak az kerül a GDP-ben elszámolásra.:-)

Aztán: gondolom, mérnök se igen lehetsz, mert akkor tudnád, hogy pl. közműfektetésnél előbb kiássák, aztán betemetik a gödröt...

Ezt a „teleszennyezzük a Földet” dumát meg már nagyon unom, ui. pl. a természetes geológiai és biológiai folyamatok évente nagyságrendekkel több széndioxidot (és egyéb üvegház-gázt) juttatnak a légkörbe, mint az ipari forradalom óta az emberiség összesen. Hasonlóan: a természetes radioaktivitás, mint sugárzásforrás is sokszorosan meghaladja az „átkos” atomtechnológiák okozta sugárzást. Vízszennyezés: a természetes biológiai lebomlás és az erózió nagyságrendekkel több vizet „szennyez el”, mint amit az emberi tevékenység. (A legrohadékabb ügye az eróziónak az volt, amikor sós tengervízzé változtatta azt a sok drága édesvizet a belehortott sóval...)

...Szerintem az egész „zöldség” valami abszurd „tisztaságmánia”.:-)

Ja, a „globális felmelegedés”! – na, ez a kedvencem az egész öko-zöld-alternatív koktélban. Azt ugye tudod, hogy a Nap részben szabályos, részben pedig sztochasztikus energiatermelés-változásai a legfontosabb tényezők a Föld klímaingadozásában? A második-harmadik helyen a geológiai/tektonikus hatások, ill. a Föld tengelyszög- és keringési pálya-váltakozásai állnak. Pl. az ókortól a XIII. századig a Föld klímája melegebb volt, mint napjainkban – pedig akkor még aligha az emberi tevékenység okozta a melegedést...

...Ha beszélünk, beszéljünk a tényekről – és ne hitekről és divatos belterjes gondolatokról, amelyeket a valódi meló helyett ötlenek ki introvertált fazonok, biztonságos távolságban a való élettől!

2012.08.21. 00:47:02

@piefke: Nos, félig közgazdász vagyok, ezek szerint aggódhatsz :).

Szerintem nagyon tévedsz, a valóság nem így működik. A valóságban az árokásó cég szépen leszámlázza a munkát, megkapja a bevételt és jelenti a stat. hivatalnak, hogy mennyit dolgozott. Majd ugyanez visszafele.

A globális felmelegedés és a szennyezés tagadása már kóros jelensége, a világ nagy része már túl van ezen, Obamával már az USA is beállt a sorba. Most ebbe ne menjünk bele, a példa enélkül is érthető. A lényeg, hogy ha az externális károkat nem vesszük figyelembe, akkor a mai GDP-nk szépen növekszik, később viszont megisszuk a levét.

2llkedő 2012.08.21. 05:43:10

@piefke: "pl. a természetes geológiai és biológiai folyamatok évente nagyságrendekkel több széndioxidot (és egyéb üvegház-gázt) juttatnak a légkörbe,...."

A felsoroltakhoz bizony nagyon sok köze van a "teleszennyezésnek" Mert ugye ami a föld mélyében volt korábban, az most a felszínen bomlik le. A mérgező gázokat az egyre kevesebb erdő nem tudja lekötni, sugárzás? Tele vagyunk mobillal, me mindenféle sugárzó dolgokkal, stb. Ezek az ember önpusztító életmódjának következményei.

2012.08.21. 18:02:14

@ideologia: lehet, hogy nem megy egyik napról a másikra - na de akkor tessék mondani: mikortól időszerű a kritika? Elég akkor, mikor már kopogtatókat gyűjtenek, vagy majd csak kormányon baszogassák őket az emberek?
Olyan ez, mint a gyereknevelés: rögtön az elején határok kijelölése, betartatása - és mire a kölyök felnő, magától betartja, jobb esetben még meg is érti, miért kellett oda az a határ.
Nem lehet elég korán kezdeni egy politikai tömörülés kritizálását, ha arra okot ad, különben azt hiszi, mindent szabad neki, és elkurvul. Mintha lenne ilyen példánk már...

blogol-ó 2012.08.28. 14:53:18

@Légifarkas: Hát, marad az LMP. Amit lehet fújolni, mert tényleg gyöngének tűnnek, de hát ki vállalható azok közül teljesen, akik most szemben állnak a fidesszel?
Gyurcsányék nyilván egy életre lejáratták magukat. Az MSZP akárhány néven, akárhányszor próbál akármit, ez már elveszett, valljuk be.
A Jobbikot meg se említem (HADD NE KELLJEN, BOCSÁNAT), viszont akkor ki marad? Senki. Az LMP marad, amelyik legalább nincs tele hiteltelenné vált bohócokkal. Nem lettek jobbak se a retorikában, se másban, de nem tudok náluk jobbat jelenleg. Az esélyesek közül...
süti beállítások módosítása