2011.10.15. 00:51 Szerző: Đđ

A két és féléves háború

„Föl hát, hű honfitársak! Bízzuk az
Isten kezére ön erőnket és
Gyorsan indítsuk működésnek azt.
Tengerre vígan! Zászlók lengjenek!
Vagy frank király, vagy angol sem leszek!”

Shakespeare: V. Henrik

 

Volt már százéves. Volt harmincéves. Volt hétéves. Most pedig lesz egy két és féléves. A százévest az angolok vívták a franciákkal, a harmincévest a katolikusok a protestánsokkal, a hétévest a poroszok fél Európával, a két és félévest pedig egyfelől az Orbán-kormány fogja vívni a tényekkel, másfelől pedig mi, magyarok leszünk kénytelenek megvívni az Orbán-kormánnyal, a tények és önmagunk védelmében.

Igazából ez a háború nem is két és féléves, hanem jóval hosszabb: még 2002-ben indult és tartott az első felvonása egészen múlt év tavaszáig, amikor is a Fidesz választási győzelmet aratott. Egy olyan győzelmet, ahol a küzdelemben nem maradt komolyan veendő, igazi és ütőképes ellenfele – de ez már egy régi és tulajdonképpen lezárt történet… A háború második szakasza 2010 nyarától mostanáig folyt: totális Fidesz-rohamokkal, ám átgondolt stratégia nélkül. És mivel ellenfél most sincs, még ez a stratégiátlanul vagdalkozó társaság is komoly győzelmeket érhetett el…

Ennek legutóbbi fejezetéhez érkeztünk most el a 2012-es költségvetés körüli barmolással – és azzal, hogy a ma nyilvánosságra kerültek szerint azt az Állami Számvevőszék is megalapozatlannak, szakmailag megítélhetetlennek és így komolyan sem vehetőnek találta. Igen, az az ÁSZ, amelynek élére pedig egy igazi Fidesz-pártkatonát, Domokos Lászlót állítottak, aki nemrégiben mint a  Költségvetési Tanács egyik tagja, támogatta ugyanezt a költségvetést… És mégis: ma az általa vezetett szervezet Vélemény Magyarország 2012. évi költségvetési javaslatáról (www.parlament.hu/irom39/04365/04365-0003.pdf) c. munkájában lehúzta az egészet a klotyón…f

Innentől már nem lehet komolyan venni ezt az egészet, mert nyilvánvalóan látszik, hogy az átgondoltságnak és a megalapozottságnak nyoma sincs az Orbán-kormány ténykedésében. Ami innentől következik, az már nem más, mint egy leplezetlen ökölharc a saját hatalmuk védelmében, a saját érdekeik és rögeszméik sugallatára. No, nem mintha eddig más lett volna a helyzet, de sokakban még élt valami makacs remény, hogy „Majdcsak kikerekedik ebből valami!” – de hát láthatjuk, hogy csak a szemünk kerekedik…

Innentől viszont nem tehetünk mást, mint hogy leszámol minden értelmes ember a reményeivel és az illúzióival, amelyekkel esetleg a Fideszhez és Orbánhoz kötözte magát – és elkezd harcolni a legelemibb emberi, közösségi és polgári érdekeiért, a saját és közössége jövőjéért. Mert aki nem ezt teszi, az a saját jövőjét fogja odaajándékozni egy olyan társaságnak, amelyik az „ajándékozó” érdekeivel mit sem törődik.

Dél-Amerikában ha egy kormány eléri a tehetetlenkedésnek ezt a fokát, szokott jönni egy puccs: jönnek a katonák és a rádió néhány napig csak katonazenét sugároz… Azok forróvérűbb népek – nálunk ez nem dívik. Isten (aki a Történelem Ura, mint tudjuk) látja, hogy mi nem akartunk harcolni – még most se akarunk! Amikor Orbán „szabadságharcot” hirdetett, méla utálkozás fogott el bennünket: Harc? Minek? Miért épp most? Ki ellen?  Haggyanak má’ békén…! Megvan nekünk a saját dolgunk: azzal szeretnénk foglalkozni – ha hagynának végre-valahára minket.

…De látnunk kell: nem hagynak! Nem hagynak, mert őket, Orbánékat sem hagyják békén kényszerképzeteik és régi adósságaik. Menni vagy meghalni – ez most a Fidesz-jelszó és ez is fog maradni az elkövetkezendő két és fél évben. Mennek – és átmennek mindenen: rajtunk, a jogon, az ésszerűség határain.

Már ha hagyjuk!

Nem kéne!

A szervezett és elszánt V. Henrik úgy söpörte el Agincourtnál a hatalmas és magabiztos franciákat, mint a szél. A fegyelmezett és céltudatos poroszok Leuthennél leverték a jóval erősebb osztrákokat… Ugyan miért ne győzhetnénk le mi is 2014-ben Magyarországon az oly hatalmasnak és megingathatatlannak látszó Fideszt, ha mi is jól szervezettek, elszántak, fegyelmezettek és céltudatosak leszünk? Igen: a Fidesz csupán erősnek látszó – mert ugyan hogyan lehetne az igazán erős, aki kapkod? Aki képtelen a saját maga által megszabott határidőket is betartani? Akiben annyi erő sincs, hogy legalább a költségvetés számait összefésülje egy táblázatban?

…Persze, ha mi is kapkodni fogunk, ha mi sem tartjuk be az ütemterveinket, ha mi is erőtlenül fogunk együttdolgozni, akkor nekünk sem lesz esélyünk a győzelemre.

Illúzióink ne legyenek: a Fidesz mindent be fog vetni ebben a háborúban – mert nem tehet mást: neki győznie kellene a következő választáson is ahhoz, hogy ne tűnjön el és ne tűnjenek el „prominensei” a süllyesztőben. Hihetetlen húzásaik lesznek még, és ahogy egyre jobban érzik a vesztüket, egyre gátlástalanabbá és erőszakosabbá fognak válni. …És ezt bírnunk és állnunk kell majd és folyamatosan offenzívában kell lennünk – már ha tényleg győzni és nem csupán hőzöngeni akarunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr663304242

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Javaslom a házi üzemanyag-lepárlás adómentessé tételét 2011.10.15. 19:53:45

Mivel a Nemzeti Elhülyülés Kormánya egyre több adókedvezményt ad a házi lepárlásokra, főzésekre, amit az alábbi törvény, illetve törvénytervezet is bizonyít, javaslom, hogy ezt az adómentességet terjessze ki a kormány az üzemanyag-lepárlásra is.Az új r...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.10.15. 14:11:51

Mindent bele! Jó stratégia lenne kimutatni, hogy a magyar társadalom mennyit nyerne a célszerűbb kormányzással.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.10.15. 21:27:35

Azért nem fogja senki elzavarni, mert Ovi szövege bejön a népnek! Az új gazdasági válságért Gyurcsány, az IMF és a bankok a felelősek. A szemét multik emelik az árakat és nem az a baj, hogy mindenféle hülye különadót hárítják át. Most örülni fognak, hogy a CHF hitelüket 180-as árfolyamon visszafizethetik. Igaz, hogy a következő 20 évben nagy árat kell majd ezért fizetnünk. Mindannyiunknak! És persze senki sem fog komolyan venni minket ezek után.

De a hívek hisznek és ez a fő!

troll ellenpólus · http://trollhitvallas.blog.hu/ 2011.10.15. 21:27:54

Háborút itt csak a ballib visel, a kormány ellen, az emberek ellen, a nemzet ellen. Orbánék csak próbálnak megmenteni a jövőnek ezt-azt a füstölgő romok közül, amit magatok után hagytatok, kedves elvtársak.

Éhes_ló 2011.10.15. 21:28:02

Ki az a MI?
Ezt nem ártana tisztázni.
Addig a program OK, hogy "buktor takaroggy", de mi és ki kik) jön (jönek) utána?
Ezt nem ártana tisztázni.
A sorrend régi és ismerős:
Kik, mivel, kikkel, mikor és mit akarnak megtenni, minek a céljából?
Érdekel a válaszod postoló.
Komolyan.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.10.17. 09:33:26

Nagyon hasznos ez az ÁSZ-dokumentum, hadd idézzek belőle egy mondatot: "A költségvetési törvényjavaslat a központi kormányzat hiányaként 576,5 Mrd Ft-ot tartalmaz, amelyhez kapcsolódó finanszírozási terv – a korábbi évekhez hasonlóan – nem állt az ellenőrzés rendelkezésére." (10. old. 2. bekezdés)

A valóságban az ÁSZ a saját honlapján így minősíti a jövő évi költségvetést: "Átláthatóbb és közérthetőbb a 2012-es költségvetési javaslat"
Aki szerint ez csak nyalizás, olvassa el a rövid tájékoztatót: www.aszhirportal.hu/hirek/atlathatobb-es-kozerthetobb-a-2012-es-koltsegvetesi-javaslat

Jó, tudom, az ÁSZ akkor független, ha az ellenzék véleményét mondja. Ha nem teljesen, akkor már nyilván nem is független... Én ellenben azt mondom, hogy "valóság nevű nagybátyánk"-kal ne szakítsuk meg teljesen a kapcsolatot, azaz próbáljunk pártvonalaktól függetlenül foglalkozni a közügyekkel.
süti beállítások módosítása