(Az alábbi poszt nem azt jelzi, hogy a Progresszív Blog támogatná Gyurcsány Ferencet. Mi a modern, sikeresen fejlődő és célszerűen kormányzott Magyarországot támogatjuk és nem „személyekben gondolkodunk”, hanem feladatban és eszközökben!)

 

Egy év alatt a Fidesz lenullázta magát.

Persze, erősek ők még, azt csinálnak ma a hatalomban, amit csak akarnak – de már sanszos, hogy „alkotásaikból” 2014 után vajmi kevés fog állva maradni! A Fidesz ott követte el a hibát, hogy úgy valamikor 2008 vége felé nem tett ajánlatot Magyarország legjobb fejeinek: „Gyertek, súgjatok, csináljuk együtt: kormányozzuk mi Magyarországot!” Ők másban – és ebből következően másokban – gondolkodtak. Meg is lett az „eredménye”: a Fidesz-kormány minden fronton harcban áll. Minden lépésével újabb és újabb konfliktusokat generál. Ez most még nem baj, mert bírják erővel – de ha egyvalamit megtanulhattunk, akkor az az, hogy egy minden fronton harcoló hatalomnál a front egyszerre fog összeroppanni… És akkor – 2014-ben – nem lesz tovább.

A kérdés: nekünk hogyan lesz tovább? Lesz-e valaki, aki bemegy a Fidesz-romok közé, átveszi az ország irányítását, újjászervezi azt és sokkal jobban csinálja, mint bárki, Mátyás király óta?

Ahhoz, hogy a Fidesz-hatalom valóban összeroppanjon és eltűnjön, minden valódi demokratára szükség lesz: kell 2,7-2,8 millió szavazat. Kérdés, hogy  „minden demokrata arcaként” Gyurcsány Ferenc elfogadható lesz-e? Mert jelenleg Gyurcsány az egyetlen olyan jelentkező a demokrata oldalon, akiben legalább elvileg benne lehetne a képesség a vezető pozícióra és ugyanakkor „ambicionálja” is azt…

A továbbiakban e posztban az ő jelenleg látható esélyeit boncolgatjuk, abból az apropóból, hogy a hírek szerint szerveznek neki egy vadiúj pártot.

Manapság (még mindig) sikk Gyurcsányt leszólni, utálni. Ez az újabb kori Magyarország talán legtartósabb politikai divatja. Még Orbán Viktor népszerűségének tartósságát is meghaladja… De lenne egy szerény felvetésem a Gyurcsányt a „nemfideszes” oldalról leszólók felé: ugyan, tessék már jönni és jobb, hitelesebb politikai alternatívát, „kristályosodási pontot” kínálni!

Ma ugyanaz megy, ami mindig is a magyar közéletben: valakit vagy istenítenek, vagy halottnak tekintenek. A magyar politikai közgondolkodás képtelen megújulásban gondolkodni – mert ehhez bizalom kellene, ami pedig a magyar társadalomban hiánycikk. Gyurcsány Ferenc politikai előélete és „pedigréje” vet fel kérdőjeleket. Kormányzati referenciája talán még inkább. Az a kérdés, hogy képes-e tanulni a hibáiból és képes lesz-e olyan csapatra bízni az új hatalomgyakorlás előkészítését és magát a hatalomgyakorlást is, amelynek tagjai radikálisan különböznek a 2004 és 2009 között körülötte vitézkedőktől? És az is kérdés, hogy azok, akik elvileg képesek lennének ennek az új csapatnak a vezetői és tagjai lenni, vajon hajlandók lennének-e „lenyelni a Gyurcsány-békát”, elfogadnák-e őt az emlegetett „kristályosodási pontjukként”?

Ma ezzel kapcsolatban komoly fenntartások vannak: „égő dolog” lenne, ha egy értelmes és hiteles ember Gyurcsány-támogatóvá válna. Igen ám, de Orbán-támogatónak lenni még kevésbé menő dolog – azzal pedig minden értelmes ember tisztában van, hogy ha 2012 körülre nem fog felállni egy ütőképes ellenerő a politikában, akkor Orbánnak komoly esélye lesz a maradásra…

Na, akkor most és a közeljövőben mi is a teendő? Megvetjük-e csendben továbbra is Gyurcsányt – vagy felhasználjuk őt a saját célunk érdekében? És ez a cél: a modern, „defeudalizált” ország. (Elég nagy szégyen, hogy 67 évvel Horthy Miklós és 21 évvel a rendszerváltás után még mindig egy – újabb – „hűbéri struktúrákban gondolkozó” kormányerő ellen kell küzdenünk, de hát ez van!) Szóval: használjuk-e Gyurcsányt – ez itt a kérdés? Az ugyanis nem kérdés, hogy ő hagyná-e magát használni a fent nevezett célra. Ő tudja, hogy egyetlen esélye van a visszatérésre: ha jönnek mellé a rátermett emberek – mert ha csak a jelenlegi D-F-kategóriás tökvakarók lesznek ott továbbra is, akkor abból semmi sem lesz…

De van itt egy további kérdés is: vajon mi, magyarok képesek vagyunk-e valami teljesen újat alkotni? Képesek vagyunk-e és merünk-e valami teljesen előzmények nélkülibe belevágni? Mert az az erő, amely leválthatja a mostani kormányt, a nulláról kell induljon! Nincs olyan párt, csoport, amely továbbfejleszthető lenne. Mindegyiknek rossz a struktúrája és egyiknek sincs sem alkalmas ideológiája, sem ütős programja, sem kellően merész, kreatív és dinamikus vezetői. Képzeljük csak el azt a „vihart”, amely Mesterházy Attila képében söpör végig a politikai pusztán! Röhej, ugye?

Gyurcsány legalább tud viharzani… Ha okosak vagyunk, lehet belőle használható és vitorlánkba fogható szél. Csak rajtunk múlik – mert neki egyszerűen nincs más politikai választása. Aztán amikor már majd fut a hajó, meglátjuk, ki is lesz a kapitány?!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr662896113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mayhem 2011.05.11. 19:47:19

Az én válaszom röviden: nem.
Egyszerűen nem éri meg. ennek több oka is van, ezek közűl pár:

Elvi ok: Gyurcsány Ferenc mára a politikai opportunizmus szimbóluma lett, és ez akár tetszik akár nem, nem történt véletlenül. Ilyen szimbólikus szerepet betöltő ember nem képviselheti hitelesen a progresszió ügyét anélkül, hogy azt le ne járatná.

Pragmatikus ok: Gyurcsány Ferenc egyszer már feláldozta Magyarország érdekeit saját érdekeinek oltárán, amikor reformok helyett "megtért" szocialista elvbarátai vulgárpopulista nézeteinek képviseletéhez. Semmi biztosíték nincs arra, hogy ezt ne tenné meg újra és újra.

Képességek: Gyurcsány olyan hibákat követett el sorozatosan, melyek az őt vezéréül választó párt súlyos vereségéhez, a szélsőjobboldal előretöréséhez valamint jobboldali köntösbe bújt neomarxizmussal kacérkodó politikai erők, illetve a hozzájuk csapódott, korábban már marginalizálódott, klerikálisként tetszelgő gittegylet olyan fokú túlhatalmához vezetett, akik a hatolmmal nem élve, hanem visszaélve kormányoznak, súlyos akadályokat gördítve minden lehetséges alternatív politikai erő potenciális hatalomgyakorlása elé. Vajon szabad-e egy ilyen katasztrofális eredményeket felmutató, bukott vezetőre bíznia magát bármilyen erőnek? Szerintem nem.

legeslegujabbkor 2011.05.11. 19:55:21

Elég sötéten látod a helyzetet, hogy egyetlen kiútnak Gyurcsány látszik. Számomra ez csak a sok lehetőség közül az egyik, és nem is a legtöbb embert vonzó. Igaz, hogy rosszak a tapasztalatok az előző választáson elbukó kis pártok miatt, de most sokkal elkeseredettebbek lesznek a választók. (most még ne jussunk el oda, hogy a Jobbik helyett bármi jó)

Barragon 2011.05.11. 20:19:54

Egyszerűen érthetetlen, hogy valaki progresszivitásban gondolkodik, és Gyurcsány, vagy nem Gyurcsány kérdéssel foglalkozik! Ugyanis a progresszivitás nem SZEMÉLYEK hibáinak, vagy erényeinek elemzése, hanem egy olyan program, amely szöges ellentéte a Fidesz és Orbán hatalmi törekvéseinek, és valóban egy modern, demokratikus Magyarország érdekeit tekinti meghatározónak! Gyurcsány elképzelései ilyenek és helye van a progresszívan gondolkodók körében! Hogy hibái vannak, voltak??? Csak azok nem hibáznak, akik még nem voltak miniszterelnökök vagy párt elnökök! és biztosan nem hiba nélküliek, akik csak mások hibái iránt nagyon érzékenyek! Hogy ki lesz a meghatározó személyiség egy progresszív csapatban? Valaki biztosan! De, hogy Gyurcsánynak is a vezető testületekben lehet helye azt én nem vitatom!

Mayhem 2011.05.12. 06:52:06

@Barragon: Ezek nem egyszerű hibák, ezek olyan hibák, melyek a vezetésre alkalmatlanná teszik. És akár tetszik, akár nem a vezetés személyi kérdés, mert leválaszthatatlan a vezető tanult, veleszületett és szocializáció útján szerzett képességeitől. Nem azért utasítom el, mert hibázott, hanem azért, mert a _sorozatos_ hibái azt mutatják, hogy belőle hiányoznak a megfelelő képességek.

Talán egy példa jobban megvilágítja, hogy mire gondolok. Csak azért nem nevezik ki a maffiózók versenyének éppen aktuális második helyezettjét ügyésznek, merthogy ő is szemben áll a jelenleg regnáló keresztapával. Ugyanígy nem kéne ennek a saját ambícióinak az ország érdekét alárendelő embernek az újrafelépítésében részt venni, csak hogy a másik pontosan ugyanilyen helyébe ülhessen.

Gyurcsány "progresszív" elképzelései? Időben mégis melyikek? A jószoci "mikutyánk kölyke" korában vallottak (fúj-fúj piac, állam jó, állam szép, közben lopjál elvtárs nyugodtan, szépen, ahogy megszoktad...)? Vagy amikor hűdenagy reformernek képzelte magát (miközben szerkezeti reformba olyan szinten nem kezdett bele, hogy még csak ki sem dolgozták őket)? Vagy amiket akkor képzelt el, amikor otthon duzzogott és mások helyette/utána takarították a szart? Ne haragudj, de számomra ő egy centivel nem több Orbánnál, sőt, tekintve a jelenlegi pozícióját (bukott politikus, köztörvényes vád alatt) talán még kevesebb is.
süti beállítások módosítása