2010.11.13. 12:09 Szerző: piefke

A rakéta első fokozata

Magyarországon rendkívül erős a „társadalmi gravitáció”: az az erő, amely az országot és a magyar embereket a régi, rossz, eredménytelen és annyi bajt, szerencsétlenséget okozó szokásokhoz, hozzáálláshoz láncolja. Illúzió azt gondolni, hogy „egy mozdulattal”, egyetlen „Nagy Ugrással” – vagy éppen „fülkeforradalommal” - ettől meg lehet szabadulni.

Mióta létezik a rakétatechnika, azóta tudjuk, hogy egy erős gravitációs mezőből csakis többfokozatú rakétákkal lehet kijutni – és éppen így van ez a „Magyar G-mező” esetében is…. Itt az első feladat/fokozat annak tisztázása, hogy miért is vagyunk örökké bajban és hogy miképpen tudunk változtatni-változni – és csak ezek után jöhetnek a "gyakorlati fokozatok"-tettek: ha már tudjuk, honnan, merre és milyen úton kell-lehet haladnunk…

Lassan 7 hónapja, hogy elindult a Progresszív Blog és az eltelt időben szinte minden nap megjelent egy-egy írás. A Blogot nem „íráskényszerünk” miatt hoztuk létre, hanem azért, mert soha és sehol nem láttuk leírva, nem hallottuk kimondva azt a néhány egyszerű tényt, igazságot, amelyek Magyarország „örökös szerencsétlenkedései” mögött állnak. És hasonlóképpen: nem beszélt senki azokról a módszerekről sem, amelyekkel a magyar nép végre-valahára szakíthat a „pechszériával”…

Az eltelt hónapok alatt mi leírtuk a bajokat, a bajok okait és a lehetséges megoldásokat. Akadtak posztok, amelyek „napi aktualitásokkal” demonstrálták ezeket. Írtunk a demokratikus mentalitás hiányáról – amely híján egy csupán intézményekben és keretekben létező demokrácia nem képes igazán működni. Írtunk arról, hogy jól működő, sikeres társadalom és gazdaság nem lehet meg tervezés, szervezés, kiszámítható és elérhető jövő és közbizalom nélkül, hogy a társadalom sikerét ellehetetleníti az az egyéni taktikázás, amely ránk oly hosszú ideje jellemző. Foglalkoztunk azzal, hogy nem érezzük magunkat szerves, kooperáló közösségnek, erre nem is érzünk késztetést – márpedig közösség híján a közjó fogalma sem létezhet és ha nincs a társadalom jelentős része által átérzett és természetesnek tekintett közjó, akkor csak a „mindenki mindenki ellen” fog működni. Leírtuk, hogy a gazdasági siker ellensége a bizalmatlanság és írtunk arról is, hogy a két évtizede fennálló korrupt pártfinanszírozás további fenntartása mekkora versenyhátrányt és kárt jelent a hazai vállalkozásoknak.

Foglalkoztunk azzal is, hogy mára kétféle magyar létezik: egy, akik hagyományosan az államtól, felülről vár a megoldásra és egy másik, aki képes és akar is öngondoskodó rendszerek tagjaként élni – és hogy akkor járunk le bölcsen, ha ez utóbbiakra bízzuk országunk sorsát, jövőjét. Mert ők „életmódszerűen” foglalkoznak működő rendszerekkel és jól tudják, hogy a köz érdeke az, hogy a legjobban hozzáértők szabják meg a kereteket – és mert ők hordozzák magukban az a mentalitást, amely képes a minden más alapját jelentő modern, nyugatos munkakultúrát megteremteni…

…Magyarán: minden lényegeset leírtunk már, amit egy sikeres Magyarország felépítéséhez tudni kell. Nincs már több új mondandónk – a napi történések és ballépések „politológiai értékelése és kommentálása” pedig nem kenyerünk: mi egy jól működő újat szeretnénk, nem pedig a régi rosszat szidni!

Sokkal többet és mást elmondanunk, úgy érezzük, már nem kell és nem is lehet. A Progresszív Blog a modern Magyarország „rakétájának” csupán az „első fokozata” volt: feladatát betöltötte, működése lassan befejeződik – és jönnie kell a második fokozatnak!

…De ehhez néhány ember „okoskodása” már nem elegendő. Most már újaknak kell bekapcsolódniuk a folyamatba, akik az „elméleti tudást” képesek és akarják is politikai gyakorlattá alakítani. Akik nekiállnak annak, hogy áttematizálják a ma semmi valóságosról és semmi lényegesről nem szóló magyar politikát. Amiről mi itt írtunk, azt le kell fordítani „progresszívblogról magyarra” és be kell vinni a köztudatba – hogy erről és ne a sok, süket mellébeszélésről szóljon a közbeszéd. El kell juttatni az emberekhez – és a zemberekhez is – hogy irányt és lehetőséget találjanak azok, akik ma politikai hontalanok. Meg kell találni a program majdani megvalósítóit és a szervezőket.

Vagy most elkezdi a kezébe venni ennek szervezését az az új generáció, amelyről oly sokat írtunk már korábbi posztjainkban itt, a Progresszív Blogon (pl.: http://progressziv.blog.hu/2010/09/15/meddig_marad_orban, http://progressziv.blog.hu/2010/09/09/fiatal_demokratak_szovetsege_1) – vagy ez a generáció is csak az előző generációk szerencsétlenkedéseit fogja tudni folytatni, a régi mentalitással berendezett országban, a régi módszerekkel próbálkozgatva. Páran közülük lepattanhatnak külföldre, de ne legyenek illúzióitok: a legtöbben itt fogtok maradni, itt szívtok, itt nőnek bele a szarba majd a gyerekeitek is – ha továbbra is egyedül próbálkozok taktikázni és nem alakítotok ki közösen eredményes stratégiát.

Ti kell, hogy legyetek a második fokozat – itt az ideje elkezdenetek működni! Ne engedjétek, hogy a ti jövőtöket is elkúrják mások, a régi, önző módon. Mi, az „első fokozat”, itt vagyunk: ha kell, kérdezzetek – de a munka rátok vár, mert a saját jövőtöket nektek kell felépítenetek, nem várhatjátok a „készet” másoktól, úgy, mint a szüleitek tették-teszik. Mert ha másokra bízzátok magatokat, akkor mások a saját érdekeik szerint fognak építkezni… És az marad, ami van.

Az meg nem olyan fasza!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr992446063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

coeurace 2010.11.13. 18:01:54

Választások négy év múlva lesznek, addig pont van idő...

holabaj 2010.11.13. 18:50:39

Keserűen: Évszázadok óta egy helyen születnek az országos döntések. Leszerelhetnék már a magyarok azt az elit márkájú alagsori kampót, amire rendszeresen megpróbálják felkötni magukat. Igaz, eddig mindig elszakadt a kötél, de a csonkolások és a maradandó súlyos agysérülések sok kellemetlenséget okoznak.
A magyar történelem SMS-ben (Netköltés):
Volt Muhipuszta, Mohács, Trianon, Voronyezs. Budapest van.
Lesz Muhipuszta, Mohács? Lesz Trianon, Voronyezs?

kvadrillio 2010.11.13. 19:05:35

"a saját jövőtöket nektek kell felépítenetek, nem várhatjátok a „készet” másoktól, úgy, mint a szüleitek tették-teszik. Mert ha másokra bízzátok magatokat, akkor mások a saját érdekeik szerint fognak építkezni… És az marad, ami van."

nu, ezzel csakaza gond, hogy sajnos a magyar nép jövőjét az aktuálpolitikusok építették olyan csáléra, hogy több mint 1 millió munkanélkülit hoztak létre !
Tehát nem a magyar nép alakítja a sorsát, hanem a balf. politikusok.

..egybként mi is volt az a nagy történelmi esemény, amikor az emberek sorsát mások formázták torzra ??????
amikor egyes embercsoportok nem a saját sorsukat élték, hanem a mások által rájuk erőszakoltat ?

valami holokauszt volt a neve ???!!!

sanyix 2010.11.13. 19:23:13

@kvadrillio: igen és mintha most is lenne ilyen... palesztin népirtás a neve, és mintha előtte is lett volna a komcsik által létrehozott népirtás, és minth a század eleje felé valami grúz népirtás, éz régebben az indiánok irtása, stb... hagyjuk már ezt a szar holokószt kiemelést... ugyanolyan népirtás volt az is mint a többi, egy a sok közűl... nem kell gerjeszteni az ingyenélő utódoknak a kárpótlásbizniszt, mert nem érdemlik meg.

Lucius Cornelius 2010.11.13. 19:42:52

A második fokozatot támogatom:

Áljunk össze, és szüljük, meg, merre van az előre.

A harmadik fokozattal azonban van egy kis problemám:

Ebben az orszgában (is) van legalább 5-10% értelmes ember, aki hülyén vakarja a fejit minden választás előtt, mert nem tudja, hogy hová húzza az ikszer. Az idén sok ilyen volt. Ma ezekre lehetne pártot bazírozni simán, de egy feltétellel: a párt mondandójában és céljaiban szigorúan betartja a fizika és a közgazdaságtan szabályait.

Ami nagy problema, hogy az így gondolkodó embereknek jobbára van rendes munkahelyük és saját erőből elért karrierijük, amit nem annyira szeretnének otthagyni kopogtatócédulagyűjtés, plakátragasztás, "szavazzrámszavazzrám" mondogatás és, ha mindez sikeres volt, parlamenti agyatlan szájtépés helyett.

Persze lehet, hogy kikiáltjuk az éppelméjűek független köztársaságát.

Szóval hogyan képzelődik a 2. és 3. fokozat?

Nem tudom, nem is érdekel! 2010.11.13. 19:50:04

Orbán lázadnak már a párton belülről is, húzz már a fenébe! Független szakértői kormány kell.

Amíg Orbán képben van, nem lesz béke a hazában.

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.11.13. 20:05:46

"itt nőnek bele a szarba majd a gyerekeitek is – ha továbbra is egyedül próbálkozok taktikázni és nem alakítotok ki közösen eredményes stratégiát." - ehhez vannak kérdéseim:
1.- hogyan lenne képes a szarban felnőtt - és semmi mást meg nem ismerő - és abból kikecmeregni képtelen ember a saját gyerekét kiemelni? SEHOGY! Nem várható el tőle, mert teljesen ellehetetlenült - kitörési pont NINCS számára. Nincs, mert szándékosan veszik el előle az utakat...
2. - egyéni taktikázás... nem ezt verték belénk az utóbbi 25éveben? Nem arról szólt-e minden, hogy másokat el kell tiporni, saját hasznodat kell lesni, hogy ki kell használni, akit csak lehet... ahhoz, hogy MAGADNAK megteremthesd a létfeltételeidet? Nem azt verték beléjük, hogy itt kérem, verseny van, és aki elbukik, az lemarad végérvényesen? - DE DE DE! Harcra és versenyre nevelődtek - mások legyőzésére...
3. - közösen? A 2-es pont miatt LEHETETLEN elvárás az, hogy most hirtelen észre vegye mások gondjait, hogy képes lenne egyáltalán szóba elegyedni idegen emberekkel, netán csapatot alkotni, ahol másokat tisztelnie kell és EGYÜTTMŰKÖDNI - NEM! ez ma már olyan valami, amit kivertek belőle... (persze vannak kivételek - remélhetőleg)
4. - végül Stratégiát alkossanak? ... ezek? Jövőképük nincs... állandó változások és ad hoc események között (nem) szocializálódtak! TErvszerűségről még csak nem is hallottak, hát még következményekről és eseménysorokról, összefüggésekről... vagy körültekintésről... Ezek mind teljességgel ismeretlenek a mai fiatalok előtt - SAJNOS! Az öregebb aktív és nagy tudású emberekben van a REMÉNY, akik hajlandóak lennének az általad kívánatosnak tartottak elvégzésére és a kezdők segítésére. Fordítva ugyanis nem megy - akinek semmiben nincs tapasztalata, az nem váltja meg a világot útmutató segítő emberek nélkül. (szerintem túl sok itt a téves szerepvállalás - senki nincs a HELYÉN)

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.11.13. 20:13:18

szerintem a második fokozatban leválhatnánk arról az elképzelésről, hogy bármilyen párt, kormány vagy hatalmi szerv szabjon kereteket...
persze ennek az a feltétele, hogy felismerjük saját kereteinket...

iron-member-neck 2010.11.13. 20:15:00

forum.index.hu/Article/viewArticle?a=104004092&t=9100465

Tán a legkisebb korban kellene kezdeni, vidám, optimista mondókákkal, pozitív kicsengésű dalocskákkal, mesékkel. És tűzzel-vassal irtani a régi beidegződéseket. Pl. nyomtalanul eltüntetni _BÁRHONNAN_ a "Lássuk Uramisten, mire megyünk ketten!" -féle eszelős farokságot! Épeszű ember ugyanis jégverés idején már kezdi a kárfelmérést, hogy a biztosítóhoz IDŐBEN elérjen a kárbejelentés. (ja, és _VAN_ biztosítása!) És viharsebességgel elkezdi tervezni a helyreállítást!
És Dugonics Tituszt is végre annak kell bemutatni, aki volt, nem követendő példájú hősnek, hanem egy szerencsétlen kétbalkezes lúzernek, aki ahelyett, hogy lelökte volna a gaz törököt, vagy fejére lökött volna egy pár mázsás követ, inkább ugrott és rántott. Impotens fasz!
Pozitív példákat! Sokat!

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.11.13. 20:16:56

ja és cselekedni csak akkor lehet, ha már nem okolunk/hibáztatunk másokat; részemről vállalom a felelősséget...

Pángalaktikus-gégepukkasztó 2010.11.13. 20:21:48

@Lucius Cornelius:
Egyetértek! Kinek van még kedve belemászni ebbe a nyálkás, gusztustalan, politika nevű trutymóba?! Főleg azok közül az értelmesebb, tehetősebb, ha nem is közvetlen befolyással de talán lehetőségekkel rendelkező emberkék közül aki eddig is inkább távol tartották magukat tőle. Kimehetünk Lackóékkal, Pityuékkal, meg a fél faluval is az utcára a parlament elé, h legyen más, de belátható, h eredménye az nem sok lesz, max. több perec fogy aznap:) Valódi fokozat az tudna lenni, ha a magyar értelmiségi elit végre hajlandó lenne felemelni a seggét és a hangját...ha egyáltalán van ilyen...még...

tolsztoj 2010.11.13. 20:22:41

"vagy ez a generáció is csak az előző generációk szerencsétlenkedéseit fogja tudni folytatni, a régi mentalitással berendezett országban, a régi módszerekkel próbálkozgatva."

Úgy látom a fentiekre nagy az esély:

"Érdemes összevetni, miként kezelik a közelmúlt emlékezetét térségünk országai, s miként kezeljük mi.
Csehszlovákiában például a demokratikus fordulat után hosszú évekig nem vehettek részt a politikai életben a bukott rendszer vezető politikusai. Az ország kettéválását követően már 1993-ban megszületett arról a törvény Csehországban és Szlovákiában is, hogy bűnös rendszer volt a kommunista diktatúra. Évek óta olvashatjuk a világhálón az egykori ügynökök, besúgók listáit, sőt a működtető apparátusról is sokat megtudhatunk."

Magyarországon miért nincs egy hasonló Nemzeti Emlékezet Intézet mint pl.Lengyelországban, vagy Szlovákiában?
Ez annál is érdekesebb, hogy egy teljesen fölösleges Tom Lantos Intézet alapítását nagyon szükségesnek tartották egyesek.

Még egyszer kérdem:

Miért NINCS Nemzeti Emlékezet Intézete, és miért VAN Tom Lantos Intézet?
Miért van Károlyi Mihály szobor, és miért nincs Klebelsberg, vagy Bethlen szobor?

És még egy felfoghatatlan dolog:
A csehek és a szlovákok azon röhögnek, hogy a magyar iskolákban miért jelenti a jelest az 5-ös?
Röhögnek a "csillagos ötösön".
A jeles valamikor honunkban is az 1-es volt, úgy mint minden normális országban - Csehszlovákiában még a szociban is, hiába volt 5-ös a sztálini Szovjetunióban, nem vették át - a Rákosiéktól különbözően...
Elég röhejes, hogy még ma is a legjobb felelet az 5-öst kapja Magyarországon - mintha az olimpián is az 5-dik helyezett lenne a győztes - lehetne már szakítani végre ezzel a sztálinista-rákosista "hagyománnyal"....

piefke 2010.11.13. 20:25:15

@térfél:

Kérdéseidre itt is találsz válaszokat:
progressziv.blog.hu/2010/10/24/kelet_vagy_nyugat

illetve:

progressziv.blog.hu/2010/10/19/demokracia_stabilitas_munkakultura

...De ha átböngészed unalmas óráidban a teljes Blogot, akkor ott megtalálsz mindent!:-)

piefke 2010.11.13. 20:27:16

@tolsztoj:

Te meg a Horthysta hagyomány vagy - az is fasza!:-)))

tolsztoj 2010.11.13. 21:02:17

@piefke:

Vigyázz a szádra idióta, ha melletem lennél olyan pofont kennék le neked, taknyos, hogy összeszarnád magat - rohadt bolsevista kommlibsi agyficamos rohadék!!!!

Acmee 2010.11.13. 21:16:56

@térfél:

"Az öregebb aktív és nagy tudású emberekben van a REMÉNY"

Ja, azokban akiknek egyik fele már kialakította a saját "sógorpajtáshaverbarát" rendszerét, a másik fele pedig már rég belefáradt a széllel szemben való hugyozásba...

Igen, várjuk onnan a segítséget. Fasza.

Acmee 2010.11.13. 21:19:38

@tolsztoj:

Húha... Jól bírod a kritikát...
süti beállítások módosítása