2011.05.20. 09:23 Szerző: Đđ

Agy-gyanta

Még a boldog(ult) ’70-es években a Mézga család egyik epizódja viselte a fenti címet (aki netán – koránál, vagy bármi másnál fogva - nem ismerné, itt megnézheti: https://www.youtube.com/watch?v=yYKYT4nUxpQ és https://www.youtube.com/watch?v=HJwTo4y_jxM&feature=related) .

…És most valami hasonlót tervez a Bajnai-Oszkó páros is: a politikai elit és az egyszerű magyar polgárok agyát szeretnék „gyantázni”. Az általuk létrehozott Haza és Haladás Alapítvány sorra szeretné venni a magyar társadalmat feszítő problémákat (évente kettőt-kettőt) és ezekre fognak megoldási javaslatokat kidolgozni. A cél, hogy a politikai hatalom gyakorlói hasznosítsák az így előállított tudást… Ők maguk – mármint Bajnai és Oszkó - állításuk szerint nem kívánnak bekapcsolódni az aktív politikába és nincsenek „hatalmi ambícióik”.

Hát igen!

Mindenek előtt: ráfér a magyar társadalomra az önismeret, az, hogy megtudjuk, hogy is állunk és miért állunk úgy, ahogy – és hogy miképpen tudunk elmozdulni innen pozitív irányba. És még inkább ráférne ez a tudás a hatalom gyakorlóira. A vállalt küldetés tehát szükséges és nemes.

Csakhogy. Amint látjuk, a magyar politikát – és a politikusokat – a legkülönfélébb okok következtében nem is érdekli, mi az objektív valóság. Ők vagy a saját „szubjektív, belső valóságuk” szerint akarnak politizálni, vagy azok mentén a klikkérdekek mentén, amelyekkel már oly hosszú ideje és oly mélyen össze vannak szövődve. És persze nem ritka a kettő kombinációja sem. Emiatt vajmi kevés az esély – sajnos – arra, hogy Bajnaiék ajánlásai átmenjenek a mindennapi politikai és társadalmi gyakorlatba!

Ha megtanulhattunk valamit az elmúlt évtizedek politikájából, akkor az az, hogy egy gondolat itt csak hatalommal társulva érhet valamit. Bajnaiék pedig azt mondják a politikai erővé alakulásra és erre alapozva a politikai hatalom esetleges megszerzésére, amit Máris szomszéd is mondott az Agy-gyantában: „Nem vállalom!

…Pedig hej, de sokan reménykedtek abban az utóbbi egy évben, hogy „…Majd jön Bajnai!” – és mégsem fog jönni. Oszkó sem. Kedves fiatal reálértelmiség: nem fognak helyettetek rendet teremteni! A partvonalról nem megy… Hiába lesznek az igazán friss és jó gondolatok, a hatalom nagy ívben fog rájuk… – no nem alapozni!

Mellesleg: elkelne itt egy olyanféle agy-gyanta is, amelyet épp azoknak kellene nagy dózisban adagolni, akik Bajnai-Oszkó tandem-fanok és mindeddig abban bíztak, hogy majd a nevezett két úr által hajtott kétüléses bringába kapaszkodnak és az simán áthúzza őket a Nagy Jólétbe. Arra kellene nekik a gyanta, hogy végre ráébredjenek, mi is a teendőjük és ettől a szupergyantától képessé váljanak arra, amire most még nem képesek: hogy saját maguk, közösen elkezdjenek aktívan politizálni.

…Mert enélkül ők is csak megveszhetnek a „jelenet” végére, mint Blöki a rajzfilmben!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr222918659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása