2011.03.23. 12:41 Szerző: Đđ

Harc és cselszövés?

Vannak emberek, akiknél – szaknyelven szólva – a „reakció” nem arányos, eltúlzott az „akcióhoz” képest: aránytalanul kis, mások számára természetes konfliktushelyzeteket, „sérelmeket” is túlreagálnak. Mindennapi dolgokra is agresszióval válaszolnak, erőszakosak akkor is, amikor más legfeljebb csak éppen szóvá tesz valamit… Emiatt ezek az emberek az egész életüket „harcként” élik meg és mindenkit, aki ellentmond nekik, vagy másképpen ítél meg dolgokat és máshogyan viselkedik, létüket fenyegető ellenségként látnak, akit „akként is kell kezelni!”

Személyiségzavarok, súlyos frusztrációk okozhatnak ilyen viselkedést…

Ez az egyik tény.

 

Néhány nappal ezelőtt eltávolítottak állásaikból néhány embert, akik egy másik funkciójukban szakmai véleményt nyilvánítottak: természetesen és magától értetődően, hiszen épp azért töltötték be az adott funkciót egy testületben.

Véleményük nem egyezett a kormány előzetes elképzeléseivel…

Ez egy mindennapi és normális szituáció egy demokráciában – az viszont nem, ahogy a kormány ezt a szituációt túlreagálta… És nyilvánvaló, hogy a „kormány” embereket jelent a kormány élén és annak csúcspozícióiban. Emberek reagáltak tehát túl egy átlagos helyeztet, emberek, akikre múlt tavasszal az országunkat és benne magunkat is rábíztuk…

Ez a másik tény.

 

Tegnap, az új alkotmányról szóló parlamenti vitát megnyitó beszédében Kövér László házelnök csak csalással tartotta lehetségesnek a baloldal 2006-os kormányra kerülését. Hasonló véleménnyel volt már korábban a 2002-es választásokról is: ott is kész tényként beszélt az akkori választásokat megelőzően ráadásul éppen ellenzékben lévő baloldal választási csalásáról. A 2006. őszi rendbontásokat pedig a baloldali kormány titkosszolgálati akcióira vezette vissza.

Sem a 2002-es, sem a 2006-os választási csalással kapcsolatos állításaira, sem a 2006. őszi titkosszolgálati aknamunkára soha semmiféle bizonyítékkal nem állt elő – noha legalább az utóbbinak nyomaira, ha valóban léteztek volna ilyenek, a múlt évi kormányváltást követően biztosan ráakadhattak volna a titkosszolgálatoknál, ahol egy ceruza kihegyezéséről is akták születnek és ő, mint az első Orbán-kormán polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli minisztere, ezzel pontosan tisztában kell, hogy legyen…

Ez egy harmadik tény.

 

Vannak emberek, akikben az őket körülvevő valóság tényei sajátos rendszerben állnak össze. Saját magukat kivételesnek és az igazság egyedüli letéteményesének érzik, „küldetéstudatuk” van - mások véleményét ugyanakkor veszélyesnek, károsnak látják: valaminek, ami „torzítja a valóságot”, azt a valóságot, ami bennük él. Összekeveredik bennük a saját, belső világuk és a külvilág, nemigen tudják és nem is igen akarják szétválogatni ezeket. Él bennük egy „meggyőződés” és bármiféle információ „kívülről” csak „ahhoz képest” bír jelentőséggel számukra.

Nyilvánvaló, hogy az ilyen emberek nem alkalmasak egy közösség „valós térben történő sikeres navigálására”…

Ez már a negyedik tény.

 

…Elég unalmas, elvont, száraz és bonyolult voltam eddig? Jó, akkor elmondom egyszerűen is: Jóemberek, vigyázzatok, bolondok vezetik az országot!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr202764672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.03.24. 07:33:47

Csak emlékeztetőül: 2002-ben állítólag a lakóhelyen kívüli szavazást kérő baloldaliak szavaztak iparszerűen sok helyen, + fizetett baloldali szavazatokat adtak le láncszavazással. Ezt a gyanút annak idején több szavazókörből megerősítették ismerősök. Mivel közel volt egymáshoz a Fidesz/MSZP eredmény, erre a világ (vagy a Fidesz) végéig hivatkozni fognak, és sem pro, sem kontra érvek nem hoznak változást az ügyben.

2006-ban a "csalás" inkább ügyeskedés volt, azaz nem tették szokás szerinti időben közzé az államháztartási adatokat, hogy (úgymond) ne befolyásolják a választások első fordulóját. Ezt a kormányszóvivő és a pénzügyminiszter nyilatkozta, nem kell külön bizonyítani. A választások épeszű országokban éppen az anyagi helyzetről szoktak szólni, szóval ez nagyon gázos húzás volt. Főleg, hogy később kiderült: a pannon puma rég nem száguld, hanem Őszödön, zárt körben mond igazat. A jól működő demokrácia alapja az átláthatóság, ez 2006-ban keményen sérült. A Fidesz/MSZP különbség kijózanítóan nagy volt, nem csak ezért vesztettek. 2006-ban nem elsősorban a Fidesz szívott, hanem mi, választók, jobbra és balra egyaránt. Így válik érthetővé a baloldaltól való fokozatos elidegenedés.

Az ügyeskedést csalásnak nevezni nem pontos, de nem is paranoiás. A Fidesz paranoiájának gyanúja mégsem alaptalan, csak nem ebben nyilvánul meg: a vezetőválasztás jelenlegi elve, hogy az illető ne legyen okosabb, tehetségesebb a Főfőnöknél, és fogadja lelkesen utóbbi minden ötletét. Ez a logika tetszőleges országot padlóra tesz pár éven belül, én ebben látom az igazi veszélyt.

Az ellenzék azzal szolgálná a választóit, ha higgadt, indulatmentes krónikásként rögzítené a balfogásokat, felelősségteljes gondolkodását pedig alternatív javaslatokkal, sőt árnyékkormány létrehozásával bizonyítaná.

martab3 2011.03.24. 13:42:59

Ha mi valóban demokratikus országban élnénk, akkor sem O.V. ( 1 Ft-s cégek tulajdonosaként), sem Gy.F.(visszabérelt üdülő ) nem lehetett volna miniszterelnök.
Sajnos akármilyen agyament a mostani vezetés, még mindig rengeteg hívük van,( időközi választások)vagy csak mi, akik nem vagyunk vakhitűek, közömbösek vagyunk és nem megyünk el választani. Valószínű, hogy csak azért, mert úgy érezzük, nincs olyan erő akit szívesen látnánk a parlamentben, önkormányzatokban. Figyelmeztető jel a TÁRKI tegnap közzétett kutatása. Az 1/3-s FIDESZ támogató csökkenés nem jelenik meg máshol, persze hol? max. LMP
Szóval itt az ideje, hogy megjelenjen a hiteles erő, aki tömegeket tud megmozgatni, hogy ne az legyen 2014-ben, hogy megint valaki ellen kell szavazni.
süti beállítások módosítása