2011.09.07. 12:40 Szerző: Đđ

Aki hazudik, az lop is?

Nem akarunk foglalkozni az Orbán Viktorról a Wikileaksen megjelentekkel: eddig sem hittünk neki (mert képtelenségeket és logikátlanságokat állított), aki meg lelki szükségét érzi annak, hogy higgyen neki és benne, azon az se segítene, ha a qumrani tekercsekben (http://hu.wikipedia.org/wiki/Holt-tengeri_tekercsek) az állna, hogy Orbán maga a Sátán…

…Viszont van egy mondás, mely szerint „Aki hazudik, az lop is…” – és ezen már érdemes elgondolkodnunk! Éspedig annak apropóján, hogy a jövő évi költségvetésen ezermilliárdos lyuk tátong, amelyet ha az Orbán-kormány nem lesz képes befoltozni, akkor az gyakorlatilag a végüket jelenti. Ezért aztán minden eszközt igénybe fognak venni és minden elérhető pénzt „becsatornázhatnak a költségvetésbe”.

Két olyan „pénzforrás” van Magyarországon, amely még „intakt”:

1.     A megmaradó 102.000 MANYUP-tag számláin lévő kb. 300 milliárd forint.

2.     A magánszemélyek számláin lévő lekötött bankbetétek.

Más forrás nincs: nem fog felpörögni a gazdaság, nem találunk olajat Alcsúton és nem fog Magyarország nyerni a Galaktikus Lottón sem…

Orbánék túléléséhez pedig pénz kell. Elvileg lehetne radikálisan csökkenteni a szociális kiadásokat – ám ez előbb vezetne a kormány bukásához, mint ahogy leírom a szót: „éhséglázadás”. És mivel a kormány célja a hatalmon maradás, ezért nem lesznek-lehetnek e területen „nagyarányú megszorítások” sem.

Viszont itt van mindenek előtt ez a 102.000 „ellenálló”, aki – a múlt év végének fideszes szóhasználatával élve – „kiiratkozott a nemzeti együttműködés rendszeréből”. Ők egy igen-igen jól „démonizálható” csoport: viszonylag kis konfliktussal lehet őket szembeállítani „a nemzet érdekével”… És akkor majd jön egy képviselői indítvány, üzembe lép a „több mint 2/3” és volt MANYUP-nincs MANYUP! Viszont lesz Orbánéknak 300 milliárd túlélést biztosító forintjuk.

…Koncként talán majd odavetik ennek a százezer kisemmizettnek, hogy majd ők is kapni fognak állami nyugdíjat – ha már emiatt képesek voltak még Alkotmánybírósághoz is fordulni annak idején. Nem lennék meglepve, ha ez állna a múlt heti alkotmánybírósági időhúzás mögött: talároséknak már talán megüzenték fentről, hogy „mi a vektor”…

Hogy mindez nem csak lázálom, két tény is bizonyítja:

1.     Orbán a múlt héten arról beszélt, hogy „a [hiány-]csökkentés forrása ismét a nyugdíjrendszer átszervezéséből felszabaduló pénz lesz” (http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/08/31/ujabb_allamadossag-csokkentest_jelent_be_orban/) – és ugyan miféle pénzeket lehetne ott még „felszabadítani”? Hiszen pl. rokinyugdíjasok „felülvizsgálata” látványosan megbukott (http://www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20110823-kesik-a-rokkantnyugdijasok-felulvizsgalata.html).

2.     Az új Alaptörvény (tudják: az asztalos!) XVIII. cikkének 4. bekezdésében (amely a nyugellátás rendszerét ismereti) nem szerepelnek a kötelező magánynyugdíj-pénztárak (http://www.parlament.hu/irom39/02627/02627.pdf). Jogértelmezés kérdése, hogy a MANYUP a „tűrt”, vagy a „tiltott” kategóriába fog-e kerülni (http://www.fn.hu/uzlet/20110412/alkotmanyellenes_lesz_magannyugdij/), de azért illúzióink ne legyenek: a Fidesz alkotmányhoz való hozzáállása mindenkor tökéletesen önérdek-vezérelt volt!

…A másik „forrás”, a bankokban lekötött magánbetétek is „becsatornázhatók” a költségvetésbe: állampapírok formájában. Orbán szintén a múlt héten a TV2-nek adott interjújában megpedzette: kívánatos lenne, hogy „az emberek közvetlenül vásárolhassanak államkötvényt”. Tudják: annak idején a békekölcsön-jegyzés sem volt törvényileg kötelező… Kreatív kormányunk van, biztosan találnak módot arra, hogy (akár múlt év végén a 3 millió MANYUP-ost) az emberek „célszerűnek lássák” az államkötvény-jegyzést. Akik pedig most azt mondják, hogy „Ez úgysem lehetséges egy jogállamban!”, vajon mit mondtak volna egy évvel ezelőtt, ha valaki a magánnyugdíj-pénzek „einstandolásának” reális lehetőségét festi el előttük?

…Mert tudják: egy jogállamban az nem lehetséges, amit a jogaikkal tisztában lévő és jogaikért tenni is kész állampolgárok mentalitása nem tesz lehetővé. Ezért vannak erős és gyenge jogállamok: erősek azok, ahol erős a polgári mentalitás és gyengék, ahol ez nem így van, ahol alattvalóként gondolnak magukra az emberek és ahol őket (jó esetben) eltartó atyaként látják az államot. Ahol az állampolgárok képesek közösen fellépni az ésszerű érdekeikért, ott erős a jogállam – ahol pedig a „Csak én ússzam meg valahogy!”-mentalitás dívik, ott tulajdonképpen a jogállamiság csak egy széttéphető papírfecnin létezik.

Éppen ezért leszek kíváncsi a „százkétezrek” mostani reakciójára! Megmozdul-e jelentős részük, vagy továbbra is belemenekül a (talán jól fizető) munkájába? Összeáll-e valódi, cselekvő (politikai) erővé az a szellemi potenciál, hogy éppen e százezer ember között lehetnek a valódi demokráciára - és annak vezetésére - legrátermettebb honfitársaink? Azt hiszem, a magyarok egy újabb „Vereckei hágóhoz” értek: itt a lehetőség és az apropó egy valóban demokratikus honalapításra…

…Mértékadó források szerint Árpádék seregében se voltak többen százezernél!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr283208695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szolgálati Füldugó 2011.09.07. 20:44:04

Argentin megoldás lesz. Nem véletlen, hogy a tanácsadóik ugyanazok, mint Argentináé voltak a nagy bebukáskor. hvg.hu/velemeny/20110511_zentai_mark_weisbrot/2
Meg lehet kérdezni az argentinokat, milyen érzés volt sorbanállni a bankbetétjeikért, aztán meg éhezni.

WildBear 2011.09.08. 09:57:32

@Szolgálati Füldugó: Egy kicsit leírhatnád (vagy belinkelhetnéd) okulásképp, hogy mi volt Argentinában..

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.09.08. 14:38:00

Gondolkodjunk logikusan: azért választottuk a kormányt, hogy kezelje az elé kerülő problémákat. Ha a probléma kezelése a kormány szerint azt igényli, hogy nyúlják le a lekvárt is a spájzból, akkor több lehetőség van.
1. Neked vagy nekem van jobb ötletem, ami reális, megvalósítható. Rajta, elő vele.
2. Egyikünknek sincs jobb ötlete, ami reális és megvalósítható, de azért mégis fáj. Oké, ám a nyavalygáson túl ennek nincs hírértéke.

Írjunk ki új választásokat? Tessék kimenni az utcára! Ha több millió ember utcára vonul, akkor új választások lesznek. Van rá esély, hogy a választást az nyeri, aki okozta a problémát (MSZP). Elhisszük neki, hogy ő majd jobban oldja meg, mint a Fidesz?

Mivel egyelőre ez puszta spekuláció, nem is egészen konstruktív forrásból táplálkozik, mi lenne, ha kivárnánk, mi lesz? Aztán el lehet dönteni, hogy a kialakult helyzetben leváltunk-e egy cselekvőképes kormányt, egy erősen leszerepelt régi-újra vágyva, vagy átmenetileg kölcsönadjuk a befőttet. Hangsúlyozom, hogy ha és amennyiben egyáltalán ez felmerül, és nem rémhír a javából. Annyi röpködött már az ilyen műkacsákból, hogy egyelőre be se tölteném a kétcsövűt miatta.

Amire ellenben ráugranék egy következő poszt erejéig, az a következő: mi is történt Argentínában? Jó vagy rossz, mi volt, mi lett? Az első komment linkjét elolvastam: tévednének a Nobel-díjas közgazdák? A mi újságíróink jobban tudják náluk a frankót? Vitassuk meg. Hadd lássunk tisztábban, a tájékozottság mindig segít.

Tricera bácsi 2011.09.14. 15:09:19

Szerző elfelejti, hogy van más mód is plusz pénz szerzésére: a nyomda. Mivel náluk a pénzjegynyomda kulcsa, mindig annyi pénzük lesz, amennyit akarnak. Az inflációt persze így is azok fizetik meg, akiknek bankbetétje vagy más megtakarítása van, de könnyebb "eladni" mint a bankbetétek közvetlen államosítását.
süti beállítások módosítása