2011.07.11. 22:06 Szerző: Đđ

Tízmillió Orbán-gyerek

Orbán Viktornak látszólag csak öt gyereke van – pedig valójában kezd tízmillió lenni!

No, nem: ott még azért nem tartunk, hogy Orbán Viktor adoptálta volna az összes magyart – akkor ugyanis lennének törvényben lefektetett szülői gondoskodási kötelmei. Abban az értelemben lettünk Orbán-gyerekek, hogy Viktor most ugyanazokkal a módszerekkel akar belőlünk „embert faragni”, mint annak idején belőle Győző, az apukája.

Azoknak a rohadt humánetológusoknak és személyiség-kutatóknak már megint igazuk lett: a gyerekkori szocializáció rendkívül* mélyen ülteti el bennünk azokat az eszközöket, amelyekkel aztán egész életünkben igyekszünk a dolgainkat elintézni…

Aki olvasott már Viktor gyermekéveiről (számos munka elemezte ezt már…), az tudja, hogy ott az atyai akarat dominált. Tudhatja azt is, hogy a családban gyakorta került elő a „saller” és nem csak bringagumi-javításnál, továbbá hogy a „koki” nem az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetét (www.koki.hu) jelentette, és hogy „nyaklevest” is sűrűn kapott a Vezér gyermekkorában és hogy ez bizony nem egy alcsúti népi étel, amelyet szárnyasok nyakából készítenek…

Orbán Viktor a hatalom, a „domináns pozíció” birtokában feltételes reflexként nyúl az erő alkalmazásához, ha akarata akadályba látszik ütközni. Jön az inger (a probléma, a konfliktus) és előjönnek a berögzült minták. Ez a minta pedig az, hogy aki domináns pozícióban van, az akaratát erőszakkal érvényesíti, minden különösebb „konzultáció” nélkül. Ellenállt az Alkotmánybíróság? Akkor odabaszunk nekik és csonkoljuk a hatalmukat! Nem dolgoznak a szegények? Nem baj – odaadjuk Pintér Sanyinak a szociális ellátórendszer „üzemeltetését”! (Lehet, hogy ezentúl „ütemeltetést” kellene írnunk?) Ellenszegülnének 2014-ben a szavazópolgárok a Fidesz hatalommegtartási szándékának? Sebaj – kaptok új választási törvényt, amelyben immár nem lesz választásotok!

Orbán nem azért cselekszik erőből, mert hosszas megfontolások és mérlegelések után ez mutatkozik a legcélszerűbbnek, hanem azért, mert igazából nincs eszköze, tapasztalata, élménye arra, hogy miképpen, milyen technikákkal lehet vélemény- és érdekkülönbségeket egyeztetni egy „békés családban”. Hiába szeretne „gyermekeinek jó apja” lenni, ha csak egy végletesen erőszakos apamodell él benne.

…Hiába: rendkívül* kemény dolog ez a fejlődéslélektan!

 

* Itt a "rendkívül" szó helyén eredetileg a "kurva" kifejezést szerepelt, amelyet azonban harcos feministák kifogásoltak és ebből kiindulva a Posztíró egykori, családon belüli hímsovén szocializációjára következtettek.

 

 

Kommenteket, olvasói véleményeket a kommentem@gmail.com címre várunk.

Ha szeretnél értesítést kapni a Progresszív Blogon megjelenő új posztokról, akkor lépj be a Blog Facebook-csoportjába! Ott szintén kommentálhatod a posztjainkat.

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr633058859

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A szálkás káposztás-tészta 2011.07.14. 18:58:24

 Bevallom, hogy van egy nagyon rossz szokásom. Délután, mikor hazaérkezek a munkából és nekiállok ebédelni (mivel egyedül eszem) mindig magam elé veszem a helyi Kanászkürtöt (megyei napilap) és falatozás közben olvasgatok. Így történt ez ma is. Am...

Trackback: Egy nyugdíjas levele 2011.07.12. 20:31:23

 Kaptam egy levelet, amit minden kommentár nélkül megosztok. (Ha valaki szintén megkapta már attól elnézést az ismétlésért, bár ezt szerintem nem árt ismételgetni.)Tisztelt „politizáló elit”!Ti kinek a pénzén szereztétek a Marx  K...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jenőke 2011.07.12. 07:11:03

Ez van itt írva:
"Szólj hozzá!"
Merjek?

pampalini20 2011.07.12. 09:41:10

Valószínűsítem, hogy a posztíró is apauralmú családban szocializálódott fel, mert mindenkor előkapható jelzője a kurva, ha kell, ha nem...
Biztos a családjában így aposztrofálták a férfiak a nőket, és innen szivárgott át a tudatában mindenre ez az univerzális jelző.
Egyéb megállípításai pedig nem is volnának rosszak, de ez az állandó kurvázás elég rossz ízű, pláne egy nő olvasatában.
És a fele társadalom azért még egyelőre és itt nőnemű, akit az ostorozott apauralmú családmodell többszörösen nyomaszthat.

Đđ 2011.07.12. 10:04:34

@pampalini20:

"Köszönjük Emese!"...

Egyébként hallottad már a "túlkompenzál" kifejezést (ha már amatőr lélekbúvárkodsz)? Nos, a feminizmus egy tipikus túlkompenzáló attitűd - aminek persze nagyon is érthető társadalomtörténeti előzményei voltak - akárcsak Orbán erőszakosságának!

...Mostan pedig a kifogásolt szóról (amelyet egyébként a látható módon korrigáltam): ha nem csak erre az egy (a női "hiperérzékenységedet" sértő) szóra, hanem az egész mondatra koncentrálsz, akkor láthatod, hogy a szó használata irónia - és éppen az olyanféle frusztrált férfiakat ironizálja, akik az objektív, megkerülhetetlen valósággal szembeni tehetetlenségüket és kisebbrendűség-érzésüket vezetik le efféle "verbális erőszakban".

Az „erős kifejezések” használatával kapcsolatban pedig ajánlom figyelmedbe Jaroslav Haseknek a Svejk első részét (A hátországban) követő utószavát. Ezt megtalálod Ice-T(ilos) c. posztunk végén is. (progressziv.blog.hu/2010/12/30/ice_t_ilos)

pampalini20 2011.07.12. 12:01:27

@Đđ: Nu, az előző kettő az már érezte / tudta :)))
Én nem, merthát én az Emese vagyok. És ráadásul még harczos feministák is vagyunk, mind az egyen.
Szégyen ide, szégyen oda, túlkompenzáció itt - vagy ott.

chilis csokoládé 2011.07.14. 16:39:11

Nő létemre qrvára nem zavart volna az eredeti mondat.

A kiegészítés feldobta a posztot.

Úgyhogy, köszönjük, Emese :)

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.07.15. 22:22:30

@Đđ: Elgondolkodtató poszt, ezúttal párhuzamosan tűnődtünk a megoldáson:
wita.hu/index.php?show=post&post=1124

Szóljatok hozzá!
süti beállítások módosítása