2011.01.29. 10:43 Szerző: piefke

Miért nem tüntetek?

Tegnap este már a második „szériatüntetést” tartották a médiaszabadságért (…mi is az?); ezúttal már nem csupán Budapesten, hanem több vidéki helyszínen is.

Noha mind a múltkori, mind a tegnapi eseményre kapott meghívót a Progresszív Blog a Facebookon és noha teljes mértékben egyetértünk a tüntetés céljával és mi is osztjuk az új médiatörvénnyel kapcsolatos aggályokat, mégsem vettünk részt a tüntetésen.

Miért?

Mert rendszert akciókkal nem lehet megváltoztatni. A rendszer: folyamat – az akció: állapot. Nyilvánvaló, hogy az Orbán-kormány egész eddigi ténykedése egy szerves folyamatot alkot: a folyamat célja pedig bizonyos politikai-gazdasági érdekcsoportok és személyek hatalmának, privilegizált helyzetének hosszú távú stabilizálása és ennek szolgálatában hoznak új törvényeket, neveznek ki kulcspozíciókba hozzájuk közel álló és ezért őket szolgáló személyeket és ezért fognak új Alkotmányt is írni. Többször is írtunk már erről a célról és folyamatról itt, a Blogon…

Tüntetni olyan, mint placebót adni a súlyos betegnek: lehet, hogy pillanatnyilag szubjektíve jobban fogja magát érezni tőle, de hosszabb távon a valódi kezelés elmaradása miatt csak romlik a helyzete. Akik ellenzik a médiatörvényt, akiknek ellenszenves Orbánék hatalommániája és arroganciája, azok pillanatnyilag „jobban érzik magukat” attól, ha egy demonstráción „jól kifejezik a nemtetszésüket”, de ez csupán időleges és szubjektív „megoldás”: mert nem változtat a valós viszonyokon. A hatalomnak nem kell törődnie „pillanatokkal”, mivel azok az ő működését és a hatalmi eszközeivel tetszése szerint való rendelkezését semmiben sem zavarják.

Tudom és megértem, hogy „jólesik kiadni a mérgünket”, de ahhoz, hogy a körülmények, amelyek „mérgessé tesznek minket” megváltozzanak, más, több kell. Mert akik tegnap este kiadták a mérgüket, azokban a jövő héttől majd újra és újra fel fog az gyülemleni – egészen addig, amíg a mérgesítő helyzet fennáll. Azt kell tehát megváltoztatni, ahelyett kell egy másik, jobb helyzetet teremteni!

Fentebb „rendszer” és „akció” viszonyáról írtam – nos: rendszer ellen csak egy másik rendszer állítható szembe a győzelem esélyével: egy jobb, hatékonyabb, szervezettebb rendszer, amelynek van saját célja, saját, koherens ideológiája.

Mint ahogy annak idején a Lech-mezei csatában sem  sikerült a „kalandozó” magyaroknak legyőzniük a szervezett és fegyelmezett erőként ellenük vonuló Konrád herceg seregét, mint ahogy a „kuruc portyázók” sem tudtak mit kezdeni Heister generális reguláris seregeivel, mint ahogy a francia „maquisardok” sem voltak képesek akcióikkal legyőzni a Wehrmachtot, úgy most sem fog sikerülni valódi változást elérni tüntetésekkel a Fidesz-rendszeren.

Rendszert kell tehát építenünk, ha meg akarjuk változtatni a viszonyainkat. A politikában az ilyen „rendszer” neve: párt, funkciója: ellenerő.

De milyen pártra van szükség Magyarországon?

Közelítsük meg a kérdést afelől, hogy milyenre nincs: nincs szükség „már létező” pártokra”, mert azok ideológiái, elképzelései a magyar társadalomról nem bizonyultak érvényesnek. Így sem „szocialista”, sem” liberális” párt nem lehet képes betölteni azt a „funkciót”, amelyre szükségünk van.

Ha megnézzük, kik „hiányoznak” ma a politikai palettáról Magyarországon, hogy kik érzik „képviseletleneknek” magukat és belegondolunk, hogy ők vajon miért nem találnak a jelenlegi pártkínálatban nekik megfelelőt, akkor máris világos, hogy itt egy modern, „racionalista” erőre, egy "nullkilométeres, tisztalap-pártra" van igény és szükség. Ezt hajlandóak támogatni azok, akik a legtöbbel járulnak hozzá a magyar társadalom fenntartásához, de akiknek mégsincs beleszólásuk a történésekbe. Ezek az emberek mentek el tüntetni, ezek az emberek maradnak a magán-nyugdíjpénztárakban – ezeket az embereket kell párttá szervezni. Nekik okozza a legtöbb anyagi és intellektuális kárt a jelenlegi kormány, ők veszítenek a legtöbbet, ha ilyenek maradnak a viszonyaink és ők nyerhetnek a legtöbbet egy ésszerű, célszerű kormányzás által.

Nem „úszható meg” egy új párt megszervezése, mert ha ez nem történik meg, akkor vagy hosszú távon marad a mai féloldalas és kiegyensúlyozatlan politikai gyakorlat, vagy pedig előbb-utóbb összeeszkábálódik valami „utódszocialista” formáció, már ismert emberek vezetésével, (esetleg már ismert mögöttes érdekekkel,) amely megmarad (jobb esetben) a „tisztán gazdasági racionalitás” programjánál: valami Bokros-Bajnai-Oszkó-modellnél, ami „államháztartási téren” nem rossz, de korántsem jelent választ és megoldást a magyar társadalom összes, a gazdasági bajoknál is mélyebb, azokat is okozó problémáira.

…Tüntetni tehát: kell, de nem elegendő. Valójában a múltkori és tegnapi tüntetés „vérszegénysége” is arra vezethető vissza, hogy nem kerültek kimondásra bizonyos „alapdolgok”. Nyilván a szervezők féltek attól, hogy ha „politizálni kezdenének”, akkor ezzel elidegenítenék a lehetséges résztvevők, támogatók egy részét – de ez komoly tévedés, mert sokan éppen arra várnak, hogy „elhangozzék a hívó szó”…

Aki azt kimondja, azé lesz a most „lefedetlenek” tömege – és a szavazataik is.

 

 

survey solutions

polls & surveys

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr662622579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.01.29. 11:47:03

Az a baj veled, hogy a "racionalitás" zászlaja alatt akkora marhaságokat vagy képes leírni, mint a ház.

Induljunk ki ebből:

"Tüntetni tehát: kell, de nem elegendő. " Ebben igazad van. Egy tüntetés általában nem képes megdönteni a rendszert. Bár például, ha a vaksi szemeddel elnézel Tunéziáig, akkor látsz erre is példát. Vagy mondjuk 1956-ban sem volt párt. A történelmi példáid eléggé egyoldalúan vannak szemezgetve és értelmezve.

De általában valamely ellenzéki párt is szükséges. Tehát újrafogalmazva az állításod:

"Tüntetni kell, és valamilyen ellenzéki pártnak is jó lenne megerősödnie."

1) Namost, nézzük a mondat első felét. Ha egyszer tüntetni kell, te észkombájn, akkor ez azt jelenti, hogy ki kell menni a tüntetésre. Ehhez képest az, hogy azt hangoztatod, hogy nem mész ki, és szerinted ez így is helyes, kész ellentmondás, kisapám. És akkor te papolsz racionalizmusról?!

2) A párt az szerveződhet tüntetésen. Sok példa van erre a világtörténelemben. A "Helyzet Van" például párttá szerveződhet. Főleg, ha növekedne a tüntetők száma.

3) Egy új párt egyik legfontosabb akciója a tüntetés. Az ellenzéki párt megerősödésének bizony a tüntetés, mint akció kulcseleme.

4) Sok párt van Magyarországon, amelyekről megfeledkeztek.

5) Racionalista párt nincs. Én örülnék egynek, de valljuk be, a világon nincs ilyen, azért ez nehéz ügy.

6) Ha szerinted pártot kéne alapítani, és azt is tudod, milyet, akkor miért nem alapítasz? Mellesleg ha megalapítod, megnézem, hogy mi a fenét csinálsz, ha nem tüntetsz. Hogy fogsz bekerülni a hírekbe, hogy fognak megismerni emberek tömegei?! Otthon a fotelben várod, hogy Magyarország népe rádtaláljon?!

piefke 2011.01.29. 12:10:30

@Brendel Mátyás:

Tunézia: évtizedek óta létezett ott szervezett (iszlámista) ellenpárt.

1956: Mit is ért el? Én úgy emlékszem, hogy utána Kádár jött, nem a demokrácia. Épp '56-ból tanulhatna a magad fajta, hogy szervezés és program nélkül esélyetek sincs...

A "létező ellenzéki pártok" megerősödésére ugyan hiába számítasz: mitől-kitől erősödnének meg? Sem működőképes ideológiájuk, sem koherens, a társadalmat átfogni képes programjuk, sem pedig ezek megalkotására és masszív képviseletére alkalmas embereik nincsenek.

"Tüntetni kell..." - igen: ha van már egy szervezett forma, amelyet a tüntetés majd képvisel és "médiatizál". Az emberek tartósan és hatékonyan csak pozitív célokért, nem pedig "valami ellen" alkotnak közösséget. (Ezt tudományul úgy mondják: "közös hiedelmek mentén szeretnek közös konstrukciókat létrehozni".)

Pártot hogyan szervezel tüntetésen - hacsak nem eleve azzal a szándékkal hívod össze a tömeget? Látom, nem sok fogalmad van a szervezés mibenlétéről...
Pártot szervezni tüntetésen kb. olyan, mint ha azt mondanád, hogy lehet BMW-t gyártani egy házibuliban.:-)

"Sok párt van Magyarországon, amelyekről megfeledkeztek." - pl.??? Mely pártokra gondolsz és miért?

Az ellenzéki párt megerősödésének kulcseleme az, hogy legyen sok ember, akinek az érdekeivel, felfogásával, stb. egybevág a párt léte és mondanivalója. A Fidesz sem attól erősödött meg, mert sokat tüntetett.

A leendő párt ideológiai alapjairól, jellegéről ("racionalista", stb.) most nem nyitnék vitát és arról sem, hogy mit jelent ebben az összefüggésben "racionalistának lenni".

Új párt médiatizálása: azzal lehet leginkább "a hírekbe kerülni", amit mondasz, leírsz. Maga a "hiány" szippant be a médiatérbe: az a hiány, hogy jelenleg féloldalas a magyar politikum.

...Egyébként te hogy találtál rá a Progresszív Blogra?:-) Valszeg az otthoni foteledből - no meg az internet által.:-)

"Marhaságokat írok", "vaksi a szemem", "észkombájn vagyok" "kisapám vagyok", "papolok"... - nos, ezek még mindig sokkal jobbak, mintha frusztrált lennék, mint te és emiatt "fikáznék és anyázgatnék", ahelyett, hogy megpróbálnék logikusan utánagondolni a lehetőségeknek és a szükséges, eredményre vezető lépéseknek.:-)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.01.29. 12:38:45

"unézia: évtizedek óta létezett ott szervezett (iszlámista) ellenpárt."

sem a tunéziai, sem az egyiptomi forradalom NEM ISZLAMISTA. nézzél már híreket, ember! az egyiptomira csak rácsatlakozott az iszlámista csoport, csak mubarak akarja rájuk kenni a dolgot.

"1956: Mit is ért el? Én úgy emlékszem, hogy utána Kádár jött, nem a demokrácia. Épp '56-ból tanulhatna a magad fajta, hogy szervezés és program nélkül esélyetek sincs..."

56 nem azért bukott, mert nem volt szervezés, nem volt program, nem volt ellenzéki párt, hanem mert Hruscsov úgy döntött. megint marhaságot írsz.

"megerősödésére ugyan hiába számítasz: mitől-kitől erősödnének meg? Sem működőképes ideológiájuk, sem koherens, a társadalmat átfogni képes programjuk, sem pedig ezek megalkotására és masszív képviseletére alkalmas embereik nincsenek."

na az neked sincs.

""Tüntetni kell..." - igen: ha van már egy szervezett forma, amelyet a tüntetés majd képvisel és "médiatizál". "

és ki írja elő, hogy ez a sorrend?

nézd már meg a Német Zöld Párt történetét'

de.wikipedia.org/wiki/B%C3%BCndnis_90/Die_Gr%C3%BCnen

egy csomó szervezet, nem politikai párt, mozgalom egyesülésével, és egy csomó tüntetés UTÁN szerveződtek lassan ütőképes párttá, nem fordítva. és azt az egységes pártformát, ami ma az egyik legerősebb parlamenti tényező, csak nagyon későn érték el.

nem tudhatod, hogy a "Helyzet Van" nem egy ilyen párt kezdete.

"Pártot hogyan szervezel tüntetésen - hacsak nem eleve azzal a szándékkal hívod össze a tömeget? Látom, nem sok fogalmad van a szervezés mibenlétéről..."

neked nem sok van. odamegy a fiatal a tüntetésre: "Mi ez"? Hát ez a "Helyzet Van" mozgalom egy tüntetése, és aztán megnézi mi ez, és csatlakozik.

vagy: valaki hallotta, olvasott valahol a tüntetésről, elmegy, és utána like*olja az oldalt

vagy: a tüntetésen aláírnak egy listát, utána a listán elérhetőek az emberek, és amikor rákérdeznek, akkor a támogatók egy része csatlakozik

vagy: olyan emberek, akik már likeoltak, és kimentek a tüntetésre, utána úgy gondolják, komolyabban vesznek rész

vagy: olyanok, kaik komolyan részt vesznek, eldöntik, hogy ezt most már magasabb szintre kell vinni. a Helyzet Van mozgalom bármikor eldöntheti, hogy párttá szervezi magát.

ahogy például a Humanista Mozgalomból is párt lett. nem lett siker, de vannak ilyen átalakulások.

vagy az LMP. vagy visszautalnék a német zöldekre.

"Pártot szervezni tüntetésen kb. olyan, mint ha azt mondanád, hogy lehet BMW-t gyártani egy házibuliban.:-)"

hát ez a különbség egy párt és egy BMW között.

""Sok párt van Magyarországon, amelyekről megfeledkeztek." - pl.??? "

ha nem ismersz sok pártot Magyarországon, akkor ne ugass erről, mert fingod nincs a dologról!

"A Fidesz sem attól erősödött meg, mert sokat tüntetett."

akkor mi a francért tüntettek, megmondanád? miért van az, hogy a világon mindenhol tüntetnek: mindenki hülye, csak te vagy az okos?!

"Új párt médiatizálása: azzal lehet leginkább "a hírekbe kerülni", amit mondasz, leírsz."

hányszor volt már a blogod a híradóban? és a tüntetés?:)

"...Egyébként te hogy találtál rá a Progresszív Blogra?:-) Valszeg az otthoni foteledből - no meg az internet által.:-)"

én speciel igen, de ezzel kevés embert érsz el. ráadásul el is veszítesz, mert látom, hogy hülye vagy ahhoz, hogy fellfogd, irreális álomvilágban élsz.

"Marhaságokat írok", "vaksi a szemem", "észkombájn vagyok" "kisapám vagyok", "papolok"... - nos, ezek még mindig sokkal jobbak, mintha frusztrált lennék, mint te és emiatt "fikáznék és anyázgatnék", ahelyett, hogy megpróbálnék logikusan utánagondolni a lehetőségeknek és a szükséges, eredményre vezető lépéseknek.:-)

nemecsek ernő áruló 2011.01.29. 15:58:22

@Brendel Mátyás: Azért a tüntetést, és a zavargásokat ne vegyük már egy kalap alá. Az egy dolog, hogy az újságírók ostoba agymosott barmok, de te ne legyél az, kérlek!

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2011.01.29. 20:05:36

@piefke: "Sok párt van Magyarországon, amelyekről megfeledkeztek."
- "pl.??? Mely pártokra gondolsz és miért?"

birosag.hu/engine.aspx?page=tarsszervsearch

párt - pártol = 154 db. 8Đ

Ebben MÁR nincs benne az IDE...
(-a magyar pluralista párt;))
- csak ha kipipálod a "Törölt (jogerös határozattal megszüntetett)" négyzetet.

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2011.01.30. 00:10:14

Nagyon komoly érvek vannak abban, amit piefke mond: "Ha megnézzük, kik „hiányoznak” ma a politikai palettáról Magyarországon, hogy kik érzik „képviseletleneknek” magukat és belegondolunk, hogy ők vajon miért nem találnak a jelenlegi pártkínálatban nekik megfelelőt, akkor máris világos, hogy itt egy modern, „racionalista” erőre, egy "nullkilométeres, tisztalap-pártra" van igény és szükség. Ezt hajlandóak támogatni azok, akik a legtöbbel járulnak hozzá a magyar társadalom fenntartásához, de akiknek mégsincs beleszólásuk a történésekbe. Ezek az emberek mentek el tüntetni, ezek az emberek maradnak a magán-nyugdíjpénztárakban – ezeket az embereket kell párttá szervezni. Nekik okozza a legtöbb anyagi és intellektuális kárt a jelenlegi kormány, ők veszítenek a legtöbbet, ha ilyenek maradnak a viszonyaink és ők nyerhetnek a legtöbbet egy ésszerű, célszerű kormányzás által."
Az ország 60-80%-a képviseletlennnek érzi magát... ők valóban egy racionális alapú "pártra" várnak (vágynak), de hogy képtelenek megszervezni maguknak (oly sokan vannak és annyira szanaszét), az biztos!
"sokan éppen arra várnak, hogy „elhangozzék a hívó szó”…" No és az lesz a nyerő, aki képes megtalálni ezeket a hívő szavakat - és hitelesen képes is tenni a kitűzött (pontosan megfogalmazott) célok megvalósításáért. (van rá igény)

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2011.01.30. 00:12:54

hívó szavakat természetesen és csak 2 en. :)

Lucius Cornelius 2011.01.30. 22:07:59

@Brendel Mátyás:
"Testvéreim, ne egymás ellen harcolhjatok, van közös ellenség!" "Igen, a Júdeai Nemzeti Front"

Na de most komolyan, ez így olyan, mint az óvoda. Kell új párt, aki a politikai hajléktalanokat összefogja? Igen, persze. Hihető, hogy az a 60%-nyi ember, aki nem jár választani, vagy csak jobb híján, az mind erre a "racionalista pártra" szavazna? nem. örüljünk, ha van 5-10% közti ilyen szavazó :-(

Mondjuk ez az 5-10% pont nem az a tüntetős fajta, mert pont úgy gondolja, hogy a kukagyújtogatástól, meg a Kossuth tér összekakálásától nem oldódik meg semmi. Esetleg még munkája is van, ezért nem különösebben ér rá.

Szóval jó dolog a tüntetés, de ezt a réteget nem lehet minden héten kivinni, ezt mondjuk jó ha tudja mindenki, aki ilyesmit szervez. Egy tüntetésen nem lehet beszélgetni és megoldást kereseni, csak egyszerűsített, lelkesítő jelszavakkal közössget kínálni a megjelenteknek. Én egyszer voltam életemben tüntetésen, olyan mozgalomén, akivel szimpatizálok/tam, és úgy éreztem, hogy itten én meg fogom veretni magam, mert nem vagyok képes egyszerűsített jelszavakkal azonosulni, és nem szívesen tartoznék olyan közösséghez, amelyik ilyenektől tűzbe jön... Szóval nem lesz triviális no.

Másik kérdés, hogy ideológiai vitákat ilyen mellékes témákon semmi értelme nyitni, főleg ilyen hangnemben.

Egyébként piefke, hogy tudsz ennyi betűt leírni naponta? Főleg, ha munka mellett...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.01.30. 22:20:22

"Kell új párt, aki a politikai hajléktalanokat összefogja? Igen, persze. Hihető, hogy az a 60%-nyi ember, aki nem jár választani, vagy csak jobb híján, az mind erre a "racionalista pártra" szavazna? nem. örüljünk, ha van 5-10% közti ilyen szavazó :-("

ez mondjuk legalább annyira szól a cikkíró ellen, mint mellette.

"Mondjuk ez az 5-10% pont nem az a tüntetős fajta, mert pont úgy gondolja, hogy a kukagyújtogatástól, meg a Kossuth tér összekakálásától nem oldódik meg semmi. Esetleg még munkája is van, ezért nem különösebben ér rá."

ne mossuk össze a kukagyújtogatókat, és a Kossuth teret összevizelőket a mostani tüntetésekkel!

"Szóval jó dolog a tüntetés, de ezt a réteget nem lehet minden héten kivinni"

én se mondtam, hogy minden héten. nem ez volt a vita tárgya.

a Helyzet Van szervezetet én is kritizáltam azért, mert láthatóan nem egy nagy tüntetésre dobtak be minden erőt (az első fél órás volt).
süti beállítások módosítása