2011.06.17. 18:27 Szerző: Đđ

Statárium! – a magyar Guantanamo

Hamarosan megépülhet a magyar Gunatanamo – talán Recsken - a Terror Háza pedig visszakapja eredeti funkcióját: lehet, hogy annak híres-hírhedt pincéiben folynak majd azok a kihallgatások, amelyekre a Balsai-féle törvényjavaslat alapján kerítenek majd sort. A (minden bizonnyal egykettőre elfogadandó) javaslat szerint az ún. „kiemelt ügyek” gyanúsítottjai az őrizetbe vételt követő első 48 órában nem találkozhatnak az ügyvédjükkel. Igazságszolgáltatási téren ezek az állapotok a felvilágosodás előtt korra – vagy a nyílt diktatúrákra – jellemzőek.

Javasoljuk a Fidesznek – amit ezentúl csak fenntartásokkal lehet „kormánynak” nevezni – hogy konzultáljon a vén Stazisokkal a néhai NDK-ból: ők kiváló tanácsokkal szolgálhatnak újabb „demokratikus jogszabályok” megalkotása terén – pl. itt is lőhetnének a nyugatra távozókra, ezzel egy csapásra megoldva az orvosok elvándorlását.

Egy dolog garantált, ha életbe lép ez a jogszabály: Magyarországnak bérelt helye lesz a strasbourgi bíróságon.

Hihetetlen, hogy mennyire félnek ezek a „törvényalkotók” – és a mögöttük álló „érdekkör”. Félnek a hatalmuk elvesztésétől, rettegéssel tölti el őket ennek még a gondolata is. A rettegő pedig irracionálissá válik – ahogy mondani szokás: „a félelemtől elveszti az eszét”. Ez történt Orbánnal is, aki Bécsben a múlt héten a tíz következő kormány kezét akarta gúzsba kötni és ez érződik ezen a törvényjavaslaton is.

Ez a félelem kormánya. Az vezérli - és azzal is akar hatni másokra. Egy ilyen kormányt és egy ilyen igazságszolgáltatási politikát csak azok támogatnak, akik maguk is tele vannak félelmekkel (a saját helyzetüket, jövőjüket illetően) és frusztrációkkal (az őket ért kudarcok miatt). Szép tömegbázis, mondhatom! Az ő vágyaiknak és indulataiknak megfelelni pedig nem igazán államférfiúhoz méltó cselekedet!

…De érhet-e el eredményt ezzel az új büntetőeljárás-módosítással a nyomozóhatóság? Csökkenhetnek-e a „kiemelt bűnügyek”, főképpen a politikai-gazdasági összefonódások, a „holdudvar” rendszere?

Mit is nyilatkozott az MTI-nek ezzel kapcsolatban Lázár János?

„Az elmúlt húsz évben többek között azért rendült meg a közbizalom Magyarországon az állammal szemben, mert bizonyos korrupciós és közéleti szereplők által elkövetett bűncselekmények büntetőügyei akár öt-tíz éven keresztül is elhúzódtak. Példaként említette a Tocsik-, a Postabank- és a Kulcsár-ügyet… [Megjegyzés: Jani példaként említhette volna a Kaya Ibrahim-Joszip Tot és az Ezüsthajó-Happy End Kft.-ügyeket is…] …Akik önmagában az ellen tiltakoznak, hogy minél hamarabb kiderüljön az igazság, azok a szocialisták bűnpártoló politikája mellé állnak, hiszen az elmúlt években azért nem derülhetett ki számos ügyben az igazság, mert olyan büntetőeljárási törvény volt, amely az ügyek elhúzását lehetővé tette; ez a szocialista közéleti korrupció melegágyát jelentette.” – Lázár János nyilatkozata az MTI-nek

Nos, kérem… Az, hogy „bizonyos korrupciós és közéleti szereplők által elkövetett bűncselekmények büntetőügyei akár öt-tíz éven keresztül is elhúzódtak”, nem azért történhetett meg, mert a gyanúsítottnak az első pillanattól fogva joga volt az ügyvédhez. Azért voltak és vannak ezek az anomáliák, mert direkt így „lett működtetve” a rendszer a „pártholdudvarokhoz” kötődő ügyekben. Azért húzódtak a végtelenségig, de legalábbis a büntetés megúszhatóságáig ezek az ügyek, mert az egész politikai-gazdasági elitkomplexum érdeke volt ez, mert működött egy hallgatólagos érdekegyezség ez ügyben. És ez nem csupán a szocik „elmúltnyócévében” volt így, hanem már azelőtt is – egészen az MDF-kormányig visszamenőleg. Arról nem is szólva, hogy sok ilyen ügyben el sem indult a vizsgálat.

Székház-ügyek, olajügyek, pártfinanszírozáshoz kötődő „nagyüzemi korrupció”: autópálya- és közmű-tenderek, közbeszerzések, stadionbeléptető rendszer. Állami cégek eladása, majd visszavásárlása. Azért nem tiszta a játék ezekben az ügyekben, mert minden valamirevaló politikai erő benne volt. És ez a status quo tartott is egészen 2009-'10-ig, amíg az egyik oldal annyira meg nem erősödött, hogy úgy érezte: már nincs szüksége a másikkal kötött hallgatólagos egyezségre. És ekkor kerültek előzetesbe Hagyó, Hunvald és társai. (Szerencsétlen Zuslagot nem sorolom a „fősodorba”…)

Ne legyenek illúzióink abban a tekintetben, hogy nem voltak-lehettek volna „jobboldali kötődésű ügyek” is! Ezek akkor a közös érdekek miatt nem jöttek elő (ahogy akkoriban még a ballib ügyek sem), most pedig megint nem fognak, mert a jobboldal ugyan miért rondítana a saját fészkébe, a ballib oldalnak pedig nincs sem ereje, sem befolyása, sem hitelessége ehhez.

Ugyan mit változtat ezen, ha a jövőben akárhány óráig nem jut ügyvédhez a delikvens? És különben is: a tervezett 48 (vagy újabban 24) óra alatt a gyanúsított simán megteheti, hogy nem szól egy szót sem… Aztán az idő letelik, jöhet az ügyvéd. A nyomozóhatóságot pedig eddig sem akadályozta az ügyvéd abban, hogy bármit összeszedjen, bizonyítékként lefoglaljon, amit az ügy érdekében jónak lát. A gyanúsított ügyvédje a tanúkihallgatásokat sem tudta megakadályozni – egyedül a „saját embere” jogi érdekképviseletét láthatta el. Arról nem is szólva, hogy a magyar igazságszolgáltatás amúgy sem úgy működött-működik, hogy abban az ügyvéd egyenlő fél lenne: „rendőrségi és ügyészségi túlsúly” jellemzi azt. Ezt „reprezentálja" a magyar ügyészség kilencvenhathét százalékos „vádhatékonysága” is, ami nemzetközi relációban kiugró eredmény. Ennek pedig két oka lehet: vagy zsenik ülnek az ügyészségeken, vagy nekik kedvez a rendszer működtetése. Akinek van rendőr, ügyész, vagy bíró ismerőse, az tisztában van a válasszal is… De az igazságszolgáltatás valódi viszonyait illetően szép példa egy igazán kiemelt bűnügy, a móri mészárlás is (ahol "sem a rendőrség, sem az ügysészég, sem a bíróság nem hibázott" - oszt mégis két, az ügyben tök ártatlan alakot ítéltek el...)

…Hacsak nem kodifikálják a ”jogalkotók” azt is, hogy az ominózus első órákban a gyanúsított kényszervallatható is, továbbá, hogy az ezzel „kinyert” vallomás perdöntő bizonyítékként lesz használható a bíróság előtt, akkor aligha gondolhatja bárki is, hogy ezzel a módszerrel lerövidülnek ezek az ügyek. Viszont az ország polgárai ezentúl még inkább úgy fogják érezni, hogy a jog és az igazságszolgáltatás „az urak játékszere és fegyvere” és oly sokszor van oly kevés köze a tényleges igazsághoz. Nyilvánvaló, hogy ennek az immár „konkurensek nélkül maradt” politikai-gazdasági elitnek az érdeke az, hogy erősödjenek a saját pozíciói – mindenki másé pedig gyengüljön. Az erős hatalom-gyenge polgár leosztás pedig minden lehet, csak épp egy jól működő demokrácia alapja nem!

…Ocsmány dolog kihasználni egy szegény, frusztrált társadalom „elégtétel- és bosszúvágyát”, pláne ha épp azok teszik ezt, akiknek annyi éven át létérdekük volt a korrupt rendszer fenntartása. Kurva nagy bajban lenne a Fidesz, ha számot kellene adnia – akár 48 óra alatt – arról, hogy miből is tartotta fenn magát az „elmúltnyócévben”. Persze a szocik is szarban lennének, nem vitás! „Egy brancs maguk” – ahogy Pelikán elvtársnak mondta a börtönőr…

Természetesen nem a valódi bűnök felderítése és megbüntetése ellen vagyunk – de ezek az eddigi eszközökkel is felderíthetők, ha nem akadályozzák azt „szubjektív szempontok” és érdekek. Ha meg azok továbbra is „üzemben maradnak”, akkor csak további „móri ítéletek” várhatók.

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr642993158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stefan75 2011.06.17. 23:58:20

Ha már 48 órája tömény cigifüstben fuldoklik valaki alvás helyett, miközben két smasszer vegzálja, és WC-re sem engedik ki, akkor előfordulhat, hogy olyat is aláír, amit nem is mondott. És nem is csak jegyzőkönyv lehet az, hanem visszadátumozott szerződés, cégalapítás, cégeladás, akármi. A lehetőségek korlátlanok.

Ha meg utólag panaszt tesz, majd Polt Péter saját hatáskörben ejti az ügyet, mint a régi szép időkben.

TitokJolán 2011.06.18. 10:48:39

hülyehülyehülyehülye.

Nem emlékszem hogy sírdogáltál volna amikor 2006-ban rögtönzött büntetőtábort csináltak a haverjaid a Rádió udvarán, ahol órákig álltak az emberek falnak támasztott homlokkal, terpeszben.
Egyiket másikat úgy megverték hogy becsinált.....
A balosok mindig a saját vágyaikat és bűneiket vetítik ki másokra.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.06.20. 19:14:08

Meglehet, hogy ezúttal nem vagyok képben, kissé bizonytalanul írom le az ellenérvemet: azt olvastam, hogy jelenleg többek között Franciaországban és Belgiumban is pont így kezelik a kiemelt ügyek gyanúsítottjait, csak ők már tervezik az enyhítést (tehát elméletice ellenirányba mennek). Nos, ha ez így van, miért reklamálod, hogy felzárkózunk az említett két rendkívül európai országhoz?

Ha már nem csupán terv az enyhítés, hanem meg is lépték, akkor fel lehet majd vetni, hogy mi is tegyünk így. Meglehet, hogy tévedek, ezért javaslom, hogy vázoljuk fel az európai realitást, és ne a Helsinki Bizottság bilibe mártott kezével rajzoljuk rózsaszín álmainkat.

Đđ 2011.06.20. 20:41:43

@Vértes László:

Az, hogy az EU 27 tagállama közül KETTŐBEN van ehhez némileg hasonló szabályozás, ugye nem tekintendő komoly érvként arra nézvést, hogy „Akkor ez az européer út!”
De vegyük sorra a két „példaországot”:
1. Franciaország
Az egyik leginkább „megterhelt” ország a különböző etnikumok egymás mellett éléséből fakadó konfliktusok és bűnözés tekintetében + a legetatistább európai ország.
2. Belgium
Ez az ország gyakorlatilag „kettészakadt” – flamandok, vallonok – plusz az egyik legingatagabb identitástudatú állama Európának (egy „mesterséges termék”, amelyet az angolok hoztak létre, 200 éve és sokáig csak az ő nagyhatalmi garanciájuk miatt maradhatott meg). Éppen emiatt „hiszterizált” és frusztrált a mentalitás – Európában köztudottan a „legkispolgáribb” mentalitású országnak számít. Ebben egyébként igen hasonlít a szintén „történelmi tudatát tekintve labilis” Magyarországhoz. A frusztrált népléleknek pedig egyenes következménye a „szigorúbb” igazságszolgáltatási rendszer.

Azt hiszem, a fentiek megmutatják, miért „kivételes és specifikus” e két ország igazságszolgáltatási gyakorlata.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.06.21. 07:52:22

@Đđ: Egyáltalán nem lennék meglepve, ha a spanyoloknál, svájciaknál is ez lenne a helyzet, ezért kéne egy korrekt körkép.

A franciákról és a belgákról kiderítheted, hogy egyik így ciki, a másik úgy -- csakhogy ők az EU lelkéhez tartoznak. Megint oda lyukadunk ki, hogy a "progresszió" látszólag EU-ellenes... Határozottan furcsállom. Az én álláspontom szerint Európához igyekszünk felzárkózni, és nem egy ködös, a fejünkben létező Európához. Mintánk következésképp az az Európa lehet, amelyik nem tökéletes, viszont létezik, és ez nagy előny.

csatoimi 2011.06.22. 05:39:25

Egy kis piti frusztrált alak vagy, aki irigykedik a nálanál sikeresebb emberekre! A FIDESZ mindig is iritálni fogja az ilyen neoliberális kis férgeket, mint amilyen te magad is vagy.

Đđ 2011.06.22. 09:30:28

@csatoimi:

Kedves Csatoimi!

Mindenek előtt köszönöm, hogy a sportélet – különösen a jégkorong – szorgos figyelemmel követése mellett szakítottál időt szerény kis írásom elolvasására is. Az pedig különösen méltánylandó, hogy még reagáltál is arra…

Belepillantva az egyéb blogokhoz fűzött kommentjeidbe, egyértelművé vált, hogy te igen nagy jelentőséget tulajdonítasz magyarságodnak, fontos és mindenképpen megvédendő értékként tekintesz arra. Ez helyes is – azonban ennek tükrében különösen furcsállom, hogy mindössze kétmondatos kommentedben (amelynek megfogalmazási stílusáról, szóhasználatáról és az a mögött feltárulkozó személyiségről alább még lesz szó) egy nem is létező magyar szót használtál („nálanál”, nálánál helyett), illetve egy régen meghonosodott idegen szót helytelenül írtál le „iritál”, irritál helyett). A magyar nyelv alapos ismetere és mindenkor helyes használata tiszteletadás lenne népünk, nyelvünk és kultúránk iránt.

Most pedig, ahogy ígértem, a stílusodból következő személyiségedről: az agresszív, oktalanul is támadó szóhasználat arra utal, hogy éppen te vagy súlyosan frusztrált – éspedig teljesítményhiányos mivoltod és/vagy identitás-érzésed nem kellően biztos volta okán! Ugyanis egy kiegyensúlyozott ember még akkor sem „átkozódik” és nem sérteget, ha nem ért egyet valakivel: egyszerűen nem érzi lelki szükségét a másik „verbális megalázásának”. A megalázás „igénye” ui. csak azokban él, akik magukat is „megalázottnak” érzik.

…Most arról, amit (ahogy mondani szokás) „ténybelileg állítasz” a poszt kapcsán. Nem tudom, honnan vetted, hogy „irigység” áll a megfogalmazottak hátterében. Mire? Kire? A poszt egy célszerűtlen törvényről mondta el, hogy miért nem várható attól a deklarált cél elérése, továbbá azt elemezte, hogy mi állt és áll még sajnos ma is az objektív igazságszolgáltatás olykori ellehetetlenülésének hátterében.
Engem nem a Fidesz irritál, hanem a célszerűtlenség, továbbá az, ha valaki – önös érdekeiből és/vagy tudatlanságából kifolyólag – nem az objektív valóságról beszél. Célszerűtlen és szubjektív politikával és törvénykezéssel ugyanis nem lehet sikeres országot építeni...

Végezetül: azt a felfogást, amelyet „neoliberális”-ként szokás nevezni, több szempontból sem tartom helyesnek – de hogy miért nem, annak kifejtése a kommentedre adott válasz kereteit mesze meghaladná…

csatoimi 2011.06.22. 10:15:24

@Đđ: Vezetés közben ennyire futotta, mámint ami a helyesírást illeti, egy mobiltelefonról!
de ezt te írtad:
"A magyar nyelv alapos ismetere és mindenkor helyes használata tiszteletadás lenne népünk, nyelvünk és kultúránk iránt."

Az "ismetere" is egy nem létező szó, legalábbis tudtommal!

Bővebben majd ha gép előtt leszek!
süti beállítások módosítása