2011.07.11. 20:49 Szerző: piefke

Kényszertörvény

A demokratikus választási rendszer akkor jó, ha a választók kompetens véleménye minél pontosabban képeződhet le a politikai hatalomban. Az állítás első elemével – hogy mit is jelent a kompetens választói vélemény – ezúttal nem foglalkozunk, az ráér. Sokkal kevésbé ér azonban rá a második elemmel: a választói akarat politikai hatalomban történő leképeződésével való foglalkozás.

Mert a Fidesz legkésőbb ez év végére elkészíti az új országgyűlési választási törvényt – és ahogy az előzetes anyag mutatja, az minden lesz, csak éppen a választói akaratot pontosan leképező nem!

Tulajdonképpen itt be is fejezhetnénk a készülő törvénnyel való foglalkozást, mert behatóbb tanulmányozás után sem mondhatnánk mást, mint hogy az nem demokratikus a szónak a poszt elején megfogalmazott értelmében. Ekképpen pedig nem is „választási törvény”, hiszen épp az állampolgároknak nem hagy igazi választási lehetőséget. Jobb is lenne „kényszertörvény”-nek nevezni.

…Ha pedig nem az állampolgárok akarata dönti el a politikai hatalom összetételét, akkor az már nem is demokrácia. Itt lehetne a pont – de nem itt lesz!

Mert az igazi kérdés és az igazi feladat nem az, hogy elemezzük a készülő törvényt. Az elemzés ugyanis semmin sem változtat, ha nem egy cselekvő/cselekedi képes hatalom, erő tetteinek megalapozását szolgálja. Elemezhetjük így-úgy a törvényt – de az mindettől függetlenül érvénybe fog lépni, a kutya sem kíváncsi a Fidesz-hatalom sáncain belül ezeknek az elemezgetéseknek a tartalmára, eredményére. Tudják ők nagyon is jól, hogy mit csinálnak, és hogy miért épp úgy csinálják: jobban, előbb és alaposabban modellezték ők már a leendő törvény alapján elképzelhető választási esélyeket és az ilyen törvény alapján megválasztott országgyűlés elképzelhető összetételét, mint bármely politológus. És ők éppen azért hoznak majd ilyen törvényt, hogy az éppen olyan végeredményt produkáljon - nekik.

A hatalom pedig az övék és annak birtokában legitim módon hozhatnak egy új választási törvényt is… „Na ja, Mehrheit ist mehrheit” – „Na igen, Többség az többség”, ahogy annak idején Gerhard Schröder mondta, pláne ha „több mint kétharmados”!

Egy új választási törvény meghozatalához tehát van joga a Fidesznek – de mivel a felhatalmazása demokratikus, ezért csak demokratikus választási törvényt szabad hozniuk, ha másfélét alkotnak, akkor az már nem lehet legitim. Nem legitim jogi aktus ugyanis a demokratikusan kapott törvényhozó hatalom birtokában nem a demokratikus szabályoknak, elveknek megfelelően cselekedni. Nem igaz az, hogy „bármiféle” törvény (vagy: bármiféle alkotmány) elfogadható így és az legitim lesz.

A demokratikus választási törvényt már definiáltuk a poszt elején. Akkor és attól lesz legitimmé egy új, a régit felváltó V.T., ha növeli, vagy legalábbis szinten tartja a „demokratikusságot”, azaz: ha a választói akaratot legalább olyan jól, de ha lehet, még jobban leképezi, mint az elődje. Ez nem lesz igaz az új törvényre.

…De akkor mi lesz? Mire megyünk az igazságunkkal és hogyan leszünk képesek érvényesíteni az igazunkat egy „minden hatalmi eszközt birtokló” politikai erővel, akarattal szemben? Hogyan kényszeríthető ki a választói akarat „legalább olyan jó” érvényesítése, mint ahogy az a jelenlegi törvénnyel működik?

A válasz – sajnos – immár meghaladja a parlamenti demokratizmus kereteit – de e kereteket nem a készülő törvénnyel „sújtott” polgárok lépték-lépik majd túl elsőként. Nem: nekik nagyon jól megfeleltek volna az immár két évtizede fennálló alkotmányos-demokratikus-törvényes keretek. Aki elsőkét vitte a küzdelmet parlamenti demokrácián kívüli terepre, az éppen a Fidesz volt – és nem is most, hanem még ellenzékben, 2006-’7-ben! Ők deklarálták, hogy nem tartják elegendőnek az akaratuk érvényesítésére a parlamentáris politizálás kereteit, ők vitték a politikát ki ezekből a keretekből abban a formában, amely forma most „visszavág” majd nekik.

Az talán örök vita marad a magyar politikában, hogy „legitim maradt-e” annak idején, 2006-’10 között az akkori (két) kormány? (Szerintünk – és alapos okkal – igen, bár az más kérdés, hogy okosan tette-e az akkori parlamenti többség, hogy maradt a hatalomban. …De ezt a vitát most ne nyissuk ki!) Az viszont vitán felül áll, hogy ezzel a tervezett új választási törvénnyel a Fidesz-kormány eljátssza demokratikus választások útján szerzett és a demokratikus hatalomgyakorlásra kapott legitimitását.

Az új törvény nyilvánvaló célja – ahogy az a hatásából egyértelműen következik – hogy:

a.)   vagy biztosítsa a Fidesz választási győzelmét a következő választás(ok)on,

b.)   vagy ha az a.) semmiképp sem lesz megvalósítható, akkor egy „impotens” kormány jöjjön létre, amely a Fidesz által felállított „tilalomfák” között lesz kénytelen ténferegni – egészen addig, amíg meg nem bukik, és akkor jöhetnek ismét a „fiúk”…

De hol demokratikus ez? Hol képezi ez le a leendő (valószínűsíthető), a Fideszt a hatalom közeléből is eltávolítani kívánó többségi választói akaratot? Sehol!

Ha előáll az a nemkívánatos helyzet, hogy a parlamentet elfoglalja egy antidemokratikus és önérdekű hatalom, akkor immár a parlamentáris hatalom gyakorlásához a felhatalmazást adó állampolgárokat sem kötelezi semmi sem arra, hogy elfogadják az e hatalom törvényei által diktált „új játékszabályokat”. Orbán Viktor ezzel az új választási törvénnyel önmaga zárja be önmaga körül azt a kört, amelyet ő kezdett el 2006 őszén, Gyurcsány hatalma ellen. És innen nem fog tudni jól kijönni.

Most már csak két lehetőség van:

       1.      Az állampolgárok elfogadják, hogy egy öncélú hatalom dönt el mindent Magyarországon – és mindazok, akiknek ez nem fog tetszeni, igyekeznek elhúzni a Kárpát-medencéből, mert nem szeretnék, ha erőfeszítéseik gyümölcseit egy rájuk nagy ívben szaró, nekik beleszólást nem hagyó „uralmi elit” élvezze.

       2.      Az állampolgárok egy kellően nagy csoportja nem fogadja ezt el – és eszerint fog cselekedni…

A 2. eset szerint csoportot alkotó polgároknak üzenem: semmi sem köti a kezüket, szabadon, igazi demokrataként cselekedhetnek a demokráciáért és önmaguk érdekei mentén! Mert ők és övék a legitim hatalom…

…„Tetszenek forradalmat csinálni”?

 

 

 

 

Kommenteket, olvasói véleményeket a kommentem@gmail.com címre várunk.

Ha szeretnél értesítést kapni a Progresszív Blogon megjelenő új posztokról, akkor lépj be a Blog Facebook-csoportjába! Ott szintén kommentálhatod a posztjainkat.

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr153058638

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Választási barkácsolás - alternatív javaslat a Fidesznek 2011.07.23. 10:31:17

 A hazai politikai kultúra romlása, az antipolitika erősödése kiváltja a pártok és a képviseleti rendszer elleni támadásokat, s helyettük a közvetlen demokráciát, a népszavazásokat, a képviselők visszahívhatóságát igénylő és hasonló ötleteket gerj...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2011.07.12. 07:10:37

ne legyenek illúzióink: ez a nép sohasem mozdult meg magáért, most sem fog.

ki kell várni azt a 20-25 évet, míg végleg romlásba nem viszik az országot, de leginkább azt az időt, amíg Orbán meg nem hal vagy meg nem őrül.

a magam részéről egyébként azt gondolom, hogy az ország meg is érdemli ezt a kormányt. az eddigiekkel ellentétben csak annyi a különbség, hogy most már tényleg el lehet menni.
és el is kell, mert változást elérni lehetetlen.

ennyi volt...
süti beállítások módosítása