2011.09.15. 18:00 Szerző: Đđ

A Látnok és a technokraták

(Ma nem csak „képünk van hozzá”, hanem filmünk is: https://www.youtube.com/watch?v=SbZfBGtilU4 - nézzék csak meg, Kedves Olvasóink, 3.00 perctől kezdve – hát nem az Orbán-kormány, egy az egyben???)

 

Ma olvasható a Ténytár Blogon egy írás az egyösszegű devizahitel-törlesztésről (A devizahitel, az OTP és a Fidesz szavazó - http://tenytar.blog.hu/2011/09/13/a_devizahitel_az_otp_es_a_fidesz_szavazo?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2011_09_15&utm_campaign=index), melyben a szerző azt állítja, hogy „A Fidesz újabb ötlete sokkal inkább kidolgozott javaslat, mint aminek első körben tűnik. …improvizációról és kósza ötletelésről szó sincs.

Nos, ez igaz – de a teljes igazságnak csak az egyik, a „technokrata” fele. Van egy másik komponens is: a „látnoki”. Mert igaz ugyan, hogy a javaslat jogi, alkotmányossági, EU-s, pénzpiaci, stb. szempontok és érvek mentén is fel van építve, ám a javaslat eredete mégsem ez: nem „technikai”, hanem „szellemi” okai vannak. Ha az utóbbi hónapok Fidesz-döntéseit a maguk teljességében szeretnénk megérteni, akkor számolnunk kell azzal, hogy azokat nem csupán politikai és/vagy gazdasági és nem csupán racionális alapállásból kell vizsgálnunk.

Ma a magyar kormányban sajátos „kettős hatalom” van: egyfelől Orbán a maga küldetéstudatával, vízióival – és kétségtelen tehetségével, bizonyos értelemben erős személyiségével és intellektusával -, míg másfelől vannak „érdekemberek” és/vagy technokraták, de az irányt, a „vektort” sosem az ő érdekeik és technikai szempontjaik határozzák meg. Ők csak a részletek robotosai – ha az övék lenne a valódi, irányadó szerepkör, akkor minden bizonnyal sokkal kevesebb „harcos és szimbolikus elemmel” gazdagodott volna az utóbbi évben a magyar politika. Nekik, a technokratáknak (Navracsics, Lázár, Pintér, Rogán, stb.) egyáltalán nem fontosak az elvek (Még Navrának sem: amit ő a maga konzervatív elveinek hisz, az valójában nem áll össze komplett rendszerré – márpedig az elvek mindenkor szerves egészet szoktak alkotni.)

Más a helyzet Orbánnal (és bizonyos szempontból Matolcsyval is, de őt most hagyjuk…): benne „él(t?) egy világ”, aminek az érdekében oly sokat dolgozott és vállalt. Ő itt valamit bizonyítani akart(t) – a bizonyítási vágy pedig mindenkor lelki és sosem technokrata jelenség!

Az erős személyiségű látnokra jellemző, hogy körülveszi magát technokrata támogatókkal – akik ugyan nem hisznek a Látnok elveiben, de remekül képesek azokat használni: ahogyan Hitlernek volt Speerje, úgy van Orbánnak Lázárja… Aki tehát azt mondja, hogy a kormány tevékenysége kidolgozott, akkor az a munka lázári oldaláról beszél, de nem szól a valójában „improvizatív, kósza és ötletelő” orbáni oldalról – pedig az mindennek az origója!

Ne feledjük: a világháború sem Speer, hanem Hitler ötlete volt, amit csak technikailag épített fel és támogatott az előbbi úr… A mi gazdasági szabadságharcunk és legutóbbi országvédelmi tervünk is a „Vezér” ötlete, technokratáék csak a csapatokat mozgatják és igyekeznek „atlanti falakat” emelni Hegyeshalomnál…

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr1003229979

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lassan mondom, hogy mindenki értse 2011.09.16. 18:49:24

Még a Kedves Vezető, és magyar hangja Szájjárató Péter is.Nem lesznek megszorítások! A Nemzeti Hazudozás Kormánya drasztikus adócsökkentésekkel vet véget a megszorítások politikájának.Első lépésben drasztikusan csökkentettük az SZJA-t. Arról igazából n...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása