2012.03.15. 23:20 Szerző: Đđ

…De mi az a szabadság?

„Nekem nem kell, csak a szabadság,

mert Burgund, az gyönge nagyon,

hát a pokolba szórd, és csak öld meg a mórt,

és tied lesz mind a vagyon…”

Szabó Magda: Az a szép, fényes nap - 1976

 

 

…Mit ért a magyar azon, hogy „szabadság”?

A bevezető idézet akár egy „átlagos” (szinte tetszőleges) magyar politikus „szabadságszózata” is lehetne választóihoz: „Ó, én csak a szabadságot akarom! Mi most gyengék vagyunk - de ha segítetek nekem, ha ezzel vagy azzal az ellenséggel együtt leszámolunk, akkor itt lesz a Kánaán!

A mai nap slágerszava a „szabadság” volt – de hát mit is vártunk március 15.-étől? „Szabadság”, mondta Orbán – és kb. azt értette rajta, hogy neki és a haveroknak szabad legyen az EU-tagsággal együtt elfogadott elvektől és szabályoktól függetlenül itt úgy politizálni, ahogy azt a hatalmi érdekeik sugallják, ahogy azt a hatalmuk megtartása érdekében jónak ítélik. „Szabadság”, mondta (immár) személyes ellenfele és egyre inkább stiláris követője, Gyurcsány Ferenc – és kb. azt értette ez alatt, hogy szabad legyen Orbánt és a haverjait elzavarni a picsába, függetlenül attól, hogy vajon ő ténylegesen, az eredményt tekintve jobban és alapvetően másképpen állna hozzá a politikához és a valódi teljesítményhez, mint Orbán? „Szabadság”, mondta Vona Gábor, aki viszont arra gondolt, hogy szabad legyen felelőtlenül uszítani és a következményekkel nem törődve szakítani azzal a kultúrával, azzal a közeggel, amelybe ezer éve tartozunk, vagy legalábbis tartozni vágyunk. „Szabadság”, hallhattuk többektől is a Milla-tüntetésen – és ez náluk azt jelentette, hogy csinálhassa mindenki úgy, ahogy akarja, és amit akar, azaz: szervezetlenül és világos célok nélkül…

…Ez lenne a szabadság? A gátlástalanság, a frusztráltság, a teljesítményhiány, az ösztönök szabadjára engedése, a f.szomsetudja?

Nem, a szabadság az valami egészen más. Az a szabadság, ha megtehetem azt, amit előre jól átgondolva, a valósággal és a következményekkel is számolva, jónak látok. Ha szövetkezhetek másokkal a siker érdekében. Ha nem piszkítanak bele mások a dolgaimba – és ha én is magától értetődőnek érzem azt, hogy én se rondítsak mások portái elé. (Sőt: a kutyámat se szaratom úgy, hogy azt másoknak kerülgetniük kelljen…) Az a szabadság, ha azért nem szemetelek, mert nem érzem jól magam egy mocskos közegben. Az is a szabadság, hogy nem kritizálom mások szemében a szálkát, amíg a magaméból a gerendát ki nem vetettem (…hogy biblikus legyek). A szabadság az, ha hivatalnokként nem szedek nap mint nap leszaromtablettát és nem érzem magam „a helyzet urának”, ha jön az ügyfél. Az a szabadság, ha a munkámban lelkiismeretes szolgaként járok el és ezért elvárhatom, hogy ha a munkámon kívüli időben mások munkáját veszem igénybe, tőlük is ugyanezt a hozzáállást kapjam. Az is a szabadság, ha „nem azt nézem, mit tehet értem a hazám [közösségem], hanem azt, hogy én mit tehetek érte” (id.: J. F. Kennedy)…

Magyarok! Akartok-e ilyen szabadságot – vagy jó nektek a politikusaitok által elétek kínált „értékcsökkent változat”?

…Orbán ma azt monda, hogy főztek minket a fazékban és hogy „az utolsó pillanatban ugrottunk ki a fazékból”… Nem, kedves Miniszterelnök úr: mi magunkat és egymást főzzük, mi egymásból akarunk sunyi módon levest csinálni! És persze: egy levesben lévő népből időnként mások is simán merítgetnek – de maga a főzés nem az ő művük. Azért próbáljuk egymást főzni, mert régóta bennünk él az érzés, hogy itt nem jut mindenkinek elegendő kaja – viszont fogalmunk sincs, miképpen kell ezen változtatni. És úgy akarunk „személyes megoldást”, hogy másokat aprítunk… Hát miféle szabadság lehet kannibálok között?

Bizony, az igazi szabadsághoz nem „a mórt” kell megölni, hanem a saját magunkban lakó hülyeséget, átgondolatlanságot és az egymás iránti utálatot és félelmet. Szóval: ne az ilyen-olyan politikusainktól tanuljuk a szabadság hogyanját és mikéntjét, hanem a nyugodt, sikeres népektől!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr534319395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása