Orbán nagyon rákapott a szerre: ma is országértékelt egyet az országgyűlésben. Ezúttal ezt a címben szereplő „Aktuális ügyek” fedőnév alatt tette…

Fussunk végig rajta, hogy tudhassuk, mivel lehettünk ma okosabbak!

A bevezető formaságokat követő első kinyilatkoztatást médiatörvény-ügyben tette, mondván: "A médiatörvény ürügyén támadást indítottak Magyarország ellen…” – nem Viktor: ellenetek és az általatok törvényekbe cikkelyezett célszerűtlen és európaiatlan dolgok ellen „intéztek támadást”. És bár a beszédedben azt állítottad, hogy „a kormány a támadást visszaverte, a támadók érveit nevetségessé tette”, de mintha mi úgy emlékeznénk, hogy éppen a napokban sunnyogok Brüsszelben és nagy erőkkel mossátok magatokat. Azt is mondta Orbán a médiatörvény kapcsán, hogy „a támadást indítókat a magyar nép megbüntette” – és ez igaz is: ti indítottátok  a ”támadást”, a józan ész ellen és valóban kurvára büntet titeket azóta is a magyar nép közügyek iránt aktívan (egyre aktívabban) érdeklődő és a való világgal képben levő része, olvashatod is nap mint nap a neten... "Velünk nem fogják feltörölni a padlót, mint ügyefogyott és szerencsétlen elődeinkkel tették" – jelentette ki Orbán. Hát, ez igaz lehet: én sem szoktam koszos ronggyal takarítani…

Nem maradhatott ki a beszédből a Nagy Magyar Nemzeti 98%-os MANYUP-Győzelem sem, amelynek során a zemberek a zállamit „választották”, ugyebár. (Aki pedig netán „kényszerítve” érezné magát, az forduljon orvosához…)

...És persze hogy megvolt a beszédben a „meghamisított" 2010-es költségvetés is: ennyit igazán meg kellett tennie a „később még fontos dolgok kapcsán szóba kerülő” Matolcsy György kedvéért. Ércsük mán meg: meg volt hamísítva és kész! Eccer és mindenkorra!

Két út áll előttünk, vagy győzünk, vagy elbukunk…” – mondta Orbán aztán... Nos nem Viktor, lenne egy harmadik is: együttműködünk azokkal, akikhez az érdekeink és - legalábbis minket – az elveink kötnek! Tudod: EU-s partnereink, szomszédos országok, stb.

…Ezek után Orbán áttért gazdasági témákra:

…a világ elfeledkezett arról az igazságról, hogy csak annyit költhetünk, amennyink van” – Viktor, ez majd akkor is jusson eszedbe, ha legközelebb Matolcsyval ismét „többletkiadásokat is vállatok” – ahogy M. Gy. a Magyar Nemzetben fogalmazott a minap a "meghamisított költségvetés" kapcsán – hogy ne kelljen megint a költekezésetek során ahhoz hozzányúlnotok, ami nem a tiétek (MANYUP).

De szól a zembereket megnyomorító kapitalista bankokról is, akik "mindenféle trükkel rávették az embereket", hogy házakat meg autókat vegyenek hitelre. Szegény Viktor! Bizony, láttuk a vagyonnyilatkozatodban, hogy még téged is rávettek: 2002-ben szegény Anikóval közösen felvettetek 20 millát. (Forrás: Orbán Viktor vagyonnyilatkozata – 2011. január 28.) …Ez persze akár magyarázhatja is a bankellenes kirohanásaidat - ezt csinálta jó 700 évvel ezelőtt IV. „Szép” Fülöp francia király is: felvett egy csomó kölcsönt a kor bankárjaitól, a templomos lovagoktól, aztán egy szép napon kiirtotta az egész rendet, a vezetőket máglyán égetve el. Nincs templomos – nincs adósság sem! Manapság persze elképzelhetetlen ezen a módon adósságot csökkenteni – de úgy látom „igény az lenne rá!”… (Mellesleg: az akkori Francia Királyság utólag kurvára megsínylette a pénzügyek „elsorvasztását” és a pénzügyérek elhamvasztását – szerintem ma is ez lehet a vége a „szabadságharcnak”…)

De volt egy igazán aranyos mondata is a miniszterelnöknek: „"Ha szív nélkül tárgyaljuk a törvényeket, akkor mi sem juthatunk messzire." Hát, lehet… De azt már láttuk az elmúlt 8 hónapban (meg az előtte lévő 8 évben is, mínusz Bajnai-Oszkó 1 éve), hogy ha ész nélkül hoznak törvényeket, akkor az hová vezet…

Orbán beszédében felkérte Matolcsy György minisztert, hogy dolgozza ki az ország újjászervezésének átfogó programját – mivel szerinte "ha úgy tetszik, ország-újraszervezési verseny indult", amiből "történelmi hiba" lenne kimaradni… Szerintem ez volt az a mondata ma Orbánnak, ami után a múlt heti évértékelőjében emlegetett „sikerre és boldogulásra vágyó fiatalok” rémülten elkezdtek csomagolni… Ha Matolcsy fogja újjászervezni az országot, akkor tényleg nincs-nem lesz miért itt maradniuk! Lassan elkezdhetik felállítani az átmeneti befogadó táborokat Burgenlandban – mint annak idején 1956-ban. (…„A munkakultúra megújításáról” pedig ne beszéljen nekünk az az ember, akinek az elmúlt szűk egy évtizedben abban merült ki a „munkája”, hogy addig-addig fejlesztgette-élesztgette-terjesztgette a populizmust, amíg abba beleszédült a 2/3-hoz elegendő magyar…)

Megtudhattuk ma azt is Orbántól, hogy az új alkotmányra azért van szükség, "mert helyre akarjuk állítani 1956 igazságát". Mármint melyiket? Mert tudtommal ’56-nak nem létezett semmiféle „egységes igazsága” – kb. olyan volt az egész, mint ami manapság az egyiptomi utcákon folyik: se terv, se vezetés, de még csak hozzávetőleges „cél” se. Ezt az „igazságot” akarod, Viktor? Nem tudnál esetleg előjönni valami jobbal?

A beszéde végén azért mondott Orbán valamit, amivel elvileg én is egyetértenék: hogy az egészségtelenül élők járuljanak hozzá többel az egészségügy fenntartásához. Ez ésszerű lenne: gondoljunk csak bele, hogy a gépjármű-biztosítások világában is működik a bonus-malus. Ha „egészségtelenül” vezetsz, bizony, jóval többet fizetsz – ugyan miért ne lehetne ezt a dohányzó-zabáló, az egészségtudatos életmódtól végtelen távolságra élő Jónépnek is bevezetni? Mert ugye Viktor nem csak arra gondolsz, hogy megadóztatod a hamburgert, hogy Matolcsy Jobbkezednek több elbaszható forrása legyen?

...Ennyi volt, mese volt. Aki pedig konkrétumokat, netán reális programot – „országpályát” – szeretne, az kérem, hogy csatlakozzon a fentebb már említett éppen csomagoló „sikerre és boldogulásra vágyó fiatalok”-hoz!

Mert itten az nem lesz egy ideig!

…Hajrá(basztatok,) magyarok!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr902660867

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Orbán-beszéd 2011.02.14. 23:03:29

Tisztelt Olvasó!A mai miniszterelnöki beszéddel kapcsolatban érdemes megvárnunk az országgyűlési jegyzőkönyv közzétételét. Véleményem szerint előtte - bár egyszer végighallgathattuk a mai napi vitát - érdemben hozzászólni nehéz, mi több: kóklerség.Két ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2011.02.14. 18:00:07

"az egészségtelenül élők járuljanak hozzá többel az egészségügy fenntartásához."

- mármint ugye az egészségesek által IS fizetett ARÁNYOS eü.járulékon FELÜL...

Vagyis ki mennyit JÁR orvoshoz, kórházba, AZ fizessen ANNYI VIZIT és NAPI díjat!
((vagy tán mégse?;))

anonymand 2011.02.14. 21:01:36

Tisztelt piefke!

Nagyon sajnálom, de kifelejtetted, hogy igenis a jómódúakat kell támogatni, nem pedig tőlük többet elvárni (a haza érdekében). Anno Széchenyi mintha nem egészen így képzelte volna.
Első indulatból nagyon jó az írás!

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: és nem lesz MEGSZORÍTÁS!!!!

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.02.14. 22:01:16

Mazochizmusból olvasom a blogot, mert úgy gondolom, hogy jobb- és baloldali értelmiségi párbeszéd nélkül nem lesz progresszió - de a konstruktivitás ilyen fokú hiánya megvisel. Hová szeretne haladni a progresszív oldal? Vissza az utóbbi 8 évbe? Előre egy újabb irracionális, eladósító, deficites, közösségleépítő pályán? Nem ártana ezt kifejteni.

Ugyanakkor több dologban igazat adok a szenvedélyes szerzőnek: 1. tényleg konkrétumokat kéne mondani a folyó év második hónapjának közepén a folyó évről; 2. Matolcsy nem par excellence országmentő; 3. a magánnyugdíj-pénztárak benyúlása nem sikertörténet; 4. a kormány mögött nem áll az ország kétharmada.

Amiben nem adok igazat: 1. Bajnaiék nem voltak par excellence jó törvényhozók; 2. az adósságcsökkentés nem rossz ötlet; 3. a bankok ellen még a britek is rendszeresen kirohannak, őket mégsem szoktuk ciki népnek tartani... 4. a fiatalok kevésbé akarnak elmenni, mint 1 éve.

Bocs, trágárkodni a háromévesek is tudnak, a felnőttek a rendszerszerű gondolkodással emelkedhetnek ki a tömegből. Pl. azt írod, hogy az egészséges életmód szerinti bonus-malus jó ötlet, majd azt, hogy Matolcsy elGyF-elné, tehát mégis rossz. Most akkor melyik? Maradni vagy haladni, ez itt a kérdés.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.02.14. 22:48:15

@anonymand: Anno Széchenyi az ország legnagyobb földbirtokosa volt, a földterület kb. felével rendelkezett. Ez nem azonos a mai középosztállyal, amelytől havi 4-500eFt jövedelmet irigyelnek.
Ettől függetlenül nyilvánvaló, hogy a tehetősebbeknek nagyobb áldozatot kell vállalniuk, ennek jegyében Nagy-Britanniában a konzervatív-liberális kormány megvonta a családi pótlékot az évi 44e font sterling feletti jövedelműektől (ez kb. 14 mFt/év, a költségkülönbségek miatt nálunk kb. 7mFt/év bruttónak felel meg, ám egy 2x44e font jövedelmű család továbbra is jogosult a pótlékra). Az intézkedést a szocialista (Labour) párt kritizálja, azzal, hogy a családi pótlék mindenkinek jár... Hja, több dolgok vannak földön és égen, Horatio, mintsem bölcselmetek álmodni képes. www.bbc.co.uk/news/uk-politics-11464300

piefke 2011.02.14. 23:30:25

@Vértes László:

"Hová szeretne haladni a progresszív oldal? Vissza az utóbbi 8 évbe? Előre egy újabb irracionális, eladósító, deficites, közösségleépítő pályán?" - Apafej, ezeket honnan szopod? Ki sírta vissza a posztban az elmúlt 8 évet? Hiszen épp én emlegettem az "ész nélküli kormányzás" példájaként az elmúlt 8 évet!

Ja, és Bajnaiékat sem a "jó törvénykezés" példáiként hoztam fel, hanem az ésszel való kormányzásra: szükséghelyzetben tudtak az eszükre hallgatni – és ez sem kevés, az az előtti és az utáni kormányokhoz viszonyítva!

Ami meg az „irracionális, eladósító, deficites, stb.” pályát illeti: ez éppen hogy Matolcsyra (és mögötte az Orbán populizmusából fakadó kényszerre) jellemző – olvasd csak el, mit hablatyolt össze Matolcsy a Magyar Nemzetben: „…többletkiadásokat is vállaltunk” (= megint ráálltunk a deficitnövelő pályára). Erre hajtottak kormányra kerülésük óta: megpróbáltak Brüsszelt nagyobb deficit-plafont kisírni és amikor ez nem ment, akkor a MANYUP-pénzek lenyúlásával óriási deficitbe lökték a nem is oly távoli jövőnket.

„...az adósságcsökkentés nem rossz ötlet...” – persze, csakhogy ők nem a külső adósságot csökkentették! Olvass csak utána: a MANYUP-okban felhalmozott pénz, ugye, magyar államkötvényekben volt tekintélyes részben – ez pedig színtiszta belső adósság csupán.

"A britek..." - Ők mára az USA seggevége lettek – ha ez nem „ciki”, akkor nem tudom, mi az?

„...a fiatalok kevésbé akarnak elmenni, mint 1 éve...” – Mármint honnan? Svédországból? Az lehet! De a magyar fiatalok között az utóbbi 8 hónapban ez a tendencia felerősödött: aki teheti „EURO-csatlakozási céldátumot” tűz ki maga elé éspedig igen rövid határidőkkel!

Te és a te fajtád legfeljebb szeretnétek, ha a magyar fiatalok tényleg kevésbé akarnának elmenni, mint Gyurcsány, vagy Bajnai idejében – mert akkor ti is elhihetnétek, hogy Orbánék alatt lett perspektíva és fejlődés, de így ti is előbb-utóbb kénytelenek lesztek szembenézni a ténnyel, hogy lófaszt lett!

…Ha pedig a „rendszerszerű gondolkodást” igényled, akkor olvasd csak a Progresszív Blogot, mert ilyen és ennyire rendszerbe rendezett gondolatmenetekkel máshol a honi politikában - sajnos – nem találkozhatsz.

Most arról, hogy „Széchenyi az ország legnagyobb földbirtokosa volt”: nem volt az, a legnagyobb magyarországi földbirtokkal az Esterházy család hercegi ága rendelkezett (kb. 1 millió katasztrális holddal). Jelentős birtokai voltak a Habsburg családnak is, mindenek előtt József nádornak. Széchenyi egy évi jövedelme a becslések szerint talán 30.000 (akkori) forintot tehetett ki.

A családi pótlék pedig senkinek sem jár – ahogy az egyik előző posztban is kifejtettük, a gyerek mára magánpasszió lett – azt meg fizesse, aki akarja! Értsétek már meg, ti „konzervatív urak”, hogy egy társadalom jóléte semmiféle „korrelációt” nem mutat a felnövekvő generáció lélekszámával. A társadalmi és gazdasági hatékonysággal annál inkább – igaz, hogy azt nem a Jóistenke írta elő az Ószövetség Teremtés könyvében, hanem csak a józan emberi ész.:-)))

anonymand 2011.02.15. 04:04:00

@Vértes László:
Tisztelt Vértes László!

Az "évértékelő" végighallgatásához sokkalta nagyobb mazochizmusra volt szükség, legalábbis nekem. Én a blogot kritikaként értékelném és nem az útmutatást hiányolnám.
Nem vágyom vissza az elmúlt 8 év többnyire idétlen kormányzását, ám a konstruktivitást a nem menthető MSzP működés mellett sem láttam, egy pillanatig sem a Fidesz részéről. Talán éppen az ellenzéki viselkedés, az a gátlástalan gáncsoskodás az egyetlen mentség. De most Orbánról és az évértékelésről van szó.
Horn és kormánya anno az első 9 hónap semmittevésével tizedannyi kárt nem okozott, mint a Fidesz és Orbán személyesen most, hasonló idő alatt. A 8 év felkészülés után, szerintem, elvárható lett volna, hogy először a gazdaságot próbálják sínre tenni. Persze nem keresztben. Tegnap este Gíró-Szász az M1 TV-ben még mindig azzal mentegette Orbánékat, hogy úgy változik a helyzet, hogy mindent át kell gondolni. Erre csak Vona szavait idézném: "Akkor mi a fenét csinált eddig Matolcsy?". Lehet, hogy pontatlan, de igaz. Az eddig történteket kvázi sikertörténetnek előadni, nem kis önteltségre vall.

..."2. az adósságcsökkentés nem rossz ötlet;"... - a munkahelyteremtést a járulékcsökkentés inkább szolgálja állítják a közgazdászok egységesen, bár az adóversenybe beszállni tényleg nem rossz ötlet; az idő majd megmutatja, hogy mennyire volt jó.

...3. a bankok ellen még a britek is rendszeresen kirohannak, őket mégsem szoktuk ciki népnek tartani..."... - igen, kirohanásban nagyok vagyunk, lásd Zrínyi. Törvényi szabályzás igen, a hitellehetőségek rontása ad hoc intézkedéssel a jelenlegi tőkehiánnyal küzdő gazdaságban?

...4. a fiatalok kevésbé akarnak elmenni, mint 1 éve."... - Én például a végzett orvosokról más statisztikát hallottam (ATV, Egyenes beszéd, ellenvetés nélkül a válaszadó, nem balos).

Tisztelettel:
anonymand

anonymand 2011.02.15. 07:15:57

@Vértes László:
Tisztelt Vértes László!

Elnézést kérek, hogy előző bejegyzésedre háromszor is felkerült a válaszom, de valami szerverhiba volt. Remélem kettőt törölnek belőle.

A történelem leckét köszönöm. Végtelenül sajnálom, hogy nem azt vetted ki írásomból: a szemléletek közötti különbség ordító és fájó. Örömmel vettem viszont, hogy Te is úgy látod: akinek több van, az járuljon hozzá a közöshöz többel.

Tisztelettel:
anonymand

Billy01 2011.02.15. 08:23:08

orbán beszédeit leginkább Szálasi beszédeihez lehet hasonlítani, ami a vágyálmok megfogalmazását és a bornírtságokat illeti. Kb ugyanolyan hülyeségeket beszélt a perében, mint most orbán.
Mind a kettő pszihopata és mind a kettő háború felé sodorja az országot. PL orbán kirohanását amivel szerinte megvédte magyarországot éppen hadüzenetnek is vehetné egy másik pszihopata pl Hitler ha lenne arra felé,. de szerencsére nincs, csak kultúrált demokraták és liberális zsidók vannak. Szerencsénkre! De az biztos, hogy ezért a beszólásáért én pl megtámadnám magyarországot! :)

martab3 2011.02.15. 08:36:10

T Piefke!

Nagyon jók az írásaitok.Folytassátok! Néha tényleg trágár, de ezt a kormányzást látva elveszik a türelem.8 évig mást sem hallottunk, csak azt, hogy a FIDESZ műhelyeiben már kész a terv arra, hogyan lehet az országot kivezetni a bajból.Most azt látom, hogy a baj egyre nagyobb. Egy réteg valóban jól járt, de aki eddig is alig tudta magát a felszínen tartani az egyre lejjebb süllyed , különösen itt vidéken, pedig az én körzetem a Balaton part még mindig jobb helyzetben van, mint sok kis falu, vagy kisváros . Egyre jobban félek, hogy kifocizzuk magunkat Európából ,hadat üzenünk az egész világnak. Az én korosztályom már nem tud elmenni innen.Itt szeretnénk nyugodtan, tisztességesen élni, de a jelek szerint erre egyre kisebb az esély.
Továbbra is azt mondom, folytassátok a kritikát nagyon jók az írásaitok.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.02.15. 08:59:27

@anonymand: Elnézést, tévedtem. Széchenyi nem a legnagyobb, csak nagybirtokos volt. Önzetlenül segített az ország fejlesztésében, és ez valóban egész más szemlélet, mint az, ha valaki adózni sem hajlandó (a korabeli többi nemes). A közteherviselés ma igazságosnak tekinthető rendszere hosszabb téma, egy idevágó újabb posztra reagálva szívesen kifejtem. Tömören csak annyit, hogy az eltartottak számát célszerű figyelembe venni benne.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.02.15. 09:19:56

@piefke: Különböző körökbe járunk. Az én ismerőseim most kezdik végre jól érezni magukat a hazában, és még én vitatkozom velük, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni az ésszerű kritikát. Amúgy elmenni szerintem egyáltalán nem probléma, mert külföldön rájön a legtöbb ember, milyen jó dolga volt itthon, és hogy azzal a munkaszemlélettel, amiért nyugaton jól fizetnek, azzal itthon is jól kereshet, és hogy minden jog előfeltétele egy kötelezettség teljesítése. (Csak 1 pl.: Brüsszelben a bliccelőt géppisztolyos rendőrök teperik le, ha menekül. Ha nem menekül, akkor 100 euróval "megússza".) Magyarország még nem igazán kényelmes hely, de rajtunk (a higgadt párbeszédkészségünkön) múlik, hogy azzá lesz-e. Szívesen olvasnék olyan posztokat, amelyekből kiderül, hogy mi lenne a számotokra szimpatikus megoldás.

Bemásolom a korábbi posztra írt kommentemet a gyerekvállalásról.
A népességet célszerű stabilan tartani akkor is, ha nő a termelékenység. A megnövekedett termelékenységű egyén ugyanis már a maga szintjéhez képest vár nyugdíjat, amihez vagy aktív létszám, vagy további termelékenységnövekedés kell. A termelékenységnövekedés azonban pusztulással fenyegeti a bolygót, nem fokozható hosszú távon. Nagyobb GDP-vel ellensúlyozható pár százalékos népességcsökkenés vagy pár százalékos élettartam-növekedés, de nem a kettő egyszerre. Márpedig nálunk a kettő egyszerre következik be, és nemzeti ipar híján nem is nagyon termelünk, nincs mit fokozni.
A gyermeket vállaló középosztály nem az állam felé tartja a markát, hanem a saját jövedelméből szeretne ugyanannyi egy főre jutót megtartani, mint amennyit honfitársai. Ez társadalmilag teljesen igazságos.

Đđ 2011.02.15. 10:26:33

...Az én ismerőseim pedig eltartják őket!:-)

"...azzal a munkaszemlélettel, amiért nyugaton jól fizetnek, azzal itthon is jól kereshet..." - ezzel kapcsolatban olvasd csak el itt az Értéktelen évek c. posztot (http://progressziv.blog.hu/2011/02/08/ertektelen_evek)! Utána majd nem mondasz/írsz le ekkora baromságokat!

Brüsszeli bliccelők: Te komolyan azt várod tőlem, hogy elhiggyem neked, miszerint Brüsszelben a bliccelők miatt minden villamoson géppisztolyos rendőrök vannak telepítve? Tudod: jártam ott és egyetlen fegyveres rendőrt sem láttam a tömegközlekedési járműveken.

A termelékenység-növekedés pedig csak akkor "fenyegetné pusztulással a bolygót", ha az egyre szaporodó emberiség igényeit kellene vele kielégítenünk - már csak ezért nem célszerű tovább forszíroznotok a"sokasodjatok és szaporodjatok!" - gyakorlatát!

Egyébként pedig: a termelékenység - pontosabban: a hatékonyság - növekedése éppen azt jelenti, hogy ugyanannyi élőmunkával, ugyanannyi energia felhasználásával ugyanannyi nyersanyagból "hozunk ki" több értéket, nem pedig pusztán a termelés (mennyiségi) növekedését!

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.02.15. 14:43:23

@Đđ: a brüsszeli jegyellenőrzés nem vicc. Ritkán találkozni ellenőrrel, de akkor nincs menekvés. Hat-nyolcfős csoportokban járnak, egyenruhában, van köztük gépfegyveres, és a 100 euró csak az első esetre érvényes. Másodszorra emelik (asszem 250, harmadszorra 500).

Ha már a nyugati attrocitásoknál tartunk: Németországból jöttem haza a múltkor, átléptem az osztrák határt, pár km múlva jó hosszan 100-as korlátozás volt, látszólag értelmetlenül. Én óra szerint 130-cal (kb. 124 km/h) "száguldottam". Mögöttem civil Audi bukkant fel, leelőzött, majd kirakott egy "Polizei - Folgen" feliratot. A legközelebbi parkolóban 55 eurós büntetést fizettettek velem a gyakorlóruhás rendőrök, elmagyarázták, hogy nix gyorshajtás. Semmiféle bizonyíték, fénykép, mérés nem került elő, de nem gondoltam, hogy jól járok, ha vitatkozom, hivatalos elismervényt is adtak. Később összerakva a történetet rájöttem, hogy szemlátomást azért rakták ki a 100-as táblát, hogy megregulázzák a német Autobahn-on féktelenné vált sofőröket. Hát szabad ilyet jogállamban, demokráciában? Szabad.

Aki nyugatra megy, számoljon vele, hogy szerintük van "közízlés", "közrend", "közérdek" meg ilyesmik, és ezek überelik a szabadságot. A belga és francia uszodákban csak a hagyományos fürdőnadrág megengedett, minden egyébbel (értsd: kicsit hosszabb vagy szélesebb de nálunk teljesen elfogadott fürdőgatyával) kiküldenek, úgymond higiéniai okból...
Az angolok nem szólnak bele a hobbidba, de ne előzz be a buszmegállóban várakozó sorba, mert azt ők nemzetgyalázásnak tekintik. Mi valamit súlyosan félreértettünk a demokrácia működéséről, nem árt felzárkózni.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.02.15. 14:58:32

@Đđ: Elolvastam a javasolt posztot, köszönöm a hivatkozást, új fiú vagyok még e progresszív társaságban. Észrevételem: nyugaton nem azt a munkát vállalod, amihez kedved van, hanem amiért eleget fizetnek. Ha hazajössz, és elmész kőművesnek, vízszerelőnek, bádogosnak, asztalosnak, stb., akkor kiválóan meg fogsz élni. Ezt értem az alatt, hogy hasznos nyugaton munkát vállalni.

Más kérdés, hogy húsz évvel a rendszercsere után botrány az orvosok, rendőrök, tanárok bére, és sürgősen rendbe kell tenni. Ez nyugati országokban úgy történik, hogy előbb kiürül a szakma, emberek halnak meg. Félek, e nélkül nálunk sem sikerül majd. Én pártolom minden szakma sztrájkját, így tudja a fontosságát tudatosítani a társadalomban. Hankissal szólva: találjuk ki Magyarországot, de sürgősen!

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.02.15. 15:12:45

@Đđ:
"A termelékenység-növekedés pedig csak akkor "fenyegetné pusztulással a bolygót", ha az egyre szaporodó emberiség igényeit kellene vele kielégítenünk - már csak ezért nem célszerű tovább forszíroznotok a"sokasodjatok és szaporodjatok!" - gyakorlatát!"

Az a gond e modellel, hogy a világ szuverén politikai/gazdasági/közigazgatási egységekre (államokra)van felosztva, és ezek nem osztoznak egymással, a belátható jövőben nem is fognak. Pl. Indiának gondja lehet a túlnépesedéssel, miközben Magyarországnak az alulnépesedéssel, ám ez a kettő nem egyenlíti ki egymást. Mákunk van, a jólét automatikusan csökkenti a gyermekvállalási hajlandóságot, csak aztán nem szabad túllőni a lovon. Minden állam abban érdekelt, hogy nagyjából stabil népességgel fokozza a termelékenységet. Mit jelent ez Mo. esetén? Holnaptól termeljünk 1 izé helyett másfél izét. Mit? Uborkát, hihi? Autóbuszt? Ehhez nemzeti ipar is kéne. Tetszett volna a baloldalnak ilyet teremteni, támogatni, most nem itt tartanánk. Már elég hosszan kommenteltem e helyt, majd az új posztok kapcsán folytatom - addig hassatok, alkossatok, jó haladást!
süti beállítások módosítása