2011.09.26. 18:09 Szerző: Đđ

Gyurcsány, a terrorista

„Aki pedig 2006 kapcsán a randalírozókon és bujtogatóikon kívül bárkinek „a fejét követeli”, vagy hihetetlenül kicsavart logika mentén gondolkodik, vagy képtelen a tényeket valós összefüggéseikben szemlélni, vagy a személyes érdekei fűtik – válassza ki ki-ki a magára illőt!”

(Őszöd – ki hazudott?  - Progresszív Blog, 2010. 09. 24.)

 

Gyurcsányból ma terrorista lett! Ehhez nem kellett gépfegyverrel repülőgépet Teheránba térítenie és (nyilván sokak sajnálatára) öngyilkos akciót sem hajtott végre. Nem derült ki az sem, hogy annak idején ő irányította volna a repülőgépeket az ikertornyokba és nem is azért kapta ezt a titulust, mert az MSZP-t készül felrobbantani… Elég volt, hogy 2006-tól ő volt Magyarország miniszterelnöke – és nem Orbán Viktor! Ezzel hozta a fejére a bajt – no meg a „terrorista” címkét is, Balsai István, a „2006 őszi erőszakos fellépést vizsgáló miniszterelnöki biztos” által a Parlament honlapján közzétett jelentésével (http://www.parlament.hu/irom39/04277/04277.pdf).

A parlamenti vizsgálóbizottságok és miniszterelnöki megbízottak igazságkiderítő képessége eleve erősen kérdéses. Az előbbiekben kormánypárti többség van, nemigen várható, hogy a kormánypártok érdekeivel ellentétes „igazságok” derülnének ki. Az utóbbi funkció még „elkötelezettebb” – tehát eleve vicces tőle elfogulatlanságot várni. Elmondható, hogy akár egy parlamenti vizsgálóbizottság, akár egy effajta megbízott „tájidegen jelenség” a demokráciák igazságszolgáltatási rendszerében – inkább jellemzők a politikai elkötelezettségű igazságok egy diktatúrára. Ha „felmerül az igény” arra, hogy az igazság kiderítését ne a garantáltan független rendőrségre-ügyészségre-bíróságra bízzuk, akkor tulajdonképpen már nem is járunk messze a maffiák világától…

Nem tisztünk és nem is szándékunk Gyurcsány Ferenc fogadatlan prókátoraiként fellépni és nem is tartanánk kívánatosnak és célszerűnek az ő újabb miniszterelnöki ciklusát (ennek okaiba most nem mennénk bele). De tény, hogy a „Fidesz-kormányzati abszurd” újabb csúcsot döntött ezzel a Balsai-jelentéssel - nem tudom, mikor zuhan gyorsabban a kormány komolyan vehetőségét mutató index: Matolcsy gazdaságpolitikája, vagy egy efféle jelentés kapcsán? Ugyanis ebben Balsai nem kevesebbet állít, mint hogy Gyurcsány Ferenc terrorizmussal is megvádolható. (A jelentés további, szintén abszurd elemeit és sajátos logikáját most külön nem említjük.) Mindezt pedig alapozza Balsai arra, hogy (idézem): „A törvényi szabályozásra figyelemmel a terrorcselekménynek nem csak a külföldi sajtóhírekből és mozifilmekből a közvélemény által is ismertebb cselekmény minősülhet, hanem hatályos büntetőjogunk szerint a lakosság megfélemlítése is, amennyiben az erőszakkal párosul.

…Nos, 2006 őszén a lakosságot nem Gyurcsány Ferenc és a rendőrök félemlítették meg, hanem a tüntetők közül azok, akik törtek-zúztak. És: a rendőrség nyilvánvalóan nem lépett volna fel a Fidesz-nagygyűlésen résztvevők ellen, hiszen addig is és azóta is számos, többszázezres demonstráció volt, bármiféle rendőri beavatkozás nélkül. Ezek a „klasszikus” politikai rendezvények soha senkire semmiféle veszélyt nem jelentettek (na, jó, néha a józan észre az ott elhangzottak igen…). A baj akkor keletkezett, amikor a Fidesz-gyűléstől nem nagy távolságban „tevékenykedő” szélsőséges elemek rombolni kezdtek, tankot indítottak be – és amikor ezek az elemek mintegy „véletlenül” (erről alább még lesz szó) határozottan az Astoriánál épp véget ért Fidesz-rendezvényről oszladozó tömeg felé kezdtek vonulni, azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy azzal elvegyüljenek. (Az elvegyülés szándéka mögött ok lehetett az is, hogy a nagyobb, békés tömeg „megvédje” őket a rendőröktől, de az is, hogy „feltüzeljék” azt a nagyobb embertömeget és maguk mellé állítsák azt, legalább részben…) Ez a manőverük olyan sikeres volt, hogy az őket követő rendőrök sem tudhatták már sebészi pontossággal elválasztani az erőszakos tüntetőket a békés bámészkodóktól. (Ráadásul bizony azt is meg kell állapítanunk, hogy a békések között is akadtak, akik az adott helyzetben inkább a randalírozókkal, mint a rendőrökkel szimpatizáltak, hiszen mindig is bizonytalan volt a határ a Fidesz támogatóinak „jobbszárnya” és a szélsőjobb között – de ezt most ne nyissuk ki!)

Mit tehetett az adott helyzetben egy „felelős rendőri vezető” a helyszínen? Elsőrendű feladata a közrend helyreállítása és a további dúlás megakadályozása volt – egy műveleti helyszín sosem ombudsmanok és emberjogi aktivisták civil fóruma, ahol van idő és lehetőség a jogi szituációk személyre szabott, aggályos mérlegelésre. Hogyan várhatjuk el egy rendőrtiszttől azt, hogy pillanatokon belül 100%-osan átlásson egy komplex jogi szituációt, amelyet utólag szakértőknek is hetekig-hónapokig tart feltárni? És pláne: hogyan várhatjuk egy akcióban lévő rendőrtől, hogy egy másodperc alatt hozzon jogilag támadhatatlan döntést egy olyan helyzetben, amelyhez hasonlót Budapesten utoljára a nagyapja láthatott, ’56 őszén? Minden tiszteletem a mindenféle jogvédőké és elméleti szakembereké – de azért ne feledkezzünk már meg az életszerűségről sem!

Egy rendőr egy (értsd: összeolvadt), az intézkedésével szemben ellenséges tömeget látott – és ahogy ő maga sem viselt (egyébként hibásan) azonosító jelvényt, úgy a tömegben lévők sem viseltek megkülönböztető jelzést, hogy „Én csak egy kósza Fideszes vagyok”, ill. „Én vagyok az igazi, kőkemény dúvad!”. Nem akarok itt pszichologizálni, de a sok és nyilván alapos jogi méricskélés mellett nem ártana a cselekvők (rendőrök és ilyen-olyan tüntetők, ill. „bámészkodók”) viselkedéstani analízisére is rászánni némi időt, ha valóban objektív képet akarunk kapni az akkori történésekről… (Megjegyzés: ugyan ki az, aki valóban „csak bámészkodik” pár méterre egy rendőrrohamtól… na ne má’! A természetes emberi reakció egy ilyen szituációban éppen az, hogy igyekszünk magunkat kivonni az erőszak „hatósugarából” (különösen, ha a rendőrség fel is szólít erre többször is!) – hacsak nincs igen erős személyes motivációnk ellenkezőleg cselekedni! Bárki, aki csak kicsit is jártas a humánetológiában, tisztában van ezzel.)

…Hogy mennyire nem életszerű Balsai vélekedése a „megfélemlített emberekről”, mi sem igazolja jobban annál, hogy 2006 őszét követően a Fidesz évekig tartott többszázezres rendezvényeket és az akkori miniszterelnökkel szemben véleményt nyilvánító polgároknak sosem kellett azt érezniük, hogy „ebből bajuk lehet” – ellentétben a Fidesz 2010-es kormányra kerülése után ellenzékieskedőkkel. Gyurcsány Ferenc idejében nem korlátozták az Alkotmánybíróságot. Nem betonoztak be minden elképzelhető pozícióba kormánypárti figurákat úgy, hogy azok mandátuma az őket kinevező kormányét jóval meghaladó időre terjedjen ki. Nem zsaroltak meg 3 millió embert, hogy mondjanak le a személyes tulajdonukat képező százezrekről. Nem szűkítették radikálisan egy, a kormánypárt felé erősen lejtő új alaptörvényben sem a népszavazási kezdeményezések, sem pedig az alkotmánybírósághoz való fordulás lehetőségeit. És nem szándékoztak az ő idejében egy, a mostani kormány elképzeléseihez hasonló új választójogi törvényt sem bevezetni. (…Azoknak pedig, akik azzal jönnének, hogy mindez csupán a szükséges 2/3-os felhatalmazás hiányára vezethető vissza, két dolgot üzenek: 1. ’94 és ’98 között egy a mainál is nagyobb többséggel rendelkező kormány volt – és mégsem vezetett be új, „felé lejtő” közjogi rendszert. 2. Ezek szerint az így „érvelők” egyetértenek a demokratikus jogok ma megfigyelhető nyilvánvalóan önérdekű korlátozásával?)

Amitől a budapestiek 2006 őszén és utána valóban féltek, az maga a dúlás volt…

Felvetődik a kérdés: Cui prodest? Azaz kinek használt mindez, kinek az érdekében történt?” – kérdi jelentése VII. fejezetének elején Balsai, és így válaszol: „A felsorolt események láncolatából kitűnik, hogy a Gyurcsány-kormány folyamatosan és fokozatosan fenntartott egy állandó és konspiratív elemektől sem mentes veszélyérzetet” – írja Balsai. Ezzel szemben az események láncolatából (amely láncolat eleme a Balsai-féle jelentés is) az tűnik ki, hogy az egész a Fidesz érdekeit szolgálta és (pl. a Wikileaks-iratokban is megállapított módon) éppen a Fidesz konspirált a félelemkeltés érdekében (t. i. a szélsőségesekkel – és itt utalunk vissza a fentebb már említett „véletlenre”, hogy a szélsőséges randalírozók éppen a Fidesz-rendezvényről távozó tömeg felé és még véletlenül sem a lehetséges számos másik irányba „kezdték magukra húzni” a rendőröket!). „Az események láncolata” ui. egy, a hatalomért mindenre képes Fideszt és Orbánt mutat: egy olyan politikai erőt, amely képes volt 300 Ft-ért népszavazást kezdeményezni, amellyel gátolta az államháztartás racionalizálását. Egy olyan pártot, amelynek vezetője a hatalomra jutás érdekében bevallottan vezette félre, hitegette lehetetlenségekkel naiv választóit – és aki már eközben (a 2010-es kampány alatt) azt mondta (zárt körben) komoly külföldi potentátoknak, hogy ne a mostani szavaira, hanem a kormányra kerülése utáni tetteire figyeljenek. Ugyan miért ne élt volna ez a párt a „rendbontás” eszközével is, amikor minden más eszközzel élt?

(A „cui prodest?”-kérdésével 2006 ősze kapcsán már foglalkoztunk az Őszöd - ki hazudott? c. posztunkban is: http://progressziv.blog.hu/2010/09/24/oszod_ki_hazudott)

Amit ma Balsai elővezetett, nem más, mint az igazság kiderülésének masszív akadályozása (ami egyébként bűncselekmény!). Nem más, mint egy kísérlet arra, hogy a kormány iránt már a saját korábbi táborában is foszladozó szimpátiát fenntartsa egy „közös ellenség” (a „komcsi terrorista” Gyurcsány) képével. Kísérlet arra, hogy minél több ember érezze úgy, hogy ettől a „komcsi terroristától” csakis a Fidesz képes megmenteni őt és ha elpártolnak a Fidesztől (mert csapnivalóan kormányoz), akkor „visszajönnek a kommunisták!”. Vagyis egy már rég lejárt szavatosságú félelemre apellál: a Fidesz-törzsszavazók atavisztikus ideológiai-történelmi félelmére a komcsiktól. Arra a félelemre, amely sok „poklot járt” öregember és családjaik körében ma is létezik, bár valóságalapja már réges-rég egyenlő a semmivel… Nem más ez, mint egy vámpírlegenda.

…Hoppá: az előbb azt írtam, hogy a Fidesz félelmet igyekszik kelteni… De hát akkor most ez nem „terrorizmus”? Kedves Balsai úr, vigyázzon: el ne ítélje már magát!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr433258310

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az életerős emberek dolgozzanak 2011.09.30. 17:50:33

Teljes mértékben egyetértek a Kormányszóvivői Iroda nyilatkozatával, a kedvezményes nyugdíjakkal kapcsolatban, mely szerint: "Morális értelemben elfogadhatatlan, hogy életerős, szakmailag felkészült, munkaképes emberek nyugdíjban részesüljenek, mi...

Trackback: Jelentés a Kegyelmes Úrnak 2011.09.27. 14:40:07

Balsai, a volt független fideszes, jelenleg szintén független alkotmánybíró megírta szintén független szakdolgozatát nemzetiegyüttműködés szakon. Hát, mondjuk legyen egy jóindulatú kettes alá....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

igaz magyar 2011.09.26. 22:28:46

Mennyire félnek Gyurcsánytól??? Itt fosik tőle Orbán, Fosik tőle Balsai, Mesterházi, Schiffer, Vona, Sólyom, Szili, Polt, Kövér .... az egész politikai haszonleső bagázs!!!!! Volt és van egy tisztességessé vált ember s a többi tudja már ugyan-úgy nem lehet lopni, csalni , hazudni mint régen!! S ezért Gy. F.-et a pokolba kívánják! Mi lesz ha valaki megkérdezi Balsait miért tetszik hazudni bíró úr? ...vagy Sólyom Lászlót miért csalt Orbán Viktornak amikor elárulta a választás időpontját 2006-ban? .... ezek gyávák, seggfejek!!!

Szolgálati Füldugó 2011.09.26. 22:28:56

Aha, és azokat, akik benyomultak a tévészékházba, Mazsola és Manócska félemlítette meg.
Nem szokásom, de komolyan mondom, még egy ilyen hír, és összehányom magamat.

jenőke 2011.09.27. 10:26:30

::...ne a mostani szavaira, hanem a kormányra kerülése utáni tetteire figyeljenek. Ugyan miért ne élt volna ez a párt a „rendbontás” eszközével is, amikor minden más eszközzel élt?::

Kormányra került. Mire is kell figyelni?

Ja!
Gyurcsány felbujtására kordonbontás nem volt?

farcsika67 2011.09.27. 10:26:48

REMÉLEM 1 SZER AZT A ROSSZARCÚ BALSAIT IS FELELŐSSÉGRE VONJÁK, MINIMUM HAZUDOZÁSÉRT . AZT IS REMÉLEM 1 SZER FERKÓ VISSZAJÖN ÉS KICSIT MAJD A SAJÁT HATALMÁVAL VISSZAÉLVE, AZ ELLENE FORDULÓKKAL SZEMBEN IS HASONLÓ VÁDAKAT FOGALMAZTAT MEG. SZEMÉT EMBEREK, MIND AZ ORBÁN SEGGÉT NYALJA, DE KÉNE MÁR HAGYNI 1 KIS PIHENŐT ANNAK A SEGGNEK.

Bryan élete 2011.09.27. 11:39:21

Tényleg mélységesen szomorú, ami ma itt ebben az országban még megtörténhet. Az is az, hogy sokaknak ez tetszik, de az is, ahogy mint a birkák, mindent elviselünk, lassan immunisak leszünk. Ettől aztán úgy tünik a fidesznek, hogy egyetértünk. Mit kéne tenni az ilyen és több hasonló agymenés ellen? Hugyozzuk le Balsai házát? Segítsetek!

kalaposinas 2011.09.27. 12:49:26

Kizártnak tartom, hogy a mostani koalícióra szavazó gondolkodó emberek ne fordítanának undorral hátat ennek jellemtelenségükkel kérkedő, megosztó és gyűlölködést, ellenségeskedést szító társaságnak.

hegyilány 2011.09.27. 14:32:52

Gyurcsányból ma terrorista lett! "

Baromi jó! Az még úgy sem volt.
Nem tudom némelyek tisztában vannak e teljesen, a terrorista szó jelentésével.
?????

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.10.02. 20:10:25

Csak emlékeztetőül: 2006 áprilisában nem publikálják az ország gazdasági számait, nehogy ez "befolyásolja a választások menetét". A választók abban a hitben szavaznak az MSZP-re, hogy a gazdaság rendben van, csak így tovább!

Gyurcsány úr 2 hónappal később, zárt körben arról tájékoztatja az MSZP vezetését, hogy "hazudtunk éjjel és nappal". Azaz nincs rendben a gazdaság, megszorítások jönnek.

Egy demokratikus országban ilyenkor a közvéleményt tájékoztatja a miniszterelnök, nem a pártja vezetőségét. Egy demokratikus országban ilyenkor új választást írnak ki -- amennyiben ezt igényli a közhangulat. Ha ez megtörtént volna, Gyurcsány úr ma is az MSZP vezetője lehetne, ma is népszerű lehetne. Hosszasan vitatkozhattok azon, hogy mi történt 2006 őszén -- mérgesek lesztek, ám nem juttok semmire. A közélet tisztessége visszamenőleg nem állítható helyre, csak a jövőben, ha elég ép eszünk lesz hozzá.

Bandee16 2012.05.09. 11:10:08

Aki igy gondolkozik és ilyet ír azokról az eseményekről az biztos, hogy nem személyesen élte át az ott történteket. Jó esetben az ATV-n megnézte a hírekben, hogy mi is történt ott. Barátom, egy szobából a gép előtt lehet és legyen véleményed, de azért ne vedd ennyire biztosra, hogy igazad is van...
süti beállítások módosítása