2011.09.13. 15:52 Szerző: piefke

Szegény, öreg Orbán Viktor

„Egy öreg, voltaképpen már legyőzött ember állt a hóban, és gépiesen préselte ki magából egész keserűségét, mérgezett indulatait.”

Albert Speer: Spandaui börtönnapló

 

Tegnap Orbán Viktor elveszette a háborút. A háborút ugyanis rendszerint akkor szokták elveszíteni, amikor kifognak a reális eszközökből. Reális eszköz az, ami valóban elővehető és használható, anélkül, hogy használója ellen fordulna és vele végezne.

Orbán már csak akkor nyerhetné meg a maga által, feleslegesen elindított háborút, ha az ellenségének tekintett Nyugatnak valóban leáldozna, magyarán: akkor, ha mégis mindenben neki lenne igaza.

De nincs. Orbán „legnagyobb reménysége”, Kína is épp a nyugati technológiai és közgazdasági módszerekkel élve próbál igazi világhatalommá válni – és ebben csak a kezdőlökést adja meg neki a „hagyományos kínai munkamodell” (értsd: olcsón dolgozó, keményen fegyelmezett munkástömegek, lehetetlen munkafeltételek közepette). Ne feledjük: volt egy a mai kínaihoz hasonló korszaka az euro-atlanti kapitalizmusnak is: az ipari forradalom kora – aki nem látja az azonosságot az akkori európai és a mai kínai viszonyok között, javaslom, olvassa el Friedrich Engels A munkásosztály helyzete Angliában c. könyvét és meg fog döbbenni a hasonlóságokon! De ez a kapitalizmus „eredeti tőke-felhalmozó korszaka” (újabb marxista kifejezéssel élve!), amely után szükségképpen kell következnie a „jóléti”, illetve a „tudásalapú” kapitalizmusnak. Éspedig azért, mert az emberi természet mindenütt ugyanolyan: ha azt látja, hogy a stabil, jó és biztonságos élet elérhető, mert van elég forrás ehhez a gazdaságban, akkor ez ki is követeli. (Figyelem, unalmas mondat következik! Minden élő szervezet genetikusan beléprogramozott „célja” úgy nagyjából 3,5 milliárd éve az, hogy a maga számára stabil és bőséges erőforrásokat biztosító környezete legyen – a jóléti társadalomért vívott/vívandó harc ennek egyik megnyilvánulási formája. Unalom vége, lehet nyugodtan továbbolvasni!)

Orbánnak tehát nincs igaza, amikor a nyugat bukását jövendöli. Ebből következik, hogy ha „nem nyugatkonform” eszközöket vet be, akkor a nyugat ellene fordul és mivel mérhetetlenül hatalmasabb nála, legyőzi őt – hogy úgy mondjam: „kiküszöböli”.

Tegnapi beszédében a miniszterelnök (figyelem: ez a pozíció is egy tipikus nyugati találmány!) a nyugati létforma alapjai ellen intézett támadást: a tulajdon biztonsága és a jogbiztonság ellen. Akik az utóbbi évszázadokban ezek ellen léptek fel, sosem győztek – gondoljon csak a kedves (talán „radikális”) Olvasó a „bűnözésből élő romákra”: őket is épp azért nem tolerálja és bünteti meg az euro-atlanti társadalom, mert e két dolog ellen támadnak. És ők sem tehetnek semmit a nyugat ellen…

Orbán tegnap jellegzetes tüneteket produkált: azokat a tüneteket, amelyek egy már a harcot gyakorlatilag elvesztő „egyszemélyi vezetőre” (figyelem: kerüljük a „diktátor” szót!) jellemzőek. Egyes „deviáns csoportokat” vett célba (uzsorások), „ellenünk szövetkezőket/spekulálókat” nevezett meg (értelemszerűen a „spekulánsokat”), elkezdett „hadigazdaságot” hirdetni („totális háború” – ismerős ez a kifejezés?), aminek következtében bele fog avatkozni egymással szervesen és logikusan összefüggő gazdasági jelenségekbe (kamat, ármaximalizálás) és tűzzel-vassal igyekszik csökkenteni függését a nála erősebb „hatalmaktól” (IMF- és EU-s hitelek erőltettet visszafizetése). Munkára akarja fogni a társadalom „nem dogozóit”, miközben fogalma sincs arról, mi is az igazi, értéket teremtő munka és kik-mik annak az előfeltételei?

…Közben pedig tudván tudja, hogy amit tesz, óriási és kivédhetetlen pofonokhoz fog vezetni (megmondták, leírták neki előre: http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/09/13/hazudik_a_kormany/) – de kérkedve mondja, hogy bármiféle kritikára és ellenakcióra „megfelelő válaszintézkedésekkel fogunk reagálni”. Ez valami olyasmi, mint amikor Hitler a ”végjátékban” már rég nem létező hadosztályokkal akarta kivédeni a szövetségesek biztosan bekövetkező csapásait… Rohadjanak meg a bankok, rohadjon meg, aki „nem dolgozik”! – ez is olyan, mint amikor egy megingott „egyszemélyi vezető” (figyelem: továbbra is kerüljük a „diktátor” szót!) hadakozik verbálisan legalább, ha már másképpen nemigen tud…

…De a vereség nem tegnap kezdődött – már két hete is csupa olyasmit hallottunk Orbántól, amik egyértelműen mutatták azt, hogy kifogyott az eszközökből és ez rettenetesen frusztrálttá tette. Amikor a múltkoriban (úgymond) „konzultált” Schmitt Pállal országunk helyzetéről és a szükséges lépésekről, már akkor is arról értesülhetett az egész ország népe, hogy „Schmitt felszólította Orbánt, hogy az alaptörvényhez szükséges sarkalatos törvényeket a kormány időben terjessze a parlament elé, ezt Orbán Viktor meg is ígérte.” Olyan ez, mintha a kalapács konzultálna a szöggel, mintha a szögnek lehetne önálló véleménye az elkövetkezendőkről és „felszólíthatná” a kalapácsot bármire is, az meg sűrűn pislogna és erősen fogadkozna… Na de hagyjuk a komikus elemeket, koncentráljuk Orbán mondanivalójára és arra, ami mögötte áll!

Mindenek előtt: egy makacs Orbánt láttunk már akkor is, aki köti magát nyilvánvalóan vesztes és káros „ügyekhez”: nem és nem lesz itt többkulcsos adó, mert „a többkulcsos adózás munkaellenes, és ez vitte a csőd szélére Magyarországot”. Ilyen színvonalú közgazdasági fejtegetéseket és kijelentéseket talán az alcsúti kocsmában respektálnak, de már mértékadó jobbos közgazdász-körökben is csak kínos feszengés lehet a következménye. (Még a hozzá politikailag közelálló közgazdászok, Bod Péter, Mellár, Chikán, stb. is megmondták, hogy ez egy alapvetően elhibázott ötlet volt, hagyni kéne a francba – de nem! Ne feledjük: a Führer sem hallgatott a vezérkari tisztekre…) Aztán: „ha a piac nem ad munkát, akkor ezt az államnak kell megtennie”. Mintha bizony a közmunkások piaci értéktöbbletet termelnének, amiből-amitől bővül a gazdaság és nem éppen az állam amúgy is szűkülő bevételeiből vágnának le újabb szeletet… És persze hogy megsegítjük a devizahiteleseket is (azóta látjuk, hogy kit segítünk meg valójában: http://progressziv.blog.hu/2011/09/12/csanyi_bankvezer_megmentese) – hiszen a frankárfolyam „a következő nyolc-tíz évben nem fog a magyar hitelesek számára kedvezően változni”. Ezt legfeljebb akkor tudhatja és mondhatja ilyen tutira Orbán, ha azzal számol, hogy még 8-10 évig ő áll az ország élén és akkor ugye a gazdaság továbbra sem fog tudni fejlődni – mert a frank-forint árfolyamra igazán a magyar gazdaság várható kilátásai vannak hatással, nem pedig az euróválság (akármit állít is erről Orbán), hiszen benne sem vagyunk az euróövezetben!

Orbán rásértődött a vállalkozókra is: „a magyar vállalkozói világ egyelőre még nem viszonozta fegyelmezett adófizetéssel azt, hogy a kormány jelentősen csökkentette a vállalkozásokat terhelő adókat, több kis adót pedig eltörölt arra számítva, hogy ez javítja az adófizetési morált. Ez nem következett be, különösen az áfa területén továbbra is nagyon nagy az adóvisszaélés.” – mondta.

Hát igen: azok a hálátlan vállalkozók nem viszonozták Őfelsége jóságát! A rohadékok! Pár hónap sem volt nekik elég arra, hogy átalakítsák magukban a nagyjából 500 éves magyar adómorált, mely szerint az a pénz, amit nem rejtesz el az állam elől, számodra végérvényesen elveszett: elviszi a török, a labanc, az úr – és egyetlen dologban lehetsz csupán bizonyos, hogy t. i. az elvitt pénzből soha semmi hasznod nem lesz! Nos, erről a fél évezredes tapasztalatról várná el Orbán, hogy egy-két hevenyészett adóváltoztatástól meg kellett volna változnia. Képtelenség! Mikor értik már meg a politikusaink, hogy a magyar adómorál akkor fog megjavulni, ha megjavul az állam és az állampolgár egymáshoz való viszonya.

Mert miért is nem fizetünk adót?

          Mert nem érezzük magunkat egy szerves közösség tagjainak.

          Mert nem érzik úgy az emberek, hogy olyan közösségi intézményeket tartanak el adójukkal, amely értük, az ő szolgálatukra van, amelyek szükség esetén biztonságot adhatnak nekik.

Amíg az állampolgárok – akár magánemberként, akár vállalkozóként – nem érzik magukénak államukat és nem érzik úgy, hogy „közük van” a többi állampolgárhoz, addig valójában semmiféle „fiskális módszerrel”, az adórendszer semmilyen átalakításával és semmiféle „büntetőjogi retorzióval” nem tehetők jó adófizetőkké – igazából mindezek a „hagyományos adómorál-javító eszközök” éppen ellentétes célt érnek el: tovább idegenítnek az államtól, ezáltal még tovább távolítanak a közösségtől.

(…Az adó és Orbán egyébként több szempontból is érdekes páros: mert volt egyszer, hol nem volt ugye Kaya Ibrahim és a Fidesz-közeli, köztartozásokkal agyonterhelt cégek kapcsolata. Aztán: ha összeszámoljuk Orbán vagyonát és eddigi összes jövedelmeit, akkor sehogyan sem jön kis az egyenlőség… Mi is van ezzel az adó-dologgal akkor?)

Mindaz, amit már akkor, két héttel ezelőtt is hallhattunk, egy olyan ember szövege volt, aki már maga is érzi, hogy nem sikerült a mutatvány neki. Nem sikerült az, amiért az egész „elmúltnyócévet” végigcsinálta, amiért vállalta: hogy valaki legyen belőle, éspedig a hatalom által. Most azt kell látnia, hogy az áhított dicsőség helyett kudarcok sora jut neki. A negyed századdal ezelőtti kisember állt előttünk tegnap – mert Orbán a született kisember. Aki szűköl a „Hatalmasok” előtt és hogy ezt ne lássák rajta, ezért „bártan nekik ront” és „lealázza őket”. És éppen eközben mutatkozik meg, hogy azért marad ő örökre kisemberi, mert nincs benne semmi igazi emberi nagyság. Sem igazi tehetség, sem igazi közösségi érzés – ami ez utóbbinak látszik, az nem más, mint álságosság.

Egyik előző posztunk elején II. („Nagy”) Frigyes porosz király azt kérdezi Orbántól, hogy dolgozott-e valaha életében? Nos, a válasz: igen! Dolgozott – a maga felemelkedésén, nem az országén. Az csak valami melléktermék lett volna – szerencsés esetben.

Keményen dolgozott és most rájött, hogy nem ért el semmit – amit meg elért, az semmi: nem az, amiért dolgoztatta magát.

Mára mindenki előtt világossá vált, hogy miért kellett Orbánéknak a múlt évi kormányváltás után azt terjeszteni, hogy Bajnaiék után katasztrofális állapotban maradt itt a költségvetés, hogy csontvázakkal van tele a szekrény. Azért, mert Orbán és társai jól tudták, hogy sem fel nem készültek az előző években a kormányzásra, sem a tehetségük nem elég ehhez – így a dolog vége csak sikertelenség lehet majd. És akkor, ha beüt a krach, majd valamit kell mondani a zembereknek. és ha már a kormányzára képtelenek voltak jó előre felkészülni, hát legalább a kudarckommunikációra készüljenek fel előre! Kezdettől fogva sulykolni kell, hogy katasztrofális helyzetben vették át az országot – ráadásul a költségvetés valós helyzetével sem lehettek tisztában (hiába gubbasztott Varga Misi „azelmúltnyócévben” a költségvetési bizottságban), hiszen „Bajnaiék meghamisították a költségvetést”. (…Ja, és persze Gyurcsányt is azért kell a vádlottak partjára ültetni, hogy az ő elítélése lehessen a bizonyíték arra, hogy nem ők, Orbánék kúrták el a kormányzást most, hanem Gyurcsányék tették annyira tönkre előzőleg az országot, hogy azon még Orbánék sem tudhattak már segíteni! KDNP-sítve: Sátángyurcsány „bibliai méretű pusztítása” után Úrangyalaorbán is csak tehetetlenül tárhatta szét a szárnyait…)

Orbánéknak nem volt választásuk: vagy átveszik végre a hatalmat, vagy végleg eltűnnek a süllyesztőben. Még egy elvesztett választást (2002 és 2006 után) nem bocsátottak volna meg nekik a híveik – és a hitelezőik sem! Egyet tehettek: mentek előre – és benyomultak az üresen maradt politikai hatalomba. Persze: tudták ők jól, hogy baj lesz ebből – jobban ismerik ők magukat és a képességeiket, mint bárki más. De a „baj lesz” és a „ha nem győzünk, azonnal a kukába kerülünk” két, egymástól akár évekkel különböző időpont – és aki időt nyer, az életet nyerhet, legalább addig!

Ezért vágtak bele a kormányzásba: lelki és gazdasági kényszerből.

Persze, érthető, hogy el akarják odázni a bukásukat, hiszen tudják, hogy számukra ott kb. véget fog érni a világ: lelkileg és egzisztenciálisan egyaránt. Rettenetesen félnek attól a pillanattól – és a félelem gátlásokat szüntet meg. Gátlások híján pedig lehet a demokratikusan szerzett hatalom birtokában autokratikus ambíciókat dédelgetni. Lehet olyan alaptörvényt és választási rendszert életbe léptetni, amely borzasztóan megnehezíti más pártoknak, hogy átvegyék a hatalmat…

…”Egy öreg, voltaképpen már legyőzött” Orbán állt tegnap a pulpituson, „és gépiesen préselte ki magából egész keserűségét, mérgezett indulatait”. Egy, a világ, a körülmények és a rosszul megválasztott célok által legyőzött Orbán, aki már csak a „csodafegyverekben” bízhat… De Orbán még miniszterelnök és a Fidesz még 2/3-os kormányhatalmat birtokol. Furcsa „időparadoxon”, de az Orbánék által már elvesztett háborút még meg kell vívnunk, hogy győztesek lehessünk!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr183224574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NYJetsTD 2011.09.14. 11:56:11

Ez a létező legjobb összefoglaló írás volt, amit olvastam Kedves Vezérünkről.

Azzal a fekete kocsival a házad előtt meg ne törődj... : )

Sajnos orbán, mivel tudja hogy ez a hajó elment, három dologra fog összpontosítani.Sajátjainak eszméletlenül sok pénz kimentése, politikai ellenfelek megbénítása, állandó ellenség keresés. Mindezzel egy ideig még kihúzza. Mindhárom tétellel az elszámoltatás megakadályozásában bízik. Nagy sakkjátékos a pasi, az a szerencséje, hogy eszméletlen sok parasztja van a táblán, (gyalogot mégsem írhatok), ellenfele meg még csak melegít valahol. (talán New Yorkban?)
Már valahol írtam, Kedves Vezérünk Szun-ce könyvét, a hadviselés törvényeit olvashatta, az elmúlt évei csak erről szóltak.
De biztos vagyok benne, mielőtt leköszön a trónról, még lesz egy nagy dobása, és abban számunkra nem lesz köszönet...

piefke 2011.09.14. 12:25:14

@NYJetsTD:

Jelentem, a ház előtt lapuló ellenséges feketekocsi-objektumot (egy Audi Q7-est, „TEK” felirattal az oldalán) kilőttük, csapataink dicsőségesen törnek előre, az ellenség fegyverzetét hátrahagyva, fejveszetten menekül!

Ellenfél New Yorkból: ezzel kapcsolatban ajánlom figyelmedbe az Emberek a semmiből című korábbi posztunkat, ld. itt: progressziv.blog.hu/2011/04/13/emberek_a_semmibol

Szun-ce és könyvből való hadviselés: Mi egy, a gyakorlati életben is bizonyított hadászati szakértő, bizonyos Napoleon Bonaparte mondásában hiszünk: „Az elmélet – semmi. A gyakorlat: minden!”

==T== 2011.09.14. 13:17:48

Sok igazság van benne, de az is kb tény, hogy a bankok durván etikátlanul, és vélhetően számos törvényt/szabályt áthágva hiteleztek az elnmúlt években, méghozzá nem csekély haszonnal.

Mikre gondolok:

- vélhetően fiktív - vagyis valóságban forintos - devizaműveletek költségeinek ráterhelése az ügyfelekre (ténylegesen forintot helyeztek ki, és ezek mögött csak részben állt bármiféle devizaművelet, mégis elszámolták azok költségeit ill. kérik utánuk az árfolyamkülönbözetet)
- forintban felmerülő költségek devizában elszámolása
- a növekvő kamatlábakban elszámolták a már meglévő ügyfelek hiteleire is a bedőlő hiteleik kockázatát. Mivel a hitelszerződés nem kockázatközösség, ezt nem tehették volna.
- devizában történő törlesztés megtagadása
- egyoldalú szerződésmódosítás

Persze a legjobb megoldás ez ügyben egy összevont törvényességi vizsgálat lenne, nem ez a mostani törlesztősdi, amivel pont a kevésbé tehetős hitelesek nem tudnának élni.

==T== 2011.09.14. 13:18:13

Mondjuk az igaz, hogy nem készültek fel a kormányzásra, és sajnos a tehetség/elszántság sincs meg a problémák megoldásához, bár az is tény, hogy hihetetlen problémahalmaz szakadt rájuk, ami persze csak részben az elmúlt 8 év, inkább az elmúlt 40 év maradványa.

NYJetsTD 2011.09.14. 15:07:37

@piefke: Anno olvastam az említett bejegyzésedet, bár őszinte leszek, nem értettem vele egyet. Ha valaha még normális országot akarunk, akkor a kis napoleonokat magunk mögött kell hagynunk. Lehet, hogy lesz olyan karakán, harcos kihívója orbánnak amire gondoltál, de az ország csak feleslegesen őrlődni fog a csatákban. A new-yorki figura a folyamatos karaktergyilkosság ellenére még talán nem kopott el. De ha előlép egy új, most még sötétben bujkáló herceg, vajon mennyi ideje van rá, hogy ne csinálják ki?
Ami számomra viszont egészen döbbenetes, az a jobboldali értelmiség szánalmas hallgatása. Undorító az a szervilizmus ami folyik, mert a csönd most csak egyetértést jelent. Szégyen, mert magánbeszélgetésekben természetesen elismerik a kapitális hibákat, de rettegnek, mert véleményük szerint a bírálókat azonnal le komcsi-libsizik. De kik? Saját jobboldali elv társaik. Szép csapat...
@==T==: "igaz, hogy nem készültek fel a kormányzásra" "bár az is tény, hogy hihetetlen problémahalmaz szakadt rájuk"
Én mást sem hallottam, mint hogy ők tudják a megoldást. Azután látom ovi papírját, amin összevissza kihúzogatva van ez-meg az. Ötletelés. 2011.
Anyám harminc évvel ezelőtt komolyabb papírral ment bevásárolni a közértbe...

hacsu 2011.09.14. 15:07:56

Orbánnak is hagynia kéne a sok devizahitelest a picsába, ahogy az elődei tették (vagy inkább ahogy ezt a mostani helyzetet megteremtették). Amúgy pedig dögöljön meg mindenki, aki bankhitelt vett fel. Darwin díjat mindenkinek.

hacsu 2011.09.14. 15:08:28

előzetes moderáció :) fasza :))

NYJetsTD 2011.09.14. 16:25:43

@hacsu: ezt most úgy érted, hogy az ország minden gondja megoldódik, ha a fideszes képviselők, a tehetősebbek, meg még pár szerencsés és persze előrelátóbb kifizeti a hitelét, a többi pedig fizesse a magasabb részleteket? Tőlük is megkérdezed: lúzer-e vagy? Azután pedig csak nézünk mint a moziban, a tőke mekkora ívben kerül el minket. Ne aggódj, nálunk értelmesebb szomszédaink készséggel befogadják őket. Persze ott normális szabályozók működnek mindkét félre nézve...
Azaz: orbán is hagyja a picsába a hiteleseket, csak a saját portájukat rakja rendbe. Azután pár év múlva, amint elmeszelik ezt a jogi képtelenséget, mindenki adójából újra visszaadjuk a bankok pénzét, igen a fideszes fiúkét is. Természetesen mindenki tudja, hogy valamit tenni kell, de ez egy félelmetesen nagy mellétrafálás...

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.09.15. 11:04:30

Abban semmiképpen nincs igaza a miniszterelnöknek, hogy a vállalkozások nem hálálták meg az adócsökkentést.

A vállalkozások kompenzálták ugyanis azt a munkabér csökkenést, amit az adójóváírás lefaragása okozott. Legalábbis mi így tettünk. Ez pont elvitte azt az összeget, amit nyertünk az adócsökkentéssel.

Szputya 2011.09.15. 13:08:48

Szemléletes írás, tetszik. :)
Főleg a "hevenyészett adóváltoztatás" kifejezés... Nagyon jól leírja a lényeget... :)
@NYJetsTD:
"Anyám harminc évvel ezelőtt komolyabb papírral ment bevásárolni a közértbe..."
Tetszik, ezzel eléggé megfogtad a lényeget, azt hiszem...

schlumbergerna 2014.12.12. 21:16:05

,,Orbán, aki már csak a „csodafegyverekben” bízhat…"

Így vagyok ezzel én is: hátha...
süti beállítások módosítása