2011.02.21. 14:29 Szerző: piefke

Bandaháború

Megvan az, amikor az amcsi filmekben a Nagy Kataklizma után egymásnak esnek a túlélők bandái a szűkös erőforrásokért és a „világuralomért”? Igen? Na: éppen ez folyik most az MSZP-n belül. Megvolt a kataklizma, megcsappantak az erőforrások, esik szét az egész MSZP-world és a vezetők tehetetlenek. Ugyanakkor minden vágyuk, hogy legalább a maradékot megtarthassák: pénzből és hatalomból, legalább a Párton belül.

És vannak az utcai harcosok, akik senkihez sem kötődnek immár. Ők megpróbálnak egymás közt szervezkedni – még talán jól is hangzana egy igazi filmben a Demokratikus Koalíció név: mint az "outsiderek csapata", amely szembeszáll a még viszonylag felfegyverzett, a kaját és a vízkészleteket birtokló, ámde valójában szintén csak vegetáló reguláris erőkkel… Ezeket a regulármszpseket névleg Mesterházy Attila, valójában Puch László dirigálja.

Gyurcsány Ferenc az utcai harcosok, a szakadárok és roninok vezetője – akar lenni, először és onnan visszahódítani a hivatalos MSZP-t.

Ezek a filmszerepek, de mi lehet a mozi vége?

Sanszos, hogy egy nagy „VÉGE-felirat”: addig ölik egymást és addig morzsolódik a tagság és a szavazóbázis, amíg a párt SZDSZ-kolléga sorsára jut. Igen ám, de ehhez még túl sok benne a pénz és túl sok a személyes ambíció is, túl sok mindent akarnak „egymással lerendezni” ahhoz, hogy egyszerűen levonuljanak a szereplők. Not yet.

A másik lehetőség, hogy nyíltan is elkezdődik a harc – pontosabban: már el is kezdődött a múlt heti Puch-nyilatkozattal és Gyurcsány-országértékelővel. (Milyen árulkodó, hogy nem Mesterházy, hanem Puch beszélt életről és halálról…) A harcot pedig a vulgárstratégák szerint ugyebár az szokta megnyerni, aki jobban áll „pénz-pénz-pénz” és infrastruktúra dolgában. Pedig a lófaszt: az győz, akinek vannak olyan gondolatai, amelyek mellé a rongyos és reményveszett emberek odaállnak, hadat alkotnak és mindenen átgázolnak. Mert a gondolat teremt hitet és lelkesedést és ezek az igazi erőforrások – minden mást ezek segítenek megszerezni. A bukszák is akkor nyílnak meg, ha felsejlik a jövő – a tőke mindig a koncepció mellé áll: így működött az egész ipari forradalom…

Márpedig a reguláris MSZP-ben éppen hogy koncepció nincs – és Gyurcsány „Madmax” Feri sem áll valami fényesen ezen a téren. Neki is csak szólamai vannak – igaz: ő legalább nyíltan elmondta, hogy felkészületlen. Ezzel máris előnyben van.

Azt hiszem, ha csak a megrögzött MSZP-szimpatizánsok világát tekintjük, akkor a bandaharc nyertese Gyurcsány lesz – kérdés, hogy ez mennyiben hozza el a sokat emlegetett megújulást a Pártnak? Hiszen Feri sem tegnap bukkant fel az MSZP közegében, égő szemű és lánglelkű húszévesként. Nem: ahogy annak idején Kádár is azt mondta a Helsinki Konferencián, hogy „…Életem nagyobbik felét egy kapitalista országban éltem le”, úgy Gyurcsányról is elmondható, hogy ugyanígy áll az MSZP-vel. Ott szocializálódott – és mint tudjuk: ott is kapitalizálódott.

Elmondható, hogy ha a dolgok kimenetelét, a Gyurcsány-Puch érdekkörök közötti harc eredményét akarjuk megjósolni, akkor valószínűbb a „fiatalabb” és a jónép számára „csábítóbb” győzelme – ennyi alulról jövő demokrácia még van az MSZP-ben. Puchtéktól már legfeljebb a funkcionáriusok értéktelenebb része remél még valami kis egzisztenciát, Gyurcsánytól viszont sokan, jóval többen várnak (ismétlem: pártszimpatizánsi körökben és nem az emberek között!) „valamit”. Ez a „valami” persze nem konkrét: ugyanolyan homályos és vágyakban tartott, ott létező, mint egy éve Orbán „programja” volt. De ahogy az sikerre (pontosabban: hatalomba) vihette őt, úgy talán-talán Gyurcsányt is visszajuttathatja ez a naiv hinni akarás az MSZP élére.

Más kérdés, hogy utána mi lesz, mit tud majd kezdeni?

Először is, ha rá akarja tenni a kezét az „elrejtett készletekre”, akkor valamilyen alkut kénytelen lesz Puchhal kötni – nem „végezheti ki” egyszerűen. Ez már eleve ingatag alap… Aztán: az sem valószínű, hogy egy minden ízében alapos és helytálló társadalmi koncepció alapján szervezné át az egész kócerájt és alkotnának új, ütős programot, amely realista, nem populista és mégis vonzó lehet itt 2,6-2,7 millió embernek – mert eleve igen nehéz összehozni egy „élvezhető Bokros-programot”…

Valószínűbb, hogy a Gyurcsány-vezette „új MSZP” éppen a „régi hívek” számára lesz vonzó: súlypontja valszeg a nyuggrevilág lehet – elég csak végignézni egy DemKol-szeánszot. Fiatal, „nyugatos” polgártársaink pedig inkább vállalnak egy orális aktus egy komodói sárkánnyal. Ők valami egészen másra várnak – hogy mire, arról írtunk itt már eleget: egy tök új pártra. És legfeljebb addig hajlandók elmenni, hogy „befogott orral” el fogják tűrni, ha ez a most még sehol sem létező új pártjuk majd 2014. táján koalícióba megy a Gyurcsány-csapattal - de ezt is csak akkor, ha a kormányprogramot az új párt adja, Gyurcsány pedig a koalíciókötés pillanatában elfelejt mindent, amit (esetleg) a nyuggereknek lebegtet majd addig.

…Nagy matekozások lesznek még itten! Mert most még olyan kevesen játszanak a valós számok halmazán…

 

survey services

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr602677046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemzetikonyves · http://www.gyepu.hu 2011.02.21. 18:46:32

Lehetne belőle csillagos hős, az Egri Csillagok után Szegedi Csillagos!

kvasztics47 2011.02.21. 18:49:31

piefke:
Nem értesz te semmit az egészből.
Úgy látszik, csak Orbánul tudsz gondolkodni.

fonó 2011.02.21. 19:07:31

Kell vki aki békeidőben is tud kormányozni, épitkezni.
Harcban puskaporban, hideget lehelni a tarkóra, fütyölni, dobálni köpködni jók.

is 2011.02.21. 20:08:27

2010-ben is errol almodtal, eljott Bokros is, az LMP is, a Civil kzedemenyezes, sot meg a Jobbik is, aztan egyik se tetszett. ha kinezel nyugatra, ott sincs semmilyen mas part, nem latni, hogy mire varsz. valami "hiteleset" akarsz? legy nyugodt, a FIDESZ barkit lekaraktergyilkolaszik. ilyen alapon egesz eletedben a kovetkezo uj partot fogod varni, es soha, egyik sem lesz jo.

az uj parthoz ugye penz-penz-penz kellene. Demjan es Csanyi viszont ode-vissza lancon tartjak magukat Orbannal. ki fogja penzelni azt az uj partot? se Puch, se Gyurcsany, se Csanyi, se Demjan, Leisztinger meg mar elmekult. mirol almodsz? a FIDESZ naponta tonnaszam onti a betont a hatalmaba, onnan csak az robbanthatna ki, ha te sem hulye almodozassal toltened az idot, hanem racionalisan elmeselned az olvasoidnak, hogy Orban 8 eve mennyivel is lenne rosszabb, mint Gyurcsany 5 eve. ha ilyet nem tudsz, akkor marad Orban. az uj partot meg akkor hozd elo, ha van hozza zsozso is, meg meg tudod magyarazni, hogy 2010-ben mit is csinalt a kedves atlag magyar szavazo, amikor az eszet elhagyva, minden elozetes figyelmeztetest kirohogve leszavazott erre, ami most itt van.

soproni1 2011.02.21. 20:24:36

@is:

Van olyan rokonom, aki 1990 óta 3 vagy négy pártra szavazott. Az ilyenek a legjobb préda a politika számára.

legeslegujabbkor 2011.02.21. 21:53:39

@is: Ne adjuk fel a reményt, hogy a kedves átlag magyar szavazó, sőt néhány pénzzel rendelkező is tanul a történtekből.

aaabbbccc 2011.02.22. 08:19:29

Szóval Gy hazudozzon a nyugdíjasoknak tudatosan, hogy abból semmit se tartson be 2014 után ? Az új párt pedig 1994-es szdsz módra csak a választás után bökje ki, hogy tulajdonképpen koalícióra készül Gy-vel ?
Ez a siker titka ? 2x hazugság ?
IGEN! Ez a baloldali stratégia és nem is szégyellik.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.02.23. 16:36:57

Gyurcsány "évértékelőjének" egyetlen hangsúlyos eleme volt: most minden rossz, a Fidesz Orbánnal az élen a demokrácia ellensége, Carthagot pedig el kell pusztítani. Nem meglepő, de nem is felemelő stratégia ez. Valódi alternatívára lenne szükség, virítsatok már valamit, kedves progresszívek! Ne feledjük, hogy az országértékelő úr egy éve még szürke eminenciásként országirányító úr volt, és a pénzügyi szakadék szélén táncoltunk neki köszönhetően.

Most ellenben a demokráciadeficit nevű szakadék szélén táncolunk, és csak bal-jobb együttműködéssel teremthetünk jólétet, élhető közéletet. Sem Orbán, sem GYF nem megy a szomszédba, ha nagy érzelmi töltettel kell jól megaszondani a semmit. Több rációra, józan választói érdekelemzésre lenne szükség ahhoz, hogy kimásszunk a közéleti kelepcéből. Magyarország többet érdemel ennél az örök "Vitéz László kontra Ördög" címmel árult gagyinál, ennél a siralmas "Hagyományos Mosópor vagy Régi-Új Mosópor kormányoz-e jobban" ripacskodásnál*. Hogyan? Hagyjuk abba a tapsolást, egyszerre, mindkét oldalon.

* Megfejtés: egyik mosópor sem kormányoz jobban, mert a mosóport lehet imádni vagy gyűlölni, de kormányozni egyik esetben sem tud. A kormány amúgy az öntevékeny népet irányító alakulat, nem hatalmi mágiaközpont.
süti beállítások módosítása