„Quo usque tandem abutere, Catilina, patientia nostra?”

(„Meddig élsz még vissza a türelmünkkel, Catilina?”)

Marcus Tullius Cicero

 

A miniszterelnök magyarázattal és elszámolással tartozik nekünk, a Magyar Köztársaság állampolgárainak!

Amikor a 2010-es országgyűlési választásokon a jelenlegi kormány megszerezte a hatalmat, még nem tudhattuk hogy új alkotmányt akarnak adni az országban – olyan új alkotmányt, amelyet sem érdemi, az állampolgárokkal folytatandó konzultációnak nem „tesznek ki”, sem pedig a kormány által felkért szűk alkotmányfogalmazó testület művét nem fogják népszavazással megerősíttetni. Mindkét dologban arra hivatkoznak, hogy a kormányzásra kapott több mint 2/3-os felhatalmazás birtokában nem kötelességük egyik sem.

Az elkészült és tegnap óta nyilvános alkotmánytervezet alapvető változtatásokat vezetne be: (többek között) megváltoztatná országunk hivatalos elnevezését, az ország területe ismét „vármegyékre” tagozódna, alkotmányos akadálya lenne az azonos neműek házasságának, országunk alaptörvényében szentek szerepelnének, alapvető változtatásokat eszközölnének az ország egyes vezető tisztségviselőinek megválasztásában és mandátumuk idejében és megnyújtanák egy évvel az önkormányzati periódusokat is…

Tennék – és minden bizonnyal teszik is – mindezt úgy, hogy világosan és logikusan megindokolnák, mi szükség van ezekre a változtatásokra? Teszik anélkül, hogy ésszerű érvek koherens rendszerével meg tudnák nyilvánosan indokolni, hogy ezek által országunk, társadalmunk, életünk és gazdaságunk jobban fog működni – mert más érv a változtatásokra nem létezhet!

Nem létezhetnek szubjektív érvek: „Nekem speckó teccik a Szentkorona!”. Nem létezhetnek ideológiai érvek sem, mert a Magyar Köztársaság egy plurális és szekuláris állam és épp ilyen a társadalmunk is: sokféle vélemény, hit és hitetlenség él egymás mellett – ezek közül egyet „preferálni” csak zavart okoz, de javulást közös dolgainkban semmiképp sem! Nem ok a „magyar történelmi hagyomány” sem – pl. a Szent Korona, vagy épp a vármegyék esetében – hiszen akkor miért nem hozzuk vissza a „nemesi nemzetet”, hiszen mind a Szent Korona-tan, mind pedig a vármegyék alapja éppen a nemesi rend önérdek-érvényesítése volt. Márpedig: ha a cicomákat visszahozzuk, akkor a cicomát tartó falakat is újra kell építenünk…

A Magyar Köztársaság országgyűlése, kormánya és miniszterelnöke mind-mind a Magyar Köztársaság állampolgárainak tartoznak felelősséggel és elszámolással – haj, de sokat hallottuk ezt épp Orbánéktól 2002 és 2010 között! Hát akkor most tessék eszerint cselekedni! A hatalom legitimitását az állampolgárok érdekében való kormányzás adja. Ha a kormány új, megválasztásakor még általa sem ismert érdekeket fedezett fel, akkor azokat a nép elé kell tárnia – éspedig nem csupán „formális módon”, mint a napokban kiküldött 12 kérdés, hanem ténylegesen, érvekkel alátámasztva, véleményt kérve és elfogadva. Ha pedig egy kormány és egy parlamenti többség ezt nem teszi meg, akkor legitimitása alapját veszti el. Erre nincs szabály az alkotmányban, a törvényekben – mert 1989 óta még nem fordult meg senki fejében az, hogy lehet egy demokratikusan megválasztott kormány ilyen!

Pedig lehet – láttunk már erre példákat a történelemben. Kellett volna tehát gondolniuk erre a rendszerváltáskor alkotmányozóknak és az azóta törvénykezőknek.

…Mert nem elég a hatalom legitimitásához az, ha törvényesen jutott hozzá. Az is kell, hogy a közösség világosan megfogalmazott érdekei szerint kormányozzon. A választás csak megelőlegezi a legitimitást: azt be is kell tölteni a cselekedetekkel és a közösség tudtára is kell adni a cselekedetek ésszerű okait. Enélkül a választásokon kapott legitimitás csak egy olyan kölcsön, amelyet az adós nem fizet vissza.

Vannak helyzetek egy nép életében, amikor el kell dönteni: elfogad-e szinte bármit a hatalomtól, vagy az önmagát legitimnek tekintő, ám a legitimitását cselekedeteivel megingató hatalommal ellen maga a nép hoz létre olyan ellensúlyokat, olyan ellenerőt, amelyek birtokában érdekeit érvényesíteni lesz képes a hatalma törvényes és ésszerű korlátain éppen túllépő kormánnyal, országgyűlési többséggel szemben.

Demokratikus és köztársasági keretek között ez az ellensúly és ellenerő egy komoly tömegbázissal bíró, jól szervezett és világos, ésszerű programmal rendelkező párt lehet. Az „érv” pedig, amivel a jelenlegi és mindenkori „túlhatalmaskodó” kormány tevékenysége korlátozható, nem más, mint az, hogy van reális lehetősége annak, hogy a nép legközelebb, ha érdekei úgy kívánják, ezt a másik erőt juttatja kormányra.

Két dolog között választhatunk tehát most: mindent ráhagyunk a Fideszre és Orbánra, anélkül, hogy tetteik és döntéseik valódi okait megtudnánk – vagy: nem tűrjük el tovább, hogy a nép többségére hivatkozva  a nép többségének valódi és ésszerű érdekeivel ellentétesen kormányozzanak és egy ellenerő létrehozásával „Megállj!-t parancsolunk nekik.

Ha az első utat választjuk, akkor elfogadjuk, hogy belátható időn belül itt nem fog létrejönni egy, a társadalom erőforrásait a leginkább mobilizálni képes demokratikus berendezkedés, hanem a magyar társadalom „oligarchisztikus” pályára áll, az ellenőrzés és a valós elszámoltatás lehetőségei pedig elvesznek. Ez az út az Európától való gazdasági és szellemi leszakadáshoz fog vezetni, szegénységhez és állandósuló egzisztenciális problémákhoz a társadalom többsége számára.

Ha a második utat választjuk, akkor megszabadulunk a fejlődésünket az utóbbi két évtizedben leginkább akadályozó tényezőtől: az önérdek-vezérelt politikai elittől.

De ehhez, ismétlem, új erőt kell létrehoznunk!

Ha erre nem vagyunk képesek, akkor – azt kell mondjam – a készülő „Fidesz-alkotmány” bizony a magyar társadalom „tökéletes kereteit” fogja adni… És talán még a 22 éve épp a rendszerváltók által „sírba tett” Kádár Jánost is újra fogjuk temetni!

…A poszt elején a miniszterelnököt emlegettem – most, a végén is ezt teszem: Miniszterelnök úr, ne alkotmányozgasson itt feleslegesen! Tessék célszerűen és eredményesen kormányozni! Ha meg azt nem tud, akkor ne akarjon „Magyarország első, egységes Alaptörvényé”-vel „nyomot hagyni a Történelemben”, mert akkor az Ön nyoma csak egy foscsík lesz…

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr572727815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aeidennis 2011.03.10. 15:18:22

Legkevésbé egy olyan illegitim hatalom - mint a magyar köztársaság - panaszkodhat azért, hogy megsértik a legitimitását, amely maga is törvénytelenül jött létre. A most készülő alkotmány sajnos ezt a törvénytelen állapotot, amiben Magyarország 1944. március 19-e óta vegetál nem orvosolja teljesen, bár kísérletet tesz rá.

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2011.03.11. 11:54:13

Igen, szerintem is Orbántól bűzlik az egész ország... és ha elnézzük neki a foscsíkjait, mint pecsétet az ország bugyogóján... hát akkor szavunk se lehet, ha szétrohadunk végérvényesen. A fidesz alkotmány csak egy rakás szar lenne Magyarország díszéül. A mondás jut eszembe - hogy miként is kerültek ezek kormányra?:
> egyetlen fingban sem szabad megbízni <

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2011.03.11. 11:57:27

Az ünnepekre való tekintettel... hogy el ne felejtsük Petőfit (az igazit és nem a celebnek felhasználtat):magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/petofi/amagyarn.htm

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.03.11. 19:09:53

Gondoljatok bele logikusan: ha a kormány illegitim, akkor 10 ismerősből 8 azt fogja mondani, hogy el kell zavarni. 2006-ban, az őszödi beszéd után az én ismerőseim ilyen arányban értettek egyet Fletó leléptetésével. Ha most Orbán ellen ilyen a közhangulat, akkor egyszerűen csak az élére kell állni. Ha meg nem ezt hallod az ismerősöktől, akkor el kell gondolkodni erősen, mi is történik. Én még mindig nem látom az életképes baloldali alternatívát, sem a bármilyen baloldali alternatíva iránti népi lelkesedést. Lehet, hogy előbb-utóbb lesz, de meg kell érte dolgozni. Sok sikert, hogy 3 év múlva legyen miből választani.

stone pit(er) 2011.03.17. 09:03:08

Már mindent jól kiveséztünk. Jót is nevettünk, vagy hüledeztünk, kinek-kinek vérmérséklete szerint. Ezen a blogon már a megoldás is egyértelmű, kell egy megfelelő vezető, aki összefogja az elégedetlenek tömegét. Akkor most mit csináljunk? Várjuk, hogy valakit kitermel a tömeg? Vagy vonuljunk Bajnai házához, kérlelve, valamit tennie kéne? Bár azért előbb meg kéne tudakolni, van-e benne bármiféle hajlandóság. Vagy kihez? Ki az, aki sokak számára elfogadható? Már az értelmesebb jobboldaliakra is gondolva. Igaz, nem csak a választáshoz (sőt, nem elsősorban!), hanem az utána szükséges reformokhoz is meg kell őket nyerni, előkészítésbe be kell vonni (win-win nélkül nem megy, és nem csak a színfalak mögött). És ez utóbbi a hosszabb, de kevésbé reménytelen feladat, már ha egy értelmes embert találunk. Nekem, elfogadható az MSZP-n kívüli Gyurcsány is. De képes lesz legalább az utóbbit véghez vinni? Nem biztos, hogy kétharmad kell, de utána nem válhat légüressé a környezet, sőt. Vagy mi legyen? Várjunk csendben? Ez a bagázs úgy is lejáratja magát, annyira, hogy Kulkát (én szeretem, de vajon elég-e?) is megválasszák a következő választáson? De mögé is kellenek arcok. Oszkó? De még sokkal többen! Ha az utolsó hónapokban cselekednek, az nem lesz késő?
süti beállítások módosítása