Nálunk nem a demokrata ösztönök, a társadalom demokrácia iránti természetes elkötelezettsége hozott létre egy demokratikus alkotmányt, hanem éppen fordítva történt: 22 évvel ezelőtt az alkotmányosság, a ’89-es alkotmány adta a meg/hozta el a demokráciát. Ez egy történelmi szükséghelyzet (a Szovjetunió elsorvadása, a hidegháború elvesztésének következtében) hazánkra gyakorolt hatása volt és ebben a kényszerhelyzetben egy szűk szellemi-politikai elit hozta össze a demokratikus kereteket rögzítő alkotmányt.

Ennek következtében a magyar politikai közgondolkodásban mindeddig nem lehetett az demokratikus, ami nem volt alkotmányos – de a tegnapi nappal ez a helyzet megváltozott. Ismét kaptunk egy elit által írt alkotmányt, amely ugyan elemeiben sok demokráciát tartalmaz, ám az a szellemiség, amely az egészet íratta, inkább tekintélyelvű – és ugye a tekintélyelvűség nem fér össze a demokrácia alapját adó elképzeléssel, a „győzzön a jobbik!”-elvvel, ahol is (ideális esetben) a vezetésre legalkalmasabb kerülhet vezető pozícióba és a pozíciót nem a „rendiség” elvei határozzák meg.

Mindezeket azért írtam le, hogy megvilágítsam annak a kérdésnek a jogosságát, miszerint létezik-e még Magyarországon alkotmányos mód a demokrácia továbbéltetésére?

Az alkotmányozók szándéka világos: „Addig maradok, ameddig akarok!” – ez pedig nem vág egybe a demokrácia alapelvével: „Addig maradtok, ameddig mi ezt akarjuk!” Mi fog történni abban az esetben, ha a Jónép már nem akarja, hogy maradjanak?

Elvileg – ha lesz hozzá elég erős, életképes politikai alternatíva, „váltópárt” – a választásokon a mostani kormánypártok leválthatók lesznek, ha a választók többségének ez lesz a szándéka. Kevéssé valószínű, hogy a nyilvánvaló választói szándék ellenére a megbukott kormány nem adná át majd a hatalmat. Viszont az is nyilvánvaló, hogy nem szándékszik elbúcsúzni a hatalomtól. Ezért igen valószínű, hogy a későbbiekben a „sarkalatos (2/3-os) törvényekben” majd egy olyan választási rendszert határoz meg, amelyben (elképzelései szerint) könnyebb lesz megőriznie a parlamenti helyek többségét. Ezzel párhuzamosan – propagandaeszközökkel és más módokon is – igyekszik majd a kormányerő a választópolgárokat „távol tartani” az ellenzék támogatásától. Megnehezítheti majd az ellenzéki pártok fenntarthatóságát is: már csökkentette a nekik juttatandó állami kvótát pl. - és bizony: az Ud. Zrt. óta tudjuk, hogy ennél „sötétebb” eszközöktől sem riad vissza a Fidesz, ha egy politikai ellenfél ellehetetlenítéséről van szó… Ráadásul mindezt most a teljes hatalmi eszköztár birtokában teheti - és igen szűkre szabott ellenőrzési-számonkérési eszköztár áll a társadalom és az ellenzék rendelkezésére ezt a folyamatot kontrollálni.

…És ha mégis „megtörténik a baleset” és elveszítik a következő választásokat, akkor még mindig marad „a hatalom árnyéka”, „kísértete”: a mostani ciklusban igen hosszú időre kinevezett Fidesz-közeli személyek a hatalmi és egyéb fontos pozíciókban, akiket oda bebetonoz az új alkotmány. És nyilvánvaló, hogy ezzel a „gárdával” a Fidesz mindent meg fog tenni azért is, hogy ellehetetlenítse az új kormány sikeres és eredményes munkáját és azért is, hogy a hatalmi struktúrákat a saját érdekei szerint működtesse (vagy éppen ne működtesse azokat az új kormány céljait szabotálandó).

Belátható, hogy sem a hatalom megszerzése, sem annak későbbi gyakorlása nem lesz egyszerű egy esetleges politikai ellenerő részére. Ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy ha egyszer az lesz a választói szándék, hogy ez az új erő vezesse tovább az országot, akkor a demokrácia szabályai szerint ezt mindenkinek tiszteletben kellene tartani – és aki ezt nem teszi (és véleménynyilvánítása nem marad meg a demokrácia adta keretek között), az onnantól nem tekinthető és nem is kezelhető demokratikus erőként.

Nagy valószínűséggel ki fog alakulni egy olyan helyzet, amely a „kettős hatalom” kifejezéssel írható le. Ha sikerül a választásokon a jelenlegi kormányerők leváltása, akkor is megmarad egy láthatatlan és informális hatalmi struktúra, amely létét a tegnapi alkotmányra alapozza.

És itt el fog válni egymástól az alkotmányosság és a demokrácia. Lehetséges, hogy majd választanunk kell, melyik a fontosabb: az alkotmány be- és fenntartása, annak összes nemdemokratikus és bénító következményeivel együtt, vagy a demokrácia?

…De ezek majd 2014 kérdései lesznek – addig még egyéb feladataink vannak!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr702838818

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nem elégséges alkotmánykritika 2011.05.02. 13:19:03

Az ellenzék, a baloldal, a demokratikus jobb nem adott megfelelő kritikát az orbáni alkotmányra. Sajnálatos módon egyrészt  gumicsontokra sikerült ráugrani(gyerekszavazat), másrészt pedig értelmetlen ideológiai vitákba sétáltak bele. Márpedig ezze...

Trackback: Feudális alkotmány 2011.04.21. 01:27:58

Werbőczy Istvánnak az ő Tripartituma volt a legutóbbi efféle, az adott közállapotokat közjogilag is konzerváló, hosszú távú normaszöveg, amit most ránk eresztett a kétharmad. Akkor a Dózsa-féle „parasztháború” tanulságainak figyelmen kívül ...

Trackback: Az Alaptörvény ünnepe és a harmadik honalapítás 2011.04.19. 11:48:52

Kedves barátaim, az országgyűlés ma elfogadta Magyarország új Alaptörvényét. Erről a történelmi jelentőségű napról a blogban is meg kell emlékeznünk.Először az előzményekről. A példátlan nemzeti konzultáció révén egymillió honfitársunk mondhatta el rés...

Trackback: Új világot hoz-e a Fidesz új alkotmánya? 2011.04.19. 11:46:10

Ez az alkotmány a Fidesznek sem éri meg azt a rengeteg konfliktust, amit felvállaltak miatta. Nem teljesíti ugyanis a célokat, melyek miatt belevágtak: a posztkommunizmus lezárását, egy új rend megteremtését és a restauráció megakadályozását. (Fotó: I...

Trackback: Orbán Viktor nem boldog 2011.04.19. 11:16:44

Horn Gyula valamit jól megtanult 1989-ben. Megtanulta, hogy a társadalom akarata ellenében nem lehet és nem is érdemes politizálni. Rájött, hogy amikor a hatalom arroganciája erőltet életformát az emberekre úgy, hogy ők azt nem akarják, akkor nagy lesz...

Trackback: Miért nem jó a köztársaság? 2011.04.19. 11:14:54

A Magyar Köztársaságból Magyarország lesz. Nem köztársaság, csak ország. Hogy miért szimbolikus ez? Elárulok valamit, amit odafenn pontosan tudnak. (Na jó, talán szíjjártó nem.) Köztársaság vs Ország A köztársaság az az államforma, ahol: ...

Trackback: Magyarázzuk a bizonyítványunkat 2011.04.19. 11:11:05

Amikor elkezdtünk az alkotmányozásról posztolni, hét pontban fogalmaztuk meg elvi elvárásainkat bármilyen új alaptörvény irányában. Most zárásképpen értékeljük egyszerű ötfokozatos skálán, hogy miként valósultak meg követelmények:1. Korlátozott hatalom...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kieseritzky 2011.04.19. 11:35:20

Arról az Ud. Zrt-ről beszélsz, amiről bebizonyosodott, hogy mocskos és szánalmas rágalmazás volt, és amiért azóta is bíróságra járnak a szocik és az mdfesek?

HAHAHA! Hajrá progresszívok!

(Tipp: írjatok egy cikket Kaya Ibrahimról meg arról, hogy Orbán veri a feleségét és valójában cigány származású...)

Szánalmas, mint mindig.

johevi 2011.04.19. 11:49:39

Ennek a kormánynak a leváltására egy időben eszmélő, uj jobboldalnak van egyedül esélye, mert a baloldal egyrészt nincs, másrészt sosem lesz méltó ellenfél.

nemezisazis 2011.04.19. 11:50:39

Az alapfeltevés ostoba.

A következő választásig maradnak, mert sok az irányításra, a pórázon habzó szájú felajzott kutya módjára vezetésre szoruló ember akiket úgy használ a mesterük ahogy épp kényelmes neki.

Ezt bizonyítja a mostanában hallható - médiumok által közhangulatnak kikiáltott - csőcselék értelmetlen, indokolatlan és gondolkodás szikráját is nélkülöző fülsértő acsargása..

akimellon 2011.04.19. 12:25:12

pár napja egy kicsit erős a Fidesztrollok nyomulása.
Nem értem miéert nem az írják, ami a pártutasítás:

Ne keverjük a színes ruhát a fehérrel....

meg hasonló finomságok

homo apolitikus 2011.04.19. 12:28:48

@johevi: baloldal demokratikusan, tisztán még sosem jutott kormányra ebben az országban, noha létezni léteznek (MSZP, LMP)

gyerkőc babó hós pocaklakó 2011.04.19. 12:34:18

valójában cigány származású..

nézd meg a családját, meg őt is.

2011.04.19. 12:34:47

ballibék olyan szinten lejáratták magukat hogy 3 választáson belül esélyük nem lesz kormányba kerülni. persze már most előre vonyítanak, hogy orbán zsarnok rendszere miatt nem lehet majd kormányt váltani, de a valóság az, hogy 20%al sajnos amúgy se lehetne ezt megtenni. persze már megy a parasztvakítás, hogy demokratikus módon nem lehet majd kormányt váltani... izgatottan várom, hogy mikor szándékozik fegyvert ragadni gyurcsány sleppje!

homo apolitikus 2011.04.19. 12:40:43

@anal_intruder8000: borítékolható, hogy erre készülnek, már 98-02 között is orbán, illetve a fidesz vezetők likvidálásáról álmodoztak, most utóbb a facebookon szervezkedtek. gyaníthatóan etnikai konfliktus színezetet adnak majd neki, sokadszor kijátszva a cigánykártyát

Alamio 2011.04.19. 12:43:21

@gyerkőc babó hós pocaklakó: Bizonyítani tudod? Már sok erre hivatkozót kértem erre, de sajnos az "ez nyílvánvaló"-nál konkrétabbat senki nem tudott előcitálni.

akimellon 2011.04.19. 12:48:23

@homo apolitikus: ....
te egy kicsit el vagy szállva nem?
pár napja vettek fel a fideszközpontba?
ekkora ökörségeket, amiket napok óta írsz minden bloghoz......
/ az a műfelháborodás, amit a"gyurcsányfan"-okkal kapcsolatban létrejött, kicsit emlékezet a II. világháborús Német "megtámadtak a gaz lengyelek" dumára/

Éhesló 2011.04.19. 12:54:21

Ráadást is kaptunk a marhaságaitokból, rögtön az első címlapost követően.
Jól fizet a bolt, mehet a hülyeségetek a zindex címlapra orrba-szájba.
Sebaj.
Szokjátok csak a helyzetet, ha már egy év kevés volt rá...

kissiú 2011.04.19. 13:39:46

GYermekeim az úrban! Itt nem e pártszimpátiáról kell hitet tenni, hanem reagálni a posztban elhangzottakra!
Pl. Miért jó az a polgároknak, polgári Magyarországnak, ha egy 2/3-al bíró parlament 9-12 évre előre megválasztja a legfőbb ügyészt, a médiahatóság elnökét, legfelsőbb birákat, a tizedére csökentett költségvetési tanács tagjait?
De nem csak erre, sok más mindenre is lehet reagálni. Orsósozást, Gyurcsányozást, hagyjátok meg egymásnak!

Éhesló 2011.04.20. 14:08:16

@kissiú: azért jó, mert nem térhetnek vissza a hatalomba azok, akik ide juttatták az országot.
Azért jó, mert a gengszterváltáskor megalkotott kupleráj nem működött megfelelően és kell egy esély arra, hogy más kupit teremtsenek azok, akik erre demokratikus felhatalmazást kaptak.
Ezért kapott buktor ennyi szavazatot, mert az emberek - saját kárukon - rájöttek erre.
Most azt teszik, amire felhatalmazást kaptak.
Ha a zembereknek nem tetszik, majd elhajtják őket is, mint elqrót é tettestársait.
süti beállítások módosítása