2011.07.03. 22:10 Szerző: piefke

Az egyszemélyi demokrata

Le style c’est l’homme

Georges-Louis de Buffon: Értekezés a stílusról (1753) - akadémiai székfoglaló

 

Ma ismét Orbán Viktort választotta elnökéül a Fidesz kongresszusa, 99,7%-os többséggel. Hogy ez miféle időkre emlékeztet, talán felesleges is leírnom… És az is közhelyszámba megy, hogy nincs még egy európai, önmagát demokratikusnak hirdető párt, melyet olyan hosszú ideje vezetne ugyanaz a személy, mint Orbán a Fideszt. Nyilvánvaló: abban az esetben lehetséges ez, ha az illető vezető zseni – vagy ha az adott politikai erő valójában nem is demokratikus… Ki-ki válassza ki az ízlésének – vagy: a tényeknek – megfelelő választ!

Ami azonban figyelmet érdemel, az a mai Orbán-beszéd stílusa. „Visszavert támadások”-ról beszélt, arról, hogy a Fidesz „ragaszkodik az elszámoltatáshoz”. „Kokikat” „sallereket” és „tarkón legyintéseket” emlegetett, mint az EU-elnökség jellemző mozzanatait, amelyeket az Európai Parlament „izgága kötekedőinek” osztott ki.

Nem szokásos, hogy egy politikus, egy ország vezetője így beszéljen – de nem is egészen példa nélkül való. Megesett ez már egy olyan ország kancellárjával is, mint Németország – igaz, az a bizonyos kancellár 1933 és 1945 között volt kormányon…

Az alábbiakban idézünk néhány mondatot Orbán mai beszédéből és melléjük állítjuk Hitler egykori miniszterének és bizalmasának, Albert Speernek Spandaui börtönnapló című memoárjából Hitler szavait, illetve a Speer által a jellemző gondolkodásmódjáról írottakat  – nem minden tanulság nélkül való dolog lesz!

Orbán: „Soha nem mondtam, hogy könnyű lesz, és azt sem, hogy néhány nap alatt célba érünk. De azt igenis mondom, hogy sikerülni fog! És én tartani fogom a szavamat.

Hitler: „A gondviselés próbára teszi az embert, és az állhatatosságot jutalmazza babérkoszorúval.

Orbán: „Nem tűrünk beleszólást és kioktatást… mi végig fogunk menni, akár tetszik, akár nem.

Hitler: „Nem tűrök ellenállást… Ha majd vége a háborúnak, bánom is én, szavazzon a nép, hogy én kellek-e neki.

Orbán: „…Kellett a kétharmados forradalom, hogy a régi világot le lehessen váltani, mert ilyen manővereket nem lehet teszetosza, határozatlan és anyázó módon megcsinálni.

Hitler: „…Jött a forradalom és vele a küldetésem… Mindenki más már rég letette volna a fegyvert. De a sors másként akarta; a Gondviselés mellettem állt.

Orbán: „Az Európai Parlament izgága kötekedőinek adtunk néhány kokit, leesett néhány saller, kiosztottunk néhány baráti tarkón legyintést.

Hitler (Speer jellemzése szerint): „Pártfunkcionáriusai körében… visszaesett a daliás idők baráti zsargonjába… Különösen szerette az utcai verekedések szókészletét, az olyan kifejezéseket, mint ’’lebunkózni’’, ’’vaskeményen kitartani’’, ’’elkalapálni’’, ’’odavágni’’…

…Nem akarok belemenni az olyan vulgárpopulizmusokba, mint Orbán azon állítása, miszerint: „…amíg adósok vagyunk, valójában másoknak dolgozunk, mások keresnek és mások járnak jól a mi munkánkkal” – aki olvasott Széchenyit, pontosan tudja, mi a hitel és miért fontos az egy piacgazdaságban. Arról sincs gusztusom értekezni, hogy mit is jelent a valóságban az, hogy „visszahívunk a munka világába mindenkit, aki munkaképes, és segély helyett munkát fogunk adni” – írtunk már e blogon erről (A közmunka szabaddá tesz! - http://progressziv.blog.hu/2011/06/22/a_kozmunka_szabadda_tesz). És arról sem szükséges részletesen írnom, hogy mit is jelent az a valóságban, hogy „Harcoltunk a megszorítások ellen, felvettük a kesztyűt a hazugságok ellen, és kimondtuk az igazságot akkor is, ha ezzel választást lehetett veszíteni.” Mindenki tudja, mit csinált a Fidesz az ellenzéki 8 évében és miket mondott – és miket NEM mondott ki – a választási kampányaiban. És ismerjük Orbán „új világrendről” szóló ábrándjait is… Mindezek már nem újdonságok.

…Ami viszont újdonság, az az, ami közvetlenül megelőzte a Fidesz-kongresszust, mintegy aláhúzandó az Orbán által a pártkongresszuson mondottakat: közben folyt és folyik a korábbi MSZP-kormány titkosszolgálati kulcsfiguráinak éppen most esedékessé és indokolttá vált őrizetbe vétele, meggyanúsítása, különféle államellenes ügyekkel összefüggésben. Hogy valójában mi is ez az egész, ami tart és ami felé haladunk, hogy értsük, íme, még egy idézet Speertől:

…Most majd elkapjuk őket és akkor jön a leszámolás! Majd megtudják még, ki vagyok én! Ezúttal egy sem ússza meg! Az a baj, hogy soha nem voltam elé keménykezű! De ennek vége! Most elintézem őket!

Igen: új világ épül!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr143036006

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egy lap 2011.07.04. 10:25:57

Vannak országok és vannak pártok, ahol a centrális erőtér és annak megtestesítője 99,9%-os többséggel győzelmet arat. Az az egy ezrelék „ellenzéki erő” mindig jól mutat a demokráciának és a különböző érdekek és értékek artikulációjának a ma...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csikarcsi 2011.07.04. 06:54:59

Ez az Orbán már teljesen elmebeteg, sürgősen orvosra lenne szüksége, addig míg meg nem kezdi a kivégzéseket.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.07.04. 09:28:53

Ott hagytuk abba az imént ( progressziv.blog.hu/2011/06/22/csak_a_dicseret#c13898253 ), hogy a skandináv embertípus barátkozik avagy sem Kínával.

Nos, barátkozik: www.swedishchamber.com.cn/web/Home.aspx

A skandináv embertípus megoldja a problémákat, és határozott szavaiból nem lesz világégés, nem kell rettegni. Tony Blair és Obama hasonló szavakkal írta le a teendőket, örüljetek, hogy végre van egy tettre kész miniszterelnökünk. Közeleg a 2014-és választás, életképes ellenzéki alternatíva híján vagyunk -- ha rettegni akartok, a saját koncepciótlanságotoktól rettegjetek.

piefke 2011.07.04. 09:48:40

@Vértes László:

Ja, "tettrekész" - de könyörgöm, milyen tettekre!?

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.07.04. 10:35:34

@piefke: Mire kész Orbán? Helyesírás-ellenőrződtől függően "fenntartható jövedelem növelésre", "fenntartható jövedelemnövelésre" avagy "fenntarthatójövedelem-növelésre". Ha Fletó is kész lesz erre, akkor kialakul az egészséges verseny.

piefke 2011.07.04. 11:17:05

@Vértes László:

A verseny nem Orbán és Fletó között zajlik. Ők – ahogy azt már egyik előző válaszkommentemben is leírtam – ugyanazt a mentalitást képviselik. Közöttük csak a hatalomért van-lehet bármiféle verseny, nem pedig azért, hogy ki legyen közülük egy valóban modern, demokrata közmentalitású magyar társadalomhoz elvezető program megalkotója.

Hiába beszél Orbán a nemzet közösségéről, miközben mindaz, amit csinál, csupán annak a szűk csoportnak az érdekeit szolgálja, akik korábban és manapság is hatalmának (gazdasági) támaszai voltak. És: jó, ha előre tudod, hogy mindaz, ami manapság és még az előttünk álló talán 3 éves Orbán-érában történik, azt szolgálja, hogy ez a csoport tollasodjon és szerezzen az Orbán-éra utáni évekre minél stabilabb és minél inkább megvédelmezhető pozíciókat. Mert Orbán és köre jól tudja, hogy 2014-ben nagy valószínűséggel mennie kell – noha a leváltó még nem körvonalazódik (és nem is biztos, hogy „progresszív irányban” kell azt keresni, mert lehet, hogy egy radikális erő lesz az, bár ez nem a legvalószínűbb forgatókönyv…).

Orbánék „spájzolnak”, hogy majd mind politikai erőként, mind pedig egyénileg „kibírják” a hatalom utáni időket. Ezért kell MOL-t erősíteni, ezért kell a hozzájuk közel állók „nemzeti cégeit” feltáplálni – és nem azért, mert nem lennének győződve a nemzeti tőke mindent megoldó és általános jólétet teremteni képes mivoltáról. (Hogy miért nem reális egy „nemzeti tőke-program”, arról írtunk már a Kapcsoljuk ki a gravitációt! c. posztban - progressziv.blog.hu/2011/02/23/kapcsoljuk_ki_a_gravitaciot, amit annak idején kommenteztél is…)

Szóval: a fenntartható jövedelem-növelés programját nem az általad emlegetett urak fogják megcsinálni-kidolgoztatni a teamjeikkel.

…De kérdezek valamit: te miket tekintenél egy ilyen program alappontjainak?

piefke 2011.07.04. 11:39:36

@Vértes László:

Én azt írtam a skandinávok és Kína kapcsolatairól (szó szerint), hogy "A skandinávok nem nevezik szövetségesüknek Kínát és nem kötöttek vele katonai együttműködésről szóló megállapodást." Nem "barátkozást" emlegettem tehát - a svédek amúgy nem igazán barátkozós fajta.:-)

Az teljesen rendben lévő dolog, hogy a svéd gazdasági kamara tart fenn irodát Kínában - itt az a fajta "perspektivikus szövetségesi viszony" a problematikus, amelyet Orbán igyekszik kialakítani.

pirimogyoró 2011.07.04. 12:01:27

@csikarcsi: És a többiek, akik hagyják ezt?

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.07.04. 13:39:36

@piefke: A svéd kínai kamara csak egy a hivatkozások sokaságából. Minden fejlett ország perspektivikus partnerségre törekszik Kínával. Minden nagy nyugati cég a kínai piacra és vásárlóerőre kacsingat. Megalapozatlan ezzel bírálni a kormányt, hiszen e szempontból a legmodernebb nyugat-európai szintet hozza.

Nem tudok mit kezdeni azzal, hogy szerinted nem Orbán és Gyurcsány között zajlik a verseny. Az ellenzék vezetői megtestesítik a politikai versengést, és persze jó lenne, ha erősebb, önállóbb lenne a választói alsó szint, de ennek kevés a jele. Sajnos az itt megjelenő posztok sokszor szintén nem a választók okosodását szolgálják, hanem indulatokat gerjesztenek az érzelmi befolyásolás jegyében. Sebaj, itt vagyok én is, hogy fokozódjék a választói józanság.

A nemzeti tulajdonú gazdaságfejlesztés sarokkövei nálam: hazai ipari termékfejlesztés, agrár-feldolgozóipar létrehozása állami segítséggel, hazai szállítók fejlesztése, a megmaradt nagyvállalatok (pl. MOL) kisrészvényesi tulajdonba adása, átfogó kiválósági programok finanszírozása, ösztöndíjak hiányszakmákban, új típusú szakmák az új munkahelyek tudatában. A gazdaságfejlesztés olyan, mint a pedagógiai munka: senki nem áll készen a késhegyig élezett versenyre az első évben, hosszú távon viszont fel kell rá készülnie. A kormány e folyamat irányítója.

Amennyiben a kormány eltér a fentiektől vagy fordítva csinál egyes elemeket, e tekintetben számíthat a bírálatomra (már kapott is belőle). Az ellenzéki erők egyelőre egyetlen pontnak sem tudnak megfelelni, ezért bírálatom mellett bónusz pofára esésre is számíthatnak.

2011.07.10. 22:14:48

@Vértes László:
Te ennyire félreérted a jelent, vagy fizetnek érte?

Kína már vett más állam papírjaiból is. Például szlovákot. Beruház más állam piacán is . Például Szlovákiában. Ott már megtörtént, itt még csak ígéret. Akkor most kivel is van "stratégiai kapcsolat"-ban?
Kínának kicsik vagyunk. Európát vásárolja fel. Hidd el, nem hülyék azok se. Tudják, hogy az EU-ban annyi a jelentőségünk, mint a fidesz kongresszuson az ellenszavazatnak.
Az, hogy OV előadja a nagyhalált, hogy mekkora halat fogott Kínával, csak az agyhalottaknak argumentum.
Érdekes, se Portugália, se Görögország, se Szlovákia nem volt ennyire büszke a kínai nagybácsira, egyik se lihegett kinyújtott nyelvvel, hogy micsoda csodás jövő, micsoda előremutató politika, micsoda világuralom is amit láthatunk!

2011.07.10. 22:23:00

@Vértes László: A nemzeti tulajdonú gazdaságfejlesztés sarokkövei nálam: hazai ipari termékfejlesztés, agrár-feldolgozóipar létrehozása állami segítséggel, hazai szállítók fejlesztése, a megmaradt nagyvállalatok (pl. MOL) kisrészvénye

Mondanál magyart? Aminek jelentősége is van? OTP?
A MOL nem ér! 30% nem tulajdon!
Csak rész. Amúgy épp most van bukóban a MOL, tehát szeretnék gratulálni az éleslátáshoz. Én, aki senki nem vagyok egy Matolcsy zsenihez képest, megmondtam hónapokkal ezelőtt:
Az állam tulajdonlása rossz üzenet a tőzsde felé. A tőzsdei kisrészvényesek el fogják adni részvényeiket.
A MOL hirtelen a magyar állam képviselete lesz, támadni fogják.
És tényleg!
Emlékszel? OTP kontra Soros?

Tehát sikerült elb..-ni a pénzt. A semmire. Ugyanis 30% résztulajdon kevés bármihez!

Egy dologra jó, mint amit Te írsz a kis magyar vállalkozások támogatásával, hogy pénzt osszunk a híveinknek.
Lásd még: Tendernyertes a legdrágább ajánlat. Minek a tender?

2011.07.10. 22:30:49

@Vértes László: felmentem a blogspot-odra. Regisztrálni nem akarok.
De meg kell állapítanom, Te nagggyon naív vagy, vagy 30 alatti, esetleg mindkettő!

A világról semmit se tudsz. Jó neked.
süti beállítások módosítása