2010.12.09. 13:30 Szerző: piefke

Orbánnal vagy nélküle, de…

A kormány 2011 februárjáig adott magának időt arra, hogy valódi, strukturális átalakításokon alapuló gazdasági koncepciót dolgozzon ki és tárjon a bel- és külföldi nyilvánosság elé. A bel- és külföld pedig legfeljebb eddig ad időt neki – tovább nem!

Mit is jelent egy valódi koncepció? Azt, hogy a valóság tényeit és tapasztalatait tekinti alapjának és hogy reálisan számol mind a minket körülvevő világgal, mind saját jellegzetességeinkkel, társadalmunk és gazdaságunk állapotával. Egy valódi strukturális átalakítás nem „politikai aktus”. Ahhoz, hogy valakik képesek legyenek ilyenre, világosan el kell képzelniük azt a jövőt, amiért az egész átalakításba belekezdenek. Az általuk elképzelt jövőt ezerféleképpen össze kell vetniük a való világgal. Aztán: ha nagyon úgy tűnik, hogy az elképzelés reális, megvalósítható és a megvalósítása valóban a köz hosszú távú érdeke, akkor részletes tervet kell készíteniük. Mi mivel és hogyan függ össze? Mi mindent kell párhuzamosan változtatni, kialakítani ahhoz, hogy az egész folyamat lefusson? (Például: ha elhatározom, hogy elutazom Bécsbe autóval, akkor ehhez kell működőképes autó, járható út, elegendő üzemanyag, az útvonal ismerete és vezetni tudás – ha bármelyik hiányzik, a „projekt” nem lehet sikeres. Így van ez a „nagypolitikában”, a társadalom- és gazdaságátalakításban is…)

Ahogy láthatjuk, mindehhez nagyfokú realitásérzék kell – ha valaki szembe akar menni a valósággal, akkor eleve kudarcra van ítélve „sikeres struktúra-átalakító”-ként. Akkor legfeljebb egy Mao-féle „kínai Nagy Ugrás” jöhet ki az egészből. Reméljük, ide ilyet nem hoz a „keleti szél”…

Most már az a kérdés, hogy Orbán és Matolcsy rendelkezik-e a kellő valóságérzékkel, „akarja-e” azt a valóságot, amelyben tevékenykednie kell? Amit eddig tettek, nem erre utal – viszont az ország egyszerűen nem engedheti meg (tovább) magának, hogy ne valósuljanak meg a strukturális átalakítások. Ha ez nem fog megtörténni, annak beláthatatlan következményei lesznek.

Talán vannak sokan, akik hiszik, hogy lehetséges egy „önálló magyar út”, de ez képtelenség. Egy 10 milliós, Európa közepén lévő és semmiféle kurrens nyersanyagban nem bővelkedő ország csak akkor képes egy Enver Hodzsa-féle Albániát visszaidéző autonómiára és autarchiára, ha vállalja ennek súlyos életszínvonal-csökkentő hatását. Az is képtelenség, hogy mi majd „a saját szabályaink szerint akarunk játszani”, együttműködni a világgal: egyszerűen nem vagyunk elég nagy piac, nem vagyunk elég jelentős „tényező” ahhoz, hogy velünk a világ „külön szabályokban” egyezne meg. Minden ilyesféle „Magyar Függetlenség-ábránd” lehetetlen és veszélyes.

Marad tehát a reális kormányzás, az elkerülhetetlen és szakszerűen megvalósuló átalakításokkal. De ha Orbán és Matolcsy maradnak, akkor igen kétséges, hogy eddigi önmaguktól képesek lesznek-e eltérni? Kétséges - de elvileg még így sem lehetetlen: szaktudást ugyanis megfelelő emberek megfelelő (tanácsadói) pozíciókba helyezésével mindig lehet „teremteni” egy kormányban.

Ma nem létezik olyan erő az országban, amely elég jelentős és elég racionális lenne ahhoz, hogy a Fideszt leváltva szakszerűen és célszerűen kormányozzon és átvigye a strukturális átalakítás teljes programját. Ezért jövő februárban csak két lehetőségünk van:

1.     Marad a jelenlegi felállás, az Orbán-Matolcsy-tandem és ők próbálkoznak valamiféle átalakítással. Ennek eredménye, tekintettel a szaktudás és a mentalitás hiányára, igen kétséges. Valószínű, hogy az eddigiekhez hasonló átgondolatlanság, rögtönzés és erőszakosság fogja jellemezni. Ezek mindegyike „garancia” a sikertelenségre – és a sikertelenség okozta komoly nemzetközi bizalomvesztésre.

2.     Marad a Fidesz-kormány, de új kormányfővel és gazdasági tárcavezetővel – akik aztán új koncepció mentén dolgoznak.

Orbánnal, vagy nélküle – a  strukturális reformok nem várhatnak tovább! Azt meg, hogy kit ültetnek a helyére, oldja meg a Fidesz! Ha sikerül nekik jól dönteni, akkor sikeresek lesznek az átalakítások és stabillá válik az ország helyzete, hosszú távra, ők pedig maradhatnak a kormányrúdnál. Ha nem, mennek a levesbe!

 

online survey

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr42504268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.12.09. 14:50:52

Kizárt dolog egy Viktor-mentes fidesz-kormány. Az lehet, hogy nagy csinnadratta közepette Viki kivonul a kormányból, de ki lesz helyette? Titi? Vagy a Misike? Neadjisten a Ködlovag? Ugyanaz pepitában. Viktor a fidesz, a fideszben pedig az történik, amit Viktor akar.

Pajtás 2010.12.09. 19:33:01

Húsz évre végre lettem én
Fülkék ura, kemény legény!
Egér - vezér.

Reszkessen mind a macskanép
Uralmuk volt itt épp elég:
Böszme - eszem.

Aki velem egyet nem ért,
Fizetni fog majd mindenért,
Ebül - repűl.

Helyükre űl majd sok komám,
Osztozik gazdag lakomán,
Éhes - méhes.

Nem jut a népnek több falat?
Ezért kell minden köz falat
NENYI- teni.

Nem ad a bank több maszlagot?
Rájuk csapok, oszt jónapot,
Blamázs-bagázs.

"Legyen itt minden nemzeti!"
Ki ellenáll, felökleli.
Magyar-agyar.

"Narancs szin menden éjjeli!"
Ki tudná mind átfesteni!
Viktor-piktor.

Ha örül Horn és Antall úr,
Hogy győzőnk semmit sem tanúl.
Sekély e kéj.

Én egész népemet fogom
Megszerzett kétharmados jogon,
Hülyi-teni.
süti beállítások módosítása