2010.11.25. 00:25 Szerző: piefke

Matolcsy mint Svejk

(Az alábbi kis idézet Jaroslav Hasek Svejk c. művéből való – a nap történéseihez aktualizálva…)

„…A törvényszéki orvosbizottság, amelynek el kellett döntenie, hogy Matolcsy György elmeállapota lehetővé teszi-e vagy sem mindazokat a bűncselekményeket, amelyekkel vádolják, három rendkívül tekintélyes úrból állt, és a bizottság minden egyes tagjának nézetei mindig igen nagy mértékben különböztek a másik két tag nézeteitől.

Három különböző tudományos iskola és pszichiátriai felfogás volt itt képviselve.

Ha Matolcsy esetében ezek az élesen szemben álló tudományos táborok mégis a legteljesebb egyetértésre jutottak, ez tisztára csak annak a lenyűgöző hatásnak tudható be, amelyet Matolcsy az egész bizottságra gyakorolt, amikor belépve az elmeállapotának megvizsgálására kijelölt terembe, így kiáltott fel:

- Uraim, aki nem lép vissza az államiba, az hiába fizet, akkor is csak lófaszt kap, nem nyugdíjat!

Teljesen világos volt az eset. Matolcsy spontán megnyilatkozása fölöslegessé tette a kérdések nagy részét…

A törvényszéki orvosok sokatmondóan összenéztek. A bizottság elnöke röviden csak azt kérdezte: - Elég? - De az egyik bizottsági tagnak volt még egy kérdése:

- És Ön szerint ez helyes, ésszerű és törvényes?

- Hogyne! Hiszen megbeszéltem Viktorral is! - felelte Matolcsy szemrebbenés nélkül.

- Azt hiszem, ennyi tökéletesen elég - mondta a bizottsági elnök -, visszavezethetik a vádlottat a helyére.

- Köszönöm szépen, uraim - mondta udvariasan Matolcsy -, nekem is tökéletesen elég.

Távozása után a háromtagú kollégium egyhangúlag megállapította, hogy mindama természeti törvények alapján, melyeket a pszichiátria tudorai kitaláltak, Matolcsy notórius hülyének és idiótának számít.

A vizsgálóbíróhoz küldött jelentésükben többek között ez állott: "Alulírott törvényszéki orvosszakértők a teljes gyengeelméjűség és vele született kretenizmus állapotában találták a fent nevezett bizottság elé utalt Dr. Matolcsy Györgyöt, miután az „aki nem lép vissza az államiba, az hiába fizet, akkor is csak lófaszt kap, nem nyugdíjat!” szavak hangoztatása kellőképpen megvilágította Dr. Matolcsy György elmeállapotát, és tökéletesen elegendő volt notórius hülyévé nyilvánításához. Alulírott bizottság ennélfogva javasolja:

1.     Szüntessék be a vizsgálatot Dr. Matolcsy György ellen.

2.     Küldjék Dr. Matolcsy Györgyöt megfigyelés céljából pszichiátriai klinikára, hogy megállapítást nyerhessen, mennyiben veszélyes elmeállapota a környezete szempontjából."…”

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr302471690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.11.26. 13:33:20

Hät, ha valaki megmondja, mitöl progressziv dolog, hogy az ällam az öt illetö järulekot kiszervezi, es egy (sokszor szarul müködö) magänceghez iränyitja, illetve, hogy abban mi az öngondoskodäs, hogy a munkavällalo kötelezöen mnyp-t välaszt, azt (valoszinüleg valakit a blog iroja közül) megajändekozom egy photoshop programmal, hogy vegre szinvonalasabb grafikäkat keszitsen::P

Grüße

legeslegujabbkor 2010.11.26. 22:06:30

@aesculus: Fordulj Orbán Viktorhoz. Az előző kormányzása alatt te is helyeselted. Nem emlékszel már?

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.11.26. 23:26:09

@legeslegujabbkor: kedves, de az előző kormányzása végén hetedikes voltam :D

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.11.26. 23:27:24

@aesculus: ja, és az mnyp-ket a pufajkás alatt hozták létre.

ROZ 2010.11.26. 23:55:49

@aesculus:

Inkább a pufajka, mint a kényszerzubbony!:-)))

Lucius Cornelius 2010.11.27. 13:49:34

@aesculus:

"kedves, de az előző kormányzása végén hetedikes voltam :D"

Kedves aesculus, elmesélem neked (mert sajnos akkoriban a történelemórákat beszűntették 1945-nél), hogy a születésed körül ért véget ebben az országban egy rendszer, amiben a jóságos vezető folyton olyanokat mondott, hogy "a kapitalizmus haldoklik" meghogy az állam majd gondoskodik a népről (akkoriban így ívták a zembereket), mert a gonosz magáncégek meg bankok csak kizsákmányolják. Azt is mondta, hogy aki ezt nem hajlandó tudomásul venni, az osztályidegen, és nem része a közösségnek, ezért nem kapott munkát (esetleg kőbányászként).
Ez olyan sikeres rendszer volt, hogy volt ezügyben egy akkoriban "ellenforradalomnak" nevezett mozgalom. Na ennek a tagjait, csúful lelődözték, meg felakasztották, mert kifejezték abbéli véleményüket, hogy ez így nem jó.
Szerencsére ez a jó kis rendszer némi segítséggel meg bírta védeni magát, és további 33 évig részesítette áldásaiban az országot. Ennek eredményeképpen a magyarok sokkal szegényebbek, tájékozatlanabbak, nyelveket nem beszélők, és kevésbé önállóak lettek, mint mondjuk az osztrákok. Amikor a népet először tényleg megkérdezték, hogy na kinek tetszett a rendszer, akkor 7% válaszolta, hogy neki.

Szerinted miért kellene ezt megismételni?

Ha nem volt világos:
Nemzeti együttműködés rendszere = munkás paraszt állam
zemberek = nép
A nyugati típusú kapitalizmus elbukott = a kapitalizmus haldoklik
A magányugdíjpénztárak eltőzdézik az emberek pénzét = a tőkések kizsákmányolják a népet
kiírta magát a közösségből = kulák

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.11.27. 19:20:16

@Lucius Cornelius:
mondjuk jó lenne, hogy attól, mert fiatalabb vagyok, még nem néznél valami primitív műveletlen baromnak, akinek külön történelemórát kell tartani.
A kommented annyira undorítóan lekezelő, hogy talán bővebb válaszra sem kéne méltatni.

Talán annyit érdemes elmondani, hogy egy erősebb állam, ami a járulékait nem szervezi ki, az IMF azóta is revideált utasítására, nem biztos, hogy a szocializmust sírja vissza.

legeslegujabbkor 2010.11.29. 16:53:17

@aesculus: Ne haragudj, hogy az előző hozzászólásom olyan rövidre sikerült, de nem tudtam, hogy komolyan kérdezed. Tehát fogalmad sincs, miért döntöttek úgy az eddigi kormányok, hogy fenntartják ezt a 3 pilléres rendszert?
süti beállítások módosítása