2012.03.28. 23:41 Szerző: Đđ

Két kis napi aktualitás

Ma a nap két hírének kapcsolatban fogalmazunk meg gondolatokat: először Schmitt Pál „nemlemondásáról”, majd a Bajnai Gordon nevével fémjelzett Haza és Haladástól nyilatkozó Szigetvári Viktor szavairól. A két hírben az a közös, hogy mindkettő – bár más-más oldalról – arra mutat, kevés reményünk van az ország megújulására…

 

1. „A nemzet egysége”

 

„Mit röhögtök? Magatokon röhögtök!”

Gogol: A revizor – 1836 - ’51

 

Dr. Schmitt Pál, a köztársaság nélküli köztársasági elnök, kiment a Sándor-palota Duna felőli teraszára. Letolta a nadrágját, alfelét az alant elterülő táj – és az alant lévő magyarok – felé fordította, nyomizott, mint Svejk a latrinán – és ami kijött, azt minden magyarnak szánta:

„…Nem mondok le…!

Ez ma Magyarország: a nemzet egységét személyében megtestesíteni hivatott elnök nem mond le, marad és csinál mindent úgy, ahogy eddig… Dr. Schmitt Pál úriember – mindig is az volt, még elvtárs korában is. Figyelem: a tévedések elkerülése okán szögezzük le, hogy Magyarországon az „úr” nem azt jelenti, hogy „gentleman”, hanem azt, hogy az illető bármit megtehet – éspedig büntetlenül. „Örökké” megmarad a szalonképessége az úgynevezett „jobb körökben”. […Hogy „jobb körökből” alapvetően kettő is van Magyarországon, ez érdekes kérdés – t. i. a „nemzeti”, ill. a „voltkomcsi” jobb körök… De ebbe most nem megyünk bele – az eredmény ugyanis témánk szempontjából azonos.] A „nemzeti” úriember, aki a régi úri Magyarország jogörököse, azért érzi úgy, hogy mindennek felette áll, mivel ez „osztályának” ezredéves hagyománya. Alant a nép – és maradjon is csak ott!

Sokan mondják most, hogy Schmittnek azért kell lemondania, mert „alkalmatlanná vált arra, hogy személyében megtestesítse a nemzet egységét”… - hát ez nem igaz! Talán épp ő erre a legalkalmasabb! Schmitt Pál tökéletesen testesíti meg személyében a magyar nemzetet: éppoly simulékony, éppoly érzéketlen arra, hogy miféle határokat nem kellene átlépni az állítólagos siker érdekében, mint – valljuk be - a magyarok többsége. Éppúgy azt érzi magában, hogy nem engedheti meg magának a szilárd jellemet és az elveket, mint ahogyan oly sok magyar: teszi, amit az életért, a kenyérért, az érvényesülésért kell – és hiszi is, amit hinni kell mindezekért. Az élet: üzlet. Adok-kapok… Aki tegnap óta Schmittpalin röhög, az álljon csak meg egy pillanatra a röhögésben és gondoljon bele abba, hogy vajon ő nem schmittpaliskodott-e már valaha az életében? „Azért vannak az elveink, hogy legyen miről lemondanunk!” – sokszor hallhatjuk ezt.

Mi „magyar” még Schmittpaliban? Mi az még, amiben itt „nemzeti egység” van? …Nos, a vizsgálóbizottság képes volt leírni a következő mondatot:

 A Testnevelési Egyetem szakmai hibát vétett, amikor… a szövegazonosságot nem tárta fel időben, s így a dolgozat szerzője azt hihette, hogy értekezése megfelel az elvárásoknak.

Itt szerényen jegyeznénk meg, hogy a törvény nem tudása nem mentesít annak betartása (vagy épp következményei, az esetleges büntetés, ill. büntethetőség) alól - de ez csak afféle „européer okoskodás”, mert itt, Magyarországon bizony nemzeti egység van a szabályok rugalmas értelmezésében és abban is, hogy a szabályokat eleve rugalmasan állapítjuk meg, nem húzva egzakt, egyértelmű határokat.

…Bizony mondom: kár lenne addig Schmittpalit leváltanunk, amíg közülünk a többség ugyanúgy viselkedik, mint ő. Legyen csak ott, fent a Várhegyen a Sándor-palotában, hogy lássuk a letolt nadrágból ránk meredő feneket: mindaddig leszarhatnak minket „fentről”, amíg itt, lent, sok-sok kiskaliberű smittpalika rohangál, és amíg normálisnak tartjuk, hogy így éljünk!

 

2. „Újratervezés”

 

„Wir fahr'n fahr'n fahr'n auf der Autobahn,

fahr'n fahr'n fahr'n auf der Autobahn.

Vor uns liegt ein weites Tal,

die Sonne scheint mit Glitzerstrahl!”

 („Utazunk, utazunk, utazunk az autópályán,

előttünk fekszik egy távoli völgy,

a nap süt szikrázó ragyogással!”)

Kraftwerk: Autobahn – 1974 (https://www.youtube.com/watch?v=x-G28iyPtz0)

 

Aki vezetett már GPS-sel és tévedt olyan útra, amely még nem szerepelt a készülék adattárában, vagy haladt másfelé, mint amit a gép javasolt, az biztosan ismeri az újratervezés kifejelést. Gyakorlatilag azt jelenti, hogy „Momentán fasz tudja, hogy tartunk – de megoldom, ne félj!

…Az MSZP-nél „momentán” évek óta tart a „fasz tudja”-állapot – de van egy új „GPS-készülék”, amely arra készül(t?), hogy „újratervezze” a ballib oldalt és azon belül „új útvonalat” határozzon meg az MSZP-nek is. Ez a készülék nem más, mint a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány, amelynek egyik prominense, Szigetvári Viktor ma az Infórádióban nyilatkozott. Az újratervezés szó jutott eszembe arról, amit ma az MSZP-ről mondott. Maga a nyilatkozat itt olvasható el: http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-488542, alább pedig közlöm mindezt „magyar fordításban”, gondolatról gondolatra:

·          A „nem adatott meg neki [Mesterházynak], hogy nagy komplex feladatot a választók előtt beteljesítsen” azt jelenti: „…bezzeg Bajnainak, aki sikeresen válságmenedzselt és ezt, ugye, nem felejtik el neki a ballib szimpatizánsok!”. Tehát: Mesterházy megy a kukába, mert alkalmatlan, „kevés” arra, hogy győzni képes pártot csináljon az MSZP-ből.

·          az újraválasztás érdekében a felső- és középvezetői elittel kötött személyi koalíciót a párt vezetése, pedig ebben a körben sok a lecserélendő ember” – magyarul: „Az MSZP-t át fogjuk venni, Puch Lacibáéknak is be kell látniuk, hogy ők is így járnak a legjobban, így maradhat meg nekik a legtöbb. Gordonból miniszterelnök-jelöltet csinálunk (lehet, hogy a kampánykezdetre pártelnököt is…), belőlem pedig (minimum) kampányfőnök lesz!” (Erre a szövegben a „…mert a kampány megszervezése nehéz feladat” kitétel utal.) Továbbá: „Az MSZP számára adott a leginkább a lehetősége annak, hogy megszervezzen egy választásokon esélyes koalíciót…” – azaz: „Az MSZP infrastruktúráját akarjuk-fogjuk felhasználni a kampányban – és természetesen az anyagi erőforrásait is.

·          Megtudjuk még azt is, hogy Szigetvári, a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány kuratóriumának tagja  …szkeptikus az LMP-n és a Demokratikus Koalíción kívüli akár civil, akár pártkezdemények ügyében…” – azaz: a DK-t és az LMP-t magunkhoz akarjuk/fogjuk édesgetni – mást viszont nem kívánunk a (majdani-reménybeli) „húsosfazék” és a hatalom közelébe engedni.

·          Végül pedig megszólal a nyilatkozatban a legbensőbb, zsigeri félelem is, ekképp: „…de, ha nem vigyáz, akkor eljátszhatja az újradefiniálást lehetőségét, és akkor egyre nagyobb tér keletkezik a politikai középen, ahova bárki beléphet”. Magyarul: „Ha elbasszuk, akkor a végén még megalakul egy teljesen a jelenlegi politikai eliten kívülálló párt, amely megszerzi a bizonytalan szavazókat. És akkor ők lesznek az új kormányerő – nekünk pedig, a Fidesszel együtt, befellegzett! …Ez a helyzet, szoci fiúk, fogjátok fel végre!

·          Az MSZP még nem alkalmas esélyes választási koalíció megszervezésére…” – ami pedig annyit tesz, folytatva a gondolatot és kimondva azt, ami mögötte van: „…de majd mi, a Haza és Haladás átvesszük a kócerájt, igazi technokrata menedzser-stílusban gatyába rázzuk és 1.) felhasználjuk a Fidesz leváltására és 2.) a saját kormányra kerülésünkre.

…Már korábban megírtuk, hogy nagyjából ezt tervezhetik Bajnaiék, a „Haza és Haladás…” errefelé akar haladni. (Lásd: Ellenzéki cerberus - http://progressziv.blog.hu/2012/01/30/ellenzeki_cerberus) És leírtuk azt is ugyanott, hogy miért baj ez, miért nem nevezhető reményteljesnek a magyar társadalom igazi megújítása szempontjából mindez. Most nem ismételjük meg mindazt, amit ott és akkor leírtunk, de érdemes az idézett posztot elolvasni!

Amit ma Szigetvári megüzent a teljes ballib oldalnak az nem más, mint, hogy arra a kemény menetre, arra a hosszú útra, ami a győzelemig vezet, csak egy ráncba szedett, feszesen és ütemesen menetelő és egy ütemre mozduló, hogy ne mondjam, „fideszesített” MSZP-vel lát esélyt, amelyet profik vezetnek és profi módra szerveznek meg. Megüzente azt is, hogy nem kívánnak foglalkozni egy „vadiúj” párttal – akárhogyan is ezt várták tőlük oly sokan. Látják a „létező baloldal” mai totális alkalmatlanságát, mind szervezeti, mind személyi téren – és ezzel együtt azt hiszik, hogy ebből lehet és kell feltámasztani a 2014-es győztes erőt…

Arra lehet, hogy elegendő lesz ez, hogy megverjék a Fideszt (noha ez is kétséges), de arra bizonyosan nem, hogy a győzelem után a hatalom birtokában úgy újítsák meg az országot, ahogy az pedig immár elengedhetetlen lenne. Azért nem fog ez menni, mert ettől a „restaurált”, újratervezett MSZP-től nem fognak kevésbé idegenkedni a legtehetségesebb 20-30-40 évesek, mint a régitől – és ha idegenkednek tőle, akkor kérni nemigen fognak belőle, de még kevésbé akarnak munkát, tehetséget, tudást a szolgálatába állítani. Az kevés lesz, hogy „nincs más alternatíva…”, mert épp a legtehetségesebbeknek igenis van és lesz: elmenni ebből az országból. És ha egy országot otthagy a tehetség, akkor annak az országnak vége van… Akkor nemhogy a megújulás válik lehetetlenné, de még a stagnálás is csupán vágyálom lehet itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr104346943

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mert megérdemeljük 2012.03.29. 10:05:53

Mit is? Hát ezt a több felvonásos kutyakomádiát, aminek a Fidesz álláspontja alapján tegnap vége lett. Az ítélet megszületett, SP bár másolt, de nem bűnös. Nincs tehát mit tenni, minden a legnagyobb rendben, eddig is felesleges volt izgulni, a rendszer...

Trackback: Különvélemény 2012.03.29. 10:05:03

Spilberg Különvélemény (Minority Report) című filmje óta tudjuk, egyáltalán nem lényegtelen, mit tartalmaz a különvélemény. Dramaturgiai szempontból igen érdekes pillanatban, tegnap este hirtelen felbukkant a Schmitt-ügy különvéleménye olyan állításo...

Trackback: Schmitt plágiumügyéért nemzetközi kitüntetésben részesül 2012.03.29. 09:50:42

Szerdán Wolfgang Rumpelstiltskin a neverlandi székhelyű Vásári Szemfényvesztők Nemzetközi Szövetségének (VSZNSZ) elnöke hivatalosan bejelentette, hogy Schmitt Pált, Magyarország köztársasági elnökét plágiumügyéért a legnagyobb pofátlanságot igénylő, ám...

Trackback: Schmitt-ügy: Gerinc, minek? 2012.03.29. 09:50:10

Ha van megfelelő mondja annak, hogy minden kétséget kizáróan bebizonyítsa a hatalom, hogy Magyarországon bármit meg lehet tenni, akkor a Schmitt-ügy pontosan ez. Jobb helyeken rohadtul nem a magyarázkodással telnek el hónapok, azzal, hogy hogyan lehet ...

Trackback: A plágium-ügy elkenése bepillantást enged a totális állam építésébe 2012.03.29. 09:07:38

Sokan vállrándítással, vagy éppenséggel a bérrettegés vádjával intézik el a totális állam alapjainak lerakásával kapcsolatos bírálatokat. Most azonban bepillanthattunk a kulisszák mögé, remélhetőleg ez sokakat elgondolkodtat. A plágium-ügyben már nem i...

Trackback: A plágium-ügy elkenése bepillantást enged a totális állam építésébe 2012.03.29. 08:56:06

Sokan vállrándítással, vagy éppenséggel a bérrettegés vádjával intézik el a totális állam alapjainak lerakásával kapcsolatos bírálatokat. Most azonban bepillanthattunk a kulisszák mögé, remélhetőleg ez sokakat elgondolkodtat. A plágium-ügyben már nem i...

Trackback: Schmitt: kor/kór-kép hitelesen 2012.03.29. 07:51:48

Meglepett az elmúlt két-három napban, hogy mennyire kevesen merik, vagy akarják kimondani a fájó valóságot: Schmitt Pál, ahogy van, hiteles személyiség, aki hitelesen képviseli a magyar politikia, közéleti állapotokat. Ha másért nem, már ezért sem szab...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egyedi nicket kell megadnod · http://irkalmanyok.blog.hu 2012.03.29. 06:46:20

"…Bizony mondom: kár lenne addig Schmittpalit leváltanunk, amíg közülünk a többség ugyanúgy viselkedik, mint ő"

De a többség nem másol ki majdnem száz százalékban valamit, hogy aztán a sajátjaként adja ki. Lehet, hogy van rá pár példa, lehet, hogy te így csinálod, de a többség nem. És a többségből nem lesz elnök. Az elnök különleges. Illetve annak kéne lennie. Ha nem az, nem neki való a széke.

nincs semmi baj! 2012.03.29. 07:43:53

@Egyedi nicket kell megadnod: Tökéletesen egyetértek.
Nem, a többség nem így csinálja. Vannak, akik így csinálják, tény. Az is tény, hogy az lenne a legjobb, ha minden csalót meg lehetne fogni, de ez sajnos technikailag kivitelezhetetlen. (szerencsére manapság nagyobb az esély a lebukásra, mint 92-ben volt)
Le kell mondania, mert a magyar diplomák és tudományos fokozatok elismertségét döngöli a földbe, ha marad. ez pedig nem lenne méltányos azokkal szemben, akik valóban időt és energiát fektetnek a diplomájuk, vagy a címük megszerzésébe.

na__most__akkor 2012.03.29. 09:08:51

Mendacem oportet esse memorem:
Költőnek ezt ajánlani merem.
Nem épen tisztes, de derék szabály,
Versembe jól fér, s a mellett – talál.
Azaz – magyarra téve a szavak:
»Költő hazudj, de rajt’ ne fogjanak«;
Mert van egy példa, hogy: a sánta eb ...
A sánta költő még keservesebb.

Arany János
süti beállítások módosítása