2011.01.31. 19:10 Szerző: piefke

Maat országa

Maat: az ókori egyiptomi vallás szerint az igazság és a rend, valamint a törvény megszemélyesítője és istennője. Ő képviseli a teremtéskor felállított világrendet, melynek fenntartása a fáraó feladata.

 

Ne legyenek „demokrata illúzióink”: amit most Egyiptomban (és Tunéziában) látunk, az nem a mindent elsöprő szabadságvágy és a demokrácia melletti elkötelezettség következménye – hanem a szegénységé.

Van erre magyar analógia is: 1956. Mindkét történésre csupán „rátelepült” egy értelmiségi elit által képviselt demokrácia-eszmény. De ahogy 1956-ban Magyarországon, úgy most Egyiptomban is igen kevesen vannak, akik valóban tudják, mi is a demokrácia, mit is jelent a szabadság – és hogy „mire jók” ezek igazából?

Lázadást – akár forradalmat is – kirobbanthat hosszú elnyomás, vagy hosszú időn át romló életkörülmények. Lehet oka a hatalmasra duzzadt munkanélküliség, ami miatt akár komplett társadalmi rétegek és generációk érezhetik „feleslegesnek” magukat. (Vigyázat: hasonló helyzet kezd alakulni nálunk is a tömeges és immár két évtizedes cigány-munkanélküliséggel!) De a lázadás, vagy a forradalom nem feltétlenül „polgári-demokratikus” is: nem egyértelmű az azonosság az egyiptomi tömegek szabadságeszménye és a „klasszikus euro-atlanti szabadságideál” között.

Minden társadalom „kicsiben kezdődik”: a család szocializációs szintjén. Ott sajátítja el a legtöbb ember, hogy „mi a rend” és „hol a helye” az adott emberi közösségben. És bizony: ebből a „mikrokörnyezetből” jönnek az adott kultúra „társadalomideáljai is”. Ha pedig ez így működik, akkor vajon mennyire „eurokonform”, mennyire lehet „nyugatos” egy arab társadalom szabadságeszménye?

Mielőtt a Tisztelt Olvasók nekem esnének közlöm, hogy egyáltalán nem vagyok „kultúrrasszista”: nem azt állítom, hogy az euro-atlanti társadalom és annak ideáljai „fejlettebbek”, „magasabbrendűek” bármely másnál, akár az arab társadaloméinál. Nem: csupán vizsgálom az adott (arab) társadalom „belső lehetőségeit”, hogy „mi várható el” az adott nép bármely szabadságmozgalmától?

…De ha már a „kultúrfölénynél” tartunk: csupán egyetlen olyan szempontot ismerek, amely tekintetben az euro-atlanti típusú társadalmak „jobban állnak”: ez a fejlett ipari-tudományos-magasan technicizált termelés nézőpontja. Mivel ez a gazdasági és technológiai „világ” a higgadt, kicsit talán „lélektelen”, a monotonitást jól tűrő és a szervezettségben „örömét lelő” északnyugat-európai „centrumú” kultúrkörrel passzol össze a legjobban, ezért tud az ott a leghatékonyabban és a legkevesebb belső feszültséggel működni. (Továbbá: Kelet-Ázsiában is, mivel az ottani mentalitás is hasonló a „termelés szempontjából fontos” elemeiben…)

Európában (és az „onnan származó” Észak-Amerikában) azért jött létre az a demokrácia és az az egyéni emberi szabadságra alapuló társadalom, amely létrejött, mert ez felelt meg az ottani mentalitásnak, ebből ez „következett logikusan”.

És éppen ezért illúzió azt várni, hogy Egyiptomban most hipp-hopp meg fog jelenni ez a „tiszta nyugati” társadalomi berendezkedés. Mert vajon „mit kezd” az egyéni szabadsággal egy nagyon szegény, általában nagyon kevéssé képzett emberekből felépülő, éppen ezek miatt nagyon „kötött” életpálya-lehetőségeket kínáló társadalom – amely ráadásul a nők családon-közösségen belüli helyzetét tekintve sem kifejezetten és egyértelműen a teljes egyenjogúság, egyenértékűség és „egyenesélyűség” talaján áll?

Nem az dönti el az egyes társadalmak „hogyan tovább?”-ját egy, az egyiptomihoz hasonló helyzetben, hogy „mit vár el tőlük a Nyugat” és nem is az, hogy egy, az adott társadalomban elenyésző kisebbséget képviselő értelmiségi réteg szimpatizál-e a nyugati társadalomideálokkal. A nagy mozgásokat az adott népnek a folyamatokban aktívan résztvevő csoportjait átható belső meggyőződés és mentalitás fogja meghatározni. És ha ez nem teljesen egyezik meg a „művelt és fejlett Nyugatéval”, akkor az eredmény sem lesz azzal pontosan megegyező. (Arról már nem is beszélve, hogy Egyiptomban is több csoport él együtt, egymáséitól is többé-kevésbé különböző elképzelésekkel…) A „mi Iustitiánk” nem azonos az egyiptomi Maat istennővel – mint ahogy Allahhal és az Ő Prófétájával sem… Egyiptom nagy ország, erős, többrétegű tradíciókkal, amelyek közül csak a „sokadik” az európai (és az észak-amerikai) hatás. Ez meg fog mutatkozni a mostani események után kialakuló új berendezkedésben is…

Azt hiszem, hogy a Nyugat hibát követ el, ha „ugyanazt várja” a világ minden népétől. A világ nem egy multi-üzletlánc, ahol Grönlandtól Fokföldig minden üzletben ugyanazt találjuk. Nem dolgunk, hogy „kritizáljuk” más kultúrák másféle megoldásait és őket minden eszközzel „a mi igazságunk” mellé állítsuk.

Gondoljunk csak bele: mi magyarok is „küzdünk” az européer elvekkel, nálunk sem sikerült olyan tökéletesen a „demokratikus átállás” – pedig a mi kultúránk és mentalitásunk sokkal közelebb áll a „klasszikus Nyugat”-éhoz.

Akkor járnunk el hosszabb távon is „fenntartható módon”, ha belátjuk a fentieket és legalábbis „egyenlőbb” partneri viszont próbálunk kialakítani a más mentalitás-alapokra felépülő társadalmakkal. Persze, tudom: a Szuezi-csatorna fontos, az arab világ olaja fontos, ráadásul Izrael is ott van a szomszédban… De láttuk az elmúlt évtizedekben, mire ment a világ „izmozással”: nagyjából semmire. Ha mindent összeszámolnánk: mit nyertünk és mit költöttünk arrafelé, egyáltalán nem biztos, hogy pozitív lenne az egyenlegünk. Mert költött Nagy-Britannia, költött az USA, annak idején költött a Szovjetunió, manapság költ Oroszország is, sőt, még Magyarország is költött egy keveset. Költ az EU is… és mit kapunk ezért? Olajat és növekvő bizalmatlanságot. A számlához hozzá kell írnunk azt is, hogy mivel jár újabban repülőre szállni, meg hogy elfog a frász, ha mellettem egy arab ember a gépen előveszi a Koránt és szomorú arccal olvasni kezdi…

Ma azt látjuk, hogy az USA elnöke is csak lapít, kivár és a körmeit rághatja – de egyszerűen eszköztelen a belső történésekkel kapcsolatban. És hozzá hasonlóan tanácstalanok és bizonytalanok a többiek is. Befektettek sokat - és tartósan semmit sem nyertek általa. Nem is nyerhettek, mert nemigen vették figyelembe az egyes adott társadalmak belső logikáját – hiába vannak drága pénzen tartott elemzőik és szakértőik – mert csak azt erőltették, amit a saját érdeküknek gondoltak

Én, ha „nagyhatalom” lennék, bizony átgondolnám a hozzáállásomat! Mert az a számla kezd negatívba átbillenni…

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr282628644

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Zeneajánló 2011.02.01. 09:04:12

KmVA dal magyar szövege Gógán Antal szabadfordításában Tudod-e barátom, mily homoktáncotLejtenek a festmények az ősi sírokon?Ha túl gyorsan mozognak,Eldőlnek, akár a dominók. És fogadásokat köt a Nílus menti bazáros,Cigarettáznak az arany krokodil...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

legeslegujabbkor 2011.01.31. 20:07:52

Ha jól értem, óva intesz mindenkit, hogy beavatkozzon. Szerintem felesleges, mert ahogy olvasom, mindenki tanácstalan.

JohnHenry 2011.01.31. 22:52:09

hogy sikerült a poszt végére eljutni oda, hogy félni kell az arabtól, ha szomorúan Koránt olvas?

nádasmargó 2011.01.31. 23:16:06

nekem csak egy elég demagóg gondolat jutott az eszembe: egyértelmű - nekem-, hogy a gazdag arab országokon van a sor, h kicsit enyhítsék a szociális feszültséget népeik között, azaz a kövérre hízott OPEC országok és szintén nem sovány vezetőik átgondolhatnák a redisztribúciót. Olvassanak Marxot!

balazsman 2011.02.01. 00:06:18

a sok idézőjeltől teljesen összezavarodtam - most akkor ez az egész jelent valamit?
:o

Callie-comment 2011.02.01. 00:12:29

"amely ráadásul a nők családon-közösségen belüli helyzetét tekintve sem kifejezetten és egyértelműen a teljes egyenjogúság, egyenértékűség és „egyenesélyűség” talaján áll?"

viccel a szerző, ugye, amikor ilyeneket ír?

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.02.01. 04:56:58

MAGYARORSZÁGON IS AZOK FOGJÁK MEGDÖNTENI A DIKTATÚRÁT AKIKNEK MINDEN MINDEGY---azok vannak és lesznek többen (sajnos) és a harácsoló "klientúra" sem tehet ellene semmit-----LEVÁGJÁK A NEMZETI DISZNÓT!!!!!!!!!

Alapvető élelmiszer 2011.02.01. 07:29:29

"nem azt állítom, hogy az euro-atlanti társadalom és annak ideáljai „fejlettebbek”"

Pedig azok. Hogyan is lehetne egy olyan társadalom kiegyensúlyozott értékű, ahol azzal kezdődik, hogy a nők nem egyenrangúak, egyes mélyiszlám országokban egyenesen csak egy beszélő szerszám?! Ahol a Korán tanítása azzal kezdődik, hogy nem muzulmán embert megölni dicsőség? Akik elvárják, hogy Franciaországban teljes harci felszerelésben flangálhassanak, de ha én megyek oda, akkor másfél órás felkészítést hallok arról, hogy mit hogyan miként nem szabad, mert különben elvisz az "ízlésrendőrség"?
Ha nem az olajban gazdag ilyen-olyan Keleten lennének, már rég etiópokkal azonos életszínvonalon élnének.

Joe.UK 2011.02.01. 08:01:55

Az itt irkalok tobbsegenek (posztolot is beleertve) csak valami nagyon kodos, sztereotip fogalmai vannak Egyiptomrol. Igy ez a bejegyzes komolynak vicc, viccnek meg tul komoly...

Nagyduma · http://romaniareport.blog.hu/ 2011.02.01. 08:21:07

Az egyiptomi társadalomra és a muszlim világra sem szabad szélesen általánosítani, mert elég változatos ahhoz, hogy ne feleljen meg egy elméleti modellnek sem.

Az E. Todd által felvezetett családszervezésre visszavezető érvelésnek is megvannak a maga határai. Lásd Irán, az iszlamista forradalom előtt: államformájában önkényuralmi (ez azóta se változott) kultúrájában viszont nyugatias volt.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2011.02.01. 08:27:48

Érdekes poszt, de miért kell ennyi idézőjel? Teljesen feleslegesen széttördeli a szöveget.

Ami a lényeget illeti, az alapvetésben valószínűleg igazad van (bár én személy szerint az értékítéleteimet máshogy súlyoznám), de ne felejtsük el, hogy egy forradalom után az emberek általában mindent gyökeresen meg akarnak változtatni. Ez már önmagában is arra viheti el a dolgokat, hogy ha eddig diktatúra volt, akkor megpróbálkozzanak valami demokratikusabb megoldással. Másfelől persze azt is jelentheti, hogy ha eddig szekuláris volt az ország, akkor az iszlám felé mozduljanak... Ezért van az a fonák helyzet, hogy a demokráciát hirdető országok inkább maradnának a status quonál.

Joe.UK: biztosan sokkal többet tudsz Egyiptomról, mint bárki más, de ha megfigyeled, ez a bejegyzés a konkrét példán felül általában is szól a világ dolgairól, nem csak erről az adott esetről.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2011.02.01. 08:28:38

Bocs, még egy dolog:

"elfog a frász, ha mellettem egy arab ember a gépen előveszi a Koránt és szomorú arccal olvasni kezdi"

utazz többet, megszokod! :)

parlamentarista 2011.02.01. 08:56:02

szerintem meg európának kellene beavatkoznia, és ezeket a területeket africa provinciaként kezelni.

egyiptom egy kiválasztott régiójában, vagy akár egy kistérségben liberális demokráciát csinálni, egy kolóniát, ami szekularizált, emancipált, a vallás és szexualitás terén is toleráns. pont olyat, amitől egy felvilágosulatlan óbégatni kezd magyarországon. és a többi országrészben nem csinálni semmit.

szóval, hogy legyen a népnek összevetése. ha nincs nagyságrendi különbség a kétféle berendezkedés között, akkor úgy is kiverik egyiptomból azt a légionáriusokat, és a misszionáriusokat. ha viszont a felvilágosultak előfeltevése igaz, hogy az ilyen típusú rendszerek mégis csak jobbak, akkor nyilván az egyiptomi nép is átveszi ezt.

persze itt a probléma, hogy magyarországon sem lehet liberális demokráciát csinálni, mert itt valamiért a szabadságszeretet és a hagyománytisztelet végletesen szembe van állítva egymással. a konzervatívok előjogokat követelnek maguknak. csak azért, mert az uralkodó levágott kezét körbehordják az állami ünnepen éppen úgy, mint a barbárok. oké, ha ez a hagyomány, egyébként revizionista hagyomány, de ha ez, akkor tegyék. de ne követeljenek előjogokat.

viszont a felvilágosultak se követeljék az egész országban a demokráciát, hanem egy régióban csinálják meg.

itt is azt kellene célul kitűzni. hogy egy térségben megcsinálni azt, amit kigondoltak a felvilágosultak, a többi rész meg legyen ősi magyar.

egyiptomban is ezt kellene. és magyarországon is.

kvadrillio 2011.02.01. 09:07:48

bion...bion.....így is alakulhatnak a dolgok, ha egyes EMBERKÉK, EMBERKÉK ...SPEKULÁCIÓVAL MILLIÁRDOSOKKÁ VÁLHATNAK..., míg mások, EMBERTÖMEGEK EZÉRT IS !!!!! EGYRE INKÁBB ELSZEGÉNYEDNEK !

GONDOLKOZNI IS KÉNE HARÁCSOLÁS KÖZBEN.......
mert a rabszolgaság ellen mindig is fel fog lázadni az emberiség....sőt egyre jobban.

magyar bucó 2011.02.01. 09:36:16

A szegénység és a háború bele van programozva a rendszerbe. A szegény arabok egyetlen szórakozása a szex, szaporodnak is rendesen. Az átlagéletkor ezekben az országokban 20 év körül van, az Isten pénzét is felélnék. Adhatsz nekik bármennyi pénzt, annyian lesznek, hogy nem tudnak belőle megélni.

Gábor mester 2011.02.01. 09:46:16

Nem Marceftás vót az, aki aszonta, hogy a proretaliátus csak a láncait veszítheti, meg hogy a vallás a nép LSDje, nem ópiuma, és hogy nem azért kell a láncokról a vallási rozsdagátlót lemaratni, hogy a csupasz, fémtiszta láncokat nézzük, hanem hogy tudjuk, mekkora flex kell - vagy valami ilyesmi?

Publius Decius Mus 2011.02.01. 09:53:02

Szerintem nem gondolkoznak el az amcsik. Egy szuperhatalomnak nincs olyan dilemmája, hogy kiszállok e a játékból, vagy nem? Naná, hogy nem.

Amúgy jó cikk. A népi mozgalmak, amik a szegénység miatt erősödnek a saját divatos deológiájukat tolják előre. Ez Egyiptomban nem a kommunizmus, nem a demokrácia, hanem az iszlám. Nem véletlenül van, hogy Mubarak-ék az Iszlám Testvériséget tekintik ellenfelüknek. Másrészt a brutálisan erős egyiptomi hadsereg, a Szuezi Csatorna és Izreal miatt az USA-nak megfelelő irányba kell terelnie a dolgot, tehát Bécsből beröptették rögtön El Baradei emberüket, aki azonnal úgy csinál, mintha ő vezetné a tömeget.

De a növekvő szegénységet senki sem fogja megoldani. 80 millióan élnek egyetelen folyó mentén, a sivatag közepén és egyre többen vannak...

mokkaczuka 2011.02.01. 14:22:48

@magyar bucó:

"szegény arabok egyetlen szórakozása a szex"

Basszák szájba az anyjukat... :)

magyar bucó 2011.02.01. 14:29:54

@mokkaczuka: Jó lenne, egy gonddal kevesebb. :)
süti beállítások módosítása