2011.05.25. 00:16 Szerző: Đđ

Szpáhi birtok

Kár, hogy nem maradtak itt legalább 500 évig a törökök!

…Akkor most nem problémáznánk azon, hogy miért épül többszörös áron a vasút (http://vastagbor.blog.hu/2011/05/23/autopalyaepites_helyett_vasutfelujitas_a_tuti_biznisz?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_campaign=index). Mert ha 500 évig ültek volna a nyakunkon az oszmánok, akkor valószínűleg nem csak a korrumpálás vált volna vérünkké, hanem nyugathoz való szellemi-érzelmi kötődésünket is elveszettük volna. De sajnos a nékünk adatott 150 törökös év kevésnek bizonyult ahhoz, hogy egészen természetesnek fogadjuk el, ha egy politikai elit szpáhi birtokként bánik az országgal. Azoknál a nálunk szerencsésebb történelmű népeknél, ahol a nép sokkal hosszasabban élvezhette a Porta kezének súlyát, ez nem csapja ki a biztosítékot – de nálunk még mindig akadnak ágálók…

Igen, politikai elitjeink sorra az egykori hódoltságban rendszeresített szpáhi birtokként kezelik Magyarországot. Arról tudvalévő, hogy a szultántól szolgálataikért kaptak birtokot a hűbéres lovas katonák, a szpáhik. A kapott birtok azonban nem volt örökölhető, a földet a szultán bármikor visszavehette. Ez a módszer rablógazdálkodáshoz vezetett. A török földesurak ugyanis gyakran cserélődtek, ezért mindegyikük igyekezett minél többet kisajtolni az adózó népből.

…Akárcsak nálunk: most a „birtokot” – a hatalmat – nem a szultán adja, hanem egy csodaváró nép. És ő is veszi el azt, amikor csalódik a „birtokosban”. A jó kormányzásra képtelen politikai elitek pedig természetesnek veszik, hogy csapnivaló teljesítményükért (általában) ciklusról ciklusra őket is elcsapják – ezért az adott ciklusban igyekeznek kiuzsorázni Magyarországból annyit, amennyit csak lehet.

És sokat lehet – különösen, hogy vannak országon kívüli, EU-s források is!

Nem akarok én belemenni a konkrét ügybe (mennyibe kerül valójában egy km vasút a magyar ugaron, stb.). Engem csak az érdekel, hogy miért mindig „szpáhikat” választunk magunk fölé, hogy kormányozzanak minket?

Tőlünk nyugatra más a mentalitás: ott – mivel létezik a „hosszútávra” intézménye – inkább megéri a jó teljesítménnyel hosszabb időre hatalmon maradni, mintsem a „Lopjunk gyorsan, rövid az élet!”-szlogennel dolgozni. Itthon pedig: nyugatias vágyainkat keleties eszközökkel próbáljuk meg kielégíteni. Mi is, a politikusok is.

Tegye a szívére a kezét az Olvasó: ha ő lenne XY potentát helyében, akkor ő vajon mennyiből hozna ki két pár sínt meg az alapot? És vajon nem törekedne-e a hatalomban, választott potentátként a Kedves Olvasó arra, hogy a gazdaság prominenseivel összeszövetkezzék? Hiszen nyilvánvaló a képlet: a pénz adhat hatalmat, a hatalom pedig még több pénzt… Gazdasági szereplőként ezért támogatom a politikai hatalomra esélyeseket – hogy aztán azok, hatalomhoz jutván, kamatos kamatokkal fizessék vissza jóságomat. Megvesztegetem a kádit, lefizetem a pasát… Megkenem a nagyvezír magasságos kezeit…

Magyarok, akarunk-e szabadulni a „hódoltságból” – vagy jó ez így nekünk? Képesek lennénk-e másként élni, másképpen viselkedni? Akadnak-e közöttünk „megrögzött nyugatiak”, akik tudják (még? már?), hogyan is kellene ezt más hozzáállással csinálni?

…Vagy jobb, ha beletörődünk – és kikiáltjuk Orbánt (vagy egy tetszőleges bármelypárti utódját) szultánnak.

Allah növessze hosszúra a szakállát!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr692930367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.05.25. 22:35:24

Gratulálok, ez nagyon jó téma, tetszik a történelmi párhuzam is. Rendezni kéne végre a fejünkben a gondolatokat arról, ki miért mekkora jövedelmet érdemel, korrekt elszámolás mellett. Javaslatom itt olvasható:
verteslaszlo.blogspot.com/2011/05/ki-mennyit-keressen.html
süti beállítások módosítása